Sf. Marcu Evghenicul: Despre papă şi statutul catolicilor

sf-marcu-evghenicul-la-sinodul-de-la-ferrara-florenta„Şi noi îl socotim pe papă ca pe unul dintre patriarhi, dar şi aceasta, dacă este ortodox” (347 – Epistola către ortodocşii de pretutindeni, PO 17, p. 320).
Aşa binevesteşte dumnezeiescul Părinte tuturor ortodocşilor de pretutindeni. Şi afirmă răspicat: „Iată, eu, Marcu păcătosul, vă spun că cel ce-l pomeneşte pe papă ca arhiereu ortodox vinovat este, că împlineşte tot latinismul chiar până la tăierea bărbii, şi latino-cugetătorul va fi judecat împreună cu latinii şi ca un călcător al credinţei va fi socotit” (348 – Către Teofan din Euripos, p. 343).
Preoţii catolici nu sunt preoţi, fiind sub incidenţa hotărârilor canonice ale sinoadelor ecumenice. „Episcopii voştri [ai latinilor] şi clericii nu mai sunt nici episcopi, nici clerici, fiind caterisiţi de atâtea şi asemenea sinoade, iar mirenii sunt sub anatemă şi afurisenie” (349 – Despre adăugirea din Simbolul de credinţă, PO 17, p. 282).
Pentru a nu crede că Sfântul era prea dur în afirmaţiile sale şi că atitudinea lui era dictată de resentimente etnice sau de stereotipuri monahale şi zelotiste, iată ce spune despre patriarhul unionist al Constantinopolului: „Nici nu vreau, nici nu primesc nicidecum părtăşia cu el sau cu cei ce sunt împreună cu el, nici după moarte, după cum [nu primesc] nici unirea ce s-a făcut şi dogmele latineşti pe care şi el le-a primit, şi cei ce sunt cu el, şi pentru apărarea cărora [dogmelor latine] i s-a făgăduit [mai dinainte] cârmuirea aceasta, cu preţul distrugerii dogmelor celor drepte ale Bisericii. Căci sunt încredinţat cu deamănuntul că pe cât mă depărtez de acesta [de patriarh] şi de unii ca aceştia, mă apropii de Dumnezeu şi de toţi sfinţii, şi pe cât mă despart de aceştia, pe atât mă unesc cu adevărul şi cu Sfinţii Părinţi, cu teologii Bisericii. După cum şi sunt încredinţat că cei ce sunt de acord cu aceştia se depărtează de adevăr şi de fericiţii dascăli ai Bisericii. Şi de aceea zic: după cum în toată viaţa mea am fost despărţit de ei, aşa şi în vremea ieşirii mele, şi încă şi după plecarea din viaţă mă lepăd de părtăşia şi de unirea cu ei şi, legând cu jurământ, poruncesc ca nimeni dintre ei să nu se apropie, fie la înmormântarea mea, fie la parastasele pentru mine, însă nici la [înmormântarea sau pomenirile] făcute pentru vreun altul din ai noştri să nu li se îngăduie să se adune sau să liturghisească împreună cu ai noştri” (352 – Ultimele cuvinte ale lui Marcu Eugenicu al Efesului, PO17, p. 349).
St Mark of Ephesus trampling pope_1Motivaţia care stabilea comuniunea lui cu alţii era dreapta credinţă.
Din cuvântarea către papa Eugeniu se vede că nu avea, precum poate majoritatea bizantinilor din acea epocă, nici o pornire preconcepută şi mizantropă faţă de pontiful roman.
De ce i-am despărţit? Oare fiindcă ţin dreapta credinţă sau pentru că au dat la iveală în chip drept adaosul la Crez? Cine ar spune aceasta, afară numai dacă este foarte zdruncinat la creier? Nu, ci pentru că cugetă lucruri absurde şi rău-credincioase şi fiindcă au făcut adaosul fără temei.
Par cuvinte dure şi foarte tăioase, dar aşa cum am spus această atitudine împotriva ereticilor este comună întregii patristici, pentru Sfinţii Părinţi aveau foarte clar în minte faptul că fără dreapta credinţă nu există nici dreaptă vieţuire şi deci nici mântuire.
Cine i-a făcut aşa de uşor ortodocşi? Aurul, dacă vrei să spunem cele adevărate, şi câştigurile tale. Ba mai degrabă nu i-a făcut aurul pe aceia ortodocşi, ci, făcându-te pe tine asemenea lor, te-a aruncat în partea ereticilor (359 – Epistola către ortodocşii de pretutindeni, p.315-315).

din opera Sfântului Marcu Eugenicul,
lucrare tradusă de pr. Cristian Chivu

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Sf. Marcu Evghenicul: Despre papă şi statutul catolicilor

 1. Ioan Cadar zice:

  Capul Bisericii este unul singur, Domnul nostru Iisus Hristos, deci nu ne putem asocia cu aceia (catolicii) care îl consideră pe papă ca fiind capul ei:
  „Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este.” (Efeseni 5:23);
  „Ci ţinând adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul – Hristos.” (Efeseni 4:15).

  Probabil unii or fi crezut că prin săptămâna asta de unitate vor fi atraşi neortodocşii spre Dreapta Credinţă, dar mă îndoiesc că ar fi măcar un rezultat pozitiv.

 2. Maria zice:

  Asa imi spunea si mie un parinte acum vreo cinci ani ,ca se incearca atragerea catolicilor la Ortodoxie ,dar slabe sanse ,pentru ca sunt bine inradacinati in ratacire ,mai mult ca ei vor sa ne atraga pe noi catre Catolicism ,cel putin asa spera .
  Sunt si au fost preoti catolici care au trecut la Ortodoxie ,acestia fiind mari teologi care au studiat si Ortodoxia in amanuntit si au ajuns la convingerea ca este singura Mantuitoare .Dar dupa multe incercari ,demersuri fara limita la Papa ,au reusit cu greu sa se desprinda de Catolicism .
  Unul dintre acesti preoti care a slujit la catolici douazeci de ani ,s-a luptat opt ani sa plece din catolicism si sa treaca la Ortodoxie ,
  Este staretul unei manastiri ortodoxe din Franta ,pr Silvano , pe care l-am cunoscut ,cand venea des la manastirile din Moldova .
  Imi mai spunea cineva ca , chiar patriarhul incearca sa le arate Dreapta Credinta si ii mustra aspru pentru ratacirea lor ,pe episcopii catolici cu care se intalneste pe la conferinte .
  Acum ,numai Dumnezeu stie adevarul .
  „Poate nu-i dracul chiar atat de negru ,precum pare „!
  Ei mai justifica ,ura care era inainte pe Biserica Ortodoxa ,din partea Catolicismului si cu aceste relatii ar stavili acesta discordie la nivel mondial ,acestea aflandu-le pentru ca am intrebat pe multi de ce se asociaza cu acesti eretici ,atunci cand Canoanele sunt clare .

 3. Aurora zice:

  Papismul este Imparatia cea dea stanga, adica a raului si a intunericului. Oricine vrea sa iasa din catolicism sa se boteze in Ortodoxie prin intreita afundare, nu doar prin mirungere cum se procedeaza mai nou. Noi, ortodocsii ii primim pe toti, nu respingem pe nimeni, dar sa se lepede de toate dogmele lor gresite. si de tartorul numit papa.

 4. Valentin DOrneanu zice:

  mulltumesc pentru aceste cuvinte de Marcu Eugenicul.
  sunt pline de intelepciune si vindecatoare pentru sufletele celor ca mine.

  stiti unde pot gasi aceasta lucrare: opera Sfântului Marcu Eugenicul, lucrare tradusă de pr. Cristian Chivu ?

 5. legionarulortodox zice:

  Saptamana de adunare eretica, a inceput de ziua Sfantului Marcu, al Efesului. Imediat dupa prima slujba eretica, la trinitas a inceput o emisiune cu titlul, cum aparam credinta,ceva de genul… chiar e foarte ciudat, am ascultat emisiunea si s au spus si niste lucuri bune, insa nu stiu care e treaba, dupa o sluba eretica sa faci o emisiune despre apararea credinteil…a fost foarte ciudata situatia!

 6. daniel zice:

  Nu a inceput de ziua Sfantului Marcu, pe 19, ci cu o zi mai devreme, pe 18.

 7. Dinu zice:

  Dumnezeu este Dumnezeu iar eu in pacatos sunt.

 8. Pingback: Sf. Marcu Eugenicul: Despre papă şi statutul romano-catolicilor | ortodoxiacatholica

 9. crestinul ortodox zice:

  si va rog a ma ierta daca am facut suparare printre cei ce adm acest site cat si apologeticum insa ADEVARUL TREBUIE SPUS si Aparat Cu orice Pret …
  daca am fost prea zelos in ceea ce am spus sau dupa cum s-a spus ca m-am repetat si repet in unele comenturi .. va rog a ierta pentru ca si Bunul DUMNEZEU sa Ne ierte .. altfel nu suntem Adevarati Crestini Ortodocsi … suntem doar de fatarnicie si fariseism
  sunt doar un nimeni si un nimeni vreau sa ramin insa Botezat Crestin Ortodox pina la sfarsitul calatoriei pe acest pamint
  DOAMNE Ajuta pentru A Fi Adevarati Crestini Ortodocsi
  Amin!

 10. CRETU CORNEL zice:

  Exista in Calabria-Italia parintele ATHANASIE ,fost preot catolic,paroh acum la noi,care slujeste alternativ prima ,a treia si daca este cazul a cincea duminica din luna la COSENZA ,iar a doua si a patra duminica la SCHIAVONEA (CORGLIANO CALABRO) ,precum si toate celelalte mari sarbatori ortodoxe in ambele parohii.UN PREOT EXTRAORDINAR PRIN SUFLET ,CREDINTA SI DARUIRE .INTR-O DUMINICA DUPA SLUJBA (PRIN 2011) discutand despre biserica romano-catolica ne-a spus CE MARE PACAT ESTE SA MERGEM LA CATOLICI SI….PENTRU A NE CONVINGE NE-A DAT UN ARTICOL IN ROMANESTE AL PARINTELUI NOSTRU IUSTIN PARVU,EXEMPLARELE XEROXATE TINANDU-LE IN ALTARUL BISERICUTEI DIN SCHIAVONEA.
  TARE MULT MI-AM DORIT SA-L INVIT PE PARINTELE ATHANASIE SI FAMILIA SA IN ROMANIA,SA-L DUC IN PRIMUL RAND LA PARINTELE IUSTIN.DIN PACATE SITUATIA MEA MATERIALA ,IN SPECIAL DATORITA VREMURILOR S-A INRAUTATIT SI NU POT SA-MI PERMIT ACEST LUCRU.DACA CINEVA POATE SA MA AJUTE IN ACEST SENS,STAU LA DISPOZITIE,VA SPUN AR FI UN MARE LUCRU,CACI PARINTELE ATHANASIE „LUPTA” pentru CREDINTA NOASTRA ORTODOXA CUM PUTINI O FAC IN ROMANIA,(un grup de ukrainieni am auzit ca deja l-au dus sa viziteze tara lor}.
  DOAMNE AJUTA !
  Cu respect pentru toti cititorii si conducatorii acestui site
  Cornel Cretu – cornelcretu61@yahoo.com
  25.01.2013

 11. CRETU CORNEL zice:

  VA ROG SA MA IERTATI.AM UITAT SA SPUN CA PARINTELE ATHANASIE ESTE ITALIAN ,IAR CELE DOUA BISERICUTE APARTIN DE MITROPOLIA MALTEI SI ITALIEI-PATRIARHIA CONSTANTINOPOLULUI.SLUJBELE LE TINE IN ITALIANA SI CAT SE POATE IN ROMANESTE (parintele INVATA ROMANA DE LA NOI) iar CELE MAI IMPORTANTE RUGACIUNI (TATAL NOSTRU ,CREZUL) SE ZIC IN ITALIANA ,ROMANA RUSA,ALBANEZA.LA SCHIAVONEA CREDINCIOSII FIIND MAJORITATE ROMANI SI UKRAINIENI CANTARET ESTE UN ROMAN(muncitor) DAR PARINTELE ADUCE DIN CAND IN CAND ,DUPA POSIBILITATI SI UN ITALIAN (FRANCO).
  Cornel Cretu

 12. Maria zice:

  Cretu Cornel ,
  Asa este precum spui si sa mai stii ca sunt multi italieni ,oameni de rand si chiar de cultura ,care nu sunt de acord cu politica Papei sau a papalitatii ,vazand ca in Ortodoxie ,omul este liber cucetator si nimeni nu impune o” politica” duhovniceasa personala a vreunuia din cler ,ci numai din Legea lui Hristos data noua prin Sf Apostoli si nimic adaugat .
  In Ortodoxie omul este liber sa comunice direct cu Dumnezeu ,prin rugaciune particulara si in comunitatea Bisericii ,fara sa treaca prin „filtrul „Papei ,asa cum la catolici Papa se considera dumnezeul de pe pamant si oamenii trebuie sa-i trimita lui intai rugaciunile ,apoi el le trimite la Dumnezeu ,(este de rasul lumii )
  Oamenii simpli nu au nicio vina ,pt ce au scimbat si ratacit papii vremurilor ,care vor raspunde de milioane de suflete .
  In Calabria am o nepoata (fiica surorii mele )si in Franta am o alta nepoata ,aproape de Monaco .
  Si in nordul Italiei am niste rude , care merg la bisericile ortodoxe atunci cand au liber .
  Sa ne rugam pentru oamenii care sunt din alta barca ,sa fie luminati de Dumnezeu asupra adevarului de credinta si sa paraseasca catolicismul ,venind la Ortodoxie .

 13. Stefan zice:

  Foarte frumos se arata in acest material modul de comportare cu ereticii si de cei ce gangesc ca ei.Sfantul era in comumniune doar cu cei care marturiseau dreapta credinta si era incredintat ca cu cat se departeaza de eretici se apropie mai mult de Sfintii Parinti si daca se apropie de ei se indeparteaza de marturisirea ortodoxa,iar a pomeni pe papa ca arhiereu ortodox se vace vinovat de toate ratacirile lor.In lumina acestora care este pozitia BOR fata de marturisirea patriarhului Teoctist sia episcopului Bartolomeu Anania care este urmatoarea:Iată ce spunea patr.Teoctist:
  ”Și am căzut de acord că atunci când suntem la noi, în teritoriul oriental-ortodox, zicem Credeul fără adaosul filioque și atunci când suntem în teritoriul unei Biserici romano-catolice zicem Credeul cu adaosul filioque.” Mtrop. Bartolomeu Anania, a doua zi după moartea papei Ioan Paul al II-lea, spunea, în cadrul predicii din catedrală:
  „L-am pomenit astăzi în rugăciunile noastre, așa cum ați ascultat, iubiții mei, și am spus ‹‹ Arhiereul Ioan Paul al II-lea››.
  Catolicii se roagă pentru sufletul papei Ioan Paul al II-lea pe bună dreptate, pentru că este șeful Bisericii lor. Noi ne-am rugat și ne rugăm pentru arhiereul Ioan Paul al II-lea, pentru că este fratele nostru întru Hristos, având succesiune apostolică întocmai ca orice arhiereu din Biserica Ortodoxă Română . Administrativ, distanțele dintre noi sunt sau pot părea foarte mari, dar ca arhierei ai lui Hristos suntem egali în aceeași slujire.Esta aceasta o marturisire ortodoxa,are BOR doua martirisiri de credinta.(una ortodoxa si una catolica)?.Este in concordanta cu ceea ce se scrie in articolul de mai sus?

 14. In mod normal acestia trebuiau exclusi din Biserica…pentru aceste afirmatii, dar la noi nimeni nu se sesizeaza…. pacat!

 15. Rectific, trebuiau macar mustrati pentru afirmatiile lor. Cred ca IPS Bartolomeu Anania si-a revenit, dar nu a negat niciodata ceea ce a spus. Dar sa declarat pe sine antiecumenist. Iata oscilatiile generatiilor trecute. Sa stiti ca in general generatiile interbelice nu prea aveau constiinta dogmatica.

 16. legionarulortodox zice:

  I-am prins!
  Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi s-a încheiat vineri, 25 ianuarie 2013, în catedrala episcopală “Adormirea Maicii Domnului”, unde, la ora 17.00, s-a desfăşurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism şi Dialog Interreliogios, pr. prof. dr. Ioan Vicovan, delegat al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, precum şi alţi preoţi din Iaşi, împreună seminarişti, persoane consacrate şi numeroşi credincioşi catolici şi ortodocşi.

  Se pare ca Teofan, a avut un trimis!

  http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20130189

 17. legionarulortodox zice:

  **********A comis-o si Teodosie al Constantei, stire oficiala pe situl arhiepiscopiei tomisului************
  http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/stiri/430-saptamana-de-rugaciune-la-constanta

  In toate regiunile tarii, a avut loc aceasta saptamana a ereziei, in orase mari, mici.etc.

  La Bacau, au slujit uni cu altii ……imagini, care numai au nevoie de vreun comentariu!
  Poate cele mai vadite imagini!
  http://www.pfib.ro/articole1.php?id=s20130125

  CAM ASTA E SITUATIA, FUGA LA MANASTIRI SI LA DUHOVNICII IMBUNATATITI, SI ORTODOCSI CU „O” MARE. IN LUME, CAM PUTINI DUHOVNICII, CU DUHUL ADEVARULUI ORTODOX, CU HRISTOS, DAR MAI SUNT.

 18. Maria zice:

  Se arata in fotografie ca ,preotul Ioan Vicovan ,nu este imbracat in vesminte si sta pe un scaun ca si un asistent .
  Vezi poza .
  Pe cand pr Gheorghe Popa ,are epitrahilul ,ceea ce este o blasfemie .
  Amandoi sunt profesori de rang inalt la Facultatea de Teologie Ortodoxa .

 19. legionarulortodox zice:

  **********A comis-o si Teodosie al Constantei, stire oficiala pe situl arhiepiscopiei tomisului************
  http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/stiri/430-saptamana-de-rugaciune-la-constanta

  In toate regiunile tarii, a avut loc aceasta saptamana a ereziei, in orase mari, mici.etc.

  La Bacau, au slujit uni cu altii ……imagini, care numai au nevoie de vreun comentariu!
  Poate cele mai vadite imagini!
  http://www.pfib.ro/articole1.php?id=s20130125

  CAM ASTA E SITUATIA, FUGA LA MANASTIRI SI LA DUHOVNICII IMBUNATATITI, SI ORTODOCSI CU “O” MARE. IN LUME, CAM PUTINI DUHOVNICII, CU DUHUL ADEVARULUI ORTODOX, CU HRISTOS, DAR MAI SUNT.

 20. legionarulortodox zice:

  La Bacau, au slujit uni cu altii ……imagini, care numai au nevoie de vreun comentariu!
  Poate cele mai vadite imagini!
  http://www.pfib.ro/articole1.php?id=s20130125

 21. legionarulortodox zice:

  **********A comis-o si Teodosie al Constantei, stire oficiala pe situl arhiepiscopiei tomisului************
  http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/stiri/430-saptamana-de-rugaciune-la-constanta

  In toate regiunile tarii, a avut loc aceasta saptamana a ereziei, in orase mari, mici.etc.

 22. Stefan zice:

  Cred ca BOrR s-a incadrat pe autostrada spre apostazie si a parasit cararea cea ingusta a marturisirii ortodoxe.E mai bine pe autostrada,e asfaltat ,nu sunt obstacole , marcajele si indicatoarele sunt mai frumoase numai ca nu mai posibilitatea sa mai intorci ca duce direct la destinatie.Din pacate nu se opreste nimeni nici macar pe banda de urgenta.

 23. Maria zice:

  Legionaruortodox
  Bacaul ,demn de toata rusinea !!!Doi episcopi ai Moldovei (Corneliu al Husilor si Ioachim al Romanului si Bacaului )sunt oamenii patriarhului . Cum sa fie altfel la Bacau ?
  La fel si Teodosie al Tomisului .
  Bucurestenii ,ar trebui sa ia cu asalt Patriarhia .De acolo vine raul in toata tara .
  Se vede clar in biserica noastra , ca este plina de ortodocsi prezenti la uraciunea saptamanii .
  Ce cautau la biserica ,impreuna cu catolicii ???
  Lumea de rand ,habar n-are despre aceste erezii si rataciri ecumeniste .
  Cine sa iasa si in fata cui sa strige ?

 24. Stefan zice:

  Credinciosii de azi nu mai citesc,(Vietile Sfintilor,Pidalionul,)ci se lasa condusi de acesti pastori naimiti care amagesc cu invataturi gresite .Se folosesc practici de tip protestant si sectar interpretand canoanele in asa fel ca sa zapaceasca oamenii si nu dupa o invatatura ortodoxa pe care multi nici nu o au.La moda acum esta sa faci cursuri si facultati ,masterate la facultati,catolice sau protestante ptr. a urca mai usor i ierarhie.Nu are nimeni curajul sa miste in front,ptr.ca se gandeste la salariu,la avantaje sau de frica ca v-a fi stigmatizat,hulit sau caterisit.Ma mira reactia in special a monahilor ptr. ca ei trebuie sa fie scutul ortodox ca de asta au jurat ca in lumea asta nu traiesc decat numai ptr.Hristos.Multi doar acuza ,vorbesc ca nu sunt de acord ,dar nu iau ca exemplu modul ortodox de marturisile pe care il cunosc dar nu il aplica.(Ex. calugarii din Sf.Munte Athos cand nu au pomenit patriarhul ecumenic Ioan VeKos,care s-a unit cu catolicii,sau cand s-a schimbat caledarul)Adevarul este ascuns iar minciuna si apostazia este ambalata frumos si vanduta ca adevar.Numai ca noi stim cine este tatal minciunii.

 25. Maria zice:

  Oamenii sunt atat de incuiati la minte ,incat nu au cunoscut ca anul trecut (2012) in locul Moliftelor s-au citit doar dezlegari ,spunand la sfarsit ,”vai ,ce bine ca am venit ,c-am prins si Moliftele „,aproape toti din biserica au crezut ca s-au citit Moliftele si nu doar dezlegarile obisnuite .Nimeni nu citeste o carte de invatatura ortodoxa ,habar nu au de o rugaciune ,merg la biserica pt ca „asa au prins de la batrani ” .
  Popor intunecat si prost (sa ma ierte Dumnezeu ),care sta numai cu ochii in televizor si se „hraneste „cu minciunile si cu desertaciunile de acolo ,puse pe tava de masonerie si oculta mondiala .
  Preotii nu si-au facut treba sa lumineze poporul , multi dintre ei au cazut in plasa ecumenismului satanic ,altii au cazut in lux si averi , altii in indiferenta si oamenii isi vor pierde sufletele ,impreuna cu ei ,din vina patriarhului care va raspunde pentru toata aceasta distrugere .

 26. daniel zice:

  Sigur, ca doar patriarhul e episcop. El a inventat ecumenismul. Sa fim seriosi…

 27. Maria zice:

  daniel,
  Patriarhul este ecumenist ,licentiat in Protestantism , nu a facut nevointa in manastire , a stat multi ani in Elvetia ,cunoaste toata lumea catolica si protestanta din Europa si din lume , are multi prieteni dintre acestia , promoveaza ecumenismul si il obliga in BOR .
  Suntem foarte seriosi ,a sarit din blugi in Mitra .
  Vorbeste bine cand predica , dar nu face nimic din ce spune .
  Este un om instruit ,foarte inteligent , bun gospodar ,a facut multe dar ,nu au valoare pentru ca
  distruge Ortodoxia . In fata lui Dumnezeu nu au valoare cladirile ,gardurile ,anexele luxoase de prin manastiri ,hotelurile construite si alte minuni ce a mai facut ,ci sufletele oamenilor .
  Mai important este un suflet decat lumea intreaga (cele materiale ).
  Respect ceea ce a facut bun ,dar ecumenismul din el si apropierea de ratacitii Planetei ,o condamn .La inceput am crezut ca vrea sa-i atraga la Ortodoxie ,pt ca imi spunea cineva ca ,atunci cand se intalnea cu catolicii la cate o conferinta ,ii mustra cu cele mai aspre cuvinte pentru ratacirea lor .
  Dar ,pe de alta parte ,de ce se compromite slujind cu ei si obligand si clerul din tara ???
  Nu ne place sa fie zgataita Biserica lui Hristos ,din cauza ratacitilor care nu vor cu niciun chip sa vina la ADEVAR .
  Ar trebui ca el ,sa faca PACE in lumea ortodoxa si sa se lepede de aceasta erezie .
  Oare cati ortodocsi , trec la alte secte sau la catolici , vazand atata toleranta pt acestia din partea conducatorului BOR ???
  Cred ca asta se urmareste ,scaderea ponderii ortodocsilor ,la nivel national .

 28. zinaida zice:

  Multi ce comenteaza sunt asa de mandri de ce zic ei si fac ei …si ca respecta toate canoanele mai bine ca altii…. exact ca FARISEUL din pilda cu vamesul si fariseul.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s