Ecumenism: Rabini, muftii, monofiziti, dar si episcopi ortodocsi la o conferinta inter-religioasa in Bulgaria

Ce se intampla cu Ortodoxia din Bulgaria? Desi pana ceva vreme in urma pasea pe linia traditionalista ortodoxa, Biserica din Bulgaria a inceput o serie de conferinte inter-religioase, adunand la un loc ecumenistii ortodocsi cu ereticii papistasi, monofiziti si paganii evrei si musulmani.

Reamintim ca Biserica Ortodoxa Bulgara a parasit CMB (Consiliul Mondial al „Bisericilor”), netrimitand pana in prezent niciun reprezentant la dialogurile cu papistasii, deoarece le considera ineficiente.

Prima conferinta inter-religioasa, purtand numele „Religia pentru binele poporului”, a avut loc intre 3 si 4 august 2011 in capitala bulgara, Sofia.

La ceremonia de deschidere au participat episcopi si clerici din Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Rusia, Georgia, Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia si biserica apostolica Armeana, reprezentanti ai comunitatilor musulmane din Bulgaria, Turcia si ai comunitatilor evreiesti din Israel si Bulgaria.

S-a citit si un mesaj catre delegati trimis de catre SS patriarhul ecumenic Bartolomeu.

Mesajul patriarhului bulgar Maxim a fost citit de catre Episcopul de Varna si Preslav, Veliko-Chiril, unul dintre organizatorii Congresului.

Ofiterul Secretariatului de DECR (Patriarhia Moscovei) pentru afaceri externe Diaconul Dimitrie Safonof a citit mesajul Presedintelui Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion.

Salutari scurte au fost trimise de catre muftiul Bulgariei Mustafa Hanja Alice si rabinul-sef din Tel Aviv, Meir Lau Yisrael.

In a doua zi a Congresului, Mitropolitul de Varna si Preslav Kyrill Velika a tinut un discurs, in care a subliniat in special necesitatea predarii in scolile bulgare a culturii religioase, pentru a mentine pacea tarii religioase si etnice.

Diacon Demetrios Safonof in prezentarea sa a subliniat importanta pe care o acorda Biserica Ortodoxa Rusa in dialogul interconfesional.

In discursul sau, Episcopul Panteleimon de Xanthi al Bisericii Ortodoxe din Grecia a subliniat importanta coexistentei pasnice de popoare si culturi diferite, precum si rolul esential al religiei.

De asemenea, au mai fost prelegeri prezentate de catre episcopul de Neapolis Porfir al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, arhimandritul Teodosie al Bisericii Ortodoxe Romane, Antim Arhimandritul al Bisericii bulgare, Arhimandritul Ampgkar al bisericii apostolice Armene din Bulgaria.

Au vorbit, de asemenea, reprezentantii comunitatii islamice din Rusia, Bulgaria, Turcia si Croatia.

In comunicatul final al Conferintei s-a declarat: „Impreuna am dori sa trimitem apelul nostru la toti oamenii ca sa arate rabdare, intelegere, respect si pace.”

Potrivit deciziei delegatilor, urmatoarea Conferinta Interfaith va avea loc la inceputul lunii octombrie din 2012, in orasul bulgar Varna.

| AKTINES

Această prezentare necesită JavaScript.

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ecumenism: Rabini, muftii, monofiziti, dar si episcopi ortodocsi la o conferinta inter-religioasa in Bulgaria

 1. Miky zice:

  De bulgari aveam o parere mai buna dar se pare ca ma dezamagesc cumplit. Asta este. Asta e un val si se pare ca numai Bunul Dumnezeu il mai poate opri.
  Doamne ajuta

 2. fanu zice:

  ce relax este jidanu în poză

 3. marin zice:

  Adevarul adevarat e ca au iesit din ecumenism-CMB numai de forma , nu si de fond .
  Asta asa , ca o apa de ploaie in ochii celor obisnuiti cu ascultarea fara discernamant .

 4. Shu zice:

  Ecumenismul este consecinta transformarii bisericii in institutie.
  Dumnezeu este Unul, in fiecare din noi, e trist ce fac mai marii bisericilor, dar pedeapsa si-o vor lua in ceruri, noi sa fim crestini, crestini buni.
  Doamne Ajuta.

 5. vulturul legionar zice:

  Aici se vede prezenta I.P.S.Teodosie la aceasta conferinta. Un singur lucru SIGUR va pot spune despe el, faptul ca nu este ecumenist insa el crede ca poate sa marturiseasca dreapta credinta si celor care nu au acest lucru.
  Sa nu judecam pripit, mai bine sa cautam pocainta si sa ne rugam pentru pastorii nostri decat sa aruncam cu pietre in ei.
  SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s