Elisabeta Rizea: 9 ani de la adormire – Mărturii cutremurătoare

La data de 6 octombrie 2003 a încetat din viaţă Elisabeta Rizea, un simbol al rezistenţei anticomuniste. „Viteaza din Nucşoara” a fost încarcerată politic deoarece a refuzat să predea Securităţii pe rebelii anticomunişti reuniţi sub comanda lui Arsenescu. Femeia a fost torturată pentru ideile ei: atârnată cu părul de un cârlig şi bătută până la pierderea cunoştinţei, iar mărturiile acesteia pot fi ascultate la Memorialul Victimelor Comunismului şi ale Rezistenţei de la Sighetul Marmaţiei.

Elisabeta Rizea, simbol al rezistenţei anticomuniste

Elisabeta Rizea s-a născut într-o familie de ţărani, în apropiere de Curtea de Argeş, ca nepoată a fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuta, ucis de securitate în 1948. A făcut 13 ani de temniţă grea pentru că a sprijinit activ „Banda Teroristă” Arsenescu-Arnăuţoiu. „Bandiţii” sunt de fapt, eroii rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului, scrie bucovinaprofunda.wordpress.com.

Elisabeta Rizea fost numită „duşman al poporului”, gospodăria etichetată „casă de bandiţi”, iar în cele din urmă prinsă de miliţie, condamnată la 7 ani de închisoare. În faimoasa închisoare de la Piteşti, Elisabeta a fost pusă în lanţuri şi închisă în celulă de maximă securitate.

Eliberată în primăvara anului 1958, Elisabeta continuă să ia legătura cu ofiţerii din Rezistenţă prin intermediul unei „căsuţe poştale” din scorbura unui copac din Valea Morii. Când conducătorul rezistenţei, Gheorghe Arsenescu, a fost arestat în 1961, ea este arestată din nou şi sentinţa îi este prelungită la 25 de ani. A fost transferată la închisoarea Mislea, închisoarea centrală a femeilor, unde a stat închisă alături de doamna Niculina Mihalache şi de zeci de femei legionare.

A fost torturată pentru ideile ei: atârnată cu părul de un cârlig şi bătută până la pierderea cunoştinţei. „După ce mi-au tras masa de sub picioare, au început să mă bată cu un băţ până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste şi am leşinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii şi mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic”. A fost eliberată din închisoare în 1964, cu decretul. Timp de aproape 30 de ani a fost ţinută sub supravegherea organelor de anchetă. Era chemată permanent la interogatorii şi împreună cu soţul său erau consideraţi „duşmani ai poporului”.

Povestea ei a fost publicată în ziarele româneşti şi prezentată în documentarele despre perioada comunistă.

Citiţi mai mult AICI.

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire, Pentru neam si tara și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Elisabeta Rizea: 9 ani de la adormire – Mărturii cutremurătoare

 1. vladutbanut zice:

  Frumos !
  Pacat ca nu prea mai sunt oameni ca si aceasta .
  Doamne ajuta !

 2. daniel zice:

  Vesnica ei pomenire!

 3. Dinu zice:

  Dumnezeu este iertator dar nici o data stramb in judecata Sa. El rasplateste si un singur pahar de apa fiecarui intoarce dupa cum a facut. Doamne pomeneste , si adune aminte indreptarile Tale prin Sfintii ce s au jertfit pentru a ne da marturii vii de credinta.

 4. George zice:

  Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

 5. Flavian zice:

  Vrednica fie-i pomenirea impreuna cu finul Cornel Dragoi, pomenit la 6 mai, impreuna cu care a dat interviuri in cartea „Povestea Elisabetei Rizea si a lui Cornel Dragoi” asiduu cenzurata de catre directorul respectivei edituri, Gabriel Liiceanu.

 6. Luisa I. zice:

  Sa ne plangem eroii dragi pentru faptele lor supranaturale si sa-i pomenim in rugaciune ,ca si ei sa ne pomeneasca pe noi

 7. Irina zice:

  Sa ne plangem mai ales pe noi, ca nu suntem in stare sa atingem nici un sfert din jertfa lor. Ca ne rugam sa moara capra vecinului si nu a noastra, in timp ce fostii si actualii securisti vand tara la pret de nimic.

 8. crestinul ortodox zice:

  Au fost Crestini Ortodocsi si Romani Adevarati pentru Adevarata Credinta Crestin Ortodoxa , pentru Acest Neam si aceasta Tara si au stat impotriva premergatorilor fiarei antihristice , comunismul sau ” hidra rosie cu suflare otravitoare ” …
  dar astazi , Cei care nu vrem a ne lepada de DUMNEZEU , Cei care vrem sa Fim Adevarati Crestini Ortodocsi si Adevarati Romani Avem de infruntat fiara antihristica , care inghite natii intregi acaparandu-le cu resurse cu tot , prin aceasta congregatie mafioto- jidaneasca , antihristica numita ‘the beast ‘ sau ‘uniunea europeana ‘ .acea uniunea condusa de dracii fara coarne , antihristii ce vor sa-si instaleze conducatorul cel mult dorit si visat adica spurcaciunea cea mare, sau antihristul !
  Asa ca Sa Fim Adevarati Crestini Ortodocsi si sa nu ne fie teama sau frica !
  caci frica este de la diavol , uratorul binelui si tatal minciunei ;
  Sa avem Curajul si Taria , Pe Al Nostru PAMINT ROMANESC
  de A LE SPUNE NU ! ACESTOR SPURCATI ,
  de a le spune , ca
  „PE AICI NU SE TRECE
  SI INSASi BUNUL DUMNEZEU
  VA FACE LEGE …”
  CINSTE ACESTOR EROI AI NEAMULUI ROMANESC si RUSINE Sa Ne Fie Celor Care am dat uitarii Acest Neam ROMANESC , ai nostri bunici , strabunici , mosi , stramosi , care au stiut sa-si Pastreze CREDINTA ADEVARATA dar si Acest Pamint au stiut sa-l Apere de Vrajmasi , de strainii de Neam , Credinta si Tara ,
  amin!

 9. crestinul ortodox zice:

  POPORUL CARE ISI UITA RADACINILE si TRECUTUL
  ‘SIMPLU SI USOR ‘…
  Defaimand pe Ai Sai INAINTASI
  SI ISTORIA SE REPETA in VIITOR
  PENTRU ACEL POPOR
  Defaimand parca pe Ai Sai Urmasi !
  Sa luam Bine Aminte La ce Vrem si Ce Ne Dorim nu numai pentru noi ci si pentru ai nostri copii si …!
  ORI CU DUMNEZEU
  ori cu mamona ?
  „Caci la doi domni nu se poate sluji , ori pe unul il va iubi si pe altul il va ura ,
  ori la unul se va inchina si de altul se va lepada ”
  Ne spune Domnul IISUS HRISTOS , DUMNEZEU ADEVARAT
  amin!

 10. crestinul ortodox zice:

 11. Implicati-va, comentati, sustineti !

  Dezbatere publica pe Think Outside the Box

  Educatie sexuala sau educatie pentru castitate?

  http://totb.ro/educatie-sexuala-sau-educatie-pentru-castitate

 12. Dinu zice:

  Domnul Iisus Hristos nu si lasa nici o data poporul la greu.

 13. Varahiil zice:

  Sa ne rugam ca Dumnezeu sa randuiasca oameni macar la fel de viteji si pentru vremurile care vin…
  Dumnezeu sa o odihneasca cu sfintii sai, pe roaba Lui cea viteaza!

 14. Ioan Cadar zice:

  „35. Unele femei şi-au luat pe morţii lor înviaţi. Iar alţii au fost chinuiţi, neprimind izbăvirea, ca să dobândească mai bună înviere;
  36. Alţii au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare;
  37. Au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi.
  38. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, şi în munţi, şi în peşteri, şi în crăpăturile pământului.’ (Evrei 11:35:38)

 15. Ioan Cadar zice:

  Erată
  Evrei 11:35-38

 16. crestinul ortodox zice:


  Sfantul Acoperamint al MAICII DOMNULUI si
  Acest Sfant ,
  Sfantul Parinte Arsenie Boca sunt SALVAREA si IZBAVIREA pentru noi romanii ca si popor dar si ca Tara , Romania – GRADINA MAICII DOMNULUI !
  amin!

 17. Petru zice:

  Vesnica sa-i fie pomenirea Elisabetei Rizea !

 18. Altu' zice:

  Meritam noi sa fi fost contemporani acestei martire? Ce, oare, merita nepasarea ori nesimtirea noastra fata de aceste acte de adevarata Credinta si demnitate umana, impotriva unor persecutii ale organelor represive? Oare nu pentru aceasta nepasare cretinoido-descurcareata ne pedepseste Dumnezeu, dandu-ne astfel de conducatori?

 19. Ioan Pelasgul zice:

  Rusi care si-au pastrat identitatea in Brazilia. Nici la TV nu se uita.( a nu intelege ca nu folosesc tehnologia( ca amish), in primul clip arata ca folosesc calculatoare si tractoare, dar nu se uita la TV ca are influenta negativa) 20. Vasilica zice:

  Vesnica ei pomenire!

 21. donnie yen zice:

  Biata femeie, acest documentar m- impresionat foarte mult.Aud multe persoane care trăiau pe vremea aia si se tot laudă cu pensiile de la colectiv, aceasta femeie a îndurat si a pătimit multe pentru oamenii dragi si pentru patrie dar se pare că pe unii îi doare in cot nici măcar o pensie sau vreun ajutor social nu i-au dat.Săraca femeie in ce condiţii si-a trăit bătrânetile si pe nimeni n-a interesat nimic.Nu poţi sa laşi de izbelişte o eroină care numai ea ştie câte a îndurat văd că povestea cu lacrimi in ochi întâmplările nici nu vreau sa ştiu ce era in sufletul ei, Dumnezeu s-o odihnească si s-o aşeze in ceata drepturilor.

 22. donnie yen zice:

  *dreptilor

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s