Pe 1 iunie la Poarta Albă va fi sfințit locul noii mănăstiri. Va participa și preacuviosul Părinte Justin Pârvu

Pentru imagini cu proiectul mănăstirii vedeți această pagină.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a lansat astăzi, într-o conferință de presă, proiectul construirii Mănăstirii de la Poarta Albă. Piatra de temelie va fi pusă în data de 1 iunie la ora 18 pe terenul pus la dispoziție de către Primăria Poarta Albă, acesta fiind locul fostelor barăci din zona Galeșul, zona cunoscută pentru densitatea mare de preoți, deținuți politici, care au murit aici.
La slujbă va fi prezent și părintele Justin Pârvu, unul dintre supraviețuitorii închisorilor comuniste. După sfinţire, sâmbătă noaptea va avea loc şi prima liturghie, iar apoi se vor ţine slujbe în fiecare zi.

Părintele Justin Pârvu: Dacă Aiudul este un nume sonor pentru jertfele ce s-au produs acolo, Canalul este și mai sonor.

Mănăstirea va fi închinată memoriei martirilor, deținuți politici, morți la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, mai ales în perioada  1949 – 1953.

Din arhivele păstrate, reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deținuti politici, iar în mod oficial au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor detinuți obigați să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruți în această perioadă este cu mult mai mare.

IPS Teodosie: Este lucrul cel mai minunat pe care îl înfăptuiesc de când am venit aici, în Dobrogea. Închinând acest lăcaş jertfei celor care au muncit la Canal, cred că vom fi mai luminaţi şi mai înţelepţi

 | Arhiepiscopia Tomisului

Rugați-vă fraților ca Domnul să ajute ducerea la bun sfârșit a acestui proiect, spre bucuria Părintelui Justin și spre slava lui Dumnezeu. Nu s-a putut la Aiud, dar poate aici nu vom mai avea puriciști.

În memoria miilor de deţinuţilor politici care şi-au pierdut viaţa prin muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră se va ridica o mânăstire. Locul ales este Poarta Albă, principala colonie de deţinuţi din toate cele 14 câte au existat de-a lungul canalului. Anunţul a fost făcut de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrările vor începe luna viitoare.

Mânăstirea de la Poarta Albă va fi ridicată în memoria tuturor deţinuţilor politici, care şi-au pierdut viaţa muncind la canal. Documentele arată că în perioada 1949-1953 au fost aduşi la muncă silnică, de către regimul comunist,  peste 30 de mii de oameni. Poarta Albă a fost mereu considerată cea mai mare colonie de prizonieri, cu un număr constant de 13 mii de persoane aduse pentru exterminare. Mărturiile supravieţuitorilor arată că la Canalul Dunăre Marea Neagră au murit mai bine de 5 mii de oameni. Majoritatea, fără mormânt sau cruce. Rămăşiţele lor au rămas în gropi comune, amestecate cu pământul care străjuieşte Canalul. Munca extenuantă, foametea şi umilinţele fizice au fost principalele cauze ale deceselor. Pentru că mănăstirea este închinată tuturor celor care au murit la Canal, în locul supranumit “cimitirul programat”, călugării se vor ruga zilnic pentru iertarea lor. Marele duhovnic Iustin Pârvu de la Mânăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ s-a numărat printre supravieţuitori. La slujba de sfinţire a lăcaşului de cult, pe 1 iunie, va participa şi părintele Iustin Pârvu. Lucrările vor începe pe 5 iunie iar fondurile, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, vor veni exclusiv din donaţii. Arhivele arată că la colonia de deţinuţi de la Galeşu, de lângă Poarta Albă, din 3 mii de prizonieri, 800 erau preoţi.

| Silvia Pascale, NeptunTv

După aproape jumătate de veac de la construcţia canalului Dunăre – Marea Neagră, românii nu au uitat încă jertfa cu care s-a ridicat această lucrare. Intelectuali, preoţi, oameni care au îndrăznit să conteste regimul comunist au fost aduşi aici, iar pentru mulţi dintre ei a fost ultimul drum. Mii de oameni şi-au găsit sfârşitul sub tone de pământ. În memoria lor, Arhiepiscopia Tomisului va ridica o mănăstire de călugări în localitatea constănţeană Poarta Albă.

Piatra de temelie va fi pusă pe 1 iunie, iar în următoarea zi, în Sâmbăta Morţilor, va fi oficiată liturghia de pomenire a acestor suflete.

Terenul de aproximativ un hectar a fost donat de primăria Poarta Albă şi se află la ieşirea spre Galeşu, unde se crede că ar fi îngropaţi câteva sute de oameni care au muncit la contruirea canalului.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: George Dima | TVLitoral

Mănăstire în cinstea miilor de deţinuţi politici morţi la construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră

Memoria deţinuţilor politici din timpul comunismului va fi onorată printr-un lăcaş de cult, construit în judeţul Constanţa. Proiectul este realizat de Arhiepiscopia Tomisului.

La Poarta Albă se va construi o mănăstire în memoria deţinuţilor politici ucişi în coloniile de muncă silnică de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră, informează Arhiepiscopia Tomisului pe siteul său oficial.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a anunţat că piatra de temelie va fi pusă la 1 iunie, pe terenul unde odinioară fuseseră barăcile unde erau „cazaţi” deţinuţii politici.

La Poartă Albă a fost prima colonie de muncă din cele 14 de pe traseul canalului.

Din arhive reiese că peste 30.000 de deţinuţi politici au muncit, în condiţii inumane, la construcţia Canalului Dunărea Marea Neagră.

Poarta Albă este al treilea loc de detenţie în care se construiesc monumente de amploare în memoria deţinuţilor politici din perioada comunistă, după Muzeul Memorial de la Sighet şi Mănăstirea „Râpa Robilor” de la Aiud.

Organismele de cercetare a crimelor comunismului din România au estimat că peste jumătate de milion de persoane au pierit ca urmare a persecuţiilor politice de dinainte de 1989.

de Mihai Şomănescu | TVRinfo.ro

Canalul Dunăre – Marea Neagră este supranumit Canalul Morţii, din pricina vieţilor curmate la zidirea lui. Peste 30.000 de deţinuti politici şi preoţi au ajutat la construirea Canalului, iar peste 2.000 dintre ei au murit în condiţii inumane. În memoria acestor martiri, Arhiepiscopia Tomisiului va ridica o mănăstire în localitatea Poarta Albă. Vrem să înfăptuim un lucru minunat în Dobrogea. E vorba despre mănăstire închinată jertfelor de la Canalul Dunăre Marea Neagră, celor care au fost jertfiţi aici. Canalul a fost început în anul 1949 şi s-a construit până în 1953, şi reluat după 20 de ani. În prima parte, au lucrat preoţi şi deţinuţi politici, oameni intelectuali care aveau cu adevărat o valoare morală şi intelelectuală. De aceea credem că o mănăstire închinată acestor martiri va aduce multă lumină între Dunăre şi Mare. Cele petrecute la Canal au fost de neînchipuit pentru oameni. Erau nişte momente de neuitat pentru cei ce au văzut cum oameni vii erau acoperiţi de brazde de pământ. Voit, nu accidental. Ba chiar se ştie că este un teren în Poarta Albă unde au fost îngropaţi mulţi oameni dintre cei care lucrau la canal. Investiţia va fi din colectări, din donări, pentru că sunt mulţi oameni care vor să ajute la construcţia mănăstirii, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, în cadrul conferinţei de lansare a acestui proiect. IPS Teodosie va sfinţi aşezământul mănăstirii vineri, 1 iunie, iar lucrările construcţiei vor începe săptămâna viitoare, pe 5 iunie. Lăcaşul de cult va avea un altar de vară, dar şi un paraclis de piatră. Primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti, este foarte încântat de acest proiect şi a contribuit la demararea lui. Am propus în Consiliul Local să atribuim un teren pentru construcţia mănăstirii. Terenul este exact în locul în care sunt ruinele coloniei de preoţi. Mă bucură această investiţie şi vom ajuta şi noi financiar, în momentul în care aceasta va avea personalitate juridică, a declarat Vasile Delicoti.

Mirela Sorina PASCAL | ReplicaOnline

Sfinţirea lăcaşului de cult închinat celor care au lucrat la Canal, va avea loc pe 1 iunie

Pe locul unde mii de oameni, deţinuţi politici, preoţi, intelectuali de seamă ai ţării, au pierit lucrând la Canalul Dunăre – Marea Neagră se va ridica o mănăstire. „Acest lăcaş se cerea a fi înfăptuit mai demult, căci este nevoie să cinstim cum se cuvine memoria celor care s-au jertfit în acel loc“, a apreciat Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Mănăstirea se va ridica pe un teren de aproximativ un hectar, actualmente viran, pus la dispoziţie de către Primăria Poarta Albă, chiar la „graniţa dintre Poarta Albă şi Galeşu, exact pe locul unde au fost coloniile de muncitori“.

Cel care sprijină acest proiect al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Justin Pârvu, deţinut politic timp de 16 ani şi trecut prin diverse închisori-şantiere comuniste – Suceva, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava şi Aiud –, crede că locul pe care se va ridica lăcaşul de cult este plin de semnificaţii şi încărcătură emoţională. „În prima perioadă a lucrărilor, 1949-1953, la Canal au lucrat mii de oameni, iar mulţi dintre ei au fost acoperiţi de maluri de pământ voit, şi nu accidental. Închipuiţi-vă că, de exemplu, la Galeşu, din 3.000 de oameni care au suferit aici, 800 erau preoţi“, a povestit Î.P.S. Teodosie, în conferinţa de presă de ieri.

Sfinţirea locului se va face vineri, 1 iunie, la ora 18.00, iar la eveniment vor fi prezenţi urmaşi ai celor care au murit în timpul lucrărilor de la Canal, dar şi părintele Justin Pârvu. După sfinţire, sâmbătă noapte va avea loc şi prima liturghie, iar apoi se vor ţine slujbe în fiecare zi.

Lucrările de ridicare a construcţiei vor începe pe 5 iunie şi vor fi finanţate, potrivit Arhiepiscopului Tomisului, din donaţiile oamenilor. „Este lucrul cel mai minunat pe care îl înfăptuiesc de când am venit aici, în Dobrogea. Închinând acest lăcaş jertfei celor care au muncit la Canal, cred că vom fi mai luminaţi şi mai înţelepţi“, a adăugat Î.P.S. Teodosie.

Andreea ROGOVEANU | Observator.ro

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Pe 1 iunie la Poarta Albă va fi sfințit locul noii mănăstiri. Va participa și preacuviosul Părinte Justin Pârvu

 1. LEGIONARUL zice:

  Pai suntem alaturi si noi, cu rugaciune, poate cu un banut, daca ajungem acolo!

 2. Antonia zice:

  Iata veste foarte buna. Dumnezeu sa ajute neamul romanesc sa fie recunoscator rugatorilor si mucenicilor lui, spre slava lui Dumnezeu. Hristos s-a inaltat!

 3. crestinul ortodox zice:

  ADEVARAT S-A INALTAT !

  sa ne pretuim SFINTII si EROII ACESTUI NEAM caci ale lor rugaciuni MULT VOR PRETUI INAINTEA LUI DUMNEZEU , mai ales in aceste vremuri tulburi care vor sa LOVEASCA IN CREDINTA ADEVARATA ORTODOXA insa cei ce lovesc nu stiu in ce lovesc , caci ESTE BISERICA CE PORTILE IADULUI NU O VOR BIRUI !
  AMIN!

 4. Sunt bucuroasa si emotionata! I.P.S. Teodosie este un om deosebit, de initiativa…
  Dumnezeu sa-l tina sanatos.

 5. cosma zice:

  Hristos S-a Inaltat!
  O veste minunata!
  Iata cum dupa adormirea Arhim. Arsenie Papacioc, incolteste aceasta Sf. Manastire!
  Sa ne bucuram si sa ajutam!

 6. Mariana zice:

  Hristos S-a Inaltat!
  Putem sa avem si noi niste conturi, in lei, euro si dolari, unde am putea trimite un banut pt. Manastire?
  Doamne ajuta la construirea M-rii si la calugari devotati care sa slujasca acolo.

 7. admin zice:

  @Mariana
  Cand vor fi disponibile vor fi anuntate. Este timp. Dumnezeu sa primeasca jertfa tuturor.

 8. vasile zice:

  o biserica saraca de tara nu vrea nimeni sa ajute?
  vb f serios, slujesc intr-un cort, daca ma contactati va dau mai multe amanunte, puteti veni sa va convingei la fata locului, admin email-ul este al meu

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s