Musulmanii din Turcia cinstesc tot mai mult Ortodoxia

The_Theotokos_and_Child_with_John_II_and_Empress_Irene,_Hagia_Sophia,_IstanbulTurcii le spun vizitatorilor eleni: „pământul acesta este al vostru”

Fanatismul islamiștilor din Turcia nu permite diferențierile mai ales în…materie de religie.
Ceea ce nu s-a reușit prin „zeïmpekiko și cumetrii”, a reușit Ortodoxia, pentru că este evidentă pentru mulți turci esența ortodoxiei.
Chiar dacă puținii selgiuicizi au schimbat caracterul etno-religios a milioane de eleni (din Asia Mică, Tracia, Pont etc.), care cu forța sau din interese proprii au fost islamizați chiar și numai în exterior, astăzi o religiozitate ortodoxă ascunsă este manifestată de urmașii lor. Cripto-creștinii constituie pentru Patriarhie o turmă ascunsă de victime tragice a unei conduceri samavolnice de secole.

Trăiesc peste tot! Mai ales în Pont unde probabil sunt două milioane!

Biserici părăsite funcționează și deodată se umplu de cripto-creștini care se împărtășesc în mod conștient, postesc chiar și de ulei în zilele rânduite din Postul Mare. Tinerii scriu pe pereți lozinci cu teclifuri:

„Nu vrem să mai fim musulmani! Vrem să fim creștini!”

Turcii le spun vizitatorilor eleni: „Pământul acesta este al vostru”. Hos geldiniz! Paznicii de monumente le spun elenilor să nu plătească bilet pentru că „acestea sunt ale voastre”. Consideră că nu au binecuvântare de la Dumnezeu pentru faptul că au nedreptățit pe greci, furându-i și persecutându-i, acesta fiind și motivul pentru care nu văd progresul! Înțeleg că trăiesc într-o țară în care toate sunt elinești! Istoria, monumentele, orașele, cultura și cel mai important este că majoritatea covârșitoare a acestora conștientizează că prin venele lor curge sânge grecesc!

Retrospectiva turcească săptămânală a valorilor menționează: „Se întorc la rădăcinile lor religioase”! Atrage atenția că în 3 ani au fost distribuite 8 milioane de Evanghelii (incil) în limba turcă, în timp ce în mod vizibil se botează mulți descendenți musulmani creștini din neamurile elene islamizate care și-au descoperit rădăcinile creștine! Ziarul „Sabah” oferă un titlu: „Biserica Maicii Domnului din Constantinopol, ultima speranță a turcilor”! O numește „Ușa speranței”, loc de închinare și de rugăciune în problemele turcilor, unde, prin venirea lor masivă, la începutul fiecărei luni se creează îmbulzeală! Faima Maicii Domnului s-a răspândit pretutindeni, iar turcii – chiar și celebritățile – vin să aprindă lumânări, să sărute mâna preotului ortodox, mărturisind că acolo este casa lui Dumnezeu pentru că se fac minuni!

În ultimii ani s-a permis la sărbătoarea Dumnezeieștii Arătări să fie aruncată crucea în Vosporo. Cel mai mult s-au bucurat pescarii turci, care credeau că peștii s-au împuținat, pentru că grecii nu mai aruncau de Bobotează crucea în mare!

Ziarele turcești menționau că o tânără turcoaică s-a scufundat îmbrăcată în Keratio împreună cu creștinii pentru a prinde crucea, dând interviu că a dorit să cinstească sărbătoarea grecilor și că o va face iarăși pentru a lua binecuvântare! Ziarul turcesc „Hurryet” primul în circulație a publicat cu câțiva ani în urmă că primarul turc, candidat al partidului de guvernământ islamic a cerut binecuvântarea Patriarhului, participând la Sfânta Liturghie a Bunei Vestiri a Maicii Domnului pe 25 martie!, și a vorbit public jurnaliștilor turci despre sfințenia liderului ortodox, căruia i-a oferit un trandafir…”!

Pe canalele turcești de televiziune se prezintă Meteora, Mystras, psalmodii, viețile sfinților etc. Se transmit emisiuni despre turci care pictează icoane și se relatează că în afara Ankarei, în catacomba istorică a vechilor creștini, vin în număr mare închinători cu credința că vor fi ajutați în viața lor, aprinzând lumânări acolo unde în vechime se adunau creștinii. În afara Adanei într-o catacombă unde s-au sfințit 7 tineri creștini vin închinători turci și tămâiază, considerând locurile sfinte pentru minunile mari care se fac, ceea ce islamul interzice. În Tars, Biserica Sfântului Apostol Pavel este loc de închinare, se aprind candele, se sărută icoane, se bea aghismă pentru sănătate și toate acestea sunt considerate sfinte. Pe 24 septembrie, în Prinkipo, îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Gheorghe.

Zeci de mii de închinători de la capătul Turciei îmbracați în costume tradiționale, chiar și cei mai în vârstă, merg desculți de pe țărmuri, urcând până în vârf unde se află biserica, la o serbare fără precedent. Fac făgăduințe, atârnă zdrențe în copaci, respectă o tradiție cu fire de ață, așteaptă la cozi interminabile timp de 5 ore pentru agheasmă și binecuvântarea preotului ortodox, aprind lumânări, ating icoane, cred în puterea crucii!

Turcii scriu cărți literare: „Constantinopol a fost numele tău…cu poporul tău evlavios, Biserici, mănăstiri, izvoare sfințite, icoane, monahi și îngeri, ai fost capitala unui imperiu. Constantinopol, numele tău…”

Să vadă acestea în țara noastră „puținii” care au făcut o modă din a război Biserica.

Citiți integral pe Graiul Ortodox

| Ziarul «Democratul» din Lesvos, 25-12-2008, de Stratis Hristodulu
Traducere: Oana Paraipan

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Musulmanii din Turcia cinstesc tot mai mult Ortodoxia

 1. ghita doru zice:

  ei au interzis filmul codul lui davinci, crestini au facut coada la bilete

 2. paul zice:

  minunat este DOMNUL intru Sfintii LUI si minunate si necunoscute sunt caile SALE, sa fim cu toti mintuiti sa ne bucuram de DOMNUL ca mare este mila SA spre cei ce cinstesc si cheama numele SAU

 3. Tinere, la noi, in Romania, multi, isi bat joc, vor europa, europa, cat mai modern… mai european, mai iphone, mai smartphone, da i cu tabletele, mai multe mall-uri………
  Romanii numai sunt constienti, de bogatiile duhovnicesti, care le detin, altii le uita cu desavarsire, le reneaga, chiar, o dau filosofic.
  Am vazut pe un site, al unei arhiepiscopii, intr un sat, in fata Bisericii, langa tricolor, arborat si steagul european…pai ce e asta? Mai intai sa ne cunoastem intre noi, sa formam unitate si putere, si apoi mai suntem si europeni…(desi nu se merita, de aia e Romania unde este).
  Nu mai este unitate, eu asta simt, suntem ortodocsi, si cam atat, departe de unitate, de invataturi!

 4. Green Green zice:

  Intersant mod de gandire. Oare sarbii si bulgarii cand se vor spune romanilor care le viziteaza tarile „acestea sunt ale voaste”? Mai ales ca ei si genetic sunt Romani. Romanii au putin mai mult sange slav decat sarbii si bulgarii. Cei mai multi barbati din toate cele 3 neamuri apartin haplogrupului I.

 5. Sergiu zice:

  Spuneti va rog stie cineva cum se simte Pr.Iustin Parvu… Sa ne rugam pt.sanatatea Parintelui ca Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa l tina cat mai mult langa noi. Va multumesc. Un post usor inainte !

 6. ioan zice:

  in ultimile trei saptamani nu a mai putut primi pelerini. e f. slabit, i se pun perfuzii. asa am inteles de la o maicuta. vineri 12.04 a participat la sf. Liturghie dupa care asezat pe un scaun a binecuvantat pelerinii, dar nu a putut pe toti. era f. slabit. doi calugari il tineau de subbrat. daca puteti mai faceti-i o vizita ca ……………….. numai Bunul Dumnezeu stie ce va fi.

 7. 1.Mai fratilor………multi dintre noi, merg la parintele Iustin, cu probleme, care le ar putea discuta si cu duhovnicul personal.
  2. Cei care stau in zona si au fost de 17000 de ori, sa mai steie pe acasa, altii vin de la capatul tarii, oare nu au intaietate cei veniti de departe?

  3.Mai vin 10, 20 cu probleme care le ar putea discuta cu duhovnicul, mai vin si ingroasa randurile altii care stau in zona, care au mai venit de zeci de ori….normal frate, ca e slabit.

  Daca ne ingramadim toti, aiurea…!

  Ce sa faci, asta e , putini oameni sfinti…………pana la urma, luam padurile si muntii la rand, sa mai cautam exemple de pustnici si sfinti.

  Parintele trebuie sa se odihneasca, iar noi sa fim multumiti si cu o binecuvantare de la distanta!

 8. Cezar 2 zice:

  Parintelui Iustin Parvu sa-i dea sanatate Domnul Dumnezeul nostru Savaot! Amin.

 9. john zice:

  Muntele Athos: S-a mişcat din nou candela de la schitul Sfânta Ana
  Minunea care s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute în faţa ochilor călugărilor şi pelerinilor veniţi la Schitul ”Sfânta Ana” din Muntele Athos – când o candelă mare din Biserica principală a schitului a început să se mişte în formă de cruce în dimineaţa zilei de 12 aprilie – s-a repetat.
  http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/religie-cultura-religie/muntele-athos-s-a-miscat-din-nou-candela-de-la-schitul-sfanta-ana-162969.html

 10. admin zice:

  @Sergiu
  sunt doar zvonuri.. Parintele intr-adevar nu se simte bine, in sensul ca nu mananca si slabit… i s-au pus perfuzii si s-a mai intarit.. acum mananca cate putin.. important e sa ne rugam pentru insanatosirea sf. sale

 11. Angheliky zice:

  Doamne ajuta ,
  Un off-topic .
  Am gasit un articol cutremurator pe un site ( http://www.Garbo.ro) . Autorul nu este cunoscut publicului larg , din cate rezulta nu este Dan Puric ( initial i se atribuise lui acest articol) .
  Iata continutul articolului :

  Romania, tara care si-a pierdut ROSTUL…
  ROSTUL….
  nu de Dan Puric, de Bradut Florescu
  Cand te desparti din vina ta, incerci o vreme sa te lupti cu ireversibilul, iti dai seama ca n-are sens, te lamentezi de forma si renunti. Cand te desparti din vina celuilalt, ai nevoie de o perioada de timp ca sa intelegi ce s-a intamplat. Iei povestea de la capat, pas cu pas, si te chinui sa pricepi ce n-a fost bine si unde ar fi trebuit ca lucrurile sa apuce pe alt drum. La fel se intampla si atunci cand te desparti de tara ta. Dezamagit, inselat, manios, indurerat. Nu ti-e usor s-o lasi. Tara si mama nu ti le alegi. Te asezi pe celalalt mal al lumii si cauti raspunsul: ce s-a intamplat cu tara mea de-am fost nevoit s-o parasesc.
  Romaniei i-a disparut rostul. E o tara fara rost, in orice sens vreti voi. O tara cu oameni fara rost, cu orase fara rost, cu drumuri fara rost, cu bani, muzica, masini si toale fara rost, cu relatii si discutii fara rost, cu minciuni si inselatorii care nu duc nicaieri. romania
  Exista trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pamantul si credinta.

  BATRANII. Romania ii batjocoreste cu sadism de 20 de ani. Ii tine in foame si in frig. Sunt umiliti, bruscati de functionari, uitati de copii, calcati de masini pe trecerea de pietoni. Sunt scosi la vot, ca vitele, momiti cu un kil de ulei sau de malai de care, dinadins, au fost privati prin pensii de rahat. Vite slabe, flamande si batute, asta au ajuns batranii nostri. Caini tinuti afara iarna, fara macar o mana de paie sub ciolane.
  Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolositi. O fonoteca vie de experienta si intelepciune a unei generatii care a trait atatea grozavii e stearsa de pe banda, ca sa tragem manele peste. Fara batrani nu exista familie. Fara batrani nu exista viitor.
  PAMANTUL. Care pamant? Cine mai e legat de pamant in tara aia? Cine-l mai are si cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei sustine un program care se intituleaza “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt incurajati sa creasca pe langa case tot ce le trebuie: un fruct, o leguma, o gaina, un purcel. Foarte inteligent. Daca se intampla vreo criza globala de alimente, thailandezii vor supravietui fara ajutoare de la tarile “prietene”.
  La noi chestia asta se numeste “agricultura de subzistenta” si lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca taranii sa-si cumpere rosiile si soriciul de la hypermarketuri frantuzesti si germane, ca d-aia avem UE. Cantatul cocosilor dimineata, latratul vesel al lui Grivei, grohaitul lui Ghita pana de Ignat, corcodusele furate de la vecini si iazul cu salcii si broaste sunt imagini pe care castratii de la Bruxelles nu le-au trait, nu le pot intelege si, prin urmare, le califica drept niste arhaisme barbare. Sa dispara!

  Din betivii, lenesii si nebunii satului se trag astia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pamant, ca nu erau in stare sa-l munceasca. Nu stiu ce inseamna pamantul, cata liniste si cata putere iti da, ce povesti iti spune si cat sens aduce fiecarei dimineti si fiecarei seri. I-au urat intotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineata si plecau la camp cu ciorba in sufertas. Pe toti gangavii si pe toti puturosii astia i-au facut comunistii primari, secretari de partid, sefi de puscarii sau de camine culturale. Pe toti astia, care au neamul ingropat la marginea cimitirului, de mila, de sila, crestineste.
  CREDINTA. O mai poarta doar batranii si taranii, cati mai sunt, cat mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de imbracat, greu de dat jos, care trebuie impaturit intr-un fel anume si pus la loc in lada de zestre impreuna cu busuioc, smirna si flori de camp. Pus bine, ca poate il va mai purta cineva. Cand or sa moara oamenii astia, o sa-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu.

  Avem, in schimb, o varianta moderna de credinta, cu fermoar si arici, prin care ti se vad si tatele si portofelul burdusit. Se poarta la nunti, botezuri si inmormantari, la alegeri, la inundatii, la sfintiri de sedii si aghesmuiri de masini luxoase, la pomenirea eroilor Revolutiei. Se accesorizeaza cu cruci facute in graba si cu un “Tatal nostru” spus pe jumatate, ca trebuie sa raspunzi la mobil. Scuze, domnu’ parinte, e urgent.
  Fugim de ceva ca sa ajungem nicaieri. Ne vindem pamantul sa faca astia depozite si vile de neam prost pe el. Ne sunam bunicii doar de ziua lor, daca au mai prins-o. Bisericile se inmultesc, credinciosii se imputineaza, sfintii de pe pereti se gandesc serios sa aplice pentru viza de Canada.

  Fetele noastre se prostitueaza pana gasesc un italian batran si cu bani, cu care se marita. Baietii nostri fura bancomate, joaca la pokere si beau de sting pentru ca stiu de la televizor ca fetele noastre vor bani, altfel se prostitueaza pana gasesc un italian batran cu care se marita. Parintii nostri pleaca sa culeaga capsuni si sa-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct si cancer pentru multinationalele lor, conduse de securistii nostri.
  Suna-ti bunicii, pune o samanta intr-un ghiveci si aprinde o lumanare pentru vii si pentru morti.
  Sa traiesti!
  Sursa: Bradut Florescu

  Nota redactiei Garbo.ro
  NOTA! Acest text circula de ceva timp pe facebook si in lumea internetului si este extrem de popular si apreciat, dar atribuit, din variate motive, lui Dan Puric. Cu toata caldura cu care v-am invitat sa cititi acest text, trebuie mentionat insa ca autorul sau real este Bradut Florescu.
  „Rostul” l-am scris in cod simplu, ‘sa priceapa si nea Gheorghe de pe net’. Dar cum o asemenea capodopera nu putea circula asa, nealocata, cineva s-a gandit sa-i gaseasca un autor. Si l-a ales pe Dan Puric, ca cine altcineva putea vorbi cu atata patos si elocinta despre Romania? Gata, Puric il semnam. (…) Dupa ce i s-a lipit portretul maestrului Puric, textul a prins aripi ca de arhanghel si s-a viralizat pana in cele mai ascunse cotloane ale internetului. Una e sa-ti zica unu’, Bradut-Codrut, ca esti condus de securisti si alta e sa ti-o spuna o personalitate publica. Media is the message.”, spunea pe blogul sau Bradut Florescu, autorul real al acestui text.
  Intr-un interviu acordat revistei gsp.ro, Dan Puric renega si el cu vehementa paternitatea sa asupra textului: „Mai nou, au scos pe internet o poezie ‘scrisa’ de Dan Puric si un text, ‘Rostul’, o sa le intalnesti. Nu le-am scris eu. Viruseaza. E forma mea de igiena, sa spun ca nu scriu eu prostii. N-are condei baiatul, e prost. Poezia este execrabila. E o forma de escrocherie, de anulare a tonusului. Scrie Dan Puric, au dat si un citat mic dintr-o carte de-a mea”.

 12. Angheliky zice:

  Aici , link-ul blogului Bradut Florescu unde veti gasi articolul postat anterior .

  http://bradut-florescu.blogspot.it/2010/03/rostul.html

 13. Oana Stancu zice:

  Turcia va face moschee din Biserica Sfanta Sofia, sunt ultimile stiri radio.
  Asa ca, nu stiu cat de mult respecta ORTODOXIA.

 14. Victor zice:

  Doamne ajuta! Ma bucur ca turcii cinstesc ortodoxia si nadajduiesc ca se vor converti din ce in ce mai multi la dreapta credinta.

  Un lucru insa nu il simpatizez, si anume filetismul si fanatismul etnic exclusivist al grecilor.

  Sa lamurim clar un lucru: ortodoxia nu inseamna grecism.
  Grecii sunt doar o parte a ortodoxiei, EGALA, alaturi de romani, bulgari, sarbi, rusi si ceilalti ortodocsi din celelalte popoare.

  Constantinopolul NU a fost doar grecesc! Constantinopolul a fost capitala Imperiului Roman de Rasarit, care cuprindea mai multe popoare. Grecii au cautat mereu sa ii grecizeze sau sa ii extermine pe ceilalti locuitori ai Imperiului Roman si acest fanatism etnic al lor este un mare pacat.

  Cred ca ei ar trebui sa ii iubeasca pe ceilalti frati ortodocsi si sa inceteze cu aceste idei de „superioiritate greceasca”.

  Interesati-va si voi cat de persecutate si supuse agresiv asimilarii sunt chiar si astazi comunitatile de AROMANI SI BULGARI din Grecia… Turcii nu i-au omorat sau asimilat pe aromani in sute de ani de ocupatie cum au facut-o „fratii ortodocsi greci” in nici 100 de ani.

 15. admin zice:

  @oana
  era vorba de cetateni turci, nu de autoritatile turce

 16. turcii au credinta sincera nu ca noi – fatarnici.
  la ei cand prinde samanta credintei in Hristos creste si da roada multa.
  aici e problema. in Romania.

 17. Graiul Ortodox zice:

  VICTOR
  Mai mult Scopul statului bizantin nu a fost materia (prosperitatea materială, dezvoltarea materială, exploatarea materială a resurselor profitabile, a apelor şi a solului, impunerea prin forţă, cuceririle). Scopul Bizanţului a fost înalt, ceresc, superior şi celui imaginat în Statul (Πολιτεία) lui Platon, care a încercat să-l materializeze, dar a eşuat. Scopul Bizanţului a fost aplicarea, propovăduirea şi răspândirea Sfintei Evanghelii, creştinarea şi civilizarea popoarelor barbare.

 18. Graiul Ortodox zice:

  VICTOR

  Iata ce zice Christos Yannaras despre filetism.
  Situl web Gindire ortodoxa reproduce intr-un articol un fragment din cartea teologului ortodox grec Christos Yannaras Adevarul si Unitatea Bisericii (Sophia, 2009) in care autorul se apleaca asupra unor concepte discutate rareori in literatura ortodoxa.

  Drumul dintre acestea, etnofiletismul, sustine ca Biserica trebuie sa fie organizata pe baza etnicitatii si a rasei, nu a geografiei si a traditiilor/canoanelor stablite.

  A vorbi despre filetism in spatiul ortodox este ca si cum ai aminti de funie in casa apinzuratului. Aceasta erezie, condamnata de un sinod ortodox organizat la Constantinopol de Patriarhul Ecumenic Antim VI, in 1972, continua sa faca ravagii in spatiile in care ortodoxia este majoritra (si, trebuie sa recunoastem, de asemenea in anumite spatii majoritar catolice sau protestante). Cu toate acestea, prea putini teologi ortodocsi au curajul de a ataca acest subiect delicat, iar cei care o fac risca sa intre in dizgratia ierarhiei.

  Yannaras nu are insa asemenea temeri si vorbeste fara ocolisuri.
  Etnofiletismul, daca nu cumva chiar neaga, in orice caz intuneca adevarul legat de asumarea firii umane universale de catre Hristos, adevarul legat de ,,adunarea intr-un singur a fiilor lui Dumnezeu, care mai inainte erau ,,imprastiati” (fie dupa criterii ,,naturale”, fie dupa criterii modale, adica filetiste si nationaliste). Pentru etnofiletism, acel ,,unul singur” al intrunirii si unitatii eclesiale nu constituie firea teandrica a lui Hristos, manifestarea trupului comuniunii dintre vii si morti in fiecare sinaxa euharistica locala, al carei cap vazut este un episcop – ,,icoana si in locul” unicului Hristos. Nu se refera la ,,singura” mantuire, la ,,singurul” si unicul mod de existent ,,dupa adevar” al ,,stramosului” Adam, cel impreuna-inviat cu Hristos. Ci se refera la o ,,singura” natiune, la un ,,singur” neam, dimpreuna cu diaspora sa din intreaga lume. In ultima instanta, se refera la persistenta obsesiva in fragmentarea firii umane, in ,,neasumatul si nevindecatul” firii umane.

 19. Victor zice:

  Sunt de acord cu ce spui.

  Iti recomand acest documentar facut de rusi.

  The fall of an empire—the Lesson of Byzantium

  Acesta este site-ul oficial al celor care au realizat documentarul.
  http://vizantia.info/docs/73.htm

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s