Trei ierarhi români au aprins flacăra „păcii” împreună cu rabini, musulmani, papistaşi, budhişti şi toată gama de eretici

Îi puteţi “admira” în filmarea de mai sus pe ereziarhii Serafim Joantă (0:59:14), Ioan Sălăjan(1:02:34) si Siluan Mănăilă(1:02:47).

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

108 răspunsuri la Trei ierarhi români au aprins flacăra „păcii” împreună cu rabini, musulmani, papistaşi, budhişti şi toată gama de eretici

 1. vladutbanut zice:

  Sa le fie rusine !
  Se raspandeste din ce mai mult acest fenomen .

  PS : o subtitrare la videoclip ar ajuta …

 2. crestinul ortodox zice:

  Iata ‘lupii in piei de oaie’ , pentru instalarea ‘pacificatorului’ mult asteptat sau intronarea lui antrihrist , mai bine spus ;
  ei , asta se face la comanda slujitorilor intunericului , ‘aliniere’ la acelasi numitor comun , pentru un ‘numarator comun ‘
  Doamne Apara-ne si Ne pazeste de raul vrajmas , aratat in ‘lup de piei de oaie ‘
  sau
  Ai mila Doamne si de noi ,
  ca lupul paznic a fost pus la oi ….
  amin !

 3. LEGIONARUL zice:

  Ok, o sa privesc totul din afara Ortodoxiei……….Nu intru in canoane………….daca tu ca ierarh ortodox, te iei cu astia odata, de 2 ori, de 3 ori…………ajungi sa te unesti cu ei…………sunt sigur ca vei fi stramtorat de celelate secte sa o lasi mai moale cu ortodoxia, sa o lasi mai libera, sa slabesti postul, sa RUPI DIN SLUJBE! Strica ortodoxia, incetul cu incetul! e prea multa pupatura! din ce in ce mai multe adunari de unire! sub pace! REDAU CELE MAI MARI SI CELE MAI TARI CUVINTE….(PENTRU MINE)

  **** ERETICII NICIODATA NU SE VOR INTTOARCE LA BISERICA DACA II INTARIM IN CONVINGEREA LOR CA SI EU AU BISERICA SI TAINE.**** SFANTUL CIPRIAN AL CARTAGINEI

 4. LEGIONARUL zice:

  „HAI SA NE LUAM LA BANI MARUNTI”, NOI HABAR NU AVEM CATI SUNTEM INTR- PAROHIE, HABAR NU AVEM CATI SARACI AVEM IN PAROHIE, CAZURILE SOCIALE DIN PAROHIE , NICI PE ALEA NU LE STIM………..AVEM COPII IN ALTE JUDETE FARA WC IN SCOALA, COPII CARE MERG LA SCOALA PRIN PADURE KILOMETRII, DEOARECE NU AU UN MIJLOC DE TRANSPORT SI SUNT TOT ORTODOCSI DE AI NOSTRII………NOI NE GRABIM SA NE UNIM CU ALTII, CAND NU NE AM REZOLVAT PROBLEMELE CASEI……..CUM ZICEA PR AMFILOHIE!
  EI O DUC BINE FRATILOR, PROTOCOALE, MANCARURI…VIZITE, CALATORII…..LUX…….AU UITAT DE COPII TARII LOR, DE AIA FAC CE FAC……PAI TU MAI POTI CA SI CRESTIN ORTODOX, SA AI INCREDERE INTR-UN ZAPACIT DE ASTA, IL MAI RECUNOSTI TU, CA IERARH? ***************************************************************************************************************************
  SI PARCA AM SIMTIT UNEORI, CA ODATA CE UN IERARH CALCA AIUREA, PARCA SI PE LA PAROHII NUMAI ESTE DUHUL CUM TREBUIE, CA SI PREOTII, CE EXEMPLU SA MAI IA…DACA UNII DINTRE EI SUNT MAI SLABI ASA…………..PAI AIA AU PIERDUT PAROHIA, AU PIERDUT HATURILE SPRE INIMA CREDINCIOSULUI, FACE SLUJBA FORMALA, INCHIDEM BISERICA, SEMNAM CONDICA SI ACASA.

 5. Dinu zice:

  Daca te uiti la acest videoclip de mai sus, te apuca rasul si dupa te apuca si plansul, cata decadere si cata ingustime si cata limitare au acesti oameni ce merg in NUMELE asa zisei pacii?? Pipa Paci , Papa Paci. Documentul ascuns de catre Papa ce a murit , si care are sa-l deschida dupa 50 de ani, dupa moartea lui…………… De cand lucreaza in mod siret si ascuns pentru asta :)) masinariile masonice sioniste si celelalte pentru a construi asa ceva. In mod ascuns si siret lucreaza acestia pentru ridicarea a cea ce vedem acum pe acest videoclip. Dar ce vom vedea peste 20 ani? , peste 30 de ani?, peste 40 ? 50?
  Probabil persecutia sau inceperea persecutiei, pe fata nu mai o sa fie pe ascuns. Asa se ridica acest Corn intr-un asfel de loc. Si vor izbuti prin mizeria lor, inselaciune, minciuni, pentru a inlocui adevaratul nume a Domnului nostru Iisus Hristos, se vor inalta in sus pana la Ostirea cea Cereasca, prin minciuni fac azii in mod secret ceea ce peste cativa ani buni vor veni si vor zicee, Ca si extraterestri sunt fiinte facute de Dumnezeu si create de Dumnezeu ,minciuna inselatoria si felul lor de lucrare ascunsa creiaza adevarati extraterestri.
  Uitativa bine la aceste personaje care fac asa ceva azi,toate sunt modificate genetic

 6. pr Cristian zice:

  Am vazut mai multe articole de acest gen si mereu ma uit la comentarii…aceleasi ca de obicei : „nu e bine…vai lor…Doamne pazeste…”, doar o vaicareala ieftina, o atitudine demna de ierarhii din clip, ii meritam !!! Pai ce mai asteapta acest popor, clericii ??? Ce dovezi ne mai trebuiesc pentru a intelege odata pentru totdeauna ca acest sinod al Romaniei cu toti cei ce se supun lor sunt LEPADATI de Hristos Domnul !!! Personal sunt preot si de cativa ani nu mai sunt sub ascultarea BOR, ii consider lepadati si nu pot face ascultare de ei…insa raman strict dupa canoanele Sintilor Parinti. Astfel, pentru cei care vor spune ca am facut o schisma, sau o ruptura, le raspund decis : eu am respectat dogma ortodoxa cu canoanele ei, cei din sistem au facut ruptura deoarece s-au indepartat de ceea ce inseamna a fi ortodox. Asadar popor naiv, cercetati randuiala data de Sfintii Parinti si nu uitati un cuvant : „credinta fara fapta moarta este !!! „.
  Mai trimit o data un articol de-al meu in speranta ca poate voi ajuta cu ceva pe cei ce-l vor citi :

  Lepadarea prin masonerie sau ecumenism,

  Cu multa durere in suflet, dar satul de tacerea, lasitatea, frica celor ce de mult trebuiau sa spuna cu voce tare aceste lucruri, scriu aceste cuvinte de o maxima importanta in vederea mantuirii fiecarui om in parte si mai ales al clerului ortodox chiar de pretutindeni.
  Astazi, mai mult ca oricand, se observa niste evenimente in masa ce au loc la nivel mondial, evenimente care daca nu ar duce la lepadarea crestinului de Dumnezeu ar fi mai usor de inteles nepasarea (frica, cel mai des) celor ce sunt in masura de a lua atitudine, insa din pacate ele duc la lepadare, la drumul cel mai scurt si sigur spre iad. Dintre aceste evenimente le mentionez in special pe cele mai grave si des intalnite astazi si anume ecumenismul si monstruoasa masonerie. A fi ecumenist sau mason, de cele mai multe ori sunt impreuna, inseamna in mod clar si fara alte interpretari naive a fi lepadat de Dumnezeu, lepadat de insasi taina Sfantului Botez primit la nastere, „nebotezati” dupa cum ii numea marele marturisitor parintele Ioanichie Balan. In sprijinul la cele spuse as vrea sa reamintesc ca ecumenismul a fost numit „panerezia acestui veac” de catre parintele Dumitru Staniloaie iar masoneria a fost blestemata cu blestemul anatemei de mai multe sinoade inclusiv de cel al Romaniei in 1937.
  Acum as vrea sa nuantez un pic efectele acestor lepadari prin ecumenism si masonerie mai ales in randul clericilor deoarece, din pacate, cei ce s-au lepadat deja prin cele spuse, raman in functiile in care erau, de parca totul ar fi bine, insa aici e marea durere, ca ei (clericii) s-au lepadat deja, e problema lor, dar ramanand in statutul de diacon, preot, episcop…in fata oamenilor, nu si a lui Dumnezeu, ii duc si pe ceilalti pe drumul pierzarii, caci sa fie clar pentru toata lumea : un ecumenist sau mason cleric fiind nu mai are lucrare harica, in potir raman paine si vin, nu mai are valabilitate in fata lui Dumnezeu nimic din ce savarseste ca si cleric ! A nu se uita aici canonul „ca o taina sa fie valida in fata lui Dumnezeu trebuie sa indeplineasca toate conditiile”, deci aviz celor naivi, lasi, care isi ascund necredinta dupa expresia „petru credinta omului Dumnezeu va lucra…” nu este asa, la clericul lepadat lucrare harica nu mai gasesti pentru nici o credinta. Am auzit intamplari minunate, de pilda inseland, niste oameni au adus un lemn vechi pretinzand ca e din lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului si nu mica le-a fost mirarea ca la acel lemn chiar se faceau minuni, in astfel de intamplari e valid cuvantul „pentru credinta omului…”, insa cand e vorba de lepadare, lucrurile stau cu totul altfel iar lucrare harica nu mai gasesti. De asemenea cu un cleric lepadat nu iti este permis sa slujesti nici un fel de sfanta taina, fiind coliturghisitor te faci partas de pacatul lui, la fel si locasurile, in care slujesc acesti lepadati, se spurca, fiind ele chiar locasuri de cult, frecventarea lor nefiind de folos nimanui.
  Realitatea este trista,de aceea trebuie multa trezvie, multa atentie si cercetare inainte de a ne pune nadejdea in cineva, sa fim atenti ca nu cumva sa fie ecumenist sau mason altfel ne va fi spre pierzare orice fel de contact cu acea persoana. Dupa cum elegant si plin de intensitate zicea si parintele Iustin Parvu „si nestiinta poate duce la lepadare…”, asa ca multa atentie si mereu cu Sfintele Canoane ca unitate de masura. Stiu si inteleg ca e greu, insa mantuirea sufletului va compensa orice nevointa dusa aici pe pamant. Insa pentru aceasta mantuire este nevoie ca fiecare in parte, nu numai clericii, sa ne revizuim viata dupa randuiala lui Dumnezeu, dupa Sfintele Canoane care nu sunt nici invechite nici depasite ci normative pentru mantuire.
  Sunt multe de adaugat, insa ma opresc aici. Pentru alte completari pot fi gasit la dresa de mail crycalugaru@yahoo.com
  Cu sufletul trist dar cu nadejdea mantuirii, semnez, parintele Cristian

  Întreruperea comuniunii din motive de credinta este stabilita de Canonul 15 de la Sinodul I-II din anul 861: „cei ce pentru oarecare eres osândit de Sfintele Soboare, sau de Sfintii Parinti se despart de împartasirea cea catre întâiul statator al lor care predica eresul în public si cu capul descoperit îl învata în Biserica, unii ca acestia din pricina îngradirii de sine de împartasirea cu numitul episcop înainte de cercetarea Sinodiceasca, nu numai ca nu sunt supusi certarii canonice, ci si de cinstea cea cuvenita dreptslavitorilor se vor învrednici, caci n-au osândit episcopi, ci mincinosi-episcopi si mincinosi-învatatori; si n-au rupt unitatea Bisericii prin schisma, ci s-au silit [astfel] a izbavi Biserica de schisme si dezbinari.” (vezi Pidalion).

 7. Varahiil zice:

  @pr. cristian
  Daca imi permiteti, dvs. imprastiati otrava duhovniceasca, si va explic si de ce. Marea majoritate a cititorilor acestui blog cunosc -mai mult sau mai putin- atat slabiciunile omenesti ale mai marilor nostri, cat si tendinta de reformare, modificare, aggiornamentare a vechilor randuieli. Nimeni nu este de acord, DAR NIMENI NU PARASESTE BISERICA!
  Sfaturile dvs sunt lipsite de intelepciune si discernamant, iar frustrarile dvs. nu puteti sa le imprastiati pur si simplu pe siteuri, smintind credinciosii, si indemnandu-i la schisma, cu atat mai mult cu cat va atribuiti calitatea de preot.
  Poate ar fi bine sa va amintiti CINE v-a horotonit-asta e una!
  Poate ar fi bine sa nu mai postati in caalitate de preot, findca mi se pare ca nu mai sunteti.
  Macar nu rupeti si alte suflete de Biserica lui Hristos.

 8. Elena Pop zice:

  Mi se rupe inima , ma doare sufletul, Dar sa multumim Domnului pt toate si pt aceste vremuri care ni s-au dat noua sa le traim. Dumnezeu are incredere in noi ca vom putea rabda, curaj. Ma i-a nelinistea cea buna dupa cum ne indemna Pr Paisie Aghioritul si ma pregatesc pt plecarea Acasa care mai devreme sau mai tarziu se va produce. Nu va temeti lumea e a lui Hristos, cu Hristos suntem deja invingatori (Pr Serafim Rose) stati tari in interior caci Hristos cel din noi va birui. Numai putregaiul cade din biserica, acum nu mai putem sa fim caldicei, dragostea catre Dumnezeu trebuie sa fie de foc. Rugaciune, rugaciune si iarasi rugaciune, rugati-va si pt mine.

 9. pr Cristian zice:

  Sunteti demn de toata mila, oricine ati fi…nu va intereseaza Adevarul ci doar palavrageala inutila dar adormitoare. Eu cat voi trai voi scrie astfel de cuvinte fiind incuviintat 100% de adevarul lor. Asadar, va doresc mult spor duhovnicesc !

 10. ortodoxos zice:

  cel cu pseudonim varahiil,
  esti demn de mila.
  si eu sunt la fel, dar pentru pacate personale.
  pr Cristian spune niste lucru reale, care se intampla si care sunt in contradictie cu Sf Canoane.
  BOR daca se autointituleaza BOR nu inseamna ca asa si este.
  sunt multi preoti din BOR care ar vrea sa tina Ortodoxia curata. dar…pestele de la cap se impute.
  trebuie sa-si sacrifice tot ce au cladit.
  e greu. e apostazie.
  este solutie.
  doar cine o cauta,o gaseste.
  Doamne ajuta!

 11. Maria zice:

  pr Cristian ,Ortodoxos,
  V-am citit comentariile ,parintelui ii dau dreptate despre ceea ce a afirmat cu privire la ce se intampla in BOR ,dar nu sunt de acord cu unele idei si indemnuri la adresa credinciosilor de a parasi Sfanta Biserica ,pt faptul ca unii din BOR au luat-o razna .
  Cei ce se departeaza de Sfintele Canoane ale Bisericii ,cei ce s-au dat cu ecumenistii sau sustin aceasta erezie a Ecumenismului ,vor da socoteala la Dumnezeu si vor plati scump ,vai de ei !!!
  Dar noi ,care cunoastem bine ce trebuie sa facem pt mantuire ,ce fapte sa savarsim ,cum sa ne departam de pacat ,cum sa ne rugam lui Dumnezeu (la noi nu-i ca la catolici ,unde credinciosii lor il au” intermediar” pe Papa in rugaciunile lor ceea ce este o erezie si o aberatie )fiecare dintre noi fiind in comuniune directa cu Dumnezeu prin rugaciune ,nu trebuie sa parasim Biserica ,indiferent de pacatele celor de la varf ,care o conduc .
  Eu ca si credincios ,fac ceea ce cred de cuviinta si nu-i ascult daca propovaduiesc erezia si ecumenismul .
  Apoi ,sa nu uitam ca nu toti sunt ecumenisti ,ci doar „o mana de oameni ” din cler ,in frunte cu Patriarhul .
  Nu trebuie sa fugi de ispite si de prigoana ,dimpotriva , trebuie sa le rabzi pt Mantuire si sa ceri ajutor de la Dumnezeu ,deci noi crestinii trebuie sa apartinem Bisericii lui Hristos ,sa nu ne desprindem indiferent ce fac cei ce o conduc .
  Poporul nu va da socoteala la Judecata in fata lui Dumezeu ,pt ereziile si ecumenismul patriarhului ,ci el va raspunde singur singurel ,chiar si pentru slabirea credintei unora din cler .
  Poporul sa-si vada de rugaciuni de spovedanie de Impartasanie ,de fapte bune ,smerenie ,ajutor pt semenii nostri ,lepadarea de lucrarile lui antihrist si Dumnezeu ne va lumina sa mergem pe drumul ingust si anevoios al Mantuirii .
  Sa nu ne desprindem de BOR ,asa cum este ,pt ca toate sunt de la Dumnezeu ,bune si rele .
  Daca un preot nu-i vrednic sa slujeasca in Sf Altar ,atunci ,ingerii savarsesc in locul lui toata Jertfa si nu ramane Harul Domnului ,”pe dinafara „sub niciun chip .Harul lucreaza in Biserica lui Hristos ,pana la sfarsitul veacurilor asa cum a spus Domnul .
  Sa ne rugam si pt acesti preoti si ierarhi ,sa trimita Dumnezeu Harul Sau peste ei ,sa-si revina din aceasta lepadare din Ortodoxie si sa se mantuiasca ,sa nu se bucure diavolul ,ca a castigat sufletele slujitorilor lui Dumnezeu !!!

 12. silentzios zice:

  Mai scapa un evreu un filmulet ca sa-si bata joc de musulmani stiind ca acestia vor sari la gatul crestinilor… Cu putin „noroc” poate starneste un razboi religios intre crestini si musulmani, Asia intervine si ea sa faca pace si se imputineaza populatia planetei cu un simplu razboi. La sfarsit vine un mesia inventat de jidani ca sa impace toate religiile lumii intr-una singura!

 13. grigore zice:

  Pt Pr.Cristian. Sunt multe fapte gresite apartinand unora care au si functii, dar se vor vadi la judecata. Pana atunci nu putem stii daca e bine sa ne lepadam de cineva sau sa intrerupem comuniunea, nici nu stim ce inseamna asta practic fara sa fim considerati chiar noi gresiti, Putem ramane la locul nostru, vazandu-ne de faptele noastre, iar ei fac ce le dicteaza liberul arbitru. Ce legatura ar avea faptele altora, de ce trebuie sa ne dezicem daca am fi in calitate de preoti. Fapta lor e numai a lor. Ceilalti fac ascultare fara sa participe la adunari ecumeniste. Eu pot merge la o biserica unde vine cineva ecumenist si-mi vad de treaba dupa slujba. Poate e o greseala sa ne rupem de altii chiar daca gresesc. Cred ca ar trebui sa apartinem cuiva pt. ca asta e regula. Si eu vad ce atitudine antiecumenista au grecii, observ un limbaj firesc adresat omului fara expresii complicate unele invechite, deci ma gandeam, asa ca o presupunere, sa apartin bisericii Greciei, tot ortodoxe, pt ca-mi place atitudinea curajoasa clara, impotriva multor rele, am citit multe declaratii extraordinare ale ierarhilor greci. Poate se poate apartine grecilor si asa e mai bine. Ei pot primi pe cineva? BIserica Ortodoxa e universala. Ce raspuns dati.

 14. Aurora zice:

  E strigator la cer ce fac ereziarhii ! Vine sfarsitul ! Nu mai rabda Dumnezeu asemenea insulte. Doamne, apara-ne sa nu cadem si noi !

 15. LEGIONARUL zice:

  Ar fi bine un sondaj sa i zic asa……………veau sa stiu si eu, cati oameni stiu ceva despre ecumenism! Noi cei de aici, de cate ori am auzit in bisericile noastre sa se vorbeasca despre erezia care ameninta Biserica cel mai tare!

 16. Marian zice:

  Ierarhi romani sunt aceia ?!?
  Astia sunt oameni care nu stiu nici Crezul. Iar daca il stiu, il rostesc fara sa creada.

  Slava lui Dumnezeu ca mai sunt si astel de rataciri, ca sa ne putem feri de asemenea personaje.
  Mai rau este sa avem lupi in piei de oaie si sa nu-i vedem. De raul nevazut sa ne temem, nu de cel vazut.

 17. daniel zice:

  Sunt cu totul de aceasi parere cu doamna Maria. Noi toti suntem Biserica. Cei ce cad ce cad se despart singuri de Biserica. Sa ne rugam pt intoarcerea lor!

 18. Varahiil zice:

  @ortodoxos
  Daca a nu avea mentalitate de dezertor, inseamna pentru tine a fi demn de mila, stai …prost. Cu toate. Eu nu am afirmat nici ca sunt de acord, nici ca ar trebui sa fim de acord cu ce se intampla. Am afirmat ca, orice s-ar intampla, nu trebuie sa ne despartim de Biserica pe care -asa cum Domnul a zis- nici portile Iadului nu o vor birui….
  Puritatea si Adevarul din Biserica Ortodoxa nu se pot manji prin diverse neputinte omenesti. Nu putem pur si simplu sa intoarcem spatele si sa…fugim. Sau, daca vrei neaparat, EU nu pot.
  Ori nu ai citit atent commentul meu, ori chiar nu ai inteles, ori esti rau intentionat…Alege tu!

 19. pr Cristian zice:

  @Varahiil, nu mai te stradui sa fii viclean, nu te mai ascunde ca nu tine. Esti o persoana din „sistem” asa ca te ating cuvintele spuse de mine. Iar pentru a fi explicit pentru toata lumea spun clar : nu trebuie facuta nici o rupere de Biserica, ci de acesti conducatori lepadati !!! de sistemul lor !!! insa fiecare trebuie sa continuie sa traiasca ortodox, dupa randuiala Sfintilor Parinti, iar dupa cum am spus si in articol ecumenistii si masonii sunt lepadati de Hristos, asadar ne rupem de ei, nu de Biserica lui Hristos !!! A nu se uita aici un citat vital :”unde vor fi doi sau mai multi adunati in numele Meu, acolo voi fi si Eu cu ei”…deci acolo va fi Biserica lui Hristos, in locul unde se vor aduna in numele lui Hristos cel Adevarat, nu in locul unde vor fi ecumenisti sau masoni !!! Dumneata „Varahiil” (sau sa-ti spun altfel, ca doar esti de-al lor !!! altfel nu aveai cum sa stii amanunte din „relatia mea cu patriarhia” ) incerci sa pacalesti oamenii si se vede ca esti inteligent, insa nu fi si naiv in acelasi timp, nu uita ca Hristos e de partea adevarului, nu a minciunii…
  Tin sa imi arat aprecierea catre cei ce au inteles mesajul meu.
  O mica completare pentru „Varahiil” : savarsesc toate Sfintele Taine cat de des pot, mai ales in ultima vreme !!!

 20. pr Cristian zice:

  @grigore In primul rand cred ca sunteti preot asa ca va inteleg framantarea. Insa cuvintele „asa e regula” sau „eu imi vad de treaba dupa slujba” sunt grave. Pai tot regula e canonul ce l-am scris in articol ( Canonul 15 de la Sinodul I-II din anul 861)…tot regula e blestemul anatemei asupra masoneriei dat de mai multe sinoade printre care si al Romaniei in 1937, deci ne putem supune lor ? ii putem pomeni la Proscomidie sau in oricare slujba ? Iar legat de „eu imi vad de treaba dupa slujba” e si mai simplu : 1-indiferenta si 2-slujirea cu masonul sau ecumenistul iti opreste lucrarea Harului ca preot !!! ce faci dupa nici nu mai conteaza !
  Cat despre Grecia, si eu sunt incantat de atitudinea lor demna si curajoasa, insa nu sunt de acord cu o eventuala plecare din tara, eu sunt pentru a ramane si a lupta pentru romani. Desigur, ca o binecuvantare de la un Serafim al Pireului nu poate decat sa ajute, insa sa ramanem aici unde mii de oameni s-au jertfit pentru acest neam romanesc…zeci chiar sute de mii .

 21. crestinul ortodox zice:

  De acord cu pr Cristian , ce este spurcat trebuie sa iasa afara din Biserica lui HRISTOS ,
  afara , afara , afara
  spurcaciunea nu se va Sfinti niciodata , iar Mania Sfanta se va Arata peste noi toti deopotriva !
  Ce-au facut Sfintii , cum au procedat cand au avut ierarhi eretici ?
  Sfanta Teodosia , cand a aruncat cu pietre in patriarhul vremii , care aduce hula Sfintelor Icoane ?
  au tacut ‘oficial’ si si-au vazut cumva de treaba , sub ascultare , NU !
  Au luat atitudine si Au marturisit ORTODOXIA fara menajamente sau ca ‘tin de randuiala’ , care randuiala a ereticilor , aceasta-i ‘randuiala’ ?
  Au marturisit , au blamat , au aratat ce este rau , de la vrajmasul diavol si au stat impotriva dracului si a oranduirilor pagane sau ierarhiilor pagane , apostazice si nicidecum nu au fost pentru slujire cu DUMNEZEU slujire si cu mamona !
  Sa luam seama ce se intampla , cu cei ce se numesc ierarhii sau ‘pastorii nostri’ !
  Si daca nu deschidem ochii , sa luam atitudine sa condamnam nu numai aici (vorbind intre noi ) sa condamnam deschis aceste acte de erezie numite nuantat , ecumenism intrucat crestinul ortodox de rand nici nu stie ce-i ala ecumenism , sau nici macar nu stie ca este erezie … cine sa- i spuna , preotul care face ascultare de ierarhii eretici ce practica ecumenismul ???
  Astfel vom Vedea cum Insasi DUMNEZEU nu se Lasa batjocorit
  sau
  Mania lui DUMNEZEU isi va Spune Ultimul Cuvant peste ce este bun , peste ce nu este bun spurcat si necurat in Sfanta Sa Biserica ;
  Biserica Lui HRISTOS Trebuie sa fie Biserica Ce Slujeste pe HRISTOS , si nu deopotriva ‘si pe mamona’ , intrucat ‘ nicioadata la doi domni nu se poate sluji ‘ , cine crede in aceasta slujire se inseala amarnic ;
  este Cuvantul Lui DUMNEZEU , spus si aratat Sfintilor Sai Apostoli
  ‘la doi domni nu poti sa slujesti , pe unul il iubesti si de celalalt te lepezi ‘,
  Biserica lui HRISTOS este Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica , in care ne aflam cei ce ne numim crestini ortodocsi si astfel formam Biserica Lui HRISTOS , Ce trebuie sa fie in Iubire si Comuniune Adevarata fata de Domnul IISUS HRISTOS , Fata de MAICA DOMNULUI , numita de altfel si ‘Maica Bisericii Adevarate’ ;
  Iubire Adevarata , Slujire Adevarata fata de DUMNEZEU , Domnul IISUS HRISTOS fata de Tot ce inseamna Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica , aceasta inseamna Biserica Lui HRISTOS iar ce este strain de asa ceva , nu este de la DUMNEZEU , este de la vrajmasul care rage ca un leu pe cine sa mai inghita , prin sminteala si erezie
  ‘pestele de la cap se impute ,
  nu de la coada se impute ‘

  rugaciune ,

  Ai mila DOAMNE si de noi,
  ca lupu paznic o’ fost pus la oi.
  Si n-avem un Pastor Sfintit Ales,
  de HARUL TAU CEL SFANT CULES,
  sa ne duca la pasune’aleas
  unde-i iarba cea frumoas’.;
  Si s-arata DOAMNE ,
  lupii din apus,
  la Rasarit , mio o’ ajuns ,
  si vor Doamne a darama
  ce este Sfant , Curat zidit cu mana Ta,
  Cu Mana Ta Dat
  SI Lasat
  Acestui neam oropsit si prigonit ,
  mereu de altii ,
  ce si-au dorit ,
  a fi stapani ai astei natii .

  Si vor Doamne a spurca ,
  CE- I TAINA SFANTA si Lasata /
  de Mina Ta Binecuvantata ,
  La strabuniI si Sfintii Acestui Neam.
  unde SFANT SANGELE TAU s-a varsat ,
  Si in vin s-a aratat/
  Unde SFANT TRUPUL TAU ,
  s-a Jertfit ,
  Si In paine s-a dospit
  Si S-a implinit ,
  CUVANTUL TAU SFANT
  LASAT si pe Acest pamint
  “Fericiti cei ce n-au vazut
  Dar au crezut”.
  Asa Doamne am fost si noi /
  cei asupriti , saraci si plini nevoi ,
  Caci’ Boul ‘ le indura si rabda toate,
  Dar pina cand ?Doamne ,
  Caci nu mai poate
  Atunci cand biciul raului se pune,
  Si corvoada nu apune!

  Astfel ochii ne inaltam ,
  si la Tine Doamne ne rugam ,
  Ai Mila DOAMNE si de noi
  Ca lupul paznic o’fost pus la oi ,
  SI VINO DOAMNE MAI CURAND
  sa dai cu spurcaciunea jos
  si maturand
  AI MILA DOAMNE
  Si de noi ,
  AI MILA DOAMNE ,
  de cei asupriti , saraci si plini de nevoi
  amin!

 22. Vlad G. zice:

  Personal ma gandesc cu groaza unde o sa se ajunga in urmatorii ( sa spunem ) 20 de ani .
  Religia din scoli se va scoate , sau se va poci cu erezii, sau se vor face toate religiile ; bisericile se vor goli odata cu trecerea timpului ( intrucat peste 90% dintre persoanele pe care le mai vad eu la biserica , au peste 50 de ani ) datorita dezinteresului populatiei pentru Dumnezeu ; ne mor duhovnicii buni si sunt inlocuiti cu fricosi platiti ; se poceste chiar si Sfanta Liturghie , s.a.m.d.
  Dumnezeu sa ne apere , ca o sa avem nevoie !

 23. Preoteasa Alexandra zice:

  @pr Cristian,
  Biserica este acolo unde este episcopul. Daca toti episcopii dintr-un Sinod sunt eretici atunci acel sinod numai reprezinta trupul lui Hristos. Daca dvs. va lepadati de BOR va lepadati inclusiv de trupul lui Hristos, nu doar nominal de persoanele pe care le considerati dvs dupa anumite criterii drept ratacite de la dreapta credinta. daca un singur episcop este bun intr-un sinod, dvs. va dovediti a fi schismatic si cazut din har. Nu judecati dvs. cu judecata lui Hristos, ci asteptati sa separe Dumnezeu graul de neghina, nu faceti dvs. asta pt ca nu cunoasteti pur si simplu care e bun si care e rau, vedeti doar in ghicitura. Deci unde e ierarhul ortodox, acolo e Biserica. Iar dvs nu stiti care e ierarh bun si care e rau. Intuiti poate, va luati dupa niste fapte pe care le interpretati confruntand cu canoanele. Dar nu va pripiti, caci Dumnezeu poate sa faca drept acolo unde astazi poate nu e drept, si de unde stiti dvs ca nu rupeti cu neghina si graul inainte de vreme? Cu totii riscam in orice clipa sa cadem, dar nu inseamna ca am si cazut irecuperabil astfel incat sa va rupeti definitiv de un sinod intreg! Doamne miluieste!!!!!

 24. LEGIONARUL zice:

  Mai fratilor…! Stiti ce trebuie sa faceti? Va zic eu acum……….ca tot va vad pe toti cu concluzii la fel………..MAI RAMANE DE URMAT, MARII DUHOVNICII IN VIATA, DE MERS PE LA EI CAT DE DES PUTEM….CA SA NE INTARIM PENTRU VREMURILE CE VIN. lA MINE AICI, IN ARHIEPISCOPIE, NU AM VAZUT CARTI, CU ARHIMANDRITUL IUSTIN…DE CE OARE? SAU CARTI DE ECUMENISM……ALEA NICI ATAT!

 25. Varahiil zice:

  @prcristian
  In primul rand, nu sunt a nici unui sistem, ci sunt a lui Hristos. Consider ca e de datoria fiecaruia dintre noi sa stea ca o cetate tare si sa lucreze virtutea acolo unde este. Consider ca pilda vietii fiecaruia constituie cea mai puternica marturie. Priviti la sfintii inchisorilor. Si-au dus viata intre bestii cu chip de om. Nu au avut posibilitatea de a fugi de ei, sau de a protesta prea mult. Dar au marturisit prin insasi felul cum au rabdat , cum au murit…
  Nu e nevoie doar de curaj, ci si de intelepciune. Sa luam aminte.
  Nu ma streseaza in nici un fel faptul ca slujiti. Fiti sanatos!
  Dar nu puteti pretinde tuturor sa urmeze calea pe care v-ati asumat-o.Raspunderea pe care v-ati asuma-o pentru ruperea fiecarui suflet de Biserica e prea mare. In rest, faceti cum credeti de cuviinta.

 26. ortodoxos zice:

  daca intrerupi comuniunea cu ierarhii apostati, nu inseamna ca iesi din Biserica.
  Biserica este poporul, care tine cu tot ce inseamna Ortodoxie: dogme, traditie, asezaminte.
  daca toti ierarhii cad, asta e, te rupi de ei, Dumnezeu va avea grija de ierarhie.
  la judecata nu merge cu lasitati de genul: raspund ierahii si preotii, noi nu avem nici o vina.
  DOMNUL HRISTOS stie ce sa intrebe pe fiecare.
  Judecata este particulara.
  De fapt, cand vom vedea tiparul dupa care vom fi judecati, ne vom judeca singuri.
  sa avem grija ca este o vama a ereziilor peste care nu stiu cum vom trece daca tot dam vina pe ierarhi sau preoti. esti in comuniune cu el, esti cu el. este ecumenist, esti si tu. faci cu deplina constiinta acest lucru, dai socoteala.

 27. pr Cristian zice:

  @ortodoxos Bravo si toata admiratia mea pentru modul cum priviti si intelegeti lucrurile si mai ales va incurajez sa aveti mereu aceeasi pozitie de marturisire dupa Adevar, nu dupa vremuri ! Bravo ! Domnul sa va intareasca ! Daca o sa doriti sa discutam mai mult ma gasiti la adresa de mail crycalugaru@yahoo.com . Exista speranta, poporul acesta inca nu e mort, asa cum se doreste !

 28. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Biserica nu poate exista fara prezenta a cel putin unui singur ierarh, Biserica rezida pe preotia sacramentala, daca spui lucrurile astea te poti duce deja la protestantism.

 29. Vlad G. zice:

  @Adrian. I

  Greseti . Biserica va rezista chiar si printr-un singur drept credincios .

 30. Adrian.I zice:

  @Vlad G.
  Multumesc, dar nu ma intereseaza tezele lui Calvin si Luther.

 31. Vlad G. zice:

  @ortodoxos

  TIn si eu sa te felicit si ma bucur pentru ca mai exista inca oameni care inteleg lucrurile drept ca si tine .
  De vremurile cand persoanele ca si aceasta vor pleca dintre noi, ma tem …

  –––-
  @spre administratia blogului

  un mod edit la comentarii ar ajuta ca mai gresec cateodata la tastare .

 32. Vlad G. zice:

  @Adrian. I

  Asa afirma si ortodoxia .
  Dar cred ca tu nu intelegi ca Biserica este formata din credinciosi .

 33. Vlad G. zice:

  Ca si mine afirma si ortodoxia .
  Dar cred ca tu nu intelegi ca Biserica este formata din oamenii credinciosi .

 34. Adrian.I zice:

  @Vlad.G
  Luther Calvin si Hus sunt ortodocsi?
  Degeaba ai oameni credinciosi daca sunt rupti de episcop.
  Pune mana si citeste teologia patristica, poti incepe cu Sf Ignatie Teoforul, il gasesti in PSB 1
  Citez
  „Nu vă poruncesc, ci vă sfătuiesc, zice el, feriţi-vă de rătăcire. Unde-i episcopul, acolo-i Biserica, şi unde-i Biserica şi episcopul, acolo-i Liturghia cea adevărată. ”
  „Cu toţii urmaţi pe episcop după cum urmează Iisus Hristos pe Tatăl, iar pe preoţi ca pe apostoli, pe diaconi respectaţi-i ca pe porunca lui Dumnezeu. Nimeni să nu facă fără episcop ceva din cele ce aparţin Bisericii. Acea euharistie să fie socotită bună care este făcută de episcop sau de cel căruia episcopul i-a îngăduit. Unde se vede episcopul, acolo să fie şi mulţimea credincioşilor, după cum unde este Iisus Hristos, acolo este şi Biserica universală. Fără episcop nu este îngăduit nici a boteza, nici a face agapă, că este bineplăcut lui Dumnezeu ceea ce aprobă episcopul, ca tot ce săvârşeşte să fie sigur şi întemeiat”(Sf Ignatie Teoforul)

 35. ortodoxos zice:

  e corect cum spune Sf Ignatie. noi nu tagaduim Sf Parinti ai Bisericii. pt ca tot ei spun sa fugim de lupii in piei de oaie. normal ca nu se poate face nimic fara episcop pt ca el este capul pamantean al Bisericii, prin el se fac hirotoniile de preoti care la randul lor administreaza Sf Taine. dar o conditie esentiala este ca episcopul sa fie dreptcredincios si nu un mincinos, un „pseudoepiscop”. pt ca legatura are adevarul cu minciuna?

 36. Maria zice:

  Fratilor ,
  Capul Bisericii este Hristos ,iar Trupul Bisericii este format din Cler plus credinciosi si nimic mai mult .
  Nu exista Biserica fara cler si fara credinciosi !
  Admite-ti ca in toata Romania ,sunt preoti ,monahi si ierarhi ,care nu sunt ecumenisti !
  Pe aceia ii ascultam .Ce facem ?Ne transformam in sectari ,unde acestia batjocoresc preotii nostri si Biserica in general ?
  Nicaieri nu scrie ca nu vor mai fi preoti vrednici si vor disparea cu desavarsire in vremurile din urma ,ci spune ca multi din ei vor cadea ,dar nu toti !
  Sa nu dam bir cu fugitii ,pt ca sunt multi ecumenisti .Noi ne vedem de-ale noastre rugaciuni ,
  Biserica sa ne fie adapost sufletului ,preotul (ne-ecumenist )sa ne fie pastor si duhovnic .

 37. Preoteasa Alexandra zice:

  @ortodoxos,
  vorbiti de parca nu ar mai fi niciun episcop dreptcredicios pe pamant si acum ar mai ramane doar mirenii care reprezinta Biserica.

  @Adrian. I,
  ma bucur ca ganditi normal in duhul Sfintilor Parinti. Biserica e facuta din cler si popor, niciodata doar din popor. Si Dumnezeu va avea grija sa avem mereu episcopi, preoti si mireni credinciosi, fie ei cat de putini. Sa ne amintim de Sf. Ilie care nu stia ca mai sunt o multime de oameni in tara lui care nu si-au plecat genunchiul lui Baal. El sarmanul credea ca a ramas singur drept in societatea lui. Si Dumnezeu a avut grija sa pastreze aluatul care dospeste toata framantatura.

 38. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Tu nu esti in masura sa spui asta. Daca nu-ti convine de un episcop si vrei sa aplici acrivia, atunci du-te la altul care e tot in Biserica. Din moment ce episcopii pretins eretici, sunt la acelasi potir cu ceilalti si nu au fost anatematizati sau dati afara din episcopie, sunt madulare ale Bisericii care au harul valid, fie ca sunt madulare mai bolnave sau mai sanatoase.

  :””Trebuie sã stii cã episcopul este în Bisericã si Biserica în episcop, iar cel care nu este în comuniune (euharisticã) cu episcopul acela nici nu este în Bisericã si se însalã cei care nu sunt împãcati cu ierarhia instituitã de Dumnezeu avînd nãdejdea sã-si gãseascã unitatea (liturgicã) pierdut, aflînd-o la cei rãtãciti. Cînd de fapt Biserica este una, soborniceascã si nedespãrtibilã si peste toate unitã si întãritã prin comuniunea (euharisticã) a ierarhilor.”(Sfantul Ciprian al Cartaginei).

  „În legãturã cu aceasta (ereticii) fiecare dintre noi trebuie sã spunã ceea ce gîndeste, dar nimeni nu trebuie sã judece pe altul si sã respingã unitatea (euharisticã) cu cei care gîndesc altfel.”(Cart 429)

 39. crestinul ortodox zice:

  @ Preoteasa Alexandra
  „El sarmanul credea ca a ramas singur drept in societatea lui ”
  Spuneti ca sunteti Preoteasa , dar nu inteleg de ce ironizati pe Sfantul Prooroc Ilie ?
  Au nu stiti ca a lua in ironie , Proorocii Sfinti si Mariti de DUMNEZEU ‘El sarmanul ‘ este un pacat !
  Dati-va Exemplu Dna Preoteasa prin Cuvantul Sfant , Drept si nu ironic !
  iar Biserica Lui HRISTOS , are Drept Cap pe HRISTOS si toti Adevaratii Crestini Ortodocsi care reprezinta si sunt Trupul Bisericii Lui HRISTOS
  ‘Intr-Una Sfanta , Sobornica si Apostolica Biserica ‘
  Intr-una Sfanta Sobornica Biserica ,
  Sfantul Sobor sau Sfintii Parinti pe care ii urmeaza Adevaratii Crestini Ortodocsi , aici intrand atat mirenii de rand , crestinii ortodocsi cat si Clerul , Ierarhiile Drept Slujitoare Lui DUMNEZEU pe care se intemeiaza Sfanta Sobornica Biserica
  inaintea de a fi unsi preot , ierarh sau patriarh , nu au fost botezati mai intai , crestin ortodox prin Botezul crestin Ortodox in Biserica lui HRISTOS ? de asta sa nu uite nici Ierarhii sa fie adevarati Slujitori ai lui HRISTOS , sa nu uite a fi Adevarati Crestini Ortodocsi caci mantuirea nu se ofera ca ai fost Ierarh , Patriarh sau Preot , ai primit ungerea si gata esti in rai , nu !
  ‘Vai Voua fariseilor si carturarilor ca nici voi nu intrati si nici pe altii nu-i lasati sa intre intru Imparatia Cerurilor ‘ spune insasi Domnul IISUS HRISTOS despre preotii Vechii Legi
  Astfel ,
  ‘Mult ti se da , mult se va Cere ‘
  si
  Sfintii Apostoli carora le-au Urmat Sfintii Parinti sau Sfantul Sobor
  Intr-Una Sfanta Apostolica Biserica (fiind si piatra din coltul unghiului pe care zidarii nu au luat-o in seama )
  aici fiind Sfintii Apostoli , cei 12 Sfinti Apostoli Alesi de Insasi DUMNEZEU pe pamint si care Stau de a Dreapta Fiului Lui DUMNEZEU , Domnul IISUS HRISTOS si care vor judeca cele 12 semintii ale lui Israel , la Dreapta Judecata de apoi .
  Sa fim Adevarati Crestini Ortodocsi , in Fapta si Cuvant in Biserica Lui HRISTOS ,
  Sa fim Adevarati Slujitori Lui HRISTOS , Dreptmaritori in Biserica Lui HRISTOS si in Cuvant dar si in Fapta ,
  Aceasta este Biserica Lui HRISTOS : Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica ,
  amin!

 40. Pr Timotei zice:

  Parinte Cristian,
  Sunt deacord ca trebuie sa oprim pomenira Sinodului sau Patriarhului eretic atunci cand invata erezie. Aveti perfecta dreptate. Problema este ca aceasta miscare nu puteti sa o faceti de unul singur, de capul Domniei Voastre.
  Trebuie sa luati legaura cu toata miscarea de rezistenta ortodoxa si mai ales cu manastirile si apoi de comun acord sa se intrerupa pomenirea Patriarhului.
  Pozitia Domniei Voastre este destul de delicata si trebuie sa fim atenti sa nu cadem in schizme care din pacate abunda si in Romania (vezi Slatioara, Adevaratiii Ortodocsi , etc). Exista o miscare ortodoxa antiecumenista in Grecia condusa de parintele Theodoros Zisis si de alti parinti si ar trebui sa luati legatura cu ei ca sa va sfatuiti. Pentru ca e foarte periculos sa iesim fara a fi o miscare de masa.
  Ceea ce a-ti facut este neintelept pentru ca:
  1. treebuie invatata turma lui Hristos ce anume greseste Patriarhul.
  2. trebuie ca miscarea de nepomenire(cu care sunt perfect deacord) sa fie facuta in consens, nu doar unilateral de un singur preot, ca nu e de folos.
  Numai bine!

 41. Pr Timotei zice:

  A protestat cineva in mod vehement pentru aceasta fapta eretica? A-ti facut protest in fata Patriarhiei?NU???? Atunci sunteti demni de toata mila!

 42. Pr Timotei zice:

  PANA CAND NU O SA MERGETI LA PATRIARHIE SA PROTESTATI, TOATA TRANCANEALA DE PE NET NU AJUTA LA NIMIC!

 43. ortodoxos zice:

  credeti ca se mai rezolva ceva cu protestul?
  deja Sinodul BOR este in schisma de cand a fost de acord cu schimbarea (indreptarea, innoirea…) calendarului in 1924 si indeosebi cu serbarea Pastelui la o data anticanonica in 1926 si 1929, fapt ce duhneste si a erezie pt ca s-a incalcat una din cele 4 reguli de baza ale serbarii Pastelui, de a nu serba inaintea evreilor.
  s-a facut pocainta publica?
  chiar nu intelegeti ca una se declara si alta se face?
  cum zicea Mantuitorul:”morminte varuite”.
  la momentul actual sunt si mai multe motive de intrerupere a comuniunii cu sinodalii BOR, de fapt din ce in ce mai mult se vad roadele inovatiilor din 1924 incoace.
  stiti cum scria Sf Ioan Hozevitul din Sf Parinti despre „fratii care predica ortodoxia schimbata dupa duhul lumii acesteia”.
  faceti fiecare cum vreti.
  dar luati seama la tot ce inseamna Biserica, nu dupa cum convine fiecaruia.

 44. grigore zice:

  Pr Cristian Nu sunt preot, (am grija de copii intr-o cresa ) ci un simplu om care se sperie de intransigenta unor reguli si canoane de la noi. Mi-e frica sa zic ceva, sa sustin ceva pt ca poti fi considerat in multe feluri. Asta m-a facut sa scriu, auzind si de stilisti ca nu sunt in comuniune, apoi de anumite manastiri, de cutare grupare din Rusia ca nu e in comuniune cu Biserica Rusa etc Toti acestia sunt judecati de biserica oficiala si chiar daca sunt credinciosi si respecta canoanele sunt gasiti ca rai pentru ca nu au comuniune. Se pare ca au o mare putere ierarhii care spun asta, pt ca asa vorbeau si sf. parinti. E posibil ca facand bine, tinand canoanele, sa fii afurisit pentru ca nu ai comuniune cu ierarhii. Eu nu stiu la noi cine are mai multa dreptate. Daca la judecata se considera de fapt ca o ruptura de biserica, aceasta detasare de ierarhii masoni sau ecumenisti?… Nu poti fi sigur de nimic cand gandesti ceva, la toate exista un alt exemplu o alta parere a unui parinte… Cineva se rupe de obiceiurile rele…e schismatic. Cineva atrage atentia…judeca. Cineva citeaza din biblie…e protestant. Altul compara cu ce fac alte biserici… e razvratit. La orice zici ti se atribuie ceva . Cred ca la noi trebuie sa fii asa: sa asisti si sa te rogi impreuna cu toti credinciosii la slujba, sa nu aflii nimic din ce fac ceilalti si nici sa-i judeci, sa mergi cu prezumtia ca toti ierarhii sunt bine si sa observi doar cum se comporta strict in timpul slujbei, sa nu zici de nimeni nimic chiar daca ai auzit ceva real… si asa cred ca e bine la noi pt ca altfel, mi se pare ca si daca are dreptate este considerat un razvratit in comparatie cu cei care stau multumiti si nu zic nimic. Parinte la noi se dau anateme, afurisenii care sunt f. grave. Daca la judecata, o sa fie luata in seama doar parerea bisericii si a canoanelor care v-ar considera schismatic, chiar daca aveati dreptate in legatura cu faptele unor ierarhi. POATE CA RUPEREA DE EI E MAI REA DECAT DREPTATEA CARE O AVEATI IN LEG CU FAPTELE LOR.. La noi mai bine nu zici nimic si stai si asculti slujba. Nu poti stii ce anume prevaleaza, dreptatea care o ai sau ruperea comuniunii.
  2 Si acum ma gandesc ca nu e ceva sigur demonstrabil la toata lumea ca unii ierarhi sunt masoni si cine stie ce or fi spus acolo. Nu se stie exact, desi noi acceptam aceasta posibilitate si suntem chiar convinsi. Daca era filmat acolo in alte haine, spunand ceva necanonic, dat apoi la TV unde l-a vazut toata lumea, iar apoi il vedeai si in biserica, atunci era clar si puteai sa spui cum poti sa vii aici dupa ce ai fost acolo si ai debitat cine stie ce mari greseli. Dar asa se merge doar pe presupunere. Asta am vrut sa spun, eu ca simpla persoana, nu sunt afectat de ce fac ei in particular, sunt o gramada de reguli, canoane, intransigente ce m-ar condamna pe mine ca judec, ca sunt schismatic, iar pe ei pentru faptele pe care le mentionez. Cad si eu odata cu ei…
  La noi asa sunt foarte stricte regulile si ma ingrozesc vazand ca nu multi mireni le cunosc.
  3 Maica Ecaterina parca apartine Bisericii Greciei desi vorbeste romaneste. La Biserica Greceasca de dupa Rosetti din Bucuresti sunt niste preoti romani care slujesc in greceste. Ei de cine apartin?
  Nu cred ca ne afecteaza pe noi ce fac alti ierarhi. Neghina va fi separata DOAR LA JUDECATA NU INAINTE. Si putem sa ne inselam, omul se poate schimba iar noi credem despre el la fel, SI CHIAR DACA AVEM DREPTATE PUTEM FI considerati schismatici ( de catre canoane )si pusi alaturi de cei despre care am zis ca au gresit. Nu poti fi sigur de ce faci…in ce te incadreaza altii. Daca f. parinti au dat o regula, ea este valabila la infricosatoarea judecata. Mi-e teama la orice miscare fac, daca observ ceva…sunt…razvratit, deci sa asteptam separarea neghinei de grau si a ne puna insusi Mantuitorul la locul pe care il meritam, pana atunci sa stam pe cele mai din spate, de unde nu vezi nimic, in legatura cu altii si daca ai avut dreptate si o viata buna, insusi Mantuitorul te va pune pe un scaun mai din fata. Noi asta asteptam, si trebuie sa ne smerim in aceasta viata sa stam pe locurile mai din spate,

 45. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Calendarul tine de tipicon, nu poate fi erezie. Incalcari canonice de genul au fost cu sutele in istorie, de la impartasitul cu lingurita si pana la 10 jurisdictii intr-un singur oras si multe altele, ba chiar savarsite de sfinti mari ca sf Epifanie de Salamina sau Sf Ioan Gura de Aur.
  Schisma inseamna despartire, vorbesti prostii.

 46. Vlad G. zice:

  Pr. Timotei are dreptate in ce spune . Cu vorba nu rezolvam nimic .
  Totusi nici eu nu cred ca s-ar rezolva prea multe cu protestele , dar asa trebuie sa facem . Chiar daca nu va iesi nimic , macar vom muri impacati ca am incercat , nu ca am stat si ne-am uitat .
  Noi doar vorbim , dar de facut ceva nu facem …

 47. Vlad G. zice:

  @Adrian.I

  Sa-l acuzi pe Sfantul Ioan Gura de Aur ( si pe alti sfinti ) de erezie … exagerezi …

 48. Adrian.I zice:

  @Vlad.G
  Si ma rog unde i-am acuzat de erezie?

 49. Vlad G. zice:

  @ Adrian. I :
  „Incalcari canonice de genul …ba chiar savarsite de sfinti mari ca sf Epifanie de Salamina sau Sf Ioan Gura de Aur. „

 50. admin zice:

  ar fi buna si o scrisoare de prostest intocmita de teologi, care sa arate ce canoane incalca astfel de ierarhi.. nu putem iesi in strada, precum cei care cer demisia lui Basescu.. trebuie sa stim de ce au gresit.. a fost o perioada Forul Ortodox Roman, insa se pare ca a avut doar un rol prea mic… ar fi bine sa fie infiintat un for al teologilor ortodocsi romani.

 51. Adrian.I zice:

  @Vlad.G
  Si unde apare cuvantul erezie?
  Sa inteleg ca dupa tine toate canoanele date in Biserica Ortodoxa trateaza doar probleme dogmatice?
  Ce spun eu si ce intelegi tu, citez:
  „Calendarul tine de tipicon, nu poate fi erezie. Incalcari canonice de genul au fost cu …..”
  Vorbeam de canoane care vizau doar probleme de tipicon…..Chiar nu stii sa citesti???

 52. ortodoxos zice:

  noul calendar duce la incalcarea dogmei care stabileste modul de serbare a Pastelui.
  ceea ce a si savarsit, dupa cum am amintit, BOR, in 1926 si 1929, cazand sub anatemele Sf Apostoli si Sf Sinoade Ecumenice, plus cele locale.
  BOR a fost singura Biserica care a savarsit asa ceva, cu exceptia B. Finlandei care s-a innoit de tot cu calendarul.
  totodata, sunt incalcate cele hotarate de Sf Parinti privind posturile de peste an, stiti ca sunt cazuri in care postul Sf Apostoli dispare cu totul, ceea ce atrage alte sanctiuni canonice, cum ar fi caterisirea, respectiv, afurisenia.
  in Ortodoxie nu numai dogmele sunt importante, ci totul ce s-a hotarat in conglasuire cu Duhul Sfant. nu se poate schimba nimic ce a fost hotarare sfanta, soborniceasca si apostoleasca.
  aveti grija fratilor, ce vorbiti, vorbiti cu frica de Dumnezeu, ca scrum ne face!

 53. ortodoxos zice:

  avem mărturie în acest sens cuvintele Sfântului Serafim Sobolev, care afirmă: „Cineva poate spune că încălcarea Tipiconului nu este un mare păcat, fiindcă nu este o abatere de la dogme. Dar şi cuvintele Mântuitorului Hristos: „De nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş” (Matei 18, 17) nu vorbesc direct de încălcarea unor sau altor dogme ale adevărului credinţei noastre.”

 54. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Dogma nu se refera decat la subiecte teologice, nu tipiconale. De ce acum dupa 1924 brusc BOR e cazuta sub anatema iar la celelalte zeci de canoane modificate de Biserica nu a mai cazut nimeni? Esti constient ca si impartasitul cu lingurita a fost anatematizat?De asemenea nu e onest din partea ta sa actualizezi o greseala la care Biserica a renuntat de peste 80 de ani, anume serbarea pastelui pe nou, haide acum sa amintim si de arianismul lui Vulfila de acum 1700 de ani ca sa fie tot tacamul complet.
  De acord ca toate sunt importante, si de acord si cu ce spune Sf Serafim Sobolev(desi citatul tau e incomplet si nu se vorbeste nimic despre pierderea sau nepierderea harului) insa consecinta unei abateri nu este aceeasi pentru toate lucrurile.Intr-adevar schimbarea calendarului a fost o mare greseala, insa pentru asta vor raspunde ierarhii care au savarsit-o. Daca observi toate Bisericiile vechi calendaristice au fost in comuniune cu Bisericile nou calendaristice si au respins gruparile stiliste desprinse din acestea. Intr-adevar au fost mari sfinti care au luptat contra calendarului nou, cum sunt Serafim Sobolev, Teofan de Poltava, Sf Mitropolit Filaret, sau Sf Ioan Iacov, insa aceasta lupta a fost dusa in interiorul Bisericii. Perioda post momentul 1924 a fost una de nesiguranta si din aceasta cauza s-a inregistrat o atitudine de acrivie mai puternica, insa nici atunci nu a fost negat harul nou calendaristilor.Tu nici nu stii ca citatul respectiv dat de tine e din raportul Bisericii Bulgare privind calendarul vechi, la care a contribuit si Serafim Sobolev , iar Biserica Bulgara din acea perioada era in comuniune cu Bisericile de pe stil nou .
  Marii duhovnici care au luptat contra calendarului nou, cum sunt: Gheron Iosif, Arsenie Pestereanul sau Efrem Katunakiotul nu doar ca au recunoscut harul Bisericilor nou calendaristice dar i-au si numit eretici sau schismatici pe cei care nu au recunoscut la randul lor harul acestor Biserici

 55. crestinul ortodox zice:

  Unde-i Tacere …!

  Unde-i Tacere si ‘capu in pamint’
  este totuna cu a zidi mormant !
  este totuna cu a darama si strica
  ce altii au Zidit ,
  Si cu Mare Pret au construit ,
  BISERICA LUI HRISTOS
  unde ne gasim noi astazi ,
  cei din Neam Crestin Ortodox .

  Din Neam in Neam Roman
  Crestin si nu pagan
  si-i mai frumos , Crestin Ortodox
  ca-i mai aproape de HRISTOS
  iar BISERICA CRESTIN ORTODOXA
  ESTE BISERICA ADEVARATA si VIE
  ce portile iadului
  in veci , n-au S-o Biruie !

  Unde-i Credinta Adevarata ,
  si DUMNEZEU se Arata .
  unde-i Nadejde Ancorata ,
  in SFANTA CRUCE
  atunci si Dragostea Sfanta
  va Rasari ,
  Si departe , ne va duce .
  SI vom Izbandi , vom Birui !
  intru HRISTOS si CELE SFINTE
  Romane Crestine Ortodox ,
  Cu Credinta Adevarata , Ia Aminte !
  Ca ROMANIA ii Gradina Sfanta
  de MAICA DOMNULUI si SFINTI ,
  Pazita .
  Amin,

 56. delia zice:

  Cu durere in suflet ma gandesc la vedenia Sf Ioan de Kronstadt, in care este dus de Sf Serafim de Sarov intr-o biserica ciudata, mare dar mohorata, si el vrea sa se inchine, iar ghidul lui il opreste, spunanadu-i ca acolo e uraciunea pustiirii. Nu cred ca mai avem mult pana la constituirea acelei marete dar mohorate biserici… ecumeniste.Unde vom mai afla atunci Biserica? Daca cineva ar voi sa-mi raspunda, Dumnezeu sa-i rasplateasca osteneala.

 57. ortodoxos zice:

  pe nou fiind, macar sa se recunoasca greseala cu calendarul si ecumenismul.
  este vreun ierarh din BOR care sa recunoasca aceste greseli si sa lupte pentru revenirea la Ortodoxia curata?
  Sf Glicherie este marturia unei lupte drepte, pentru Ortodoxie. Dumnezeu l-a proslavit, aratand calea pentru romani in a pastra dreapta credinta. cat timp va exista BORSV, BOR va fi rusinata de faptele ei anitortodoxe.
  stiti cat a suferit? cititi cartea cu viata lui si va minunat. nu ar fi fost aceasta dezbinare intre ortodocsii romani daca BOR nu ar fi fost atat de asupritori, uneori greu de imaginat.
  ca este o rezistenta si din interior, nimeni nu contesta, Dumnezeu sa-i ajute.
  dar ingradirea de Sinodul nou-calendarist si ecumenist este justificata si canonica.
  urmariti acest filmulet, lucrurile sunt spuse foarte clar, ortodox:

  Doamne ajuta!

 58. Adrian.I zice:

  @Ortodox
  Fireste, ideal ar fi sa exista astfel de ierarhi in Bor.
  Totusi BOSVR este o factiune eretica care s-a rupt de Biserica Lui Hristos.
  Cred ca glumesti, Glicherie nu a avut un discernamant duhovnicesc ca marii parinti din sec 20 pentru a duce o lupta dupa traditia teologica Bisericii ortodoxe, a cazut in schisma iar apoi in erezie.

 59. LEGIONARUL zice:

  Bai, astia cu stilul vechi……….pentru a nu stiu cata oara! va spun si iti spun tie „ortodoxos”, data viitoare te iau la palme.
  Aici ai marturia, poate cea mai clara……Mitropolitul Teofan in vizita la Muntele Athos, la manastirea Vatopedu, ce stim, ca este cea mai mare din muntele Athos………si ESTE PE STILUL VECHI.
  *****DESI MITROPOLITUL TEOFAN ESTE PE STIL NOU, VEDEM CUM ESTE PRIMIT IN SF MUNTE, DE CATRE CALUGARII UNEI MANASTIRI GRECESTI, PE CALENDARUL VECHI. MAI MULT, MITROPOLITUL TEOFAN, ESTE RECUNOSCUT SI INSCAUNAT , BA CHIAR BINECUVANTEAZA SI TINE SI UN CUVANT IN FATA CALUGARILOR PE CALENDARUL VECHI, ASTA INSEAMNA CA ESTE UN IERAH VALID, SI RECUNOSCUT DE CALUGARII VATOPEDINI,CHIAR DCA ESTE PE STILUL NOU,CA SA INTELEGETI. *****
  ****SCHIMBAREA CALENDARULUI A FOST O GRESEALA, DAR BISERICA PE STIL NOU, ESTE VALIDA SI ARE HARUL DUHULUI SFANT!*****
  CITESTE BINE „ORTODOXOS” SI ARATA SI FRATILOR TAI PE STIL VECHI, ACEASTA MARTURIE.

 60. Preoteasa Alexandra zice:

  @crestinul ortodox,

  hramul bisericii noastre este Sf Ilie. Este un sfant cae mi-e tare drag si am spus cu toata dragostea despre el „sarmanul” pentru ca orice sfant a avut pe pamant o lupta in urma careia a iesit biruitor. Nici Iona proorocul nu a fost atotstiitor, ci Dumnezeu l-a invatat, asa cum si pe Sf. Ilie l-a invatat ca nu era singur in credinta lui dreapta, ci mai erau multi in acea tara de idolatri. Pe urma, Dumnezeu a secat izvorul care il adapa pe Sf. Ilie pe timpul secetei de 3 ani si 6 luni, asta nu inseamna ca Sf. Ilie a fost pedepsit de Dumnezeu, ci chiar parintele Cleopa talcuieste ca Dumnezeu a vrut sa inmoaie inima cea aspra dar ravnitoare si sfanta a acestui prooroc care nu vroia sa dezlege ploaia pe pamantul lui Israel. Deci nu ma mustra constiinta ca l-as fi necinstit pe un asemenea mare prooroc care ne-a daruit apa pe timp de seceta, in aceste vremuri in care toti suntem napastuiti cu recolta foarte saraca si hambare goale!

 61. ortodoxos zice:

  hai sa ne vedem fiecare de treaba lui.
  cu oameni care zic raului bine si binelui rau nu are rost sa discuti.
  dai margaritare…

 62. LEGIONARUL zice:

  Mai bine recunoaste ca ti am inchis gura cu filmuletul ala………..hai fa pasi si fara popaganda stilista pe aici, daca vrei sa mai fim colaboratori in comentarii!

 63. Pr Timotei zice:

  @Admin De ce sa nu putem iesi in strada???
  Adica clericii si poporul grec poate iesi in strada impotriva ereziei si noi nu putem? Ce canon ne interzice astfel de protest? Eu nu cunosc vreunul, desi am studiat bine canoanele.

 64. Pr Timotei zice:

  @ortodoxos Cand exprimi idei pe net ai grija cum te exprimi ca orice cuvant ne poate osandi. Cum poti afirma aberatia ca Bisericile care au schimbat calendarul sunt in schizma cu Bisericile care nu au schimbat calendarul atata timp cat aceste Biserici sunt in deplina comuniune. Nimeni nu zice ca este bun calendarul nou, dar sa afirmi ca Biserica Romana e in schizma, poate ca tu ai vrea sa fie in schizma. BOR este in comuniune cu toate Bisericile Ortodoxe.(Biserica Rusa, Georgiana, Sarba care sunt pe vechiul calendar

 65. Pr Timotei zice:

  @Pr Cristian Asa este trebuie sa intrerupem comuniunea cu episcopul care invata erezia cu capul descoperit. Parinte, spui ca IPS Serafim care anatematizeaza masoneria este in regula si ca daca ai fi in Grecia ai trece sub el. Dar nu uita ca IPS Serafim este in comuniune cu Sinodul Greciei care este in comuniune cu Patriarhia Constantinopolului care e in comunine cu Patriarhia Romana. Deci IPS Serafim nu a intrerupt comuniunea cu ecumenistii. Si aceasta nu pentru ca nu ar vrea ci pentru ca nu ar fi intelept sa o faca singur.
  A doua problema: Episcopul tau e mason? Esti sigur? Episcopul tau invata erezia in Biserica? Merge la intruniri ecumeniste? Vezi ca nu cumva tu sa fii exagerat si sa nu judeci corect situatia. Eu nu ar miza pe gandirea mea ci pe cea soborniceasca.

 66. Pr Timotei zice:

  A IESI IN STRADA PENTRU A MARTURISI ORTODOXIA IMPOTRIVA EREZIEI ESTE BINEPLACUTA SI MUCENICIE INAINTEA DOMNULUI! (Pr Paisie Aghioritul- Marturii- Pr Theodoros Zisis)

 67. ortodoxos zice:

  ramai, legionare, cu legionarismul tau, oricum amesteci lucrurile.
  palme primesc oricand pt pacate…
  nu vreau sa te jignesc, de aceea nu vreau sa am discutii cu tine pt ca nu merita.
  filmuletul ala poate convinge pe unii ca tine.
  pr Timotei, v-am mai vazut parerile, pareti un „rezistent” din interior, Dumnezeu sa va ajute.
  dar nu e de la mine ce am spus cu schisma, este o realitate canonica pe care o puteti studia pe site-rile traditionaliste, incepand cu ecleziologia BORSV.
  apropos, recomand la toti, daca vor sa decopere adevarul, sa se detaseze de parerile personale si sa le ia pe rand la studiat, argumentele oficiale, apoi cele traditionaliste, sau invers, si apoi sa traga o concluzie, punand in balanta si pe unele si pe celelalte, stati de vorba cu preoti, ierarhi si dintr-o parte, si din alta. si daca ai inima buna, Dumnezeu te indruma unde trebuie.

 68. Varahiil zice:

  @Delia
  Desi vremurile pe care le traim sunt grele, sa nu deznadajduim Dumnezeu are robii Sai , ascunsi, fie acestia oameni simpli, fie calugari, fie Preoti, fie Ierarhi, si ii va avea pana aceasta lume se va sfarsi. Avem datoria sa traim cat mai crestineste, sa cultivam virtutea, sa ne rugam neincetat pentru ca Dumnezeu sa ne izbaveasca de inselare. Acesta va fi cel mai mare pericol al sfarsitului vremurilor-inselarea.Cauta un Duhovnic bun, si fa ascultare de el. Daca vreunul dintre Batranii renumiti ai zilelor noastre iti va spune ca nu te poate spovedi, dintr-un motivsau altul, roaga-l sa-ti recomande pe vreunul dintre fiii sai duhovnicesti de incredere. Daca nici acesta nu poate, sa-ti recomande la randul sau pe cineva de incredere.
  Oricum ar fi,solutia nu este deocamdata iesirea, ruperea de Biserica.Sa ne tinem strans de Duhovnicii nostri, si sa facem multa rugaciune! Asa, am nadejde ca Dumnezeu nu ne va parasi, ci ne va arata noua, minunat ajutorul Sau! Curaj!

 69. grigore zice:

  Apropo de stilisti, este o problema si cu noi, adica:
  Biserica Greciei pe stil nou, a recunoscut drept canonice manastirile care au ramas pe stil vechi
  nu le-a numit eretice, sau schismatice, sau razvratite ci pur si simplu le-a dat aceasta canonicitate,
  asta si pentru ca erau importante.
  La noi, stilistii sunt exact ca acele manastiri ramase pe stil vechi si care pastreaza intocmai toate canoanele, putand fi asemanati cu biserica Rusa care e tot pe vechi, sau cu cea a ierusalimului(vechi), cea sarba, etc avand in comun faptul ca nu au schimbat nimic. Au facut o greseala: au avut gura cam mare criticand modul de viata al unor ierarhi, s-au certat cu altii care nu stiu ce faceau si de aici s-a creat o separare ca intre doi vecini care s-au certat si care nu mai vorbesc. Daca printr-un simplu gest de acceptare din partea BOR acestia erau recunoscuti canonici, pentru ca ei pastreaza toate tipicurile, canoanele etc ar fi fost la fel ca acele manastiri pe stil vechi CARE SUNT IN COMUNIUNE CU BISERICA GRECIEI PE STIL NOU chiar daca NU au acceptat schimbarea de calendar.
  Se pare ca noi nu vrem sa le acordam acea canonicitate,
  De ce grecia a dat canonicitate unei manastiri ramase pe stil vechi???
  De ce ei au avut acea bunavointa???
  Daca BOR ar da canonicitate la fel cum au dat grecii, noi nu am mai discuta acum in contradictoriu ci am stii ca avem si noi niste manastiri ramase ca si cele din Athos pe vechi si pe care biserica mama a avut bunavointa sa le recunoasca. Noi le spunem stilisti dar daca le-ar fi fost data ccanonicitatea repet cum au dat-o grecii alor sai, nu mai erau stilisti ci o oarecare manastire pe stil vechi in comuniune cu biserica mama.
  Nu trebuie sa li se dea canonicitate? Daca li s-ar da nu le-ar mai zice nimeni ostentativ stilisti.
  Am aflat despre ei ca nu sunt deloc ecumenisti, nici nu accepta cipurile, nu fac parte din CMB nu discuta cu papa etc

 70. Adrian.I zice:

  @grigore
  Nu cunosti bine situatia.Muntele Athos si multe manastiri de stil vechi din Grecia tin de patriarhia Constantinopolului.
  La noi stilistii si-au facut sinod propriu si s-au izolat de Biserica.Exista insa o situatie similara cu BOSVR-UL si la greci, acolo sunt mai multe sinoade schismatice pe stil vechi care detin diverse manastiri si Biserici de mir, pe aceea nici patriarhia Constantinopolului si nici patriarhiile de stil vechi nu-i recunosc

 71. Pr Timotei zice:

  ortodoxos una e sa intrerupi comuniunea si alta e sa iti faci ” sinod” paralel.

 72. Iulian zice:

  Un mare personalitate a bisericii ortodoxe despre calendarul vechi si calendarul nou:

 73. crestinul ortodox zice:

  @Preoteasa Alexandra
  „Este un sfant cae mi-e tare drag si am spus cu toata dragostea despre el “sarmanul” pentru ca orice sfant a avut pe pamant o lupta in urma careia a iesit biruitor. ”
  Dna Preoteasa , pentru toata dragostea de care spuneti ca aveti fata de Acesta Prooroc , Marit si Aratat de insasi DUMNEZEU pe Acest pamint pentru Viata sa cea Sfanta , opriti-va de a va balacari si judeca in aceste cuvinte ironice demne de toata mila , intrucat noi suntem cei sarmanii , pacatosii dna Preoteasa nu un Sfant si un Prooroc ,
  Bucura-Te Ilie , Marite Prooroc si Inaintemergator al Celei de a Doua Veniri a Domnului IISUS HRISTOS (Acatistul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul )
  care va sa si vina pe pamint , inaintea celei de a doua Veniri a Domnului IISUS HRISTOS si va Marturisi Credinta Dreapta si Adevarata , va mustra si-l va demasca pe antihrist aratand inselaciunile acestuia pe fata , si va fi omorat de slujitorii antihristului ca apoi sa se ridice , sa invie dupa trei zile atunci cand Mantuitorul , Mesia , Domnul IISUS HRISTOS , Va Veni pe norii cerurilor cu Putere si Slava Multa sa judece neamurile toate dupa Dreapta Judecata de Apoi .
  aici spuneti , iarasi
  ‘ Sf. Ilie l-a invatat ca nu era singur in credinta lui dreapta, ci mai erau multi in acea tara de idolatri’
  dar din acei toti dna preoteasa , De Ce a fost Ales Sfantul Prooroc Ilie , sa coboare focul pe pamint ? daca tot , incercati sa …?

  „Pe deplin ai fost impodobit cu smerenie , Proorocule al Lui DUMNEZEU , pentru aceasta pe cei doi sutasi care cu mandrie au venit la tine cu ostasi , ca sa te duca inaintea nelegiuitului imparat Ohozia , Tu cu Foc i-ai ars ; iar pe Avdie , cel ce hranea pe ucenicii profetilor , care cu smerenie au venit la tine , I-ai miluit …” Icosul al optulea din Acatistul Sfantului Prooroc Ilie

  De Ce Sfantul Prooroc Ilie , s-a dus doar in casa vaduvei din Sarepta Sidonului unde a inmultit undelemnul , de ce i-a inviat fiul din morti , mmh ?
  ” Propovaduitor al Cunoasterii si cinstirii de DUMNEZEU , te-ai aratat , proorocule , nu numai intru Israel , ci si intre pagani caci trimis ai fost de Domnul in Sarepta Sidonului la o vaduva saraca , hranindu-te pe tine insuti si mai ales pe ea hranind-o in timpul foametei prin darul facerii de minuni si inmultind faina si uleiul din casa ei , pe tot timpul foametei .
  Si dupa ce Te-ai rugat , sufland de trei ori , ai inviat pe fiul vaduvei , Cantand Lui DUMNEZEU , Celui ce face Minuni : Aliluia !” Condac al saselea din Acatistul Sfantului Prooroc Ilie

  Oare nu a Fost ales de Insasi DUMNEZEU , dintre toti cei Sfinti din vremea aceea ?

  „inger Vietuitor In trup te-ai aratat , Proorocule , prin ravna cea pentru DUMNEZEU si prin Viata Ta cea curata : caci prunc fiind , parintele Tau Sovah , vazut-a Ingeri Luminati cu Tine vorbind , cu foc infasurandu-te si cu vapaie hranindu-te , aratand astfel ca ravna ta e fierbinte pentru DUMNEZEU si ca puterea Graiurilor si a Vietii Tale e ca o Lumina Neprihanita , pentru aceea cu uimire graim Tie …”
  Icosul intai din acatistul Sfantului Prooroc Ilie
  Astfel , cu dragoste si caldura , prieteneste te indrum sa citesti , sa citim Acest Acatist al Acestui Sfant si Marit Prooroc de Insasi DUMNEZEU , Marit intre oameni si atunci si in Muntele Tabor la Schimbarea la Fata a Mantuitorului , cand de fata a fost Dreptul Moise si Sfantul Prooroc Ilie cu fata de om viu , intrucat nu a murit ci a fost ridicat la Ceruri si va sa coboare pe pamint , inaintea Celei de a doua Veniri a Domnului IISUS HRISTOS …
  si sa lasam ironiile si judecatile ce nu se cuvin asupra unor Sfinti Prooroci , caci noi nsuntem cei sarmani , pacatosi si demni de toata mila .
  „Bucura-Te Ilie , Marite Prooroc si Inaintemergator al Celei de a Doua Veniri a Domnului IISUS HRISTOS ” (Acatistul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul )
  Iarta-ne Doamne pe noi cei pacatosi si ne mantuieste ,
  amin!

 74. crestinul ortodox zice:

  pentru toate stilurile , nou, vechi …
  Biserica Lui HRISTOS trebuie sa fie Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica si nu in mai multe , precum Camasa Domnului IISUS HRISTOS , cand a fost rupta de soldatii romani inaintea Rastignirii lui DUMNEZEU pe CRUCE , pentru ca DUMNEZEU apoi a Inviat
  Astfel si noi , toti crestinii ortodocsi , trebuie sa fim O turma si Un Pastor , Pastorul Adevarat Domnul IISUS HRISTOS si turma , Biserica Lui HRISTOS , Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica , ORTODOXIA care va Straluci si va Birui , Biserica Lui HRISTOS ce portile iadului nu o vor birui
  amin!

 75. Romeo2110 zice:

  Cineva care stie Canoanele Bisericii Ortodoxe: e gest laic sau religios ?
  Rugaciunea ion comun cu ereticii e sub incidenta canoanelor. Aprinderea unei flacari – daca nu e jertfa adusa idolilor – ce implicatii are ?

  E bine sa avem in fata Canoanele !

 76. Petru zice:

  ,,Vorba lunga,saracia omului”…,,Nimeni nu e atat de inteligent incat sa-l faca pe un prost sa inteleaga ca e prost”… Adrian I. si Maria au dreptate … Atentie mare la lupii in piei de oaie care sunt peste tot ca sa ne dezbine.
  ,,Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii.
  Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei.
  Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el.”
  Sfantul Chiril al Ierusalimului –

 77. Preoteasa Alexandra zice:

  @crestinul ortodox,

  nu inteleg de ce insistati sa imi dovediti ca nu il cinstesc suficient pe Sf. Ilie. Este infricosatoare misiunea pe care o va avea in vremurile din urma. Tot ce am vrut sa spun este ca Sfantul Ilie a fost ingrijorat din ravna cea buna si sfanta si speriat chiar de idolatria Izabelei si a regelui Ahab, a fost maniat pe buna dreptate si s-a temut ca nu cumva tot Israelul sa se fi lepadat de adevaratul Dumnezeu. Deci am spus „sarmanul” in ideea de „cine stie cat de mahnit a fost” adica nu cu ironie Doamne fereste. Cred ca va incapatanati sa ii acuzati pe ceilalti de greseli despre care va inchipuiti ca le fac fara sa aveti discernamant. De ce va temeti atata ca nu mai sunt oameni care sa inteleaga vremurile in care traim? Credeti cumva ca ati ramas singur impotriva tuturor? Mai are Dumnezeu pusi deoparte cei 70.000 de barbati care nu si-au plecat genunchiul noului Baal din vremurile noastre. Nu trebuie dvs. sa validati totul, mai sunt si altii care au minte si credinta pe pamantul asta. Vom fi poate surprinsi la judecata sa vedem cati vom ajunge la final in rai pentru vesnicie si cati in iad. Uneori avem tendinta sa ii subestimam pe ceilalti si sa ne credem detinatori ai tuturor tacticilor de subzistenta antihristica. Nu le stim noi pe toate, inca nu s-au implinit toate proorociile Apocalipsei, drept pentru care este atat de greu pentru ierarhii nostrii sa ia anumite decizii si sa discearna ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca. Este atat de greu sa pretinzi de la altii solutii bune pentru viitor, insa daca am fi noi cei cu puterea in mana, nu cred ca am putea, cel putin cu atitudinea asta atat de omniscienta, sa luam deciziile asa cum pretindem de la acesti ierarhi. Uneori ni se pare ca stim mai bine ce ar fi trebuit ei sa faca, dar eu personal marturisesc sincer ca nu as sti ce sa fac in locul unui ierarh. De asta ma sperie initiativele unora de pe aici de a trage de maneca ierarhia, pentru ca nu am incredere in genul asta de zelotism nepus la punct cu binecuvantarea explicita a vreunui ierarh sau sinod.

 78. ortodoxos zice:

  si daca acest calendar „indreptat” nu este ortodox, ca si ortodox, e bine sa-l urmezi?
  daca Dumnezeu arata prin marile minuni de la Boboteaza, Inviere, Schimbarea la fata si Nasterea Domnului (care este tinuta ascunsa, o stea care vine la Bethlehem in fiecare an pe 25 dec. s.v.) ca atunci se bucura cerul si pamantul, ca asa e porunca dumnezeiasca sa se praznuiasca, e bine sa tinem papistaseste?
  e canonic sa dezlegam postul cand e randuit de Sf Parinti sa se posteasca?
  e corect sa dispara postul Sf Apostoli?
  e corect in fata lui Dumnezeu sa te imbuibi cu carne si lapte si altele cand mai sunt 2 saptamani de post, cum e la Craciun?

 79. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Deci pe tine nu te intereseaza ca BOSVR-ul si-a facut sinod paralel, ci modificarea datei posturilor si a calendarului?Interesant…
  Nu ca posturile s-ar fi modificat in istoria Bisericii doar de cateva… sute de ori..

  Patriarhia Ierusalimului locul in care se petrec aceste minuni, este in comuniune cu BOR, in schimb considera BOSVR un sinod eretic si schismatic si refuza si comuniunea cu voi(intereseaza-te si sa vezi ce patesc stilistii care vor sa slujeasca cu ei) In Grecia s-a trecut de la calendarul vechi la calendarul pe stil nou, iar acum la ei minunea cu serpii din Kefalonia nu se mai intampla pe 15 august dupa stilul vechi ci pe 15 august dupa stilul nou.

 80. Adrian.I zice:

  „este in comuniune cu BOR”
  Ma rog, au fost pana acum un an.

 81. ortodoxos zice:

  Adriane,
  M-as ocupa de tine, daca n-as sti ca esti un smintitor. ar merita, stiind ca atatia care sunt pe nou si care vad ce se intampla in BOR nu stiu incotro s-o ia si afla ca pe vechi se tin randuielile dupa Sf Parinti si ar avrea sa faca pasul dar se mintesc de unii ca tine.
  esti citit, ai studiat, se vede.
  se vede ca esti si pregatit sa discreditezi BOSVR. se simte, pt ca la tine e mai importanta o minune cu niste serpi despre care nu se stie mare lucru decat minunile consacrate ale Ortodoxiei care au intors si pagani spre dreapta credinta.
  stiind ca esti si un provocator si ca tine fiind si altii care au alte interese decat Ortodoxia, ma retrag rugandu-i pe cei care vor Adevarul sa se lepede de minciuna.
  chiar daca trec intr-un sinod paralel cum spuneti voi, dar canonic dupa Sf Parinti.
  iertati-ma, Dumnezeu sa va ierte!

 82. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Tu ai citit macar comentariul meu? Care minuni consacrate, tu nu intelegi ca Patriarhia Ierusalimului, (unde se petrec minunile respective) nu are nici o legatura cu voi si va numeste schismatici si eretici, ba chiar e in comuniune cu biserici de pe stil nou.Nu-i nimic, fa-te in continuare ca ploua si ignora comentariile. Dupa mintea ta, minunile savarsite acolo nu sunt savarsite datorita harului primit de la Hristos prin apostoli, ci datorita faptului ca Ierusalimul tine calendarul vechi?
  Ce se intampla in BOR comparativ cu BOSVR e un mizilic. Bosvr este in comuniune cu un sinod stilist eretic din Grecia, anume Kiprianitii, care au avut comuniune euharistica cu niste episcopi monofiziti. Mitropolitul Kiprianos intai statatorul sinodului sustine apocatastaza si alte erezii, kiprianitii au fost anatematizati chiar si de celelalte factiuni stiliste din Grecia.
  Poate vroiai sa zici mai degraba eretic si schismatic dupa Sfintii Parinti..
  Tu nu cunosti bn nici macar situatia factiunii tale si te apuca grija pentru BOR.

 83. crestinul ortodox zice:

  preiau de la o postare a unui frate de pe saccisiv , pentru a se vedea ce spune Cuviosul Paisie Aghioritul , despre
  „Biserica este a lui Hristos şi El o conduce. Nu este biserică care se zideşte din piatră, nisip şi var de către cre­dincioşi şi se distruge de focul barbarilor, ci este Însuşi Hristos. Şi „cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi”

  „Epistola părintelui Paisie Aghioritul către Patriarhul Ecumenic Atenagora.

  1]Sfântul Munte, 23 ianuarie 1969

  Prea Cuvioase Părinte Haralambie,

  Văzând marea furtună care a fost stârnită în Biserica noastră din pricina diferitelor mişcări filo-unioniste şi a legăturilor Patriar­hului [Atenagora] cu Papa, am fost cuprins şi eu de durere ca cel ce sunt şi eu fiu al ei şi am considerat că este bine ca, în afară de rugăciunile pe care le fac, să trimit şi eu o bucăţică de aţă – ca un monah sărac ce mă aflu – pentru a fi de folos, fie şi pentru a face o mică cusătură la veşmântul rupt în bucăţele al Maicii noastre. Cred că veţi face dragoste şi o veţi folosi, publicându-o în ziarul religios al Sfinţiei Voastre. Vă mulţumesc.

  Mai întâi, aş vrea să cer iertare de la toţi pentru că îndrăznesc să scriu ceva, deşi nu sunt nici sfânt, nici teolog. Cred că vor înţe­lege toţi că cele scrise de mine nu sunt altceva decât o durere pro­fundă a mea pentru, din păcate, poziţia şi iubirea lumească a Pa­triarhului nostru Atenagora.Precum se vede, el a iubit o altă fe­meie, una modernă, care se numeşte Biserica papistaşă, deoarece Bise­rica noastră Ortodoxă nu-i face nici un fel de impresie, fiindcă este foarte cuviincioasă. Această dragoste, care s-a făcut auzită din Cetate [Constantinopol], a găsit ecou în rândul multora dintre fiii lui spi­rituali, care şi ei o trăiesc în cetăţi (oraşe)2. De altfel, acesta este duhul vre­mii noastre: familia să-şi piardă menirea ei sfântă din pricina unor astfel de iubiri, ce au drept scop dezbinarea, iar nu unirea… Mânat cam de o astfel de dragoste lumească, şi Patriarhul nostru ajunge până la Roma. În vreme ce s-ar cuveni ca mai întâi să arate dragoste faţă de noi, copiii lui, şi faţă de Mama noastră Bi­serica, el, din păcate, şi-a trimis dragostea foarte departe. Rezul­tatul a fost că a odihnit pe fiii săi cei lumeşti, care iubesc lumea şi au această dragoste lumească, dar ne-a scandalizat profund pe noi, pe fiii Ortodoxiei, mari şi mici, care au frică de Dumnezeu. Cu durere în suflet mărturisesc că, dintre toţi filo-unioniştii pe care i-am cunoscut, nu am văzut pe nici unul să aibă nu miez, dar nici măcar coajă duhovnicească. Cu toate acestea, ştiu să vorbească despre dragoste şi unire, deşi ei înşişi nu sunt uniţi cu Dumnezeu, fiindcă nu L-au iubit. Aş vrea să-i rog cu căldură pe toţi fraţii noştri filo-unionişti: deoarece tema unirii Bisericilor este un lucru duhovnicesc, şi pen­tru asta avem trebuinţă de dragoste duhovnicească, să o lăsăm în seama celor care L-au iubit mult pe Dumnezeu şi sunt teologi pre­cum Părinţii Bisericii, iar nu funcţionari, în seama celor care s-au dăruit şi se dăruiesc în întregime pe ei înşişi slujirii Bisericii (în locul lumânării mari)[3], pe care i-a aprins focul dragostei lui Dumnezeu şi nu bricheta paraclisierului. Să nu uităm că nu există doar legi fizice, ci şi duhovniceşti. Prin urmare, viitoarea urgie a lui Dumnezeu nu poate fi înfruntată de o asociaţie de păcătoşi – căci atunci îndoită pedeapsă vom primi – ci de pocăinţă şi de împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. De asemenea, să nu uităm că Biserica Ortodoxă nu are nici o lipsă. Singurul ei neajuns este lipsa ierarhilor şi păstorilor serioşi cu principii patristice. Cei aleşi sunt puţini, dar aceasta nu trebuie să ne neliniştească, căci Biserica este a lui Hristos şi El o conduce. Nu este biserică care se zideşte din piatră, nisip şi var de către cre­dincioşi şi se distruge de focul barbarilor, ci este Însuşi Hristos. Şi „cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi”(Matei 21, 44). Atunci când va trebui, Domnul va ridica sfinţi, precum Marcu Eugenicul şi Grigorie Palama, ca să adune pe toţi fraţii noştri care au fost scandalizaţi, să mărturisească Credinţa Ortodoxă, să întărească Tradiţia şi astfel să pricinuiască bucurie mare Maicii noastre. În vremurile noastre vedem că mulţi fii credincioşi ai Bisericii noastre, monahi şi mireni, din păcate, s-au desprins de Ea, din pricina filo-unioniştilor. Cred că nu este deloc bine să ne despărţim de Biserică de fiecare dată când Patriarhul greşeşte, ci fiecare are datoria şi obligaţia de a protesta şi de a lupta după puterile sale în sânul Bisericii. A întrerupe pomenirea Patriarhului, a te desprinde şi a crea propria Biserică, şi a continua să vorbeşti de rău pe patri­arh cred că este un lucru iraţional. Dacă pentru o abatere sau alta a patriarhilor ne despărţim şi facem propriile noastre biserici – să ne ferească Dumnezeu! – îi vom întrece chiar şi pe protestanţi. Uşor se desparte cineva, însă greu se întoarce. Din nefericire, avem multe „biserici” în vremea noastră. Ele au fost create fie de grupuri mari, fie chiar şi de către o persoană. Deoarece s-a întâmplat ca în chilia lor să existe biserică (mă refer la cele ce se petrec în Sfântul Munte), unii au crezut că pot să facă şi propria lor Biserică independentă

  [4]. Dacă filo-unioniştii dau prima lovitură Bisericii, aceştia menţionaţi mai sus dau a doua lovitură. Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne lumineze pe toţi, şi pe Patri­arhul nostru PF Atenegora, pentru ca mai întâi să se facă unirea acestor „biserici”, să se restabilească liniştea în rândul tuturor or­todocşilor scandalizaţi, pacea şi dragostea duhovnicească între Bi­sericile Ortodoxe Răsăritene, şi după aceea să se ia în atenţie şi unirea cu celelalte confesiuni, dacă şi întrucât doresc cu sinceritate să îmbrăţişeze învăţătura ortodoxă. Aş vrea să mai spun că există şi o a treia grupare în Biserica noastră. Sunt acei fraţi care rămân fii credincioşi ai Ei, dar care nu au o înţelegere duhovnicească între ei. Sunt preocupaţi cu a face critică unul altuia, iar nu pentru binele luptei în general. Se urmăresc unul pe altul (mai mult decât pe propriul sine) spre a vedea ce va spune sau ce va scrie celălalt, ca pe urmă să-l lovească fără milă. În timp ce, dacă el însuşi ar fi spus sau ar fi scris acelaşi lucru, l-ar fi susţinut cu multe mărturii din Sfânta Scriptură sau de la Sfinţii Pă­rinţi. Răul care se face este mare, deoarece, pe de o parte îl nedrep­tăţeşte pe aproapele său, iar pe de alta îl şi doboară înaintea ochi­lor celorlalţi credincioşi. De multe ori împrăştie şi necredinţa în su­fletele celor slabi, fiindcă îi sminteşte. Din nefericire, mulţi dintre noi avem pretenţii nesăbuite de la ceilalţi. Vrem ca toţi să aibă acelaşi caracter duhovnicesc ca şi noi. Când cineva nu se potriveşte cu caracterul nostru, adică fie este puţin mai indulgent, fie puţin mai tăios, îndată tragem concluzia că nu este om duhovnicesc. Toţi sunt de trebuinţă Bisericii. Toţi Părinţii, atât cei cu un caracter blând, cât şi cei severi, i-au oferit slujirile lor. Aşa cum pentru tru­pul omului sunt absolut necesare şi cele dulci şi cele acre, chiar şi păpădia cea amară (fiecare are propriile sale substanţe hrănitoare şi vitamine), tot astfel este şi pentru Trupul Bisericii.Toţi sunt ab­solut necesari. Unul completează caracterul celuilalt şi toţi suntem datori să suportăm nu numai caracterul celuilalt, ci şi slăbiciunile pe care le are ca om. Din nou cer iertare la toţi că am îndrăznit să scriu. Eu sunt un monah simplu şi lucrarea mea este să încerc, pe cât este cu putinţă, să mă dezbrac de omul cele vechi şi să ajut pe ceilalţi şi Biserica prin rugăciune. Dar fiindcă au ajuns până la sihăstria mea veşti triste despre Sfânta noastră Ortodoxie, m-a durut mult şi am con­siderat că este bine să scriu cele pe care le-am simţit.

  Să ne rugăm cu toţii ca Dumnezeu să pogoare harul Său şi fie­care să ajute în felul său spre slava Bisericii noastre.

  Cu mult respect fața de toți,

  Un monah eremit

  (Monahul Paisie) „

 84. crestinul ortodox zice:

  @Preoteasa Alexandra
  ori nu intelegeti , ori va faceti ca nu intelegeti , insa
  cu ce cuvant judecati sau vorbiti in acela veti fi si judecata !
  sa lasam ironiile si judecatile ce nu se cuvin asupra unor Sfinti Prooroci , caci noi suntem cei sarmani , pacatosi si demni de toata mila .
  “Bucura-Te Ilie , Marite Prooroc si Inaintemergator al Celei de a Doua Veniri a Domnului IISUS HRISTOS ” (Acatistul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul )
  iar la cei ce ,
  ‘Mult li se da , mult se si va Cere ‘
  De asta sa nu uite nici Ierarhii sa fie Adevarati Slujitori ai lui HRISTOS , sa nu uite a fi Adevarati Crestini Ortodocsi adica sa nu uite a marturisi In Adevar ca HRISTOS ESTE ORTODOX caci mantuirea nu se ofera ca ai fost Ierarh , Patriarh sau Preot , ai primit ungerea si gata esti in rai , nu !
  valabila pentru ‘mult ti se da , mult se va si cere’ este si aceasta

  ‘Vai Voua fariseilor si carturarilor ca nici voi nu intrati si nici pe altii nu-i lasati sa intre intru Imparatia Cerurilor ‘ spune insasi Domnul IISUS HRISTOS despre preotii Vechii Legi

  amin!

 85. ghita doru zice:

  exista un canon dat cca. 1200 de ani in care se da anatema preotilor , calugarilor , mirenilor care provoduesc cu rerticii , ecumenismul , asta face si unele fete bisericesti de la noi, incepand cu venirea papei paul al ii lea, cu mitropolitul nicolae al banatului, oare ierarhii nu stiu asta ?

 86. ortodoxos zice:

  adriane, lasa capcanele.
  daca ai cunoaste cat de cat modul de vietuire ortodox al celor din BOSVR, daca ai cunoaste cat decat preoti si ierarhi din BOSVR sau alte probleme interesante, te as lua cat de cat in considerare.nu mai da tare cu Patriarhia Ierusalimului, actualul patriarh se stie cum a fost intronizat. sunt destui Patriarhi care au incuviintat rezistenta BOSVR, dar respirau Ortodoxie nu ecumenism ca tine si ca altii.
  tu te mai astepti sa gasesti Biserici dreptslavitoare oficiale la ce e la ora actuala in lume?
  la fel cu problema grecilor din Sinodul de Rezistenta, nu-ti baga nasucul pt ca fiind pe nou, mai bine taci, problemele grecilor de pe vechi si le rezolva ei intre ei sau BOSVR cu cei cu care este in comuniune. la cate sinoade sunt la ei, hai sa nu ne dam cu parerea, mai ales ca problema principala a celor aflati in comuniune cu ai nostri este legat de cei de pe nou ca unt primiti fafa mirungere.
  vin de pe nou, tin legatura cu cei de pe nou, inclusiv preoti, stiu ce probleme sunt, hai s-o lasam asa. mai bine ne facem pravila si alte fapte bune ca ne asteapta Judecata. si o sa ne luam fiecare ce meritam, si tu, si eu si altii.
  dar dintre toate, sa tinem Dreapta credinta dupa Sf Parinti pt ca faptele fara credinta mantuitoare nu aduc roade dupa cum nici credinta fara fapte.

 87. LEGIONARUL zice:

  Razvratitul asta de „ortodoxos” crede ca stilistii lui, sunt turma aia mica de care vorbeste Hristos ……..”Nu te teme turma mica”

 88. Petru zice:

  ,,ortodoxus”, te-ai rugat vre-o-data la Dumnezeu sa-ti arate adevarul,calea cea dreapta ??!!??!!?? .Banuiesc ca nu ; Doar nu e diavolul atat de prost incat sa te lase,iar tu cum esti si orb si surd…o tii pe ata langa cu calendarul tau cu tot.Calendarele sunt de la diavol ,atat cel vechi cat si cel nou,deoarece,asa cum spunea sfantul Paisie Aghioratul :,,calendarul vechi a fost facut de un pagan(Iulian) ,iar cel nou de un eretic(papa).O sa vedeti voi ce o sa patiti cu fanatismul asta calendaristic al vostru.Stii ca lui bunul Dumnezeu mai bineplacut I-i este un om pacatos dar smerit ,care se smereste inaitea Lui decat un om drept dar mandru…,,Dumnezeu celor mandri Le sta impotriva”. Asa ca vai de voi stilistilor care v-ati rupt de trupul bisericii ptr. calendar.

 89. Adrian.I zice:

  @ortodoxos
  Am citit cateva scrieri ale unor asa zisi ierarhi din BOSVR, din fericire cunosc despre ce e vorba si nu are sens sa mai ascunzi gunoiul sub pres.
  Care Patriarhi au recunoscut BOSVR? Haide enumerai! Problema voastra nu se rezuma la actualul Patriarh al Ierusalimului, inca de la infiintarea schismei voastre ati incercat sa fiti recunoscuti de Moscova, Ierusalim si celelalte patriarhii de pe vechi, iar ei v-au dat mereu cu flit.
  Putin ma intereseaza de problemele interne ale stilistilor greci , chiar crezi ca trebuie sa-mi comfirme cineva ca apocatastaza si comuniunea cu monofiziitii sunt doua acte de apostazie? Evident, voi vorbiti mereu despre abaterile episcopilor din BOR si strigati peste tot ca BOR e eretica si a pierdut harul, insa cand cineva va arata mizeria infinit mai mare in care ati cazut voi, anume comuniunea la acelasi potir cu un sinod care contine eretici, inclusiv antitrinitari, atunci spuneti ca nu e treaba noastra si nu trebuie sa ne bagam nasul.

 90. Maria zice:

  Ortodoxos,
  Unde-i mandrie ,este si diavolul .Nimic nu-i primit de Dumnezeu ,daca esti mandru .
  Au dreptate Adrian si Petru in comentariile lor .

 91. grigore zice:

  @ crestinul ortodox Ce tot insisti legat de acea exprimare „sarmanul” pe care a folosit-o cineva. Fii sigur ca respectiva persoana ii aduce cinstire ca unui prooroc cunoscand si textul biblic care vorbeste despre viata acestuia. . Si parintele Galeriu mai folosea expresia sarmanul, in alt context, dar daca persoana ti-a raspuns frumos de ce tot revii la acea idee. Cred ca aici TOTI cinstesc vietile sfiintilor. Poti sa privesti la TV si ai sa gasesti o groaza de afirmatii anticrestine, in care religia din scoli este persecutata, unii preoti sunt prezentati tendentios pt ca la la tv se vrea o atingere a imaginii bisericii. Sper a le dai niste raspunsuri. Poate te deranjeaza ca in unele tari crestinismul este PERSECUTAT fiind dat afara de la servici, sau primesti o amenda, sau ti se iau copii de catre stat, daca ai o cruciulita la gat, daca marturisesti credinta crestina. Poate te deranjeaza ca sunt favorizati cei care gresesc impotriva firii incat s-a ajuns sa se generalizeze propaganda favorabila acestora. Poate acolo poti trimite mail-uri de protest pentru ca intr-adevar traim vremurile inceperii persecutiei celor care urmeaza poruncile. Ce zici de cei care afirma ca in scoli sunt indoctrinati la religie copii, binenteles spus de niste ciudati, care habar nu au pe ce lume traiesc. In cazul acestora sper sa te manifesti.

 92. crestinul ortodox zice:

  nu am insistat ci am atras atentia asupra folosirii ironiei la Cele Sfinte si chiar de persoane care sustin sus si tare ca sunt in cadrul Bisericii Ortodoxe ;
  lasati fratilor ironiile si cuvintele sarcastice si lumesti deoparte cand este vorba de Sfinti si de insasi DUMNEZEU !
  si am luat de atate ori atitudine , aici pe site si in verba volant , dar cine intelege , intelege cine nu ,nu …!
  in scoli stiu despre ce este vorba , vin toti ratacitii la ora de religie ca , profesori de religie , nu de religie ortodoxa , care nu- si fac Sfanta Cruce ca sa invete copii sa-si faca Sfanta Cruce si le mai spun si de religiile pagane despre zamolxis , despre zeitatile grecilor etc si numai depre ORTODOXIE , nu vorbesc acestia ;
  dna Preoteasa Alexandra , oare de ce nu ia Atitudine sa vorbeasca deschis despre aceste actiuni neortodoxe , ratacitoare si smintitoare asupra copiilor nostri ?
  este o persoana avizata ?
  Preotii de ce nu se intereseaza sa se vada ce cauta acestia ca profesori de religie in scoli , oare nu se vede cum este abordat si propovaduit ecumenismul si ratacirile sectarilor si paganilor cu forta si legal introdus ca lectura de studiu sau lectura de sminteala si ratacitoare asupra Credintei In care s-au nascut acesti copii !
  am dovezi concrete , o ruda de a mea este elev la un Liceu si vine madame de religie , care evita i mod intentionat sa-si faca Sfanta Cruce si incepe sa le turuie de zeitati pagane , zamolxis , si numai depre ORTODOXIE nu vorbeste , pentru ca probabil ‘o arde , sau o frige ‘ !
  asa ca invit toti cei avizati in Cadrul Bisericii Ortodoxe , sa arunce si o privire agera si Atenta la ce se preda copiilor la ora de religie !
  nu numai noi sa sesizam acestea , ca nu asa se face treaba !
  amin!

 93. ortodoxos zice:

  deocamdata, ca sunteti de acord sau nu, toti care ma contrati – desi noi trebuie sa discutam nu sa ne dam palme , poate nu suntem vrednici – sunteti in ecumenism., apartinand de BOR.
  sa dea Dumnezeu ca BOR sa se-ntoarca la calendarul ortodox si sa iasa din ecumenism!

 94. Petru zice:

  -ortodoxos,sa de-a bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va intoarceti voi inapoi la ,,una sfanta soborniceasca si apostoleasca biserica” de unde a-ti plecat(cazut) de capul vostru .Tare se mai bucura diavolul ca tine-ti cu dintii de calendarul lui…
  Ortodoxos tu spui ,,…sa de-a Dumnezeu ca BOR sa se-ntoarca la calendarul Ortodox…”.Omule tu nu vezi ca voua va blocat dracu’ softul la calendar.Voi sunteti ca nea Nicu care spunea intr-una:,,Munciti,munciti si invatati”. Daca tu ne spui ,,sa de-a Dumnezeu sa ne intoarcem la calendar” eu i-ti spun sa de-a bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va intoarceti la El ,la Dumnezeu,la biserica Sa ce-a una……..
  Crezi ca eu nu vad ca unii preoti si ierahi din BOR au cazut in ecumenism?Vad foarte bine si ma doare inima.Asta nu ineamna ca au cazut toti.Datoria noastra este sa ne rugam ptr. ei.Sa le lumineze bunul Dumnezeu mintea…In schimb voi aveti atata ura si dusmanie in voi…si ne tot puneti mereu placa cu calendaru’ …nu vrei sa pricepi deloc ca nu te mantuie calendarul…vi sa intunecat mintea rau de tot.
  Vi se potrivesc si voua de minune cuvintele sfantului Ignatie Briancianinov :
  ,,Erezia se conjuga cu incrancenarea inimii, cu o groaznica intunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu incapatanare in sufletul molipsit de ea si cat de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! ”

 95. crestinul ortodox zice:

  ORTODOXIA este Una , Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Bisertica , Biserica lui HRISTOS , cum si Domnul IISUS URISTOS , Unul Este ‘ …Si Intr-Unul Domn IISUS HRISTOS , Fiul lui DUIMNEZEU , Unul Nascut care din Tatal S-a Nascut mai inainte de toti vecii , Lumina din Lumina , DUMNEZEU ADEVARAT din DUMNEZEU ADEVARAT , Nascut si nu facut , Cel De O FIINTA Cu TATAL prin care Toate s-au facut … ” din Crezul Crestin Ortodox ;
  in numele acestui Crez Adevarat , ortodoxos si toti cei care suntem pe stil vechi , nou , sa fim Intr_Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica si sa nu fie dezbinare caci sunt de la vramjas acestea pentru o si mai multa ratacire decat ecumenismul practicat de unii ierarhi pe fata , fara doar si poate !
  Biserica Lui HRISTOS , Este Una si Noi sa fim Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica BISERICA caci portile iadului nu o vor birui si asa avem Mantuire , altfel nu !
  amin!

 96. crestinul ortodox zice:

  …Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica …
  …Domnul IISUS HRISTOS Fiul Lui DUMNEZEU ,
  amin!

 97. pr Cristian zice:

  Este bine sa aparam si sa luptam pentru Adevar…insa am stat si am urmarit dialogurile legat de calendar si indraznesc sa spun si eu o parere : se face prea multa galagie pentru un lucru atat de mic, cei care sustineti calendarul vechi va spun doar atat : calendarul nu e dogma si atata timp cat un sinod la aprobat, atunci el este valid si spre mantuire. Eu sunt total impotriva celor din actualul sinod, pe care ii consider lepadati, tradatori si lasi, insa acest nou calendar in Romania a fost aprobat de un sinod ce imediat a anatemizat masoneria, chiar daca trecerea la noul calendar a fost tot la ordinul masonilor.
  Mai indraznesc sa dau un sfat : daca vreti sa scrieti ceva de folos as propune o tema strict dogmatica, si anume – clericii masoni mai au lucrare harica ? nu-i stim chiar pe toti care sunt, insa multi fac parte din diferite loje, cum sa ne ferim de ei ? Am indraznit aceste intrebari deoarece am vazut ca sunt multi bine pregatiti ce scriu pe site, iar pe stilisti sa-i pomenim la psaltire.

 98. Dinu zice:

  Bunicul meu care a murit in razboi a fost pe stil vechii si el nu a vrut sa primeasca calindarul nou si a suferit mult din cauza asta. Primea si amenintari si de foarte multe ori era fortat , batjocorit si multe altele, bunica mea cand povestea, ne strangeam toti in colt si ascultam mai ceva ca povestile lui Ion Creanga. De acea eu nu comentez la acest subiect pentru ca bunicul meu a fost persecutat ca sa treaca pe stil nou si asta nu a fost deloc bine mai ales ca acesta trecere sa facut si fortata. Mama mea s-a casatorit cu Tata care era pe stil nou si mama multi ani a regretat ca a trecut pe stil nou, eu unul nu am ce sa zic mai mult despre asta. Dar trecerea sa facut si in forta cea ce nu cred ca este crestineste. E parerea mea proprie.
  Da noi cei de pe stil nou putem sa-i pomenim la Psaltire dar ;problema e ca iei ne pot pomeni la jertfa Evangheliei. Pare totusi o diferenta nustiu prea multe dar sunt alti sa si bata capul ca asta .

 99. grigore zice:

  @ crestinul orodox Bine zis in leg cu situatia din scoli la ora de religie, chiar nu stiam, mai rau este ca sunt idei straine ortodoxiei pe care trebuie sa le zica copilor. La fel mi s-a parut groaznic ca studentii de la teologie invata asa zisa istorie a religiilor, dar ce legatura am avea noi cu toate manifestarile gresite ale oamenilor din celelalte culturi. In vechiul testament se invata foarte clar sa nu se inchine in felul in care il fac neamurile. Totusi se invata tot felul de aberatii. Ar trebui urmarit ce se face desi cred ca sunt si informatii bune la aceste ore. Sa ne bucuram ca mai sunt, dar daca se invata si lucruri gresite si straine de noi, atunci nu e bine, dar care ar fi cauza.

 100. grigore zice:

  Fratilor de pe stilul nou si vechi, care ar fi formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca aceasta biserica stilista, pentru a fi si ea canonica. Daca tot exista atata interes pentru musulmani, catolici etc oare e normal sa nu cautam sa ii apropiem pe acesti frati ramasi pe stil vechi? E ciudat sa te intalnesti cu atatia pagani in cadrul ecumenismului iar pe acesti frati apropiati sa-i consideram in fel si chip. Ce trebuie sa mai indeplineasca? Poate e nevoie de o comisie care sa urmareasca daca indeplinesc toate regulile … De ce au dat grecii acceptul de canonic pentru niste manastiri pe stil vechi care nu au renuntat la stilul vechi? Ei de ce au avut bunavointa sa le dea acest accept? La noi de ce ar mai fi nevoie, pt a fi si ei canonici ca si celelalte manastiri pe stil vechi, dar care au fost acceptate asa cum sunt. Poate nu e interes pentru asta, sau ce altceva.
  Ortodoxos, du-te pe la patriarhie si intreaba ce ar mai fi necesar pt a fi acceptati si acestia ca si canonici? Crezul este acelasi, la fel toata slujba, faptul ca sunt pe vechi, nu ar trebui sa fie un impediment pentru ca asa au ramas pe vechi manastirile grecesti din Athos si tot asa acceptate. Daca tot se face ecumenism mai bine s-ar face eforturi pentru acestia. Oare atatia oameni care apartin acestei biserici sa sufere ceva pentru ca nu se da acea canonicitate pe care alti au primit-o. Poate ca problema e si la cei pe stil vechi, fiind prea intransigenti si criticand prea mult ce fac ceilalti, fiind poate probleme reale. Poate si-au creat o ierarhie, si asa se separa de ceilalti.
  Poate nu li se da aceptul pentru a nu se mai duce multi oameni acolo. Poate sau certat inainte. Mai e ceva ,in ortodoxie sunt oare mai multi pe stil vechi, raportat la populatii: deci rusii ce populatie au, sarbii, prin Athos, patriarhia Ierusalimului si cine o mai fi. Pe nou am fi noi bulgarii grecii etc. Cine aduna ca la matematica si cat da. Cate dialoguri si intalniri au fost cu catolicii iar cu acestia … cate. Poate au si ei dreptul la un dialog cu altii, iar pt asta poate chiar ei trebuie sa inceapa, lasand unii si alti orgolile si trecutul cu jicniri care a dus la o raceala a relatilor. Ma ganesc daca li s-ar da canonicitatea asa cum s-a dat manastirilor care au ramas in continuare pe vechi, ce ar mai zice toti cei de aici care pana acum sau mai contrazis… ce ar mai spune atunci…
  Mai degraba mi se pare necesar un dialog cu acestia decat cu tot felul de alte confesiuni.

 101. Emanuel zice:

  Daca socotesti macar un singur preot de la tara din BOR fara Taine Valide atunci dai anatgema toata BOR, deci nici un alt preot din BOR nu ar mai avea Taine Valide, in conceptia ta. Deci ar fi fost de mult sfarsitul lumii, ceea ce e fals. Deci toti preotii BOR au Taine Valide, insa daca le spui ecumenistilor, printr-un protest de exemplu la patriarhie, ca sa se lase de erezia lor, atunci iti vor spune ca ei sunt tot ortodocsi ca si tine, doar ca fac anumite pogoraminte. Tu ce le vei spune, ca sa poti demonstra ca nu e bine ce fac ? Asta v-as intreba pe voi, ce argumente le-ati putea aduce contra pogoramintelor lor, dar argumente prin care sa ii puteti combate fara ca ei sa mai poata zice ceva; argumente 100% convingatoare si pentru ei, nu numai pentru modul vostru canonic de a judeca lucrurile. Caci pogoramantul prin definitie este o incalcare a canoanelor… Deci cu ce argumente sa ne prezentam in fata la patriarhie pentru un astfel de protest, sau cu ce argumente extrem de convingatoare sa ne putem intrerupe pomenirea sinodului, si iarasi, va ma intreb : oare episcopii si preotii marturisitori din grecia ar intrerupe si ei pomenirea patriarhiei romane ? Daca veti aduce astfel de argumente atunci poate ati rezolvat problema, daca nu, atunci inseamna ca ideea ecumenistilor cu pogoramintele ramane in picioare din punctul lor de vedere, si noi nu putem face nimic, adica sa ii dam afara din Biserica. Nu putem decat sa ramanem NOI in acrivia canonica, pe care sunt absolut convins ca nici unul dintre voi nu o respecta 100%, caci doar rari pustnici o pot respecta desavarsit.

 102. crestinul ortodox zice:

  „ECUMNENISMUL ESTE EREZIA EREZIILOR ”
  „ECUMENISMUL ESTE PAN EREZIA VREMURiLOR MODERNE ”
  SI numai vrem slujire cu ereticii , sau cu mamona …
  ORI SLUJITI LUI DUMNEZEU
  ORI LUI mamona !
  „la doi Domni nu se poate sluji , sau pe Unul il iubesti si de altul te lepezi , sau pe Unul il urasti si pe altul il iubesti ” Domnul IISUS HRISTOS
  Mai Clar decat Cuvantul Lui DUMNEZEU , „CE NU VOR TRECE „, „Cand Cerul si Pamintul Vor Trece ” ce poate sa fie ?
  „Cerul si pamintul Vor TRECE dar Cuvintele Mele Nu Vor Trece ”
  amin!

 103. Vlad G. zice:

  @ Emanuel :

  Erezia ecumenista se bazeaza de principul „eu las de la mine, tu de la tine, amestecam si gata am refacut biserica originala” considerandu-se ca nici o ramura crestina nu sustine adevarul pur .
  In primul rand trebuie sa fim constienti ca NUMAI ortodoxia se afla in adevar . Daca am „lasa de la noi” atunci am cadea in erezie .
  De asemenea, este evident ca din mai multe neadevaruri nu poate sa reiasa adevarul .
  Exista destule carti ( ca si „Singur ortodoxia” scrisa de parintele Arseie Papacioc ) si videoclipuri pe internet ( in care sunt inregistrate de cele mai mute ori unele interviuri ale unor mari duhovnici) , care vorbesc despre aceasta erezie .
  Informeaza-te !

 104. Emanuel zice:

  @ Vlad
  Stiu lucrurile pe care le spui ca am citit despre ele si multumesc lui Dumnezeu ca exista oameni care le inteleg. Ma bucur mult de asta. Ei sunt sarea pamantului.

 105. lumea romànà zice:

  EREZIA . EROAREA ABSOLUTà .
  ECUMENISMUL : UN ANACRONISM . EXISTà DOAR O SINGURà BISERICà . ATUNCI CU CINE Sà MAI STEA DE VORBà ? E CEVA RIDICOL

 106. Vlad G. zice:

  @Emanuel

  Dar stiai si ca , pana si in scoli , li se preda copiilor ecumenismul ca ceva pozitiv ?
  Pe copiii de acum, nu ii mai intereseaza religia si de aceea cunostintele lor sunt cat se poate de mediocre . Acestia poate ca nu vor tine minte argumentele pro-ecumenism , dar poate isi vor aminti odata ” aaa , ecumenismul , am invatat la scoala despre el , e ceva bun ” . Daca li se va cere vreodata parerea intr-un sondaj pubic ( sau ceva de genul ) , aceasta parere gresita si nefondata le va fi suficient sa puna o stampila , mai ales ca pe ei nici nu ii intereseaza . La sfrasit o sa zica sustinatorii ecuenismului : ” Vedeti ? Toata Romania ne aproba !”
  Ce sa mai zic de extrem de putinii carora le pasa de religie , dar nu au mai auzit de termenul de ecumneism . Se lasa inselati crezand ca e ceva bun .
  Este pur si simplu groaznic ca sunt copii indoctrinati astfel inca din scoli . :((
  Cati mai au parinti crestini-ortodoxi practicanti carora le pasa de viitorul spiritual al odraslelor lor , si care ii avertizeaza de aceste erezii plasate intentionat ? Mai nimeni … :((

 107. Emanuel zice:

  Le mai pasa doar acelora pe care ii atrage Tatal la El prin Iisus Hristos. Profetia sf Moise arapul arata ca la sfarsitul lumii, peste cateva sute de ani, majoritatea preotilor ( ortodocsi ) vor fi criminali si preacurvari. Pana acolo va ajunge secularizarea si ecumenismul. Vor zice ca aceste pacate extrem de mari sunt pogoraminte, si nu vei avea cum sa ii convingi sa se lase de ele. Nu vor exista argumente impotriva lor, ci doar mustrari. Iar cei ce ii vor mustra vor deveni mucenici, ucisi de acei preoti. Asa va fi inainte de sfarsit, in timpul domniei Antihristului. Acuma secularizarea si ecumenismul se afla abia la inceput, chiar daca are o suta de ani de cand a inceput sa fie practicat fatis de cei mai multi ortodocsi. Secularizarea mai are aproape 500 de ani de aici incolo timp in care sa se tot dezvolte si sa tot creasca, sa se amplifice, iar la urma, impreuna cu stiinta, vor aduce sfarsitul lumii. Insasi Biserica luptatoare va muri din cauza stiintei si a secularizarii, asa cum si Hristos a murit pe Cruce. Insa precum a zis Hristos : ” bobul de grau daca nu cade in pamant si nu moare nu are cum sa rodeasca „, asa se va intampla si cu Biserica, va rodi dupa ce va muri mai intai, prin secularizarea ajunsa la apogeul apocaliptic. Daca nu ar fi acest rau al secularizarii, care exista in fasa si pe vremea sfantului apostol Pavel, cand el ne vorbea despre lucrarea faradelegii care incepuse sa se lucreze de pe atunci, atunci sfarsitul lumii nu ar mai fi niciodata. Si atunci nici invierea mortilor, si nici un om nu s-ar mai mantui deplin. Ceea ce trebuie sa fie va fi, iar izbavirea de diavolul se va face prin Cruce si chiar, in mod paradoxal, Dumnezeu il va folosi si pe diavolul in planurile Lui de mantuire a lumii.
  Sau cum zicea si cuv Paisie, daca Dumnezeu ar vrea sa ii forteze pe oameni sa creada in El, ar putea in cateva clipe sa aduca toata omenirea la credinta ortodoxa : de exemplu daca s-ar arata pe cer si ar cutremura tot pamantul si l-ar parjoli cu foc, si ar spune oamenilor sa creada ca El e Atotputernicul si ca credinta ortodoxa e singura mantuitoare, atunci toti oamenii de frica ar crede in El. Insa Dumnezeu nu vrea astfel de metode, nu vrea sa ii aduca pe majoritatea la credinta, pentru ca vrea ca ei insisi sa vina din marime de suflet la El, dupa cum ne zice si cuv Paisie. Adica Dumnezeu nu vrea sa fie asemenea dictatorilor, sa isi arate puterea Sa infinita, ci vrea sa atraga lumea prin a se lasa El, Atotputernicul, invins de aceasta fiinta foarte neputincioasa, care este omul, cu mult mai neputincioasa decat ingerii cei mai de jos. Aici este Lumina. Antihristul este paianjenul care atrage prin inselaciune toata lumea in plasa internetului implantat in creier, sub dictatura cea mai oribila, prin infricosare, minciuna si amagire, iar Dumnezeu vrea sa atraga lumea prin a se lasa invins ( in timp ) in plan material, pe pamant, prin iubire si adevar.

 108. Chiar daca se va accepta ecumenismul nimeni nu o sa va poata lua credinta din suflet!! Credinta o lasa omul pentru alte lucruri mai importante zice el cum ar fi grijile lumesti si pofttele sau mai nou dependenta de sistemul din ce in ce mai tehnologizat. Ceea ce va veni va distruge pana si ecumenismul pentru ca este peste puterea de intelegere a noastra. Asa ca bucurati-va cat mai sunt religii pe pamant fie ele unele si pagane, campuri si paduri in care sa alergam liberi si bani…plus unele conflcte si chiar razboaie! Eu zic sa ne bucuram de democratie si de capitalism chiar daca ni se pare o dictatura… repet…pentru ca ceea ce va urma va fi cea mai mare inselare si anume: falsa pace si lumina plus o societate aproape perfecta demna de Star Trek!!! Sustineti haosul acesta cat mai puteti chiar daca ne place sau nu caci e rau de noi si de copiii nostri care vor ajunge niste roboti fara suflet. :((

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s