Sfidarea canoanelor si a deciziilor Sinodului BOR: Slujba ecumenista cu preoti ortodocsi, catolici si greco-catolici la gradina zoologica din Radauti

Slujba ecumenistă a avut loc pe 14 septembrie 2011 la sfinţirea Grădinii Zoologice Rădăuţi: Au participat: pr. greco-catolic Volosciuc Ioan, preoţii ortodocşi Calancea Iustin şi Prelipcean Angel, precum şi pr. romano-catolic Iosif Răchiteanu, toţi din Rădăuţi.

Vedeti si:

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Sfidarea canoanelor si a deciziilor Sinodului BOR: Slujba ecumenista cu preoti ortodocsi, catolici si greco-catolici la gradina zoologica din Radauti

 1. Lazar zice:

  DOAMNE FERESTE SI DALE INTELEPCIUNE SI DISCERNAMINT!AMIN!!!!

 2. Legionarul zice:

  Intrebarea e….Oamenii astia, preotii astia o parte din ei…Mai sunt zdraveni la cap!? Eu cred, ca de sus sunt operati, manevrati , incat sa oficializeze slujbe ecumeniste…e clar!

 3. Staretu Stefan zice:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Vicariatul_Greco-Catolic_Ucrainean_din_Rom%C3%A2nia

  cine e Volosciuc? si ce politica fac greco-catolicii ucrainieni din Bucovina?

  Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Biserica Schimbarea la Faţă din Siret

  Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral, care are rolul de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor greco-catolici ucraineni din România. El este subordonat Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş.

  În prezent, Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România îşi are sediul în oraşul Rădăuţi. Vicariatul este condus de preotul vicar general Ioan Voloşciuc.
  Cuprins
  [ascunde]

  1 Istoric
  1.1 Primele comunităţi greco-catolice ucrainene
  1.2 Primele forme de organizare
  1.3 Prigoana
  1.4 Reînfiinţarea Vicariatului
  2 Organizarea Vicariatului
  3 Imagini
  4 Vezi şi
  5 Note
  6 Legături externe

  [modificare] Istoric
  Episcopia de Stanislav în cadrul provinciei mitropolitane de Lemberg (roşu), 1909
  [modificare] Primele comunităţi greco-catolice ucrainene

  Primii greco-catolici ruteni s-au stabilit în sudul Bucovinei după anexarea părţii de nord a Moldovei de către Imperiul Habsburgic (1775). Ei proveneau din Galiţia şi au fost aduşi aici de autorităţile austriece pentru a coloniza noile teritorii ale imperiului. În anul 1780 Curtea Districtuală austriacă recomanda înfiinţarea de parohii greco-catolice în oraşele şi satele Bucovinei.[1] În anul 1806 mitropolitul greco-catolicilor ucraineni din Liov, Antonie Angelovici, a cerut împăratului austriac înfiinţarea în Bucovina a unui episcopat al rutenilor uniţi cu Roma, el susţinând că majoritatea enoriaşilor Episcopiei ortodoxe a Bucovinei ar fi de fapt galiţieni greco-catolici(de fapt erau ortodocsi ucraieni fugiti din Galitia in Bucovina tocmai pentru ca in Bucovina era singura zona unde Austria permitea datorita radacinilor voievodale ale organizarii ecleziale de acolo existenta ortodocsilor).[2]

  Începând din 1812, împăratul Francisc I al Austriei a aprobat înfiinţarea de parohii greco-catolice la Siret (1812), Cernăuţi (1813), Cacica (1814), iar mai târziu au fost înfiinţate parohii şi la Rădăuţi (1833), Câmpulung Moldovenesc (1883) şi în alte localităţi. Până în anul 1918 aceste parohii s-au aflat sub jurisdicţia Eparhiei de Stanislav (azi Ivano-Frankivsk).
  [modificare] Primele forme de organizare

  După Unirea Bucovinei cu România (1918) greco-catolicii ruteni s-au aflat pe teritoriul României. În anul 1922 a fost înfiinţată o administratură apostolică cu sediul în oraşul Siret (astăzi în judeţul Suceava), cu rol de a-şi exercita jurisdicţia asupra parohiilor greco-catolice rutene din Regatul României. Administratura era subordonată direct Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti. Funcţia de administrator apostolic a fost îndeplinită de preotul Clemente Zlepko din Siret (1923-1930). În negocierile pentru încheierea Concordatului din 1927, Guvernul României a insistat asupra eliminării Administraturii apostolice a greco-catolicilor ruteni.

  În anul 1930, după încheierea Concordatului cu Sfântul Scaun şi ratificarea sa de către Parlament, Papa Pius al XI-lea a desfiinţat administratura apostolică. Prin bula papală Sollemni Conventione din 5 iunie 1930 a fost înfiinţată Eparhia Română Unită a Maramureşului cu reşedinţa la Baia Mare. Noua eparhie era formată din 239 parohii, din care 201 române unite şi 38 greco-catolice rutene, şi anume:

  169 parohii române unite din Eparhia de Gherla, 31 parohii române unite din Eparhia de Oradea şi o parohie română unită din Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş;
  10 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Hajdudorogh (Ungaria), 11 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Muncaci (Cehoslovacia) şi 17 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Stanislau (Polonia). Credincioşii ruteni urmau să se afle sub jurisdicţia unui „Vicar General Special de acelaşi rit, care va fi a se numi şi constitui de către Episcopul greco-catolic al Maramureşului”. [3]

  Vicariatul a fost condus de către pr. Mihail Simovici (1930-1940, 1941-1943) şi pr. Isidor Stanislav Toniuc (-1948).
  [modificare] Prigoana

  Cei mai mulţi ucraineni din România au fost până în anul 1948 de confesiune greco-catolică. Desfiinţarea Bisericii Române Unite cu Roma în anul 1948 a determinat şi desfiinţarea Vicariatului Ucrainean. În acel an, Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România avea sub jurisdicţie 31 de parohii cu 41 de biserici şi 40.000 de credincioşi greco-catolici ucraineni. Vicarul general Isidor Toniuc a refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă Română, împreună cu mulţi credincioşi ai săi, motiv pentru care au fost anchetaţi o jumătate de an. Apoi, pr. Toniuc a fost arestat şi condamnat la opt ani de închisoare.[4]

  În anul 1948, pentru credincioşii ucraineni trecuţi la ortodoxie, a fost înfiinţat un Vicariat cu sediul la Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), care cuprindea parohii din Maramureş, Transilvania, Crişana şi Banat. Vicariatul a fost desfiinţat în anul 1952, fiind transformat în protopopiat ortodox ucrainean de coordonare, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte (judeţul Maramureş), aflat în subordinea Episcopiei Ortodoxe de Cluj. Această organizare a funcţionat până în anul 1990, primind anual sprijin financiar de la Patriarhia Ortodoxă Română.

  În perioada regimului comunist, în anul 1963, au fost desfiinţate şcolile în limba ucraineană, bisericile ucrainene rămânând singurul loc unde s-a vorbit în limba ucraineană.
  [modificare] Reînfiinţarea Vicariatului

  După Revoluţia din decembrie 1989 şi abrogarea actului de desfiinţare a Bisericii Române Unite cu Roma, Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean a fost reînfiinţat în 1996, cu sediul la Rădăuţi. El a fost plasat în jurisdicţia Episcopiei române unite de la Baia Mare(dupa cums e vede un greco-catolic ucrainian iredentist sustinut de greco-catolicii „romani”).

  Ca vicari generali ai greco-catolicilor ucraineni din România au fost preotul Vasile Popovici din Siret (până în 2000) şi preotul Ioan Voloşciuc din Rădăuţi (din 2000).
  [modificare] Organizarea Vicariatului

  În prezent, Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România este organizat în două protopopiate:

  Protopopiatul Bucovinei (cu sediul la Cacica, condus de pr. propopop Nicolae Nicolaişen) – pentru credincioşii greco-catolici ucraineni din judeţul Suceava; este format din 11 parohii: Cacica, Câmpulung Moldovenesc, Clit, Gropeni, Maidan, Rădăuţi, Runcu, Sadău, Siret, Suceava şi Vatra Dornei.
  Protopopiatul Maramureşului (cu sediul la Sighetu Marmaţiei) – pentru credincioşii greco-catolici ucraineni din judeţul Maramureş
  În afară de acestea, mai sunt şi câteva parohii în Banat.

  Cele două protopopiate îşi întind jurisdicţia asupra a 22 de parohii aflate în Bucovina, Maramureş şi Banat. Credincioşii sunt în număr de circa 14.000 şi folosesc calendarul pe stil vechi.

  Bisericile greco-catolice ucrainene sunt biserici construite de credincioşii ucraineni. Slujbele bisericeşti sunt ţinute în limba ucraineană, dar în satele în care sunt şi români se slujeşte şi se predică şi în limba română.

  În parohiile din Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Vatra Dornei, liturghiile sunt oficiate în bisericile romano-catolice.

 4. Staretu Stefan zice:

  Si inca un avertisment…pe site-ul greco-catolic ucrainian de pe wikipedia este data biserica Sf. Ilie, ridicata in sec. XVIII de hutulii ortodocsi, facuta forta greco-catolica in sec. XIX, si acum „revendicata”. Pr. Mihai Valica si clerul dornean trebuie sa apare acest edificiu simbol al ucrainienilor ortodocsi!

 5. Pingback: Video – IN ATENTIA IPS PIMEN, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor – Slujba ecumenista cu preoti ortodocsi si „preoti” catolici si greco-catolici la gradina zoologica din Radauti « Saccsiv's Weblog

 6. altrui zice:

  MITING DE PROTEST 29 septembrie 2011 Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ora 13-14 “Refuza cardul, cere-ti drepturile!”
  http://refuzimplant.blogspot.com/2011/09/miting-de-protest-29-septembrie-2011.html

 7. ION zice:

  SLUJBA ECUMENISTA,DAR CE SFINTESC?CAPTIVITATEA ANIMALELOR?SA SA LE LASE LIBERE ASA CUM LE-A FACUT DUMNEZEU,NU INCHISE IN GRADINI ZOOLOGICE.OARE NE DUCEM ORBESTE UNDE NE DIRIJAZA,CINE? SFINTESC RESTAURANTE,CLUBURI BORDELURI.OARE AM AJUNS ROBOTI?O SA AJUNGEM IN CURAND.QUO VADIS HOMINI?

 8. anna zice:

  http://euliber.ro/
  Datorita faptului ca s-au facut presiuni asupra fratelui care a postat filmarea pe yotub, amenintari cu fiscul ,politia, s. a. ,filmarea o gasiti pe lincul de mai sus,

 9. anna zice:

  Astazi 10 10 2011 a avut loc sedinta lunara a preotilor din Protopopiatul Radauti , in prezenta I.P.S. Pimen Preotii Prelipcean Angel si Iustin Calancea , participanti la slujba ecumenista de la zoo ,si-au recunoscut greseala promitand ca pe viitor asa ceva nu se va mai intampla . Cel putin pr. Angel a plans spunand ca el a impartit de multe ori pliante in Biserica impotriva ecumenismului si nu intelege cum a putut fi luat de val ,parca i s-ar fi luat mintea in acele momente. DUMNEZEU sa primeasca pocainta lor .
  Pr Gheorghe Radauti

 10. Larisa zice:

  Doamne, iarta-ne…

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s