Părintele Justin despre plecarea românilor în străinătate

“Ce a făcut străinătatea din bietul român?

Vine şi el în ţară, după 4, 5 ani de stat în occident cu o maşină ultimul răcnet, ca să se uite vecinii la el: „mai, uite ce maşină a adus Grigore! Ai văzut măi, Ioane”? Şi ei îi văd maşina, dar nu văd că ochii îi sunt duşi în fundul capului, slab, cu nasul ieşit în faţă şi cu umerii uscaţi de munca nebună, pe care, săracu’, a dus-o acolo”.

Iată fragmente dintr-un interviu cu părintele Justin Pârvu, unul din cei mai cunoscuţi duhovnici din România, publicat în revista “Atitudini”: despre mirajul Occidentului, viciile unor români plecaţi peste hotare, munca lor de zi cu zi şi educaţia copiilor.

Părinte, se abat asupra omenirii vremuri mai întunecate – sărăcie, cutremure, revolte, războaie, boli şi multe înrobiri şi limitări ale drepturilor noastre umane – cu ce cuget ar trebui să treacă creştinul prin aceste greutăţi, fără ca să deznădăjduiască, fără ca să se compromită în vreun fel sufleteşte?

 “Acum a venit schimbarea aceasta de civilizaţie, chipurile mai evoluată. Dar să vedem cum ne-a evoluat această civilizaţie? L-a dezbrăcat pe bietul om întâi de obiceiurile lui frumoase, i-a luat şi haina de serbare şi serbarea la care nici nu mai are timp să ajungă. Apoi această civilizaţie l-a despărţit pe om de familia lui, încât tânjește soţia după soţul ei plecat prin ţări străine. Se duce bietul om să adune ceva hrană pentru copii, prin Italia, Franţa, Canada, Germania; şi în Sudul Africii îl găseşti pe bietul român, muncit, obosit şi tot distrus de sărăcie. Din păcate am lăsat ca situaţia economică să ne influenţeze viaţa creştină şi structura noastră sufletească. Este dureros să vezi cât de mult depinde credinţa noastră de aspectul material, de bani, încât parcă şi la biserică vin din ce în ce mai puţini oameni. Necazurile, în loc să ne aduce în biserici, ne îndepărtează? S-a scumpit benzina şi nu se mai duce omul la mănăstire sau la biserică. Unde este credinţa noastră? Lăsăm să ne-o fure vâltoarea lumii? Omul are ceva mult mai de preţ decât trupul – sufletul. De ce nu dăm valoare sufletului? Să îmbogăţim sufletul şi nu vom mai simţi sărăcia trupului. Credinţa poate să facă pâine din cuvântul lui Dumnezeu, de ce nu credem aceasta?

 “Românul a venit nu numai cu ştiinţa din străinătate, dar şi cu multe rele din lumea aceasta occidentală, vicii pe care au început să le cultive în familiile lor”

Se spune că progresul nu e o piedică în calea credinţei…

Fără îndoială că nu e o piedică. Civilizaţia şi creştinismul au mers mereu mână în mână. Dacă s-ar păstra principiile creştine, ar fi cu adevărat progres în civilizație. O societate atee are foarte multe goluri, şi de acest lucru şi-au dat seama şi comuniştii şi au schimbat tactica. Ei doreau o constrângere şi o izolare a omului, încât să nu ia contact cu celelalte civilizaţii, să nu privească în curtea occidentalilor. Dar au schimbat tactica şi au început să trimită elevii să studieze în străinătate, să înveţe două limbi străine. Însă omul a venit nu numai cu ştiinţă din străinătate, dar şi cu foarte multe rele din lumea aceasta occidentală, vicii pe care au început să le cultive în familiile lor. Cel mai mare rău împrumutat a fost avortul şi mamele au ieşit astfel din făgaşul lor. Mult mai „civilizate”, chipurile, au preferat să stea mai mult la televizor, la internet, să participe la lumea mondenă şi astfel s-a îndepărtat cu totul de rostul şi de chemarea femeii. Şi iată cum se descompune viaţa de familie şi de naţiune. Ce a făcut străinătatea din bietul român? Vine şi el în ţară, după 4, 5 ani de stat în occident cu o maşină ultimul răcnet, ca să se uite vecinii la el: „mai, uite ce maşină a adus Grigore! Ai văzut măi, Ioane”? Şi ei îi văd maşina, dar nu văd că ochii îi sunt duşi în fundul capului, slab, cu nasul ieşit în faţă şi cu umerii uscaţi de munca nebună, pe care, săracu’, a dus-o acolo. Dar aici în ţară trebuie să pară că e cineva şi se afişează cu maşini străine. Dar nu înţeleg sărmanii că acestea nu sunt obiceiuri nobile. Păi, cu maşina toţi țiganii se afişează acum, măi.

“Dacă românul a luat ceva din Apus, a luat întotdeauna ce era mai rău”

Eram la mănăstirea Bistriţa într-una din zile, în chilia mea şi numai ce văd în faţa geamului că se deschid trei maşini de lux şi mă gândeam eu cine să fie oare. Şi îi primesc pe aceşti oameni care erau şi ei nişte ţigani, şi nu vreun primar sau vreo mare vedetă. Maşini şi aur au toţi ţiganii, nu asta e civilizaţie. Nu e nimic grav faptul că e ţigan, au şi ei suflete ca ale noastre, nu am nimic împotriva lor, încă am văzut ţigani cu multă frică de Dumnezeu. Dar e grav faptul că împrumutăm din moravurile lor rele, de a ne da în spectacol cu viaţa noastră luxoasă. Ţăranul nostru s-a îmbrăcat în blugi, femeia şi-a luat cizmuliţă, dar ţiganul nu şi-a schimbat portul, el tot aşa a rămas. Când mă uit la cuconiţele noastre de azi, mă minunez de atâta degradare. Nu le mai vezi purtând în pântece, cu haine adecvate, ci le vezi ca nişte spiriduşi, cu pantalonii strâmţi ca nişte cauciuc, de nu ştiu cum de îi poate îmbrăca, în toate culorile pestriţe, cu tocuri lungi şi subţiri, de parcă sunt nişte libelule care se învârt numai în vârful aripioarelor. Dacă românul a luat ceva din Apus, a luat întotdeauna ce era mai rău. Să vă spun însă ce părere aveau soldaţii germani în război, când au venit la noi în ţară. Erau cu totul şi cu totul uimiţi de viața bogată şi frumoasă a românului. Pentru că ei ştiau de acasă că românul e sărac, că statele balcanice sunt nişte state de nomazi. Aceleaşi lucruri li se spunea şi soldaţilor ruşi – nişte state care nu au nimic, sărace şi aflate sub cucerirea lor, lăsate însă în libertate.

“Bogăţia românilor”

Ei, bine, când au intrat ei în curţile românilor, vedeau acolo păsări, animale, grâne, hambarele pline, belşug de fructe şi vinuri alese, bucuria vieţii şi jocurile copiilor – rămâneau germanii uimiţi şi ne întrebau: Dar ale cui sunt toate acestea? Pentru că nu le venea să creadă că sunt ale românilor. Şi ruşii s-au înfruptat din plin din bogăţiile românilor, pentru că ei nu o duceau aşa de bine ca românul, însă erau bine îndoctrinaţi de Partid că nu mai există nimeni pe lumea asta mai bogaţi ca ei. Lenin spunea, şi a avut dreptate: „va ţine comunismul în Rusia, sănătos aşa cum îl vedeţi, până ce va lua contact rusul cu civilizaţia europeană”. Când intra rusul în casele ţăranilor simpli, se minuna şi mai tare şi întreba: „Aici e colac, colac”? – pentru el colac însemna burghez. „Nu, domnule, aici e gospodăria mea” – răspundea ţăranul. „Dar vinou, vinou aveţi”? „Avem, hai la beci”. Şi rămânea rusul în beci toată noaptea, că mulţi dintre ei se înecau, îmbătaţi în vinul curs din butoaiele ţăranilor români. Erau toţi nişte flămânzi, atei şi unii şi alţii. Atât socialismul răsăritean cât şi cel apusean era unul si acelaşi lucru. Era un banc: un profesor de socialism este întrebat de un elev: „Tovarăşe, care este diferenţa dintre socialism şi capitalism”? Şi răspunde profesorul: „Mai, socialismul este robirea unuia faţă de celălalt, iar capitalismul invers”. Socialismul nu a făcut decât să sărăcească masele. „Ce-i al tău e al meu, ce-i al meu e tot al meu” – cam aşa era. Dar cât de sărac ar fi omul, dezmăţul şi moravurile uşoare tot nu lipsesc.

Asta este şi rodul educaţiei televizorului… Televizorul ca televizor, dar mamele, părinţii ce păzesc? Părinţii trebuie să orienteze copilul de mic ce să privească la televizor, cu toate că mai bine ar fi să se lipsească de tot de el. Dar şi la televizor acolo, sunt o sumedenie de posturi, unele cu otravă, altele cu lucruri de folos. Nu trebuie lăsat copilul să aleagă ce vrea el. Păi dacă ţi se pune în faţă două pâini – una otrăvită şi alta neotrăvită – ce faci, pe care o alegi? Televizorul îl tâmpeşte pe copil de la început. Ce să mai priceapă el mai târziu?

extras dintr-un interviu apărut în revista ATITUDINI, nr. 12

Acest articol a fost publicat în anti-politica, anti-sionism și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Părintele Justin despre plecarea românilor în străinătate

 1. . zice:

  Pentru cei interesati,,,
  Rugaciunea inimii necenzurata

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul si Cuvintul Lui Dumnezeu,
  pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si
  pururea Fecioarei Maria, iarta-ma pe mine pacatosul
  si ma miluieste.

 2. admin zice:

  de ce consideri ca a fost „cenzurata”? este doar o varianta.. rugaciunea fiind aceeasi
  multi sfinti cuviosi au zis varianta mai scurta si au ajuns la deprinderea ei

 3. Pingback: Romania fara medici de calitate. Este o tradare sa-ti parasesti tara, stiind ca mor oameni pe care ai putea sa-i salvezi « Saccsiv's Weblog

 4. legionarulortodox zice:
 5. legionarulortodox zice:

  la minutul 1:16…..ce bataie i a politistul………….pfffff, asta trebuie vazuta!

 6. Dinu zice:

  Inca nu incepe nici un iures, suntem prea pacatosi ca sa aratam si noi putina vrednicie. Dar mult nu mai este.

 7. crestinul ortodox zice:

  cand am vazut asa ceva , … fara cuvinte , daca la asta s-a ajuns , ca fiara de la brussels sa ne dezbine sa ne calcam in picioare intre noi oamenii si sa dicteze Brussels ce si cum sa faca slugile sau marionetele de guverne ce asculta si fac cum spune ‘the beast’ …
  Bunul DUMNEZEU cu Mila !
  ca este doar inceputul acelui iures ce va sa vina …
  Ajuta-Ne DOAMNE sa Fim Adevarati Crestini Ortodocsi !
  amin!

 8. crestinul ortodox zice:

  asta este si scopul ‘turnului babel ‘ adica brussels , toti adunati la un ‘numitor comun ‘ pentru un numarator comun…;
  si pe principiul ‘divide et impera’ vor a domni si instaura dictatura antihristica , jidanii sau sionistii

 9. legionarulortodox zice:

  Fratilor, daca uni dintre noi simt foame, simt lipsa banilor, lipsa lucrurilor necesae, sa simta frate si politicienii zdranganetul ferestrelor cand tipa 100.000 de oameni, sa simta si ei cand masina le este avariata, sa simta si ei costumul rupt, cum simt necajitii asfaltul, ca nu au incaltari!
  Nu stiu daca schimbam, dar aratam ca suntem treji, si tot conteaza, conteaza enorm!
  Fara sange varsat, si nu neaparat la propriu, fara un compromis, nu se schimba nimic, macar la nivel mic, noi numai stim sa luam atitudine!

 10. LEGIONARUL zice:

  IN STRADA TOT POPORULLLLLLLLLLLLLLLLLL………………………………..! AU, AU, AU AU….!

 11. crestinul ortodox zice:

  stii cum este butoiul de pulbere si scanteia

 12. crestinul ortodox zice:

  stii cum este cu „butoiul de pulbere si scanteia ” …’apare intai un butoi de pulbere , iar apoi vine scanteia ‘ metaforic vorbind !
  Insa Bunul DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI sa ne aiba in Paza , ca pina la nesfarsit nu se vor petrece toate …
  timpuri de incercare si prigoana , au avut si Sfintii Inchisorilor si toti Sfintii , Martirii si Mucenicii care au Slujit Lui DUMNEZEU si deloc lumii , trupului si lui mamona !
  ‘caci la doi Domni , nu se poate niciodata sluji ‘ spune Domnul IISUS HRISTOS
  ‘Ori slujesti pe HRISTOS , ori pe mamona ‘!
  amin!

 13. crestinul ortodox zice:

  Si daca este Sa ne APARAM ORTODOXIA , O VOM APARA si IN STRADA si PESTE TOT IN ASTA LUME !
  amin!

 14. crestinul ortodox zice:

  Aceasta Este a Noastra Tara ROMANIA , al Nostru Neam Romanesc si a Noastra ORTODOXIE intru ADEVAR si nu intru minciuna , sclavie intru care ne vor antihristii , strainii de neam si tara !
  Sa fie si pentru copii nostri Aceasta tara ROMANIA , Acest Neam si ORTODOXIE ADEVARATA

  amin!

 15. oarecare zice:

  admin
  ce se intampla ca nu mai merge atitudini.com?

 16. LEGIONARUL zice:

  ****OBLIGATORIU DE VAZUT**** IMPRESIONANT, EMISIUNE „IN PREMIERA” STIM CA ANTENA 3, NU E UN POST TOCMAI PRO-CRESTINISM SA -I ZIC ASA…….IN CIUDA ASTA SI A PAGINI GRAFICE A EMISIUNII…………..GASIM UN REPORTAJ FOARTE FRUMOS, DESPRE PUSTNICI………………..INCEPE LA MINUTUL 26…..

  http://inregistrari.antena3.ro/view-In_Premiera_cu_Carmen_Avram-41.html IMPRESIONANT!

 17. crestinul ortodox zice:

  noi nu stim dar DUMNEZEU II STIE ,
  DUMNEZEU II STIE pe Acei Pustnici care Mai sunt in Acesti Munti si Care pentru ale Sfinte Rugaciuni ne mai Tine DUMNEZEU pe Acest Pamint Sfant ,
  ale Lor Sfinte Rugaciuni , Ale Preotilor Adevarati si ale Celor care se roaga in Duh si Adevar la DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI , pentru Aceasta Tara si Acest pamint , pentru noi crestinii ortodocsi

  amin!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s