Comunicat al Mănăstirilor Petru Vodă și Paltin: Despre starea de sănătate şi despre nevoia de rugăciune pentru Părintele Justin Pârvu

Hristos a înviat!

Parintele Justin - Izvorul-Tamaduirii-2004Părintele nostru stareţ, Arhimandritul Justin Pârvu, ne-a fost şi ne este tuturor pildă de viaţă în Hristos şi de neîncetată părtăşie cu Dumnezeu şi cu Sfinţii. Ani de zile ne-a dăruit necondiţionat dragostea sa şi numai cei ce i-au fost alături clipă de clipă ştiu ce program de nevoinţe supra-omeneşti şi-a impus pentru a mîngîia, a alina şi a tămădui suferinţele sufleteşti şi trupeşti ale celor ce i-au trecut pragul şi pentru a cîştiga pentru Hristos şi Împărăţia cerurilor pe toţi cei depărtaţi de Dumnezeu.

Unii dintre noi i-am cunoscut personal pe Părinţii Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, Sofian Boghiu şi Adrian Făgeţeanu şi ştim că nici unul dintre ei nu a avut o nevoinţă atît de mare pe cît şi-a luat Părintele Justin. Ani de zile şi-a oprit pentru sine doar 2-3 ore de somn pe zi, renunţînd de multe ori şi la acelea dacă vreun pelerin se rătăcea sub fereastra chiliei sale tocmai cînd sfinţia sa ar fi trebuit să se odihnească. De multe ori i-am fost alături 16 pînă la 20 de ore pe zi, încercînd să ne jertfim tinereţile şi ostenindu-ne alături de Părintele Justin, dar fără a putea să ţinem pasul cu inima sa cea rîvnitoare după Dumnezeu. Nici unul dintre noi nu poate să spună că a reuşit să se ridice la înălţimea dragostei şi jertfelniciei părintelui stareţ. De aceea nici unul dintre noi, cei ce i-am fost şi îi sîntem încă alături zi şi noapte nu va putea să pretindă că am înţeles legătura sa cu Dumnezeu şi am făcut îndeajuns pentru a-i dărui Părintelui Justin fie cîtuşi de puţin ca să îi uşurăm crucea pe care singur şi-a luat-o pentru mîntuirea noastră. Rîvna sa minunată este cea care ne-a chemat la Hristos, la nevoinţele pentru despătimire şi pentru cîştigarea Împărăţiei cerurilor.

Sute şi uneori mii de oameni i-au trecut zilnic pragul şi îi poartă în suflet cuvintele şi puterea rugăciunii sale. E foarte firesc, pentru aceea, ca atenţia tuturor celor ce l-au cunoscut să fie îndreptată zilele acestea spre starea de sănătate a Părintelui Justin. Şi noi ne-am dori să ştim mai mult, şi noi ne-am dori să înţelegem ce se petrece cu sănătatea sa. Cu siguranţă, este vorba de o altă cruce pe care părintele stareţ şi-a asumat-o. Din vieţile şi nevoinţele Sfinţilor Părinţi şi chiar din cele ale duhovnicilor mai sus menţionaţi putem spune că mulţi dintre ei, şi mai ales cei ce au iubit omul cu toate neputinţele sale şi au empatizat cu suferinţa umană au suferit de felurite boli ale traiectului digestiv. Părintele stareţ Justin Pârvu nu a făcut nici sfinţia sa excepţie, chiar dacă putem da mărturie că raţia sa de hrană a fost ani de zile cu mult mai mică decît ar fi fost minim necesară traiului zilnic al unui om. Toate acestea ne îndeamnă să cinstim nevoinţele şi dragostea sa pentru neamul omenesc, într-o vreme în care dragostea unuia pentru altul s-a răcit mult şi atenţia multora dintre noi s-a mutat dinspre folosul şi odihna aproapelui înspre propriul folos şi propria odihnă, sau, din păcate, înspre senzaţionalul pătimaş al trusturilor de presă. Acum cîteva mii de ani Sfîntul Proroc David a scris aceste cuvinte profetice despre Pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos şi despre tragedia firii umane aflată în suferinţă, valabile şi astăzi pentru toţi Creştinii: Ocară a aşteptat sufletul meu şi ticăloşie, şi am aşteptat pe cel ce s-ar mîhni cu mine, şi nu era, şi pe cel ce m-ar mîngîia, şi nu am aflat. (Psalmi 68:21)

Parintele Justin asteptind-arhiereul-2008Toţi ucenicii Părintelui Justin Pârvu ştim de afecţiunile gastrice şi de celelalte boli cu care a ieşit din închisoare. Chiar dacă o parte dintre ele s-au tămăduit în chip minunat, pe unele purtarea de grijă dumnezeiască ni le-a lăsat şi nouă, celor mai mici, în grijă. Acum este momentul în care, şi pentru încercarea dragostei noastre, una din ele a recidivat.

După intervenţia chirurgicală suferită Joi, 9 Mai a.c., Părintele Arhimandrit Justin Pârvu se află în continuare sub atenţia profesionistă a medicilor. Starea sa este relativ stabilă, aflîndu-se acum în recuperare. Este cu mult mai bine decît înainte de operaţie, deoarece acum poate să mănînce, iar alimentaţia este un aliat puternic în lupta organismului pentru sănătate. Medicii care l-au operat nu au eliberat nici un diagnostic privitor la starea de sănătate a sfinţiei sale şi nu este de competenţa nimănui să treacă peste responsabilitatea lor privitoare la diagnostic. Părintele Justin, care s-a rugat ani întregi, zi şi noapte, pentru noi toţi, are acum nevoie de odihna şi mîngîierea rugăciunilor noastre şi astfel putem să îl ajutăm. Diagnosticele medicale ale altcuiva decît ale medicilor direct implicaţi nu vor aduce nici un bine nici Părintelui Justin Pârvu, nici fiilor săi duhovniceşti, cu atît mai puţin cu cît ele sînt depărtate de adevăr.

Cu toţii ni-l dorim aproape, cît mai aproape şi mai la îndemînă, şi cu toţii ni-l dorim mijlocitor şi povăţuitor spre mîntuire. Acum este momentul cel mai bun în care putem să-i răsplătim duhovnicului nostru bunătatea şi dragostea ce ne-a arătat-o întreaga sa viaţă, iar această răsplată nu se poate da decît prin rugăciune. Acum este momentul unei rugăciuni sincere şi curate pentru cel care neîncetat se roagă pentru noi, ca să iasă biruitor din această încercare ce i s-a dat tot pentru noi, fiii săi duhovniceşti.

Părintele Justin le mulţumeşte personal tuturor celor ce îl pomenesc în rugăciuni şi încă îl vor mai pomeni. Arhiereii şi preoţii pot să săvîrşească zilnic Sfînta Liturghie şi Taina Sfîntului Maslu, iar monahii şi mirenii pot să stăruie în citirea Psaltirii şi lucrarea rugăciunii neîncetate a minţii. Toate acestea îşi vor dobîndi cuvenita răsplătire de la Domnul nostru Iisus Hristos, către Care spunem de fiecare dată cînd ne pregătim de Sfînta Împărtăşanie: Nu se ascunde înaintea Ta, Doamne, Dumnezeul meu, Făcătorul şi Izbăvitorul meu, nici picătura de lacrimi, nici din picătură vreo parte. Vă rugăm, aşadar, în numele iubirii de aproapele a Părintelui Justin Pârvu, să stăruim în rugăciune în aceste zile aflate sub lumina şi puterea Sfintei Învieri, ca să putem să cîntăm cu toţii, împreună cu Prorocul David: După mulţimea durerilor mele în inima mea, mîngîerile Tale au veselit sufletul meu. (Psalmi 93:19)

Obştile Mănăstirilor Petru Vodă şi Paltin

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Comunicat al Mănăstirilor Petru Vodă și Paltin: Despre starea de sănătate şi despre nevoia de rugăciune pentru Părintele Justin Pârvu

 1. Gh. zice:

  E scris din suflet! Acesta e adevarul. Asta ne-a invatat Parintele. Deci sa ne rugam, neincetat!

 2. margareta zice:

  Margareta;
  Dumnezeu sa-l intareasca si Maica Domnului cu Sfintii Arhangheli sa-l ocroteasca si sa-i faca usoara suferinta.Hristos a inviat !

 3. soram zice:

  Asa este,toti purtam in minte si in suflet vorbele P.Justin,pentru ca din negura pacatelor,l-am vazut ca o lumina de la Dumnezeu trimisa spre calauza milioanelor de romanii,desi uneori trecea prin mijlocul lor,fara ca cineva sa-l recunoasca,parca nevazut,si zambea calm ,cand cineva il deconspira ca se plimba prin curtea manastirii,sau primea pomelnicele in biserica….Da,miile de oameni care asteptau inscrisi pe liste sa intre la Sf. Sa in chiliie,in astfel de imprejurari parca nu-l vedeau…Dumnezeu il acoperea,oferindu-i o clipa de liniste…ca oamenii nu-l lasau ,aduceau durerile lor necontenit la Parintele…Acum suferinta Sf. SAle ar trebui sa o simtim si noi si sa-l pomenim neancetat la rugaciune…
  Iertare

 4. Rotariu Constantin-Iustin! zice:

  Dumnezeu sa-l intareasca pe marturisitorul nostru Parintele Arhimandrit Iustin Parvu,Domnul Iisus Hristos sa-i daruiasca sanatate trupeasca,dupa cum si duhovnicul nostru ne-a daruit atatia ani sanatate sufleteasca!Sfintii Haralambie si Pantelimon pe care Parintele mult i-a iubit in viata sa-l tamaduiasca,iar Maica Domnului sa -i daruiasca sanatate trupeasca si sufleteasca!AMIN

 5. Radu Humor zice:

  Neamul românesc trăieşte prin astfel de repere şi avem datoria sfântă de a-L ruga pe Bunul Dumnezeu să-l mai ţină printre noi .
  Doamne Ajută !

 6. Lucian Borleanu zice:

  BUNUL DUMNEZEU sa va ajute PARINTE IUSTIN si sa va tina in continuare langa noi.Toata viata v-ati sacrificat-o pentru tara si pentru neam, iar acum ar trebuii ca tot neamul romanesc sa cada in genunchi si sa se roage pentru sanatatea dumneavoastra.
  Rog pe BUNUL DUMNEZEU sa va dea sanatate si sa va vindecati cat mai repede, sa alunge suferintele din trupul dvs. chinuit de atatea boli..
  PREA SFANTA FECIOARA roaga-te la FIUL TAU si DUMNEZEUL nostru IISUS HRISTOS sa-i redea sanatatea PARINTELUI nostru IUSTIN PARVU ca sa-l avem in continuare printre noi.

 7. LAZAR BANJAS zice:

  DULCELE IISUSE SI MAICUTA DIVINA SI TOTII SF.ROMANI -VA IMPLOR SA IL AVEM LA MUUULTI ANISORI PE INGERELUL NOSTRU-PAR.ARH.JUSTIN!!!!!!!!!!AMIN-CA AVEM MARE TREBUINTA DE EL IN ACESTE VREMURI APOCALIPTICE-AMIN!!!!!!!!!!!

 8. Pingback: Sa ne rugam pentru parintele duhovnic Iustin Parvu | ortodoxiacatholica

 9. Mariana zice:

  Maica Domnului, Sfintii Inchisorilor si toti ceilalti Sfinti sa il aiba in rugaciune pe parintele Arhimandrit Iustin Parvu spre slava lui Dumnezeu!
  Hristos a Inviat!

 10. GabiM. zice:

  Doamne Iisuse Hristoase si Tu,Preacurata si Preanevinovata Maicuta a Domnului,miluiti,mantantuiti si dati sanatate grabnica Sfantului nostru Parinte,Justin Parvu!

 11. ack zice:

  un sfant si sb mantia lui…..cine?

 12. Irina zice:

  Dumnezeu sa-l ni-l mai tina sanatos pe Pr Iustin, pt rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, si a tuturor Sfintilor si Ingerilor, pt ca avem mare nevoie de Sfintia Sa, mare, mare nevoie.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s