Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru consolidarea statutului traditional al familiei si al casatoriei

mitropolia IasiCOMUNICAT DE PRESA

Noi, membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in cadrul sedintei de lucru din data de 12 iunie 2013, care a avut loc la Manastirea Neamt, lavra istorica a isihasmului romanesc, am luat act cu bucurie fata de demersul Patriarhiei Romane, care a inaintat o serie de propuneri catre comisia de revizuire a Constitutiei, intre care si cea privind definirea familiei ca intemeindu-se pe casatoria liber consimtita „intre un barbat si o femeie”. In acest context, ne declaram ingrijorati de respingerea, de catre aceasta comisie, a unei astfel de clarificari, absolut necesare in contextul lumii de azi, cu atat mai mult cu cat, anterior, aceeasi membri votasera pentru o astfel de definitie. Acceptand actuala formula din Constitutie, aceasta ar putea deschide perspectiva legiferarii „casatoriilor” intre persoanele de acelasi sex. Notiunea de „soti” care apare acum in definirea constitutionala a casatoriei, lasa deschisa, din pacate, aceasta posibilitate.

In slujirea noastra de pastori ai poporului lui Dumnezeu din Moldova, nu putem tacea si ramane indiferenti fata de perspectiva unei mari decaderi, aceea de a strica rostul fiintial al omului de a se uni, barbat si femeie, in sfanta taina a casatoriei. Totodata, indemnam la veghe, in duh de rugaciune si de marturisire, fata de un proces mereu crescand de paganizare a societatii, avand ca reper valori zis a fi moderne, superioare.

Ierarhii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in numele milioanelor de credinciosi, clerici si monahi, cuprinsi in eparhiile pe care le slujesc, cheama pe cei responsabili de alcatuirea textului Constitutiei sa nu se indeparteze de o viziune asupra casatoriei pe care o are majoritatea covarsitoare a celor care i-au votat si pe care-i reprezinta in forul legiuitor al tarii. O schimbare de pozitie asupra acestui subiect, reflectata in Constituţie sau intr-o lege ulterioara, ar plasa senatorii si deputatii in contradictie evidenta fata de convingerea celor pe care-i reprezinta in Parlament. S-ar incalca, astfel, o regula elementara a democratiei, care presupune sa se exercite puterea in numele si in conformitate cu vointa poporului care i-a ales.

Consideram ca schimbarea viziunii asupra institutiei familiei va conduce, prin ultimele sale consecinte, la desfigurarea acestei natiuni, prin relativizare morala si prin incurajarea promiscuitatii sexuale, cu efecte extrem de nocive mai ales asupra copiilor sau tinerilor. Suprimarea statutului actual al familiei si al casatoriei ne-ar face, astfel, vinovati, in fata lui Dumnezeu si a neamului romanesc, de o greseala fara precedent si ne-ar plasa pe o direcţie ce afecteaza demnitatea umana si nu are nimic moral si sfant.

IPS Teofan,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
IPS Pimen,
Arhiepiscop al Sucevei si Radauţilor
PS Corneliu,
Episcop al Husilor
PS Calinic Botosaneanul,
Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
PS Ioachim Bacauanul,
Episcop Vicar al
Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

| primit pe email

Acest articol a fost publicat în anti-homosexualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru consolidarea statutului traditional al familiei si al casatoriei

 1. Pingback: Apel al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru consolidarea statutului traditional al familiei si al casatoriei | Saccsiv's Weblog

 2. Matei zice:

  Te înspăimântă ideea că acest blog ar putea fi închis doar pentru că este un blog creștin.
  În legătura cu homosexualitatea, săptămâna trecută, am avut un dialog contradictoriu cu o prietenă din Olanda (născută și crescută acolo) care îmi spunea că a fi împotriva homosexualității este păcat, pentru că Dumnezeu este iubire. Am întrebat-o dacă și-ar fi dorit ca părinții ei să fie homosexuali iar ea a spus categoric nu.
  Deci europenii ne îndeamnă să nu fim împotriva homosexualilor, deși , la întrebarea dacă într-adevăr acceptă ideea de homosexualitate majoritatea neagă pe deplin.
  Se dorește distrugerea unei noțiuni, a familiei care este considerată celula de bază a societății. Îmi este frică pentru copilul meu care mă va întreba de ce pe părinții colegului sau colegei lui îi cheamă Ion si Gheorghe.
  Cât despre noi cei care avem dreptul de vot, de ce nu se organizează măcar o formă de referendum, măcar să avem un drept la replică, în felul acesta am avea măcar o ultimă șansă de a schimba ceva.
  Problema este că și acel referendum ar putea fi măsluit.

 3. daniel zice:

  Un apel cam timid face Mitropolia Moldovei. Ar trebui actiuni mai concrete! Oricum, e de laudat ca nu tac!

 4. ingrid zice:

  @daniel

  Nu este deloc timid. A facut exact ce trebuia, ce se putea in momentul de fata!

 5. Stiti ce……….dupa ce au scris reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, acesti ierarhi, noi, credinciosii, ar trebui sa luam, atitudine in strada, clericii au facut un pas, poate, mai mic , mai usor, mai slabut, dar l-au facut si asta a e bine, acum acest pas, trebuie ajutat de noi, oamenii, va trebuii sa facem mai multi pasi. Eu cred, ca daca ne adunam in orasele Modlovei, cateva mii, in fiecare oras, sigur venea cel putin un ierarh, sa ne sprijine in fata prefecturii sau a primariei!

  In conferinta de la Constanta, preotul Theodor Zisis, spunea undeva, ca ei, clericii, sinodul, daca vad anumite nereguli si anumite atacuri, asupra Ortodoxiei, asupra Bisericii Greciei, anunta poporul. Foarte frumos, asta arata, ca Sinodul Greciei sta straja si isi face datoria!

  Eu tin la poporul roman si am cunoscut, bucuria si mai mare frumusetea manastirilor, raomanesti!
  Cred, ca undeva in anumite suflete, inca este puls si este vointa, sa aparam Ortodoxia din tara noastra!

 6. Mihaiela zice:

  Sustin lupta impotriva homosexualitatii! Ar fi o idee referendumului national.

 7. Georgel zice:

  Legionarul ortodox are ceva dreptate. Preotii si ierarhii nu pot face prea multe – ceea ce nu-i scuza daca nu fac nimic- deoarece nu sunt sustinuti de crediciosi – cum ar fi in Grecia- care sunt doar caldicei in mare majoritate si nu prea ii intereseaza pozitia Bisericii in anumite probleme.Pentru ei preotul trebuie sa fie o persoana zambitoare si sa nu-i deranjeze in nimic personal, nici cand pacatuiesc. Credinta se limiteaza la Botez si inmormantare. Restul e ,,habotnicie” – zic multi. ,,Nu e chiar cum zice Biserica. Cine stie ce e dincolo?”- asta e adevarata atitudine a multora. Din pacate.
  Hristos s-a inaltat!

 8. nick zice:

  Adevarat s-a Inaltat ! mesajul Bisericii este clar , noi credinciosii unde ne aflam? credinta fara fapte e moarta.. .este timpul faptei, al marturisirii crestin-ortodoxe, acum , nu dupa ce va fi litera in constitutie. sa ne ajute Dumnezeu ! si sa nu fim caldicei.

 9. elena zice:

  Presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, spune ca nu ii va incuraja prin votul sau pe cei care „confunda funduletul cu fericirea” si ca nu doreste sa transforme Romania in Sodoma si ii roaga „pe cei care nu au descoperit femeia sa o faca, pentru ca nu musca”.

  Baisanu a spus, joi, intr-o conferinta de presa, ca nu va vota niciodata pentru transformarea Romaniei in Sodoma.

  „Nu voi dori niciodata sa transform Romania in Sodoma si nu ii pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea. E o problema personala a fiecaruia dintre noi, e un hedonism prost inteles. Ii rog pe cei care nu au descoperit femeia sa o faca. Sa stiti ca nu musca”, a declarat deputatul liberal.

  Potrivit acestuia, casatoria se intemeiaza intre un barbat si o femeie.

  „Asa e corect si evolutiv vorbind. Mi-e greu sa deosebesc intre un sot barbat si o sotie tot barbat. Va trebui sa le punem etichete in alta situatie”, a subiniat Baisanu.

  El a mentionat ca nu are probleme de alt gen si ca fiecare face cu el ce vrea, dar ca el, ca ortodox din Bucovina, nu va accepta niciodata asta.

  „Mi-e mila de copiii care ar putea trai intr-o familie de baieti sau de fete. Mi se pare anormal si nu doresc sa se creeze, legislativ, posibilitatea de a oferi alternative gresite. Nu voi vota niciodata transformarea Romaniei in Sodoma. Europa e minunata, dar are si probleme”, a mai afirmat presedintele PNL Suceava.

  El s-a intrebat de ce nu s-ar legifera si casatoria intre un piguin si o foca, daca se va legifera posibilitatea casatoriilor intre persoane de acelasi sex: „De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca daca tot legiferam asta?”.

  Comisia de revizuire a Constitutiei s-a razgandit

  Comisia de revizuire a Constitutiei a revenit, marti, asupra amendamentului votat saptamana trecuta prin care se definea, in Legea fundamentala, casatoria ca relatie dintre un barbat si o femeie, respingand amendamentul si optand pentru mentinerea articolului respectiv in forma nemodificata.

  Astfel, amendamentul, care avea forma „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, edicatia si instruiorea copiilor”, a fost respins, in momentul in care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

  Amendamentul, formulat si de BOR, a cumulat sase voturi „pentru”, 12 voturi „impotriva” si o abtinere.

  In aceste conditii, forma actuala a articolului 48, alineatul (1) se va mentine si in viitoarea Constitutie.

  Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie are urmatorul continut: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

  De asemenea, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a revenit, marti, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazata pe orientarea sexuala, adoptat in urma cu o saptamana, si l-a respins.

  In urma cu o saptamana, membrii Comisiei au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care erau completate in Legea fundamentala criteriile pentru care este interzisa discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuala sau trasatura genetica.

 10. Cristina zice:

  Hristos s-a inaltat!
  Ar trebui sa luam atitudine, sa incercam sa semnam proteste, pe net , oriunde , sa nu ne lasam calcati in picioare!
  Suntem o natiune majoritar ortodoxa si trebuie sa dovedim asata , nu numai la recensamant ci si in fapt!

 11. ROTARIU zice:

  sustin, cu convingere, punctul de vedere si ATITUDINEA Mitropoliei Moldovei si Bucovinei- – -sper ca este a intregii B.O.R.!!!

 12. Dancea Gabriela Aurelia zice:

  Doresc sa ne organizam in toate orasele daca e posibil, daca nu macar in cele mai mari si sa facem demonstratii de protest impotriva celor ce nu iubesc normalitatea.

 13. crestinul ortodox zice:

  „Suprimarea statutului actual al familiei si al casatoriei ne-ar face, astfel, vinovati, in fata lui Dumnezeu si a neamului romanesc, de o greseala fara precedent si ne-ar plasa pe o direcţie ce afecteaza demnitatea umana si nu are nimic moral si sfant.”
  SA NE APARAM CE ESTE AL NOSTRU in Legea de DUMNEZEU Lasata prin Sfantul Apostol Andrei la Acest Neam si pe Acest pamint ca Altfel in genunchi vom cersi ce a fost al nostru candva
  Amin!

 14. crestinul ortodox zice:

  si Legea SFANTA in care ne-am nascut nu este decat ORTODOXIA in care ne-am Botezat pe acest pamint si in Acest Neam
  acestea sunt ale noastre ORTODOXIE , Neam si Aceasta Tara de la Nistru pin’la Tisa
  DOAMNE Ajuta!
  amin!

 15. rozalia zice:

  sunt fericita, multumesc Doamne pentru acest comunicat al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei! Sa ne ajute Dumnezeu si sa ne lumineze mintile, Hristos s-a inaltat!

 16. LAURA zice:

  HRISTOS S-A INALTAT,VA SCRIU DE DEPARTE…..DAR TOTUSI…….DACA S-AR FACE SI PE AICI PROTESTE INPOTRIVA NEMERNICILOR,AS FI PRIMA CARE AR IESI IN STRADA,

 17. Dan Lupu zice:

  Primul pas spre anormalitate _ legiferarea „casatoriei” homosexuale.
  Al doilea care ar putea fi ? Legiferarea casatoriilor dintre om si animal, nu ?

  Am vazut nu de mult o imagine cu celebrul Elton, cantaretul homosexual „casatorit” cu „iubitul” sau tinand in brate un bebelus proapsat „adoptat”. Ce vedeam ? Doi batrani perversi, stapani pe viata unui suflet inocent.
  Un bunic cu nepotul in brate nu poate sa iti provoace greatza, dar imaginea cu cei doi perversi era nu doar revoltatoare , ci si gretoasa.

 18. pastorală zice:

  1. Episcopul este dator a mărturisi Ortodoxia şi a învăţa pe toţi Evanghelia, chiar şi dacă nu-l susţine nimeni vreodată! asta e Ortodoxia, deci să n-o confundăm cu democraţia…
  n-are legătură dacă „milioane” îl susţin sau nu, episcopul dreptslăvitor trebuie să fie vertical, ca unul
  care a primit puterea apostolească de a trasa hotare peste care nu se trece: nici pe pământ, nici în cer.
  verificaţi Canoanele şi pe Sfinţii Părinţi în această chestiune, dacă aveţi dubii.
  2. Noi, credincioşii, de asemenea avem datoria, fiecare la nivelul său, să mărturisească Ortodoxia şi să trăiască Evanghelia, aşa cum a primi-o din Biserică. În vremuri de restrişte, fiecare e responsabil de credinţa ortodoxă, căci unul sau chiar „milioane” pot cădea în înşelăciune şi erezie, însă dacă măcar unul ţine până la capăt Ortodoxia, Biserica se va salva prin el, după trecerea viforului. cine are dubii să se lămurească din vieţile Sfinţilor: Maxim Mărturisitorul şi Marcu Eugenicu de Efes.
  3. Lăsaţi văicăreala, cât şi spiritul voluntarist: adevărul e că nu suntem şi nu putem nimic! Smerenia asta se poate proba oricând ne confruntăm cu o problemă majoră, cum ar fi cipul, de pildă. În afară de rugăciune şi armele duhovniceşti, este de datoria fiecăruia, acolo unde l-a pus Dumnezeu, SĂ SE LĂMUREASCĂ DIN SFINŢII PĂRINŢI, şi SĂ MĂRTURISEASCĂ DUPĂ PUTERE adevărurile credinţei noastre ortodoxe, mereu în răspăr cu lumea contemporană. Iar dacă ne va da Doumnezeu duh de unitate, vom putea şi mai multe, după cum ne-a învăţat mereu Avva nostru Justin Pârvu.
  Dumnezeu să-l pomenească în Împărăţia Sa pentru toată jertfa acestui om, care de fapt Ţiitor de Neam se numeşte, iar pe noi să ne izbăvească de cel viclean. Amin!

 19. dumitru pacatosul zice:

  Hristos sa inaltat ! . Asa cum spune legiobarul de mai sus , este randul poporului . Normal poporul formeaza biserica ,ori DACA nu ne intereseaza in aceste momente ,inseamna ca , nu mai existam ca ,popor ….. Iar cu venirea cipului 666′ ,tot asa vom face ,ceace vom putea biruii ACUM . Ori noi ,ori ei………………….!? . Doamne ajuta/ne si uneste/ne . AMIN !

 20. anca zice:

  Hristos s-a inaltat!
  Ideea de a iesi in strada pentru a arata ca ne pasa e o idee excelenta, dar cine sa organizeze asa ceva? Tot venim cu astfel de idei si asteptam sa apara cineva care sa ne organizeze. Bine spunea pr. Iustin ca suntem o turma fara pastor. Recunosc, nici eu nu am curajul si puterea necesara. Ma rog sa apara un astfel de om care sa aiba initiativa !
  Sper ca in Iasi vom iesi si vom arata ca ne pasa!
  Pana atunci, multa rugaciune!!!

 21. ghita doru zice:

  acest bichir , figura de rasputin in mizerie , lua apararea si el la un momendat acelori dezxati, sexuali, ,dmne daca cere europa noi de ce? dar cacarau a pus bomboana pe coliva ce se baga biserica?

 22. Sa luam aminte zice:

  Cei pe care i-am votat nu au voie sa propuna legi anticrestinesti din moment ce in campania electorala nu au pomenit de asa ceva.

  Domnule ales al natiunii adept al homosexualitatii!

  Atunci cand cersesti voturile vii si promiti marea cu sarea, iar dupa ce te vezi la putere te intorci impotriva celui care te-a votat? Nu-i frumos.

  Daca sarea pamantului se va strica, cu ce se va mai sara? Ai responsabilitati in fata lui Dumnezeu si in fata neamului romanesc de modul cum conduci aceasta tara. Aceasta tara nu-i a ta si nici a mea. Si eu si tu avem datoria s-o predam urmasilor cat mai curata, pentru ca din ea sa izvorasca mereu sfinti care sa-L slaveasca pe Dumnezeu.

  Atacul asupra familiei crestine starneste mania lui Dumnezeu. Si tu si eu vom vedea efectele. Eu, pentru ca accept ca boul sa-mi faci legi care ma despart de Dumnezeu, iar tu pentru ca dai cu pietre in Dumnezeu Care te-a pus in locul in care te afli spre slava Lui, nu spre slava ta, indiferent cum ai ajuns acolo.

  Chiar vrei sa te imbolnavesti de lepra ca imparatul Constantin, ca sa crezi ca Dumnezeu este Calea, Adevarul si Viata? Nu se stie daca vei avea acest privilegiu, caci tu deja ai fost botezat crestin.

  Doamne, pedepseste-ne in viata aceasta pentru sminteala care vine prin noi pentru a ne scapa de chinurile vesnice!

 23. grigore zice:

  Vorbim dar nu se organizeaza nimic. Eu propun asa:
  -Mergeti la Patriarhie la biroul de presa si spuneti celui de acolo care e insarcinat de relatia cu (sa zicem cetatenii) aceasta dorinta de a se lua atitudine acum. Asta poate sa faca orice persoana pe cont propriu
  -Se poate sta la intrarea unde vin cei de la comisia pentru revizuirea constitutiei cu pancarde in mana ( asta prin America se mai vede in cate un film) nu stiu daca noi suntem in stare de asa ceva
  -Am auzit ca Noua Dreapta face mereu astfel de manifestari in unele orase avand revendicari intemeiate , poate unii ca ei sa faca ceva, deci rugati-i sa faca si asta
  -Trimite-ti la USL pe vre-un site aceste probleme cu precizarea de a nu face asa ceva cu poporul care i-a ales
  De ce oare nu ne putem organiza iar in Franta catolica a iesit un milion de persoane?
  A mai fost un mars al sfintilor eroi dar nu au venit prea multi, ca de obicei am zice. Nu ne mai intereseaza viitorul oare.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s