Un român nu poate fi niciodată filetist, căci a fi român este același cu a fi ortodox! Despre războiul în care ne aflăm

Suntem ca atare, ortodocşi pentru că suntem Români,
şi suntem Români pentru că suntem ortodocşi.

Nae Ionescu

noua icoana a Sfintilor din Inchisori - man. DiaconestiUnicul neam binecuvântat de Dumnezeu să se fi născut creştin este neamul românesc. Şi aceasta ar fi o laudă cu care nu am păcătui, dacă am mărturisi-o tuturor neamurilor, căci însuşi un Apostol al Domnului ne-a adus credinţa ortodoxă şi jugul cel uşor al Crucii lui Hristos. Iar Sf. Apostol Pavel ne încredinţează: „Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos” (Galateni 6, 14). Şi această laudă este totodată permisă tuturor neamurilor. Ceea ce nu este permis, căci este erezie numită filetism, este punerea identităţii naţionale deasupra identităţii creştine. Această eroare dogmatică a dus la multe suferinţe în sânul Bisericii, rupând Cămaşa lui Hristos spre bucuria vrăjmaşilor dreptei credinţe.

Dar în ceea ce priveşte un român acest lucru este imposibil, căci cel ce încearcă acest lucru îşi neagă tocmai ceea ce propovăduieşte. Mai exact, un român oricât de naţionalist ar fi nu poate depăşi sfera creştinătăţii în afirmarea identităţii sale naţionale, pentru că aceste două valori sunt una şi aceeaşi, român=creştin. Acest lucru este confirmat şi de alte neamuri, precum cel sârb, care într-o cântare veche închinată Maicii Domnului, i se adreseză ca Împărăteasa vlahilor, cuvântul vlah fiind tradus prin mărturisitor. Deci, românii au fost dintru începuturi consideraţi eminamente creştini, mărturisitori ai credinţei în Iisus Hristos.

Dovezile cele mai grăitoare cu privire la originea şi identitatea noastră pur creştină sunt numeroşii mucenici ai acestui neam, care şi-au apărat ţara ca pe o biserică, căci în ea sălăşluia comoara cea mai de preţ – Ortodoxia. Aceştia stau la temelia bisericii noastre naţionale, ca parte indisolubilă a Bisericii universale şi nu pot fi aclamaţi de teoriile şovine, anti-româneşti, care despart românitatea de creştinătate.

Pericolul care s-a instalat de ceva vreme în ţara noastră este acela apărut odată cu integrarea în Uniunea Europeană, organism masonic, ce impune distrugerea identităţii creştine, minţind cu nonşalanţă că vor asigura păstrarea identităţilor naţionale, ceea ce este un nonsens. Mai cu seamă în cazul României, se incearcă printr-o politică de stat la cel mai înalt nivel, o ecumenizare a Ortodoxiei, cu caracter new-age-ist, prin care omul de rând să considere religiile păgâne ca deţinătoare de valori spirituale, de părţi din Adevărul Absolut. Acesta este noul război pe care îl are de purtat România creştin-ortodoxă, cu un duşman mai periculos decât toţi cei de până acum, un duşman pe care îl găzduim de ceva vreme cu noi la masă, o masă a tăcerii laşe. Şi nu ar fi bai, căci Domnul a fost alături de acest neam greu încercat, dar acum trupul românesc este cel mai slăbănogit din toate timpurile existenţei sale, iar nădejdea de biruiţă se pare că l-a părăsit. Să nu fie însă aceasta, căci salba de noi mucenici pe care secolul XX i-a dăruit Tronului Ceresc, vor «cu tot dinadinsul» să-şi aducă prinosul pentru izbăvirea neamului românesc de la pieire.

Fie ca de praznicul Tuturor Sfinţilor Români, canonizaţi şi necanonizaţi, bunul Dumnezeu să se milostivească de neamul nostru aflat la vreme de restrişte şi să renască în sufletele noastre lupta cea bună pentru mărturisirea singurei noastre identităţi, cea românească, adică ortodoxă!

Citiţi şi:

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Un român nu poate fi niciodată filetist, căci a fi român este același cu a fi ortodox! Despre războiul în care ne aflăm

 1. treaz zice:

  Pai trebuie sa va hotarati. Ori suntem filetisti eretici cum spune masoneria Constantinopolul (in postarea anterioara acesteia) ori drept credinciosi romani, cum se dovedeste in acest articol.
  Vorba lui Caragiale: „din aceasta dilema nu puteti iesi”.

 2. admin zice:

  @treaz
  suntem romani, asa ca desteapta-te! articolul precedent era pentru cei ce nu sunt romani, caci nu sunt ortodocsi, cat si pentru cei din alte neamuri care se cred buricul Ortodoxiei!

 3. Pr Timotei zice:

  Cel care paraseste ortodoxia nu mai este nici roman. Si-a negat si neamul!

 4. crestinul ortodox zice:

  IN TITLU Adm „….a fi român este același cu a fi ortodox ” poti face o rectificare , Te rog !
  „… a fi roman este acelasi cu a fi Crestin Ortodox „, suna mai bine asa cand spui Adevarul cel CRESTIN ORTODOX ;
  ortodox -inseamna ‘drept in cuvant ‘ si nu ma ajuta la nimic !daca nu am in fata pe HRISTOS pentru a fi ‘, ‘drept in cuvant’ ;
  stiti si necuratu se credea mai drept fata de DUMNEZEU , ASA-I NU ?
  si peste tot dragii mei folositi CRESTIN ORTODOX care are valoare in fata lui DUMNEZEU ;
  si nu ORTODOX care-i ….

 5. rabi akiba zice:

  sentimentul paraguaian al ființei…

 6. crestinul ortodox zice:

  radeti voi , dar Stema Noastra a ROMANIEI este un Vultur cu Sfanta Cruce !
  ce bine ar fi sa avem Toti Ochii Ageri ca ai Acestui Vultur dar si Mandria , Demnitatea si Bucuria de a fi Liberi in tara Noastra numita ROMANIA de a fi romani crestini ortodoxi fara cipuri , far’ de spurcaciune , fara sclavie si de avea ce sa lasam copiilor , copiilor nostri …
  Odata si DUMNEZEU ne va intreba /
  Romane ce-ai facut cu Tara Ta ?
  oricum cantecul este al unui roman crestin-ortodox , Gheorghe Zamfir
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dAngNNZLJCw

 7. crestinul ortodox zice:

 8. anonim zice:

  Stimate Domn autor al articolului,
  Dumnezeu ne-a oferit sansa de a fi un popor crestin din nastere:
  1 Sa nu o trambitam, caci nu e de la noi, ci de la El… Nu avem nici un merit in chestia asta. Si chiar de am avea, tot de la Domnul ar veni…
  2 Sa realizam inca o data ca orice dar al Lui implica o responsabilitate… Prin urmare, faptele noastre (si nu altceva) trebuie sa-l arate pentru ca astfel lumea sa dea slava lui Dumnezeu, nu sa ne laude pe noi…
  3 Sa realizam ca acest dar ni s-a oferit spre mantuire… Daca nu lucram ca atare, suntem mai vrednici de osanda decat cei ce nu au primit asemenea binecuvantare.
  Deci:
  Problema e la noi: darul cere lucrare. Daca nu avem lucrare, sa nu aratam cu degetul pe unii sau pe altii considerandu-i dusmani caci ei nu fac decat sa ne arate unde trebuie sa lucram pentru mantuire si pentru asta trebuie sa dam slava lui Dumnezeu si sa-i binecuvantam !

 9. crestinul ortodox zice:

  uite aici , gasesti un raspuns !

  asa-i un crestin ortodox /
  bland cu Toti ,/
  si frate cu Toti ,/
  pentru HRISTOS,/
  in speranta , ca Odata/
  si intr-o Zi ,/
  vor fi si ei In ADEVAR /
  si vor Grai ,/
  Tot pentru HRISTOS /
  si Sfanta Cruce /
  pentru Maica Domnului /
  si a sa Gradina Sfanta /
  ce ne-a fost BINECUVANTATA /
  Si Daruita /
  de Sfinti Romani ,/
  Aratata /
  cu mult Ravna in HAR /
  si MARE Pret Pazita /
  SI de Acoperamintul Sfant /
  al Maicii Domnului , Ocrotita . /

  Toti intru IISUS HRISTOS /
  vom Grai ,/
  si Vom izbandi;/
  pentru Biserica Adevarata /
  unde ‘Soarele ‘ se arata /
  unde nu apune /
  Ci Doar rasare /
  ESTE LUMINA in HRISTOS
  Ce Apare /
  pentru Biserica Cea vie /
  ce in veci va dainui /
  Iar portile iadului nu o vor birui .

  Astfel , Cei bland si frate cu Toti /
  Cu toti , cu toti /
  Vom fi pentru IISUS HRISTOS /
  Adevaratul Crestin Ortodox !

  amin!

 10. crestinul ortodox zice:

  ” Iata Eu va trimit in lume , fiti Blanzi ca porumbeii si Intelepti ca serpii ”
  amin!

 11. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (20.06.2012) « Saccsiv's Weblog

 12. crestinul ortodox zice:

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s