Acad. Dinu C. Giurescu: „Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre”

ROMANI!
Mergeti la vot in numar mare, pentru ca: la o prezenta a romanilor de peste 60-65% UDMR-ul (care din 22 de ani a guvernat 13,7 ani – cel mai mult)  nu mai intra in Parlament si nu mai poate santaja partidele cu care se va alia, in cazul unei prezente mici.

Poate ne trezim o data pentru totdeauna si le dam o lectie!

DINU C. GIURESCU: „Am sentimentul că sunt în 1940,
în preajma prăbuşirii hotarelor noastre”

Initiativa de a desfiinta judetele se inscrie intr-un sir de actiuni care sunt menite, pe de-o parte, sa destrame unitatea teritoriala a tarii si, pe de alta parte, sa stearga identitatea noastra nationala. Se anuleaza, cu o trasatura de pix, toata aceasta intocmire care are o vechime intre 600 si 700 de ani, intrata in constiinta noastra, a mea.

Eu sunt din Vlasca mai intai, apoi din Arges, si pe urma, evident, sunt din Romania, fiindca Vlasca si Argesul sunt parte din Romania. Ce facem? Ştergem cu buretele, stergem cu pixul – tot? Unde voi fi? Din regiunea 1, cetateanul cu codul numeric personal cutare, pe care il inscriu cu doua-trei semne acolo, intr-o lista si, in felul acesta, am robotizat intreaga Romanie. Eu nu mai apartin unui judet, nu mai apartin Romaniei. Apartin unor sigle, unor numere inscrise… E trist!

Asadar, ce se intampla acuma cu desfiintarea judetelor se inscrie in doua tendinte foarte clare din ultimii ani.

Pe de o parte destramarea teritoriala a Romaniei si, pe de alta parte, stergerea identitatii noastre ca romani.

Am sa enumar cateva argumente:
Primul: regiunile de dezvoltare, acel faimos proiect, din pacate al UDMR-ului: 50.000 Km² , taie Transilvania in doua, pe linia trasata de arbitrajul de la Viena din ’40. Acesta este un fapt.

Al doilea: statutul minoritatilor care se pregateste. Daca se adopta, prin formula magica a asumarii raspunderii, vom crea zeci de autonomii teritoriale, sub pretextul autonomiilor culturale. Autonomii teritoriale in Transilvania care vor face tranzitia de judetele secuiesti, si pana la granita cu Ungaria.

Al treilea argument: legea arhivelor, in speta intoarcerea arhivelor la emitent! Dumneavoastra stiti ce inseamna asta? Sa le intorc unde? Emitentul a fost pana in 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le intorc? Eu cred ca nu-si dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca le-as propune Statelor Unite sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti, eu cred ca s-ar uita si ar spune probabil ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite.

Al patrulea argument: legea educatiei. Suntem educati dupa moda noua europeana, in care 92% dintre elevii autohtoni au mai putine drepturi decat 8% dintre elevii minoritari. E bine ca au minoritarii drepturi, dar vreau ca si majoritarii sa aiba aceleasi drepturi!Aceeasi lege enumera 22 de principii directoare, unul din principii este si cultura, identitatea si istoria romaneasca, dar in lege nu se afla nimic pentru promovarea acesteia. Mai mult decat atata: finantarea este favorizanta pentru minoritari: daca sunt 10 elevi minoritari romani intr-un sat, desfiintam scoala respectiva, iar daca sunt zece minoritari intr-un sat, facem o scoala speciala. Iata, deci, ce inseamna legea educatiei europene… Nu mai vorbesc de autonomia universitara, care acolo e proclamata cu litere groase dar, in realitate, universitatile sunt supravegheate, acuma, cum nu au fost niciodata inainte, dupa bunul plac al rectorului si al altora.

Al cincilea argument: nu mai avem manual de istoria romanilor. Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar inauntru e transata, ca la abator, istoria romanilor pe teme mari, pe care le intelege un om care cunoaste istoria romanilor, dar nu unul care trebuie s-o invete, fiindca principiul cronologic a fost desfiintat.

Al saselea argument: eu pot sa insult acuma drapelul tarii, personalitatile marcante… In lege nu mai exista incriminare penala pentru acest lucru, pentru profanarea sau batjocorirea simbolurilor nationale. Fac ce vreau si ce patesc? In cazul cel mai bun, daca actioneaza guvernul sau autoritatea, primesc o amenda.

Al saptelea argument: am aflat cu stupoare ca asociatia culturala Forumul Romanilor din Covasna, Harghita si Mures nu primeste un leu de la Guvern pentru actiunile sale culturale.

Al optulea argument: ora de istorie la televiziunea romana nu mai este. Nu mai exista, pur si simplu.

In al noualea rand: desprinderea propagandistica, si chiar mediatica, a celor doua judete si jumatate secuiesti.

In al zecelea rand: reforma sistemului sanitar, care poate sa duca foarte departe, spre dezastru.

Peste toate – si cu asta am terminat – vine anularea Parlamentului. Asumarea raspunderii este o formula extraordinara, ca sa nu mai conteze Parlamentul. Marea Adunare Nationala era mult mai logica decat Parlamentul de astazi. Spunea Constitutia din ’65: „forta conducatoare din Republica Socialista Romania este Partidul Comunist Roman” – monopolul puterii. Era clara puterea. Deputatii votau asa cum spunea Partidul. Acuma nu! Avem un regim, chipurile, pluralist si, in schimb, ne asumam raspunderea incat orice lege poate sa treaca in momentul de fata, fiindca Guvernul beneficiaza de o majoritate aritmetica, care nu mai corespunde in niciun fel cu optiunile si cu sentimentele populatiei.

Revin la judete. Acestea nu sunt o creatie a lui Mircea cel Batran. Judetele erau acolo si Mircea le-a intarit. Nu sunt o creatie a lui Carol I sau a lui Alexandru Cuza. Erau acolo. Domnitorul unirii si fondatorul monarhiei le-au intarit doar.Culmea este ca Uniunea Europeana nu ne cere aceasta desfiintare a judetelor. Este o mistificare grosolana, urata de tot, sa spui oamenilor ca UE ne cere asa ceva. Dar nu este adevarat! Franta si-a mentinut zeci, sute de departamente, Germania la fel, Anglia la fel. Fiecare unitate teritoriala cu numele ei este acolo, numai noi le desfiintam.
Partea cea mai grava e ca vor sa ne stearga memoria, vor sa ne stearga identitatea. Prin toate aceste rasturnari, prin toate aceste actiuni de buldozer, pur si simplu, vor sa fiu ca frunza pe apa – caci frunza este acum un simbol – sa nu mai stiu ce e cu mine, sa fiu un fel de cetatean, asa, al nimanui, care locuiesc intr-o regiune desemnata printr-o cifra romana, si care voi fi, inca o data, inscris, printr-un indicativ numeric, intr-o lista. Acest tip de om nu are decat nevoi imediate: trebuie sa se duca la mall, sa cumpere o masina si sa calatoreasca, poate, in strainatate, si sa se imbrace bine. Asta este tot, dar in cazul asta Romania: adio! Aici este partea cea mai grava. Prin desfiintarea judetelor imi iei baza mea teritoriala care de sute de ani exista acolo.Bunicul meu s-a nascut in Buzau, si judetul Buzau exista si astazi. De patru generatii suntem buzoieni prin nastere. Ăla este primul loc. Imi stergi si Buzaul? Ce fac? Unde sunt nascut? In raionul Stalin din Bucuresti?

Se vehiculeaza teoria ca noi am ajuns in Transilvania prin secolul XII-XIII… Asta este o veche tema de propaganda: neputand sa conteste majoritatea absoluta a romanilor, au inceput sa spuna: „da, dar voi ati venit dupa noi, si noi am fost primii ocupanti” si alte teorii din acestea. In Ardeal, insasi constituirea voievodatului Transilvaniei in cadrul regatului maghiar este un ecou al formei vechi de organizare, din vremea cand romanii conlocuiau cu slavii pe teritoriul Ardealului. (asa cum a fost voievodatul Ţarii Romanesti).

Cat priveste judetele, sa luam doua exemple: Maramuresul si Bihorul. Sunt forme vechi de organizare pe care regatul maghiar, in momentul in care a incorporat Transilvania, le-a preluat si le-a transformat in comitatele regatului. Iar mai tarziu, cand Ungaria a facut dualismul cu Austria, a reinfiintat toate judetele. Judetele din Transilvania sunt judetele care s-au constituit de-a lungul vremilor. Atat de puternica era institutia, incat Austro-Ungaria a extins aceasta institutie a comitatelor, echivalenta cu judetele, pe toata Ungaria mare, aceea din 1867.

Tot ce am insirat pana acuma, acei pasi mai mari sau mai mici pentru destramarea unitatii teritoriale si a demnitatii romanesti, merg toate ca un suvoi catre o singura tinta, suprimarea articolului 1 din Constitutie: Romania este stat national, unitar, suveran si indivizibil. Asta le trebuie, asta vor sa suprime. Şi o suprima in momentul in care, in constiinta elevilor din liceu, dispare Istoria romanilor ca materie de invatamant, sau cand cetatenii dintr-o urbe nu mai au constiinta ca sunt romani. Poate nici macar ca sunt bucuresteni sau brasoveni, ci asa, niste cetateni in deriva printr-o regiune de dezvoltare, numerotata cu 1,2,3, 4 sau 5.

Daca doriti sa rememorati, sau sa vedeti pentru prima oara, cine au fost cei care au distrus judetele Romaniei, sa ne intoarcem in 1950, ca sa va arat o lege adoptata de Marea Adunare Nationala, chiar in anul care reprezenta debutul obsedantului deceniu. As spune cel mai urat, cel mai trist si cel mai greu de suportat deceniu din istoria moderna a Romaniei. E vorba deLegea nr. 5 din 1950, cea care desfiinta judetele Romaniei, si o facea sub conducere sovietica. Astazi, la Punctul de Intalnire am adus un extras:„Marea Adunare Nationala a Republicii Populare Romane
In temeiul art. 38 din Constitutia Republicii Populare Romane, vazand Hotararea Consiliului de Ministri nr. 935 din 31 august 1950, adopta urmatoarea lege pentru raionarea administrativ-economica a teritoriului Republicii Populare Romane.
Articolul 1″… Fiti foarte atenti la acest articol 1, fiindca argumentatia comunistilor sovietici din anii ’50 seamana foarte mult cu ceea ce ofera astazi ca motivatie, regimul Basescu-Boc. Tot sub masca bunastarii economice si a atragerii unor fonduri si a cooperarii dintre tot felul de persoane fizice si juridice, sub aceeasi motivatie ne este propusa acum, ca si atunci, desfiintarea judetelor.

Iata asadar ce spune acest articol 1:„Pentru asigurarea dezvoltarii industriei si agriculturii, in scopul construirii socialismului si a ridicarii nivelului de trai al oamenilor muncii, pentru a inlesni cat mai mult apropierea aparatului de Stat de poporul muncitor, pentru a contribui cat mai temeinic la asigurarea rolului politic conducator al clasei muncitoare si la intarirea aliantei clasei muncitoare cu taranimea muncitoare, TERITORIUL ROMÂNIEI SE IMPARTE IN: REGIUNI; ORAŞE; RAIOANE. Regiunile din Republica Populara Romana si capitalele lor sunt:…”

Am sentimentul ca sunt in 1940, in preajma prabusirii hotarelor noastre. E de spus numai ca fiecare om trebuie sa-si dea seama ca soarta lui personala, afara de beneficiarii regimului, depinde de ce se joaca acuma. Se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei, se joaca identitatea, sentimentului ca esti roman, se joaca apararea tarii. Statul de astazi nu mai apara Romania. Statul de astazi apara pe altcineva, dar nu obstea romaneasca. De aceea fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le are, trebuie sa spuna NU. „Nu!” – la ceea ce se pregateste in momentul de fata si sa revenim la traditiile noastre, sa revenim la puterea noastra din totdeauna.

Autor: Prof. Acad. DINU C. GIURESCU

Daca sunteti nationalisti, dati mai departe !

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Acad. Dinu C. Giurescu: „Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre”

  1. Dă mi voie te rog sa postez pe blogul meu.Mulțumesc

  2. admin zice:

    @RadaLucian Stelian
    da-i batai

  3. highlander zice:

    adevarat graiesti maestre pacat ca in Romania domneste de 22 de ani jidovimea sionista eu cand ii vad cum ne dau lectii acesti sobolani crescuti in laboratorul masonic (KGB) mi se acreste sufletul.Pai dumneata crezi ca pe acesti escroci ii intereseaza ce spunem noi la 22 decembrie 1989 evreii sionisti si-au vazut visul cu ochii si anume distrugerea Statului Romani.Pacat :(((((

  4. vasilica zice:

    Este clar ca votul nostrueste discutabil..Domnul de mai sus are dreptate !Pe lnga vot ar mai trebui ceva…

  5. daniel zice:

    Sa votam? Pe cine sa votam? Ca sunt numai masoni, satanisti si tradatori.Are dreptate in rest, prof. Giurescu, dar mai bine ne rugam la Dumnezeu sa ne dea conducatori romani nationalisti.

  6. crestinul ortodox zice:

    Profetii Parintele Arsenie Boca acest Sfant si Martir al Romaniei care nu s-au implinit inca !!!!
    “Odata mi-a zis ca , intr-o noapte ,catre ziua ne vor ocupa trei tari Ungaria ,Bulgaria si Rusia .
    Atunci eu am zis :”ungurii or sa ne ocupe pe noi ? ” ,iar el mi-a spus : ” Si pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaia de foc “(Chis Aurelia , com Boiu ,jud Mures )
    Scultz ne spune “Scenariul destramarii U.E. chiar ar fi posibil intrucat sunt state mai puternice care …vz …detalii realitatea tv ”
    ….
    Parintele facuse atunci altarul in padure si intr-o predica spusese :
    ” Ma , intoarceti-va la Dumnezeu caci calul rosu bate la portile Rasaritului .Dar sa nu va intristati ca de acolo vine Mantuirea . Prigoana vine de la Apus “.
    Adica , prigoana vine din Apus ,astazi chiar in zilele noastre . (Penciu Georgeta , Fagaras )
    “Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi va disparea , dar va veni steaua cu sase colturi , anarhia, si va fi vai si amar de lume“
    “Zdreanta rosie ,secera si ciocanul ,steaua cu cinci colturi va disparea ,dar va veni steaua cu sase colturi ,anarhia , si va fi vai si amar de lume ”

    am sa pun doua mari intrebari la toti care citesc acest blogg , cei ce au Crezul Sfant ,
    Crezul Credintei ortodoxe si crezul de a fi roman adevarat
    -Se va destrama intr-adevar (S)U.E ?
    -este posibil sa traim aceste profetii ale Sfantului Parinte Arsenie Boca ,astazi ???
    adica vom fi ocupati intr-adevar de Ungaria , Bulgaria , Rusia pe regiuni ???? nu vi se par scenarii premergatoare unui ADEVAR !!!!
    ROMANIA , TREZESTE-TE !!!!

  7. sherlock_holmes zice:

    Eu as spune ca nu trebuie sa mearga nimeni la vot,sa nu ne murdarim constiinta cu pacatele celor pe care-i alegem.Nu exista in politica rau mai mare sau mai mic.Toate partidele,oricare ar fi,fac politica aceluiasi Partid unic:partidul camatarilor mondiali.La fel este cam peste tot in tarile vestice si America de nord.De aceea si politicienii au cel mai mic grad de incredere din partea oamenilor,si in SUA ca si la noi.Sint cumva obligati sa minta,ba chiar si incurajati sa fie corupti de catre elite, mai nou si sa se depraveze si sa se afiseze cu aceasta.Asa ca votul popular nu cred ca mai conteaza,dupa cum nu mai conteaza criteriul majoritatii care devine chiar o slabiciune.Acum minoritatile sint la putere,folosite pentru a dezbina in primul rind,dar si pentru a pregati oamenii pentru dictatura care va veni ( dictatura a minoritatilor,se stiu ele care )

    Aceasta ar fi cea mai grea lovitura si pentru partidele corupte si antinationale,dar si a stapinilor lor…nu mai au legitimitate,ni ii mai prostesc pe oameni cu usurinta.

  8. ce-mi folosește mie pt mântuire să mă duc la vot ? asta e o aberație…

  9. deci statul român va fi mai puternic dacă maghiarii nu mai au reprezentanți în parlament?
    gândire de popândău

  10. treaba asta pe care o spune el e doar ca să facă vadu electoral mai mare că lumea nu mai are încredere în nici un politician pentru că sunt corupți, ăsta e adevărul, iar nea giurăscu ăsta are o logică f. ieftină

  11. sherlock_holmes zice:

    Nu stiu daca indemnul este al Acad.Giurescu sau al altora.Daca este al academicianului,care este un om de valoare si un bun istoric,nu arata decit o naivitate copilareasca in ale politicii.Udmr este rau si celelalte partide ” romanesti” sint bune.Mai udmrist decit presedintele Basescu eu nu vad,iar pe acesta il asculta destul de multi,din pacate.

  12. crestinul ortodox zice:

    La ce VOT sa mergem ? la cel pentru politicienii corupti „fara coloana vertebrala „? cand intr-adevar, se lucreaza fara coloana vertebrala si nimeni din politicienii de ieri si astazi nu au pretuit Tara Aceasta macar sfertu’sfertului din Admiratia ,Respectul si Devotamentul adevarat ce i se cuvine , pe care l-ar merita Romania astfel daca ne-am afla la o mare „ananghie istorica ” cred ca toti s-ar face nevazuti cu conturi pline si burdusite in spinare cu tot si toate …si cum am mai spus-o „hienele de ieri si de astazi ” din jurul muribundului numit Romania .
    sau la votul pentru schimbarea Constitutiei ? pentru care Basescu ar fi dispus sa renunte la un an de mandat -Oare de ce ? pentru schimbarea Constitutiei care presupune regionalizarea tarii sau in traducerea libera desfiintarea Statului Roman , Romania urmand sa arate ca un ansamblu de raioane si regiuni (cu nume sonore pentru alte ” hiene ” mai insetate si mai infometate ” alea straine”) impartite cu separeuri , cu ura si dezbinare mai multa (fonduri mai multe pentru unii „unele raioane”, fonduri mai putine pentru altii „alte raioane”sau deloc ) intre noi romanii , locuitorii de bastina ai acestui pamint ,adica este ca si cum am anula din start istoria acestui neam ,acestui popor popor , Marea Unire a Pricipatelor Romane ! sau mai explicit sa mergem stergerea identitatii de nastere a fiecaruia sau stergerea din memoria romanului ca el s-a nascut in Braila , sau mai bine spus stergerea originii de bastina faptul ca el este brailean si nu constantean , caci acolo sunt parintii,bunicii lui , el acolo a crescut in Braila si nu in raionul Constanta ! ganditi-va putin cum poti sa-i spui munteanului ca el ca identitate apartine de malul mariii!!! ei ,comedie …!
    vedeti ce frumos se poate desfiinta un popor si un stat „Dezbina si Domneste !” personal as merge la votul cu NU pentru Schimbarea Constitutiei ,respectiv Regionalizarii Tarii , sau Nu pentru transformarea Romaniei in „Pasalic de Bruxelles ”
    iar la politicienii fara coloana vertebrala care apeleaza la unguri , la minoritati si la necuratu’ chiar pentru socotelile lor , de a vinde tot tara si neam dar numai la DUMNEZEU nu apeleaza – mai bine nu merg decat sa imi murdaresc iarasi constiinta !

  13. corect si la obiect!

  14. cristina zice:

    UDMR-ul isi atinge scopurile cu ajutorul tradarii politicienilor romani.
    E usor sa vorbesti din exterior, ca ungurii nu sunt o amenintare. Dar probabil ca niciunul dintre cei care ati scris pana acum, nu locuieste in Harghita sau Covasna, sa simta pe pielea sa cum se traieste cand sunt ungurii majoritari. Cata nedreptate se face impotriva romanilor, in tara Romaneasca.
    Valentin Dorneanu, cine esti dumneata sa afirmi ca un academician cu renume are gandire de popandau.
    Daca te consideri un bun crestin, in primul rand nu ar trebui sa insulti.
    Eu spun sa luati aminte si la cei mai batrani decat voi, care nu au mai multa experinta si nu gandesc cu patima.
    Toata lumea doreste sa ne conduca tinerii, ceea ce este o mare prostie. Tinerii sa invete si sa acumuleze experienta, sa nu se lase manipulati de baranii comunisti (ex: Ponta) si dupa aceea sa aiba pretentii de lideri.
    Nu am vazut asa ceva in nici o tara din lume.

  15. Dinu zice:

    Eu nu ma duc la vot, nu au decat sa se voteze uni pe alti dar eu nu votez nici unul din care sunt acum

  16. adică eu să votez numai ca răspuns la şantajul ăsta ?

  17. UNROMANFARASPERANTE zice:

    ESTE LEJER SA-TI EXPUI PAREREA SI SA CONTRAZICI PE ORICINE ISI EXPRIMA O CONVINGERE …POATE CHIAR CREDE IN EA ! ESTE MULT MAI DIFICIL SA VII CU O PROPUNERE COMPETENTA , MOBILIZATOARE SAU CU SOLUTII . ESTE MAI COMOD SA STAM PE BLOG-URI , SA SOCIALIZAM , SA CONTRAZICEM , SA DISTRUGEM ! TOATA STIMA PENTRU OAMENI CA RESPECTABILUL DOMN ACADEMICIAN DINU C. GIURESCU ! SA MERGEM , SA NU MERGEM LA VOT , SA ASTEPTAM CA VITELE LA ABATOR SHISHUL PARLAGIULUI ? ROMANI , EXPRIMATI-VA CONVINGERILE , DAR NU VA LIMITATI DOAR LA EXPRIMARE ! ROMANIA ARE NEVOIE DE IDEI , DE SOLUTII , DAR…CONSTRUCTIVE ! ALTFEL , EMITEM PARERI , DOAR PENTRU A PAREA ” INTERESANTI ” . NU ASTA ASTEAPTA URMASII CARE NE VOR JUDECA SI CARE NE VOR CONDAMNA PENTRU …COMODITATEA NOASTRA…CA SA N-O NUMESC ” LASITATE ” ! DUMNEZEU SA NE AIBA IN PAZA !

  18. crestinul ortodox zice:

    INTRA-ADEVAR PENTRU CINE ARE OCHI DE VAZUT SI URECHI DE AUZIT , INDEMNUL ESTE FAPTE NU VORBE !!! caci aceste „dulcegarii” de „astazi ” bloguri ,discutii de socializare, dezbatere si polemica sunt posibile „astazi” cat mai se mai poate dar „MAINE” ? este ca si cum „ai pregati o caruta la drum dar nu ai inhamat si caii ” pentru acel drum si din pacate ,CARUTA NU SE VA URNI SI VA BATE PASUL PE LOC , iar apoi sa ne fereasca DUMNEZEU si de MINIA SA CEA SFANTA caci atunci vom vedea si vom trai cu toti un cumplit adevar _ ce inseamna cand raul nu este taiat direct de la radacina !
    amin!

  19. Paula zice:

    Paula Doresc ,pt. poporul meu de pretutindeni sa fie constient de radacinile lui sa regaseasca vibratia de geto-dac si constiinta sintonizata cu Dumnezeu . Traind ac. timp „modern” nu inseamna sa transcuram respectul ,educatia , responsabilitatea ,mindria natiunii, grija de tot mersul pulsului in tara TA. Daca o iubiti trebuie sa va preocupe pe ce miini ajunge . Iubiti muntii Carpati, iubiti Marea Neagra, iubiti Valea Prahovei, Moldova cu minastirile de vis , podete peste riuri,hectare de pajisti cu flori,,. (Parc National) Padurea Baciu, iubiti Poiana Brasov,Fagarasul Maramuresul , iubiti pina si pietrele Crisurilor Delta Dunarii….stiu multe persoane care-i iubesc pina si desenul ce-l incide Dunarea ! Iubiti Bucegii cu incarcatura lor , Tg. Jiu cu simburele filozofic in parc ! Nemaivorbimnd de cit e de bogata si in subsol aceasta tara pe care au rivnito toti in toate timpurile ….. Sintem o tara cu istorie mare, cu Entitati Marete care au scriso ! Daca o iubesti ca mine mergi la vot pt ca e o datorie si daca vrei un act de respect pt ac. loc unde ai fost trimis sa continui istoria . ( ” Eu sint responsabil de Floarea mea , spunea Micul Print „) Ai grija sa lasi o tara mindra si sanatoasa copiilor tai „si urmasislor urmasilor lor ” . Special s-a creat ac comfuzie .. sa profite josnicii ..Nici eu nu stiu ce voi scrie pe biletul de vot daca nu vreau pe nimeni din ce se propune . Sint obosita de ac.practici „cualitii” „aliante” cind de fapt se ruleaza acelasi mucegai …Dumnezeu va face ordine daca avem credinta . Avind atitia oameni destepti , eu sper sa fie inspirati de Providenta sa salveze natiunea si tara .!

  20. Gabi zice:

    Doamne, ajuta!

    Va trimit cateva idei principale din cartea scrisa de mine si colaboratorii mei numita Teologia Sociala, fundamentata biblic si patristic. Poate va ajuta putin, ca orientare, in perioada alegerilor.

    Pr. Mihai Valica

    V.3. Biserica şi politica secularizată
    • Creştinii au obligaţia de a participa la viaţa publică.
    • Valorile acestei lumi oferă prea puţină motivaţie în raport cu aspiraţiile creştinului.
    • Biserica nu trebuie să susţină un anume sistem politic sau ideologic, ci trebuie privită ca mijloc de tămăduire.
    • Biserica nu condamnă politica în sine, ci numai politicianismul, demagogia şi minciuna. Politica devine nocivă când luptă împotriva lui Dumnezeu şi omului.
    • Creştinismul ca doctrină şi sistem „de viaţă din belşug” este net superior oricărei doctrine politice sau sociale. Biserica poate fi privită în acest sens ca o alternativă concretă şi sigură pentru bunăstarea pământească, mântuirea lumii şi a omului prin Iisus Hristos.
    • Biserica respectă autonomia legitimă a ordinii democratice şi nu şi atribuie calitatea de a impune o soluţie instituţională sau constituţională.
    • Biserica nu este un partid religios, cu care se poate cădea la învoială în schimbul unor promisiuni materiale.
    • Biserica este a lui Iisus Hristos, Trupul tainic, viu şi activ în lume şi în istorie. De aceea trebuie să fie metapolitică şi să vegheze la spiritualizarea actului politic sau administrativ, nu să se dilueze în politic.
    • Rolul Bisericii nu este de a se opune politicii, ci are chemarea de a „spiritualiza” politica şi nu de a politiza Biserica. Prin „a spiritualiza politica” se înţelege că Biserica şi slujitorii ei au datoria morală de a arăta politicienilor care sunt exigenţele şi principiile moralei creştine necesare a fi respectate în viaţa şi activitatea politică . Aceasta înseamnă a face politica „posibilă”, adică suportabilă.
    • Cei ce scot dreptatea socială şi morala din politică transformă lumea în haos şi iad.
    • Atunci când Biserica se lasă prinsă în jocul politic, repetă gestul arhiereilor Ana şi Caiafa, sau al cărturarilor şi al arhiereilor, care în loc să fi văzut în Hristos un Mântuitor, au văzut un tâlhar sau un rege lumesc şi s-au învoit cu Puterea să-l răstignească, tocmai ei, care lucrau cu sacrul! Sacrul se retrage în faţa lui Mamona şi nu poate fi indentificat nici chiar de „experţi”! Nu se poate sluji la doi domni concomitent.
    • Nu Biserica se găseşte într o criză de indentitate, ci societatea modernă, care se raportează la ea însăşi (prin individualismul abstract şi aritmic) şi nu la Hristos. Nu creştinismul sau Biserica una, sfântă, sobornicească şi apostolească a „eşuat”, ci omul fără de Dumnezeu.
    • Nu există o politică creştină propriu zisă, ci doar creştini care fac politică.
    • Creştinismul nu se epuizează în politică, nici într un proiect al organizării societăţii umane .
    • Nici o comunitate terestră nu e Dumnezeu. Aşa cum umanismul a zdrobit chipul adevărat al omului „îndumnezeindu-l”, tot aşa poate politica fără legea morală a lui Dumnezeu să sfâşie fiinţa umană, în timp ce ea este convinsă total că o slujeşte.
    • Adevărata comunitate spirituală a creştinului e Biserica, nu statul. În acest sens nu există alternativă. În afară de Biserică nu există comunitate spirituală. De aceea nu se poate vorbi de un stat comunitate spirituală, sau de un stat teocratic.
    • Când oamenii îşi închipuie că deţin secretul unei organizări sociale perfecte, îşi inchipuie că pot folosi şi orice mijloc – chiar şi violenţa şi minciuna – pentru a o realiza. Politica devine atunci o „religie lumească”, având iluzia că va construi raiul pe pământ. Nici o societate politică avându-şi propria autonomie şi propriile legi nu va putea fi confundată cu Împărăţia lui Dumnezeu.
    • Parabola evanghelică despre grâu şi neghină ne arată că numai Dumnezeu poate despărţi pe supuşii Împărăţiei de supuşii celui rău, la sfârşitul veacurilor. Cine pretinde să facă separarea sau judecata de pe acum, se substituie lui Dumnezeu şi se opune răbdării Lui.
    • Biserica Ortodoxă recunoaşte, stăpânirii, respectiv politicii, sau mai bine zis „cetăţii omeneşti”, pe baza revelaţiei biblice, un statut trecător, propriu provizoratului acestei lumi în raport cu permanenţa lui Dumnezeu .

    V.4. Biserica şi responsabilitatea socială
    • Nu există o adevărată soluţie a „problemei sociale” în afara Evangheliei.
    • Creştinul nu are dreptul să ignore lumea în care trăieşte.
    • Credinciosul trebuie să fie prezent în centrele unde se elaborează orientările viitorului, pentru a fi promovate cât mai urgent principiile evanghelice de adevăr, dreptate, libertate, bucurie şi pace în Duhul Sfânt, principii ce prefigurează Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ precum şi în cer.
    • Aceste principii creştine trebuie să reintre în circuitul valorilor umane ţinând cont de libertetea fiecăruia, de comunitatea de iubire şi de strădania firească a omului după fericirea terestră în comun, în drumul lui spre veşnicie.
    • Nimănui nu i este îngăduit să fericească pe alţii cu de-a sila, în numele unor principii sau programe sociale.
    • Biserica trebuie să ia atitudine împotriva individualismului modern, atomizat şi democratic, împotriva totalitarismului contemporan, autoritar şi tiranic, care substituie adevăratei comunităţi de dragoste, a Bisericii lui Hristos, chipul apocaliptic al Leviatanului.

    pr. Mihai

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)