Preotul din Basarabia acuzat de moartea unui bebelus la botez a stat nevinovat 5 luni in inchisoare, copilul suferind de o dereglare pulmonara

În vara anului 2010,  în comuna Mihăileni Vechi din raionul Râșcani (Basarabia), un bebeluș de o lună și jumătate a decedat după săvârșirea Tainei Sfântului Botez. Acest caz a explodat în mass-media cu titlul: ”Copilul înecat la botez”. A fost deschis un dosar penal pentru omor din imprudență. Mai târziu, la 21 noiembrie 2011, preotul care a oficiat botezul, Valentin Ţarălungă, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, la Penitenciarul nr. 11. După 4 luni și jumătate, conform ultimei expertize medico-legale, nevinovăția Părintelui Valentin a fost demonstrată. Copilul suferea de o dereglare pulmonară, ceea ce i-a și provocat decesul. Pe data de 6 aprilie 2012, părintele a fost eliberat din detenție.

– Părinte povestiți-ne despre cazul din iulie 2010, care a zguduit întreaga republică.

– Pe data de 22 iulie 2010, am săvârșit Taina Sfântului Botez asupra unui prunc care a împlinit 40 de zile.  La 30 de minute după botez bebelușul a decedat. Părinții m-au declarat vinovat de moartea copilului. În declarațiile pentru presă, aceștia m-au acuzat de neglijență, menționând că nu i-am acoperit pruncului căile respiratorii înainte de a-l scufunda. Prima expertiză medico-legală efectuată la Râșcani a fost una eronată. Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani și interese meschine împotriva Bisericii. Medicii știau că copilul nu s-a înecat la botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform  expertizei medico-legale efectuată la Chișinău, a fost demonstrat că lichidul roz spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniță. Pruncul suferea de o dereglare pulmonară. Astfel, boala copilului e un rezulat al vieții nesănătoase a părinților.

– Cum s-au justificat părinții copilului după ce ați fost achitat?

– Părinții continuă să mă acuze de  moartea bebelușului. Chiar dacă am stat patru luni și jumătate în închisoare, fiind nevinovat. Am spus-o și-o mai repet: nu le port ură, chiar dacă au cerut ca să fiu oprit din slujbă.

–  Cum au fost aceste luni între zidurile Penitenciarului 11?

–  Grele. Însă îi mulțumesc Domnului pentru toate. Recunosc, această încercare m-a schimbat, mi-a întărit și mai mult credința în Dumnezeu. Acele ziduri în care mulți stau disperați, te impun să-ți analizezi fiecare faptă de-a lungul vieții. Acolo am trăit de toate: frică, durere, dar și speranță. Au fost tentative să-mi dea substanțe stupefiante, am fost amenințat și batjocorit… Acolo te distrug moral.

– Ce înseamnă speranța pentru dumneavoastră?

– O rază de lumină. Doar ea are puterea să te ridice atunci când ești la pământ. Numai nădejdea te ajută să nu uiți că Dumnezeu este cu noi.

– De ce vă era frică cel mai mult acolo?

– Să nu cad pradă disperării. Îmi făceam griji de familie, apropiați, credincioși cu care am întrerupt comunicarea.

– Cine au fost cei care v-au susținut în acele momente grele?

– Mă bucur că am fost vizitat de mai mulți confrați slujitori. Le mulțumesc din suflet pentru sprijinul și încrederea acordată.

– Dar familia?

– Nu prea … însă dacă-L ai pe Domnul în suflet, celelate nu contează atât de mult.

– Cum au reacționat deținuții la faptul că sunteți preot?

– Diferit. Unora nu le plăcea atunci când le vorbeam despre Dumnezeu, post și rugăciune. Erau sceptici. Binențeles că am întâlnit și acolo oameni minunați. Încercam să le fiu alături atunci când aveau nevoie, cu un sfat sau pur și simplu să-i ascult. În închisoare am văzut adevărata agonie, dar visul din ochii lor de a fi liberi îi întărește. Închisoarea e ca o școală pe care nu o poți uita ușor. Dumnezeu ne dă ispitele ca să ne întărească credința. El măsoară crucea pe spinarea noastră, apoi ne-o dă să o ducem. Când ești întemnițat înveți să prețuiești fiecare minut. Din păcate, când suntem liberi nu știm să ne bucurăm de ceea ce avem. Repede cădem în disperare. Când te afli după gratii îți aduci aminte de toate clipele vieții tale. Acolo respiri doar cu amintiri. Recunosc,  în penitenciar am învățat să văd altfel viața, să o privesc din alt unghi.

– Cum arată viața privită din acest unghi?

– Plină de răbdare și iertare.

– La ce vă gândeați cel mai mult când erați închis?

– La Hristos. Pentru că toți acei oameni nu m-au judecat pe mine, ci pe Domnul. Biserica a fost pângărită de nedreptate, nu eu. Mă bucur că credința a triumfat și de data aceasta. În presă a fost scrisă multă mizerie. Chiar a fost menționat: ”La ce bun să ne botezăm?”

 La baza acestei nelegiuiri a stat scopul meschin de a păta Biserica noastră Ortodoxă.

–  Ce ați dori să le transmiteți părinților copilului decedat?

–  Să se gândească la ceea ce au săvârșit. Acum au un copil mic, care la fel este bolnav. Chiar dacă sunt nevinovat, mi-am cerut iertare de la ei. Vreau ca Bunul Dumnezeu să-i înțelepțească.

– Părinte, vă mulțumesc pentru interviu.

– Doamne ajută!

Interviu realizat de Elena Briciuc | mdn.md

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Preotul din Basarabia acuzat de moartea unui bebelus la botez a stat nevinovat 5 luni in inchisoare, copilul suferind de o dereglare pulmonara

 1. legionarulortodox zice:

  Domnilor, sper si cred ca voi avea copii, insa eu voi specifica preotului ca Botezul sa se faca precum la carte…………afundat cu totul, in apa. Am incredere in Dumnezeu ca va trece cu bine…chiar de e afundat in apa…Da, stiu, am vazut acel clip, in care se prezinta faptul ca bebelusii nu se pot ineca….ca stau sub apa si inoata destul de bine. Botezul trebuie facut cum trebuie…..afundat cu totul in Numele Sfintei Treimi!

 2. BASARABEANU LILIANA zice:

  DRAGII MEI,EU SUNT INSARCINATA IN APROAPE 5 LUNI SI NOI CA PARINTI NE GANDIM LA TOATE ASPECTELE VENIRI PE LUME ALE BEBELUSULUI DAR SI LA CE VA URMA DUPA ACEEA, INCLUSIV SFANTUL BOTEZ SI TOATE CELELALTE!
  II VOM SPUNE PARINTELUI SA II FACA SFANTUL BOTEZ ASA CUM SE CUVINE: SCUFUNDAT CU TOTUL IN APA CRISTELNITEI, IN APA SFANTULUI BOTEZ!!!
  PENTRU NOI ESTE UN ASPECT EXTREM DE IMPORTANT!
  ABIA ASTEPTAM SA NE VEDEM PRUNCUL SANATOS SI INCRESTINAT CUM SE CUVINE, IN NUMELE PREA SFINTEI TREIMI!!!
  DACA VA ADUCETI AMINTE,POATE APRINDETI O LUMANARICA SAU CANDELA IN SANATATEA TUTUROR COPIILOR NASCUTI SI NENASCUTI…

 3. pcmouse zice:

  copilul a fost Botezat.asta mi se pare cel mai important!

 4. Clarissa din Anglia zice:

  Dumnezeu sa ne intelepteasca pe toti! Desigur, a fost o mare incercare pentru parintii copilului care a decedat LA 30 MINUTE dupa botez, si NU in timpul botezului, atunci de ce au mai aruncat vina pe bietul preot? se vede clar ca parintii au fost manipulati de catre cineva sa dea vina pe preot si sa loveasca in credinta crestin ortodoxa, daca s-a facut o autopsie, medicii au foat neglijenti sau au fost platiti sa ascunda boala copilului. Bine ca a iesit adevarul la iveala si preotul a iesit nevinovat din inchisoare. Dincolo de durerea mamei in cauza, ar trebuie sa multumeasca lui Dumnezeu ca preotul a apucat ca termine botezul si ca acel inger de copil s-a dus inapoi in Imparatia Cerurilor botezat si aparat impotriva necuratului prin sfinta taina a botezului crestin ortodox. Este si o anumita rautate a oamenilor si o lipsa credinta din partea lor. Eu am vazut inainte de botezul unui prunc in biserica ortodoxa din Londra, cum necuratul i-a pus piedica unei mame naive, romanca de-a noastra, da fudula rau, ca ii trebuiau tocuir de 20 cm sa defileze cu pruncul prin biserica, femeia, cam grasa, ce-i drept, ca la vreo 120 kg, a cazut pe ciment si a fost la citiva cm sa zdrobeasca capul pruncului NEBOTEZAT INCA de cimentul din biserica. Nu s-a intimplat asta, pruncul a plins jumatate de ora si A FOST BOTEZAT. Nu a murit nimeni, si anul urmator romanca noastra a mai facut un prunc in Anglia si tot fudula este si nici macar nu a multumit persoanei care a ajutat-o sa se ridice de jos si sa nu alunece iar si sa vatame pruncul.
  Necuratul umbla astazi slobod peste tot si ne incearca pe toti si chiar pe sarmanii ingeri nebotezati! DOAMNE AJUTA SI MILUIESTE-NE PE NOI PACATOSII SI APARA PE COPIII NOSTRI NEVINOVATI!

 5. Aurora zice:

  Clarissa din Anglia,
  Cazul relatat este unul de mandrie fara margini al femeii care s-a impiedicat o data si a pus viata pruncului in pericol, dar in anul urmator s-a incaltat tot cu pantofi excesiv de inalti, neinvatand inimic din lectia precedenta. As inclina sa cred ca necuratul nu i-a pus nicio piedica, ci s-a impedicat singura, caci la tocuri de 20 de cm inaltime nu mai e nevoie sa-ti puna nimeni piedica pentru ca deja ti-ai pus singura. Fac legatura cu un fapt asemantator : m-am dus cu sora mea mai tanara la un parinte imbunatatit si de cum a vazut-o i-a spus : „esti mandra, se vede asta pentru ca ai parul vopsit si esti plina de aur”. Dar degeaba i-a spus, l-a facut „habotnic” si isi vede in continuare de gatelile ei. Unii oameni nu inteleg nimic din greseli nici macar atunci cand Dumnezeu ii ingaduie necuratului sa le faca unele farse pentru a-i smeri.

 6. Mariana zice:

  Parinti sa fie fericiti ca sufletul copilului e in Imparatia Domnului acum. Daca nu-l botezau oricum murea, dar sufletul ii era acum in iad.
  Sa se spovedeasca pt. nedreptatea care i-au facut-o preotului ca sa fie iertati de Bunul Dumnezeu si sa nu mai ponegrasca Sf. Botez.

 7. Pingback: INTERVIU cu preotul din Basarabia acuzat de moartea unui bebelus la botez si care a stat nevinovat 5 luni in inchisoare … DIN DORINTA DE A SE LOVI IN BISERICA, prima expertiza a fost eronata. CATEVA CUVINTE DESPRE VIATA DIN INCHISOARE « Saccsi

 8. tania zice:

  sunt intru totul de acord cu toate raspunsurile de aici. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, iar pt parintele patimitor toata smerenia noastra si dragostea pt Hristos. Doamne ajuta!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s