Pr. Matei Vulcănescu – Despre anateme și dogme

Emisiunea Credință și tradiții nemțene
Realizator: Mihai Silviu Chirilă

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Pr. Matei Vulcănescu – Despre anateme și dogme

 1. LEGIONARUL zice:

  Mai fratilor, suntem in barca Lui Hristos, depinde de noi, daca ramanem sau coboram.
  Oricum trebuie luata atitudine, ori de cate ori este amenintata Ortodoxia si Biserica, indiferent de situatie! Mai terminati cu Stilurile, au greseli si stilistii cu duiumul….pe ei nu i recunoaste nimeni!
  Noi avem Petru Voda, nu Slatioara!

 2. Dinu zice:

  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.

 3. Parintele Matei Vulcanescu zice:

  Recomand cu caldura sa vedeti emisiunea a doua! In care explicam problema anatemelor si pozitia fata de masonerie. Prima emisiune este mai mult descriptiva. A doua e mult mai explicita!
  Va indemn sa vedeti intai partea a doua(emisiunea nr 2) iar daca mai aveti timp urmariti si partea 1( emisiunea nr 1).
  Fac o precizare: anatema nu este o avertizare, cum gresit se poate intelege ci este o taiere efectiva din Trupul lui Hristos adica din Biserica.

 4. Dinu zice:

  Pot sa zic ca acum intaleg si eu cat de importanta este prima porunca.
  SE pare ca nu mergi pe calea ortodoxiei si cu teatru si cu Dumnezeu,
  Si nici acum nu o intaleg asa de bine Aceasta prima porunca
  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  Poate doar Sfintii o intaleg mai pe deplin.

 5. ortprot zice:

  Am facut un blog pentru intoarcerea protestantilor la Ortodoxie:
  http://ortodoxieprotestantism.wordpress.com

 6. Varahiil zice:

  Pr.Matei (de data asta lasam asa…)
  As dori sa comentez doar asupra a doua chestiuni:
  1. ideea conform careia Dumnezeu a ingaduit comunismul, doar pentru a dezvolta misionarismul, mi se pare total gresita. Afirmati ca ortodoxia devenise formala cu putin timp inainte de instaurarea regimului comunist, si ca ortodocsii erau caldicei, limitati doar la manifestari exterioare. Va reamintesc ca in preioada de dinainte de instaurarea regimului comunist a trait generatia de elita a Neamului nostru, generatie din care a facut parte si Mircea Vulcanescu. La nivelul de credinta si de cultura a acelei generatii, noi nu ne ridicam, si nici nu ne vom ridica vreodata…e bine sa va reamintiti asta!
  2.inca un aspect extrem de important pe care as dori sa vi-l semnalez, ca om: atunci cand semnati pe bloguri sub celalalt nickname, si indemnati pe oameni sa protesteze public impotriva ierarhilor si a patriarhului din Romania, cand spuneti „hotarat” ca „asa nu se mai poate” si ca „trebuie sa punem mana pe arme” (chiar?..), nu uitati sa mentionati si faptul ca apartineti de Mitropolia Veriei, si ca traiti in Grecia, si ca sunteti la adapost. Asa mi se pare cinstit si omeneste! Dvs. nu vi se pare la fel?

 7. Varahiil zice:

  Ah, si inca o chestiune de care faceti abstractie: insistati foarte mult pe ideea de misiune si misionarism in Africa sau in alte parti.E o idee minunata, dar se potriveste DOAR pentru Biserica Ortodoxa din Grecia. Poate ati uitat ca Grecia nu a trecut prin 50 de ani de comunism, si nu se compara din punct de vedere financiar cu Biserica Ortodoxa din Romania…si nu se compara, cred, din nici un punct de vedere! Preotii nostri infundau puscariile, iar grecii…grecii!
  Poate ar trebui sa ganditi de doua ori inainte de a fi asa entuziast..sau poate ar trebui doar sa traiti printre noi.
  In turnul de fildes normal ca te inunda fantezia.

 8. teolog Valentin zice:

  @Varahiil, la minutul 37 din prima emisiune parintele spune ca Sfantul Mucenic Daniil Sasoiev spune ca motivul pentru care comunismul a venit in Rusia a fost tocmai lipsa de misiune in afara granitelor rusiei. Ceea ce este cu totul adevarat pentru ca Sinodul Bisericii Ruse din afara granitelor Rusiei numit ROCOR a facut o misiune extraordinara in Apus si in America, in Filipine, etc. Institutul Sfantul Serghie de la Paris e facut de Rusii care au fugit de comunism si au adus Ortodoxia in Apus. Sa nu uitam ca „Pelerinul Rus” celebra carte despre Rugaciunea inimii a condus mii de apuseni la ortodoxie. Sfantul Ioan Maximovici a fost la randul sau apostol in Filipine, in China, la Paris si apoi la New York. Deci parintele nu se refera la elita romaneasca interbelica ci la Rusia. In Romania, daca citesti „Intoarcerea la Hristos” a lui ioan Ianolide, carte inspirata cu file de Pateric Romanesc din Inchisorile comuniste, chiar Sfantul Valeriu Gafencu marturiseste ca acea generatie avea nevoie de focul curatitor al puscariilor si necazurilor ca activismul religios ortodox sa se transforme in traire cu Hristos in chipul cel mai real. Este marturisirea Sfantului Inchisorilor. Acesti oameni de elita au fost lamuriti in foc ca aurul in topitoare ca sa ajunga la desavarsire. Generatia de aur de care vorbesti avea si ea lacunele ei, inclusiv ecumenismul, cum e atat de vizibil la o mare martira a noatra, la Aspazia Otel Petrescu care spunea ca se ruga la Tereza de Avila. Dar de episodul primirii in inchisoare a episcopului unit de catre ortodocsi cu ” Pre Stapanul si Arhiereul nostru” cum poate fi vazut? Deci sa nu idealizam nici o generatie. In fiecare generatie Dumnezeu ridica oameni duhovnicesti, iar astazi mai mult ca oricand avem acces la marturisirea fratilor nostri greci, rusi, sarbi. Pentru ca nu mai este „nici elin, nici rob, nici slobod, nici parte femeiasca, nici pare barbateasca, ci toti sunt una in Hristos Iisus. „(citat din Sf Ap Pavel.
  Misiunea este baza ortodoxiei: „Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui…” Evanghelia Matei. deci e clara porunca lui Hristos. Misiunea nu se face cu bani ci cu vointa, dorinta, si constiinta.
  Cu ce e gresit sa protestezi impotriva ereziei si ce poti pati? Nimic. Cred ca frica pazaste pepenii eretici la noi.

 9. Dinu zice:

  Varlahiil cred ca tu ai cam suferit prea mult pentru Hristos de vorbesti asa, fiecare primeste rasplata de la Hristos nu de la noi , vezi de credinta ta ortodoxa nu te mai arunca la grumazul altuia. Ce zice Sfantul Pasie ? Rabdare , rabdare….

 10. crestinul ortodox zice:

  Pr Matei , nu este cumva cel ce semneaza cu ‘pr Timotei’ ?
  de acord cu Varahiil ‘ poate ar trebui sa traiti printre noi ‘ sa fim intr-adevar pe aceleasi baricade pentru Adevarata Ortodoxie !
  amin!

 11. Dinu zice:

  Sa nu spun mai mult Orthodox ar intinde nu numai in brat ci ambele brate sa poata salva pe catolici . Dar Adevarul nu poate fi rasturnat nici de Dumnezeu, de Sii toate sunt cu putinta la Dumnezeu si din toate aceste lucruri doar Dumnezeu pe site pe toate.

 12. crestinul ortodox zice:

  DUMNEZEU este Adevarul , este Iubirea intru care se Afla Lumina Adevarata , Adevarul este DUMNEZEU , unde este Acceptat si Aratat Adevarul Curat este primit DUMNEZEU , este Acceptat Insasi DUMNEZEU , insasi Lumina Adevarata !
  dar pentru Acestea , DUMNEZEU ni se Arata prin Iubire , cine Vrea sa Primeasca aceasta Iubire , va primi si va Afla Adevarul si Lumina Sfanta , va Afla pe DUMNEZEU !
  si in ORTODOXIE se Afla Adevarul si Lumina Adevarata cea DUMNEZEIASCA si Sfintitoare pentru orice crestin ortodox si pentru toti care inca cautam acestea sau rostul vietii pe pamint.
  Sa Aratam si sa Marturisim Adevarul Curat , HRISTOS ESTE ORTODOX !
  „Iata Eu Stau la usa si bat , cine va aude si imi va deschide , Voi Intra la el , voi cina cu el si Voi fi intru el si el intru Mine ” ne spune Mantuitorul , Domnul IISUS HRISTOS
  Doamne Ajuta-ne si Apara-ne sa fi Adevarati Crestini Ortodocsi !
  Doamne Apara si Ajuta la Adevarata Ortodoxie !
  amin!

 13. Varahiil zice:

  @Dinu
  Nu am sarit la gatul nimanui,dar uneori este bine sa spunem lucrurilor pe nume. Cred ca nimic nu poate justifica joaca cu vietile sau cu mantuirea oamenilor, nici macar statutul de preot. In rest, Dumnezeu le vede si le stie pe toate…

 14. george calin zice:
 15. Dinu zice:

  Pacatele framanta toata omenirea si toate natiunile insa noi ortodoxii ar trebuii sa fim un pic altfel decat restul, Bunul simt noi daca il pierdem ar trebuii sa fim pomeniti la psaltire nu la Sfanta Jertfa , poate asa Psaltirea are sa fie citita mai mult sii oameni si-ar reveni in simturile lor si a bunului simt, este parerea mea, sa ma iertati ca-mi dau cu parerea.

 16. Dinu zice:

  Ca daca eu nu am bunul simt cum as putea sa-l simt atunci pe Hristos, numai daca se indura Hristos de mine si ma aduce din nou in simturile mele si in ordinea fireasca a lucrurilor.

 17. Dinu zice:


  un Parinte care ma salvat si pe mine nebuloasa vietii mele

 18. Varahiil zice:

  @Dinu
  Pai, SUNTEM altfel decat restul. Depinde ce intelegi prin bunul simt. Totul are limite, bunul simt nu inseamna sa te faci pres inaintea oricui.A spune Adevarul nu inseamna ca esti lipsit de bun simt. A lua atitudine atunci cand viata sau credinta, sau mantuirea altuia este in pericol, nu inseamna lipsa de bun simt…Ce intelegi tu prin bunul simt?

 19. Dinu zice:

  Eu asa intaleg bunul simt , daca eu primesc ceva de la tine un sfat un dar un ajutor. sa nu-l tin dor pentru mine o data primit sa-l dau mai departe la altii care au la fel nevoie ca si mine. Vorbim despre Evanghelie, despre Adevar , despre misiunea noastra crestina , despre marturisirea noastra care trebuie sa o dam. Noi trebuie sa marturisim in fata lui Dumnezeu dar si in fata oamenilor si in fata altor neamuri. Daca Parintele Cleopa ne vorbea despre cele doua ziduri duhovnicesti, cum sa ajungem in fata lui Dumnezeu, atunci pentru noi, care traim in lume unul din aceste ziduri este marturisirea sau marturia sau vestirea , propovaduirea a cea ce Dumnezeu ne-a dat fiecaruia. Noi suntem o cetate fara un zid, Oare parinti nostri nu au avut copii ?? unde sunt copii aia multii? au fost decimati au fost materie prima pentru vrajmasi, toti au luat calea strainatati si nu au luatoo ca misionari ci au luato dupa bani dupa materie. Ganditiva ce era daca toti ramanii nostri care au plecat dincolo ar fi dus cu iei o misiune ortodoxa, nu avea Europa o alta culoare acum? Deci noi ortodoxii avem o dubla misiune cea de a face copii dar si cea de a marturisii Adevarul. Tiganii fac multi copii si o sa umple pamantul cu iei , dar iei cutreira pamantul dar nu-l marturisesc pe Hristos poate unii, decii copii nostri sunt bucuria noastra atunci cand si iei marturisesc Adevarul , marturisesc pe Hristos, de aici ne vine fericirea si toata bucuria noastra.
  Ma gandesc ca acesta este un bun simt de a vedea nevoile altora si de a le rezolva de a da solutii. Nu-i dai la fratele tau cu Adevarul in cap si dupa Domnul cu mila, Daca critici ceva trebuie sa si afirmi ceva sa arati ca tu vii cu solutii adevarate tu vii cu Hristos nuu cu un alt inlocuitor. Pentru ca daca tu critici degeaba critici daca nu si afirmii alceva si daca tu afirmii si tu vei fi criticat daca nuu vii cu solutii adevarate. Deci nu izbucnim asa ca vulturii , noi mai degraba ar trebuii sa clocim sa fim oameni ai Duhului Sfant in aceste zile atat de negre pentru noi. Parintele Iustin este un vultur , pentru ca el a fost format de atatea si atatea greutati, dar noii nu stim sa purtam o povara macar , nu stim sa ne tinem de un canon adevarat.

 20. Varahiil zice:

  @Dinu
  Adevarul nu poate fi spus partial, doar de dragul de a nu supara. Atunci cand trunchiezi adevarul de dragul de a place oamenilor, asta nu se numeste bun simt, ci compromis si fatarnicie. E o alta nuanta, care da diferenta, daca vrei.
  Sigur ca nu poti arunca omului in cap cu adevarul tau, dar poti sa- l spui o data, si dupa aceea sa pui in practica ceea ce ai spus. Asta constituie cea mai puternicaa marturisire a adevarului. Restul sunt povesti…despre ceea ce-ti place sa numesti bun simt.

 21. Dinu zice:

  @Varahiil
  Da se pare ca avem o mica neintalegere, sau imi lipseste mie ceva cunostinte teologice, sau poate m-am grabit a te judeca, imi cer iertare frate dar in felul cum vorbim noi Adevarul devine un pic abstract.
  Adevarul ramane intr-o perfecta legatura cu o judecata dreapta si cu dragostea care toate trei sunt atribute Dumnezeiesti.
  Nu pot avea eu Adevarul meu si tu pe al tau. Noi oameni gresim si suntem supusi greseli dar sunt spre fericirea ta si spre fericirea mea si prin mila Domnului putem avea o intalegere buna a cea ce este bun si drept si corect.
  Doamne ajuta.

 22. Parintele Matei Vulcanescu zice:

  Pentru a vedea ceea gandesc, scriu si vorbesc puteti vizita siteul meu:
  http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2012/09/19/ortodoxie-anatema-dogma-ecumenism-papalitate-si-masonerie/

 23. crestinul ortodox zice:

  Despre Anthema , ce inseamna si ce este ….
  „Din Sfanta Scriptura aflam ca este nefiresc ca din aceeasi gura sa iasa binecuvantarea si blestemul (Iacov 3, 10). Traditia si istoria ne stau insa drept marturie ca blestemul a fost una din formele de manifestare ale autoritatii bisericesti inca din primele veacuri crestine. Unii oameni ar putea spune ca Biserica da dovada de „fatarnicie” in aceasta situatie. Dorim sa aratam pe ce anume se intemeiaza acest demers al Bisericii, care desi este unul extrem, nu este nicidecum lipsit de fundament.

  Dintru inceput, trebuie sa spunem ca, in Biserica, blestemul este indreptat catre diavol. Acest lucru este evident in rugaciunile intocmite special de catre Sfintii Parinti pentru indepartarea demonilor si a lucrarii acestora. Cel mai cunoscut exemplu sunt Molitfele Sfantului Vasile cel Mare: “Te blestem pe tine, incepatorul rautatilor si al hulei, capetenia impotrivirii si urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine cel aruncat din lumina cea de sus si surpat pentru mandrie in intunericul adancului”.

  A doua situatie in care Biserica se foloseste de blestem are in vedere erezia, perceputa ca un puternic mijloc prin care diavolul cauta sa aiba o influenta asupra Bisericii.

  In acest sens, cea mai grea pedeapsa pe care o poate da Biserica este anatema. Ea presupune excomunicare, blestem, afurisanie si reprezinta actul religios prin care Biserica inlatura din randurile sale pe cei care se fac vinovati de grave incalcari ale doctrinei si dogmei crestine. Excluderea se face pe timp limitat (pana la indreptarea si ispasirea greselii) sau se face pentru totdeauna. Ea se aplica atat clericilor cat si mirenilor. ”

  astfel Anathema este ‘excomunicare, blestem, afurisanie si reprezinta actul religios prin care Biserica inlatura din randurile sale pe cei care se fac vinovati de grave incalcari ale doctrinei si dogmei crestine. ”
  si Parinte Matei , nu le amestecati ” anatema este in afara granitelor , este avertisment din dragoste , nu este nici blestem …”
  oare asa Au Procedat Sfintii Parinti ?
  referitor la Sfanta Impartasanie pentru fiecare duminica ,
  si atunci , pentru ce au fost Inventate Cele 4 Sfinte Posturi de peste an de Sfintii Parinti , Oare nu pentru a fi Tinute , Respectate si noi , crestinii ortodocsi sa fim Pregatiti pentru Sfanta Impartasanie ?
  macar de 4 ori pe an !
  nu , in fiecare duminica , intrucat traim in lume si putinta ca atare este sub semnul intrebarii , pentru postul in bucate si curatenia trupului pentru o Sfanta Impartasanie din fiecare duminica !
  Asa Le-au Lasat Sfintii Parinti , lasati-le asa cum sunt si nu vrem sa procedam cum fac catolicii sau ereticii , impartasirea deasa , in foarte duminica , fara Harul Sfant dar si fara Folos !
  „Ce este Adevarul ? ”
  in primul rand ” Biserica suntem noi , Biserica nu sunt clericii , Biserica nu este patriarhul ” dar despre Biserica ca Institutie Slujitoare statului si nu lui HRISTOS ce parere Aveti , parinte ?
  …………………………………………………………………………………
  ADevarul este Acesta
  Biserica lui HRISTOS este Una
  Biserica Lui HRISTOS Este Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica BISERICA cum Spun Sfintii Parinti prin Crezul Crestin Ortodox de la Sinodul Niceea 324-325
  si BisericaLui HRISTOS , Biserica ORTODOXA nici catolica nu este si nici Institutie slugarnica Statului si Nu Slujitoare Lui HRISTOS nu Trebuie sa fie , ca de , ” la Doi Domni nu se poate sluji in acelas timp ” !
  Astfel , Una Este BISERICA LUI HRISTOS
  si alta este
  Biserica , ca Institutie care se rupe de slujirea Lui HRISTOS prin ecumenism , masonerie si … sau adevaratii lupi in piei de oaie …
  isr PS Serafim de Pireus este mai Mult Decat un Marturisitor , sa-L Aveti Ca Exemplu si Model si dvs si toti Ierarhii Romani din Aceasta Tara Crestin Ortodoxa numita Romania si lasati masoneria , ecumenismul si toata slujirea fatarnica , de folos pintecelui si intereselor materiale si SLUJITI IN ADEVAR ORTODOXIEI si nu la doi Domni …
  ” Ca La Doi Domni nu se poate Sluji , ori pe Unul il Iubesti si pe altul il urasti …”
  cum spune Sfantul Apostol
  „Pastoriti Biserica Lui HRISTOS cu Intelepciune , cu responsabilitate ” intrucat Biserica lui HRISTOS este Intr_una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica , ESTE ORTODOXIA si nu Katolikia !
  Mare lucru este de A Marturisi ADEVARUL CURAT , adica pe DUMNEZEU intrucat , atunci cand Marturisesti pe DUMNEZEU sau Adevarul Curat , Afli Calea , Adevarul si Viata !
  ‘Eu Sunt Calea , Adevarul si Viata ‘ Domnul IISUS HRISTOS
  Spui Adevarul Curat , Afli Lumina DUMNEZEIASCA cea Adevarata , intru care aflam si Mantuirea
  in veci ,
  amin!

 24. crestinul ortodox zice:

  „…
  A doua situatie in care Biserica se foloseste de blestem are in vedere erezia, perceputa ca un puternic mijloc prin care diavolul cauta sa aiba o influenta asupra Bisericii.

  In acest sens, cea mai grea pedeapsa pe care o poate da Biserica este anatema. Ea presupune excomunicare, blestem, afurisanie si reprezinta actul religios prin care Biserica inlatura din randurile sale pe cei care se fac vinovati de grave incalcari ale doctrinei si dogmei crestine. Excluderea se face pe timp limitat (pana la indreptarea si ispasirea greselii) sau se face pentru totdeauna. Ea se aplica atat clericilor cat si mirenilor. ”
  sursa Crestin Ortodox .Ro

 25. Dinu zice:

  Taina cea de veacuri ascunsa , a fost aratata lor Sfintilor Apostoli si marturisitori ai lui Hristos din care ne impartasim si noi astazi. Excomunicarea sau oprirea de la Taina cea aratata si descoperita Sfintilor Apostoli si marturisitori ai Adevarului nu este facuta de catre Biserica, este facuta de catre cel rau nu de catre Biserica, Biserica doar constata cea ce este, si prin atitudinea Sa marturiseste ca acele madulare , sau acel lucru nu este din Taina Lui Hristos.Biserica doar se pozitioneaza Adevarului, Ea nu excomunica pe nimeni pe toti primeste pe toti iubeste.

 26. Dinu zice:

  Poate nu e bine spus se pozitioneaza, dar acest lucru arata , o pozitie de lupta continua , o veghere neintrerupta, o urmare , o deplasare, o inaintare, o lucrare, a urma sau a urmari pe Hristos, a alerga dupa El , a intampina , a te intalni cu Hristos. A urma pe Miel ori unde merge El. Sfintii merg si asculta tot ce spune Mielul nu Vulturu ci Porumbelul. Biserica nu este un Vultur, Ea nu rapeste de la nimeni nimic.

 27. Dinu zice:

  Biserica este Stalp de foc si de Biruinta, Scara cereasca. Sa ne aducem aminte de Sfintii , nu e mic nr. Parintilor surprinsi in rugaciune , vazutii ca Stalp de foc.

 28. Varahiil zice:

  @teolog Valentin
  Sa nu confundam notiunea de „cauza” cu cea de „consecinta” in ceea ce priveste misiunea extrem de prolifica facuta de ROCOR. Legat de generatia interbelica aveti dreptate, dar trebuie sa luati in considerare si faptul ca printre cei intemnitati nu se aflau numai Ortodocsi, desi noi ne referim preponderent la ei , noi insine fiind Ortodocsi. Au fost intemnitati si multi preoti greco-catolici, calugari si calugarite. (in treacat doar mentionez, d-na Aspazia Otel era un copil cand a intrat in temnita, si estte posibil ca intreaga cultura religioasa sa si-o fi format acolo, cu influentele de rigoare).
  Revin la misiune si misionarism. Roman fiind, nu mi-am putut imagina ca p. Matei discuta despre misiunea facuta de Biserica Rusa! Dar orice e posibil, intrucat cu aceeasi nonsalanta se discuta si despre misiunea Bisericii din Grecia..Preotii romani au de indeplinit o misiune mult mai dificila in propria Tara, cu un popor care pana azi sufera de infirmitatile ssufletesti aduse de comunism.
  Spuneti ca nu e nevoie de fonduri pentru a face misiune?
  Iertati-ma, dar nu cred ca misiunea de acolo se poate rezuma ddoar la cele duhovnicesti

 29. cristi r zice:

  eu il apreciez pe parintele matei,asa ar trebui sa fie toti preotii ortodocsi,impotriva ecumenismului si masoneriei
  http://carteromaneasca.wordpress.com/2012/03/28/biserica-ortodoxa-romana-condamna-francmasoneria/

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s