Date tehnice despre viitoarele cărţi de identitate cu cip

carte electronica de identitate_prototipDe la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului.

În Nota de Fundamentare a proiectului de ordonanță sunt câteva informații despre cipul noilor acte de identitate, precum și despre modul în care se face accesul la date:

Cartea electronică de identitate (CEI) și cartea electronică de rezidenţă (CER) nu utilizează tehnologia RFID (Identificarea prin Radio Frecvență). Mai pe înțeles, RFID reprezintă o metodă de identificare automată care se bazează pe stocarea și regăsirea datelor fără atingere, la distanță, prin unde radio. Tehnologia RFID a trecut de-a lungul timpului prin numeroase controverse. (n.n. Noile buletine electronice sunt pe standardul de comunicaţie ISO 14443, ceea ce înseamnă card ce poati fi citit prin proximitate, cu antenă pasivă. Deşi cipul arată asemeni cartelelor de telefon, cipul de pe buletin poate fi citit şi de la distanţă. Standardul este de 10 cm, dar astfel de studii spun, foarte credibil, că raza de citire poate fi uşor extinsă la câţiva metri. Dacă se implementează exact acelaşi standard de comunicare între emiţător şi cititor, nici nu mai are importanţă  dacă e rfid sau altceva. Şi în principiu, tot RFID e şi acesta, oricât s-ar nega acest fapt, căci tot prin modularea unui semnal radio acționează!  Şi tot de la distanţă se poate realiza citirea!!! E aceeași Mărie, numa-i că are altă pălărie!)

Noile acte de identitate, CEI şi CER, vor avea incorporat un cip dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-ul va include un microcontroler integrat, cu capabilităţi de procesare criptografică, o memorie internă şi o antenă pasivă. Comunicaţia cu un cititor se face conform standardului de comunicaţii şi protocoale ISO 14443, iar pe interfaţa contact se face conform standardului de comunicaţii şi protocoale ISO 7816.Tehnologia smart card contactless utilizată permite accesul la datele electronice doar în condiţiile în care se autorizează citirea acestora. Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/ primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice.

Accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI, cum ar fi un număr personal de identificare (PIN). Tot ca măsuri de securitate, trebuie menţionat că tehnologia contactless cip inteligent are implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi duplicării informaţiilor.

Interfaţa cu contact asigură titularului CEI/CER conexiunile la sisteme informatice pentru autentificare şi autorizare.

Memoria inclusă în cip va avea următoarele zone:

 • zona de date cu caracter personal (cele prevăzute în forma şi conţinutul CEI/CER), protejată la scriere/ modificare, astfel încât să nu fie posibilă înscrierea altor date decât cele permise de lege;
 • zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul român;
 • zona de certificate digitale.

În privinţa certificatelor digitale înscrise în CEI/CER, trebuie menţionat că acestea reprezintă o „carte de identitate” virtuală şi permit identificarea fără echivoc a titularului în mediul electronic. Existenţa acestor certificate va da posibilitatea titularului de a utiliza „semnătura digitală”, ceea ce pentru documentele electronice echivalează cu semnătura olografă aplicată pe documentele tipărite.

Dintr-o altă perspectivă, semnătura digitală nu poate fi negată de titular, în sensul că ulterior utilizării acesteia nu va putea invoca faptul că a fost falsificată.

| Capital

Acest articol a fost publicat în anti-cip. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Date tehnice despre viitoarele cărţi de identitate cu cip

 1. de ce nu sant canonizati Sfintii Inchisorilor comuniste ?duminica seara la antena3 ,ora 21

 2. acc70 zice:

  dar coduri de bare vor fii pe actele NON CIP?

 3. Simpatizant Legionar zice:

  Cum o dai, cum n-o dai, tot cip o să ai…

 4. Iones zice:

  Si Republica Moldova va avea buletine de identitate de tip nou incepand cu 7 martie 2013:
  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/buletine-tip-nou-incepand-7-martie-1_5130cf8f00f5182b85b9ccf6/index.html

 5. marlenna zice:

  ce cod de bare…? este de ajuns pentru a te urmari pas cu pas…
  ce zile am ajuns…

 6. Ella zice:

  Nu mai exista solutii lumesti. Asa cum a spus si pr. Iustin, mucenicia. Sa ne rugam sa ne intareasca Dumnezeul. Va fi foarte greu sa renuntam la tot si sa ne retragem in pesteri. Asa cum traiau crestinii primelor veacuri in pesteri, asa va fi si acum.

 7. Cezar zice:

  Deocamdata se poate trai in aceasta lume fara cipuri. Dar in 10-20 de ani cred ca vor deveni obligatorii, iar cine nu le vrea va trebui sa se rupa de societate. In viitorul apropiat cred ca vom trai vremuri grele caci vom fi nevoiti sa fugim in munti. Si din noi cati vor putea sa face acest lucru? Eu propun acum ca sa mai amanam momentul in care biometria va fi obligatorie sa sfatuim pe cat mai multi sa ia buletine clasice( e bun cam orice motiv mai ales ca sunt la libera alegere) si sa ne rugam ca ceva sa se intample cu buletinele electronice( sa fie sparte de hakeri, virusate, etc.) astfel incat sa le mai aduca aminte oamenilor si autoritatilor ca aceasta „securitate avansata„ este defapt contrariul.

 8. elena zice:

  Pentru cardurile de sanatate nu se poate aproba si o varianta neelectronica?
  Unde este democratia, unde este libertatea ?
  Dumnezeu ne-a dat libertate iar ei vor sa ne controleze penru a ne stapani, aceasta reflecta neputinta lor.

 9. pcmouse zice:

  ce tupeu au,,” grad sporit de protecţie”care protectie?din moment ce hackerii sparg totul!!!

  „şi conformarea conţinutului informaţional la cerinţele legislaţiei din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal „<<ce protectie??:)."şi conformarea"adica inchinarea la fiara de bunavoie…mai ce cuvinte mestesugite folosesc dracii fara coarne..

 10. ghita doru zice:

  centralizarea stocarea datelor, persoanelor e criteri sex, varsta , boala alinierea lor pe cod de bara este mai periculoasa decar lepadarea de duhulm sfant, de ce mitropolia basarabiei a luat atitudine si a noastra nu.

 11. Alexis75 zice:

  cautati si cititi cartea ” La apusul libertatii” de Hristodul Aghioritul

 12. silviu1@o2.pl zice:

  Nu le acceptam doamne ajuta

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s