Prof. Ioan Ica Jr.- CURS: Biserica ca spectacol sau ca prefacere launtrica reala? Ethos liturgic nestiut sau ignorat?

Citiți și:

Teologia liturgic-euharistică a Cuviosului Atanasie din Paros (1721–1813) – Prefaţa Dogmaticii

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

97 de răspunsuri la Prof. Ioan Ica Jr.- CURS: Biserica ca spectacol sau ca prefacere launtrica reala? Ethos liturgic nestiut sau ignorat?

 1. crestinul ortodox zice:

  am o Intrebare , Atunci de ce Sfantul Ioan Scararul , a spus anume
  a Canta Lui DUMNEZEU este leacul pentru acea ‘nesimtire ‘ (cel ce nu aude si nu vede ) , este urcusul peste cea dea a 37 a treapta-treapta nesimtirii – de pe Scara Duhovniceasca , „Scara Sfantului Ioan Scararul ” ?
  sau
  De Ce ‘A Canta ‘ inseamna a te ruga de doua ori in acelasi timp , catre DUMNEZEU ?
  Un crestin ortodox , trebuie sa simta Prezenta Lui DUMNEZEU , cand participa la SFANTA si DUMNEZEIASCA LITURGHIE , insa rostita de la inceput la sfarsit asa cum ne-au lasat-o SFINTII NOSTRI , pe acest pamint ;
  ca nu zadarnic , AU FOST ARATATI CA FIIND SFINTI SI PLACUTI AI LUI DUMNEZEU , pe aceste meleaguri romanesti !
  SI avem MULTI SFINTI SI PLACUTI ai lui DUMNEZEU , care poate daca „Liturghia era un spectacol ” nu mai erau SFINTI , sau DUMNEZEU NU MAI CERTIFICA SFINTENIA ACESTORA PRIN MINUNI SI CUVANTUL SAU !
  astfel , Acesta SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE , CARE AU TINUT-O SI ACESTI SFINTI Marturisitori mai aproape de zilele noastre , ma refer sec XX sa fie Slujita si Tinuta ad literum , de la inceput la sfarsit pentru ca Este Sfanta si DUMNEZEIASCA LITURGHIE , aratata de INSASI BUNUL DUMNEZEU !
  buba este altundeva , ecumenismul , tacerea malc la vicleniile dusmanilor BISERICII LUI HRISTOS , ‘ acea spurcaciune care intra si in BISERICA murdarind unele suflete de acolo ‘ spune Sfantul Parinte Arsenie Boca !
  raul trebuie taiat de la radacina , nu ‘coafat ‘ sau cochetat , adica compromis tacit cu raul , care da cu barda in ‘Acel COPAC BINE INFIPT CU RADACINI ADANCI in pamint tare ‘ numit BISERICA CRESTIN ORTODOXA – BISERICA LUI HRISTOS !
  iar noi , crestin ortodocsii TREBUIE SA FIM CRESTINI ORTODOCSI ADEVARATI , nu de nume si fata sau cum se arata doar ‘ortodocsii ‘ care ‘una zic si alta fac ‘ !
  A FI CRESTIN ORTODOX inseamna A Marturisi cu Adevarat CA HRISTOS este ORTODOX ! noi suntem oameni , suntem BotezaTi Intru HRISTOS CEL ORTODOX si trebuie sa ne rugam , sa luptam si sa ne ridicam daca suntem cazuti si astfel pina la capat cand DUMNEZEU Va Spune , va vorbi CU ADEVARAT ORTODOX , despre noi !
  nu zadarnic si Petre Tutea A spus Clar si raspicat
  „DUMNEZEU este roman ! ”
  amin!

 2. amin zice:

  Afirmatia ca „Sf. Slujbe sunt plicticoase si trebuie dinamizate” este cel putin stranie pentru un preot ortodox care pregateste noile generatii de preoti.

 3. demni zice:

  Să-mi fie cu iertare dacă deranjez. Citiți vă rog articolul de mai jos iar dacă găsiți intenția mea a fi bună, publicați-l pe blog sau răspândiți-l cum știți mai bine.

  http://demni.net/2012/08/07/indemn-la-rugaciune-catre-sfintii-martiri-brancoveni-in-ziua-praznuirii-lor-16-august-zi-de-post-nu-putem-admite-ca-numele-domnului-sa-fie-hulit-in-concerte-smintitoare/

 4. pcmouse zice:

  demni-vezi ca pe blogul tau este semnul celui rau daca te uiti cu atentie..mai cum isi baga coada.extraordinar:(..inainte de o rugaciune apare „66”uitate te rog cu atentie si sterge cei 2 de 6 daca poti..

 5. demni zice:

  pcmouse

  Nu e 66, sunt ghilimele. Iar oricum 66 nu e numărul fiarei.

 6. pcmouse zice:

  numai ghilimele nu sunt acelea..

 7. demni zice:

  La modul cel mai serios, sunt ghilimele, este o „aplicație” de la wordpress, am folosit-o să se deosebească de restul materialului sesizarea mea. Însă dacă cu adevărat mai deranjează pe cineva, ma văd nevoit să o scot.
  Dacă te uiți atent totușui, în general așa arată ghilimele.

 8. Vasile zice:

  of topic: Cât ne costă venirea Papei în România
  Thursday, August 2nd, 2012. Filed under: Blasfemii

  Îmi povestea acum câteva luni un preot de țară despre lista cu bucate pe care dorește să le consume, atunci când vizitează o parohie, episcopul locului. Numai pești rari și licori scumpe. Dansatoarele din buric lipsesc ca să fie tabloul complet al vizitei sultanului într-un pașalâc. Deși, femeile nu lipsesc cu desăvârșire. Preoteasa parohiei respective e obligată să facă frumos înaintea episcopului, chiar să se învoiască de la serviciu dacă are așa ceva. Preotul îmi spunea că a trebuit să se împrumute ca să procure toate produsele cerute de staff-ul episcopului, ba chiar să caute pe piața neagră o anumită băutură care nu se găsea în magazine. Pentru că parohia e săracă și biserica abia strânge banii necesari ca să achite cheltuielile curente.

  Ei, acuma înmulțiți această mică aroganță de episcop de câteva mii de ori și obțineți vizita Papei în România. „Atunci când, în 1999, la invitaţia preşedinţilor Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi a Prea Fericitului Teoctist, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră, gazdele au primit promisiunea revenirii Suveranului Pontif în România. Revenirea va avea loc cât de curând, la o dată ce se va stabili ţinând seama de condiţiile proiectării şi realizării unei vizite papale. Ne bucurăm să constatăm că invitaţiile corespunzătoare sunt transmise şi că vom putea iniţia în curând, la Roma, discuţiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif în România”, a declarat ieri ministrul de externe Andrei Marga (sursa).

  De data asta Papa a fost invitat de Băsescu, în 2008, și de atunci se tot bifează diverse etape ale tratativelor, probabil mai scurte decât tratativele purtate cu Papa Ioan paul al II-lea (care au durat opt ani), de vreme ce Marga susține că vizita va avea loc „cât de curând”.

  N-am reușit să găsesc cât ne-a costat vizita lui Ioan Paul al II-lea în 1999, dar e plin Internetul de vizitele controversate ale Papei Benedict în ultimii ani prin Europa. Ultima care s-a lăsat cu proteste violente a fost în Spania, în 2011, când oamenii au fost nemulțumiți că statul spaniol, care tocmai le tăiase lor salariile și pensiile, că era criză, cheltuia 100 de milioane de euro ca să-l primească pe capul Bisericii Catolice în vizită. Jumătate din sumă era alocată pentru serviciile de securitate necesare protejării unui om care propovăduiește iubirea, pacea și iertarea.

  Sigur că ulterior s-a spus că sectorul privat ar fi câștigat tot pe atât din turismul ocazionat de această vizită, dar nu cred că Spania suferea de lipsă de turiși, după cum nu cred că în România vor da năvală turiștii ca să-l vadă pe Benedict cum se pupă cu Daniel și mai promit o dată că vor conlucra pentru pacea mondială și unificarea ortodoxiei cu catolicismul.

  Dar, după ce am cheltuit 20 de milioane de euro pentru un referendum inutil, și în timp ce cheltuim 500 de milioane de euro pentru ditamai catedrala inutilă, s-ar putea spune că se mai lipește și suta de milioane de fruntea Papei, ca să ne calce pragul. Tot inutil. Deși, cine știe, poate vine la specializare. Dat fiind că în Europa catolicismul e în declin, iar Biserica Catolică traversează un mare scandal de corupție, o vizită într-o țară în care Biserica Ortodoxă depășește McDonald în profit anual echivalează cu o întoarcere în timp, în Evul mediu și fericit. Deci aș zice că nu noi trebuie să-l plătim pe Papă ca să ne viziteze, ci el trebuie să plătească o taxă de școlarizare, ca să vină pe aici, pe la maeștrii ;)

 9. mihai zice:

  Da e foarte interesant domnul parinte care vrea sa ne demonstreze el cat e de erudit si ca de fapt si noi ortodocsii suntem cumva … eretici nu doar latinii (min 31:18). Concluzia e destul de simpla … „au gresit si ei (latinii) am gresit si noi (ortodocsii)” – ce tot ne tinem asa de strasnic de credinta noastra ca oricum sunt destule adaugiri, las ca ne fac ei … eruditii o intoarcere la origini de nu sa ne vedem! Se prea poate ca unii dintre noi nu fi stat mai tot timpul vietii citind carti si studiind ca – deh – suntem mai saracuti asa si tre sa muncim ca sa traim insa e prea de tot ca un „formator de preoti si duhovnici” sa persifleze ca un bascalios de la colt de strada pe cei care cer mila de la Dumnezeu!!! (min 35:58). Asa suntem noi pacatosii, cerem mila lui Dumnezeu. De altfel si imparatul David era un milog „miluieste-ma … (ps.50), orbul din Evanghelie zice „Iisuse, Fiul lui David, miluieşte-mă” (Marcu 10:47), nu mai spun de cei trei oameni care – ce sa vezi – mergeau pe apa fiindca uitasera rugaciunea domneasca si nu stiau sa se roage decat „trei noi trei voi miluiti-ne pe noi”, si exemplele pot continua. Ma mira putin doar un fapt, ca dintre toti cei care au postat mesaje doar @amin a sesizat ca „e straniu pt un preot…”, restul raspund off-topic. Ar mai fi multe de spus, sper ca sa-mi fie publicat comentariu. SĂ STĂM BINE, SĂ STĂM CU FRICĂ… SĂ LUĂM AMINTE!

 10. darius zice:

  pcmouse tu esti doar un superstitios, in nici un caz ortodox. cate tone de cruci ai in parbriz, in caz de conduci? daca ai folosi cum trebuie pc & mouse ai fi aflat ca orice cod sursa al oricarei pagini contine numarul 666 inglobat printre alte zeci/sute de numere. sistemul binar si octal, la inmultire respectiv adunare a peste 5 grupuri de cifre, da de cele mai multe ori un rezultat care pe tine te ar speria sau ceva…
  rationeaza si foloseste si logica din cap atunci cand mai emiti conceptii tip ev-mediu. 66, auzi…
  daca vrei un motiv real de soc, citeste asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Luis_de_Jes%C3%BAs
  acum sa revii sa imi arunci galeti de laturi pe mine(cum faci de obicei cu cel ce te contraargumenteazA), doar pt. ca n-am inghitit superstitia.
  p.s.: sunt traducatorul ingerul digital 2 iar in filmul pus pe google videos si trimis lui saccsiv, am scris ceva la sfarsit despre superstitie, ce inseamna si cumsa ne ferim. nu stiu cati l-au vazut tradus de mine(cel de pe youtube are lipsuri si adaugiri personale printre randuri dar probabil e si al meu pe acolo), dar cert e ca putini au inteles. voi traduce illuminati 4: brotherhood of the beast urmatoarele 2 zile pt.ca il are la baza pe Obama, oun african bine controlat de sistemul mintal MK si nu stiu mai cum al CIA.
  cautati-ma pe google: justicethroughlevels2 si veti gasi siteul meu. nu stiu daca am voie sa-l pun aici.
  p.s.: cei ce stiu germana si vor sa traduca documentare conspirative sa ma contacteze.

 11. amin zice:

  @mihai
  Nu te mira frate ca nimeni nu-i observa pe acesti vihleni.
  Acum lumea vrea circ, emotii. Kenneth Klaus, Puric, Ostrov, chestii tari. Sa razi, sa plangi, vorba Par. Ica Jr, „sa fie dinamic”, ca la mucari. Pe toti ii doare de „crestinismul primar” ca la anabaptisti. Sa ne strangem si noi prin ceva pesteri, catacombe, Sf. Biserica „a mers din gresala in gresala”.
  Pentru intelectualii mai subtiri, cele de mai sus.
  Pentru clasa muncitoare treburi „dinamice” de gen „Oastea Domnului”.
  Pentru cei mai simpli, il avem pe Par. Pomohaci cu doine si balade.
  Altii spun poeme la predica.
  Altii nu pomenesc deloc de Sfinti, Sola Scriptura, „sa nu se interpreteze”.
  Dar Dumnezeu nu doarme. Pedeapsa celor care batjocoresc Credinta vine curand. Si e teribila.
  Imi vine greu sa o spun insa trebuie cunoscuta:
  Pedeapsa vine la preotese si la copiii preotului.
  Cine are urechi de auzit…

 12. ghita doru zice:

  acest titlu parca sfideaza sacralitatea, de ce? actul liturgic are un proces atat de subtil si amplu in acelasi timp calitatea numai dumnezeu o califica , nu vrea spectacol pentru lume numai pentru cele nevazute , si inimilor, cine gandeste asa sunt ca preotii faraonului

 13. crestinul ortodox zice:

  si TOTUSI intrebarea mea ramine intrebare pentru Admin si pentru oricine poate sa imi dea un raspuns
  „Atunci de ce Sfantul Ioan Scararul , a spus anume
  a Canta Lui DUMNEZEU este leacul pentru acea ‘nesimtire ‘ (cel ce nu aude si nu vede ) , este urcusul peste cea dea a 37 a treapta-treapta nesimtirii – de pe Scara Duhovniceasca , “Scara Sfantului Ioan Scararul ” ?, ”
  oare chiar atat de greu este sa vedem cum acest numit pr si inca prof univ dr spune cuvant impotriva CUVANTULUI SFANTULUI IOAN SCARARUL ,
  CUM SA NU CANTI LA SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE ???
  CUM SA NU CERI AJUTOR DE LA DUMNEZEU , IN TIMPUL SAVARSIRII SFINTEI SI DUMNEZEIESTI LITURGHII ;
  Este SFANTA si DUMNEZEIASCA LITURGHIE , PENTRU CA ESTE A LUI DUMNEZEU nu este omului , omul este cel care cere , DUMNEZEU ESTE CEL CARE DA , RASPUNDE LA chemarea omului !
  cum spunea si Parintele Prof Mihai Valica , in facultatile de teologie nici nu se mai vorbeste de Aceasta SCARA DUHOVNICEASCA a SFANTULUI IOAN SCARARUL , de absolut fiece treapta a acestei scari ce inseamna si ce inseamna asemeni ‘treapta nesimtirii ‘ care poate fi urcata sau trecuta prin Cantare Dumnezeiasca , cum Canta Ingerii in Ceruri , Arhanghelii , Serafimii CARE Preamaresc , Slavesc pe DUMNEZEU INTRU SFANTA TREIME asa si noi oamenii sa ne invatam a Canta lui DUMNEZEU ,
  nu sa stam muti si ne uitam unii la altii inca se mai si vorbeste ceea ce nu este bine , sau ‘ce mai face si popa ala acolo ‘
  TREBUIE SA INTELEGETI SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE ESTE TAINA A LUI DUMNEZEU , CACI DUMNEZEU SE COBOARA PE PAMINT INTRE OAMENI prin SFANTA JERTFA A SA , SFANTA EUHARISTIE , SFINTELE TAINE ;
  ‘Gustati sa vedeti Ce bun este DOMNUL ‘ spune Apostolul
  SI
  raul trebuie taiat de la radacina , nu ‘coafat ‘ sau cochetat , adica compromis tacit cu raul , care da cu barda in ‘Acel COPAC BINE INFIPT CU RADACINI ADANCI in pamint tare ‘ numit BISERICA CRESTIN ORTODOXA – BISERICA LUI HRISTOS !
  iar noi , crestin ortodocsii TREBUIE SA FIM CRESTINI ORTODOCSI ADEVARATI , nu de nume si fata sau cum se arata doar ‘ortodocsii ‘ care ‘una zic si alta fac ‘ !
  A FI CRESTIN ORTODOX inseamna A Marturisi cu Adevarat CA HRISTOS este ORTODOX ! noi suntem oameni neputinciosi si pacatosi DAR suntem BotezaTi Intru HRISTOS CEL ORTODOX , Botezati Crestin Ortodox si pentru ca suntem pacatosi TREBUIE sa ne rugam , sa luptam , sa ne ridicam atunci cand suntem cazuti si astfel pina la capat ATUNCI CAND DUMNEZEU Va Spune , va vorbi CU ADEVARAT ORTODOX , despre noi !
  nu zadarnic si Petre Tutea A spus Clar si raspicat
  “DUMNEZEU este roman ! ”
  amin!

 14. rabi akiba zice:

  N-ați priceput nimic. Nu-i nimic „doct” în prelegerea postată, nu-i o demonstrație de erudiție (are și omul orgoliul lui), nu-i nimic arogant acolo; e doar un survol „de lucru” peste puzzle-ul „deranjat” al ortodoxiei liturgice contemporane. E o pledoarie în favoarea restaurării logicii („logicității”) pierdute a cultului. Nou e ce se petrece ACUM în Biserică, nu ce spune profesorul la seminarul ăla. Cogitațiunile pline de istețime în marginea articolului de față vădesc nu cunoaștere liturgică substanțială (nici nu poate fi vorbă de așa ceva!), ci mai degrabă felul în care dracul frustrării (o altă odraslă a vanității) stă cuibărit într-un anumit tip de „evlavie” (n-o numesc!), promovînd ipocrit (cum altfel?) simplitatea credinței atunci cînd nu e cazul; doar de dragul de a flecări poți replica prin pilda aia cu cei trei analfabeți (valabilă, dar pe alt palier)… Iar cînd se vorbește de „dinamism”, imediat se face trimitere, ca model, la Athos, la ACEL gen de dinamism și nu la cel insinuat, aiurea, de voi. Mai toate obiecțiile sunt sclifoseli de tipi cu lecturi ocazionale, imprudenți, nelalocul lor. Știți măcar pe cine „puneți la punct?”.
  Și mai lăsați frate stilul ăsta oracular, pompos, sentențios, de prost gust: „Pedeapsa vine la preotese si la copiii preotului”, „Dar Dumnezeu nu doarme. Pedeapsa celor care batjocoresc Credinta vine curand. Si e teribilă”. Nu-i de voi. Ce satisfacții „ebraice” dospiți dincolo de retorica asta pioasă!!!…

 15. crestinul ortodox zice:

  mai , rabi ….
  raspunde-mi la Intrebare ?
  si nu ocoli ADEVARUL SFANT ,
  chiar refuzi sa auzi sau sa intelegi ce spune acolo acest ‘pr univ . doc ‘ , pe cine incerci sa minti !
  SA
  sa raspund pe aceeasi limba ‘ Pace Tie , mincinosule ‘ cum ne invata acest ‘ pr univ doc ‘
  cica sa mai radem putintel ,
  SA NU PLANGEM CU AMAR pentru atata neghiobie ‘totu-i numai cantare ‘ , atata neghiobie ridicata pina si impotriva SFINTILOR , SFANTUL IOAN SCARARUL !
  si ,
  vorbeste in cuvinte simple daca esti un adevarat rabi ..
  nu de acestea ‘ survol ‘ ‘cogitatiuni ‘ omul simplu chiar nu intelege nimic din ce spui , dar nici nu trebuie sa inteleaga ca de fapt dta nu pricepi nimic , din ce ‘venin’ arunca de la catedra unei Fac de Teologie acest ‘pr prof univ dr Ioan jr ”
  TULAI DOAMNE , spune ardeleanu
  Ce se intampla in TARA ASTA .!
  Mare Ti-e Gradina Ta DOAMNE , spune TOT Romanul !
  amin!

 16. Pr Timotei zice:

  Draga amin, din pacate, sau din fericire, parintele Ioan Ica are dreptate.
  Faptul ca tu nu intelegi si nu ai studiat Sfanta Liturghie si cum interpreteaza Sfintii Parinti Sfanta Liturghie, nu insemna ca ai si dreptate in afirmatiile tale. Aici nu e vorba de ecumenism ci din contra de reintarcere la izvoare, pentru ca ne-am batur joc de Liturghie, habar nu avem cu ce se mananca Liturghia si care sunt sensurile ei. Am desacralizat choiar Liturghia si nu de azi de ieri ci de aproape o suta de ani. Daca nu revenim la sens si comentam dupa mintea noastra chiar o sa ajungem eretici. Sa stam bine! Sa stam cu frica!

 17. pcmouse zice:

  off topic.este f grav cu satanista ladycaca de ce Patriarhia nu ia nici o masura impotriva acesteia?indonezienii/islamistii au gonit-o la noi de ce nu iesim in strada sa gonim blestemata?doar se stie ca o gramada de artisti americani folosesc mesaje subliminale la
  greu.suntem tara ortodoxa.ce asteptam?

 18. Pr Timotei zice:

  Intradevar, cine a mers la Muntele Athos a inteles cum se face o Liturghie si cum esti poftit la Sfantul Potir de parinti monahi care se mira ca nu te impartasesti. (la romani inca mai avem muuult de recupertat din Liturghia comunista– pentru ca stiit ca Liturghia a fost trasata si de Tovarasi in anii 50 cand au spus ca preotul nu avea voie sa predice, rugaciunile nu aveau voie sa se auda, etc. Asa ca numesc aceasta liturghia tovaraseasca prin care trebuia sa se demonstreze cart de obscur e cultul ortodox.

 19. admin zice:

  parca treapta nesimtirii era a 17-a

 20. Pr Timotei zice:

  Draga Mihai tu nu stii sa faci deosebirea intre Dogma si Cult! Papistasii au schimbat dogma devenind eretici, deci cultul, oricum ar fi nu ii ajuta. Noi nu am piedut Dogma, suntem Ortodocsi deci nu eretici, dar am pierdut din intelegerea cultului, ceea ce ne poate duce la erezie, daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit.
  Vad ca multi isi dau cu parerea, ca la fotbal in privinta teologiei liturgice, fara sa cunosca absolut nimic din istoria cultului crestin. Da pana si comunistii au intervent in Liturghia Ortodoxa, Ioan Ica nu face decat sa ne puna cu picioarele pe pamant, tot ce zice este autentic ortodox.
  Va dau un singur exempli: Vecernia- Cantarea Lumina Lina– spune el ca Vecernia este slujba care se face atunci cand apune soarele, iata si demonstratia sta chiar in insas cantarea principala a Vecernieoi si anume: Lumina Lina….”Iisuse Hristose .venind la apusul soarelui…”
  dec i chiar cuvintele spun ca se face la apusul soarelui- Lumina Lina fiind Hristos.
  si iata ce anomalie cultica traim, am ajuns sa facem vecernia dimineata– deci am pierdut sensul ei. Orice slujba are un sens de baza, de acum 2000 de ani, daca il pierdem e ca si cum pierdem intelesul dogmelor, deci cadem intr-o schizofrenie, nu mai intelegem ce facem, devine totul MAGIE.

 21. crestinul ortodox zice:

  „magie „spui , pr timotei ,
  ‘magiei’ slujestui dta pr timotei care rastalmacesti ADEVARUL SFANT LASAT PRIN SFINTII BISERICII CRESTIN ORTODOXE
  asemeni iti spun ‘ pace tie mincinosule ‘
  poti sa-mi raspunzi si la intrebare atunci
  CE ESTE SCARA SFANTULUI IOAN SCARARUL ? . sau iti raspund prin Cuvantul ADEVARAT al Preot Prof Teolog Mihai Valica

  „Iubiti credinciosi, al treilea subiect extrem de important este acela al Sfantului Ioan Scararul. Ingaduiti-mi sa prezint pe scurt –este foarte scurta viata lui- si apoi sa descriu, in contextul acestei scari: pacatele, virtutile si despatimirea, dar si iluminarea si indumnezeirea, prin acele virtuti pe care ni le pune ca subiect de meditatie, dar si ca mijloace de vindecare in cartea “Scara” a acestui mare sfant. Cand s-a nascut exact nu se cunoaste. Dupa un ucenic, Atanasie, care a scris din viata lui se spune ca s-a nascut la anul 579 si ca moare la anul 649, in varsta de 70 de ani. Insa unele spun alte dati, in fine, este putin cunoscuta. Si aceasta nu pentru ca ar fi o lipsa teologica, nu pentru ca, stiu eu, s-ar fi pierdut documentele. El n-a lasat sa se scrie prea multe. El n-a scris decat aceasta “Scara” si un cuvant catre duhovnic. Restul au scris ucenicii despre el, pentru ca preocuparea lui de capatai care credeti ca a fost? Aceea de a-si face ucenici. Extraordinar de important! Multi vedeti ca isi fac alte lucruri: investitii, constructii, sunt unii care investesc enorm de mult in ziduri. Dar, cand pleaca, pleaca singur, nu si-a lasat macar un singur ucenic. Si daca ne uitam, Iisus Hristos a facut cea mai importanta investitie in temelie duhovniceasca si anume aceea ca a investit in ucenici. Hristos n-a construit nimic. Ba dimpotriva, a si permis sa se darame Templul. Stiti. La anul 70, tocmai pentru faptul ca –era imaginea Cerului, Templul!- insusi Templul devenise un lucru, un mijloc de castig si, in acelasi timp, un mijloc de formalism. Deci ei n-au mai vazut Cerul, n-au mai vazut pe Hristos, n-au mai vazut mesajul apostolilor. Si atunci, vedeti, Iisus Hristos chiar daca n-a construit nimic, a si permis sa se darame Templul. L-a si plans, stiti prea bine cum plange intregul Ierusalim. De ce? Pentru ca a devenit prea formalist. In momentul in care obiectele sfinte, ca-i biserica, ca-i cruce, ca-i stiu eu ce-o mai fi, devin doar o forma, lui Dumnezeu nu-i place sa fie cinstit doar cu buzele, iar cu inima sa fii departe. Si atunci, ingaduie incendii, ingaduie razboaie, ingaduie distrugere. Dar vedem ca singura investitie duhovniceasca pe care o face Iisus Hristos sunt ucenicii. Si cu cei 12, (fara Iuda si apoi au ales pe ceilalti), cei 12 zidesc cea mai frumoasa Biserica a lumii si anume CRESTINISMUL, care cu 12 analfabeti, ca erau cativa invatati, restul erau pescari si oameni simpli, au reusit sa increstineze o lume intreaga.

  Iata ce inseamna sa te ocupi de ucenici.
  Vai de preotul, calugarul, staretul, mitropolitul care nu si-a facut ucenici. Unii is fac ucenici. Mai recent isi fac ucenici la alta scoala, aceea a ecumenismului. Sa-i vedeti dumneavoastra ii trimit peste tot si vin acei ucenici atat de ucenici, incat saracii ei nu mai cunosc din Ortodoxie aproape nimic.
  Si sunt aceste lucruri, se incearca sa-i impace pe toti sa faca sa spuna ca toti sunteti buni si aia-s buni si ceilalti is buni. Sunt ucenici… altfel de ucenici. Ucenicul adevarat care il face un duhovnic e ucenicul acela care sa devina din ucenic mucenic. Daca el nu e in stare sa devina mucenic sau marturisitor, acela bate campii este un ucenic al altora. Mai sunt lojele masonice stiti bine si cluburile care-si fac alti ucenici. Ohoo! sa ii vedeti pe aceia cat is de instruiti. Si vin cu tot felul de prostii, minuni si intra la toate nivelurile. Acesti ucenici sunt aceia care doresc.. de fapt care sunt ucenici ai Satanei. Pentru ca acestia dezbina, sunt cei care demoleaza cei care distrug, cei care aduc mereu un alt duh si nu este Duhul lui Dumnezeu.

  Si vedem ca Sfantul Ioan Scararul, cu toate ca a fost si staret, spre sfarsitul vietii, la Muntii Sinai, si de asta a fost cunoscut ca Ioan Sinaitul- mai este numit si Ioan Scolitul. Voi veti gasi in anumite carti Ioan Scolasticul. Nu! E gresit! N-are nimic in comun. Ioan Scolitul, nu Scolasticul ca scolasticul are o nuanta peiorativa. Si de ce i se spune asa.. pentru ca era foarte invatat. Unii spuneau ca era aristocrat si uite prea bine ca a fost contemporan cu cine? cu Sfantul Maxim Marturisitorul, alt colos al Bisericii noastre si tot o victima a celor care, stim prea bine, care i-a pus patriarhul sa i se taie limba si apoi mana. Iata cum, parca au avut in fisa postului patriarhii sa ii cam chinuie pe Sfinti. I-a cam luat (ales) pe unii dintre ei si au crezut ca daca au ajuns sus sa conduca au si Adevarul de partea lor. Nu-i asa! Adevarul este acolo unde este smerenia si unde Hristos se lasa in puritatea si frumusetea Lui si in marturisire, atunci cand marturisesc cu toate riscurile si cu toate… Noi trebuie doar sa marturisim. Cine intelege bine, cine nu si se supara, e treaba lor! Dar vai cine nu marturiseste sau cum spunea Sfantul Apostol Pavel: “Vai celui care va tacea! Toti acesti ucenici ai altei lumi vor primi la judecata cate un VAI!”

  Iata iubiti credinciosi ca facandu-si ucenici foarte multi Ioan de Rait, la indemnul lui Sfantul Ioan Scararul va scrie aceasta frumoasa carte, si apoi e un alt ucenic Moise, si e lunga istoria dar foarte foarte frumoasa si o scriu acesti ucenici cu atata frumusete si din aceste scrieri ale acestor ucenici mai gasim si noi cate o relatare si mai putem trage cate o concluzie ca sa aflam unde si cand s-a nascut – se crede ca era din Palestina, dar eu am convingerea ca Sfantul Ioan Scararul a dorit ca viata lui personala sa nu fie mentionata. El nu o mentioneaza in nici intrunul din cele 30 de cuvinte. Nu o mentioneaza. Parca ar fi dorit sa ne invite: “Daca vreti sa cunoasteti mai multe despre mine va invit sa va urcati pe scara virtutilor, va invit in cer sus si acolo veti afla si vom sta de vorba mai mult si veti afla ce va intereseaza.” Deci a luat odata cu el si istoria, si timpul sau, pastrandu-si, dandu-i o taina pentru ca a dorit sa fie mai mult expusa aceasta invatatura a indumnezeirii noastre si nicidecum despre invatatura unui om si sa ne incarcam memoria si cu el si cu alte date. Deci iata ca se cunosc foarte putine despre el insa suficient ca sa ne dam seama ca el a fost iluminat de Duhul Sfant si, ca aceasta Scara, care fiecare monah, sau monahie trebuie sa o citeasca a fost tradusa si in romaneste, Parintele Staniloae a tradus-o in Filocalia volumul 9. Si e de o importanta covarsitoare. Si in cele 30 de cuvinte reprezinta de fapt cei 30 de ani ai lui Iisus Hristos din viata sa desigur pamanteasca, si fiecare cuvant este reprezentat ca o carte, sau ca o treapta. Si vedem ca prima treapta este pe pamant. Deci are pe pamant si in pamant infipta, iar ultima treapta este cu varful pe cer si pe bratul lui Dumnezeu. Daca veti merge cred ca ati prins, ati vazut la Voronet aceasta scara frumoasa, dumnezeiasca, in care vedem pe ultima scara a 30-a este foarte mare. Ai impresia ca lipseste o treapta. Trebuie sa ai picior de voinic dar chiar si asa nu pot sa o pasesti. Insa la capatul ei, nu este o greseala, ci este o imagine fantastica in care la capat arata pe Dumnezeu Tatal care intinde si il trage de mana pe cel care a ajuns pana acolo. Vrea sa arate care este treapta revelatiei numita a credintei, a nadejdii, a dragostei. Deci iata ca acestea trei nu putem totdeauna sa le trecem singuri. Pana acolo mergem, urcam cum urcam pe o scara. Dar cand ajungem la scara 30 ne asteapta Dumnezeu si ne trage. Vrea sa ne arate ca noi nu vom putea avea suficienta credinta, nici speranta dar nici dragoste, daca nu ne va trage Dumnezeu la Sine. In acest context spune Iisus Hristos “Nimeni nu poate sa vina la Mine daca nu-l va trage Tatal Meu!” Deci iata aceasta tragere de mana pe treapta a 30-a arata treapta comuniunii dumnezeiesti si de aici efectiv intram in armonia dumnezeiasca.

  Dar pana acolo vorbim de primele 3 trepte in care se vorbeste despre ura fara patima a lumii. Noi trebuie sa uram lumea dar fara patima, sa nu fim patimasi si sa nu uram pe cei din lume. Este ca un lait motiv, mereu.
  Deci esti acolo pe pamant, prima treapta din cele 3 trepte, intr-adevar dar, sa nu urasti ceea ce este in lume ci sa te rogi pentru el si mereu sa indemni asa pe cel care greseste: “Sa nu te descurajezi atunci cand cazi in fiecare zi si nici sa abandonezi! Pentru ca ingerul tau va pretui rabdarea ta.” Spune-i ca orice rana si orice durere facuta de pacat se vindeca foarte usor atunci cand rana este proaspata si calda. Dar in momentul in care se invecheste este nevoie de fier inrosit si de brici ca sa o vindece. Arata ca trebuie sa cureti, sa dai cu fierul inrosit si de carbuni, deci de foc. Arata ca rana invechita, greu, foarte greu se vindeca si cu multa suferinta. Insa acesta sa-l indemni mereu: “Sa nu deznadajduiesti! Nu cumva sa cazi in deznadejde pentru ca cazi in fiecare zi. Pentru ca vei cadea in fiecare zi”. Este ca si o profetie, ca atunci cand i-a spus Iisus Hristos lui Petru: “Inainte de a canta cocosul de 3 ori, de 3 ori te vei lepada de Mine”. Noi suntem in viata supusi greselii, cadem dar sa nu deznadajduim. Pentru ca ingerul va pretui rabdarea noastra, dar si harul lui Dumnezeu va fi mereu cu noi. Noi sa spunem “Doamne iarta-ne, ajuta-ne sa ne intoarcem si sa ne mantuim”.

  Si iata ca la treapta a 4-a spuneam ca se vorbeste despre ascultare. Dar o ascultare nu neconditionata asa cum au formulat vesticii pentru ca noi avem, draga Doamne, in catehismul si in alte invataturi ale Bisericii- calugarul cutare sa faca ascultare neconditionata. Ei, nu-i chiar asa. Vedeti, stiti ce se spune la acest cuvant? Ascultarea daca este in dragoste e ascultare. nu poti sa conditionezi ascultarea cand ai spus neconditionata i-ai desfiintat -monahului aceluia, calugarului, omului aceluia- i-ai desfiintat liberul arbitru, chipul lui Dumnezeu in el. Adica ce devine el atunci, devine obiect, robot sau ce este el? Deci nu trebuie sa se cada in asemenea extreme, ci sa avem comportamentul Fecioarei Maria. A cerut explicatii, a primit si atunci vrednicia ei a fost si mai mare. Deci iata ca aceasta ascultare se refera efectiv la ascultarea de duhovnic, la ascultarea de mai marii nostri care sunt in duhul dragostei si atunci cand vedem ca acea ascultare nu este in duhul de a face mucenici, ci de a face mai mult fii ai pierzarii, atunci avem dreptul si libertatea noastra sa o refuzam. Desigur la Cartea a 7-a sau cuvantul al 7-lea se vorbeste despre darul lacrimilor. Zice: “Este foarte important cine are darul lacrimilor sa planga pentru pacatele lui pentru ca lacrimile pocaintei au aceeasi valoare ca si Botezul insusi”. Se refera desigur la cainta pentru pacatele noastre. Desigur mai sunt la (Cuvintul) 12, la 13 insa vreau sa poposesc pentru cateva cuvinte daca aveti astazi rabdare sa cititi la cuvantul 17, in care se trateaza despre o boala foarte actuala si anume despre NESIMTIRE. Este atat de actuala aceasta treapta incat la ora actuala te ingrozesti de cata nesimtire vezi peste tot. De sus pina jos, in special in lumea politicului este o nesimtire de-ti vine greu, nu stiu cum Dumnezeu mai rezistam. Ne intrebam: ”Doamne cum ii mai tii?” Pentru ca ne-au demolat, ne-au distrus, saracit, ne-au vandut ne-au facut sclavi datorita nesimtirii lor. Si acum iarasi vin tot ei la vot sa-i mai alegem odata. Avem cazuri nu stiu de m-am saturat si ma intreb Doamne, cum Dumnezeu de-a putut omul asta sa cada, sa ramana pe treapta 17 pentru ca aici nu se vorbeste numai despre virtuti, sa retineti ca unii fac confuzie. Nu este numai scara virtutilor. Este scara patimilor, care cuprinde despatimirea si despatimindu-te ajungi la virtute. De aceea este prezentata pana la cartea 20, doi cu doi. (de exemplu minciuna cu adevarul, iar nesimtirea cu buna cuviinta si cu buna simtire). Si acum un lucru extraordinar de important, stim prea bine, fiecare cunoasteti cati nesimtiti avem langa noi. O GROAZA! De la cap la coada, la toate nivelurile. Si Biserica e plina de multi nesimtiti. TOT! Sa nu credeti ca sunt altii curati si necurati. Sunt destui. O GROAZA! De ei ne-ngrozim de multe ori dar ne ducem cu gandul la acest cuvios. Ce spune? Care cedeti ca este remediul? Nu puteti sa credeti… Spune ca remediul pentru cei care sunt nesimtiti si care traiesc in aceasta boala, ca este o catastrofa.. Uitati cat de insuportabil este omul nesimtit. Avem o expresie si intre parinti o folosesc. Tot Ioan Scararul spune asa: ”Nesimtirea este mormantul sufletului”. Cat de important este asta? E mormantul sufletului! Iar la noi Sfintii Parinti vorbesc de mormantul nesimtirii. Adica esti atat de nesimtit incat tu deja esti mort si esti deja in mormantul nesimtirii. Vedem cat de greu ii suportam pe cei care au tupeu si au facut si manele. Cica “da-i-nainte cu tupeu si-ai sa vezi ca nu e greu!” Si astia-s nesimtitii de zi cu zi! De la televizor, de peste tot. Si din pacate se infiltreaza si in lumea bisericeasca. Si ii vezi nesimtitii sub forma cuviosiei. Vin stau aplecati, cu capu in jos, ca fac, ca dreg. De fapt ei sunt tricolici, care mereu vin si dezmembreaza cu vorba, merg de la staret, la episcop la mitropoliti, spun ce-au facut ceilalti, sunt un fel de tradatori, de iude, la nivel local. Ei, de acestia iubiti credinciosi trebuie fugit. Dar care credeti ca este remediul? Cititi va rog cuvantul al 18-lea care spune asa: “Boala nesimtirii si patima nesimtirii se vindeca prin cantarea bisericeasca a celor multi”. Extraordinar ce important! Deci n-a spus sa faca post, sa stea-n cap sa nu stiu ce. Nu! Prin cantarea in corul Bisericii. Extraordinar!
  Astazi dupa ce am ascultat aceste doua guri minunate cei care am fost pe partea asta dreapta ne-am vindecat. Deci ne-am vindecat saracii de noi. Iubiti credinciosi. Este foarte simplu. Nu le-a spus sa citeasca, sa faca sau sa posteasca. Ca sa te vindeci de nesimtire trebuie sa cantam in corul bisericii.
  Va rog daca aveti astazi rabdare cititi cuvantul 18. Este de o frumusete dumnezeiasca si arata si “de ce?”, ce se intampla cand auzi cantarea bisericeasca, pentru ca stiti prea bine ca cine canta la Biserica se roaga de doua ori, spun Sfintii Parinti. Si cel care canta, se roaga cel mai complet, de ce? Fiindca el pune si capul, si gatul si urechea.. si toata fiinta. Si este o munca si o greutate. De aceea cei care canta se aseamana cu ingerii. Si sa stiti inca un lucru: Nu trebuie sa se mandreasca cei care canta asa frumos ca nu e aceasta numai din vrednicia lor. E darul lui Dumnezeu. E un dar enorm de mare. Si stiti ce spune Sfantul Vasile cel Mare? Ca Dumnezeu isi alege pentru fiecare Liturghie din orice colt al lumii, El isi alege si cantaretii si isi alege si credinciosii pana la ultimul credincios care sa ia parte. Sa stiti ca nu sunteti la Biserica doar ca ati luat masina si sunteti aici. Nu! Pentru ca Dumnezeu v-a ales sa veniti, sa luati parte la aceasta Dumnezeiasca Liturghie. Sunteti alesii lui Dumnezeu pentru ca e Casa Lui: “Eu invit la casa Mea pe cine vreau. Nu pe cineva nesimtit.” Poate au venit si ei cativa dar poate s-au vindecat ascultand corul. Deci iata iubiti credinciosi cat de important este sa cunoastem vindecarea celor nesimtiti. Ei cred ca ar trebui facut pe la Parlament, pe la Guvern cate un cor bisericesc si cantat de dimineata pana seara poate s-or vindeca, ca tare mult ne-au chinuit si tare mult ne-au jefuit si umilit.

  Iubiti credinciosi, deci iata pana la Cuvantul 20 merg in tandem. De la 20 pana la 25 arata dimensiunea aceasta a pregatirii in lumina dumnezeiasca. Iar de la scara a 25-a pana la a 30-a se vorbeste despre virtutile care se arata in lumina dumnezeiasca. Si aici revine la Tabor. Inclusiv Sfantul Grigorie Palama care stiti ca in secolul 14 este cel care de fapt este inspirat de Tabor. Vedem ca s-a inspirat inclusiv de la Grigorie Palama ca arata ca se cunostea aceasta carte si descrie virtutile care se lumineaza in ce? In lumina dumnezeiasca si in energia dumnezeiasca necreata. Este extrem de important acest lucru. Deci iata ca Scara spuneam nu este numai a patimilor sau a virtutilor. Ci este in primul rand: a despatimirii, a iluminarii, pentru ca vorbeste de la scara 25 pina la 30, de iluminare in lumina lui Hristos si a treizecea treapta se vorbeste de indumnezeire. Deci iata cele trei trepte ale divinei noastre hristice si vesnice: DESPATIMIREA, ILUMINAREA SI INDUMNEZEIREA. Iar cand ajungem la treapta a 30-a, Dumnezeu Insusi intinde mina si il ajuta sa-l traga in comuniunea dragostei si in lumina lui Hristos. In acel moment el se afla in armonie si spune foarte clar: Cel care a reusit sa nu mai aiba patimi, acela trebuie sa fie constient ca Dumnezeu este in el. Deja locuieste Hristos in El, cum spune Hristos la Ioan: “Voi lua pe Tatal si voi veni si voi face salas la el”. Din momentul acela salasluieste intreaga Sfanta Treime in acel om.

  Iubiti credinciosi avand in vedere aceasta frumoasa scara duhovniceasca, si am un regret foarte mare pentru faptul ca la nici o Facultate de Teologie, retineti ce va spun, la NICIUNA! nu se preda morala crestina dupa Sfintii Parinti sau macar dupa Sfantul Ioan Scararul, ci se preda dupa scolastica occidentala. M-am saturate de…Si-ncep acolo sa spuna tot felul de minuni. Au alta ordine. Daca veti vedea scara acestui mare Sfant care este dumnezeiasca ea are o alta ordine. Nu asa cum am fost noi invatati, cu mindria, cu celelalte cu cele 7 pacate capitale. Nu sunt pacate capitale si… Toate pacatele sunt mari. Nu sunt pacate mici si mari.. Pacatele mici sunt inventate de scolastica. Pai a fost pacat mare ca Adam si cu Eva a mincat dintr-un mar. Au mancat si ei dintr-un mar. Au mancat din mar dar ce-a iesit? Nu inseamna ca sunt pacate mici si mari. Toate-s mari. De aceea Scara ar trebui predata in seminarii, la scoli generale, sau mai mult in Facultate. Cautati cati absolventi de Teologie sunt si au auzit de Scara dar n-au citit-o in viata lor si nici macar nu s-a predat, pentru ca altii predau alte chestii… Sa va uitati dumneavoastra ce-i cu atatea academice in care-ti baga psihologie, in care iti baga toate numai teologie numai morala nu dupa Sfintii Parinti, ci dupa alta optica. Spun cu mare durere acest lucru si am atentionat de multe ori.. Si le-am mai spus la unii ierarhi: ”Nu credeti ca ar trebui Scara Sfantului Ioan Scararul sa fie manual de morala? Si acesta sa fie studiat cu amanuntul. S-apoi daca mai este timp mai studiem si celelalte: morala, etica civila… Mai studiem altceva, dar nu ne neglijam credinta noastra doar invatand o filosofie morala a unor asa-zisi academicieni sau oameni de stiinta.
  Iubiti credinciosi, deci iata ca sunt si lipsuri, dar sunt si indemnuri si sperante si vesti bune ca noi sa mergem pe scara dumnezeiasca a Sfantului Ioan Scararul, care desigur a fost prin revelatie dumnezeiasca. El nu a facut-o dupa capul lui, va dati seama.
  La fel si cu Sfantul Grigorie de Nazianz, sau Teologul Sfintei Treimi, el n-a scris dupa ce a studiat, dupa ce stiu eu.. De ce? I s-a aratat in lumina. La fel si Grigorie Palama, el nu a scris doctrina sau catehismul despre energii dumnezeiesti necreate si despre Slava luminii dumnezeiesti dupa capul lui si dupa stiinta. Nici vorba! Ci dupa cum i s-a revelat de la Dumnezeu. La fel si Ioan Scararul! Nu a scris dupa ceea ce a auzit chiar daca era si el scolit si instruit. Ci dupa ceea ce a vazut in Slava si Lumina lui Dumnezeu. Deci iata foarte pe scurt, poate am lungit-o prea mult. Vreau sa fac acum o mica incheiere sau sinteza. Ce fel de scari urcam noi la Dumnezeu? Daca n-am ales macar in seminarii sau in Facultatile de Teologie, n-am ales sa ne urcam pe scara virtutilor si a lui Ioan Scararul. Ne urcam pe alte scari de valori …. SECULARE… De aceea vedem ca exista o tendinta de a ne lati… De a face catedrale mari.

  Avem acuma si Catedrala Neamului, foarte frumos. E o prioritate pastorala. Pentru ca suntem un popor, desigur, mare, si credincios. Avem calitati deosebite si nu avem o catedrala patriarhala… E corect! Si e necesara! Dar in clipa in care daca facem aceasta Catedrala a Mantuirii Neamului si care neam sa mai mantuiesti ca e deja TERMINAT! E deja DEMOLAT! Pentru care neam? Poate daca vrei sa-i mai faci Parastasul! Pai de… Asa da! Si asa va trebui sa se numeasca: Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc: Jefuit, Sclavagist, Omorat, Terfelit si Mort. Ei daca ii face Parastasul, ii bine.

  Dar, iubiti credinciosi, este iarasi foarte important sa stim ca multi se chinuiesc sa faca cat mai mari asa turlele, exact cum au facut in Evul Mediu. Stiti prea bine ca in perioada respectiva se faceau mari catedrale, vrand sa aduca tot orasul, tot satul intr-o catedrala. Si daca va uitati in Occident sunt asa de mari si acum au devenit turnuri de vizita se urca sus, nu mai au nici zeppelin nici avion si se urca acolo, se plateste si vede orasul de sus. Au ramas doar la o functie turistica, de vizitare. Si retineti iarasi un lucru: Metoda de construire a acestor catedrale a fost atat de agresiva, incat cand au fost gata ce s-a intamplat: A venit Luther! Si a spus STOP! Gata ati terminat-o! Si a aparut reforma si bisericile s-au golit. Si goale au ramas pina in ziua de astazi. Ce vreau sa spun? Ca in momentul in care nu se tine cont ca noi trebuie sa ne urcam sa facem aceasta catedrala a neamului, dar pe scara virtutilor Sfantului Ioan Scararul, pastrand intai, construind, sau macar situandu-ne pe aceasta Scara. Ca daca o faci fara Scara, inalti zidurile devin doar turnuri inalte, dar distrugi efectiv scara din interior si pe omul cel viu, pe omul cel din interior, cel duhovnicesc. Deci eu vreau sa spun cu alte cuvinte, ca ar fi trist sa constatam, deja constat eu personal, ca in timp ce se construieste o catedrala pentru a mantui neamul, cei care sunt pusi responsabili eclesial, deci bisericeste sa sanctioneze moral pe cei care demoleaza neamul, eu cred ca o construim in zadar…aceasta este parerea mea.. Uitati-va ca in Grecia s-a luat o atitudine sinodala, cand Sinodul a spus: “Noi Ierarhii Bisericii din Grecia suntem vinovati ca am tolerat hotia tuturor partidelor. Nu am tras semnalul la timp!” Si iata ca acum cu mic, cu mare traiesc o rusine mondiala pentru ca au ajuns sa se imprumute peste tot. Ai nostri vad in fiecare zi cum suntem umiliti: De la cap la coada! Toate planurile! Cum suntem vanduti, cum suntem jefuiti,umiliti, batjocoriti, si TAC! Uitati ce paradox: ei construiesc Catedrala Mantuirii Neamului dar nu-si mantuiesc neamul de talharii care ne conduc care ne distrug! TAC! Cum il mai mintuiesti?? Il mantuiesti mort probabil! Cum spuneam doar Parastasul Da! Parerea mea este ca daca nu se ia o atitudine ferma In duh moral, bisericesc, profetic…
  Sa se atentioneze cum a facut Grecia: Terminati cu jaful! Cu demolarea neamului, si vedeti si respectati neamul Atunci n-avem ce sa mai facem ca deja ne-au dezmembrat, am ajuns sclavi, suntem slugile unor banci si ai unor trusturi masonice, corporatiste, sataniste, anticrestinesti..pentru ca stiti prea bine si acest sef al FMI este mormon. Vine un mormon sa-ti faca tie legea in tara: cui sa dai, cate salarii… Pana unde am ajuns, in ce hal! Iar ei(ai nostri politicieni) imediat vin: Da, hai, gata, acum.

  Cei care doriti sa luati parte, joi la Suceava am o conferinta tocmai despre Ortodoxia Romaneasca intre Mondializare si Trupul Tainic al lui Hristos, la Episcopie. Vin si alti preoti, joi seara, pe 29, la ora 18. Aduc carti, argumente, foarte clare, in care aratam ca oamenii care sunt la Uniunea Europeana nu fac altceva decat sa ne dezradacineze, sa devenim o marfa sclavi si o batjocura. Vin cu cartile lor si vedeti culmea, doar doua tari s-au sesizat: Anglia, care a intrat intro alerta cumplita si Cehia. Au zis Doamne gata, astia ne-au distrus.. In fine este prea mult subiect, nu vreau sa intru..
  Insa din pacate, prin directivele, ca asa primim noi, de la Centru: Faceti inventarul, conform normelor europene, apoi faceti cutare conform normelor europene. Nu spune conform canoanelor, ci conform normelor europene.
  Iubiti credinciosi, din pacate exista o tendinta de a alinia Biserica si de a nu o lasa sa fie Trupul Tainic al lui Hristos si sa aiba o alta scara de valori! Scara lui Ioan Scararul? NU! Ci scara valorilor seculare de la Bruxelles! In clipa in care Biserica Ortodoxa se doreste sa devina o parte a mondializarii si se dezbisericeste, din acel moment cu Biserica s-a terminat! Deci am terminat si cu neamul, o terminam si cu Biserica si ne mai intrebam ce mai ramanem.

  Deci, atentie iubiti credinciosi, noi rezistam sa ne refacem neamul! Am credinta ca asa cum l-au vandut l-au chinuit acum mai vor sa vanda si energia electrica. A nins cu atata abundenta iarna aceasta cade apa in parau, se duce la hidrocentrala tot facut de pe vremea lui Ceausescu si iti vine lumina acasa. Si pe asta o vindeti ? Fereasca-ne Dumnezeu! Deci cand spui ca e demolare, e demolare totala! De ce? Pentru ca au in sinea si in fiinta lor tradarea. Nu mai iubesc neamul. Nu-i mai intereseaza. La ora actuala daca spui ca esti crestin-ortodox sau ca esti roman si iti iubesti neamul si tara, esti plecat, dus.
  Astazi stim prea bine ca pe 25 martie 1927, Zelea Codreanu a instituit acea frumoasa Legiune(rectificare: Miscarea Legionara a fost infiintata pe 24 iunie 1927, iar ordinul Bunei Vestiri pe 6 Decembrie 1936) -si era in perioada interbelica, era Romania gata facuta(unirea)- ca sa dea demnitate poporului roman. Sa dea un har, sa ii dea o tinuta.
  La noi ce desfiinteaza si istoria si vorbesc despre altii, alta istorie falsificata cum Dumnezeu, nu mai sunt oamenii care sa le formeze in spritul moral, traditional, sa ne urcam si cu tara pe scara aceasta, ca la judecata mergem cu neamul! Stiti prea bine. Nu mergem cu Catedrala, mergem cu neamul! Ei, cum te duci cu neamul?! Noi trebuie sa ducem neamul spre inviere! Nu spre ruinare, spre risipa si spre moarte. De aceea avem obligatia sfanta sa ne ingrijim de neam, sa nu cadem in extreme, fereasca Dumnezeu! Dar sa avem in vedere exemplele marilor inaintasi care au stiut in momente grele, sa trezeasca sentimentul national, sa-l aduca in fata si sa ne traiasca.

  Cu aceste ganduri frumoase, cand serbam atatea astazi sa ne gandim ca noi putem exista si ca neam si ca Biserica doar pe scara aceasta a valorilor dumnezeiesti a Sfantului Ioan Scararul! Sa dea Dumnezeu har, pace, binecuvantare si sa intram si noi in Lumina lui Hristos, in vecii vecilor. Amin! ”
  Preot Prof Teolog Mihai Valica
  de acesti preoti in Adevar spus si aratat ascultam , noi crestinii ortodocsi pr timotei !
  o spun clar si raspicat , intrucat acestia sunt ‘sarea pamintului ‘ , asemeni si Parintele iustin Parvu , si altii care Slujesc in ADEVAR si LUMINA lui DUMNEZEU , BISERICII LUI HRISTOS .
  si admin , adevarat este , treapta nesimtirii este a 17-a treapta si nu a 37 a am gresit aici , iertare !
  si DUMNEZEU CU MILA SPRE ADEVAR SI LUMINA !
  amin!

 22. rabi akiba zice:

  Foarte adevărată predica. Nu văd nici o contradicție între ce zice pr. Ică și ce spune pr. Valica. Ambii ne îndeamnă din răsputeri la părăsirea ignoranței. CO, tu ce ai înțeles?

 23. Negru zice:

  Am tot respectul pentru cei care iubesc randuiala athonita si adevarata traditie ortodoxa si o promoveaza. Parintele Ica jr este unul dintre acestia. Voi, contestatarii lui, stiti macar impotriva cui aruncati voi piatra? Parintele Ica jr e un urias al teologiei romanesti, a tradus din greaca Sfintilor Parinti mai multe pagini decat ati citit voi vreodata. Voi? Niste romanasi meschini si cu o traire pagana a credintei… Nu va cunoasteti Ortodoxia si ii lapidati pe cei ce arata lumii tezaurul adevaratei credinte.

 24. mihai zice:

  „N-ați priceput nimic. Nu-i nimic “doct” în prelegerea postată, nu-i o demonstrație de erudiție (are și omul orgoliul lui), nu-i nimic arogant acolo” – zice rabi akiba. Sunt „doar” vre-o 4 negatii intr-o fraza (n-ati, nu-i, nu-i si iarasi nu-i) scurte si la „obiect”, ca doar asa si dracul cel vechi zicea „hotarat NU veti muri”! Ce pot spune eu mai rabie akiba – pardon rabi – e faptul ca am inteles ca se face pledoarie si in favoarea cui, m-a deranjat faptul ca acest profesor care preda la Facultate de Religie Ortodoxa, vorbeste despre ortodocsi ca si cum el ar fi … protestant, catolic ori – de ce nu – chiar rabi. Care evident isi ia salariul si are o gramada de avantaje financiare si nu numai, de pe seama cui crezi tu mai rabi – tocmai a milogilor. E jenant! Personal nu am afirmat faptul ca am cunostinte despre cult sau liturgice, am spus ca unii mai tre sa si munceasca, m-am referit la modul de exprimare fata niste tineri care, saracii, hohoteau de ras prin sala si astia cu siguranta vor fi VIITORI PREOTI. Stiu ca sunt interese infernale de a atrage in ridicol religia ortodoxa, pe ortodocsii care asculta de sfintii parinti si sfintele canoane, de a-i infiera, pune la zidul infamiei, facuti fanatici, invechiti, habotnici, „ipocriti”, „nelalocul lor”, „frustrati”, „flecari”, avand „frate stilul ăsta oracular, pompos, sentențios, de prost gust”. Rabi tata ai uitat sa mentionezi si faptul ca vom fi declarati nebuni, paranoici, indisciplinati. Asa ca mai las-o incet cu „cogitatiunile” ca nu esti tu buricul pamantului. Trebuia sa apari in peisaj ca … doar nu degeaba ai „studiat” atat. (intelegi tu ca doar esti baiat mare ;) , ).

 25. mihai zice:

  Draga Pr. Timotei imi spuneai in replica mai sus ca „Noi nu am piedut Dogma, suntem Ortodocsi deci nu eretici, dar am pierdut din intelegerea cultului, ceea ce ne poate duce la erezie, daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit.” Vreau sa te intreb:
  1. De cat timp „am pierdut din intelegerea cultulu”? De o luna, un an, 10 ani, 50 sau cat?
  2. Daca intr-adevar am pierdut de foarte mult timp „din intelegerea cultului” – nu e asa ca noi ortodocsii … SUNTEM ERETICI DE MULT TIMP „daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit”?
  Mai mult nu vreau sa comentez deocamdata. Sa ne dea Bunul Dumnezeu lumina mintii!

 26. rabi akiba zice:

  Așa Mihăiță, umflă-te-n pene, bagă mare! Pr. Ică habar n-are de canoane și de sfinții părinți. Toate astea au fost lăsate pe umerii tăi și ai altora asemenea ție, turma cea mică și obidită…

 27. crestinul ortodox zice:

  rabi abdulahaujie …sau Kismet ,
  de unde scoti cuvintele acestea ‘bagă mare’ !!!
  nu cum va mai ai si altele ca ‘fara numar’ …la manele !
  daca vorbeai ca un rabi , Ramineai si un Rabi Adevarat !
  atata timp cand te folosesti cuvinte ce te tradeaza de a nu fi rabi …, sa taci inainte de a deschide gura si sa vorbeasca al tau cuget DACA STIE SA MAI VORBEASCA DESPRE CELE SFINTE !
  amin!

 28. crestinul ortodox zice:

  …atata timp cand te folosesti de cuvinte CARE te tradeaza de a nu fi rabi ….
  DUMNEZEU sa te ierte ca nu stii ce zici sau ce spune a ta gura fara cuget si gandire !
  amin!

 29. amin zice:

  @ Mihai
  Buna intrebarea cu precizarea datei cand a inceput Sf. Biserica „a gresi”.
  Vorba lui Caragiale modificata: „Teologi de scoala noua”.
  Vrajmasii Sf. Cruci lucreaza prin mai multe metode.
  Ateilor le dau „socialismul stiintific” si alte stiinte inalte.
  Vesticilor „biserici vesele si dinamice”.
  La ortodocsi „intoarcerea la izvoare”. La anumite „izvoare” insa, selectiv.
  Referitor la cei care sunt arondati pe Sf. Ortodoxie, Hristos le da ceva specific pentru ca sa-i putem recunoaste. Rasul, cum spunea Eminescu: „ca rasul la mormant”. Mai uitati-va odata la acel video.
  Rasul de pe lume, in hohote. Poate ne vor explica documentat ca si rasul face parte din viata liturgica. Jupan Puric poate complecta dizertatia.
  Imi povestea cineva ca a asistat la o prelegere a lui jupan Puric, in vremurile lui de glorie, la o Sf. Manastire foarte cunoscuta. Calugari smeriti, cu multe roade duhovnicesti. Cand a inceput acela sa vorbeasca, se prapadeau toti de ras. Un singur ieromonah a inteles ce se intampla si a iesit imediat din acea adunare.
  Citisem undeva ca in una din groaznicele puscarii comuniste, nu cu mult inainte de eliberarea din 1964, au fost introdusi satanisti printre detinutii tineri, care urmau sa fie eliberati, pentru a-i converti.
  Si una din „minunile” cu care incercau sa-i convinga despre puterea lor era ca puteau face ca zeci de puscariasi aflati in conditii teribile intr-o celula, sa se tavaleasca de ras fara motiv.

 30. crestinul ortodox zice:

  catre Negru ,
  din pacate , traducerea nu este buna iar noua crestinilor ortodocsi , ne plac acele traduceri Facute de Sfantul Parinte Arsenie Boca IN ADEVAR si LUMINA , din Sfantul Munte Athos , mai Cititi-le si voi POATE VA LUMINATI !
  amin!

 31. mihai zice:

  rabi puiule am zis eu ca Pr. Ica „Pr. Ică habar n-are de canoane și de sfinții părinți”? Din contra eu am zis ca e … erudit! Doar ca erudit mai era si parintele Staniloaie si … a scris si tradus destul de mult (asa e Negrule?). Insa nu am auzit ca Pr. Staniloaie sa se manifesta la cursuri ca un un clovn gata sa faca jumbuslucuri si tumbe sa rada lumea, ca daca o facea inseamna ca ar fi fost un … clovn erudit! rabi puiule de unde stii (hotomanule ;) , ) ca turma e mica?

 32. rabi akiba zice:

  Recunosc, m-am înșelat: maaare-i turma!
  PS: Și dacă berbecii ăia rîd, musai să aibă un „clovn” înainte? Ăia rîd și dacă le arăți degetul mic, cum să împuțineze ei turma cea mare?

 33. mihai zice:

  Vai inselatule cum ai realizat tu ca turma e mare!?! WoW! Turma-i mica … turma-i mare, hotaraste-te. Iti amintesti vorbele lui Alexandru Lapusneanu „prosti da multi”. Ehei da las ca a venit taicutu tau elitistu’ takitza brukan si a cogitat (na ca te-am plagiat!) „multi da prosti!”.
  P.S. Ca doar la cati bani ai papat nu era sa imputinezi tocmai tu clasa confortabila a elitistilor …eruditi!

 34. mihai zice:

  Si apropo rabi puiule, faptul ca „aia rîd și dacă le arăți degetul mic” e musai sa continue cu glumele cand stie (doar este erudit – ce naiba!) despre copii aia sunt slabi si ca vor deveni VIITORI PREOTI? Oare un adevarat dascal nu trebuie sa formeze si caractere? Ce zici Negrule?

 35. ingrid zice:

  fratilor,

  ati citit ce spune Sf Ioan Gura de Aur ca tot cel care nu se impartaseste la fiecare Liturghie la care participa (se poate impartasi in fiecare zi, sau macar de 4 ori pe saptamana afara de posturi, sau minim sa nu se intample 3 Duminici si sarbatori la rand in care fara motiv binecuvantat sa nu se impartaseasca, canonul 9 Apostolic) deci cel care nu se impartaseste astfel este asemeni catehumenului, adica AFARA DE BISERICA ORTODOXA, pana cand prin spovedanie se reintoarce in sanul ei? Stiti ca atatia botezati ortodocsi participa la liturghie nevrednici desi preotii toti ii invita calduros afara cand le zice: „Cati sunteti chemati iesiti, ca nimeni din cei chemati sa nu ramana.” Toti cei care nu se impartasesc la acea Sf. Liturghie sunt datori sa iasa afara din Biserica la aceste cuvinte.
  Este aceasta putin lucru? E grav, nu e de ras, iar par. Ica ii vine sa zambeasca tocmai pt ca lucrurile sunt f f grave si greu aproape de imposibil de indreptat. Glumeste si el, incearca sa informeze viitorii preoti asa, poate se prinde macar de cate unul ceva.
  cititi lucrarea prof Ica jr despre Impartasania continua!!!!!!!!!!!!!!
  cititi cuvantul Sf Ioan Gura de Aur macar:

  „Zadarnic să săvârşeşte Liturghia în fiecare zi, că nu vă împărtăşiţi. Zadarnic stăm în faţa Altarului, că nimeni nu vine să se împărtăşească. Acestea le spun, nu ca să vă împărtăşiţi oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceţi vrednici.
  Omule, nu eşti vrednic să te împărtăşeşti? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei nu eşti vrednic să le auzi. Auzi pe diaconul care strigă: câţi sunteţi în stare de pocăinţă, rugaţi pe Dumnezeu să vă ierte; cei ce nu se împărtăşesc se află încă în stadiul de pocăinţă pentru păcatele lor.
  Deci de ce stai? Dacă eşti dintre cei ce se pocăesc nu poţi să te împărtăşeşti. Pentru că cel ce nu se împărtăşeşte face parte dintre cei ce se pocăesc.
  Din ce pricină strigă diaconul: ieşiţi cei ce nu puteţi să vă rugaţi lui Dumnezeu? Si tu stai cu îndrăzneală şi cu obrăznicie! Iar dacă nu eşti dintre cei ce se pocăesc, ci din cei ce pot să se împărtăşească, cum de nu te grijeşti să te împărtăşeşti? Cum de nu socoteşti împărtăşirea ca un mare har, ci o dispreţueşti?
  Gândeşte-te bine. Masa împărătească este pregătită. îngerii slujesc la masă; însuşi împăratul este de faţă şi tu stai căscând! îmbrăcămintea sufletului îşi este murdară şi ţie nu-ţi pasă? Sau este curată? Atunci stai la masă şi mănâncă din cină. La fiecare Liturghie, Hristos vine să vadă pe cei ce stau la masă şi spune şi acum fiecăruia, prin conştiinţa sa: Prietenilor, cum staţi aci în Biserică, fără să aveţi haină de nuntă? Nu a zis: De ce stai la masă? ci înainte de şedere îi zice că nu este vrednic nici să intre înlăuntru.
  Pe toate acestea le strigă şi acum Hristos cătră noi toţi, Pentru că stăm neruşinaţi şi cu obrăznicie. Că cel ce nu se împărtăşeşte este neruşinat.
  Din pricina aceasta, diaconul întâi îndepărtează pe cei ce se află în păcate. Căci precum când un stăpân vrea să meargă la masă, nu trebue să fie de faţă slugile care au greşit, ci sunt îndepărtate, tot aşa se întâmplă şi aici, când se săvârşeşte Liturghia şi se jertfeşte Mielul şi Oaia stăpânului.
  Când auzi: să ne rugăm toţi împreună; când vezi că se deschid uşile altarului, să socoteşti că se deschide şi cerul şi coboară îngerii. Deci nu trebue să fie nici unul din cei nebotezaţi, dar nici unul botezat însă necurat sau spurcat.
  Rogu-te să-mi spui dacă cineva invitat la o masă, merge, intră înlăuntru, se spală pe mâni şi se aşează dar apoi nu mânâncă, oare nu jigneşte pe împăratul, care l-a chiemat? Nu era mai bine să nu se fi dus deloc? Aşa şi tu, ai venit la masă, ai cântat cu ceilalţi, ai mărturisit că eşti vrednic, deoarece nu ai ieşit cu cei nevrednici, atunci de ce ai rămas, dacă nu se împărtăşeşti din masă?
  Dar zici că eşti nevrednic! Atunci eşti nevrednic şi să asculţi sfintele rugăciuni, deoarece Duhul Sfânt coboară nu numai în Sfintele Taine, ci şi în cântările acelea. Nu vezi pe slugile stăpânului că în primul rând spală masa, curăţă casa şi pe urmă aşează farfuriile. Aşa se întâmplă şi cu rugăciunile; cu glasul diaconului, spălăm ca şi cu un burete Biserica, Pentru că tainele să se săvârşească în Biserica curată şi fără de pată. Ochii necuraţi sunt nevrednici de această privelişte. Urechile întinate nu sunt vrednice să audă aceste cântări, Pentru că aşa porunceşte Legea. Chiar dacă un animal se apropia de muntele Sinai, el era ucis cu pietre. Cu atât mai nevrednici au fost, că nici la poalele muntelui nu le-a îngăduit să stea, chiar dacă pe urmă s-au apropiat şi au văzut locul unde a stat Dumnezeu.
  Aşa şi tu, creştine, dacă nu eşti vrednic să te apropii şi să vezi pe Dumnezeu la Sfânta Liturghie, pleacă împreună cu catehumenii, Pentru că cu nimic nu te deosebeşti de ei. Deoarece nu este acelaşi lucru ca omul să greşească înaintea lui Dumnezeu, înainte de botez sau după ce s-a botezat şi să se facă nevrednic de împărtăşire. Aş fi vrut să vă spun lucruri mai multe şi mai înfricoşate, dar ca să nu vă împovărez mintea, sunt deajuns acestea. Căci cei ce nu se înţelepţesc cu acestea, nici cu mai multe nu se pot îndrepta.
  Spune-mi, te rog, dacă un împărat ar porunci: Cine va face cutare rău, acela să nu se apropie să mănânce la masa mea, oare nu ţi-ai fi dat toată silinţa să te păzeşti ca să nu pierzi această cinste? Preotul ne chiamă să mergem să ne împărtăşim şi noi ne lenevim, întârziem şi nu alergăm repede să primim acest dar? Oare ce altă nădejde de mântuire ne-a mai rămas? Nu putem spune că ne împiedică boala sau firea, ci neglijenţa ne face nevrednici (Omilia a treia la epist. cătră Efeseni).

 36. mihai zice:

  @ingrid spune-mi te rog faci si tu parte din categoria celor care ” rîd și dacă le arăți degetul mic” -cum zice micul rabi akiba? Sau esti de acord cu el!?

 37. rabi akiba zice:

  Mihăiță,
  Hai să fim serioși, nu-i vorba de rîs acolo. Și ava Antonie primea reproșuri că glumeste cu ucenicii și ai văzut ce zice. E vorba de un seminar; scorțoșenia și solemnitatea sunt de prost gust uneori. Dar repet, acolo nu s-au făcut glume, în sensul obișnuit al termenului. E o descumpănire care încearcă să se facă suportabilă și împărtășibilă prin sarcasm, prin ludic; nu-l cunoști pe protagonist. Chiar crezi că un așa om se hlizește tembel în fața dezolantului peisaj pseudo-ortodox autohton, și nu numai?

 38. ingrid zice:

  @mihai
  nu sunt de acord cu sarcasmul amar al parintelui, dar e modul lui de a atrage atentia asupra acestor aspecte extrem de sensibile.

  Dar vad ca pe tine nu te intereseaza daca esti in Biserica sau afara de Biserica, nu te intereseaza continutul efectiv si problemele pe care le ridica la respectivul curs, nu te intereseaza nimic. Macar o parte din cei care rad acolo poate nu rad degeaba ci incearca sa indrepte lucrurile catusi de putin…

  Poate altii dimpotriva chiar din cauza exprimarii hazlie a parintelui le vor lua in derizoriu mai rau…

 39. Pr Timotei zice:

  Pentru toti cei care comenteaza aiurea, trebuie sa stie ca suntignoranti si diletanti, singura sursa de informare sunt carticelele parintelui Cleopa.
  Va recomand sa cititi Sfantul Simeon al Tesalonicului care spune exact ce spune si Ioan ica si apoi mai vedem. Ca altfel vorbiti prosteste, si demonizati tot ceea ce nu cunoasteti.
  Trebuie sa avem grija inainte sa ne exprimam. Nu comparam cu kenet si puric, pentru ca aia habar nu au teologie pe cand omul asta a studiat exact aceasta problema si nu exprima decat realitatea Bisericii. Ce mai vreti ma? Va spune omul sa mergeti la Atos sa vedeti cum se face o liturghie si voi il demonizati? Sa onteleg ca si Atosul e cazut numai Sfanta Credinta Stramoseasca de la Zalmoxe in coace detine Adevarul Suprem. Vai de capul vostru!
  In al doilea rand nu e nici o legatura cu ecumenismul in subiectul de fata, din contra!!! Dar te–ologii ce sa vada?

 40. Pr Timotei zice:

  se vede ca nu puneti mana pe o carte patristica sa cititi! Sunteti superficiali la culme! Dar si neintelepti!

 41. Pr Timotei zice:

  si citit ce scrie Ingrid! ca asa e ! Daca mergi la Liturghie si nu te impartasesti esti sub afurisirea Bisericii! Si e canon ECUMENIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 42. Pr Timotei zice:

  Mihaita, BOR-ul are posibilitatea sa se indrepte, si iata a facut un mare pas cu Noul Liturghier.
  Dar diletantii si ignorantii ce sa vada? E o vorba: „Proastul daca nu-i fudul parca nu e prost destul”

 43. mihai zice:

  Rabi puiule,
  In fata evidentei de la min 35:58 nu puteai sa folosi decat … NEGATIA ..”hai sa fim seriosi”.
  In convorbirile monahului Nicodim Bilalis, vorbind despre parintele Paisie Aghioratul spunea: ” Depăşise măsura firii omeneşti. Însă, în acelaşi timp, era foarte uman, înţelegător şi natural. Îţi inspira frica lui Dumnezeu, simplitate şi mult firesc. Aşa cum vorbeşti cu tatăl sau cu mama ta, la fel puteai să vorbeşti şi cu părintele Paisie. Făcea glume şi avea un umor frumos.” – umor frumos atentie rabi tata.
  In cartea „Amintiri despre Staretul Sofronie de la Essex”, Dimitria Daviti amintea:”La Părintele nimic nu era de prisos. Cuvântul, gesturile, glumele, toate erau cu măsură şi, prin atitudinea lui, ne arăta de fiecare dată cum tre­buie să fie un om. Întregul său comportament era adevărat, pentru că adevărat era şi cuvântul său.” – si exemplele pot continua.
  Rabi puiule asemanarea folosita de tine referitoare la glumele facute de ava Antonie in comparatie cu glumele facuta de Pr. Ica demonstreaza faptul ca folosesti un sofism ieftin (diferenta duhovniceasca dintre ce doi e … uriasa!). Observ ca in comentariile tale asezonate cu butada fina garnisita cu pedanteriile lexicale si impanate cu aplomb elitist nu face altceva decat sa imi confirme ca esti un ecumenist cu staif. Elocinta si usurinta cu care jalonezi printre sensurile frazelor, subtilitatile de limbaj arata, fara echivoc, faptul ca esti destul de cult. Te joci cu cuvintele si te faci ca nu pricepi anumite lucruri folosindu-te de anumite „scapari” ale unora fiind gata sa-l tintuiesti cu intregul „arsenal lingvistic” tipic ecumenistilor. Cunosc aceasta specie! E limpede si din infatuarea lingvistica afisata de tine.
  Si uita asa am avut „imprudenta” ca un tip „sclifosit” ca mine si cu „lecturi ocazionale, si nelalocul lor”, sa indraznesc „a pune la punct” un erudit „ortodox sadea” care mai e si platit din banii milogilor asa e? Vai ce urat din partea mea!
  Rabi puiule tine-o tot asa!

 44. Pr Timotei zice:

  mihai, vorbesti sa nu adormi, esti inafara subiectului. Pentru ca subiectul nu e daca Ica e duhovnicesc sau nu, ci daca informatiile pe care le aduce in lumina sunt adevarate sau nu.
  Te pierzi in amanunte si uiti esentialul. Sau probabil esti carcotas, ca asa le palce diletantilor, sa fie carcotasi. Degeaba ai citit pr Sofronie, care nu e nici el un stalp al ortodoxiei, are si el aportul sau dar nu e panaceu. Dar de azi inainte va numesc cleopisti. Cleopa a mai dat-o in bara si cu calendarul, suntinand aberatii pe care domnul Danion Vasile le-a spus in conferinta dupa care a-ti aruncat cu oaua stricate in domnia lui, ca de! asa e romanasul nostru!

 45. mihai zice:

  @Pr. Timotei inteleg ca esti obedient BOR=ului da’, cum sa zic, asta nu te califica automat sa folosesti un limbaj si proverbe ca cele de mai sus, nu stiu daca intelegi. Se vede ca esti un om cu adevarat duhovnicesc, inspiri, expiri si … transpiri prin toti porii acest lucru. Iarta-ne pe noi pacatosii, superficialii si neinteleptii ca gresim si nu suntem ca sfintia ta!

 46. mihai zice:

  pr. timotei, de acum am sa-ti zic ecumenistule (ca doar eu sunt … cleopist!), mai romanashule poate ai totusi rabdarea si capacitatea sa citesti tot ce am postat si sa-mi demonstrezi concret daca sunt in afara subiectului sau nu! Ma refeream mai sus la comparatia facuta de @rabi akiba referitoare la glumele avei Antonie cu cele ale Pr. Ica, am adaugat in plus la afirmatiile mele inca doua exemple ca sa demontez logica dansului. Vad ca citesti … in diagonala sau nu prea intelegi ce am vrut sa spun. Cand faci o comparatie de genul folosite de @rabi akiba, cauti sa stabilesti asemanarile si deosebirile dintre cele doua persoane. Cam esti pe dinafara cu logica asa ca nu te mai „gurgutza”!

 47. crestinul ortodox zice:

  cel ce semnezi ‘pr timotei ‘ !
  poti sa-mi raspunzi si la intrebare atunci
  CE ESTE SCARA SFANTULUI IOAN SCARARUL ?
  sau
  CE INSEAMNA SI CE ESTE CANTAREA IN SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE ?, pe care voi o blamati , in frunte cu acest ‘pr preot univ Ica Ioan , jr ‘, cu glume si rasate batjocoritoare la ADRESA SFINTILOR BISERICII ORTODOXE , ‘pui de vipere si farisei ‘ ce sunteti !
  Va veni si Dreapta Masura Atunci CAND DUMNEZEU nu se lasa batjocorit !
  amin!

 48. rabi akiba zice:

  Mihai,
  „Infatuarea lingvistică” se cheamă respect. Te respect într-atit, încît nu-mi permit să mă adresez ție cu neglijență. Indiferent ce ți-aș spune. Nu trebuie să te deruteze nevinovatele (sper) mele manii. Revenind la subiect, rămîn la ideea că te-ai fixat, fără rost, taman în punctul mort al prelegerii. Exploatînd gratuit acest intermezzo ludic, tragi concluzii ușor ireverențioase. Cred ca ești pe o pistă greșită. În esență n-avem de ce să ne confruntăm. Suntem convinși amîndoi, deși unul dintre noi refuză s-o recunoască, de legitimitatea demersului părintelui Ică.

 49. crestinul ortodox zice:

  valabil si pentru ceilalati ce impreuna ‘chicotesc si fac glume ‘ pe seama SFINTEI SI DUMNEZEIESTII LITURGHII , ce vindeca si scoate suflete din iad !
  dar partea asta , orbilor voi nu o vedeti , caci va considerati cu muuult deasupra , va considerati buricul pamintului , insa aveti grija si la cadere ,
  CU CAT ESTI MAI SUS cu atat cazi si mai jos !
  amin!

 50. ingrid zice:

  @Pr Timotei

  Jignirile sunt de prisos, complet neziditoare!
  Sa stiti ca este important si aspectul exterior, nu numai continutul discursului.
  Pe Mihai l-a smintit atitudinea cu care par Ica marturiseste acele adevaruri. Intr-adevar, atitudinea parintelui Ica nu e deloc ok, avand in vedere lucrurile sensibile pe care le abordeaza! Jignirile dvs la adresa celor de pe blog sunt mult mult mai smintitoare.

  „sa ne iubim unii pe altii ca intr-un gand sa marturisim”
  Unde nu e iubire adevarata, in adevar, asa cum o cere Hristos, nu poate fi marturisire intr-un singur gand.

  Jignirile de mai sus, nu sunt normale la nici un crestin, cu atat mai mult la un preot.

  @Mihai

  Par Ica Jr nu imi place in multe privinte. Lasa-i si tu in plata Domnului pe toti comentatorii, ca nu folosesti nimic daca te smintesti, te revolti si raspunzi cu jigniri gratuite in schimb. Te arati la fel ca ei sau mai rau.

 51. mihai zice:

  Rabi akiba,
  Asa cum usor se vede din polemica noastra, nicaieri nu rezulta ca nu te respect, am reflectat inainte de a-ti raspunde. Printre altele am mai recunoscut si faptul ca nu sunt erudit, sunt un simplu om. Cinstit vorbind, ma inflamez cand sunt catalogat intr-un anume fel de catre anumite persoane, care, fara a sti mare lucru despre mine, isi permit sa peroreze. Nu m-ai derutat fii pe pace. Revenind la subiect, atitudinea Pr. Ica vis-a-vis de ortodoxie nu e fost tocmai condescendenta, parere care, chiar daca nu convine, mi-o mentin. N-am avut si nu am in intentie sa ofensez pe cineva. Cred ca asta e tot.

 52. ingrid zice:

  @crestin ortodox
  nu te intreb de ce ti-ai pus asa un nick-name… dai impresia ca ai fost intrebat de prea multe ori daca nu cumva esti sectar si te-ai plictisit de atatea intrebari….
  Spui ca Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie scoate pe multi din iad. Asa este, drept ai grait, dar stii cum?
  Ia spune, ce spune Sf Nicolae Cabasila in privinta asta? daca tot te lauzi ca esti drept-maritor, nu ca un nimeni de par Ica pe care il acuzi pe nedrept ca ar blama Sf Liturghie!
  Ca tu asta intelegi din a atrage atentia impotriva unor abuzuri blasfemiatoare precum „sfintele voua sfintilor”, impotriva nerostirii in auzul credinciosilor a unor rugaciuni pe care ar trebui sa se puna mai mare accent, ca Sf Liturghie sa fie altfel inteleasa de credinciosi, ca ar trebui sa se puna mai mare accent pe timpul liturgic, etc.

 53. mihai zice:

  @Ingrid,
  Nu m-am smintit, am reactionat atunci cand unii au folosit apelative de genul „Niste romanasi meschini si cu o traire pagana a credintei, ipocrit, diletant, carcotas, etc. Cleopist imi place:)!

 54. pr. ciprian zice:

  Parintele Ica jr chiar lamureste multe si merita ascultat. Desi traieste intr-un mediu usor plecat spre ecumenist, e un sustinator al ortodoxiei in autenticul ei.
  Cat despre exactitatea tipicului, a randuielii de slujba ortodoxa, am intalnit acum cativa ani buni ceasul IX tinut la ora lui la mrea Frasinei in Valcea si acum stiu ca se tine asa la mrea Namaiesti din Arges. Dar eu nu am fost la toate manastirile si schiturile tarii…
  Restul e cam grupat, ca timp, din pacate chiar si la Athos in multe manastiri, schituri si chilii, dar acolo macar se tine modul si locul de desfasurare corect.
  Sustin si eu nevoia unei revigorari a randuielilor de cult, pt ca multi oameni imi spun ca nu inteleg slujbele, respectiv succintele replici dintre preot si strana… Nu cred ca sunt necesare altele, ci doar explicate mai bine, poate intr-un an al „Laudelor (Slujbelor) Bisericii”.
  De aceea si eu am preluat de la Facultatea din Sibiu citirea unor rugaciuni ale preotului cu voce tare (nu si epicleza, care poate fi folosita in alte scopuri, dupa cum stim…) si e un gest apreciat, ca mai intelege si omul cate ceva…
  Alta problema: lipsa de interes a majoritatii credinciosilor care vin la biserica la Liturghie, pentru intelegerea si participarea la slujbe Bisericii.
  Am facut Vecernia sambata seara un an si jum. Stiti cati oameni au venit in toata aceasta perioada? Maxim 10. Pe rand. Din cand in cand. Si sunt preot in oras…
  Ceea ce spune parintele Ica e dur, dar e adevarat si e bine sa luam aminte, de la vladica la opinca.
  Doamne ajuta!

 55. Pr Timotei zice:

  Tu poti sa ma numesti cum vrei, poti sa imi spui si drac impielitat, dar marturia mea este ca NU AM FOST, NU SUNT SI NU VOI FI ECUMENIST! Anatema ecumenismului si tuturor sustinatorilor lui!

 56. Pr Timotei zice:

  Sa ma iertati dar va rog sa terminati cu diletantismul si prostia, ca nu cade bine pentru un crestin ortodox. Orice nu intelegem demonizam. Ma gandesc la ce dreptate are domnul Danion Vasile si cati l-au injurat pentru ca a aratat adevarul, a aratat inselarea parintelui Arsenie Boca cu picturile inspirate de diavol de la Draganescu si aberatiile cu calendarul nou, care este un calendar impus de masonul Metaxachis. Noi ar trebui sa renuntam la calendarul nou si sa trecem pe calendarul vechi, si ar trebui sa incepem demersuri in acest sens.

 57. Pr Timotei zice:

  sunteti atat de absurzi incat cu voi trebuie sa se discute numai asa, pentru ca nu intelegeti, asta e nivelul! Ce sa va fac. Imi jigniti inteligenta! Defapt nici nu trebuie sa va raspund, pentru ca nivelul educatiei mele in aceasta directie este deasupra nivelului vostru, deci sunt incompatibile, deci nu putem discuta. Doar daca a-ti vrea sa ascultati si sa vorbiti serios si la obiect. Altfel va consider deplasati si raspunsurile sunt pe masura. Cand o sa va reveniti o sa aveti din partea mea raspunsuri pe masura.

 58. ingrid zice:

  @Pr Ciprian

  Toata aprecierea pt ce faceti.
  Iar in privinta oamenilor putini la Vecernie, nu va descurajati, aveti rabdare.
  Pe masura ce-i atrageti explicandu-le la predica si la sf Spovedanie, se vor vedea roadele.
  Degeaba dedica Patriarhia un an Sf Laude….
  Fiecare trebuie catehizat cu rabdare.
  Domnul sa va sporeasca roadele duhovnicesti!
  Doamne ajuta!

 59. Pr Timotei zice:

  Ingrid, foarte bine graiesti.Sunt de acord cu tine. Parca ai fi barbat, nu femeie!

 60. mihai zice:

  Ti-am zis mai sus
  „08/08/2012 la 1:47 PM
  Draga Pr. Timotei imi spuneai in replica mai sus ca “Noi nu am piedut Dogma, suntem Ortodocsi deci nu eretici, dar am pierdut din intelegerea cultului, ceea ce ne poate duce la erezie, daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit.” Vreau sa te intreb:
  1. De cat timp “am pierdut din intelegerea cultului”? De o luna, un an, 10 ani, 50 sau cat?
  2. Daca intr-adevar am pierdut de foarte mult timp “din intelegerea cultului” – nu e asa ca noi ortodocsii … SUNTEM ERETICI DE MULT TIMP “daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit”?
  Mai mult nu vreau sa comentez deocamdata. Sa ne dea Bunul Dumnezeu lumina mintii!”
  Urmarind postarile tale se observa clar ca … nu ai raspuns nicaieri intrebarilor care ti se adresau, asa cum ar fi fost de bun-simt. Demonstrezi clar ca logica si deductia e o palaria cam mare pentru capul tau … cult! Nu vreau sa-ti jignesc inteligeta, mi-e frica serios, tremur tot, uite stau cuminte aproape ca nu mai respir de emotie.
  Ramai la parerea ta nu e cazul sa mai facem polemica, recunosc ca nu sunt pe masura ta si viceversa.

 61. crestinul ortodox zice:

  ‘pr timotei ‘, spui ca
  „Ma gandesc la ce dreptate are domnul Danion Vasile si cati l-au injurat pentru ca a aratat adevarul, a aratat inselarea parintelui Arsenie Boca cu picturile inspirate de diavol de la Draganescu si aberatiile cu calendarul nou, care este un calendar impus de masonul Metaxachis. ”
  ia uitati-va la cum se leaga dracul , de greselile ‘unora dintre noi ‘ din trecut !
  auzi , mai popa , SA FII TU MACAR un sfert DIN cum a fost Sfantul Parinte Arsenie Boca si te-om asculta si te-om urma;
  sa faci minuni , sa arati pacatele din gandirea omului , sa scoti demonii din oameni posedati de draci , sa faci slujire in inchisoare cu ingerii lui DUMNEZEU , sa treci peste legile fizicii pamintesti
  si materiale ;
  sa suferi , sa induri prigoana PENTRU BISERICA LUI HRISTOS , cum a indurat acest Sfant Parinte Arsenie Boca NUMIT PE BUNA DREPTATE OMUL LUI DUMNEZEU de la ‘mai marii vremii de atunci ‘ !
  si incepi cu asta , cu atata viclenie
  „Sa ma iertati dar va rog sa terminati cu diletantismul si prostia, ca nu cade bine pentru un crestin ortodox. ”
  pe mine n-ai sa ma influientezi , lup in piei de oaie , SA TACI si sa te rogi la Sfantul Parinte Arsenie Boca , sa te ierte !
  CA NU CUMVA SA TE ARDA NUMELE SAU CEL SFANT !

  draga Ingrid
  „Cea mai mare teologie este a Spune ADEVARUL ” Parintele Arsenie Papacioc
  este o vorba romaneasca , dar TARE ADEVARATA ‘ cand dai cu bata in balta , apoi dai …’
  daca citeai cu atentie unde am aratat ca este gresit si am blamat cum spui am facut-o pentru ca Aceasta este BISERICA ADEVARATA in care am crescut IAR CUVINTELE SFINTILOR PARINTI ai BISERICII CRESTIN ORTODOXE imi stau marturie , crestinul ortodox pe Acestia ii are Drept Marturie si aici pe pamint si la Dreapta Judecata , da !
  sa spui ca ‘Liturghia este un spectacol ‘ , ca-i prea multa cantare , trimitere la SFANTUL IOAN SCARARUL , ce este cantarea ? CE ESTE TREAPTA NESIMTIRII si cum se vindeca aceasta !
  leacul pentru aceasta Treapta este prin A CANTA LUI DUMNEZEU , spune acest Mare Sfant !
  ce spune acest ‘pr prof univ . Ica Ioan jr ‘ despre SFANTA LITURGHIE , deci ia din Cuvintele Sfintilor Parinti
  ‘ Sf Nicolae Cabasila spune lucrul acesta cu cateva decenii in urma deci ,sunt elemente centrale si elemente secundare ” SI AICI ADAUGA „la care dupa parerea mea adica se poate renunta ” min 32.00 mmh!
  mai inainte de asta spune asa
  ” numai ereticul schimba , Ortodoxia , conserva si pastreaza ” ATUNCI INTREBARE , catre acesti domni teologi doc si ‘preoti ‘ pe deasupra DE CE NU PASTRATI ORTODOXIA CUM ESTE SI CUM S-A PRIMIT de la SFINTII ACESTEI BISERICI ORTODOXE ???
  singur si frumos va iese porumbelul pe gura ‘ numai ereticul schimba ‘ poate fara sa vreti si fara sa constientizati , dar cu gura voastra va numiti eretici !
  alta bazaconie
  despre Practica Liturgica si Marturisirea Dogmatica tradusa de protosinghel Chesarie la Ramnicului 1765 , „de pilda puteti vedea diferenta cand va aparea pe Sfarsitul Lumii ??? ….” min 29 :53 sa inteleg ca dvs Stiti deja ,cand este Sfarsitul Lumii !
  „nici ingerii din Ceruri , nici Fiul ci numai TATAL stie cand va fi sfarsitul lumii ”
  si admin ,
  Ce Reprezinta imaginile acestea cu acel ‘preot ‘ cu ciupilica pe cap !
  sau acela care are pe spate , la vestmant , Sfanta Cruce cu bratele lasate in jos ???
  Mai , dar uitati-va si la imaginile acestea caci vorbesc de la sine cu cine avem de a face !
  ai mila DOAMNE si de noi /
  ca lupul paznic o’fost pus la oi …,/
  amin!

 62. crestinul ortodox zice:

  pr ciprian ,
  „Sustin si eu nevoia unei revigorari a randuielilor de cult, pt ca multi oameni imi spun ca nu inteleg slujbele, respectiv succintele replici dintre preot si strana… Nu cred ca sunt necesare altele, ci doar explicate mai bine, poate intr-un an al “Laudelor (Slujbelor) Bisericii”.
  De aceea si eu am preluat de la Facultatea din Sibiu citirea unor rugaciuni ale preotului cu voce tare (nu si epicleza, care poate fi folosita in alte scopuri, dupa cum stim…) si e un gest apreciat, ca mai intelege si omul cate ceva…”

  ‘voi sunteti sarea pamintului , precum este sarea in bucate care da gust mancarii …’
  ‘ Eu sunt CALEA , ADEVARUL si VIATA ‘ spune Domnul IISUS HRISTOS ,
  ‘cine imi urmeaza Mie , Viu va fi si nu va gusta moarte …”
  oamenii ar veni mai multi , daca ati lasa cele materiale , desarte si amagitoare ale acestui veac iar Pastorul S-ar Implica cu Trup si Suflet Catre ‘ toata oaia cea pierduta ‘
  amin!

 63. ingrid zice:

  @Mihai

  Uite, pt intrebarile astea adresate par Timotei:

  1. De cat timp “am pierdut din intelegerea cultului”? De o luna, un an, 10 ani, 50 sau cat?
  2. Daca intr-adevar am pierdut de foarte mult timp “din intelegerea cultului” – nu e asa ca noi ortodocsii … SUNTEM ERETICI DE MULT TIMP “daca nu luam aminte sa reparam ce e gresit”?

  1)In sec 14, pe timpul sf Nicolae Cabasila, problemele de care vorbeste Pr Ica nu erau generalizate, desi in toate timpurile Parintii au luptat prin predici impotriva acestor abateri.
  In sec 18 pe timpul Sf. Nicodim Aghioratul si cei dimpreuna cu el, abaterile erau deja generalizate in majoritatea Bisericilor Ortodoxe, inclusiv la Athos. Parintii au reusit o revigorare a cultului in traditia autentica ortodoxa, cel putin acolo.

  2) Aici ti-am raspuns eu mai inainte: peste 90 % din cei care macar frecventeaza Biserica, fara a fi eretici, sunt AFARA DE BISERICA ORTODOXA, nu mai vorbim de numerosi altii botezati ortodox, care nici macar nu vin la Biserica. Aceasta este consecinta cea mai grava.

 64. . zice:

  observ /citesc comentariile postate si polemica dintre mihai, ingrid, pr timotei in special si ma gandesc ca nu ar fi rau ca toti sa va uniti in idei si sa procedati la intocmirea unui studiu bazat, aprofundat si profesionist lucrat, pe aceasta tema, decat sa va pierdeti in replici acide si de multe ori rautacioase, cu atat mai mult cu cat se poate observa cu foarte mare usurinta faptul ca desi postati sub pseudonim, va cunoasteti personal dar va prefaceti ca nu va stiti.

 65. ingrid zice:

  @crestin ortodox

  „Chesarie la Ramnicului 1765 , “de pilda puteti vedea diferenta cand va aparea pe Sfarsitul Lumii ??? ….” min 29 :53 sa inteleg ca dvs Stiti deja ,cand este Sfarsitul Lumii !”

  omul zice ca va aparea pe la sfarsitul lunii, asa ca stati prost cu auzul….

  „sa spui ca ‘Liturghia este un spectacol”

  Devreme ce rostul Sf Liturghii este impartasirea credinciosilor, si TOTI cei care participa la orice Sf Liturghie este OBLIGATORIU sa se impartaseasca, dupa canoane, iar cei care nu se impartasesc nici nu au dreptul incepand de la Heruvic sa mai asiste la Sf Liturghie –- exprimarea „Sf Liturghie a ajuns pt crestinii de astazi spectacol de teatru” este cea mai buna caracterizare a starii de astazi din Biserica.

  Aproape toate rugaciunile Sf Liturghii incepand de la Heruvic sunt pregatitoare pentru Sf Impartasanie. Oamenii ii cer insistent lui Dumnezeu sa puna si pentru ei un tacam cu bunatatile fagaduite, dar nu se apropie de Masa jignind pe Imparatul! Ii multumesc Imparatului ca s-au impartasit „sa se umple gurile noastre de lauda Ta Doamne ca ne-ai impartasit pe noi de Sfintele” dar ei de fapt au dispretuit Sfintele! Se comporta la Sf Liturghie ca niste actori la teatru, nu ca niste crestini datori sa se impartaseasca in mod real asa cum marturisesc cu gura!

  „ca-i prea multa cantare”

  In multe Biserici, cantarea face aproape neinteligibile Apostolul si Evanghelia. Exagerarile in materie de muzica fac poporul sa nu poata spune si el rugaciunile macar in surdina, murmurat.
  Atunci poporul incepe sa se foiasca si nu mai este atent la nimic, iar cantaretii din strana se straduiesc din rasputeri sa isi etaleze calitatile vocale extraordinare mai ceva ca la opera.

  Exista dimpotriva cantareti care falseaza atat de rau incat oamenii incep sa fie atenti la asta, nu la cuvintele rugaciunii.

  Nu trebuie renuntat de tot la cantare, ci preotul sa fie foarte atent, sa puna mai presus intelegerea Sf Liturghii de catre credinciosi decat cantarea.

  „TREAPTA NESIMTIRII si cum se vindeca aceasta !”

  Sf Ioan Gura de Aur numeste nesimtit si obraznic pe tot cel care daca n-are de impartasit nu iese din Biserica la invitatia calduroasa a diaconului sau a preotului de dinainte de Heruvic….

 66. mihai zice:

  Ca postez sub pseudonim e adevarat, insa, personal nu cunosc pe nimeni dintre cei cu care am polemizat. Nu realizez „usurinta” cu care ti-ai dat tu seama ca ne cunoastem, e gresit ceea ce afirmi.
  @Ingrid eu doar am facut o analiza a afirmatiilor pr. Timotei doar ca sa se autosesizeze, sa-si puna niste intrebari referitoare la logica frazei scrisa de el. Am vazut ca n-a priceput, a continuat cu altele, i-am reamintit si … m-am oprit.
  Nu am pretentii de infailibilitate insa am siguranta ca stiu unde vor duce toate aceste …modificari. Majoritatea, din pacate, nu au cum sa observe efectul in timp a subtilitatilor, subterfugiilor si innoirilor repetate care se aduc. E cumplit! Lesne vor fi denaturate multe dintre intelesuri pentru ca … asa se vrea!
  Ingrid suntem pe pozitii diferite si vom ramane asa. Numai bine!

 67. Pr Timotei zice:

  Ma iertati! Eu am glumit, dar glumele in scris nu prea au haz! :)
  Mihai, NU sunt inoiri, din contra sunt reveniri de la inoiri! Daca din secolul trecut din influenta masonica sa introdus (de exemplu) in Biserici OCHIUL MASONIC acum ar trebui sa il pastram ca a devenit traditie? NU! Ci trebuie sa il scoatem! Dar vor veni unii si vor zice ca e inoire sa scoti ochiul lui satan din Biserica! Cu siguranta vor fi dintre aceea!
  Atata tot! Daca Parintele X crede ca daca el a prins ochiul masonic in Biserica de cand era mic ca asa e normal, nu insemna ca si este. Cand va incepe sa studieze Sfintii Parinti va vedea ca asa ceva nu are ce cauta in Biserica si il va scoate. La fel si cu toate celelalte legate de cultul ortodox. Sigur ca cineva care nu a studiat nu are cum sa inteleaga, dar nestiinta nu e o scuza.
  Tocmai aceste reveniri in matca ortodoxa ne feresc muuul mai bine de a cadea in ecumenism, pentru ca cine intelege Liturghia nu poate fi usor pacalit, dar daca el insus are interese personale.
  Ma iertati!

 68. Pr Timotei zice:

  Misacarea colvazilor la vremea ei putea fi considerata o inoire si o blasfemie la adresa Bisericii, dar noi azi ii cinstim pe colivazi ca Sfinti: Sfantul Nicodim Aghioritul, Sfantul Athanasie Paros, etc.
  Asa ca sa urmam colivazilor care au revigorat cultul readucandu-l pe linia de plutire.
  La vremea lor si Sfantul Grigorie Palama era considerat un revolutionar, dar defapt nu era inteles.
  Iata ca acesti sfinti dainuie iar „marii pastratori de traditii gresite” au ramas pe dinafara.
  In privinta pr Arsenie Boca, am cunoscut si alti parinti care primisera mari harisme de la Dumnezeu , dar au cazut rau de tot in inselari diverse. Pr Arsenie a pictat monstuozitatile ecumeniste la batranete, nu la tinerete. Sunt parinti care faceau minuni, dar au cazut jalnic in ecumenisme si in inselari foarte urate, ca diavolul nu doarme si omul e slab.
  Eu ma rog pentru parintele Arsenie Boca ca sa ii ierte Dumnezeu pacatele si daca e in iad sa il scoata pentru rugaciunile obstei crestin ortodoxe, ca totus a murit in comuniune cu Biserica Ortodoxa. :)! Deci exista speranta!

 69. crestinul ortodox zice:

  @Ingrid
  dai rau cu bata in balta , mai asculta odata ce spune ca ultima traducere va fi la Sfarsitul Lumii , adica acesta stie SI cand va fi ultima traducere Anume la Sfarsitul al lumii ;
  sau nu intelegi limba romana !
  dupa nume se pare ca da !
  cine sta oare prost cu auzul ?
  , sau Mai Bine Spus cine in bajbaie in orbire , refuza sa si mai auda !
  iar ‘pr timotei ‘
  roaga-te la DUMNEZEU , sa te ierte , sa nu ajungi in iadul vesnic ca blamezi PLACUTII SI SFINTII LUI DUMNEZEU !

  si Admin , cine sunt acestia , care vor sa rastoarne litera impotriva cuvantului ???
  sau sa rastoarne SFINTENIA aratata de BUNUL DUMNEZEU , pentru a lor „Imi jigniti inteligenta! Defapt nici nu trebuie sa va raspund, pentru ca nivelul educatiei mele ” spune acest ‘pr timotei ‘
  ma repet din nou , probabil nu s-a citit sau nu s-a inteles :
  va considerati buricul pamintului , insa aveti grija si la cadere ,
  CU CAT ESTI MAI SUS cu atat cazi si mai jos !
  amin!

 70. crestinul ortodox zice:

  si @Ingrid
  Iti recomand Sa Canti si tu in Sfanta Biserica , poate vei depasi si trece de aceasta treapta a nesimtirii , aceea de a nu vedea si a nu auzi , de a nu simti Prezenta Lui DUMNEZEU in Timpul SFINTEI LITURGHII !
  treapta a 17 a , de pe Scara Sfantului Ioan Scararul acea treapta a nesimtirii cand refuzi sa vezi si sa auzi CUVANTUL LUI DUMNEZEU , CE ESTE SFANTA si DUMNEZEIASCA LITURGHIE !
  caci , daca vezi si auzi CUVANTUL SFANT AL LUI DUMNEZEU , nu mai este nevoie sa rastorni litera impotriva cuvantului !
  ‘La inceput a fost Cuvantul …”
  amin!

 71. ingrid zice:

  @”crestin ortodox”
  Sa-ti ajute Domnul sa participi inclusiv cu cantare cu voce tare la Sf Liturghie macar atatia ani cati am participat eu. Si Domnul sa te lumineze si sa te faca „crestin ortodox” cat de curand.

 72. ingrid zice:

  @crestin ortodox

  „mai asculta odata ce spune ca ultima traducere va fi la Sfarsitul Lumii”

  In privinta asta, scuze, chiar asa spune, in acelasi stil ironic, sarcastic care-l caracterizeaza, fara a se referi la un moment anume.

 73. crestinul ortodox zice:

  dta , inca nu esti , crestin ortodox ???
  din ce spui , posibil ca da !
  Sunt ‘crestin ortodox ‘ si imi place SA CANT LUI DUMNEZEU , cam de cand STIE DUMNEZEU …!
  ma stradui si lupt sa fiu Un Adevarat Crestin Ortodox INTRU ADEVARATA SI SFANTA BISERICA ORTODOXA unde voi ca niste rebeli si razvratiti , vreti sa rasturnati CE A ASEZAT DUMNEZEU PRIN AL SAU CUVANT !
  potoliti-va !
  sa nu aprindem MANIA LUI DUMNEZEU , cand dati cu barda in Acest COPAC BINE INFIPT si CU RADACINI ADANCI , numit BISERICA LUI HRISTOS , BISERICA CRESTIN ORTODOXA A NEAMULUI ACESTA ROMANESC cu SFINTI ARATATI DE INSASI DUMNEZEU !
  n-aveti alte probleme de care sa va legati , TACETI MALC cand vin toate spurcaciunile in Tara Aceasta si BAGATI capul in pamint cu BOR in frunte cu tot !
  SA VA FIE FRICA DE DUMNEZEU si RUSINE CA VA BATETI JOC DE ACEST NEAM CRESTIN ORTODOX , DE INSASI DUMNEZEU si AL SAU CUVANT SPUS SI ARATAT IN ACEST NEAM CRESTIN -ORTODOX
  ei , de asta am sa ma rog ,
  PINA VA FACE DUMNEZEU DREPTATE !

  rugaciune ,

  Ai Mila DOAMNE si de noi
  ca lupu paznic o’ fost pus la oi

  Si n-avem un Pastor Sfintit Ales
  de HARUL TAU CEL SFANT CULES
  sa ne duca la pasune’aleas ,
  unde-i iarba cea frumoas’.

  Si s-arata DOAMNE ,
  lupii din apus
  la Rasarit , o’ ajuns
  si vor Doamne a darama
  ce este Sfant , Curat zidit cu Mana Ta .

  Cu Mana Ta DAT SI LASAT
  acestui Neam oropsit si prigonit
  mereu de altii
  ce si-au dorit
  a fi stapani ai acestei natii .

  Si vor Doamne a spurca
  CE- I TAINA SFANTA si LASATA
  de Mina Ta Data ,
  la strabuniI si SFINTII Acestui Neam
  unde SFANT SANGELE TAU s-a Varsat
  in Vin S-a Aratat/
  Si unde SFANT TRUPUL TAU /
  S-a Jertfit /
  Si In Paine s-o implinit .

  CUVANTUL TAU SFANT LASAT
  “Fericiti cei ce n-au vazut
  Dar au crezut”

  Asa Doamne , am fost si noi ,
  cei asupriti de poveri si nevoi
  caci boul le rabda toate ,
  dar pina cand , Doamne
  caci nu mai poate ,
  cand biciul raului se pune,
  si corvoada nu apune!

  Astfel ochii ne inaltam/
  si la Tine Doamne ne rugam
  VINO DOAMNE MAI CURAND
  sa dai cu spurcaciunea jos
  si maturand

  AI MILA DOAMNE SI DE NOI
  ca lupu paznic o fost pus la oi
  amin!

 74. rabi akiba zice:

  Mihai,

  Am un prieten care a fost consultat la îndreptarea Liturghierului. Nu-i doar un bun cunoscător de lb. elină. Vă asigură că cei implicați în diortosirea liturghierului nu au nicio sensibilitate pentru ecumenism. Din contră, se urmărește întoarcerea la autenticitate după o destul de lungă „captivitate babilonică”. Nenorocirea e că nu se mai poate vorbi de funie în casa spînzuratului…Patriarhia s-a dedat la atîtea „coregrafii”, încît și cînd stă militărește, în poziție de tragere, o suspectăm că face balet. Pe bună dreptate.

  Eu spun că E o înnoire prin renunțare la noutăți. Adică o întoarcere la Tradiție. Tertulian spunea despre aceasta că este un „depositum iuvenescens”, adică un tezaur care întinerește. În sensul acesta se poate vorbi despre înnoire.
  Consimt celor aratate de @ingrid și de @pr. Timotei, lăsînd de-o parte „ornamentațiile” polemice care „dinami(z/t)ează” comentariile. Și care dau, într-un fel, savoare confruntării. Să nu fim prea bățoși: ” Părerea mea bine cumpănită este că a fi prea serios e neserios ” (George Călinescu).

  @CO: Mă bagi în spital. Toată energia mi-o consum cu topica frăției-tale; pînă la conținut sunt deja sleit și cu nervii terci. Scrie și dumneata frumușel, cu subiect și predicat, cu virgulă, cu punct; mai lasă majuscula aia afurisită că, te avertizez, mă ai pe conștiință!

 75. crestinul ortodox zice:

  rabi , daca taceai , filozof te faceai sau rabi ramineai !
  stii ce , consider ca mai poti fi inca rabi adevarat , adica intelept in cuvant atunci cand intelegi si tu , de ce scriu cu majuscula ;
  Majuscula , pentru crestini ortodocsi ca tine , ca mine SI pentru toti acei crestini ortodocsi ce traim pe acest pamint Sfant !
  amin!

 76. ingrid zice:

  @rabi akiba
  si eu apreciez din toata inima atat indreptarea Liturghierului, cat si demersul par Ica. Si socotesc ca deja are roade.
  Corect ce spui.

 77. crestinul ortodox zice:

  ‘chelea rea si rapanoasa ori o bate , ori o lasa ‘ !
  iar turcului , ce sa-i spui ca este crestin , ‘geaba turcul tot in allah crede !
  Liturghierul acesta sa-l studiati voi , mai , ‘mari teologhi ‘ care va considerati undeva Deasupra a Ce A fost Lasat de DUMNEZEU prin SFINTII PARINTI !
  si pietrele aud mai bine ca voi , CE INSEAMNA CUVANTUL SFANT LASAT DE DUMNEZEU IN SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE A SEC XX !
  amin!

 78. rabi akiba zice:

  @CO,

  Înțeleg că vrei să imprimi un prestigiu textului, să recuperezi hieratismul unor cu cuvinte, să subliniezi ideile „mari” sau, pur și simplu, să marchezi un imperativ. Da, aici consimt.
  Nu-nțeleg însă inflația asta de solemnitățuri gratuite: „TĂCEȚI MÂLC” , sau „ATUNCI INTREBARE , catre acesti domni teologi doc si ‘preoti ‘ ” (…) „BAGATI capul in pamint cu BOR in frunte cu tot”, „nu zadarnic si Petre Tutea A spus Clar si raspicat”, etc…
  (De fapt cred că ai vrea sa ridici fffffoooooaaaarte sus tonul și – belea! – n-ai la dispoziție decît năpăstuita tastatură)

  Vorba ta, „TULAI DOAMNE!” :)

 79. mihai zice:

  Rabi akiba,
  N-am studiat in institutii teologice, n-am titluri academice, sunt in tangentza mai mult cu partea tehnica. Am auzit ca a aparut noul Liturghier, dar inca nu stiu in ce consta schimbarile survenite.
  In expunerea ta, trebuie sa recunosc faptul ca l-ai relevat destul de elegant pe Tertulian, iar pe acest segment evocat de tine, nu am contraargumente. Ca si crestin sunt sa „cumpar” acea tarina in care se afla „tezaurul care intinereste”, acea „piatra filosofala” ce-l tranforma pe om si-l duce catre sfintenie.
  Apreciez „savoarea confruntarilor” dupa cum bine ai vazut si crede-ma ca nu-s intepenit intr-un punct fix, mi-a mai ramas suficienta decenta incat sa pot purta un dialog civilizat in limitele lui.
  Cat priveste „expozeul” lui Pr. Ica in care, printre altele, il ovationeaza pe iezuitul Robert F. Taft, ei bine, generalmente vorbind, nu am incredere in iezuiti. Stiu, indraznesc sa cred ca ai sa zici despre Taft ca e … taman exceptia de la regula. Hmmm!
  Sunt de acord sa nu fim batosi, pana la urma sti doar ca o gluma buna invioreaza inima :).

 80. mihai zice:

  erata mai sus
  „Ca si crestin sunt dator sa “cumpar” …

 81. rabi akiba zice:

  Mihai,
  Am făcut pomenire de noul Liturghier pentru că și el încearcă (nu fără o oarecare timiditate) să recupereze cumva o autenticitate abandonată din varii motive (politice, culturale, istorice, etc). S-a polemizat crunt pe tema asta într-un articol mai vechi, chiar pe acest blog. Dincolo de cotonogelile inerente (am să-l asasinez pe CO spunîndu-i că pe la Sinoade bătaia între Părinți nu era chiar un eveniment) se poate înțelege cîte ceva din comentarii. Marită revăzute.

  În ceea ce-l privește pe Taft, pot spune că recursul (masiv) la surse protestante sau catolice nu face, de exemplu, din Dogmatica pr. Stăniloae un produs pseudo-ortodox sau cvasi-ecumenist. Același autor recomandă lucrarea cardinalului Vienei, Christoph von Schonborn, Icoana lui Hristos, ca cel mai complet tratat de teologie ortodoxă a icoanei scris pînă azi (aici download carte: http://www.humanitas.ro/files/media/icoana-lui-Hristos.pdf ).

  Și da, trebuie să ai grijă cînd iezuiții fac daruri; dar Taft ăsta se pare că-i băiat bun. A trecut „cenzura”.

 82. rabi akiba zice:

  Scuze, n-am bagat de seamă, nu e toată cartea acolo, ci doar introducerea și cuprinsul. Poate o găsești în alt loc. Merită. Cu bine!

 83. mihai zice:

  Rabi akiba,
  Multumesc pentru recomandare, am incercat sa gasesc cartea pe net dar afara de fragmente, nu gasesti nimic. Daca o ai in format digital si doresti sa mi-o trimiti, da-i un „send” la vaxileeu@yahoo.com te rog. Sper sa am timp sa o citesc pentru ca am deja o listaaaaaa…
  Acum, asa cum zice proverbul „teoria sine praxis est cum rota sine axis”, putem dezbate (cei care se pricep) muuult pe marginea subiectelor teologice, in practica insa, se vede clar rezultatul teologiei apusene asupra oamenilor in general. Si evident ca, avand acest minunat rezultat, ei occidentalii catolicizati, papistasiti, protestanti etc., vin sa ne „cizeleze, sa ne „ciopleasca” (ca suntem cam neciopliti) pana cand … nu o sa mai ramana nimic din noi.
  Referitor la Icoana lui Hristos, ca tot veni vorba, am inceput sa adun ceva materiale si sper sa le compun intr-o forma logica si comprehensiva si poate, cine stie, ti le voi trimite sa-mi dai un feed-back. Sanatate!
  Shalom!:)

 84. rabi akiba zice:

  Mihai,
  Din păcate nu am cartea în format digital ci doar aia cu foi. E apărută la Anastasia. Posibil să fie și reeditări. În schimb aștept cu interes lucrarea ta. Am să-ți dau un fidbec. Shalom! :)

 85. crestinul ortodox zice:

  rabi ….
  „Nu-nțeleg însă inflația asta de solemnitățuri gratuite: “TĂCEȚI MÂLC” , sau “ATUNCI INTREBARE , catre acesti domni teologi doc si ‘preoti ‘ ” (…) “BAGATI capul in pamint cu BOR in frunte cu tot”, “nu zadarnic si Petre Tutea A spus Clar si raspicat”, etc…
  (De fapt cred că ai vrea sa ridici fffffoooooaaaarte sus tonul și – belea! – n-ai la dispoziție decît năpăstuita tastatură) ‘
  daca asta ai inteles , dta din tot ce am spus pot sa spun ca de fapt n-ai inteles nimic !
  vorbesti in multe cuvinte , care mascheaza un refuz categoric de a intelege CEva din ce mai spune si altul , un nimeni , pe linga ce spui dta ! pentru ca voi va vedeti undeva sus , teologhisand din carti …!
  dar pentru mine „cea mai mare Teologie este de a spune Adevarul ! ”
  si , Stii de ce ?
  atunci cand Spui ADEVARUL slujesti LUI DUMNEZEU , poate fara sa constientizezi si vei vrea sa spui mai mult , sa mergi din Lumina in Lumina ;
  caci , DUMNEZEU este ADEVAR , este LUMINA , este IUBIRE , este CREATORUL Acestora ;
  ‘la inceput a fost Cuvantul ‘ spune Sfanta Scriptura !
  pot sa -ti spun ceva ce poate nu stii , sau sa avem iertare nu vrei sa stii :
  ‘Cuvantul Sfant , Cuvantul Lui DUMNEZEU este sabia cu doua taisuri ” si mai stii care sunt cele doua taisuri , sunt Adevarul si Lumina aratate prin Cuvantul Sfant , Cuvantul Lui DUMNEZEU !
  ‘ce n-au luat zidarii in seama , piatra din coltul unghiului , aceea poate tine sau darama zidul de temeli ‘
  sau
  ‘un Cuvant in Adevar si Lumina, CUVANTUL SFANT , poate zidi Adevarata temelie , fortareata dar Totodata printr-un alt cuvant ce nu-i in Adevar si Lumina se poate darama ce s-a zidit cu multa truda ‘
  asa ca , iti doresc ‘sa zidesti fortareata ‘ si ‘sa nu darami poate si ce ai zidit ‘!
  amin!

 86. mihai zice:

  Rabi akiba,
  Sa-mi trimiti te rog la adresa de mai sus un mesaj cumva ca sa-ti pot da reply.
  NUmai bine!

 87. Flavian zice:

  Dr. Ioan Ica Jr. l-a preamarit pe Alexandru Kalomiros, un evolutionist de mult desfiintat in toate argumentele (stiintifice si teologice) de Cuviosul Serafim Rose.
  Dr. Ioan Ica Jr. s-a luat la piept (precum odinioara Cioran cu Sf. Apostol Pavel) cu titanii nostri Nae Ionescu si Nichifor Crainic.
  De atunci nu am mai citit introducerile kilometrice doctorului si l-am aprofundat pe Nae Ionescu. Diferenta de la pamant la cer intre ei.

 88. Flavian zice:

  Am zis sa ascult si eu totusi vreo 10 minute cursul, dar n-am rezistat. Pe la minutul 6 zice ca „trebuie sa dinamizam cultul deoarece e static, prea static si obositor si plictisitor etc ” Cam acestia sunt teologii secolului XXI, cu retorica multa si traire putina…

 89. Pr Timotei zice:

  Draga Flavian, nimeni nu discuta aici ceea ce teologhiseste Ioan Ica Jr, in privinta aceea greseste, dar aici, in privinta liturghicii are dreptate. Te rog sa te pronunti pe subiect si nu generalizam. Pot sa iti spun ca nu ai inteles: Da, cultul trebuie dinamizat, la fel ca la Muntele Athos.
  De ce nu intelegi ca e vorba de ceea ce deja exista, Ica nu revolutioneaza cultul, ci explica ceea ce deja parintii atoniti fac. De exemplu- miscarea candelabrelor, cadirea diaconilor, etc. toate aceste miscari dinamizeaza cultul, au un rol specific.
  Da, cultul daca e prea static devine obositor si plictisitor, asa este. Dinamizarea lui nu e o noua conceptie, ci din contra e revenirea cultului in matca sa fireasca.
  Din pacate Naie Ionescu si Nichifor Crainic nu sunt niste exemple bune pe care le-ai luat, Nichifor Crainic a introdus in Lucrarea sa pe „marii mistici romao catolici” Plus ca viata lui lasa muuult de dorit. A avut parte de toate studentele…..Moralitatea la pamant. Asa ca las-o balta.

 90. crestinul ortodox zice:

  Ica cu voi cu tot, pr timotei , rabi si altii ca voi , va bateti joc de CUVANTUL SFANT si sunteti dea dreptul plictisitori , obositori si de ce nu Tradatori ai ADEVARULUI SI CUVANTULUI SFANT , lasat mostenire de altii care au fost cu mult mai LUMINATI ca voi , atat in CUVANT cat si in TRAIRE ;
  exemple , Sfantul Parinte Arsenie Boca cu traducerile Filocaliilor , Preot Prof . Dumitru Staniloaie si altii …
  nu , teologi doar cu numele afisat , sau teologhi in arta cuvantului ci si cu Traire Adevarata in Cuvantul Sfant , al Sfintei Scripturi si al Sfintei Traditii !
  un cititor , nu de ieri de astazi in ORTODOXIE poate lesne vedea si diferentia , ce este de la DUMNEZEU si ce este de la tatal minciunei care prin ai sai slujitori rastoarna Litera impotriva Cuvantului !
  si dracul stie sa teologhiseasca foarte bine , numai ca atunci cand il pui sa spuna Doamne iarta-ma ca am gresit , nu zice din mandrie si nici Doamne miluieste nu spune , tot din mandrie ;
  vedeti sa nu cadeti in asta plasa , domnilor teologhi ai acestui sec .unde Totul se vrea a fi rasturnat cu josul in sus ,
  Unde raul este vazut ca Bine si Binele socotit drept rau !

  ‘un Cuvant in Adevar si Lumina, CUVANTUL SFANT , poate zidi Adevarata temelie , fortareata dar Totodata printr-un alt cuvant ce nu-i in Adevar si Lumina se poate darama ce s-a zidit cu multa truda ‘
  asa ca , Va doresc ‘sa zidim fortareata ‘ si ‘sa nu daramam poate si ce am zidit ‘!
  amin!

 91. rabi akiba zice:

  Flaviane,
  De unde l-ai aprofundat pe Nae Ionescu? Nu cumva din integrala textelor teologice editată de doctorul ostil „titanului”?
  http://edituradeisis.ro/opencart/index.php?route=product/product&product_id=158

 92. Flavian zice:

  Rabine, matale reduci opera lui Nae Ionescu numai la publicistica religioasa? Cartea aceea e stradania Dorei Mezdrea, care a publicat ocazional la Deisis. E vorba de cursurile publicate mai demult.
  Pr. TIMOFTEI, aveti bun simt?

 93. rabi akiba zice:

  „Nae Ionescu este ortodox, tot atat de organic cum este Nae. Nu exista aproape nici un articol sau curs universitar in care sa nu fi facut macar o aluzie la credinta lui crestin-ortodoxă” (Pr. Calciu D.)

  Cine se ocupă de teologia lui Nae Ionescu, se ocupă de esența operei lui. Cu el însuși. Miron Cristea a priceput cum stă treaba cu natura teologică a (operei) „titanului” de vreme ce (Belizarie) l-a pictat taman în pridvorul Catedralei Patriarhale. :)

  Apropo de Dora Mezdrea (ediție, introducere, note) și Pr.Ică jr. (patron Deisis), păstrînd proporțiile și resemantizînd puțintel mesajul: „Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul?” :)

 94. crestinul ortodox zice:

  evreule , dupa nume ‘rabi …’ si cuvant Shalom ,
  FII CRESTIN ORTODOX ,
  si
  nu jidan ,
  Marturiseste Adevarul :
  anume , HRISTOS ESTE ORTODOX !
  si nu viceversa !
  daca nu vrei asta , lasa-ne asa cum ne-am nascut Crestini Ortodocsi , caci ,
  SUNTEM DESTUI CARE MARTURISIM pentru Crestin Ortodox in Aceasta TARA CRESTIN ORTODOXA , ADICA MARTURISIM UN ADEVAR :
  DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE ORTODOX !
  IAR Biserica Adevarata este cea in CARE ne-am Nascut si Crescut , lasata prin CUVANT SFANT de SFINTII si PLACUTII LUI HRISTOS , MARTURISITORI ce au trait din primele veacuri si pina in sec XX si Au format prin al lor CUVANT SFANT si TRAIRE DUPA CUVANTUL SFANT – Aceasta Dreapta si Sfanta Biserica Crestin Ortodoxa , Intr-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca BISERICA , unde Rasare
  ORTODOXIA ADEVARATA , BISERICA LUI HRISTOS , ce portile iadului nu o vor birui IN VECI ,
  SI
  va asteptam , sa fim Adevarati Crestini Ortodocsi si dupa Fapta DAR si dupa Cuvant intru HRISTOS CEL ORTODOX
  amin!

 95. crestinul ortodox zice:

  ,,,cum natura nu-si face selectia naturala,,,
  sa inteleg ca nici crestin ortodox , nici evreu , nici musulman , nu esti ateule ! si liber cugetatorule!
  vorbesti in cuvintele , unui liber cugetator ,,,cum natura nu-si face selectia naturala ,,,si fara sa vrei te dai in vileag , prin propriile-ti cuvinte !

  Daca ai fi citit Chiar tot ce am spus ai fi avut un dram de bun simt si luai aminte la ce am spus , la ce inseamna a fi Crestin Ortodox , atat in cuvant cat si in traire , caci de asta ducem lipsa , liber cugetatorule in natura , creata de DUMNEZEU .
  Dar , ce sa-i faci ,sistemul isi arata coltii prin cei care deservesc acest sistem antihristic !
  si data viitoare , cand te rogi sau spui Doamne Ajuta , sa te rogi astfel
  Doamne Ajuta la Credinta Crestin Ortodoxa si nu la cea comunista pardon liber cugetatoare !
  Doamne Ajuta pentru Credinta Crestin Ortodoxa !
  amin!

 96. Pr Timotei zice:

  CANONUL 9 APOSTOLIC PRELUAT DE SINODUL ECUMENIC 5-6 – DECI CANON UNIVERSAL VALABIL IN BISERICA ORTODOXA SPUNE:

  Canon 9 Apostolic— Despre Impartasire
  Toti credinciosii care intra in Biserica si aud Scripturile dar nu raman la Sfanta Euharistie ca sa se impartaseasca TREBUIE SA SE AFURISEASCA!

  Canonul 66 Trulan Din Sfant azi a Invierii in toata Saptamana Luminata, credinciosii se cuvine a fi nelipsiti de la Sfanta Euharistie si impartasindu-se in toate aceste zile cu Sfintele TaineCa asa in veci vom fi inaltati impreuna cu Hristos.

 97. crestinul ortodox zice:

  “Omul are două aripi: harul şi libertatea.Rugăciunea este singura ce ne poate înalţa la cunoşterea lui Dumnezeu.
  Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereşte; cel ce se smereşte, se îmblânzeşte; cel blând, păzeşte poruncile; cel ce păzeşte poruncile se luminează; cel luminat se împărtăşeşte de tainele Cuvântului Dumnezeiesc.
  Nu fi iubitor de sine şi vei fi iubitor de Dumnezeu. Nu căuta plăcerea în tine şi o vei găsi în ceilalţi.
  Nu se ascunde adevărul credinţei de dragul păcii. ” Sfantul Maxim Marturisitorul si alti Sfinti Parinti !
  amin!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s