PATRIARHUL TEODOR AL II-LEA al Alexandriei S-A AUTODETRONAT LA ÎNTRONIZAREA NOULUI „PATRIARH” COPT [omonim, Teodor al II-lea]

Partriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei a participat la intronizarea ereticului „patriarh” copt, cu acelasi nume si titulatura Teodor al II-lea.  Acest eveniment apare anuntat si pe site-ul oficial al Pariarhiei Alexandriei: patriarchateofalexandria.com

Scrisoare adresata Patriarhului Alexandriei si a Intregii Africi,
Teodoros II-lea. (textul diortosit trimis spre tipar in greaca si in romana)

Prea fericite Papa si Patriarh al Alexandriei si intregii Africi,  Teodor

Cu cea mai adanca dragoste si cu respect, as vrea sa exprim ingrijorarea mea si a multor clerici si laici, in privinta evenimentului petrecut la intronizarea patriarhului copt miafizit al egiptenilor. Desigur ca este foarte frumos sa simpatizam si sa ii iubim pe fratii nostri copti miafiziti.
Cunosc necazurile prin care trec acestia intr-o tara musulmana, cunosc dragostea si marturisirea lor catre Hristos. Dar nu pot ei sa scoata granitele pe care Duhul Sfant le-a pus la Sinodul IV Ecumenic si la celelalte Sinoade Ecumenice, pentru ca acestea nu sunt granite omenesti,  ci sunt granite pe care insusi Dumnezeu le-a pus intre Ortodoxie si eterodoxie.  Incercarile omenesti de a uni pe necalcedonieni cu Biserica Ortodoxa nu pot avea rezultate daca acestia nu recunosc Sinodul al IV-lea Ecumenic si celelalte Sinoade. Din pacate, acestia se gasesc inca  in afara Bisericii lui Hristos, si chiar daca mai marii Bisericilor noastre recunosc Tainele coptilor, aceasta nu insemna ca Duhul Sfant le recunoaste. Nu putem noi sa scoatem anatemele, pe care  Duhul Sfant le-a dat ca sa stie acestia ca se afla in afara Bisericii Ortodoxe, si daca vor sa se intoarca trebuie sa primeasca Sinodul IV Ecumenic si toate celelalte Sinoade. Daca spunem ca Parintii de la Sinodul IV Ecumenic au gresit inseamna ca intreaga Biserica are la baza Ei o greseala, ceea ce este blasfemie si ateism. Acelasi Duh care a insuflat pe Evanghelisti sa scrie Evanghelia a insuflat si al IV-lea Sinod Ecumenic si toate Sinoadele Ecumenice. Gestul dumneavoastra, acela de a da o mitra si a spune “Vrednic este” patriarhului miafizit inseamna ca recunoasteti pe patriarhul coptilor ca patriarh adevarat. In felul acesta negati chiar indentitatea dumneavoastra de singur Patriarh Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi. Ati negat institutia pe care o reprezentati. Aceasta nu este o problema de mandrie, ci este o problema de Adevar in Duhul Sfant. De aceasta depinde mantuirea a milioane de suflete ale crestinilor ortodocsi. Sa nu ii dezamagiti. Putem sa ii iubim pe Copti si pe toti eterodocsii fara a face gesturi cultico-dogmatice care sunt in afara invataturii Sfintilor Parinti.

preot Matei Vulcanescu
Mitropolia Veriei, Nausei si Campaniei
teolog drd.Marian Maricaru

Citiți și:

Din ratacirile Patriarhiei “ortodoxe” a Alexandriei

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la PATRIARHUL TEODOR AL II-LEA al Alexandriei S-A AUTODETRONAT LA ÎNTRONIZAREA NOULUI „PATRIARH” COPT [omonim, Teodor al II-lea]

 1. Constantin_ox zice:

  Scrisoarea este către Teodor al III-lea, sau al II-lea?

 2. admin zice:

  al II-lea, cel ortodox

 3. LEGIONARUL zice:

  In lumea laica, prin diferite conferinte, se incearca indoctrinarea subtila, a unei credintei moderne.
  Sub stindardul pacii si stindardul acceptarii celorlalte culte, ca facand parte din trupul Lui Hristos, unii credinciosi, care de cele mai multe ori, habar nu au, de adevaratele probleme, ce stau la panda si care lovesc ortodoxia, stau cu gura cascata si sub „sfanta ascultare” fata de episcop, inghite bomboanele din punga, numita ecumenism! In conferinte exista crestinism , rar mai auzi de crestin ortodox…iar limbajul de pateric a cam disparut. Insa, mai sunt cateva lucruri bune, care le mai auzim de la episcopi, dar prea putine fata de noxele limbajului ecumenist!

 4. vladutbanut zice:

  Care e diferenta dintre biserica ortodoxa si cea ortodoxa copta ?

 5. Diferenta dintre Biserica Ortodoxa si adunarea miafizita copta consta in faptul ca ultima nu accepta hotararile Sinodului de la Calcedon, afirmand ca Hristos nu are doua firi, dumnezeiasca si omeneasca, doua vointe si doua lucrari, ci doar una, amestecand firile omeneasca cu dumnezeiasca.

 6. daniel zice:

  Sa ne traiasca parintele Matei! Ar fi de dorit ca si aici, in tara, sa avem mai multi preoti marturisitori..

 7. Epscopia Caransebesului, este cu ecumenismul pe fata…iata ce gasim pe situl oficial al arhiepiscopiei!
  http://www.episcopiacaransebesului.ro/rubrica/ecumenism.html

 8. Cititi si pe siteul meu, putem discuta, am sa public in engleza si textul lui Senuda al III-lea patriarhul coptilor in care se arata chiar de catre copti ca ei issisi spu despre ei ca nu sunt ortodocsi.
  http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2012/11/22/scrisoare-catre-prea-fericitul-patriarh-al-alexandriei-teodor-ce-arata-mahnirea-pe-care-o-traim-vazand-cum-este-blasfemiata-credinta-ortodoxa-patriarhul-teodor-al-ii-lea-al-alexandriei-s-a-autodetro/

 9. preot matei vulcanescu

 10. Constantin_ox zice:

  @ admin…

  Păi aţi scris „Scrisoare adresata Patriarhului Alexandriei si a Intregii Africi, Teodoros III-lea. (textul diortosit trimis spre tipar in greaca si in romana)…”, nu către al II-lea. Doream doar să vă fac atenţi.

  Am trimis mail către Patriarhia Alexandriei, aşa cum aţi îndemnat. Sigur că nu e de stat cu mâinile în sân, e de datoria oricărui ortodox conştient că va da socoteală pentru orice cuvânt rostit, sau nerostit la vreme.

  Doamne ajută!

 11. Constantin_ox zice:

  @ ortodoxiacatholica…

  Bine accentuat, părinte: „adunarea miafizită coptă”. Din punctul de vedere al Bisericii aceştia, precum şi ceilalţi ne-ortodcşi, nu sunt biserici ci adunări. Aşa a mărturisit dintotdeauna cugetul, de la Duhul Sfânt, al Bisericii, pentru că sunt importante aceste nuanţe ce par mici dar care lucrează – iată – sminteli mari. Sfinţii Părinţi ai Bisericii folosesc întotdeauna cel mai potrivit termen pentru desemnarea unei realităţi, ca oameni ai Cuvântului prin excelenţă, iar referitor la cei cu care nu suntem în părtăşie, la cei al căror Crez este altul decât cel revelat prin Duhul Sfânt, Biserica prin organele sale cele mai curate (Sfinţii Părinţi…) s-a adresat corect, cinstit, pe faţă, cu termenul de „adunare” iar nu biserică.

  Doamne ajută!

 12. F zice:

  Maica Serafima – floarea de Cer a Boianului

  Scrieri cu aromă de vecernii

  Despre oamenii mari ai lui Dumnezeu arareori poţi scrie. O faci cu conştiinţa neputinţei de a te apropia de felul lor de a fi, de a trăi şi de a-L sluji pe Hristos. Despre ei se cuvine să lăcrămezi, să încerci să simţi, atât cât poţi, ceea ce ei au trăit şi au jertfit. Dar ca bucuria lor să fie deplină, cel mai frumos mod de preţuire este să le urmezi pilda, să-L urmezi, aşa după cum doar ei au ştiut a o face, pe Dumnezeul pe care ei L-au pogorât, prin viaţa lor, drept pildă printre oameni.

  Un astfel de suflet ales al lui Dumnezeu a fost Maica stareţă de la Mănăstirea Boian, Maica egumenă Serafima. Din pilda sufletul acestuia scump, vremurile şi oamenii de mai târziu îşi vor creşte şi ei urcuşurile către Cer. Pentru că Maica aceasta, prin viaţa ei sfântă, a tras vremurile după ea, dăruind celor de mai târziu puterea şi modelul mergerii înainte.

  E destul de greu să cuprinzi, în cuvinte, făptura aceasta minunată! De aceea ne vom limita, acum, la doar câteva fragmente din modul ei de vieţuire şi de urmare a lui Hristos.

  Maica Serafima – Aglaia lui Zaiţ, cum o cunoşteau localnicii din Biceşti, satul ei de naştere – s-a mutat la Domnul, ca ofrandă de luptă şi biruinţă, la 96 de ani, trecând din Cerul Boianului în cel al Ierusalimului Veşnic. Toată viaţa ei a fost una de rugăciune şi de slujire deplină a lui Dumnezeu.

  Încă din tinereţe cunoaşte Mişcara Oastea Domnului, cea care îi va rămâne cântarea cântărilor singurătăţilor şi prigoanelor de mai târziu. Caută cu fervoare şi citeşte tot ce apare scris de Pr. Iosif, de Traian Dorz (înaintaşii Oastei), tot ceea ce ţine de apropierea de Hristos. Rând pe rând, cum descoperă cărţile duhovniceşti, le scrie de mână, pe fiecare în parte, uneori în câte două-trei sau mai multe exemplare, pentru a le dărui apoi şi altora. Astfel, în vremea ateismului comunist, Aglaia lui Zaiţ (Maica Serafima de mai târziu) devine păstrătoarea şi chivernisitoarea unor nepreţuite comori, singurele ei nestemate de mare preţ, într-o lume care îşi pierdea tot mai mult adevăratele valori.

  Ani de-a rândul apoi, în plângere şi rugăciune, va scrie caiete întregi de poezii, care de care mai înălţătoare, rugăciuni de slavă adresate în vers lui Dumnezeu şi Măicuţei Sfinte. Multe din aceste poezii poartă şi acum urme de lacrimă şi tânguire…

  Te înfiori de nevrednicie când răsfoieşti caietele Maicii, cărţile scrise cu mânuţele ei, într-o caligrafie de excepţie, îngrijite cu atenţia şi curăţia unui giuvaergiu de comori cereşti! O muncă de o viaţă şi o viaţă de muncă şi jertfă în lucrul lui Hristos!…

  Oricine o căuta, o găsea mereu în genunchi, cu cărţile deschise în jurul ei. Sf. Scriptură, Psaltirea, Acatistierul… Citea când dintr-una, când din alta. În genunchi, întotdeauna. Stătea în genunchi şi pe cuptor. În casă nu avea absolut nimic pus, în afară de un ţolişor, pe un perete, şi câteva icoane. Mai avea o cameră, unde făcea adunare. Acea cameră era îmbrăcată de sărbătoare, cu ştergare, cu tot ce trebuie. „Dar unde ea trăia – ne spune Pr. Mihail Jar, stareţul de la Bănceni – era ca la un pustnic: pereţii goi, casa cu paie acoperită… Dar unde era pentru Domnul, era pregătit totul frumos. Am fost şi eu la adunări la dânsa, încă de dinainte de a fi preot. Mai luam şi noi ce puteam, să îi ducem câte ceva. Dar ei nu-i trebuia nimic. Noi ne gândeam că e necăjită. Dar ea dădea altora tot ce primea. Lumea deja i-a prins obiceiul. Trimitea copiii cu bani la ea să cumpere de la ea. Ouă, fasole… Însă ea le dădea ce cereau, şi le punea şi banii în pungă.”

  „Omorâţi-mă, dar cărţile nu mi le luaţi!”

  Pe vremea comunismului, şi Maica Serafima trece prin grele încercări. Şi ce lovituri mai grele i se puteau da decât văduvirea de bunurile ei cele mai de preţ: cărţile!

  Era la o întâlnire duhovnicească la Buda, când a venit miliţia asupra celor adunaţi acolo. I-au luat cărţile şi au bătut-o îngrozitor. Cărţile pe care ea le-a scris cu atâta chin şi suferinţă, de mână! Cu glas sfâşietor, a apucat cărţile şi a zis: Omorâţi-mă, dar cărţile nu mi le luaţi! În fiecare zi, mai apoi, mergea la miliţie, în batjocuri şi bătăi, să-i dea cărţile înapoi. Într-un târziu… a primit toate cărţile.

  „O scoteau comuniştii duminica să lucreze la câmp, continuă Pr. Mihail. Şi toţi o numeau pocăita. Aşa i-a mers vestea. De fapt, aşa era atunci: dacă nu beai, dacă nu fumai, ziceau că eşti pocăit. La noi erau toţi pocăiţi, dacă nu beau, nu fumau şi nu jucau. Noi cumva ne feream de oamenii ăştia. Eram copil, şi aveam grijă să mă ţin la distanţă de cei care sunt pocăiţi. Apăi ei tot aşa ziceau despre ea: Uite, pocăita trece! Pocăita vine!… Şi au prins-o şi au bătut-o pe câmp, acolo, cu picioarele!… Şi ea, săraca, nu striga, ci numai gemea! Când o loveau tare cu picioarele – femeie, săraca, cât era ea, şi bolnavă! -, numai gemea. De aceea toată viaţa a durut-o capul, avea aşa, nişte dureri, totdeauna!… Îmi povestea de multe ori cu frică despre cum se adunau în jurul casei ei să râdă de dânsa că e pocăită… Asta era suferinţa ei pentru Hristos. Şi după ce au bătut-o, au pus-o să muncească, iar ei s-au aşezat să mănânce, şi râdeau acolo. Dar ea s-a retras undeva, unde era o tufişoară, lângă un pârâu, şi se spune că au venit trei porumbei să o mângâie. Ea plângea acolo, după bătaie, în chinul ei. Vă daţi seama ce stare era acolo. Şi ea se ruga să îi ierte pe toţi, să nu ţină seama Domnul de nimic, toate să fie iertate. Şi toţi s-au speriat: Uitaţi-vă la Aglaia lui Zaiţ! Uitaţi-vă!… Şi a văzut toată lumea ce se petrecea acolo. Ea era în genunchi, plângând.” Mai târziu, când e întrebată despre ce s-a petrecut atunci, ea răspunde că nu a fost nimic, că poate li s-a părut oamenilor sau că poate nu despre ea e vorba… Smerenie desăvârşită a oamenilor mari ai lui Dumnezeu!

  E îngrozitor, de multe ori, cum oamenii care fac rău aleşilor lui Dumnezeu sunt pedepsiţi, încă din lumea aceasta, pentru faptele lor murdare. Aşa s-a întâmplat şi cu cel care o asuprea şi o chinuia cel mai tare pe maică… „A venit vremea că a trebuit să-l îngrop, ne mărturiseşte Pr. Mihail. Lumea din sat mi-a spus să îl las şi să fug, să nu-l îngrop. Eu am spus că nu se poate să fac una ca asta, pentru că suntem ai lui Hristos, şi Hristos iartă; El ne învaţă să ne iubim, de aceea eu trebuie cu dragoste să-l răsplătesc pe orice răufăcător. Însă urcând spre cimitir, mortul s-a umflat ca un balon! Mă uitam la dânsul şi spuneam: Măi oameni buni, faceţi ceva! Nu ştiam ce se întâmplă. I se umflau fălcile, îi ieşeau ochii şi urechile din cap… Şi când a explodat, i-au sărit din cap şi ochi, şi urechi, iar burta a plesnit ca un balon. A fost groaznic!”

  Altă dată, cineva vine şi îi spune maicii că un sătean s-a apucat să îşi facă locuinţă pe grădina ei. Foarte firesc, maica îi răspunde: Dacă nu a găsit loc în altă parte, unde să îşi facă? La fel, când i se fura câte ceva – şi i se întâmpla destul de des -, întotdeauna răspundea că cel care a făcut-o a recurs la această metodă fiindcă „i-o trebuit, că altfel nu lua”.

  La vremea căsătoriei, un credincios vine la ea cu dorinţa de a o cere în căsătorie. Ea îi răspunde: Eu nu mă căsătoresc… Eu vreau să fiu mireasa lui Hristos! Şi aşa a rămas! Mireasă a lui Hristos, pe veşnicie…

  Ani de-a rândul, trăind ca un pustnic, în post, rugăciune şi propăşirea Cuvântului lui Dumnezeu între semeni, Maica Serafima cere neîncetat lui Dumnezeu să trimită, la ea în sat, un preot în duhul Pr. Iosif Trifa. Biceştiul este, puţin mai târziu… prima parohie a Pr. Mihail Jar! „A fost un suflet retras, într-o casă sărăcuţă… Dar de acolo a înfierbântat tot poporul. Cum a lucrat Dumnezeu, cum a ascultat de rugăciunile ei, care s-au împlinit, că a trimis preot ostaş – nu pentru că aş fi fost eu vrednic, ci pentru rugăciunile ei! – acolo, în sat!” În doar câteva luni, în acest sat extrem de sărac, se construieşte o biserică măreaţă, cu o istorie ce ţine doar de marile minuni ale lui Dumnezeu.

  În biserică stătea totdeauna în spate, aproape de uşă, cu ochii plecaţi în jos… Nu se clintea deloc! Nu se mişca deloc! Decât numai să îşi facă semnul Sf. Cruci. „Să se schimbe de pe un picior pe altul, să se rezeme…, niciodată!”, ne spun cei care au cunoscut-o.

  „Nu ştiu ce e cu dânsa! Mâinile ei sunt calde şi moi ca la un om viu”

  La vremea minunii Boianului, când mănăstirea este gata, Aglaia lui Zaiţ intră în obştea mănăstirii de aici. „O, ce bucurie!…, ne spune Pr. Mihail… Nu i-a mai părut rău nici după casă, nici după sat!… Ştiţi cum e cu bătrânii, care trăiesc o viaţă într-un loc… 90 de ani să-i trăieşti legaţi de casă, de pământ, de sat, şi într-o clipă să laşi totul şi să te duci!… Nu a pomenit apoi măcar o dată că ar vrea să se mai ducă o dată în sat, să mai vadă pe cineva!…”

  Aici, vreme de şase ani, cât i-a trăit la Boian, este un adevărat exemplu de credincioşie şi slujire a lui Hristos. Este numită stareţă a mănăstirii, ţinând obştea pe braţe de rugăciune şi minune a lui Dumnezeu în tot ce se lucrează. Până şi mâncarea ce i se cuvenea aici o ascundea şi o dădea la săraci. Nu mânca nici ce i se dădea ei. Era mereu în rugăciune, zi şi noapte, pentru binele mănăstirii şi mântuirea lumii… „Nu s-a ridicat în viaţa ei din genunchi! ne spune Pr. Mihail. Nu zic de păcate. Suntem oameni şi toţi avem păcate. Numai Unul Dumnezeu e fără de păcat. Dar eu nu ştiu când a păcătuit. Şi cum a păcătuit. Dar s-a plâns toată viaţa că-i păcătoasă! Dar de bărbat nu a ştiu la viaţa ei, cum s-a născut, aşa a plecat la Domnul! Nu a vorbit pe nimeni de rău, în toată viaţa ei! Nu a judecat pe nimeni! Nimeni nu poate spune aşa ceva!… Era un înger. Înger în trup…”

  „Când a murit – ne mărturiseşte Pr. Mihail -, a venit Înalt Prea Sfinţitul la înmormântare. După rugăciunea de dezlegare, s-a apropiat şi i-a sărutat mâinile. Eram în altar şi mă uitam. I-a luat mâinile şi se tot uita la ele. Se uita, se uita, pe urmă le-a pus înapoi. Intră în altar şi spune: Măi, nu am mai văzut aşa morţi! Nu ştiu ce e cu dânsa! Mâinile ei sunt calde şi moi ca la un om viu. Omul când moare, se înţepeneşte, mâinile i se răcesc. Însă la dânsa mâinile sunt ca ale unui om viu!… Aşa erau. Şi calde.”

  Despre Maica Serafima vor vorbi vremurile şi credincioşii mult de acum încolo. Pentru că Dumnezeu trimite din când în când astfel de suflete tocmai pentru a ne întări, din pilda lor, viaţa noastră de credinţă. Iar Maica Serafima este pe deplin un astfel de model!
  http://www.agnos.ro/blog

 13. Dinu zice:

  Deci daca ar avea Sfintii odihna si dupa ce mor ar fi ceva . Dar saraci nici cand mor nu au, ca noi cei vii si atunci din morti , noi cei vii strigam dupa iei. Sa nu mai zica nimeni ca nu exzista viata dupa moarte.

 14. Dinu zice:

  Parintele nostru drag , Parinte Iustin Parvu roaga-te pentru noi toti, unul care inca esti in viata, roaga-te pentru sufletele noastre.

 15. adela zice:

  O intrebare despre copti, ce vina au acei oameni din popor care vor sa-l urmeze pe Hristos, care au auzit cuvantul evangheliei si care se duc la acei preoti din zona lor in care s-au nascut. Unde ar merge o persoana care vrea sa faca ce trebuie dupa ce a auzit evanghelia. Sa mearga in alta tara? Oare noi am mers in Rusia sau Grecia sa studiem crestinismul si apoi sa alegem biserica unde sa mergem. Inseamna ca o persoana care se naste acolo in Egipt indiferent ce fapte bune face, cate rugaciuni, metanii, fapte bune, ajutor dat aproapelui, ajunge in iad. Sa fim constienti ca nu toti oamenii simpli din popor studiaza scrierile, sau se intereseaza de anumite hotarari. Unii fac ascultare de ierarh, fara sa auda vreodata ce zic altii despre ei. Totusi aceasta adunare ajunge in iad. Cine stie sa explice daca este o diferenta intre greseala unor preoti si ascultarea poporului.

 16. Coptii au Patriarhia Ortodoxa la ei in tara, e atat de simplu pentru ei sa se boteze ortodox! Daca sunt oameni buni, Dumnezeu nu ii lasa in inselarea miafizita ci ii ajuta sa descopere Ortodoxia si sa se boteze, daca nu, insemna ca au o problema,o patima ascunsa, nu ii intereseaza propria mantuire, etc.

 17. crestinul ortodox zice:

  „PATRIARHUL TEODOR AL II-LEA al Alexandriei S-A AUTODETRONAT LA ÎNTRONIZAREA NOULUI “PATRIARH” COPT ” de acord intrutotul Parinte Matei , intrucat vicleanul sapa pe linga zidurile Biserici Lui HRISTOS spre a o darama prin aceasta amestecatura Ortodoxia Adevarata cu erezia sau minciuna imbratisata de cei care slujesc tatalui minciunei ;
  Insa BISERICA ESTE A LUI HRISTOS nu este a lui patriarhul Teodor al 2 lea care vrednic este de osanda iadului prin infratirea cu necuratu si prin faptul ca a dat Cele Sfinte unora care sunt ca si arie
  adica cum Domnul IISUS HRISTOS sa nu Aiba Doua firi omenesca si DUMNEZEIASCA !!!
  cand A Spus lui Toma ” ada-ti degetul tau si mana ta si pune si Vezi Adevarul ” :
  cand DUMNEZEU A Binevoit prin a Sa Putere DUMNEZEIASCA A Se Cobora pe pamint si a lua Fire omeneasca din Fecioara MARIA si Prunc a se Arata cu Steaua de la rasarit ce a vestit Nasterea Sa Binecuvantata celor trei magi care erau un fel de imparati ai vremii aceleia ;
  sau ,
  in Muntele Tabor cand Mantuitorul S-A Aratat ca DUMNEZEU ADEVARAT in Firea omeneasca pe care o luase si apostolii l-au vazut inconjurat de Lumina Puternica si Slava iar de a Dreapta si de a Stanga Sa erau Sfantul Ilie si Dreptul Moise ..
  cum poti sa spui asemenea minciuni , sa sustii asemeni minciuni ca Mantuitorul are separat cele doua firi s-au ca una este firea omeneasca si alta este cea DUMNEZEIASCA si ca nu au treaba una cu alta …
  oh … cata inselare mai aduce dracul pina si Apostolul Toma numit in popor Toma necredinciosul s-a convins de asa ceva ca DUMNEZEU a Luat chip de om si a Inviat ca un DUMNEZEU ADEVARAT „daramati voi templul acesta ca in trei zile Il Voi Ridica ” ;
  cand a facut Minuni Mari de se temeau stapinirile lumii „cine este Acesta de mortii inviaza , mutii vorbesc , ologii merg si orbii vad ”
  Numai Un ADEVARAT DUMNEZEU pe pamint coborat in firea de om ce luase , putea sa faca Aceste Minuni si a primit a se Jertfi ca om si ca DUMNEZEU ADEVARAT a lua pacatele lumii intregi ale oamenilor de la adam incoace pentru a se cobora in iad ca DUMNEZEU ADEVARAT ;
  astfel portile iadului s-au cutremurat si s-au dat in laturi ca A Venit LUMINA ADEVARATA ce risipea intunericul A Venit Cel Ce Este ADEVARUL Zis si Facut Intr-un Al Sau CUVANT care a Zis si S-au facut Toate Cele Vazute si Nevazute cu A sa Mana DUMNEZEIASCA si cu Iubire Nemarginita fata de omul Creatia Sa a ridicat pe Adam si Eva si toti dupa acestia din intunericul iadului pentru pacatul stramosesc si i-a izbavit ;
  De aceasta , Botezul Crestin Ortodox este Taina Mare pentru ca este Izbavirea si Mantuirea Noastra ca oameni una prin faptul ca ne-am spalat de acel pacat stramosesc savarsit de stramosii nostri si doua oara prin faptul ca am primit Haina Noua , Alba , Curata si Neintinata la Acest Botez Sfant si datoria noastra este sa Ne Ducem Crucea de Crestin Ortodox ca Aceasta Haina sa fie Curata si Neintinata pentru Nunta Cea Mare la care sunt invitate Toate Neamurile de la Rasarit la Apus sau de la Apus la Rasarit ;
  Oare DUMNEZEU ADEVARAT Nu Ne-a Chemat s-au invitat prin Aceasta Taina a Botezului Sfant dea a Purta si de a Fi pe linga firea omeneasca , sa Avem In noi si FIREA SA DUMNEZEIASCA pentru a fi Oaspetii Primiti la Aceasta Nunta a Fiului de Imparat ?
  Da ,
  insa omul Botezat Crestin Ortodox prin firea omeneasca prin pacatele ce le facem mereu cu gandul , cuvantul si fapta ne intinam Aceasta Haina Alba Dar in acelasi timp mereu tinjim ca Aceasta Sa fie Curata si cautam , cautam…sa avem totul ce vedem cu ochii acestia trupesti…dar este zadarnic nimic nu se aseamana cu Acea Fire DUMNEZEIASCA , Acea LUMINA ADEVARATA si Acel ADEVAR intru care am fost Creati dupa Chipul si Asemanare Lui DUMNEZEU si Botezati primind Aceasta HAINA ALBA ;
  Insa Aceasta LUMINA ADEVARATA si Acel ADEVAR sau Firea DUMNEZEIASCA tot printr-un Botez le vom Avea Curate din nou , Cel de cainta si spalare a pacatelor facute , Taina Sfintei Spovedanii si Sfintei Impartasanii in Biserica Lui HRISTOS , in ORTODOXIA ADEVARATA slujitoare Lui HRISTOS DUMNEZEU ADEVARAT Cel Are Fire DUMNEZEIASCA si firea omeneasca Intr-Una pentru ca ESTE DUMNEZEU ADEVARAT , Este Fiul LUI DUMNEZEU , Este Mesia Care A venit si Este Cel ce va Sa Vina si A doua Oara spre judecarea neamurilor toate sau Nunta Fiului de Imparat ,
  amin!

 18. crestinul ortodox zice:

  …in ORTODOXIA ADEVARATA slujitoare Lui HRISTOS DUMNEZEU ADEVARAT Cel Ce Are Fire DUMNEZEIASCA si firea omeneasca Intr-Una pentru ca ESTE DUMNEZEU ADEVARAT , Este Fiul LUI DUMNEZEU , Este Mesia Care A venit acum 2000 de ani dar iudeii nu l-au primit ci l-au rastignit si Care a Inviat , Neamurilor Toate Mantuire A dat si Ne da si Astazi chemandu-ne la Masa Sa ;
  Este Cel Ce va sa Vina si A Doua Oara spre judecarea neamurilor toate de la Rasarit la Apus si la Nunta Fiului de Imparat ,
  „Cerul si pamintul Vor Trece DAR Cuvintele Mele Nu Vor trece ” pentru ca Domnul IISUS HRISTOS cu Firea Sa DUMNEZEIASCA dar si omeneasca Intr-UNA Este LUMINA si ADEVARUL intru Iubirea nemarginita ce o are Creatorul fata de creatia sa omul , DUMNEZEU s-a coborat pe pamint A Luat Chip de om smerindu-se cu firea omeneasca , Cuvantul Ce A spus si S-a facut Toate Cele Vazute si Nevazute

  „Cerul si pamintul Vor Trece dar Cuvintele Mele Nu Vor trece ”
  amin!

 19. crestinul ortodox zice:

  si cum va spuneam ca lumea este condusa de acesti draci fara coarne numiti masoni si jidani sau spurcaciune ce se vrea peste tot in orice Stat din aceasta lume si vor numai decat in Biserica Ortodoxa , in ORTODOXIA ADEVARATA a intra ca spurcaciunea se vrea alaturi de SFINTENIE si de Cele Sfinte insa DUMNEZEU ADEVARAT NU SE LASA BATJOCORIT la Nesfarsit …
  asa ca ,
  TREZITI-VA Crestini Ortodocsi la ADEVAR si LUMINA intrucat fiara antihristica este pe pamint , atat fiara antihristica cu mai multe capete cat si antihristul ..
  DOAMNE IISUSE HRISTOASE , Fiul Lui DUMNEZEU , miluieste-ne pe noi pacatosii !
  amin!

 20. daniel zice:

  Pentru fratii ortodocsi:
  A trecut la Domnul un parinte marturisitor si induhovnicit! Parintele Nil Efrim! Va fi inmormantat miercuri 28 noiembrie la Chiojdeanca, jud Prahova.
  Cateva detalii, precum si o fotografie a parintelui -aici: http://www.trilulilu.ro/imagini-evenimente/parintele-nil-efrim

 21. daniel zice:

  Erata: inmormantarea a avut loc azi, 27 noiembrie.

 22. legionarulortodox zice:

  FOARTE TARE STIREA DE MAI SUS, CU PREOTUL ORTODOX CARE NU A TRAS CLOPOTELE… HRISTOS, ESTE ORTODOX!

 23. Constantin_ox zice:

  Să încercăm să tratăm cumpătat, aşa cum se cuvine unui ortodox, aceste probleme. Altfel mai rău facem decât bine. Sigur că nu trebuie trecut cu vederea, sigur că trebuie cerută socoteala pentru astfel de acte ce ne privesc pe toţi (căci toate cele ce privesc Biserica sunt ale Bisericii în plenitudinea ei, nimeni nu e stăpân afară de Stâpân şi cei ce, prin credinţa lor, se poziţionează în Trupul şi Duhul Său…), dar cumpătat.

  Una ştim: Biserica nu va cădea; e Trupul cel Viu al Celui Viu. Să ne cercetăm credinţa şi dacă vom surprinde vreun gând de teamă în noi în această privinţă, iar dacă acest gând e cauza vociferărilor noastre – iar nu cumpătata mânie Sfântă -, atunci să cunoaştem că suntem departe de credinţa în una sfântă Biserică, suntem departe de credinţa în Întruparea Domnului, suntem departe de conştiinţa incoruptibilităţii Bisericii. Căci este Trupul sfânt al lui Hristos şi nimeni şi nimic nu-L va birui, în veci şi-nu vecii vecilor, pe Acesta. Asta arată credinţa în Înviere. Şi nimic necurat nu poate pătrunde în El, în Trupul lui Hristos, în Biserică.

  Iertare. Să ne cercetăm temeinic, apoi…
  doamne ajută!

 24. legionarulortodox zice:

  ***Recomand cartea „Ecumenismul fara Masca” de Haralambie Vasilopoulos, care dupa parerea mea, este cea mai buna carte, cu argumente foarte bine explicate, fata de ceea ce inseamna aceasta erezie, numita ecumenism.

  ***Nu am nimic cu cei de alte religii, dar daca, Canoanele Ortodoxe, interzic rugaciunile si slujbele, ba chiar si intrevederile cu ereticii, trebuie sa luam aminte la ele.

  ***Suntem frati dupa Adam, cu cei de alte confesiuni, si trebuie sa ne acceptam reciproc, dar nu acceptam unitatea cu ei, decat o unitate intru Biserica lui Hristos, ei trebuie sa se intoarca, la Biserica Ortodoxa.

  ***In vest, s a lansat o carte capcana, care probabil va prinde suflete, nestiutoare.
  Lansare de carte ecumenista…http://www.bru.ro/lugoj/aparitie-de-carte-episcop-alexandru-mesian-ecumenismul-drumul-spre-unitatea-crestina/comment-page-1/#comment-31993

 25. crestinul ortodox zice:

  stii ce Constantin_ox ,
  ne-am cam saturat de asemenea placi puse la infinit la repetitie „sa traim cumpatat … sa ne cercetam temeinic sigur nu trebuie trecut cu vederea ” deci nu trebuie trecut cu vederea dar trebuie sa taceti ca niste oi proaste ce sunteti sa mergeti dupa cum va spun chiar daca ar duce si in prapastie drumul acesta … nu stiu cum sa -ti zic dar parca ai fi portavoce a masonelului din Deal ;
  mai , voi stiti daca lupul paznic este pus la oi …
  de unde Doamne Sfinte sa mai avem si noi pasune si vedeata sa mancam , ca asta ne mananca pe noi …aah ! voi stiti asta sau nu ?
  si cand un mason da distinctii in SFANTA BISERICA la alti masonei sau fratiori de breasla si mai este pus si la carma Bisericii voi credeti ca mai avem Har Sfant si Binecuvantare de la Bunul DUMNEZEU asupra acestui pamint , NU ! S-a Dus HARUL SFANT DE LA acest popor …
  si ne inselam amarnic , sau cum se spune confundam vinul cu apa
  oare nu se vede cu ochii liberi nu ploua , hienele se bat pe acest muribund numit Romania , se bat si isi fac imparteala intre ei ca de „tulburatorul este pe movila ”
  Nu Se Vede cum suntem ocupati si asupriti ca astia s-au instalat peste tot masoneria si jidanimea in Tara Asta ;
  stau si ma intreb noi oamenii de rand , crestinii ortodocsi sa Stam si Sa Asteptam intr-o letargie totala cu toata spurcaciunea asta pe spatele nostru PINA CAND ???
  pina nu vom mai fi sau va ramane doar o amintire ca a existat Romania si romani , popor crestin ortodox !!!
  Stiti ce Bunul DUMNEZEU Da dar nu da si in traista ; ne-a dat ochi sa vedem , ne-a dat urechi sa auzim nu ne-a zidit handicapati sau lipsa de ochi in a vedea ADEVARUL sau lipsa de urechi in A Auzi ADEVARUL ;
  nu intelegeti ca in mocirla asta infecta nu merge asa intri si esti curat , fara sa te murdaresti
  ASTA SE INTAMPLA IN ACEASTA TARA , mocirla infecta este peste tot si riscam sa murim aici in aceasta mocirla pentru ca nu am stiut SA TAIEM raul de la radacina …de sus pina jos …
  L-as sfatui pe parintele Matei si alti preoti ADEVARATI din Biserica Lui HRISTOS , ORTODOXIA ADEVARATA sa se intocmeasca o scrisoare de instiintare cum ca masoneria este data anathema de Biserica Ortodoxa si sa renunte masonelul din Deal la premierea masoneiilor ca nu cumva poporul Acesta Crestin Ortodox sa dea buzna peste ei si sa renunte de tot la acest lup paznic pus la oi si ne-om face noi dreptate cum au Facut Sfintii si Drepti Aparatori ai Bisericii Ortodoxe candva , Drepate Adevar si Lumina asa cum trebuie facut ca la carte …
  Daca nu lepadam aceasta corvoada blestemata a spurcatilor ce stau pe spatele nostru ca , Binecuvantare de la Bunul DUMNEZEU nu mai avem peste noi , peste acest popor atat timp cat lupul este paznic pus la oi si masonii , jidanii conduc BISERICA ORTODOXA DIn Romania;
  Insa Avem Binecuvantarea Sfanta sin ORTODOXIE Sa Ne Unim in Credinta Adevarata si sa taiem raul de la radacina intrucat Aparatorii Ne Sunt Sfantul Acoperamint Al Maicii DOMNULUI si Sfintii Acestui pamint , ai Acestui Neam
  masonelul din deal ofera distinctii fratiorilor de breasla , distinctii pe scara spurcatilor ce spurca Aceasta Tara si Acest pamint … auzi se intrec intre ei care se inchina mai bine la sarsaila si care este cu dracii mai multi pe ei …
  Ce-ar Fi ca mai multi Preoti Adevarati sa citeasca Moliftele Sfantului Vasile Cel Mare ca poate asa scapam si noi de spurcatii astia de masoni si jidani care vor a ne spurca si ingenunchea atat in Sfanta Noastra Biserica , Biserica ORTODOXA cat si pe acest pamint
  alelei …spurcatilor , draci fara coarne care Atrageti Mania DUMNEZEIASCA nu totul este la nesfarsit ingaduit voua
  Bunul DUMNEZEU Sa Apere ADEVARATA ORTODOXIE
  ADEVARATA ORTODOXIE sa Straluceasca intru ADEVAR si LUMINA , iar intunericul sa piara
  amin!

 26. crestinul ortodox zice:

  …Dreptate in Adevar si Lumina asa cum trebuie facut ca la carte …
  amin!

 27. Constantin_ox zice:

  @ crestinul ortodox…

  „nu stiu cum sa -ti zic dar parca ai fi portavoce a masonelului din Deal „?…
  Daca asta intelegi tu din ce am scris e clar ca ai probleme grave de perceptie, ba chiar si de credinta. Iti spun insa ca daca ai avea nesimtita indrazneala sa-mi spui asta fata in fata ti-as trage o palma peste ochi, la modul cel mai propriu, fara discutie.

  Esti viteaz pe net, e ok dupa parerea ta sa-ti dai cu presupusul despre unul despre altul, orb fiind, precum o dovedesti. Orice crestin ortodox constient si traitor ti-ar spune, daca ai avea smerenia sa-l intrebi vreodata, ca afirmatii precum cea pe care ai facut-o la adresa mea nu se fac asa usor, ci cu argumente. In comentariul meu am expus credinta predanisita noua de ADEVARATA ORTODOXIE (asta ca sa folosesc si eu, din pogoramant, „limba” ta exaltata de patimi pe care le numesti virtuti…). Spui ca indemn la tacere? Complet fals; reciteste si daca nu intelegi smerestete si mai cere si altor frati parerea inainte de a alerga, din prostul obicei ce l-ai capatat, la defaimari gratuite.

  Esti ortodox?, vino cu argumentatii luminate, in Duhul, nu cu pareri nalucite de patimi. Iti spun ca daca mai continui pe linia asta vei ajunge exact ceea ce tipi ca nu doresti: un smintitor. Cum asta? Intreaba pe cineva sporit, calatoreste cu sfatul, da dovada de crestinism ortodox, ca de ce as spune eu oricum nu vei asculta; fa si tu un copy-paste si mergi si sfatuieste-te, nu fi asa grabnic la a judeca cine e unul cine e altul. Daca ai smerenie o vei face. Apoi mai discutam. Pana atunci imi esti dator cel putin cu scuze… . Pana atunci nu-ti permit sa ma pui pe mine in ceata inselatilor masoni, apostati, sincretisti, ecumenisti ori oricare alti rataciti.

  „L-as sfatui pe parintele Matei si alti preoti ADEVARATI din Biserica Lui HRISTOS… ” ?… Mai baiete, cine te inchipui tu ca esti sa sfatuiesti pe cei purtati de Duhul? Si, culmea orbirii, indraznesti sa-l sfatuiesti pe cel care a intocmit si trimis scrisoarea plina de lumina si atitudine „ca la carte” Patriarhiei Alexandriei pe chiar una dintre paginile unde este expusa aceasta… . Ce alta dovada mai vrei sa-ti dai seama ca ai o problema? Crestin ortodoxa.

  Domnul sa te miluiasca!

  P.S. – inchei aici. E destul de limpede, cred, pentru orice persoana rationala cel putin, nu doar pentru orice crestin ortodox… .

 28. Constantin_ox zice:

  P.P.S. – Si am si o rugaminte. Incearca sa recitesti comentariile inca de la inceputul listei lor…

 29. crestinul ortodox zice:

  da ,
  lup in piei de oaie am nesimtita indrazneala sa-ti spun inca odata portavoce a masonelului din Deal
  si de ce iti iti spun acestea pentru ca pe voi va intereseaza sa luati atitudine doar pentru ORTODOXIA din Afara Acestei Tari numita Romania , iar aici in Axeasta tar VAIUL si Amarul spurcaciunii protapita la carma Bisericii Orto…
  dar pe ce ne doare noi aici pe romanii crestini ortodocsi , anume Biserica Ortodoxa sau ORTODOXIA romanilor va doare undeva lupi in piei de oaie sau chiar va complaceti in aceasta mocirla infecta …ca nu slujiti ADEVARATULUI DUMNEZEU ci lui mamona ..
  am spus ca ar trebui facuta O scrisoare de instiintare cum ca masoneria este data anathema de Sinoadele Sfintilor Parinti insa nu se vrea a se sti , nu se vrea a se aude sau sariti de doi metri in sus cand se arata ADEVARUL care taie raul din radacina ș
  .va conplaceti in aceasta masluire si ascunderea ADEVARULUI in care va invartiti popi smintiti cu masonii cu care smintiti intregul popor si-l duceti la pierzare si nu la mantuire ..
  ,,cine te inchipui tu ca esti sa sfatuiesti pe cei purtati de Duhul? Si, culmea orbirii, indraznesti sa-l sfatuiesti pe cel care a intocmit si trimis scrisoarea plina de lumina si atitudine “ca la carte”,,
  asa va considerati fatarnicilor si fariseilor , pui de vipere ce sunteti , va considerati ca … sunteti cei purtati cu Duhul…
  IAR
  fata de Sfintii Acestui Neam care ADEVARAT au fost purtati cu Duhul si SUNT PURTATI CU DUHUL PESTE ACEST PAMINT ROMANESC , aruncati cu mocirla in ei cand DUMNEZEU ADEVARAT Arata Sfintenia Lor prin Minunile care le fac astazi si la 2 metri sub pamint //
  zici ca-mi dai o palma , iti spun Atat Fii cu bagare de seama sa nu-ti dea DUMNEZEU ADEVARAT o palma pentru inaltarea de sine pe care o ai si pentru argumentatii luminate prin care te tradezi fara sa vrei poate cine esti …
  Si problema care o am este sa Respectati Sfanta Liturghie pe care ati scurtat-o de al 3 ore la 1 ora si junatate si sa canonizati SFINTI Acestui Neam Care Fac Minuni si DUMNEZEU Se Slaveste prin Acestia iar voi adevarati lupi in piei de oaie nu-i vreti ai canoniza
  BUNUL DUMNEZEU sa Te Lumineze in Adevar si Lumina ADEVARATA !
  amin!

 30. STOP RFID 666 zice:

  Constantin_ox

  Ce cumpatare frate sa avem? Adica daca sunt pacatos, nu pot sa arat adevarul? Cand se sapa la temelia Bisericii trebuie sa iei atitudine si nu sa stai sa filozofezi.

  Nu sunt de acord cu jignirile si cu modul exaltat al crestinului ortodox, dar aici are dreptate. Stam si contemplam, in timp ce camasa lui Hristos este intinsa de toti pacalicii.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s