În Basarabia, Mitropolia se implică alături de credincioși în apărarea drepturilor încălcate de actele cu cip

sedinta

Mitropolia Moldovei în vizită la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Ieri, 12 februarie, în cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a avut loc o întîlnire a reprezentanților Comisiei Sinodale pe probleme morale și sociale cu vice-ministru dna Iacob, reprezentanții secției juridice a Ministerului precum și colaboratorii Întreprinderii de Stat Registru.

Întilnirea a avut loc la cererea reprezentanților Mitropoliei Moldovei ca rezultat al unui demers înaintat către Minister pe 1 februarie 2012. Tema discuției a fost anularea pașapoartelor de top sovietic în termen de pînă la 1 septembrie 2012. Reprezentanții Comisiei sinodale insistent au cerut să fie menținută valabilitatea pașapoartelor de tip vechi, modelul anului 1974, pentru persoanele care din motive religioase nu dețin buletine de identitate cu cod de identificare.

În acest sens au fost propuse soluții legislative de rezolvare a problemei. În rezultatul discuției s-a constatat faptul că de iure este posibilă implimentarea în practică a popunerilor reprezentanților Mitropoliei Moldovei, însă, după părerea Ministerului Tehnologiei Informației este necesară o precizare în acest sens a autorilor proiectului inițiativei legislative –  deputaților Valeriu Munteanu și Ion Hadîrcă.

Ținem să informăm cititorii site-ului că v-om continua să luptăm pentru menținerea valabilității acestor pașapoarte, iar despre rezultatele obținute vă vom informa suplimentar.

Demersul Comisiei Sinodale se anexează.1| ApărătorulOrtodox

Acest articol a fost publicat în anti-cip și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la În Basarabia, Mitropolia se implică alături de credincioși în apărarea drepturilor încălcate de actele cu cip

 1. Aurora zice:

  In Grecia si in Basarabia clerul se implica, la noi nu are voie sa vorbeasca. Ordin din Deal ! Dar Dealul nu ar avea nici o putere daca preotii ar fi curajosi si nu s-ar teme ca isi pierd parohiile. Ei se tem mai mult de stapanul din Deal in loc sa se teama de Stapanul Hristos. Dar nici noi nu ii ajutam pe preoti sa prinda curaj. Stam la caldurica sub plapumioara, cu mana pe telecomanda sau pe taste. Suntem somnorosi si caldicei. IEPURI !

 2. legionarulortodox zice:

  N-ai cu cine!

 3. GabiM. zice:

  PARINTI,MARE ATENTIE AICI,SE INTRODUCE „invatatura” homosexuala in gradinite si scoli!!! Un preot care nu a stat cu mainile in san si a reusit: http://laurentiudumitru.ro/blog/2013/02/04/biruinta-unui-parinte-ortodox-in-fata-propagandei-homosexuale-in-gradinite/? VA ROG DATI MAI DEPARTE !!!DOAMNE AJUTA!

 4. Din Dealul cu pricina, Ortodoxia a fost fugărită de către ocultă cu mult timp în urmă. Mai păstrează doar aparențele, pentru ochii ce nu vor să vadă.

 5. pavel zice:

  asa este, Aurora!
  ar trebui mers, in grupuri de 2-3-4 persoane, pe la preoti si abordati! De ce bisericile celelalte au luat atitudine si noi nu? Sa se gandeasca la asta! ar trebui presati intr-un fel!

 6. Maria zice:

  Gabi M,
  Oamenii poarta vina in cea mai mare parte ,de ceea ce fac unii dascali in scoli cu copiii ,promovand desfraul ,pentru ca nimeni nu se implica sa se revolte .Cazul acesta in care un preot s-a implicat este singular ,deoarece ,ca preot a stiut si a reactionat la timp ,dar in alte scoli ,cine mai ia atitudine ???
  Acest caz seamana cu o picatura ,intr-un ocean !

 7. Valentin DOrneanu zice:

  oamenii „bisericesti” nu mai sunt ai nostri, sunt vanduti, mai multi preoti sunt in slujba satanei decat in slujba lui Dumnezeu

 8. Valentin DOrneanu zice:

  de ce nu sunt uniti cu Parintele Iustin, n-au frica de Dumnezeu?
  e un film de acum 10 ani cu parintele iustin :

  el spunea de la vremea aia ca toti or sa fie impotriva manastirii petru voda.

 9. dumitru pacatosul zice:

  Aurora ai spus ADEVARUL . Santem de pasat vorba parintelui Amfilohie Branza . Noi barbatii miezul pamantului ,care ne credem f. multi . DAR defapt , santem pacaliti de vrasmasul nevazut in fiecare zi . Gura pe femeie ,DA o facem cu mare putere ,DAR la altceva pt. credinta si tara nu se vede ,,nica,,.Domne lumineaza-ne mintile ,da-ne barbatie ,UNIRE ,putere si curaj .AMIN !

 10. legionarulortodox zice:

  Voi, habar nu aveti de limitele voastre, credeti voi ca aveti curaj de marturisire, foarte putini, foarte putini………..cand o sa va ia salariile, si mancarea de la gura copiilor, …..o sa faceti ca ursii…a marturisii Adevarul, inseamna sa fi deja cu haina mortii pe tine zicea, un mare duhovnic de la noi!

 11. Ala zice:

  eugenb, sunt din R. Moldova. Te asigur ca cu pasapoartele vechi sovietice nu poti trece granita. Eu zic sa vorbesti direct cu cei implicati si sa vezi situatia reala. Nu baga politica in toata treaba asta. Esti tu in locul lui Hristos, ca da poti da verdicte si judecati, cui i se inchina Mitropolia Moldovei? Ai fost aici macar trei luni printre noi sa vezi care e realitatea? Nu cred ca esti atat de naiv, sa iti faci concluzii doar din propaganda mass-media. Are rost sa ne uitam in ochii celuilalt pentru a scoate paiul, sau mai bine facem curat in ograda noastra?

 12. Maria zice:

  Patriarhul Ecumenic Bartolomeu ,se spune ca , este mason si ecumenist .
  In acest caz cum sa se manifeste , dupa „tragicul „anunt al demisiei Papei ??
  „Are tot dreptul „!

 13. Maria zice:

  eugenb,
  Corect !!! Asa este !!!

 14. Ala zice:

  eugenb si Maria. Oricat ai incerca sa demonstrezi ceva, oricum nu iti iese. Eu ma repet, in articol este vorba despre pasapoartele emise de autoritati sovietice din anii 1974, care mai sunt inca valabile astazi. Pasapoartele si buletinele de identitate noi, au IDNP, sau CNP cum il numiti voi. Or cele sovietice nu au. Cei care nu au dorit sa ia buletin nou, nu si l-au luat tocmai din dorinta de a nu i se atribui acest numar de identificare (care multi ortodocsi il considera diavolesc, stiti si singuri ca oriunde (Fisc, banca, primarie) se cere acest numar).
  Nu inteleg de ce tu te-ai legat de pasapoarte scrise in rusa, odata ce este vorba de pasapoarte sovietice in articol.
  Draga eugen, chiar aseara discutam cu cineva ca Rusia ofera tuturor doritorilor din fosta URSS, cetatenie rusa in 3 luni de zile. Daca dumneata vrei sa disuctam politic, hai sa o facem. In cat timp s-a obtinut cetatenia romaneasca pana acuma de catre moldovenii din RM? Si care de fapt este motivul cererii mari de cetatenii straine? PAtriotismul romanesc sau rusesc? Sau fuga pentru o himera? Sau lipsa de patriotism al neamului, oricat de ciopartit nu ar fi? Sau lipsa de viziune, sau lipsa de credinta. De ce dumneata ai preferat sa ma acuzi ca m-as inchina intr-o Mitropolie sau alta. Acest lucru denota ca nu mai ai credinta ca Hristos lucreaza si in BORusa. Dpdv istoric, s-ar putea sa ma convingi ca tu ai dreptate. OK. si ce facem mai departe? FAcem istorie si politica cu ceilalti si sa presupunem ca pe toti ii convingem sa treaca de Mitropolia BAsarabiei. Si ce obtinem? Un castig istoric, un castig politic. Dar l-am castigat pe Hristos prin aceasta?
  Ce folos ca in Romania, toti sunt numiti romani si sunteti clari cu identitatea, daca toata cultura romaneasca e aruncata la gunoi, si se propaga doar prostii televiste. Ce folos ca i-am determina pe oameni sa se uite la TV romanesti, odata ce ele nu ofera un gram de cultura. Ori pe cele rusesti, or pe cele romanesti, tot aia e. Tot prostia isi face colonia.
  Ce folos ca noi avem o guvernare ca si cum pro-democratica, daca ne fura pana si sufletul din noi prin santaj politic europenist, fara a vedea vreun beneficiu real?
  De ce dumneata ai preferat sa acuzi, in loc sa pui o rugaciunea in fata Domnului, pentru a se vadi adevarul?
  Pentru pacatele noastre, poate Dumnezeu a lasat aceste probleme, sa ca ne caim. Prin acuzatiile dstra, ce incercati de fapt sa faceti? Remediati cumva situatia? Dumneata esti dispus sa faci o discutie off-topic cu mine. Dar duci si cu Dumnezeu o discutie de acest gen prin rugaciune?
  1. Ce inseamna pasaport emis in limba rusa? a. Pasaport de cetatenie RM emis in limba rusa, b. pasaport de cetatenie Rusia emis in limba rusa sau c. pasaport sovietic? Toti preotii hirotonisiti dupa 95, trebuiau sa aiba studii, pentru a face studii era obligatoriu detinerea buletinului de identitate de tip nou sau un document de identitate -formularul nr. 9 pentru cei care refuzau sa aiba IDNP. Te intreb la ce tip de pasaport te referi? Pasaportul in limba rusa este doar cel sovietic.
  2. a spune ca: „PF Vladimir se inchina la BORusa” mi se pare exagerat. Adica dta aduci niste acuzatii ca Vladimir se inchina la o structura bisericeasca si nu i se lui Dumnezeu. Nu ti se pare ca aduci acuzatii fara sa ai dovezi. Esti tu Dumnezeu sa stii ce e in sufletul lui?
  3. Odata ce BORusa are in subordinea sa Mitropolia Moldovei, oare nu are drept canonic sa isi influienteze Mitropolia. Si chiar daca sa zicem ca o face incorect, ce facem noi ortodocsii sa indreptam situatia? Ne acuzam reciproc. Incercam sa devenim mai buni, incercam sa luam atitudine fata de nereguli, fata de anumiti preoti? Nu facem nimic fratele meu. NIMIC. interpetam, criticam, dar concret nu facem nimic ca Hristos sa fie impartasit si readus in lumina zilei de azi.
  4. DAca in BORomana ar fi ceea ce ar trebui sa fie, daca voi nu ati avea CNP in buletine, eu as fi fost prima, care as fi trecut Prutul ilegal si m-as fi aciuiat in muntii patriei mele.
  Oricat de corect ai fi dpdv istoric cu privire la Mitropolia BAsarabiei, ce alternativa am eu ca cetatean al RM? Ce ofera BORomana si nu ofera BORusa. si viceversa. Nu se mai coboara harul lui Dumnezeu in Mitropolia Moldovei? Nu se duce liturghia in limba romana?

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s