Parintele Arsenie Boca la 22 de ani de la trecerea in cetele sfintilor. VIDEO: Minuni savarsite in timpul vietii

extras din filmul documentar: Parintele Arsenie Boca – omul lui Dumnezeu
Pentru a achizitiona acest DVD vizitati aceasta pagina.

Cititi si:

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

103 răspunsuri la Parintele Arsenie Boca la 22 de ani de la trecerea in cetele sfintilor. VIDEO: Minuni savarsite in timpul vietii

  1. Stefan zice:

    Muntii nostri aur poarta iara Neamul Romanesc, Sfinti in ceruri ce se roaga …..

  2. matei zice:

    @Stefan
    Frumos spus

  3. Petru zice:

    Slava lui Dumnezeu.Vesnica pomenire parintelui Arsenie Boca.Vesnica lui pomenire din neam in neam.Slava lui Dumnezeu !

  4. Ortodox zice:

    VALOAREA TIMPULUI !!!

  5. emilian zice:

    Nu am vazut pictura de la biserica Draganescu, dar am citit Cararea Impărăţiei si mi-a placut. Mie imi inspira incredere Parintele Arsenie Boca si scrierile lui te apropie de Dumnezeu si credinta.

  6. Prahovean zice:

    @ ”Pr Timotei”
    Văd că fără rușine ai venit și aici să împroști cu noroi în părintele Arsenie. Deja ți-am răspuns pe Saccsiv pe larg, la comentariul de ieri postat la „Știrile Zilei”. Rog pe fratele Apologeticum să ia seama la astfel de injurii aduse sfinților neamului!
    Din răspunsul meu dat ție pe Saccsiv:
    ”Nu îți este rușine să spui asemenea prăpăstii de părintele Arsenie? Când sunt sute, mii de mărturii în țara asta… Eu, dacă nu era Sfântul Ardealului, și acum mă bălăceam în sectarisme. Era o dată poate chiar să mor, dar Sfântul Ardealului și Sfinții Mucenici de la Aiud m-au salvat! Deci de două ori m-am salvat. Eu îmi port pecetea lui pe frunte. Sunt o serie de minciuni și acatiste necanonice, dar asta nu justifică nimic. Destui yoghini îl revendică, dar părintele Arsenie i-a denunțat, dimpotrivă. Pictura ți-o părea ție nu știu cum, dar nu uita că propriile noastre păreri subiective pot fi ele însele înșelări.
    Oare chiar ești preot sau monah, sau ești cumva vreun infiltrat pe aici, venit să aducă dezbinare și distrugere? Sau tu chiar crezi asta și te-ai umflat de un munte de trufie să batjocorești pe Sfântul Ardealului? Dumnezeu să aibă milă de tine și, cu ajutorul Sfântului Arsenie de la Prislop, să te întorci la adevăr, căci este un păcat strigător la cer!
    Oricât de mulți înșelați ar fi, fraților, să nu cădem pradă diavolului și să ne pierdem discernământul, judecând aiurea chiar pe Sfinți…
    Pune mâna și citește, vorbește cu oameni care au fost salvați și duhovnicește și trupește de Sfântul Arsenie și abia atunci să vedem dacă mai ai acest tupeu de a arunca cu noroi îl el…
    De unde și până unde magie ”albă” în scrierile părintelui Arsenie Boca? Să îmi arate și mie, dacă ține sus și tare așa ceva.
    Apoi, pictura Ortodoxă diferă de la țară la țară, și de la secol la secol. Comparați un mozaic bizantin din secolul V cu o icoană rusească din secolul XIX… Avem o tradiție a formelor, dar nu oricum, să nu considerăm orice deviere de la o anumită formă drept rătăcire sau cădere automat.
    Dacă Domnul lucra prin el, dacă smerenia sa era desăvârșită, îmi pare firesc ca un om al Lui Dumnezeu să audă încă din timpul vieții chemarea oamenilor. Da, unora nu le place că părintele Arsenie le spunea oamenilor, prin descoperirea Duhului Sfânt, interiorul lor în față. Fraților, uneori Dumnezeu ne ia mai tare, ne mustră, nu este precum oamenii stricați „diplomat”, să ne „menajeze”, cum fac ecumeniștii deșănțați. Aveți mare grijă ce vorbiți, după cine vă luați ca, nu cumva, atacând pe sfântul lui Dumnezeu, să vă faceți osândă!”

  7. Petru zice:

    …pr.Timotei- …ma scuzati ,,parinte” dar cred ca a-ti baut c-am mult…Stiti ,sfantul nostru parinte Arsenie Boca a spus ca ,,va veni timpul cand sfanta biserica Ortodoxa se va scutura de tot putregaiul”.Rugati-va la bunul Dumnezeu sa va de-a intelepciune sa va ridicati din putregaiul in care zaceti ,aruncand cu noroi in sfantul lui Dumnezeu …Asta in cazul in care sunteti preot Ortodox(ceea ce nu prea cred) asa cum pretindeti a fi …daca nu cumva sunteti vreun agent mosad(sau mai stiu eu de pe la stilistii care si-au facut din calendarul iulian un dumnezeu,sau mai stiu eu de pe unde) care imprastie otrava crestinilor ortodocsi…si inca ceva : cei care arunca cu noroi si i-i denigreaza pe sfintii lui Dumnezeu ,treptat vor ajunge sa-l jigneasca si pe Dumnezeu…Acum am vazut ce ,,hram” purtati.Va-ti deconspirat singur aruncand cu noroi in sfantul Ardealului.Greu va este ,,parinte” sa da-ti cu piciorul in tepusa…Vesnica pomenire sfantului Ardealului parintele Arsenie Boca.Vesnica sa-i fie pomenirea din neam in neam.

  8. Viorica zice:

    @Pr.Timotei
    Am scris nu pentru a-l apara pe Parinte, ci cu nadejdea ca veti luati sema la ce afirmatii faceti si sa va intoarceti, ca oameni putem oricind gresi…
    Iaca mostra din „duhul pitonesc” despre care ziceti :
    “Nimic mai greu, nimic mai periculos decat sa te lupti cu ingustimea si cu formalismul.
    Nimic mai primejdios, decat a combate rautatea, care crede ca are dreptate, ca apara adevarul si ca slujeste lui Dumnezeu. Aceste forme ale relei-vointe au infrant si pe Iisus. Desi Dumnezeu n-a revelat o Scriptura impotriva Sa, formalismul [dupa aluatul] iudaic a intors-o impotriva lui Dumnezeu. Iata ce poate rautatea : sa stea impotriva iubirii de oameni si de Dumnezeu. Impotriva ei, nu poate nimic, nici Iisus. De aceea, rautatea, pentru ca nu se poate schimba in bucurie nicidecum, nu are iertare, ea este impotriva iertarii si a oricarei tamaduiri, dar are judecata. Rautatea a infrant pe Dumnezeul Iubirii, dar se va infrange de Dumnezeul Judecatii.
    Iisus a tamaduit orbirea ochilor dar n-a putut tamadui orbirea rautatii. Orbirea rautatii nu are leac, dar are pedeapsa.
    Rautatea e o osanda, o moarte anticipata, care chinuieste firea, dar nu e naturala, e o venetica in fire. Pe aceasta vrea Dumnezeu sa o izgoneasca din fire, cu ajutorul omului…: “Iata, eu va trimit pe voi ca pe niste miei in mijlocul lupilor”.

  9. Mos Ioan zice:

    @ „Pr. Timotei”
    Câte grade ai pe umar ?
    Din ce loja masonica faci parte?

  10. Pr Timotei zice:

    Sunt preot ortodox!

  11. Pr Timotei zice:

    Va rog sa mergeti la Biserica Draganescu si o sa va convingeti. Pictura holografica de acolo spune multe.

  12. Pr Timotei zice:

    Stiti ca la Biserica Draganescu el l-a pictat pe Fracisc de Assisi si a mai pictat si unitrea Bisericlor. Apoi hologramele de pe peretii Bisericii nu au nimic de a face cu pictura ortodoxa. Colegul lui de seminar spunea ca inca de pe bancile seminarului Arsenie invatase sa sugestioneze oamenii. Vedenii lui par a fi inselare demonica la fel ca in pateric. Lidia Staniloae fiica parintelui Dumitru Staniloae spune clar ca tatal ei sa dezis de Arasenie tocmai pentru faptul ca facea lucruri necanonice, etc. Sunt multe de spus. Unde ne este discernamanul?

  13. Pr Timotei zice:

    Primul criteriu al sfinteniei este ORTODOXIA CREDINTEI , ultimul criteriu este EVLAVIA POPORULUI. Sa nu uitam ca poporul a avut mare evlavie si la Mos Ion de la Maglavit. Pentru ca el vorbea cu „dumnezeu”. Iar teologul Ioan Urzica cel care a demascat inselarea aproape ca urma sa fie linsat de „credinciosii si evlaviosii din popor”. Asa ca Sa stam Bine Sa stam cu frica!

  14. Prahovean zice:

    @ Pr Timotei
    Eu am fost la Drăgănescu, pictura „holografică” este, pentru mine, o minune care o putem vedea cu ochiul liber. Hristos înviat este pictat transparent, iar fizic așa ceva, după mine nu poate fi pictat. Nu are cum. De unde și până unde Lidia Stăniloae este autoritate duhovnicească? Cum adică s-a dezis părintele Dumitru Stăniloae, cu care părintele Arsenie a lucrat ani de zile cot la cot la traducerea primelor volume din Filocalia, după manuscrise copiate de mâna părintelui Arsenie la sfântul munte Athos? Au nu ați citit cum îi mulțumește părintele Stăniloae în prefețe?
    În legătură cu cele pictura care pare a reprezenta unirea Bisericii Ortodoxe cu cea papistașă, nu cred că mă pot pronunța clar asupra semnificației ei, eu cred că este o revelație profetică. Este posibil ca să fie o arătare că papistașii se vor întoarce la Ortodoxie. Apoi, legat de pictarea lui Francisc de Assisi, să nu uităm că a trăit destul de aproape de Marea Schismă, să ne re-amintim articolele fratelui Florin Stuparu, Dumnezeu să îl odihnescă! postate aici și pe Saccsiv. El ne spune că în vestul Europei până pe la 1200, din câte îmi amintesc, se rostea crezul Ortodox în unele biserici apusene, până ce „filioque” să fie impus complet. Secolele de Ortodoxie din Occident nu puteau fie distruse atât de ușor, cred, mă gândesc că nu putem știi cum a fost omul acela, în special la sfârșitul vieții. Eu unul am încredere în părintele Arsenie, că știa el foarte bine de ce a pictat pe cine a pictat acolo.

  15. viorica zice:

    @PrTimotei
    Este păcat să vorbiţi astfel despre un om pe care nu-l stiţi, nu îl cunoasteti direct, nici măcar din ce-a scris.
    Un om prigonit nu pentru alt motiv decît credinţa sa în Dumnezeu – atît de mare încît pe mulţi, foarte mulţi oameni i-a hotărît să părăsească mlaştina păcatului să-si schimbe viaţa din temelii, îndreptîndu-se spre Dumnezeu.
    Avem căderea noi – care nu mai putem pleca genunchii decît pe perne moi şi pe covoare, care cu greu ne putem concentra la rugăciune stînd în picioare, prea obositi de noi şi de poftele noastre ca să ne mai mişte durerea unui semen, uscaţi la suflet, goi – să măsurăm duhovnicia unui Părinte care a propovăduit Adevarul – eu cred că drept, chiar dacă prin mijloace mai putin obişnuite – acoperind aceasta cu propria lui viaţă?
    Prezenţa lui Fracisc de Assisi în compozitia unei scene vă dă frisoane de apărător vajnic al ortodoxiei – prezenţa lui Cuza în biserici nu vă scandalizează?

    Am întîlnit oameni care, obisnuiţi cu apa de la robinetul din apartament, evită sa bea apă din izvor pe motiv ca n-ar fi curată…

  16. Pr Timotei zice:

    Cat de antiecumenist era Arsenie Boca?
    ” Sfaturi si indemnuri ale Parintelui Boca:
    * Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunta la confesionalitate… Tendinta Papei de a atrage in acelasi staul pe toti crestinii nu se va realiza niciodata. Papa nu va ajunge niciodata la o turma si un Pastor in staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Pastor: Iisus Hristos.”

    Iata si commentul meu:
    Mie prima afirmatie mi se pare exact Acordul de la Balamand (si teoria ramificatiilor a protestantilor din Consiliul Mondial al Bisericilor). Iar pictura de la Draganescu confirma, inca o data, in mod tragic, acest lucru. Cum poti spune ca sobornicitatea se obtine prin unirea „Bisericilor”? Ce explicatie esta asta???! Sobornicitatea exista deja si o constituie Biserica cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, adica cea ORTODOXA.
    Eu nu cred ca un sfant invata asa ceva. Mai cunoasteti sfinti care sa invete asa ceva? Eu, nu! Contemporan cu par. Arsenie Boca, Sf. Justin Popovici lamurea altfel lucrurile.

  17. Pr Timotei zice:

    Par. Arsenie Boca credea in METEMPSIHOZA asa spune p. Arsenie Papacioc (link cu inregistrarea)
    Iata inregistrarea: http://dl.transfer.ro/transfer_ro-29nov-8f445c2d7cc58afe.zip
    Parintii Arsenie Papcioc si Ioanichie Balan vorbind despre p. Arsenie Boca. Este acuzat ca ar fi crezut in reincarnare

  18. Pr Timotei zice:

    Iata ce scria in autobiografia sa Arsenie Boca(vezi http://www.arsenieboca.ro/autobio/autobio.html):

    „Aveam problema voinţei în stăpânirea simţurilor. Mai mult chiar, mă preocupa, studiind mistica comparată a diferitelor religii superioare, ca să văd prin proprie experienţă, cât se întinde sfera voinţei în domeniul vieţii sufleteşti şi biologice. Mă interesa să văd dacă e adevărat ce afirmă cărţile asupra actelor reflexe, şi asupra instinctelor, că anume sunt independente de voinţă şi controlul conştiinţei. Experienţa mea personală însă mi-a dovedit că acţiunea voinţei şi a conştiinţei se poate întinde şi peste instincte şi actele reflexe după o oarecare variabilă. Mă ajutau la aceste adânciri şi studiile ce le făcea pe vremea aceea Mircea Eliade la Ecutta, trimis de Universitatea din Bucureşti, pentru studii orientalistice. Iar parte de studii le tipărea în Revista de filosofie din Bucureşti, şi-mi parveneau pe această cale.”

    Si in scrierile altor persoane educate in perioada interbelica apare pregnant relativismul in credinta si inclinatia catre ecumenismul practic . Necredinta impletita strans cu materialismul, importate inca din secolul al XIX-lea de catre plimbatii prin Apus, „la studii” isi aratau, deja, roadele.

    Si asa, incet incet s-a ajuns la situatia de astazi, cand un popor ignorant dar aprig in a-si apara ereziile crede sfant pe cineva care pare mai degraba un inselat dupa „tipicul” falsilor sfinti, de la catolici. Inselat care, la randul sau, a fost victima relativismului in credinta care macina adanc, pana in ziua de astazi, sufletele ortodocsilor.

  19. Pr Timotei zice:

    Cautate sau nu, „puterile” au dat peste el si nu le-a alungat cu Crucea.

    Vom pune problema lui Boca, in scris, dupa cum ziceam:

    – daca povestile sunt adevarate, era dus rau de tot
    – daca nu, sa-l lase in pace si sa nu-i mai puna prostii pe seama;
    – in orice caz, fie ele adevarate sau scornite, asemenea lucruri nu pot si nu trebuie sa ajunga a fi privite drept semne ale sfinteniei. Altfel o vom lua pe urmele catolicilor, care se inchina la tot soiul de inselati, fiindca au „puteri”.

    S-a pierdut legatura cu Hristos, prin necredinta si materialism, ca alegeri personale.

    Nu stiu pentru ce a ingaduit Dumnezeu secularizarea lui Cuza, dar astazi cred ca ar putea fi buna o ramanere fara „averi” a manastirilor. In toate manastirile pe care le-am vazut duhul materialismului e la el acasa. Nu doar prin obsesia gospodareasca, dar si prin ea. Deh, si calugarii vin din societate, nu cresc in pom si vin cu ideile generale de pe aici.

    Poate daca raman fara „agoniseala” se aleg apele si raman la manastire doar cei care chiar au ce cauta acolo. Aceia care, impotriva educatiei de acasa si din societate sunt iubitori de saracie si cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu, nu ridicarea de ziduri si pusul de floricele.

    Pana si oameni pe care i-am cunoscut ca avand initial mai multa minte au ajuns sa faca „gospodarie” la manastire, daca nu de-a dreptul cooperativa agricola de productie. Si sa depuna eforturi mai mari pentru recolta decat pentru practica religioasa (d. ex. carand apa cu galeata zi si noapte ca sa ude vita de vie, care era, de altfel, din n soiuri, fiecare plantat pe un petic de pamant, incat nici sa scoti un vin cumsecade din ea nu era buna), sau sa construiasca lucruri total inutile in timp ce manastirea nu are baptisteriu, dar vin adulti sa se boteze.

  20. viorica zice:

    @PrTimotei
    Dvs aţi fost să vedeţi biserica Sf. Nicolae de la Drăgănescu sau vorbiţi după ureche?
    Vă spun sincer, m-a izbit neplăcut acest ” vom pune problema lui Boca” prin asemănarea cu referirile făcute în dosarul de urmărire al securităţii – aceia măcar erau în neştiinţă, dvs nu aveţi nici o scuză.
    Aşa-i ca vă vedeţi singura speranţă a bieţilor crestini ?

  21. Prahovean zice:

    Am răspuns deja pe Sacciv, dar nu numai eu, și alții, uitați pe acest link: ”http://saccsiv.wordpress.com/2011/11/30/audio-parintii-arsenie-papacioc-si-ioanichie-balan-criticandu-l-pe-parintele-arsenie-boca-credea-parintele-arsenie-boca-in-reincarnare/” Reproduc ce am scris acolo și aici. Nu credea părintele Arsenie Boca în reîncarnare, este o minciună sfruntată, dimpotrivă.
    „Părintele Arsenie NU a renunțat la preoție, a fost dat afară din ordinul unui vlădică din monahism și i s-a INTERZIS să mai slujească ca preot. Asta pentru că vlădicii, destul de mulți din ei, erau la mâna sistemului și erau oamenii sistemului. Părintele Arsenie a făcut ascultare până la sfârșit de vlădici, deși porunca era nedreaptă. Era aproape de moarte, știu, și a venit un preot cu un sfânt Antimis, să slujească Sfânta Liturghie, dar părintele Arsenie a refuzat, spunând că trebuie să facă în continuare ascultare. Și fraților, să nu uităm, oricât de sfântă ar fi fost viața unor părinți precum părintele Arsenie Papacioc sau părintele Ioanchie Bălan, ei nu erau automat atoateștiutori, căci Dumnezeu descoperă oamenilor săi, prin Duhul Sfânt, după socotința divină desăvârșită, nu orice, oricum, oriunde. În afară de Sinoadele Ecumenice, orice om viu este supus greșelii, chiar și Sfinții. Deci chiar dacă opinia părintelui Arsenie Papacioc sau a părintelui Ioanichie Bălan a fost una la un moment dat, asta nu înseamnă că prin ei a vorbit Dumnezeu tot timpul, ca prin niște portavoci sau cum credeau păgânii că vorbesc zeii prin oracole și alte bazaconii din acestea. Oricând părinților menționați mai sus li se puteau da niște informații FALSE.” ”Nu să ne îndoim, dar nici să îi idolatrizăm, ca pe niște „papi”. Am citit din mărturisirile de credință, care trebuie să le facă un catolic care vine la Ortodoxie, este pus să recunoască că nici un om viu nu este infailibil, fără greșeală, numai Sinoadele Ecumenice sunt infailibile, prin ele vorbește Dumnezeu în mod sigur.”
    ”Cu ce drept putem spune că unui om nu îi poate arăta ce viziuni vrea Domnul, sub ce formă vrea? Și diavolul poate înșela, dar și Domnul, în iconomia Sa, poate să dea ce vrea aleșilor săi. Destui rătăciți sau desacralizați se „sperie” de iconografia ortodoxă atât de familiară și dragă nouă, de bisericile ortodoxe, destui care sunt ortodoxi formal, dar nu participă cu profunzimea lor la Ortodoxie. Argumente de genul „Mie îmi pare că pictura de la Drăgănescu este dată de diavol, uită-te, domle, la ea.” nu sunt nici măcar de mucava. Precum am spus, uitați-vă la pictura bisericească de pe vremea sfântului împărat Iustinian și la pictura din secolele următoare. S-a TRANSFORMAT! Nu cumva, crezând că ținem canoanele și erminia, ajungem să rămânem blocați în niște forme, chiar să le idolatrizăm? Poate și de aceea Domnul a vrut ca părintele Arsenie să picteze ALTFEL, ca să ne învețe pe noi să ieșim din forme! Formele sunt ortodoxe, parte a tradiției, a identității românești (sau rusești etc) dar nu identificăm Ortodoxia cu ele și în nici un caz nu sunt dogme ele însele! Așa ajungem precum stiliștii care spun că, dacă nu ții calendarul iulian, ești eretic, sau chiar mai rău. Nu avem consemnat în tradiția Ortodoxă (Nu mai țin minte exact unde.), cazul unui cuvios care a rugat ca, imediat după moarte, trupul să i se împută rău, să nu aibă moaște bine mirositoare, tocma pentru ca oamenii să nu cadă în idolatrie sau pietism aiurea (Zic pietism, nu pietate.), pentru a nu se cantona în cele exterioare? Da, ca Ortodoxi, trebuie să știm că Ortodoxia implică o armonie deplină între interior și exterior, nu doar interior, cum spune protestanții, că e de ajuns să crezi, căci sfântul apostol Iacov ne spune: „Credința fără fapte moartă este.”. Dar nici căderea opusă, să ne blocăm în forme, frățiile voastre. Da, diavolul înșeală prin viziuni, vise etc, dar și Dumnezeu mai vorbește prin astfel de lucruri, să nu uităm asta, ca nu cumva să ajungi să cădem în multe, inclusiv în intelectualism, ca mulți protestanți.
    Domnul dă uneori anumite harisme anumitor oameni. „Puterile” părintelui Arsenie au fost spre zidirea noastră. Părintele se ținea discret, nu făcea paradă de ele, nici „show”, dar, lucrarea Lui Dumnezeu era atât de mare în el, că atrăgea și nu este de mirare că unii veneau la el ca la un oracol. Sunt mărturii că a și certat pe cineva care venea la el ca la ghicitoare, ca la o vrăjitoare. Și dezvăluirile păcatelor oamenilor erau date spre îndreptarea lor, căci, de multe ori, oamenii nici nu erau conștienți că acele lucruri sunt păcate. Legat de faptul că o ghicitoare i-ar fi spus cuiva același lucru, diavolul știe destule, ca spirit fără trup, poate spune bucăți de adevăr, cu un anumit scop, printre altele ca să fie crezut.
    Legat de scoaterea de la slujbă a celor care au făcut sex înainte de slujbă. Nu știu dacă este adevărată, dar să zicem că este. Nu există oprire de la Sfânta Împărtășanie și nu are acesta ca sens, chiar dacă considerăm că nu este singurul sens, ca acela care este oprit să își conștientizeze păcatul? Fraților, nu zic să ne urâm trupul, doar este dat de Dumnezeu, nu zic să fim maniheiști sau gnostici. Dar nici să fim robii lui. Trupul este slujitorul sufletului, nu invers. De ce oare în Sfânta Tradiție soții sunt opriți de la relații intime în timpul postului? Nu spre ridicare sufletelor lor dincolo de atașamentul de cele materiale? Nu suntem toți monahi, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm pradă plăcerilor trupești. Uite, mâncarea, este dată de Dumnezeu, spre hrana și desfătarea omului. De fapt, mesele de sărbătoare, de Crăciun, de Paște, dar nu numai, de fapt chiar masa de duminică din familie, nu ar trebuie să fie o preînchipuire a Împărăției Cerurilor? Dar uite că firea noastră căzută a pervertit aceasta prin lăcomia pântecului. Relațiile intime au rostul lor, dar nu trebuie să le lăsăm să ne stăpânească. Trupul și ale lui sunt date de Domnul cu un rost în lume, dar sufletul să fie stăpân și trupul slujitor. Nu invers! Biserica este Casa Domnului iar la Sfânta Liturghie, Mare Taină Înfricoșătoare, participi, nu doar asiști, că nu este spectacol de teatru sau ceremonie oficială. Oare te poți duce oricum? Măsura părintelui Arsenie îmi pare justificată. Recunosc, și pe mine mă tulbură, dar uneori Domnul trebuie să ne ia și cu nuielușa, dar nu spre cădere, ci spre zidirea noastră.
    „Șaman răzbunător”? Au nu ai citit în Sfânta Scriptură cum au fost pedepsiți niște copii care râdeau (pe românește, făceau mișto) de chelia sfântului prorooc, ce aspru au fost pedepsiți, pentru că s-au legat așa de omul Lui Dumnezeu? Preotul trebuie cinstit cum se cuvine, chiar dacă este păcătos, atât timp cât nu este eretic, căci are harul preoției asupra lui. Cu atât mai mult un prorooc! Și de unde știi tu că părintele Arsenie nu era atât de smerit încât să fi fost complet invulnerabil la slava deșartă venită din cinstirea adusă lui?
    Legat de presupusele căderi ale părintelui Teofil Pârâian, nu cunosc, nu mă pronunț dar, chiar de ar fi, să nu uităm că și Iuda a fost cândva apostol.
    Părintele Arsenie își ascundea „puterile” și le folosea spre folosul oamenilor, sub o formă sau alta. De fapt, sunt mărturii că a fost văzut părintele în stări „peste fire” din afară de către cineva, el necăutând să arate starea.
    „Disprețuitor de canoane”… Ce canoane a disprețuit, concret vorbind? Nu a spus el să ne întoarcem la Sfinte Sinoade Ecumenice, cu dogme și cu canoane, că altfel pierim? Pe de altă parte, canonul nu este lege imuabilă, ci se aplică cu socotință, în funcție de situație, că doar nu suntem în iudaism, în legalismul iudaic. Spre exemplu, canoanul dat la spovedanie este medicament, nu pedeapsă. Privirea aceasta juridică este la iudei și la occidentali. Uite așa putem ajunge să idolatrizăm canonul și vai de stiliști, care țin, nu-i așa?, un vechi canon și de la el au declarat ruptura. Sfântul Porfirie de la sfântul munte Athos a spus că schimbarea calendarului nu a fost legitimă, dar că aceia care s-au separat au greșit, nu trebuia să facă schismă. Consider opinia sfântului Porfirie justa măsură.
    Apoi, făcută cum trebuie, cu ascultare și cu discernământ, eu consider chiar necesară cunoașterea celorlalte religii. Nu cred că se poate spune că există vreo religie care să fie 100% minciună, căci numai adevărul este absolut, minciuna nu. La fel, numai Dumnezeu Este Absolut, satana nu este! Eu cred că este de datoria noastră, mai ales ca teologi, să cunoaștem religiile și știința, măcar numai pentru a ne cunoaște dușmanul. E drept, nu oricum, spre a nu cădea. Legat de „religii superioare”, „superior” este un termen de comparație. Deși nici una nu este adevărul ortodox, eu cred că nu puteam pune în aceeași oală budismul și animismul triburilor din junglă. Eu cred că părintele Arsenie s-a referit la „religii superioare” pentru a face o distincție, marcând anumite religii față de altele. Cu siguranță că nu a fost New Age-ist, el care se ridica împotriva acestor lucruri. Dacă vă duceți la Drăgănescu, veți vedea scris pe perete împotriva yoga și New Age. Da, destui rătăciți și-l revendică, la fel cum destui hinduși spun că Iisus din Nazaret a fost yoghin, care s-a ridicat prin tantra yoga, adică yoga ce se folosește de sex, gen MISA Bivolaru.
    Nu zic că nu sunt mărturii false, ale unor oameni căzuți sau răuvoitori, despre părintele Arsenie. Nu zic că nu a căzut niciodată părintele Arsenie. Păi sunt mărturii că părintele primise de la Domnul o poruncă, știu, iar el nu-vrând să o primească, și-a pierdut glasul până la o vreme, precum preotul Zaharia, tatăl sfântului Ioan Botezătorul. Este și o altă mărturie care spune că părintelui Arsenie i s-a arătat sfântul Vasile cel Mare, care i-ar fi spus că el canonește credincioșii prea tare!”
    Și, fraților, nu uitați că sunt spuse multe minciuni pe lumea asta, din îndemn diavolesc, atribuindu-se părintelui Arsenie te miri ce, dar nu numai!

  22. ........ zice:

    Parinte Timoftei ! Sa fii sanatos si la minte si la gand si la fapta si-n cuvant!

  23. Prahovean zice:

    Da, părinții Arsenie Papacioc și Ioanichie Bălan puteam trage niște concluzii fiind prost informati sau mințiți. Iar dacă duceau o viață sfântă, nu cred că această viață sfântă excludea din start prost-informarea sau dez-informarea lor. Și eu cred că sunt sfinți, ca și părintele Arsenie Boca, dar aceasta nu înseamnă că îi văd ca niște papi care nu greșesc nici o dată în chestiuni de credință.

  24. Pr Timotei zice:

    Parintele Arsenie Papacioc niciodata nu a vorbit rau de nimeni nici nu sa grabit sa traga concluzii pripite. Se vede clar ca aici e vorba de o experienta, de o cunoastere si de o concluzie.

  25. Prahovean zice:

    @ Pr Timotei
    Ce am spus eu? De unde știi că Francisc de Asissi, deși s-a născut catolic, nu a murit Ortodox?
    Nici nu am zis că părintele Arsenie Papacioc a vorbit de rău intenționat. Dar da, puteam greși. Nu spune chiar sfântul apostol Pavel despre sfântul apostol Petru că acesta din urmă căzuse într-o formă de fățărnicie și primul l-a mustrat? Asta după Cincizecime. Și, da, amândoi sunt Sfinți Apostoli.

  26. Pr Timotei zice:

    Deci cum putea un “antiecumenist” sa picteze in Biserica un eretic inselat de demoni in cel mai josnic hal??
    Se vede ca Arsenie Boca respingea ecumenismul, dar a-ti vazut din ce motive??
    Ca sa nu se strice “confesionalitatea” !
    Deci un teolog isi da imediat sema ca avem deaface cu o intelegere total gresita, cu alte cuvinte Boca era impotriva “ecumenismului” dar il predica prin pictura? Cum adica sa ajunga Biserica la Sobornicitate???
    Pai Biserica cea Una este Soborniceasca nu tinde la Sobornicitate asa cum gresit spune Boca.
    Iata ” Sfaturi si indemnuri ale Parintelui Boca:
    * Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunta la confesionalitate… Tendinta Papei de a atrage in acelasi staul pe toti crestinii nu se va realiza niciodata. Papa nu va ajunge niciodata la o turma si un Pastor in staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Pastor: Iisus Hristos.”

    Iata si commentul meu:
    Mie prima afirmatie mi se pare exact Acordul de la Balamand (si teoria ramificatiilor a protestantilor din Consiliul Mondial al Bisericilor). Iar pictura de la Draganescu confirma, inca o data, in mod tragic, acest lucru. Cum poti spune ca sobornicitatea se obtine prin unirea „Bisericilor”? Ce explicatie esta asta???! Sobornicitatea exista deja si o constituie Biserica cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, adica cea ORTODOXA.
    Eu nu cred ca un sfant invata asa ceva. Mai cunoasteti sfinti care sa invete asa ceva? Eu, nu! Contemporan cu par. Arsenie Boca, Sf. Justin Popovici lamurea altfel lucrurile.

  27. Pr Timotei zice:

    Fracisc de Asissi, asa cum atesta Biografia lui a murit eretic papistas.Dovada sta chiar asezamantul lasat de el la Assisi si ordinul ce ii poarta numele. Supozitiile nu merg in cazul lui Francisc.

  28. Prahovean zice:

    Citez din nou la ce am spus în partea cealaltă:
    ”Interpretarea pasajului legat de „confesionalitate” este sentențioasă. Dacă este, o poți interpreta și diferit, anume că, până nu dispare „teoria ramurilor”, nu este întoarcere la Ortodoxie pentru heterodoxi, aici „teoria ramurilor” fiind echivalentă cu „confesionalitate”. La fel, „tinde spre sobornicitate” poate fi interpretat și altfel, anume că nu se vor uni heterodoxii cu Una Sobornicească și Apostolească Biserică până nu renunță la „teoria ramurilor.”
    Am citit o mărturie despre părintele Arsenie, care spune că venise odată la el o femeie dintr-o sectă, pe care părintele ar fi adus-o înapoi la Ortodoxie, scoțând din ea un demon. Apoi ar fi spus că trebuie re-botezată, căci și-ar fi „dat mirul pe apă” când a curvit la sectă cu fiul ei. Noi știm că Taina Botezului nu se repetă, dar și că oamenii căzuți în astfel de lucruri trebuie re-primiți prin Taina Mirungerii. Eu conchid că omul care a transmis a înțeles greșit, iar părintele Arsenie ar fi spus că trebuie repetată Mirungerea, nu Botezul. Iată un exemplu de distorsionare a spuselor părintelui Arsenie.

  29. Prahovean zice:

    @ Pr Timotei
    „Fracisc de Asissi, asa cum atesta Biografia lui a murit eretic papistas.Dovada sta chiar asezamantul lasat de el la Assisi si ordinul ce ii poarta numele. Supozitiile nu merg in cazul lui Francisc.”
    Dacă s-ar fi întors la Ortodoxie, normal ca Vaticanul, cred eu, să ascundă asta, sau pur și simplu să refuze să accepte, deci să nu fie atestată. Și existența ordinului nu neagă cu nimic întoarcerea la adevăr în preajma trecerii dincolo.

  30. Pr Timotei zice:

    Totodata, dupa “cazurile” Argatu si Ghelasie (decedati) si cel al gastii de vrajitori de la Cotmeana (staretul de la cotmeana este mare ghicitor )(live and kicking) am ajuns sa fac urticarie cand aud de “puterile” vreunor clerici.

    Daca adaugam fenomene precum Maglavitul si altele, precum si nivelul general de constiinta dogmatica al populatiei, incepand cu insisi teologii si admiratia lor fata de Staniloae, Nellas, Matsoukas etc etc etc, tabloul e cu atat mai sinistru.

    Concluzia- trebuie ochii’n patru, ca sa nu te pomenesti printre idolatrii si/sau admiratorii inselatilor si ereticilor de tot soiul.

    Am gasit si istorisiri (deocamdata din doua surse, intre care un uncenic al lui Boca, la randul sau monah) despre cum si-a dobandit Boca puterile. Zice-se ca, mergand in Athos pe cand era tanar s-a dus intr-un loc retras si s-a rugat Mantuitorului sa-i dea un indrumator pe care sa-l urmeze si sa-l asculte. Rugaciunea nefiindu-i ascultata, a cerut acelasi lucru de la Maica Domnului. Aceasta i s-ar fi aratat, ducandu-l de mana pe un varf de munte unde timp de 40 de zile (in care tanarul Boca, postind mereu, pleca si revenea zilnic) ar fi primit invatatura de la Sfantul Serafim de Sarov. Dupa care, a revenit in Romania “iluminat” si “puternic”.

    Ca si toate celelalte, si aceasta poveste indica o inselare din cele mai sinistre. Nu doar ca tanarului care pana nu demult se ocupa cu studiul comparat al misticii religiilor superioare (sau asa ceva, in fine, cum zicea acolo, de v-am trimis anterior) i s-a aratat „maica domnului”, dar aceasta l-a si dus de mana spre a-l da in grija directa a unui „sfant cuvios”. De parca pe pamant nu mai erau oameni care sa indrume pe asa un pretios odor, ii trebuia “invatatura” (de parca sfintii ar detine o alta invatatura, secreta, nu tot pe cea ortodoxa) direct din ceruri.

    A se remarca schema orientala- inaltul maestru primeste pe ucenic si-l initiaza, incat acesta dobandeste, imediat, un intreg pachet de “puteri”.

    Invatatura “sfantului” “serafim”, daca ar fi fost cea ortodoxa ar fi fost despre mantuire, nu datatoare de siddhis-uri (numele folosit de yoghini pentru “puteri”). Dupa cum stim cu totii, harismele se dobandesc dupa stradanii si nu prin “initiere” de la cineva din ceruri ci prin lucrarea Duhului Sfant si, dupa cum zicea si Alex, sunt date de Dumnezeu si folosite de catre primitorul ortodox spre mantuirea oamenilor, nu pentru “demonstratii de forta” de doi bani, gen “haoliu, ti-oi spune cum ti chiama, gagiule, zodia si numele tau!”.

    Indrumatorul “terestru” al lui Boca a fost, se pare, Nichifor Crainic, personaj care, in aceasta calitate (?!!) ii scria ditirambe “ucenicului”, adevarate cantari de lauda in spirit retoric interbelic.

    Una peste alta, NASOL de tot, iar cultul smintitor al lui Boca tot creste. Scrierile sfintilor autentici le gasesti, nu le gasesti, se cumpara nu se cumpara, dar ale lui Boca sunt pe toate drumurile si se mai si cumpara, din cate am observat. La care se adauga mania pelerinajelor in “Boca land” (cum zice Alex) si a raspandirii efigiilor maestrului (poza).

  31. Pr Timotei zice:

    Intamplare povestita chiar de Arsenie Boca, oare nu e vorba clar de un demon ce sa aratat?
    Oare sfintii asa se manifestau? Orice vedenie demonica o primeau? Mai ales ca „sfantul ” il lauda pe Boca! Ce spun Parintii? Cand ai vedenie daca nu te indemna la pocainta e clar ca e de la dracul.
    „Dometie zise:
    – Am ajunat toată ziua, mi-i sete cred că am vedenii, văd mereu o făptură acolo sus pe zid la chilia aceea şi ştiam că e părăsită. Este curios sau este o minune. Acum parcă are figură de leu, acum parcă are de om, voi nu vedeţi?
    – Să te lămurească diaconul Zian că el e pictor, eu sunt un simplu călugăr fără școală.
    – Da, am intrat şi eu în discuţie, cei 4 Sfinţi evanghelişti au câte o fiinţă lângă ei ca simbol şi chintesenţă a mesajului din Sfânta Evanghelie pe care a scris-o fiecare. Sfântul Matei, care a fost vameş înainte să-L cunoască pe Mântuitorul are simbolul Îngerul. Marcu are viţelul, Luca are leul, Ioan are vulturul.
    Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: “Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet. Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire.”
    Noi tocmai ne opinteam toţi trei să împingem un bolovan mare pe două beţe de castan puse ca role. Dar să împingi la deal este neasemănat de greu. Am simţit deodată că se uşurează povara şi bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de către cineva sau de o maşinărie cerească.
    Dometie sesiza şi el ce se întâmplă şi exclamă: Născătoare de Dumnezeu! A venit Sfântul. Într-adevăr lângă noi era o făptură parcă om, parcă fiară, cu barba până la pământ şi un păr ca o coamă de leu. Împingea cu noi la bolovan. El era cel care făcea ca bolovanul să meargă parcă tras de cineva de sus. Rosti:
    – Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu…
    Avea o voce îngerească, nici ţipătoare, nici răguşită dar plăcută. Mi-am adus aminte de un tenor care cânta în corul catedralei mitropolitane din Bucureşti. Toţi cântam “Cuvine-se cu Adevărat”. Vocea mea care nu era exersată la cântat a căpătat inflexiuni melodice şi scotea sunete plăcute pe care nici eu nu le cunoșteam până atunci. Cânta şi Porfirie cu vocea lui de bas iar Dometie ne întrecea pe toţi. Eram ca în rai. Patru făpturi care pe buza unei prăpăstii o preacinsteam pe Maica Domnului. Mintea însă îmi zbura în satul meu natal la Vața de Sus. O vedeam pe mama îngenunchiată la icoana Preacuratei Fecioarei Maria cum se roagă şi cum plânge cu poza mea în mână. Făptura de lângă mine, cu barba lungă îmi spuse:
    – Pe mama ta o cheamă Creştina şi e văduvă. Când te-a adus pe lume, te-a afierosit Domnului şi bisericii.
    M-am cutremurat, că aveam lângă mine un Sfânt, un Prooroc care-mi ştie trecutul şi numele.
    – Părinte, cum te cheamă şi cine eşti? întrebă Porfirie.
    Străinul nu răspunse.
    – “Nu vă temeţi de Părintele Stareţ Arsenie că nu vă pedepseşte pentru că nu v-aţi dus la vecernie. Ştiaţi că cei nouă stâlpi ai Athosului vin anul acesta de Sfintele Paşti să slujească Sfânta Liturghie în schitul Prodromul? Unul dintre ei este Părintele Matei din Karacalu, un om foarte smerit care slujeşte Liturghia zilnic prin chili şi prin colibe unde este un Sfânt Antimis. Va sluji Liturghia până la ultima lui suflare. Anul acesta de Paşti va ninge pe vârful Athonului. O să ne vedem de Înviere. Frate Zian, nu uita să-i scrii mamei tale.”
    (Pr. Arsenie Boca – Se umplu măsurile și se plinesc vremile, Editura ”Credința strămoșească”, pag. 90-104)

  32. Pr Timotei zice:

    #

    ntamplare povestita chiar de Arsenie Boca, oare nu e vorba clar de un demon ce sa aratat?
    Oare sfintii asa se manifestau? Orice vedenie demonica o primeau? Mai ales ca “sfantul ” il lauda pe Boca! Ce spun Parintii? Cand ai vedenie daca nu te indemna la pocainta e clar ca e de la dracul.
    “Dometie zise:
    – Am ajunat toată ziua, mi-i sete cred că am vedenii, văd mereu o făptură acolo sus pe zid la chilia aceea şi ştiam că e părăsită. Este curios sau este o minune. Acum parcă are figură de leu, acum parcă are de om, voi nu vedeţi?
    – Să te lămurească diaconul Zian că el e pictor, eu sunt un simplu călugăr fără școală.
    – Da, am intrat şi eu în discuţie, cei 4 Sfinţi evanghelişti au câte o fiinţă lângă ei ca simbol şi chintesenţă a mesajului din Sfânta Evanghelie pe care a scris-o fiecare. Sfântul Matei, care a fost vameş înainte să-L cunoască pe Mântuitorul are simbolul Îngerul. Marcu are viţelul, Luca are leul, Ioan are vulturul.
    Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: “Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet. Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire.”
    Noi tocmai ne opinteam toţi trei să împingem un bolovan mare pe două beţe de castan puse ca role. Dar să împingi la deal este neasemănat de greu. Am simţit deodată că se uşurează povara şi bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de către cineva sau de o maşinărie cerească.
    Dometie sesiza şi el ce se întâmplă şi exclamă: Născătoare de Dumnezeu! A venit Sfântul. Într-adevăr lângă noi era o făptură parcă om, parcă fiară, cu barba până la pământ şi un păr ca o coamă de leu. Împingea cu noi la bolovan. El era cel care făcea ca bolovanul să meargă parcă tras de cineva de sus. Rosti:
    – Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu…
    Avea o voce îngerească, nici ţipătoare, nici răguşită dar plăcută. Mi-am adus aminte de un tenor care cânta în corul catedralei mitropolitane din Bucureşti. Toţi cântam “Cuvine-se cu Adevărat”. Vocea mea care nu era exersată la cântat a căpătat inflexiuni melodice şi scotea sunete plăcute pe care nici eu nu le cunoșteam până atunci. Cânta şi Porfirie cu vocea lui de bas iar Dometie ne întrecea pe toţi. Eram ca în rai. Patru făpturi care pe buza unei prăpăstii o preacinsteam pe Maica Domnului. Mintea însă îmi zbura în satul meu natal la Vața de Sus. O vedeam pe mama îngenunchiată la icoana Preacuratei Fecioarei Maria cum se roagă şi cum plânge cu poza mea în mână. Făptura de lângă mine, cu barba lungă îmi spuse:
    – Pe mama ta o cheamă Creştina şi e văduvă. Când te-a adus pe lume, te-a afierosit Domnului şi bisericii.
    M-am cutremurat, că aveam lângă mine un Sfânt, un Prooroc care-mi ştie trecutul şi numele.
    – Părinte, cum te cheamă şi cine eşti? întrebă Porfirie.
    Străinul nu răspunse.
    – “Nu vă temeţi de Părintele Stareţ Arsenie că nu vă pedepseşte pentru că nu v-aţi dus la vecernie. Ştiaţi că cei nouă stâlpi ai Athosului vin anul acesta de Sfintele Paşti să slujească Sfânta Liturghie în schitul Prodromul? Unul dintre ei este Părintele Matei din Karacalu, un om foarte smerit care slujeşte Liturghia zilnic prin chili şi prin colibe unde este un Sfânt Antimis. Va sluji Liturghia până la ultima lui suflare. Anul acesta de Paşti va ninge pe vârful Athonului. O să ne vedem de Înviere. Frate Zian, nu uita să-i scrii mamei tale.”
    (Pr. Arsenie Boca – Se umplu măsurile și se plinesc vremile, Editura ”Credința strămoșească”, pag. 90-104)
    Răspunde
    #
    Pr Timotei said, on decembrie 1, 2011 at 9:50 pm

    “O voce tulburătoare rosti: “Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet. Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire.”
    Vedem cum ii gadila mandria ca a tait cadavre si ca e fecior! Ce spun Parintii? Daca apare o vedenie sa spui, NU sunt eu vrednic sa vad inger sau sfant ! Va dati sema, vine sfantul sa ii spuna de mama lui si ca el e o persoana aleasa. Il “mustra” si ii da canon! Dar ii si gadila mandria cu viclenie! Cannul e dat de ingeri? Sau preotul duhovnic??
    Răspunde

  33. Pr Timotei zice:

    Pr Timotei said, on decembrie 1, 2011 at 10:43 pm

    Si demonul legat de Sf Antonie spunea Doamne Iisuse Hristoase milueste-ma, dar nu spunea “pe mine pacatosul”, asa ca de data aceasta demonul canta “Cuvine-se cu adevarat” sau le dadea impresia ca canta. Diavolul stie sa sugestioneze foarte bine.

  34. emilian zice:

    Sa dea Dumnezeu sa avem preoti si ierarhi care sa traiasca ca Parintele Arsenie Boca, sa tina, post sa mearga cu miloacele de transport in comun, sa locuiasca in chilii, sa se roage ca acesta,sa faca inchisoare pentru credinta ortodoxa (nu sa invoce probleme de familie si sa induca in eroare oamenii cu mai putina stiinta de carte zicand ca lasa ca merge si asa cu chip, nu-i asa credinta e in suflet) sa scrie carti care sa-i aduca pe oameni la credinta!

  35. gheorghe zice:

    NADEJDEA MEA ESTE TATAL , SCAPAREA MEA ESTE FIUL ACOPERAMANTUL MEU ESTE DUHUL SFANT ,TREIME SFANTA SLAVA TIE!!!!!! MAI RUGATI_VA FRATILOR CA ESTE POST,,,RADE DRACUL DE VOI DE SE PRAPADESTE <>>:))

  36. alfredos zice:

    RUGACIUNEA PARINTELUI ARSENIA BOCA

    “Doamne,Cela ce vii in taina intre oameni,ai mila de noi,ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric.Patimile au pus tina pe ochiul mintii,uitarea s-a intarit in noi ca un zid,impietrind inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav,flamand si fara haina,si asa risipim in desertaciuni zilele noastre,umiliti si incovoiati pana la pamant.
    Doamne ,Cela ce vii in taina intre oameni,ai mila de noi.Pune foc temnitei in care te tinem,aprinde dragostea Ta in inimile noastre,arde spinii patimilor si fa lumina sufletelor noastre.
    Doamne,Cela ce vii in taine intre oameni,ai mila de noi.Vino si Te salasluieste intru noi,impreuna cu Tatal si cu Duhul,ca Duhul Tau Cel Sfant Se roaga pentu noi cu suspine negraite,cand graiul si mintea noastra raman nepunticioase.
    Doamne ,Cela ce vii in taina intre oameni,ai mila de noi,caci nu ne dam seama ce nedesavarsiti suntem,cat esti de aproape de sufletele noastre si cat Te departam prin pacatele noastre.Lumineaza lumina Ta peste noi,ca sa vedem lumea prin ochii Tai si sa traim in veac prin viata Ta,lumina si bucuria noastra,slava Tie.Amin.

  37. lucian zice:

    Arsenie Boca e un Sfant! Ce mai atata poveste.

  38. Petru zice:

    Vesnica pomenire sfantului Arsenie Boca.

  39. Pr Timotei zice:

    De unde avea Arsenie Boca siguranta mantuirii, cand nici cei mai mari sfinti, ca Sf Antonie cel mare nu o avea?

  40. Prahovean zice:

    „Dumnezeu lucrează prin oameni. Socotim că frumusețea artei scrise și pictate de părintele Arsenie Boca este de toată vrednicia. Toate le încununează un suflet înaintea Lui Dumnezeu, și pe noi și pe neamul nostru și toată creștinătatea de pretutindeni. Valorile acestea Ortodoxe au fost pretutindeni și vor rămâne în viața noastră ca existență în eternitate. Rolul mare care l-a avut Părintele Arsenie Boca, ca trimis al Lui Dumnezeu, este tocmai această mare lucrare de o deosbebită adâncime duhovnicească pe care a lăsat-o, iar noi, ca urmași a lui, trebuie să ne hrănim dintr-însa și să ne ostenim cu toată râvna să o ducem mai departe ca binecuvântare pentru nepoții și strănepoții noștri. Aceasta a fost și este misiunea părintelui Arsenie Boca, și el nu e mic înaintea Lui Dumnezeu: de aceea îl laudă credincioșii în biserici, la mormântul lui și în casele lor iar temelia credinței este în acești închinători binecredincioși.
    Știut este de toți că vrăjmașul urlă la mormântul părintelui. Vrăjmași au fost dintotdeauna și vor exista cât timp va îngădui Dumnezeu să existe omenirea aceasta.”
    Părintele Justin Pârvu, „Cuvânt Înainte” la Părintele Arsenie Boca – „Fericirea de a Cunoaște Calea”, editura Credința Strămoșească
    Iertare dacă am greșit cuiva mai sus!

  41. emilian zice:

    Parinte Arsenie Boca roaga-te pentru noi! A aduce injurii unui om despre care multa lume crede ca atrait o viata sfanta, oricate argumente teologice s-ar invoca si a face acest lucru ascunzandu-te sub un pseudonim nu e lucru onorabil. Noi nu traim nici 1 la suta crestineste comparandu-ne cu Parintele Arsenie, nici nu am suferit o prigoana si cu toate aceste unii au indrazneala de a cleveti.Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi!

  42. Fabian zice:

    Axioma: Cu oameni incuiati la minte n-ai ce discuta. Tutea are o vorba: „eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa”. Cu pr Timotei sau cu usa e totuna. Asa ca lasati-l in plata Domnului sa se convinga singur aici sau dincolo…
    Dumnezeu sa-l ierte +

  43. Pr Timotei zice:

    Intre timp pictura de la Draganescu da apa la moara ecumenistilor.

  44. Pr Timotei zice:

    ata ce spune un teolog legat de Pr Boca si Francisc de Assisi(care ar trebui si mai mult sa ne dea de gandit ca diavolul poate face anumite vindecari ca sa iti piarda sufletul vesnic dupa cum spune Sf Ioan Hrisostom, si Inafara Bisericii nu exista sfinti):

    “Când ai cancer şi, deodată nu mai ai, şi cineva îţi spune că te-a vindecat diavolul, ar trebui să îi spui mulţumesc vindecătorului?

    Moartea e o trecere, un paşte. Cel care are certitudinea raiului (Pr. Teofil Părăianu spre exemplu are un interviu în care afirmă că e sigur că va fi alături de Domnul lângă moarte – filmul făcut de TVR) ştie că moartea nu e examen, ci doar o schimbare temporală de statut. Temporală pentru că nu e veşnică, există Învierea. Cine îl are înainte de moarte pe Domnul, îl va avea şi după. Cine trăieşte în rai pe pământ (făcând din pământ un rai), va fi în rai şi după moarte. Cine e în iad aici şi pentru el iadul e celălalt (Sarte şi mulţi oameni din viaţa noastră), va fi în iad şi după moarte. Ca stare, ca lipsă, ca durere.

    Dacă Arsenie Boca nu e sfânt, atunci Ardealul se închină diavolului. Şi dacă duc luăm în considerare, efectele comparaţiei realitate cu Anton de Padova, un mare vindecător al papistaşilor, diavolul poate lua lejer un premiu special de cel mai mare vindecător al secolului, de ce nu al mileniului (acelaşi mileniu în care bisericile s-au despărţit, opera lui de altfel, sau a latinilor, cine mai ştie…). La Padova, un oraş de altfel destul de micuţ, există o biserică (mănăstire, abaţie) cu mormântul acestei persoane, unde, pe pereţi sunt plăcuţe de marmură cu numele celui vindecat, data şi un firesc Gratie (mulţumesc). Evident zidurile bisericii au devenit în timp insuficiente ca spaţiu pentru aceste plăcuţe, curtea şi gardurile mănăstirii în timp au devenit şi ele ulterior insuficiente, iar astăzi plăcuţele se pun pe străzile din jurul bisericii. Până ce întregul oraş se va îmbrăca într-un mozaic enorm de mulţumescuri. Adresat cui?”

    Iata si raspunsul meu:

    “Vorbim iarasi de materialism in credinta. Vindecarea se face cu orice pret? Nu cred. Dupa spusele Sf Ioan Gura de Aur si diavolul poate vindeca in scopul de a pierde pe cineva. Boala si suferinta pot avea ca scop curatirea de pacate, smerenia si mucenicia. Dar tocmai spuneam de materialismul in credinta, sau de credinta materialista in care vrem ca Dumnezeu sa ne dea sanatate si atat. Credinta papistasa fiind una stict ancorata in material are circumstante atenuante. Dar noi nu putem apela la vrajitori pentru a ne vindeca. Biserica Ortodoxa are creteriu Dreapta Credinta. Credinta stramba insotita cu vindecarea insemna pierderea sufletului vesnic pentru o vindecare trecatoare, pentru ca pierzatorul de suflete e mester in vindecari. Domnul Iisus Hristos inainte de a vindeca ierta pacatele, curata sufletul.
    Si samanii din Mongolia vindeca de cancer si nu numai ei, ci si calugarii tibetani vindeca oamenii de cancer. Dar e nevoie sa iti vinzi sufletul pentru aceasta vindecare. Exista o carte scrisa de Mihai Urzica, foarte actuala numita “Minuni si false minuni”, si Sfantul Ignatie Briancianinov “Despre inselare”. Diavolul te vindeca cu scopul de a te pierde. Materialismul ne face sa acceptam orice pentru a trai comod. Cancerul cerut de parintele Paisie Aghioritul, ca un dar de la Dumnezeu ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai bine la ce insemna a fi crestin ortodox, si nu la cum sa prelungim cu tot dinadinsul o viata fara Hristos si Biserica Lui.” (Pr Timotei)

  45. agerstress zice:

    Eu stiu un lucru: „veti cunoaste pomul dupa rodul sau”. Daca vad un pom plin de otrava il ocolesc pur si simplu, indiferent cat de colorate-i sunt florile si ce parfum emana. Indiferent ce promite. Prefer unul cu spini dar si cu roade bune. Cu spinii ma descurc eu.

  46. Pr Timotei zice:

    Exista o carte ce se numeste “Despre Inselare” scrisa de Sfantul Ignatie Briancianinov in care se arata mestesugurile vrajmasului impotriva oamenilor. Unul din exemplele de inselati este si Fracisc de Assisi cel pictat de Pr Boca la Draganescu. Va recomand sa cititi aceasta carte inainte de a va pronunta. Evlavia poporului nu este suficienta pentru a justifica sfintenia unuia. Primul criteriu este Ortodoxia Credintei.Sa nu uitam de evlavia poporului visavi de cazul Maglavit, unde milioane de oameni se ” vindecau” si se arata si “dumenzeu”. Mihai Urzica a explicat in Minuni si false minuni cat de mare era inselarea demonica de la Maglavit. Diavolul poate sa faca semne si minuni ca sa insele, sa iti spuna ” viitorul” sa sa ti-l influenteze . Cunosc foarte multe ” minuni ” savarsite la mormantul pr Arsenie Boca, cunosc deasemenea muti oameni ce l-i sa intamplat diferite lucruri legate de pr arsenie, neexplicate rational. Dar totodata cunosc muti oameni care au aceleas experiente cu altcineva si anume cu AntonPadova “sfantul ” papistas. Ce poti sa le spui astor oameni? Ei sunt convinsi, pentru ca “sfantul-diavolul” le-a dat. Nu poti sa le zdruncini credinta oricate argumente rationale ai avea.
    Aceasta este o credinta tip materialist. Mi-a dat deci cred! Dar nu te intrebi: Oare cine ti-a dat?
    Materialismul in credinta face ravagii. oamenii merg dupa vindecatori si minuni, nu dupa curatirea sufletului si comuniunea cu Dumnezeu in suferinta. Opera de arta de la Biserica Draganescu, pentru ca nu o pot numi iconografie, arata ca o oglinda pentru un om duhovnicesc, sau macar informat, cine anume era misteriosul Arsenie numit si Sfantul Ardealului.
    ata ce spune un teolog legat de Pr Boca si Francisc de Assisi(care ar trebui si mai mult sa ne dea de gandit ca diavolul poate face anumite vindecari ca sa iti piarda sufletul vesnic dupa cum spune Sf Ioan Hrisostom, si Inafara Bisericii nu exista sfinti):

    “Când ai cancer şi, deodată nu mai ai, şi cineva îţi spune că te-a vindecat diavolul, ar trebui să îi spui mulţumesc vindecătorului?

    Moartea e o trecere, un paşte. Cel care are certitudinea raiului (Pr. Teofil Părăianu spre exemplu are un interviu în care afirmă că e sigur că va fi alături de Domnul lângă moarte – filmul făcut de TVR) ştie că moartea nu e examen, ci doar o schimbare temporală de statut. Temporală pentru că nu e veşnică, există Învierea. Cine îl are înainte de moarte pe Domnul, îl va avea şi după. Cine trăieşte în rai pe pământ (făcând din pământ un rai), va fi în rai şi după moarte. Cine e în iad aici şi pentru el iadul e celălalt (Sarte şi mulţi oameni din viaţa noastră), va fi în iad şi după moarte. Ca stare, ca lipsă, ca durere.

    Dacă Arsenie Boca nu e sfânt, atunci Ardealul se închină diavolului. Şi dacă duc luăm în considerare, efectele comparaţiei realitate cu Anton de Padova, un mare vindecător al papistaşilor, diavolul poate lua lejer un premiu special de cel mai mare vindecător al secolului, de ce nu al mileniului (acelaşi mileniu în care bisericile s-au despărţit, opera lui de altfel, sau a latinilor, cine mai ştie…). La Padova, un oraş de altfel destul de micuţ, există o biserică (mănăstire, abaţie) cu mormântul acestei persoane, unde, pe pereţi sunt plăcuţe de marmură cu numele celui vindecat, data şi un firesc Gratie (mulţumesc). Evident zidurile bisericii au devenit în timp insuficiente ca spaţiu pentru aceste plăcuţe, curtea şi gardurile mănăstirii în timp au devenit şi ele ulterior insuficiente, iar astăzi plăcuţele se pun pe străzile din jurul bisericii. Până ce întregul oraş se va îmbrăca într-un mozaic enorm de mulţumescuri. Adresat cui?”

    Iata si raspunsul meu:

    “Vorbim iarasi de materialism in credinta. Vindecarea se face cu orice pret? Nu cred. Dupa spusele Sf Ioan Gura de Aur si diavolul poate vindeca in scopul de a pierde pe cineva. Boala si suferinta pot avea ca scop curatirea de pacate, smerenia si mucenicia. Dar tocmai spuneam de materialismul in credinta, sau de credinta materialista in care vrem ca Dumnezeu sa ne dea sanatate si atat. Credinta papistasa fiind una stict ancorata in material are circumstante atenuante. Dar noi nu putem apela la vrajitori pentru a ne vindeca. Biserica Ortodoxa are creteriu Dreapta Credinta. Credinta stramba insotita cu vindecarea insemna pierderea sufletului vesnic pentru o vindecare trecatoare, pentru ca pierzatorul de suflete e mester in vindecari. Domnul Iisus Hristos inainte de a vindeca ierta pacatele, curata sufletul.
    Si samanii din Mongolia vindeca de cancer si nu numai ei, ci si calugarii tibetani vindeca oamenii de cancer. Dar e nevoie sa iti vinzi sufletul pentru aceasta vindecare. Exista o carte scrisa de Mihai Urzica, foarte actuala numita “Minuni si false minuni”, si Sfantul Ignatie Briancianinov “Despre inselare”. Diavolul te vindeca cu scopul de a te pierde. Materialismul ne face sa acceptam orice pentru a trai comod. Cancerul cerut de parintele Paisie Aghioritul, ca un dar de la Dumnezeu ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai bine la ce insemna a fi crestin ortodox, si nu la cum sa prelungim cu tot dinadinsul o viata fara Hristos si Biserica Lui.” (Pr Timotei)

  47. agerstress zice:

    @Pr. Timotei,
    Promovezi cumva autoflagelarea si masochismul (precum paganii din triburile de salbatici) drept traire ortodoxa? Ceea ce-ti faci cu propria mana nu este jertfa si daca ceri cancer primesti cancer pentru ca l-ai cerut. Altul cere lumina si primeste lumina. Fiecare ramane cu ce a cerut.
    Si daca vei plange candva ca ai indurat mai mult ti se va spune ca a fost dupa pofta ta.
    Il ataci furibund pe Pr. Arsenie Boca si te-nchini la Mihai Urzica? Cine urmeaza David Icke?

  48. Pr Timotei zice:

    era vorba de pr Paisie Aghioritul care a cerut cancer de la Dumnezeu. Nu si de noi. Ideea era ca daca Dumnezeu ne da o boala nu trebuie sa apelam la orice mijloc pentru a ne vindeca. Adica, spre exemplu, nu o sa mergem la Assisi ca sa ne rugam la inselatul fracisc, ca sa ne vindecam. Pentru ca daca ne ducem riscam sa ne pierdem sufletul chiar daca diavlul poate sa „vindece” pentru a ne insela si pe noi.

  49. anca zice:

    @ Pr. Timotei

    sa stiti ca am o prietena, care mi-a povestit ca datorita rugaciunii catre Parintele Arsenie Boca, a scapat de patima fumatului. unde ati auzit, sau citit ca dracii i-ar ajuta pe oameni sa scape de patimi???

  50. agerstress zice:

    „Ideea era ca daca Dumnezeu ne da o boala nu trebuie sa apelam la orice mijloc pentru a ne vindeca.”
    Poate pentru un ascet care a ajuns la o anumita inaltime duhovniceasca dar pentru oamenii obisnuiti de care mai depind si alti oameni (copii, batrani) situatia e putin mai complicata. Acestia au motive sa se roage pentru insanatosire dar nu trebuie sa se duca la Francisc de Assisi pentru asta. Catolicii (oamenii de rand dintre catolici, turma celor micuti si mai saracuti cu duhul) se duc si ei la cine cunosc iar daca nu cunosc adevarul e si vina celor care il cunosc dar nu le arata. Rareori cel vindecat pricepe natura vindecarii lui si tot rareori stie cum si cui sa multumeasca sau ce sa nu dea in schimb. Asta e o realitate si se manifesta si la noi, la ortodocsi din pacate, poate tocmai datorita faptului ca nu i-a invatat nimeni cum se cuvine si nici nu stiu de unde sa invete singuri (nu toti sunt autodidacti si nu toti au parte de un duhovnic bun).
    Acum, daca Pr. Arsenie Boca l-a pomenit intr-un anumit context pe Francisc de Assisi, context a carei semnificatie ne scapa inca, asta nu inseamna numaidecat ca ne trimite la Francisc de Assisi si nici nu infirma toata lucrarea si jertfa Parintelui Boca.
    Daca ecumenistii se folosesc de anumite interpretari (a se sublinia interpretari) ale lucrarilor Pr. Arsenie, pentru a-si motiva scopurile lor, ar trebui sa amintim ca ei interpreteaza si Biblia dupa cum le convine. O contestam si pe aceasta datorita interpretarilor sectantilor si ecumenistilor? Sa batjocorim Cuvantul Lui Dumnezeu pentru ca unii il interpreteaza dupa poftele lor?
    Daca acestia sunt problema atunci sa-i scarmanam pe acestia. Nu spuneti nimic de preotii (unii chiar ierarhi) masoni care, in masonerie i se-nchina lui lucifer si pe urma vin sa ne dea lectii de ortodoxie. Nu spuneti nimic de aceeasi „trupa” care merge si face rugaciuni comune (COMUNE!) cu paganii inchinatori la idoli asta insemnand ca intra in comuniune si cu cei carora li se inchina paganii. Pe ierarhii ortodocsi vii si „lucitori” care-l numesc in prezent pe papa „preasfintit” nu-i vedeti? A facut Parintele Arsenie asa ceva vreodata? Unde e buna masura?

  51. Pr Timotei zice:

    Aceste vedenii nu ar trebui sa ne puna un mare smen de intrebare? Cu ce usurinta se accepta o vedenie ca venind de la Dumnezu?
    #

    ntamplare povestita chiar de Arsenie Boca, oare nu e vorba clar de un demon ce sa aratat?
    Oare sfintii asa se manifestau? Orice vedenie demonica o primeau? Mai ales ca “sfantul ” il lauda pe Boca! Ce spun Parintii? Cand ai vedenie daca nu te indemna la pocainta e clar ca e de la dracul.
    “Dometie zise:
    – Am ajunat toată ziua, mi-i sete cred că am vedenii, văd mereu o făptură acolo sus pe zid la chilia aceea şi ştiam că e părăsită. Este curios sau este o minune. Acum parcă are figură de leu, acum parcă are de om, voi nu vedeţi?
    – Să te lămurească diaconul Zian că el e pictor, eu sunt un simplu călugăr fără școală.
    – Da, am intrat şi eu în discuţie, cei 4 Sfinţi evanghelişti au câte o fiinţă lângă ei ca simbol şi chintesenţă a mesajului din Sfânta Evanghelie pe care a scris-o fiecare. Sfântul Matei, care a fost vameş înainte să-L cunoască pe Mântuitorul are simbolul Îngerul. Marcu are viţelul, Luca are leul, Ioan are vulturul.
    Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: “Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet. Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire.”
    Noi tocmai ne opinteam toţi trei să împingem un bolovan mare pe două beţe de castan puse ca role. Dar să împingi la deal este neasemănat de greu. Am simţit deodată că se uşurează povara şi bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de către cineva sau de o maşinărie cerească.
    Dometie sesiza şi el ce se întâmplă şi exclamă: Născătoare de Dumnezeu! A venit Sfântul. Într-adevăr lângă noi era o făptură parcă om, parcă fiară, cu barba până la pământ şi un păr ca o coamă de leu. Împingea cu noi la bolovan. El era cel care făcea ca bolovanul să meargă parcă tras de cineva de sus. Rosti:
    – Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu…
    Avea o voce îngerească, nici ţipătoare, nici răguşită dar plăcută. Mi-am adus aminte de un tenor care cânta în corul catedralei mitropolitane din Bucureşti. Toţi cântam “Cuvine-se cu Adevărat”. Vocea mea care nu era exersată la cântat a căpătat inflexiuni melodice şi scotea sunete plăcute pe care nici eu nu le cunoșteam până atunci. Cânta şi Porfirie cu vocea lui de bas iar Dometie ne întrecea pe toţi. Eram ca în rai. Patru făpturi care pe buza unei prăpăstii o preacinsteam pe Maica Domnului. Mintea însă îmi zbura în satul meu natal la Vața de Sus. O vedeam pe mama îngenunchiată la icoana Preacuratei Fecioarei Maria cum se roagă şi cum plânge cu poza mea în mână. Făptura de lângă mine, cu barba lungă îmi spuse:
    – Pe mama ta o cheamă Creştina şi e văduvă. Când te-a adus pe lume, te-a afierosit Domnului şi bisericii.
    M-am cutremurat, că aveam lângă mine un Sfânt, un Prooroc care-mi ştie trecutul şi numele.
    – Părinte, cum te cheamă şi cine eşti? întrebă Porfirie.
    Străinul nu răspunse.
    – “Nu vă temeţi de Părintele Stareţ Arsenie că nu vă pedepseşte pentru că nu v-aţi dus la vecernie. Ştiaţi că cei nouă stâlpi ai Athosului vin anul acesta de Sfintele Paşti să slujească Sfânta Liturghie în schitul Prodromul? Unul dintre ei este Părintele Matei din Karacalu, un om foarte smerit care slujeşte Liturghia zilnic prin chili şi prin colibe unde este un Sfânt Antimis. Va sluji Liturghia până la ultima lui suflare. Anul acesta de Paşti va ninge pe vârful Athonului. O să ne vedem de Înviere. Frate Zian, nu uita să-i scrii mamei tale.”
    (Pr. Arsenie Boca – Se umplu măsurile și se plinesc vremile, Editura ”Credința strămoșească”, pag. 90-104)
    Răspunde
    #
    Pr Timotei said, on decembrie 1, 2011 at 9:50 pm

    “O voce tulburătoare rosti: “Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet. Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire.”
    Vedem cum ii gadila mandria ca a tait cadavre si ca e fecior! Ce spun Parintii? Daca apare o vedenie sa spui, NU sunt eu vrednic sa vad inger sau sfant ! Va dati sema, vine sfantul sa ii spuna de mama lui si ca el e o persoana aleasa. Il “mustra” si ii da canon! Dar ii si gadila mandria cu viclenie! Cannul e dat de ingeri? Sau preotul duhovnic??
    Răspunde
    #
    Pr Timotei says:
    12/02/2011 la 12:44 AM

    Pr Timotei said, on decembrie 1, 2011 at 10:43 pm

    Si demonul legat de Sf Antonie spunea Doamne Iisuse Hristoase milueste-ma, dar nu spunea “pe mine pacatosul”, asa ca de data aceasta demonul canta “Cuvine-se cu adevarat” sau le dadea impresia ca canta. Diavolul stie sa sugestioneze foarte bine.

  52. agerstress zice:

    Se pare ca textul nu descrie toate amanuntele intamplarii.
    „- Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu…”
    Intr-adevar, a recunoaste ce se cuvine nu e totuna cu a face ce se cuvine dar daca totusi… iata ce citim mai departe:
    „…Eram ca în rai. Patru făpturi care pe buza unei prăpăstii o preacinsteam pe Maica Domnului.”
    Duh necurat preacinstind pe Maica Domnului? S-ar cam desfiinta pe sine daca ar face asa ceva sau cel putin ar trebui sa se lepede de sine insusi.
    Apoi, nu e suficient sa citesti ce povesteste cineva. La povestire poti interactiona numai cu mintea. Acolo la fata locului participa cu simtirea ei si inima. Noi vedem doar o poveste spusa la rece.

    In celalalt fragment:
    „Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti…”
    observam ca este un „dar” in fraza si acesta face in mod clar diferenta. Acest „dar” transforma fraza intr-o mustrare nicidecum intr-o lauda, aratand ca Parintele inca nu ajunsese la desavarsire si din moment ce povesteste el insusi, nu contesta acest lucru. Il recunoaste tacit cu smerenie. Unii il judeca si acum tocmai pentru o etapa intermediara a ascezei sale dar noi stim ca starea cea de pe urma a omului conteaza cel mai mult. Poti rataci o viata intreaga (in general, ca nu putem spune asa ceva despre Pr. Arsenie), daca ultima ta fapta este o fapta de mucenicie, mucenic ramai pe veci. Asta nu pricep nici cei care il ataca pe Pr. Arsenie, nici cei care il ataca pe Cornelui Zelea Codreanu.

    Multe vedenii sunt inselatoare, e drept. Eu m-am rugat la Dumnezeu sa ma fereasca de vedenii si de minuni spectaculoase. Ceea ce vine de la Dumnezeu poate veni si discret, pe nevazute, voi sti ca de la El este. Altcineva are nevoie disperata de spectacol mai ales in vremurile acestea. Asta nu inseamna neaparat ca nu vor mai fi vedenii minunate si alte minuni deosebite de la Dumnezeu pe pamant.

  53. Pr Timotei zice:

    #

    ata ce spune Parintele Paisie Aghiritul despre vedenii si inselati:

    Părinte, atunci când oamenii ne povestesc vedenii sau că au văzut un Sfânt etc, ce să le spunem?

    – Este bine să le spuneţi să fie rezervaţi. Aceasta este mai sigur, pentru că nu pot toţi să deosebească dacă o vedenie este de la Dumnezeu sau de la diavolul. Chiar de la Dumnezeu de ar fi vedenia, omul nu trebuie s-o primească. Dumnezeu este mişcat, într-un fel, atunci când vede că făptura Sa nu primeşte vedenia, deoarece aceasta arată că are smerenie. Dacă într-adevăr ar fi fost sfânt cel ce s-a arătat, Dumnezeu ştie, după aceea să înştiinţeze şi în alt mod sufletul şi să-l povăţuiască la ceea ce vrea. Este trebuinţă de atenţie, pentru că poate veni aghiuţă să apese butonul şi să pornească televizorul…
    Răspunde
    #
    Pr Timotei said, on decembrie 7, 2011 at 6:17 pm

    Pr Paisie Aghioritul despre inselati:

    Părinte, cum îţi poţi da seama dacă cineva este înşelat?

    – Chiar şi din înfăţişarea lui îţi poţi da seama. Cel înşelat afişează o falsă nepătimire exterioară. Se arată smerit şi blând, dar înlăuntrul său ascunde înalta părere ce o are despre sine. Dacă vă uitaţi în ochii lui, veţi vedea că îi vede pe ceilalţi oameni ca pe nişte biete furnici. Dar îti poţi da seama şi din cele ce le spune. Era un înşelat pe care multă lume îl avea de sfânt. Spunea că i s-a arătat Hristos călare pe un cal, ţinând în mână o ploscuţă cu vin, i-a dat să bea din ea şi de atunci a dobândit harisma mai înainte vederii. Odată, pe când vorbea lumii, cineva l-a întrebat: “De ce nu pot face şi eu minuni?”. “Pentru că tu ai făcut cutare şi cutare păcat…”, i-a răspuns acela. Sărmanul a intrat în panică şi a venit să-mi spună. “Bine, îi spun, oare Sfinţii teatralizează vreodată pe oameni? Numai diavolul teatralizează. Nu înţelegi că vorbeşte diavolul prin el?” Şi deşi sunt adevărate cele pe care le spune cel înşelat, totuşi sunt spuse de diavolul. O femeie mi-a spus că unii duseseră o îndrăcită la cineva despre care auziseră că scoate diavoli etc. Acesta i-a luat şi i-a dus la o bisericuţă părăginită. Indată ce au intrat în bisericuţă, acela a luat un epitrahil şi l-a pus la gât. Femeia a rămas uimită! Mirean şi să poarte epitrahil! “Eşti preot?”, l-a întrebat. “Ce înseamnă preot?!”, răspunse acela şi începu să-i judece pe preoţi. Astfel au înţeles sărmanii oameni înşelarea aceluia şi au plecat.
    Răspunde
    #
    Pr Timotei said, on decembrie 7, 2011 at 6:19 pm

    – Părinte, de ce oamenii merg adeseori cu vreo problemă pe care o au la cei înşelaţi?

    – Pentru că diavolul are ‘ harisme” ieftine şi oamenii le primesc cu uşurinţă. Cele pe care aceia le spun oamenilor ca să le facă nu sunt grele şi le odihnesc patimile lor. In loc să se pocăiască pentru păcatele ce le fac în lume şi să meargă la un duhovnic să se mărturisească, află nişte înşelaţi, adică pe diavolul, şi îi cer lui să le rezolve problema lor. După aceea se chinuiesc şi nu-şi dau seama că i-a legat diavolul şi le face comandă.

    – Şi cum de se încred în ei, Părinte?

    – Oamenii sunt ameţiţi. Câţi nu spun că îi povăţuiesc pe oameni pe drumul cel corect, în timp ce duc pe umerii lor un sac în care este ascuns diavolul! Bunul Dumnezeu însă nu-l lasă să se ascundă cu totul. Câteodată diavolul scoate vreun corn sau coada sa,oamenii le văd şi strigă înfricoşaţi: “Ce este aceasta? Corn? Coadă?”. “Nu, ce tot vorbiţi! Este o vânătă“, le spun aceia ca să-i înşele şi să le prezinte lucrurile diavoleşti ca bune şi folositoare.

    Şi aici a venit într-o zi cineva înşelat însoţit de câţiva. Avea cu el vreo zece persoane şi făcea pe stareţul lor. Ii întreb: “Aparţineţi de vreo organizaţie?”. N-au răspuns. “De vreo asociaţie?”. N-au răspuns. “Aveţi vreun duhovnic?”. Nimic. Au început să facă metanii. I-a adus aici ca să-i înşele. Iar după aceea spune tuturor: “Am mers şi la Părintele Paisie şi este de acord cu noi!”. Ai înţeles? Nu trebuia nici să-l primesc, pentru că după aceea a exploatat aceasta. Se vedea că este sus­pect. Se vedea că ucenicii lui erau atraşi prin înşelăciune. Sărmanii au căzut în genunchi.

    – Le-aţi spus ceva. Părinte?

    – Le-am spus, dar vicleanul le spune altele când pleacă de aici. Ii învârte de ici dincolo şi îi duce tot la drumul lui.

    – Părinte, cum se va putea păzi cineva de înşelaţi?

    – Rămânând în staulul Bisericii noastre. Desigur, dacă cineva urmează pe un înşelat din neştiinţă, Dumnezeu nu-l va lăsa. Il va ajuta să-şi dea seama de greşeala sa şi să se întoarcă la adevăr.

  54. Pr Timotei zice:

    Nu apare nicaieri macar indoiala ca respectiva fiinta nu ar fi un inger! Nu se vede nici cea mai mica urma de indoiala la pr Arsenie Boca.Sa nu uitam ca „harismele ” lui le avea de la inceputul intrarii sale in cler. De ce ar da Dumnezeu harisme unui om inca neincercat?

  55. Pr Timotei zice:

    UN comentariu de bun simt:
    Daca erau cu adevarat impresionati de par. Arsenie Boca ii citeau toate cartile si ii studiau pictura despre care se spun intr-o carte ca o considera ca fiind cuvantul sau lucrator si in absenta sa.
    Si daca erau indragostiti de Ortodoxie si Parinti, sesizau problemele, si, poate aveau si un raspuns de mult timp. Ziceau si ei ca oarecine in alta problema, cand a fost adus o acuza: da, stiu de problema asta, si raspunsul este astfel etc. Ei, insa, orbiti fiind de „evlavie”, nu au vazut nicio problema, de aceea tot intreaba care este si unde este si la ce pagina si in ce carte sau pe ce perete exact din biserica de la Draganescu.
    Insa lumea este atrasa, in mod adogmatic si pietist, de minuni, fara sa discearna lucrurile. Nu minunile sunt criteriul sfinteniei cuiva. Stiu ca unii pot avea si erori, teologumene proprii, dar cand este vorba de erori dogmatice trebuie MARE GRIJA ca impreuna cu canonizarea cuiva sa nu se canonizeze si greselile lui. Este exact ceea ce asteapta ecumenistii filocatolici de astazi, chiar si ierarhii care au semnat Acordul de la Balamand, care vad in par. Arsenie Boca si pictura sa semnul ca si romano-catolicii sunt Biserica, avand succesiune apostolica, har, preotie si Taine lucratoare – chiar daca nu au si dreapta invatatura. Sa stiti ca pe ecumenisti evlavia la par. Arsenie Boca nu ii deranjeaza, din contra. Uitati-va ca IPS Serafim Joanta (celebru pentru opiniile sale de acelasi tip – cineva imi zicea ca si el a pictat ceva „sfinti” catolici si teologi protestanti in biserica romnaeasca de la Nurnberg: si http://saccsiv.wordpress.com/2011/11/24/ips-serafim-joanta-sminteste-tinerii-la-conferinta-ascor/) slujeste la parastasul par. Arsenie Boca. As vrea sa stiu cati dintre ierarhii acestia merg si la parastasul de la Aiud, unde este PLIN DE MOASTE CE IZVORASC MIR SI FAC MINUNI? http://www.basilica.ro/ro/stiri/parastas_pentru_parintele_arsenie_boca_la_manastirea_prislop_4099.html
    Spuneti-mi, cand anume BASILICA.RO, oficios al Patriarhiei, a aratat ca un sobor de episcopi si o suta de preoti au slujit la parastasul Sfintilor Martiri de la Aiud? http://www.basilica.ro/ro/stiri/hram_la_schitul_inaltarea_sfintei_cruci_din_aiud_9928.html
    Nu vad unde este marea prigoana a oficialilor, ecumenistilor, teologilor modernisti la adresa par. Arsenie Boca! Sfintii de la Aiud, din contra, sunte prigoniti de destui dintre ei. Este hilar cum insinueaza unii fel de fel de chestii, fara sa inteleaga lucrurile!
    Ecumenistii si alti eretici, yoginii, paganii (religiile de misterii, egiptenii, gosticii), vrajitorii, magii, DRACII etc, fac minuni de sta mata in coada. Minunile nu sunt criteriu al sfinteniei, ci pot fi, la fel de bine, CRITERIU AL INSELARII! Nu spune ca Sf. Ioan Botezatorul nicio minune nu a facut (in sensul acesta pe care il cauta unii), dar el a aratat pe Mântuitorul, adica ADEVARUL! ACEASTA ESTE ADEVARATA MINUNE! Primul criteriu al canonizarii cuiva este ORTODOXIA CREDINTEI! Va rog mult, va implor: intoarceti-va la invatatura Sfintilor Parinti si discerneti pe baza lor in cadrul unei discutii ca cea propusa aici de Saccsiv!

    In plus, sa vedem ce inteleg studentii de la Teologie din pictura ECUMENICA SI PROFETICA a par. Arsenie Boca de la Draganescu (http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2009/07/18/privirea-vesniciei-%E2%80%93-pictura-parintelui-arsenie-boca/; conjugat cu evlavia autorului, care spune despre sine si urmatoarele: «Am debutat în revista Lumea Credinţei (2007) cu un articol despre pictura Părintelui Arsenie Boca (faţă de care am cea mai nezdruncinată veneraţie)» [http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/about/], va ganditi spre ce pot merge concluziile desprinse de acest tanar teolog din teologia ecumenica pusa in culori de par. Arsenie la Draganescu). Ce sa mai spunem despre Nichifor Crainic care il lauda pe par. Arsenie Boca (vedeti citatele din articol), dar care scrisese celebrul curs de mistica de la Fac. de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, „Sfintenia – implinirea umanului”, din care ultima parte este cu „misticii” romano-catolici si inselarile lor luate ca fiind lucruri bune, fara a se arata inselarea lor (!). Iata, deci analiza picturii, ca sa vedeti ce intelege lumea din ea:
    «Prima senzaţie pe care o încerci când intri la Drăgănescu este una de imponderabilitate. Gravitaţia e suspendată, sau dimpotrivă „răsturnată”: eşti absorbit în sus, spre înalt!! Cum s-ar putea tâlcui ineditul acestui stil de pictură „în tempera”, la care Părintele a trudit „cu multă originalitate şi documentaţie” (pisania bisericii)12 vreme de peste 15 ani? Fondul este fără doar şi poate ortodox („o smerită mărturisire ortodoxă de credinţă” – aceeaşi pisanie). Maniera de execuţie însă, lasă loc la interpretări din cele mai interesante. M-aş încumeta să ofer doar una, nu neapărat cea mai legitimă sau mai avizată. În „textul de la Sinaia”, există unele aluzii la istoria picturii occidentale (Renaştere, Romantism), la esteticieni ai artei (Hegel) sau la artişti consacraţi (Da Vinci, Michelangelo). Îndrăznesc să cred că aceste aluzii nu sunt întâmplătoare. Conştient sau nu, Părintele a realizat în pictura lui o sinteză „în duh ortodox” a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene. Este „limita” până la care Răsăritul ortodox poate ieşi în întâmpinarea Apusului catolic şi protestant. Dacă din pictura Părintelui lipseşte o anumită austeritate ascetică specific bizantină, din ea lipseşte în egală măsură acea „materialitate” (încărcătură cromatică) specific apuseană. Tocmai aceste „lipsuri” fac posibilă o surprinzătoare sinteză…
    Un exemplu foarte „concret” îl găsim la Drăgănescu. În partea stângă a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – împreună! Cele două biserici se alătură, formând un corp comun, iar în semicerc deasupra lor este scris: „Cred întru una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”. Este un apel simbolic la unitatea de credinţă a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iată un motiv în plus pentru care pictura Pr. Arsenie poate fi numită profetică13…

    Desigur, îmbinarea subtilă a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene poate lăsa loc la interpretări mai mult sau mai puţin legitime în raport cu ceea ce a dorit „cu adevărat” Părintele să exprime prin pictura sa. Cert este că în cazul de faţă apelul la unitatea Bisericii este unul tulburător de actual. Într-o formulare memorabilă (consemnată de ucenicii din Ţara Făgăraşului), Părintele Arsenie ar fi spus că „Ortodoxia şi Catolicismul sunt două strane ale aceleiaşi Biserici”14. Cu menţiunea, poate, că Ortodoxia este strana „din dreapta”…

    1 Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, 2003, ed. a IV-a, îngrijită de Monahia Zamfira Constantinescu şi de Pr. Simon Todoran.

    2 Cf. Părintele Teofil PĂRĂIAN, Amintiri despre duhovnicii pe care i-am cunoscut, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2003, p. 148.

    3 Vezi Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraş, 2004.

    4 Vezi volumul de predici scrise la Mănăstirea Prislop (1946-1950), Cuvinte Vii, Deva, 2006.

    5 Vezi Biserica de la Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei Româneşti, Deva, 2005.

    6 Cf. Noi Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraş, 2005, p. 6.

    7 Cf. Cărarea Împărăţiei, ed. cit., pp. 331-332.

    8 Ibidem, p. 331.

    9 Cf. Noi Mărturii…, ed. cit., pp. 49, 54.

    10 Cf. Biserica de la Drăgănescu…, ed. cit., pp. 15-19.

    11 Ibidem, pp. 18-19.

    12 Ibidem, p. 22.

    13 Ibidem, p. 176, P.S. Daniil de Vîrşeţ: „Învăluite de mâna Părintelui Arsenie în acelaşi nimb şi aură într-o «perihoreză» ecumenică vizionară, ortodoxia şi catolicismul, reprezentate simbolic de către cele două catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – vor ajunge într-un târziu din nou la «unirea ipostatică» a primului mileniu creştin, conform iconografiei de la Drăgănescu”.

    14 Cf. Mărturii…, ed. cit., p. 94.

    15 Cf. Cărarea Împărăţiei, în prefaţa Î. P.S. Nicolae Corneanu.

    16 Cf. art. „În amintirea Părintelui Arsenie”, Telegraful Român, nr. 2-4, 1990, p. 4; vezi şi Noi Mărturii…, ed. cit., pp. 54-55. »

    DECI, AICI ESTE MARE PERICOL: pictarea «perihorezei ortodoxie – catolicism», «unirea ipostatica a primului mileniu crestin» (ce unire ipostatica???!!! asa aberatii si atatea erezii ecumeniste la un loc n-am auzit de mult in teologie!!! ti se face rusine de teologia romaneasca si de adogmatismul celor sus pusi si ai noilor teologi, nu al parintelui Timotei, care este evident mai traditionalist… si aflu ca are, culmea, si gir de principiu din Sf. Munte in chestiunea de fata [nu ma refer la neputintele lui umane, pe care le putem discuta]), pe care o observa, probabil entuziast, si un ierarh al BOR, admirator al par. Arsenie Boca, PS Daniil de Varset (vedeti nota 13)!!!! Erezii pe tava, de la cei care-l au de model pe par. Arsenie Boca si care fac parte din Sinodul BOR care a semnat Acordul eretic de la Balamand. A, si era sa uit! Cine se ocupa de Introducerea la Cararea Imparatiei? IPS Nicolae Corneanu, ditamai mitropolitul cel care, in urma unei efuziuni sentimentalist-misticoide adogmatico-pietiste, se impartasea ca un biet subordonat cu minciuno-impărtasania eretica din mana unui biet „episcop” greco-catolic. Desigur, cel care il influentase pe mai tarziu dezastruosul ierarh colaborationist cu securitatea, apoi mare ecumenist, filocatolic etc, sa devina monah ar fi fost tot par. Arsenie Boca (din nou, un episcop ne lamureste, desi, zic din nou, la Aiud nu prea am auzit sa slujeasca ierarhi la parastase si sa tina predici despre sfintenia celor care au moaste izvoratoare de mir acolo: http://www.crestinortodox.ro/predici/predici-sarbatori/predica-p-s-ambrozie-biserica-draganescu-71660.html). E o intreaga linie filiativa aici?
    Exact canonizarea acestei teologii nu lipsea…

    QOD

  56. anca zice:

    @ Pr. Timotei

    va citez: ” De ce ar da Dumnezeu harisme unui om inca neincercat?”
    va raspund: Boca Zian la intrarea in cursul superior de liceu a ramas orfan de tata.
    nu inseamna asta ca a fost incercat de Dumnezeu? Si de unde stiti dumneavoasta in cate alte feluri l-a mai incercat Dumnezeu?

    @ toti care citesc comentariile Pr. Timotei

    va rog frumos nu care cumva sa opriti rugaciunile voastre catre Sfantul Parinte Arsenie Boca, nu va lasati smintiti
    Comentariile contra Parintelui Arsenie Boca, arata clar ca duhurilor necurate nu le sunt pe plac rugaciunile facute de crestini catre SFANTUL nostru PARINTELE ARSENIE BOCA.
    va rog, nu slabiti in rugaciune.

  57. Pr Timotei zice:

    Eu v-as recomanda ca sa va rugati lui Hristos Dumnezeu! Eu am aratat clar care sunt problemele dogmatice. Precautia este binevenita. Rugati-va lui Hristos Dumnezeu ca sa va arate daca Parintele Arsenie Boca este sfant sau nu. Sau rugati-va ca Pr Arsenie Boca sa se roage de acolo de unde e pentru sufletele voastre. Rugaciunea adresata sfintiloe este urmatoarea: Sfinte ROAGA-TE LUI DUMNEZEU PENTRU NOI. Sfintenia presuupune si dreapta invatatura. Dumnezeu si sfintii nu se supara atunci cand suntem sceptici in privinta vedeniilor si a sfintilor. Sfintii nu timoreaza pe cineva, ci Dumnezeu daca vrea arata proslavirea unui sfant.

  58. Pr Timotei zice:

    Cum ? Erezia te desparte de Dumnezeu!!!O singura erezie si te desparte de Dumnezeu! In Pateric se spune ca a venit un monah la un ava ca sa il incerce, si i-a spus: esti curvar! Ava a raspuns asa este, este criminal, asa este, esti mincinos, asa este, etc, la un moment dat i-a zisESTI ERETIC! La care ava a raspuns ERETIC NU SUNT! Monahul si -a cerut iertare de la ava si i-a spus Ava de ce agtunci cand te facem curvar, mincinos, criminal spuneai ca asa este, dar cand dar cand ti-am zis ca ai fi eretic ai zis NU!
    Raspunsa Ava: Pentru ca toate acele ce mi-ai spus ma apropie de Dumnezeu prin pocainta ca imi insusisem toate cele ce mi-ai spus ca si cum ar fi ale mele, dar SINGURA EREZIA MA DESPARTE DE DUMNEZEU. DE ACEEA AM RASPUNS CA NU SUNT ERETIC.

  59. cristina zice:

    Pr.Timotei cum zice scriptura?
    Nu judecati si nu veti fi judecati.
    Cine esti dumneata sa judeci un calugar (sau pe oricine) cu atata vehementa si patima? Si care nu mai este printre noi.
    Ai stat pe scaunul lui Hristos? Vorba Pr.Cleopa.

  60. Fabian zice:

    @pr Timotei: „Sfintii nu timoreaza pe cineva, ci Dumnezeu daca vrea arata proslavirea unui sfant”.

    Dumnezeu a aratat sfintenia par. Arsenie Boca la mii si sute de mii de oameni, inclusiv unor straini (parinti sarbi, greci etc). dar matale numesti asta „inselare in grup”, se pot insela milioane de oameni, preoti si cuviosi precum cei din video-ul de mai sus (pr Oprea Craciun, Aspazia, Dan Lucinescu, pr prof Simion Todoran, PS Daniil si multi altii)?
    Daca matale n-ai vazut sfintenia parintelui, nu e vina lui ca esti orb ca fariseii! Si daca e sfant nu inselat, cum ramane cu cuvintele murdare ce le-ai scos, parinte Timotei?
    Adevarat ca Dumnezeu si Sfintii nu se supara daca suntem sceptici, DAR CU ADEVARAT SE SUPARA CAND II FACEM INSELATI PRIN CELE MAI MARSAVE CUVINTE. sceptici au fost un Ioanichie Balan (in ultima perioada a vietii si-a schimbat parerea, prin citirea cartilor aparute si discutii, dar n-a mai apucat sa-l treaca in Patericul românesc pt c-a fost iradiat!!), dar matale nu esti sceptic, ci plin de rautate si mizerie scoti citate rupte de context si te asemeni sectarilor prin patima si virulenta.
    Da crezi ca Dumnezeu si par. Arsenie isi pun mintea cu toti necredinciosii blasfemiatori??

  61. Eftimie M. zice:

    parinte Timotei, (daca sunteti cleric din BOR) v-as face o propunere:
    Mergeti la mormantul parintelui Arsenie Boca si caiti-va.
    Nu o luati in nume de rau ci consider ca e mai bine asa pentru a avea pace cu Dumnezeu.
    Iertati-mi indrazneala.
    Cu respect si frateasca Dragoste in Hristos.

  62. Fabian zice:

    Pr. Timotei, un sfat si matale: „Vai celui prin care vine sminteala!”. poate asteptai sa te aplaudam ori flori sa-ti dam pt mizeriile ce le-ai scos despre par. Arsenie Boca?
    Dar sa stii ca toate pacatele si vorbele grele ale lui Mos Ioan si altora de-aci se datoreaza sfintiei tale – daca esti pr, Dumnezeu stie! – si ar trebui sa urmezi sfatul lui Eftimie M. ca sa te ierte Dumnezeu. Dupa ce il manjesti in ultimul hal pe unul din marii nostri duhovnici, poate astepti sa-ti sarute lumea picioarele?! e si normal sa fii „injurat”, in Rusia daca-l injura careva pe Sf Ioan de Kronstadt, il linşau ruşii.
    Nimeni nu si l-a facut idol pe par. Arsenie, e doar in capul matale idol; dar daca te legi de el vei primi raspuns pe masura nesimtirii tale.
    Deci nu mai critica pe nedrept pe altii ce te critica pe drept, caci „vai celui prin care vine sminteala…”!

  63. Pr Timotei zice:

    Nu critic pe pr Arsenie Boca ci pictura lui si afirmatiile poate puse nedrept pe seama lui, dar care adeveresc pictura lui. Sa intleleg ca indemnati la a fi linsat? Halal cinstitori ai Pr Arsenie Boca…..

  64. Fabian zice:

    Intelegeti ce vreti, oricum intelegeti pe dos toate!
    Am zis sa nu asteptati flori si osanale pt mizeriile aruncate, ci critici pe drept. daca intelegeti altceva e treaba matale.
    Ati spus ca e un inselat si lucreaza cu duhurile raului, ca credea in reincarnare etc… cum atunci ziceti ca nu criticati pe pr Arsenie? sunteti in mare inselare „parinte”.

  65. Mos Ioan zice:

    „Pr.Timotei”

    Vulpe vicleana ce esti, pe cine încerci sa manipulezi? Timotee esti un francmason în sutana, crezi ca toti sunt idioti? Ti-am descoperit jocul, esti infiltrat ca sa-l necinstesti pe Sfântul Arsenie Boca, ceea ce nu se va întâmpla niciodata.
    Degeaba va siliti, din toate puterile, sa distrugeti Sfânta noastra Ortodoxie. Nu veti reusi, NICIODATA.
    Ai înteles, Timotee – sluga a lui antihrist ?

    Ia, spune, Timotee, cu cât te platesc „ei” ?
    Suficient, pentru a-ti varsa otrava si minciunile, pe mai multe site-uri, nu-i asa?

  66. Pr Timotei zice:

    Iata si imaginea ce il infatiseaza pe inselatul Francisc de Assisi, si iata cine il promoveaza pe Pr Arsenie Boca:
    http://www.spiritus.ro/RAZVAN/talibanii_crestini_fd.htm

  67. Cristian2 zice:

    @”Pr” Timotei
    Dupa ce te’am urmarit pe Saccsiv si aici, am inteles ca lucrezi la ordin, impreuna cu MM, Ion Atena etc. Ti-ai dat arama pe fata ta de chip cioplit in vreun atelier masonic, in vârful Dealului sau aiurea.
    Admirabila este reactia masiva a credinciosilor care nu pot fi indusi in eroare si care au sarit ca un om pentru apararea Sfântului Ardealului.
    Arata’ne, macar acum in post, ca te poti opri pentru a lasa oamenii sa se roage in pace!

  68. Pr Timotei zice:

    Frate Cristian, ai inteles gresit! Paranoia este o boala raspandita, datorita si fostului regim totalitar care a intretinut paranoia.

  69. Pr Timotei zice:

    Parinte Timotei, pe langa pictarea lui Francisc de Assisi, aparatorii neconditionati ai par. Arsenie ar trebui sa explice si pictarea ereticului Ulfila…:
    Parintele Arsenie Boca a pictat la Draganescu intre Sfintii Ierarhi adunati in jurul Sf. Mese si pe ULFILA, episcopul/„apostolul” Gotilor. Despre care se stie ca era arian. Sursele pastreaza ca marturisirea de credinta a acestui eretic cuprindea si erezia pnevmatomaha: „Şi cred în Duhul Sfânt, o putere care luminează şi sfinţeşte. Aşa cum spune Hristos după Înviere Apostolilor săi: “Şi iată, Eu trimit peste voi făgăduinţa Tatălui Meu; voi însă şedeţi în cetate, până ce vă veţi îmbrăca cu putere de sus.” (Luca 24:49) Şi iarăşi: “Ci veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi.” (Fapte 1:8) Nici Dumnezeu şi nici Domn, dar slujitorul credincios al lui Hristos; nu egal cu el, dar supus şi ascultător în toate Fiului. Şi mai cred că Fiul este supus şi ascultător în toate lui Dumnezeu Tatăl.”
    Totodata, articolul de pe Wiki ne informeaza:
    „Ulfila a convertit numeroşi vizigoţi şi ostrogoţi propovăduindu-le creştinismul arian, ceea ce a făcut ca atunci când ei s-au stabilit în vestul Mediteranei să fie deosebiţi de vecinii lor ortodocşi. Mulţi savanţi consideră că arianismul creştinismului gotic este cel care a determinat, ulterior, introducerea lui Filioque în Crezul niceo-constantinopolitan la Sinodul din Toledo (Spania) din 447, într-o tentativă prin intermediul crezului de a sprijini dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu.”
    Deci, Ulfila este indirect raspunzator si de erezia Filioque, daca este sa vedem cum intelegea el pe Duhul Sfant. Sa nu uitam ca aceste neamuri au atacat si Roma tocmai pentru ca era ortodoxa.
    Si atunci, va intreb CE CAUTA ERETICUL ULFILA intre SFINTII IERARHI, in oglinda cu Sf. Spiridon al Trimitundei, pe care il praznuim astazi – cel care a aratat prin minunea caramizii Taina Dumnezeiestii Treimi?
    Tot in vedenie l-a vazut intre sfinti pe ereticul Ulfila, care nu este canonizat nicidecum de Biserica Ortodoxa, dar pe care pr. Arsenie Boca l-a pictat cu aura, intre Marii Ierarhii ai Ortodoxiei? Ce fel de raportare la invatura Bisercii este aceasta?
    Sfinte Spiridoane, apara-ne si ne pazeste de adogmatismul eclesiolologic din zilele noastre, care tinde sa tarasca pana si pe cei alesi la pierzare!
    Iertati!

  70. Cristian2 zice:

    Frate admin,
    Inteleg ca libertatea este la mare pret pe Apologeticum, astfel se poate explica ca Timotei da iama printre miei in ciuda opiniei excelente a parintelui Justin despre sfântul Ardealului.
    Omul pare inzestrat cu multe din calitatile indragite de Putin (printre altii) : minciuna, aroganta, rea credinta!
    Propun, deci, a’l trimite pentru un mic stagiu de perfectionare la KGB si, dupa o intrevedere la Kremlin, bravul nostru Timotei sa fie expediat in bratele lui Kadyrov, calaul lui Putin pentru compatriotii lui.
    Vajnic aparator al ortodoxiei, bunul Timotei se va distinge sigur printr’o exemplara opera misionara in mijlocul nenorocitului popor cecen.

  71. Fabian zice:

    @Cristian2
    Am mai spus, cu dansul si cu MM n-ai ce discuta, vorba lui Tutea – cu ateii (necredinciosii) sau cu usa e totuna! rolul lor e unul clar, coordonati de sus sau nu: sa gaseasca „pacate”, greseli si imperfectiuni la Cuv. Arsenie Boca si sa le inainteze publicului larg spre a-l sminti.
    Asteptam asadar noi „dezvaluiri” senzationale (!) contra pr Arsenie de catre critici. Prin asta se va revela insa si mai mult sfintenia lui si micimea de suflet a denigratorilor. Mai bine s-ar ruga lui Dumnezeu sa le arate adevarul inainte sa arunce cu piatra.

  72. Pr Timotei zice:

    Pentru ca este vorba de Dogma adica de Adearul de Credinta desscoperit oamenilor pentru mantuire. Nu ne putem juca, ca nu cumva canonizand pe „Sfantul Ardealului ” sa canonizam si greselile lui dogmatice. Deabea astepta ecumenistii sa aiba apa la moara.
    In Sfantul Munte, unde m-am aflat intre timp, parintii romani( nudau nume, ca sa nu fie injurati)spun clar ca ” Sfantul Ardealului” avea „planes” (caderi, inselari)

  73. emilian zice:

    Oricine poate afirma sub protectia anonimatului ca a vorbit cu oricine. Parintii de la Sf Munte daca vor vrea sa spuna ceva pe aceasta tema o vor spune si fara a fi anonimi si fara a le fi frica de injuraturi.

  74. Mos Ioan zice:

    Admin,
    Este consternant si inadmisibil faptul ca „Pr Timotei” and co. continua sa-l huleasca pe Sfântul Arsenie Boca, iar d-ta nu faci nimic pentru a-i opri. Oare cum permiti acestor tradatori ai lui HRISTOS, sa-l batjocoreasca pe Sfântul Ardealului? De ce lasi sa treaca comentariile ticaloase ale acestor executanti odiosi? Vedem bine ca acestor serpi veninosi nu le este frica de DUMNEZEU, iar d-ta în loc sa-i cenzurezi îi lasi sa-si deverse spurcaciunile 24/24h. Pâna când???

  75. Fabian zice:

    Din precizarile istoriei Bisericii ori ale PS Daniil de la Varset, ucenicul par. Arsenie:
    – Ulfila a fost la inceput ortodox; mai tarziu trece la arianism din interese politice. pr. Arsenie nu l-a pictat ca Sfant, ci undeva intr-o penumbra. deci nu e vorba de vreo icoana cu Ulfila ci de un lucru profetic;
    – filosofii pagani Platon, Socrate sau Aristotel sunt pictati pe exteriorul unor biserici, ba chiar in interior si chiar avand aureola mai inchisa – fara a fi sfinti/ortodocsi prin asta!
    – in icoana Pogorarii la Iad apar dreptii Vechiului Testament (VT) cu aureola,dar undeva mai jos, inferiori cumva sfintilor Noului Testament, iar in unele icoane apar fara aureola
    – in Athos de pilda, e zugravit Cuv Paisie Aghioritul cu aureola desi nu e canonizat (aviz acelora ce critica pe pr Arsenie Boca ca de ce i se zice sfant!); e o forma de precanonizare
    – la Sucevita apare Iuda zugravit la masa cu aureolă neagra, fugind de langa el; iata, desi nu e sfant e pictat cu aureola
    – la Novgorod apar sfinti cu aureole de diverse culori. La un drept al VT apare sub forma de curcubeu incepand cu o nuanta de auriu in jurul capului. Tot in culori diverse, la Biserica Sf. Clement din Roma, intr-un mozaic superb apar proorocii dar si unii dintre ierarhi cu aureole rosii, albastre, verzi.

    Iar despre Francisc de Assisi, a punctat bine „Lore” pe saccsiv (ultimul coment- http://saccsiv.wordpress.com/2011/06/05/de-ce-parintele-arsenie-boca-l-a-pictat-pe-ereticul-francisc-printre-sfinti/ ):
    – a fost singurul dintre sfintii catolici (sfant in catolicism!) care a convertit un om la Ortodoxie (scrie in scrisorile trimise maicilor de la Diveevo)
    – pictura de la Draganescu e una PROFETICA; se vede de ex. un mobil desi pe atunci nu existau mobile; si alte lucruri ce nu existau si acum s-au implinit! asa e si cu Francisc: e desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta, ortodoxă
    – Pr Arsenie, datorita sfinteniei inalte la care a ajuns vedea lucrurile mult mai profund decat noi; profetica e si Apocalipsa, multe lucruri nu s-au implinit, ceea ce nu inseamna ca ea minte atunci cand vorbeste de cei 7 ingeri cu trambitele maniei lui Dumnezeu.
    – nimic gresit nu a pictat parintele, doar ca mintea ingusta a unora nu pricepe nimic.
    – la fel e cazul cu biserica Sf Sofia si biserica Sf Petru: sunt pictate impreuna, intr-un cerc luminos, dar pozitionarea lor nu e pe aceeasi treapta, in rai, ci e ideea ca biserica Sf Petru să marturiseasca ortodoxia celeilalte, superior asezata
    – unora (mai „catolici decat papa”) nu le place pictura de la Draganescu ca „necanonica” uitand ca in Rusia/Ucraina aproape toate icoanele NU sunt bizantine, deci nu respecta erminia bizantina. Sunt mii de icoane facatoare de minuni in stil total ne-bizantin! Unde mai pui ca rusii nu prea canta psaltica, dar n-am auzit la ei sa se comenteze de ce nu canta psaltica; doar la noi se trezesc complexatii si refulatii ce cred ca daca nu canti si nu pictezi bizantina veche nu te mantuiesti, esti eretic si inselat!

    – una e sa ai intrebari si retineri despre pictura par. Arsenie; si alta e sa-l faci inselat, vrajitor, lucrator cu duhurile necurate, si pe cei ce-l cinstesc niste inselati in grup: episcopi, profi de teologie, academicieni, veterani ai inchisorilor, preoti si milioane de credinciosi.
    – ca veni vorba de Athos si retinerile unor calugari de acolo, eu stiu si am auzit o gramada de parinti ce-l considera sfant si vorbesc despre el in termeni superlativi; printre ei Dionisie Sova de la Colciu; actualul staret de la Colciu (tot Dionisie), pr Petroniu Tanase de la Prodromu, pr Iulian Lazar, pr Stefan Nutescu de la Lacu, ierom. Vlasie fost la Neamt. Oare si astia sunt inselati??
    – in fine, ajungem la vorba parintelui Arsenie: „in mintea stramba si lucrul drept se stramba”; lucru valabil la acesti jalnici critici cu mintea ingusta.

  76. admin zice:

    @Mos Ioan
    Fiecare va da socoteala pentru ce zice si ce face. Se pare ca totusi s-au potolit, cu toate ca i-am rugat mai demult.

  77. Pr Timotei zice:

    Oameni buni, cred ca nu a-ti inteles:
    1. Pictarea ereticului si inselatului Francis de Assisi
    2. Pictarea celor doua Bisericii Sf Sofia si Sf Petru sub aceeas aura de „har” sub care este scris Extra Eclessia Nulla Sallus.
    3. Pictarea la Litrurghia Cereasca a ereticului arian dovedit Ulfila.
    Nu va este deajuns?
    Sper ca nu v-au luat mintile guruismul!
    Nu judecam pacatele personale ale unui om, ci judecam probleme de credinta, care ne pot desparti de Dumnezeu.
    Nu uitati ca parintele Iusin Parvu la girat si pe Dan Puric si apoi cand a vazut cine este sa dezis de el. Imi aduc aminte de articolul „Un puric Ortodox” de la Petru Voda. Deci si parintele Iustin nu are toate datele problemei. Nu e „guru” .
    Darul inainte vederii nu este un tonomat. Dumnezeu il da atunci cand considera, nu oricand.
    Dupa ce o sa ii spun parintelui Iustin parvu aceste ” amanunte” pe care cu siguranta nu le cunoaste(cle 3 puncte de mai sus” s-ar putea sa isi schimbe afirmatia.
    Parintele Iustin este un om care intelege bine si stie sa isi smereasca mintea. Asculta. Va dau exemplu cu monofizitii si cu alte probleme care nu pot sa le fac publice. Idea e ca si parintele Iustin NU e mafalda! Si nici un sfant nu e mafalda.
    Credeti ca dialogul intre parintii Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan era fara fundament??
    Apropiati ai parintelui Ioanichie au fost defata la acest dialog intre cei doi.
    Marte grija. Sa nu fim acuzati ca avem si noi pe Francisc al nostru de Assisi.
    Si Patriarhi au cazut. Nestorie era patriarh. Asa ca Mare Grija!
    Repet am cunostinta de cauza: parintii atoniti nu sunt deacord cu invataturile si duhul vederii inaine si pictura pr Arsenie Boca si spun ca e INSELARE fratilor. Nu o zic eu.
    Din marturiile unora nu reiese clar atitudinea pr Arsenie Boca referitor la ecumenism. Iar pictura de la Draganescu ne arata altceva. Nu e suficient ca pr Arsenie Boca a suferit sau ca a fost martirizat. Conteaza si motivul martirizarii. Poate Dumnezeu prin moartea maritrica i-a iertat pacatul de a fi pictat ceea ce a pictat la Draganescu sau si credinta lui in puterea clarviziunii, care nu stim de unde provenea.
    Dar asta nu insemna ca trebuie sa il Sanctificam noi! Ca nu cumva sa sanctificam si erorile si caderile lui.
    Acesta este duhul parintilor. Ei judeca ereziile.Sfantul Nicolae la vadit pe Arie de eretic. Azi ar spune crestinii nostri, cum si-a permis Sf Nicolae sa il judece pe Arie?
    Nu mai creati evlavia fata de ceva nesigur.

  78. agerstress zice:

    @Pr Timotei,
    „De aceea vă zic: Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfant nu se va ierta.”
    Mai reciteste (Matei cap.12 vers. 22-37 INCLUSIV).

  79. Fabian zice:

    Din datele istorice bisericesti ori ale PS Daniil de la Varset, ucenicul par. Arsenie, in legatura cu acuzatiile care se aduc par. Arsenie in privinta personajelor pictate:
    – Ulfila a fost la inceput ortodox; mai tarziu trece la arianism din interese politice. pr. Arsenie nu l-a pictat ca Sfant, ci undeva intr-o penumbra. deci nu e vorba de vreo icoana cu Ulfila ci de un lucru profetic;
    – filosofii pagani Platon, Socrate, Aristotel sunt pictati pe exteriorul unor biserici, ba chiar in interior si chiar cu aureola – fara a fi sfinti/ortodocsi prin asta!
    – in icoana Pogorarii la Iad apar dreptii Vechiului Testament (VT) cu aureola,dar undeva mai jos, inferiori cumva sfintilor Noului Testament, iar in unele icoane apar fara aureola
    – in Athos de pilda, e zugravit Cuv Paisie Aghioritul cu aureola desi nu e canonizat (aviz acelora ce critica pe pr Arsenie Boca ca de ce i se zice sfant!); e o forma de precanonizare.
    – la Sucevita apare Iuda zugravit la masa cu aureolă neagra, fugind de langa el; iata, desi nu e sfant e pictat cu aureola
    – la Novgorod apar sfinti cu aureole de diverse culori. La un drept al VT apare sub forma de curcubeu incepand cu o nuanta de auriu in jurul capului. Tot in culori diverse, la Biserica Sf. Clement din Roma, intr-un mozaic superb apar proorocii dar si unii dintre ierarhi cu aureole rosii, albastre, verzi.

  80. Fabian zice:

    Iar despre Francisc de Assisi, a punctat bine „Lore” pe saccsiv (ultimul coment- http://saccsiv.wordpress.com/2011/06/05/de-ce-parintele-arsenie-boca-l-a-pictat-pe-ereticul-francisc-printre-sfinti/ ):
    – a fost singurul dintre sfintii catolici (sfant in catolicism!) care a convertit un om la Ortodoxie (scrie in scrisorile trimise maicilor de la Diveevo)
    – pictura de la Draganescu e una PROFETICA; se vede de ex. un mobil desi pe atunci nu existau telefoane mobile; si alte lucruri ce nu existau si acum s-au implinit! asa e si cu Francisc: e desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta, ortodoxă.
    – Pr Arsenie, datorita sfinteniei inalte la care a ajuns vedea lucrurile mult mai profund decat noi; profetica e si Apocalipsa, multe lucruri nu s-au implinit, ceea ce nu inseamna ca ea minte atunci cand vorbeste de cei 7 ingeri cu trambitele maniei lui Dumnezeu.
    – nimic gresit nu a pictat parintele, doar ca mintea ingusta a unora nu pricepe nimic.
    – la fel e cazul cu biserica Sf Sofia si biserica Sf Petru: sunt pictate impreuna, intr-un cerc luminos, dar pozitionarea lor nu e pe aceeasi treapta, in rai, ci e ideea ca biserica Sf Petru să marturiseasca ortodoxia celeilalte, superior asezata
    – unora (mai „catolici decat papa”) nu le place pictura de la Draganescu ca „necanonica” uitand ca in Rusia/Ucraina aproape toate icoanele NU sunt bizantine, deci nu respecta erminia bizantina. Sunt mii de icoane facatoare de minuni in stil total ne-bizantin! Unde mai pui ca rusii nu prea canta psaltica, dar n-am auzit la ei sa se comenteze de ce nu canta psaltica; doar la noi se trezesc unii ca daca nu canti si nu pictezi bizantina veche nu te mantuiesti, esti eretic si inselat!

    – una e sa ai intrebari, retineri si chiar indoieli despre pictura par. Arsenie; si alta e sa-l faci inselat, vrajitor, lucrator cu duhurile necurate, si pe cei ce-l cinstesc niste inselati in grup: episcopi, profi de teologie, academicieni, veterani ai inchisorilor, preoti si milioane de credinciosi.

    – ca veni vorba de Athos si retinerile unor calugari de acolo, eu am auzit o gramada de parinti ce-l considera sfant si vorbesc despre el in termeni superlativi; printre ei Dionisie Sova de la Colciu; actualul staret de la Colciu (tot Dionisie), pr Petroniu Tanase de la Prodromu, pr Iulian Lazar, pr Stefan Nutescu de la Lacu, ierom. Vlasie fost la Neamt. Oare si astia sunt inselati??
    – in fine, ajungem la vorba parintelui Arsenie: „in mintea stramba si lucrul drept se stramba”.

  81. Fabian zice:

    Nu inteleg cum celor ce-l acuza pe pr. Arsenie le e greu sa intrebe persoane competente in domeniu: PS Daniil, pr prof dr Simion Todora, arhim dr Vasile Prescure, pr prof dr Vasile Vlad, pr prof. Stefan Negreanu etc.
    „Cine vrea sa calatoreasca cu intrebarea sa calatoreasca”, parca vorba asta o avea pr Timotei…

  82. Pr Timotei zice:

    Iata ce scrie PS Daniil Partosanul:
    pictarea «perihorezei ortodoxie – catolicism», «unirea ipostatica a primului mileniu crestin» (ce unire ipostatica???!!!
    asa aberatii si atatea erezii ecumeniste la un loc n-am auzit de mult in teologie!!! ti se face rusine de teologia romaneasca si de adogmatismul celor sus pusi si ai noilor teologi, , si un ierarh al BOR, admirator al par. Arsenie Boca, PS Daniil de Varset (vedeti nota 13)!!!! Erezii pe tava, de la cei care-l au de model pe par. Arsenie Boca si care fac parte din Sinodul BOR care a semnat Acordul eretic de la Balamand. A, si era sa uit! Cine se ocupa de Introducerea la Cararea Imparatiei? IPS Nicolae Corneanu, ditamai mitropolitul cel care, in urma unei efuziuni sentimentalist-misticoide adogmatico-pietiste, se impartasea ca un biet subordonat cu minciuno-impărtasania eretica din mana unui biet „episcop” greco-catolic. Desigur, cel care il influentase pe mai tarziu dezastruosul ierarh colaborationist cu securitatea, apoi mare ecumenist, filocatolic etc, sa devina monah ar fi fost tot par. Arsenie Boca (din nou, un episcop ne lamureste, desi, zic din nou, la Aiud nu prea am auzit sa slujeasca ierarhi la parastase si sa tina predici despre sfintenia celor care au moaste izvoratoare de mir acolo: http://www.crestinortodox.ro/predici/predici-sarbatori/predica-p-s-ambrozie-biserica-draganescu-71660.html). E o intreaga linie filiativa aici?
    Exact canonizarea acestei teologii nu lipsea…

  83. Pr Timotei zice:

    Raspuns pentru Fabian:
    si dracii sunt pictati pe Biserica, problema e cum sunt pictati.
    Nu sunt pictati in Ceata Sfintilor si in nici un caz cu aureola, fie ea si roz, sau rosu, galben si albastru, sau curcubeu. Marturiile tale sunt doar niste interpretari personale. Interpretarea PS Daniil Partosanul este alta. Vezi mai sus.

  84. Pr Timotei zice:

    P.S. Daniil de Vîrşeţ: „Învăluite de mâna Părintelui Arsenie în acelaşi nimb şi aură într-o «perihoreză» ecumenică vizionară, ortodoxia şi catolicismul, reprezentate simbolic de către cele două catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – vor ajunge într-un târziu din nou la «unirea ipostatică» a primului mileniu creştin, conform iconografiei de la Drăgănescu”.

  85. Pr Timotei zice:

    RevistaPuncte Cardinale septembrie 2010
    1910 CENTENAR ARSENIE BOCA 2010
    PRIVIREA VESNICIEI:
    PICTURA PARINTELUI ARSENIE BOCA

    Despre pictura Parintelui Arsenie Boca inca nu s-a vorbit destul. Numele Parintelui e asociat mai ales cu volumul Cararea Imparatiei1, o capodopera a gandirii filocalice romanesti. Dar, asa cum observa Parintele Teofil Paraian2, personalitatea complexa a Parintelui Arsenie nu se poate �reduce� la o singura carte, fie ea si remarcabila. Pe langa harisma de vazator cu duhul (atat de pretuita de ucenicii din Tara Fagarasului)3 si cea de predicator4 si scriitor filocalic, mai exista o dimensiune a personalitatii sale care merita in egala masura atentie: cea de pictor bisericesc5. Daca misiunea pastorala a Parintelui a fost asemanata cu aceea a unui profet �in duhul lui Ilie� (P. S. Daniil de Varset)6, acelasi lucru se poate spune despre pictura sfintiei sale: e o pictura profetica. Intr-un remarcabil fragment de scrisoare7, marele teolog Nichifor Crainic elogia �noutatea stilului si a viziunii� picturii de la Draganescu. De altfel, aprecieri precum �pictura transfigurata� (Nichifor Crainic)8 sau �vizionara� (I. P. S. Laurentiu Streza)9 s-au facut nu o data despre pictura Parintelui.�

    Tot ce stim sigur despre conceptia Parintelui Arsenie referitor la pictura se afla consemnat in �textul de la Sinaia�10, o retrospectiva extrem de concisa (dar si de bogata in consideratii estetico-teologice) a activitatii sale de pictor. Inovatiile (marturisite si asumate) aduse la Draganescu sunt: impartirea peretilor laterali in doua registre tematice, unul superior, la scara mare, iar altul inferior, la scara mica (consecinta: �sfintii sunt implicati intr-o tema dramatica� � e anulat aspectul static al intregului ansamblu), tonalitatea foarte deschisa a culorilor, armoniile calde, desenul in alb (eliminarea negrului din contur si compozitie�), tehnica picturii in email, pe fond si liniatura de aur11. Toate aceste procedee nu sunt inovatii luate in parte, dar impreuna produc un efect surprinzator si inconfundabil asupra privitorului.�

    Prima senzatie pe care o incerci cand intri la Draganescu este una de imponderabilitate. Gravitatia e suspendata sau, dimpotriva, �rasturnata�: esti absorbit in sus, spre inalt! Cum s-ar putea talcui ineditul acestui stil de pictura �in tempera� la care Parintele a trudit �cu multa originalitate si documentatie� (pisania bisericii)12 vreme de peste 15 ani? Fondul este fara doar si poate ortodox (�o smerita marturisire ortodoxa de credinta� � aceeasi pisanie). Maniera de executie, insa, lasa loc la interpretari din cele mai interesante. M-as incumeta sa ofer doar una, nu neaparat cea mai legitima sau mai avizata. In �textul de la Sinaia�, exista aluzii la istoria picturii occidentale (Renastere, Romantism), la esteticieni ai artei (Hegel) sau la artisti consacrati (Da Vinci, Michelangelo). Indraznesc sa cred ca aceste aluzii nu sunt intamplatoare. Constient sau nu, Parintele a realizat in pictura lui o sinteza �in duh ortodox� a traditiei bizantine cu elemente ale traditiei apusene. Este �limita� pana la care Rasaritul ortodox poate iesi in intampinarea Apusului catolic si protestant. Daca din pictura Parintelui lipseste o anumita austeritate ascetica specific bizantina, din ea lipseste in egala masura acea �materialitate� (incarcatura cromatica) specific apuseana. Tocmai aceste �lipsuri� fac posibila o surprinzatoare sinteza.

    Un exemplu foarte �concret� il gasim la Draganescu. In partea stanga a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma � impreuna! Cele doua biserici se alatura, formand un corp comun, iar in semicerc deasupra lor este scris: �Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica�. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica13�

    Desigur, imbinarea subtila a traditiei bizantine cu elemente ale traditiei apusene poate lasa loc la interpretari mai mult sau mai putin legitime in raport cu ceea ce a dorit �cu adevarat� Parintele sa exprime prin pictura sa. Cert este ca in cazul de fata apelul la unitatea Bisericii este unul tulburator de actual. Intr-o formulare memorabila (consemnata de ucenicii din Tara Fagarasului), Parintele Arsenie ar fi spus ca �Ortodoxia si Catolicismul sunt doua strane ale aceleiasi Biserici�14. Cu mentiunea, poate, ca Ortodoxia este strana �din dreapta��

    Sa adaugam ca Biserica Draganescu nu este singura pictata de Parintele, ci doar singura pictata integral de acesta. E interesant de stiut ca exista in Bucuresti cateva picturi si icoane ale Parintelui. Biserica Sf. Elefterie Nou, de pilda, unde Parintele a lucrat ca pictor secund in anii 1959-196015, detine o superba fresca a Maicii Domnului cu Pruncul in absida centrala a altarului (foto). Realizata in timpul prigoanei comuniste (ultimul val de arestari incepuse in 1958), fresca pare sa infatiseze un Prunc Iisus imbracat in zeghe de detinut (�In temnita am fost si ati venit la Mine� � Matei 25, 36), cu mainile deschise iubitor si jertfelnic. Fapt cu totul remarcabil, �efectul de zeghe� este obtinut prin dispunerea cutelor si a umbrelor. Pruncul sufera alaturi de cei intemnitati pe nedrept, ar putea fi �talcul� acestei tulburatoare scene (de a carei singularitate in iconografia ortodoxa nu ne indoim). E curios faptul ca nimeni nu a sesizat acest lucru pana astazi. De parca �ochii nostri au fost tinuti sa vada��

    Inca un amanunt tulburator: Parintele a pastrat o minunata schita in carbune care reprezinta stadiul de proiect al elaborarii frescei. Diferentele sunt vizibile, dar nesemnificative. Se prea poate ca Parintele sa fi fost nevoit sa-si �armonizeze� stilul cu ansamblul picturii murale din absida altarului, la care a lucrat impreuna cu maestrul Vasile Rudeanu.

    Dupa marturia Parintelui Teodor Bodogae16, coleg de banca al Parintelui in perioada studiilor sibiene (1929-1933), una din cele 25 de scene cu subiect istoric de la Ateneul Roman a fost executata cu aportul Parintelui Arsenie, pe atunci elev al Profesorului Costin Petrescu, autorul frescei de la Ateneu (1935-1937). Scena il reprezinta pe Mihai Viteazul intrand triumfal in Alba Iulia. Parintele Arsenie (Boca Zian) a facut parte din ultima promotie a profesorului Petrescu, absolvind Academia de Arte Frumoase (sectiunea �Arta Decorativa�) cu calificativul �Foarte bine� (iulie 1938).

    In sfarsit, o icoana la a carei descoperire (pe care nu ma sfiesc s-o numesc miraculoasa) am luat parte eu insumi, se afla expusa in naosul Bisericii Sf. Anton – �Curtea Veche�, cea mai veche ctitorie a orasului cu arhitectura originara. Este vorba de o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Pana mai deunazi nu se stia cine a pictat-o. Dar Dumnezeu a descoperit acest lucru �la plinirea vremii�. Chiar inainte de Rusaliile acestui an, icoana a fost recunoscuta (in virtutea asemanarilor izbitoare cu stilul picturii de la Draganescu) si expusa (dupa o curatare prealabila) la loc de cinste in naosul bisericii. Icoana de la Sf. Anton constituie, poate, cea mai luminoasa reprezentare a Sfintei Parascheva pe care mi-a fost dat s-o intalnesc.

    Toti sfintii pictati de Parintele au aceeasi privire: te fixeaza in (si din) vesnicie. Privesc in tine, prin tine, dincolo de tine. Aceasta privire constituie pecetea inconfundabila a picturii Parintelui Arsenie Boca. De fapt, aceeasi privire o avea el insusi. Privea in tine, prin tine si dincolo de tine. Despre aceasta privire marturisesc toate fotografiile in care i s-a pastrat chipul. Despre aceasta privire marturisesc ucenicii lui, impreuna cu toti sfintii pictati de dansul � privirea vesniciei.

    Alexandru Valentin CRACIU

  86. cristina zice:

    Pr.Timotei, daca esti cu adevarat preot, nu spurci pe nimeni, ierti, te smeresti si taci.
    Nu vei convinge pe nimeni, niciodata, poti sa faci filozofia picturii cat vrei.
    Nu te va asculta nimeni. NICIODATA
    Cine esti dumneata pr.Timotei?
    Ce ai facut in viata dumitale pentru ortodoxie, pentru oameni….Ca vad ca la critica esti foarte bun. Dute si spovedestete si nu mai invrajbi oamenii inainte de Craciun. Parca asa face un adevarat preot.
    Dumneata nu aduci intelegere si armonie intre oameni, ci dezbinare si smintire.
    Sa-ti fie rusine!

  87. Pr Timotei zice:

    „marele teolog Nichifor Crainic elogia „noutatea stilului şi a viziunii“ picturii de la Drăgănescu. De altfel, aprecieri precum „pictură transfigurată“ (Nichifor Crainic)8” In Tratutul de Mistica a lui Nichifor Crainic erau trecut si Misticii papistasi, asa ca nu ne mira.

  88. Pr Timotei zice:

    pictarea «perihorezei ortodoxie – catolicism», «unirea ipostatica a primului mileniu crestin» (ce unire ipostatica???!!! asa aberatii si atatea erezii ecumeniste la un loc n-am auzit de mult in teologie!!! ti se face rusine de teologia romaneasca si de adogmatismul celor sus pusi si ai noilor teologi, nu al parintelui Timotei, care este evident mai traditionalist… si aflu ca are, culmea, si gir de principiu din Sf. Munte in chestiunea de fata [nu ma refer la neputintele lui umane, pe care le putem discuta]), pe care o observa, probabil entuziast, si un ierarh al BOR, admirator al par. Arsenie Boca, PS Daniil de Varset (vedeti nota 13)!!!! Erezii pe tava, de la cei care-l au de model pe par. Arsenie Boca si care fac parte din Sinodul BOR care a semnat Acordul eretic de la Balamand. A, si era sa uit! Cine se ocupa de Introducerea la Cararea Imparatiei? IPS Nicolae Corneanu, ditamai mitropolitul cel care, in urma unei efuziuni sentimentalist-misticoide adogmatico-pietiste, se impartasea ca un biet subordonat cu minciuno-impărtasania eretica din mana unui biet „episcop” greco-catolic. Desigur, cel care il influentase pe mai tarziu dezastruosul ierarh colaborationist cu securitatea, apoi mare ecumenist, filocatolic etc, sa devina monah ar fi fost tot par. Arsenie Boca (din nou, un episcop ne lamureste, desi, zic din nou, la Aiud nu prea am auzit sa slujeasca ierarhi la parastase si sa tina predici despre sfintenia celor care au moaste izvoratoare de mir acolo: http://www.crestinortodox.ro/predici/predici-sarbatori/predica-p-s-ambrozie-biserica-draganescu-71660.html). E o intreaga linie filiativa aici?
    Exact canonizarea acestei teologii nu lipsea…

  89. Pr Timotei zice:

    Observati erorile dogmatice expuse in teztul publicat in Puncte Cardinale?

  90. Pr Timotei zice:

    sa vedem ce inteleg studentii de la Teologie din pictura ECUMENICA SI PROFETICA a par. Arsenie Boca de la Draganescu (http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2009/07/18/privirea-vesniciei-%E2%80%93-pictura-parintelui-arsenie-boca/; conjugat cu evlavia autorului, care spune despre sine si urmatoarele: «Am debutat în revista Lumea Credinţei (2007) cu un articol despre pictura Părintelui Arsenie Boca (faţă de care am cea mai nezdruncinată veneraţie)» [http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/about/], va ganditi spre ce pot merge concluziile desprinse de acest tanar teolog din teologia ecumenica pusa in culori de par. Arsenie la Draganescu). Ce sa mai spunem despre Nichifor Crainic care il lauda pe par. Arsenie Boca (vedeti citatele din articol), dar care scrisese celebrul curs de mistica de la Fac. de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, „Sfintenia – implinirea umanului”, din care ultima parte este cu „misticii” romano-catolici si inselarile lor luate ca fiind lucruri bune, fara a se arata inselarea lor (!). Iata, deci analiza picturii, ca sa vedeti ce intelege lumea din ea:
    «Prima senzaţie pe care o încerci când intri la Drăgănescu este una de imponderabilitate. Gravitaţia e suspendată, sau dimpotrivă „răsturnată”: eşti absorbit în sus, spre înalt!! Cum s-ar putea tâlcui ineditul acestui stil de pictură „în tempera”, la care Părintele a trudit „cu multă originalitate şi documentaţie” (pisania bisericii)12 vreme de peste 15 ani? Fondul este fără doar şi poate ortodox („o smerită mărturisire ortodoxă de credinţă” – aceeaşi pisanie). Maniera de execuţie însă, lasă loc la interpretări din cele mai interesante. M-aş încumeta să ofer doar una, nu neapărat cea mai legitimă sau mai avizată. În „textul de la Sinaia”, există unele aluzii la istoria picturii occidentale (Renaştere, Romantism), la esteticieni ai artei (Hegel) sau la artişti consacraţi (Da Vinci, Michelangelo). Îndrăznesc să cred că aceste aluzii nu sunt întâmplătoare. Conştient sau nu, Părintele a realizat în pictura lui o sinteză „în duh ortodox” a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene. Este „limita” până la care Răsăritul ortodox poate ieşi în întâmpinarea Apusului catolic şi protestant. Dacă din pictura Părintelui lipseşte o anumită austeritate ascetică specific bizantină, din ea lipseşte în egală măsură acea „materialitate” (încărcătură cromatică) specific apuseană. Tocmai aceste „lipsuri” fac posibilă o surprinzătoare sinteză…
    Un exemplu foarte „concret” îl găsim la Drăgănescu. În partea stângă a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – împreună! Cele două biserici se alătură, formând un corp comun, iar în semicerc deasupra lor este scris: „Cred întru una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”. Este un apel simbolic la unitatea de credinţă a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iată un motiv în plus pentru care pictura Pr. Arsenie poate fi numită profetică13…

    Desigur, îmbinarea subtilă a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene poate lăsa loc la interpretări mai mult sau mai puţin legitime în raport cu ceea ce a dorit „cu adevărat” Părintele să exprime prin pictura sa. Cert este că în cazul de faţă apelul la unitatea Bisericii este unul tulburător de actual. Într-o formulare memorabilă (consemnată de ucenicii din Ţara Făgăraşului), Părintele Arsenie ar fi spus că „Ortodoxia şi Catolicismul sunt două strane ale aceleiaşi Biserici”14. Cu menţiunea, poate, că Ortodoxia este strana „din dreapta”…

  91. Pr Timotei zice:

    Biserica nu sa despartit de nimeni,pur si simplu ereticii papistasi au cazut din Biserica.
    Biserica a fost , este si va fi UNA! Nu se poate vorbi de o „unire ipostatica” – fraze ecumeniste grosolane.

  92. Pr Timotei zice:

    Iata ce scrie preotul Arsenie Boca in anul 1945(sa inteleg ca inca era in cautari la yoginul Mircea Eliade?
    Aveam problema voinţei în stăpânirea simţurilor. Mai mult chiar, mă preocupa, studiind mistica comparata a diferitelor religii superioare, ca să vad prin proprie experienţă, cât se întinde sfera voinţei în domeniul vieţii sufleteşti şi biologice. Mă interesa să vad dacă e adevărat ce afirmă cărţile asupra actelor reflexe, şi asupra instinctelor, că anume sunt independente de voinţa şi controlul conştiinţei. Experienţa mea personală însă mi-a dovedit că acţiunea voinţei şi a conştiinţei se poate întinde şi peste instincte şi actele reflexe după o oarecare variabilă. Mă ajutau la aceste adânciri şi studiile ce le făcea pe vremea aceea Mircea Eliade la Ecutta, trimis de Universitatea din Bucureşti, pentru studii orientalistice. Iar parte de studii le tipărea în Revista de filosofie din Bucureşti, şi-mi parveneau pe această cale.

  93. Pr Timotei zice:

    „ca veni vorba de Athos si retinerile unor calugari de acolo, eu am auzit o gramada de parinti ce-l considera sfant si vorbesc despre el in termeni superlativi; printre ei Dionisie Sova de la Colciu; actualul staret de la Colciu (tot Dionisie), pr Petroniu Tanase de la Prodromu, pr Iulian Lazar, pr Stefan Nutescu de la Lacu, ierom. Vlasie fost la Neamt. Oare si astia sunt inselati??”
    Esti sigur ca ai vorbit cu toti acestia??? Tocmai ai pomenit cateva nume care nu sunt deacord cu „inselatul” Arsenie Boca.

  94. Pr Timotei zice:

    Iata ce imi scrie un cunoscut parinte athonit referitor la “minunile ” pr Arsenie Boca:
    “Frate .. iertati-ma, dar mare confuzie exista printre crestini. Habar nu au de cele mai elementare criterii de apreciere a unui om.
    Nu se practica rugaciunea si de aceea oamenii nu pot cunoaste mestesugirile vrajmasului.
    Cu binecuvantari,”
    N

  95. Fabian zice:

    Mos Ioan,
    Nu cu injurii aparam pe cineva; ii dam apa la moara sa-l atace astfel mai mult pe par. Arsenie. Greselile gramaticale pot veni si din cauza veninului si a grabei cu care a scris contra parintelui, nu ca n-ar sti gramatica… Se vede ca e „doxa” de carte si informatie adunata ce o foloseste in scop bine definit. Indrazneste sa atace si pe Nichifor Crainic care niciodata n-a fost filocatolic, dar trebuia sa-si prezinte cursul si cu autori apuseni. Ataca si pe PS Daniil cu interpretari personale (apropop, ma acuza de interpretari personale…), si-l face filo-yoghin pe pr. Arsenie…
    Daca sunt obsedati sexual pe lumea asta, obsedati de TV, de politica, de fotbal, exista si obsedati de pacatele altcuiva. Acesti denigratori sunt obsedati sa adune critici si mai ales sa le expuna public aratand cat de multa „ortodoxie” stiu in comparatie cu altii.
    Lasati-i, fara injurii si fara a ne cobori la nivelul lor, cu obsedatii si ateii n-ai ce discuta.
    Doar, ei au dreptate…

  96. agerstress zice:

    @Pr. Timotei,
    Obsedat de canoane ajungi a vatama sufletul. Oare care pentru care s-a facut?
    Cuvantul e viu, fie El si sapat in piatra dar piatra moarta ramane chiar si sub Cuvant. Intelegi matale aceste cuvinte?

  97. Cristian2 zice:

    Timotei, tu esti Budha(pesta).!
    Ma, cum ai putut sa lasi peretii albi pâna acum? Mai ales ca te dai mare cunoscator al canoanelor picturale?
    Iti bati joc de pictura profetica a Sfântului Ardealului in timp ce biserica ta are peretii albi?
    Atentie la schela uitata inauntru, sa nu’ti cada vreo scula pe mintea strâmba, de teama sa nu ti’o indrepte.

    Timotei, pereti’s goi
    In timp ce scurmi in gunoi!
    Umple peretii cu sfinti
    Vei vedea, n’o sa mai minti!

  98. cristina zice:

    Eu cred ca nu ar mai trebui sa-i raspundem pr.Timotei si atunci nu ar mai avea cu cine sa intre in polemica. Singur nu cred ca vorbeste.

  99. Fabian zice:

    Cu toate acuzele si croncaniturile aduse par. Arsenie, titlul postarii ramane edificator: „Parintele Arsenie Boca la 22 de ani de la trecerea in cetele sfintilor. VIDEO: Minuni savarsite in timpul vietii”.
    No comment.

  100. Pingback: Părintele ARSENIE Boca – 23 de ani de la mutarea “în aburul albastru al împărăţiei”. Mărturia Părintelui Crăciun Oprea | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

  101. argumente pro si contra despre parintelui Boca.Greu de dat o sentinta, insa Sf. Pavel a spus ca cine marturiseste pe IIsus Hristos, este de la Dumnezeu, iar cine nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, iar diavolul stim ca nu spune rugaciuni, mai ales catre Maica Domnului.De ex.,pr. Cleopa zicea daca avem o vedenie,sa-l punem pe cel ce se arata sa se roage cu noi.Si sf. SErafim de Saro a pus pe inger sa zica „Nascatoare de Dumnezeu ” si a fugit.Deci, daca se ruga, nu era un inselat parintele Arsenie. De ce sa te credem pe d-ta parinte Timotei si nu pe parintele Arsenie?In toate scrierile sale marturisea pe Hristos si Maica Domnului.NU ERA CONTRA ORTODOXIEI!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)