Eşecul total al paşapoartelor biometrice. Se va trece la pasul următor?

Pasapoartele biometrice au fost introduse in 2004 pentru combaterea fraudei. Insa, in contextul in care in Europa inca circula documente false, deputatii europeni cer Comisiei Europene sa ia in considerare reevaluarea regulilor privind emiterea de pasapoarte biometrice in UE.

Conform estimarilor citate de deputati, intre 500.000 si 1.000.000, din cele 6,5 milioane de pasapoarte biometrice ce se afla in circulatie in Franta, sunt false. Conform unui studiu facut de guvernul local din Roermond, Olanda, 21% din amprente sunt ne-verificabile.

In cadrul unei revizuiri a sistemului biometric, facuta in 2008, Parlamentul European a identificat mai multe puncte slabe:

 • fiabilitatea si utilitatea luarii de amprente in cazul copiilor si al persoanelor in varsta;
 • increderea care poate fi acordata procesului de colectare a datelor biometrice;
 • posibilele deficiente ale sistemelor de identificare si rata erorii in diverse state membre;
 • disparitatile existente in ceea ce priveste documentele care trebuie furnizate si modalitatea de emitere a documentelor respective.

Cu ce este diferit pasaportul biometric fata de cel vechi?

Elementul de noutate al acestui tip de pasapoarte consta in introducerea mediului electronic de stocare (cipul). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia.

De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.

In Romania, stat membru UE, pasapoartele biometrice au fost introduse in ianuarie 2010.

| europarl.europa.eu

Acest articol a fost publicat în anti-cip și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Eşecul total al paşapoartelor biometrice. Se va trece la pasul următor?

 1. Ioan zice:

  India isi numeroteaza cetatenii, si le ia si amprentele: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-16979875

  In Romania numerotarea s-a facut demult (CNP).

 2. BASARABEANU LILIANA zice:

  SIGUR CA NUMEROTAREA S-A FACUT DEMULT (CNP)!
  ASTA TREBUIE SA NE DEA MULT DE GANDIT!
  SUNTEM DEJA PUSI IN FATA REALEI ALEGERI: CU DUMNEZEU SAU CU SATANA!!!!
  DAR CATI DIN NOI VOM FII CU ADEVARAT DISPUSI SA RENUNTAM LA DOCUMENTELE CARE CHIAR DACA NU VREM SA CREDEM,ELE PREGATESC VENIREA PECETEI LUI ANTIHRIST…, SI SA LUAM CALEA MUNTILOR, A SARACIEI, A PRIGOANEI, A HARTUIELILOR DE TOT FELUL CA SFANTUL VITALIE AL GIORGIEI!
  CATI DIN NOI SUNTEM DISPUSI SA OFERIM COPIILOR NOSTRI CALEA, ADEVARUL SI VIATA ACEASTA A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS?!

 3. radu zice:

  adica,animalele pot sa aiba nume si noi oamenii o sa ne strigam pe „codul numeric” ?oare nu e prea mult? toleranta, daca e mare, mecanismul fie se autodistruge ,fie devine necontrolabil! noi ce alegem?

 4. radu zice:

  despre ascunderea (scaparea) noastra oriunde am dori nu este posibila,clar!nu vreau sa descurajez pe nimeni.sistemele de teledetectie sunt atat de evoluate incat nu pot fi facute inofensive ( detectia in infrarosu,dronele,campurile electromagnetice cu care penetreaza tot,etc). intr-o lume nesigura nimai DUMNEZEU este si nadejdea si scaparea noastra!

 5. Ioan zice:

  @Radu:
  Avem CNP de atatia ani, dar nu ne strigam dupa numar ci pe nume. Totusi la banca sau in alte locuri cand mergem, identificarea se face dupa CNP.

 6. Ioan zice:

  Inca astept ca Pr. Timotei sa ne explice cum poate el sa traiasca in Romania fara CNP, si sa aiba si acces la Internet. Afara doar de cazul in care Internetul e pe numele/CNP-ul altcuiva…

 7. o crestina zice:

  As dori sa-l pot contacta si eu pe pr.Timotei, Ma poate ajuta cineva cu adresa lui de email?

 8. Daniel R. zice:

  Mi-am propus mai demult să lucrez la un proiect de înlocuire a CNP-ului. Numerele, codurile de bare, cipurile nu ne reprezintă în calitatea noastră de ființe create de Dumnezeu, după chipul și asemănarea Lui. De aceea eu mi-aș dori un act de identitate care să ma identifice în primul rând prin șapte nume de botez în afara celui de familie, în locul CNP-ului. Gândiți-vă cât de drag mi-ar fi un card de identitate pe care ar apărea piramida de nume a familiei, posesorul în vârf, apoi părinții, apoi bunicii. (Un astfel de document i-ar ajuta pe mulți să își amintească că au de întocmit pomelnicele pentru vii și adormiți.) Accept orice critică cu excepția aceleia că nu se pretează la sistemele moderne, informatice, etc.

 9. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (30.04.2012) « Saccsiv's Weblog

 10. frendu zice:

  CNP ul tine de demnitatea omului ,pe care omul nu a avut o !!am luat numere ca niste criminali din aushvitz ,ca niste animale !! fara sa gandim !! asa ca acum luam semnul lui antihrist prin carduri si constiinta este moarta nu mai semnalizeaza nimic caci noi am ucis o !!

 11. agerstress zice:

  @Daniel R.,
  Si eu as dori sa port in buletin vreo 7 generatii din arborele genealogic dar nu cred ca ar putea avea vreo valoare de autentificare personala deoarece numeni nu-i cunoaste, ba mai mult decat atat, de la bunici in jos nici macar eu nu-i stiu. Ar avea insa o mare insemnatate pentru identitatea mea ca persoana si cu adevarat m-as simti dator sa-i reprezint ca urmas cat mai bine posibil.
  Cred ca trebuiesc separate chestiunea identitatii de cea a autentificarii intr-un context sau altul. Daca identitatea spune cine esti, pentru autentificare ai nevoie doar de o cheie, cod sau parola unica si IMPERSONALA, exterioara identitatii, nu ca un atribut al persoanei ci ca o posesie a persoanei (ca un exemplu, pentru a ma autentifica in fata usii mele de la intrare folosesc cheia potrivita si astfel usa „stie” ca eu sunt stapanul). Asta, cel putin teoretic deoarece sforarii sistemului nu vor de fap rezolvarea unor aspecte practice ci vor insemnarea satanica a tuturor oamenilor. De aici rezulta ca nu vor accepta niciodata scoaterea din sistem a identitatii persoanei si inlocuirea ei in relatia om-sistem cu o cheie cu titlu de posesie a persoanei ,deoarece in felul acesta ar deveni din stapan al persoanei, slujitor al persoanei.

 12. Daniel R. zice:

  @agerstress
  Eu mă refer la identitate si implicit la identificare, în orice context. Ce-i aia ”autentificare într-un context sau altul” când discutăm despre identitatea unei persoane ?
  Îți spun drept că aud prima dată de regula cheii ”impersonale”, dar asta este o lipsă a mea. Totuși, când autentific un document, pun pe el o semnătură olografă foarte personală. Cheia pot să o duc la copiat însă semnătura mea de mână o recunosc imediat dacă a fost făcută de mine.

  Din perspectiva mea, o cheie compusă în felul următor :
  ”ager stress 1-Aprilie-1990 tata-ager mama-stress bunicul-ager bunica-ager bunicul-stress bunica-stress”
  te poate reprezenta cu succes.

  Bine-nțeles, trebuie să fie opțională și o astfel de soluție. Cine dorește să păstreze CNP-ul sau cine își dorește acte biometrice pe tehnologii RFID sau contactless, să le poată avea pe acelea.

 13. crestinul ortodox zice:

  de ce nu Intelegeti ! au ordin dat de sistemul diabolic (cred ca stiti de unde!) ca prin toate mijloacele si prin toate modalitatile de compromitere ex serviciile medicale , scoli,institutii etc sa se treaca la cipuirea populatiei ;uitati-va ce viclenie fatisa !!! cu ce au inceput ? nu cu CNP identitatea noastra fiind rezumata la un simplu numar cnp apoi cu banul „in scop atractiv” , ochiul dracului , l-au adunat intr-un card ,incercand o pre-educarea a noastra(mai bine stau intr-un card) ca astfel sa ne obisnuim cu purtarea de card (sursa de bani) subordonata fiecarui cnp , dar acum fiecare are cnp si acesta este la indemana oricarui , fiecare de sus pina jos stie ce este un card (vezi educatie cu carduri la magazine ,la clinici medicale ..), caci atunci cand folosesti un card trebuie musai sa ai cnp ! a fost un atac „subtil ” sau „in fasa ” la adresa fiintei umane s-a vazut ca a prins ,cum sa nu prinda cand banii „ochiul dracului” sunt in acest joc murdar ;deci ai cnp( ai identitatea ) poti sa ai si „card ” adica si acces la bani insa acum se trece la un alt atac Direct de Subordonare , de Subjugare a fiintei umane in acest joc diabolic astfel trecerea la pasul urmator este urmatorul se vrea ca identitatea noastra sa se excluda treptat si sa se introduca fatis pe aceste acte biometrice o alta identitate data de acest sistem diabolic , o identitate care nu mai este un numar normal ci este numarul fiarei din apocalipsa, sau mai bine spus identitatea fiarei iar acel nr de om este 666 pe actele noi sau poate chiar si pe corpul nostru , se aplica subtil cu laser , ex cand mergi sa faci poza biometrica la pasaport(iris , frunte) , gasim numarul fiarei si pe cardul de sanatate astfel -TU CA PERSOANA NU MAI AI IDENTITATEA TA PERSONALA ,NU MAI ESTI LIBER ACEST DREPT ESTE ANULAT „esti cu noi esti de-al nostru „SI ASTFEL VOR PUNE MONOPOL PE TOT CE A LASAT BUNUL DUMNEZEU PE ACEST PAMINT -in primul rand tot ce este util si de folos omului maternitati ,scoali, institutii ale statului,spitale si se va ajunge pina la si APA PE CARE O BEI ,ROADELE PAMINTULUI NICI LA ACELEA NU AI ACCES FARA CIP CACI VOR AVEA GRIJA SA LE DISTRUGA IN MARE PARTE SI SA LE RESTRANGA ASTFEL CA OMUL SA SE SUPUNA si sa se inchine fiarei si dracilor ; astfel te afli in acest sistem diabolic ,urmezi acest sistem diabolic pas cu pas pierzandu-ti nu numai sufletul pe vecie dar vei si sclav vandut acestui sistem diabolic cu trupul pentru ca te au la discretia lor oricand si pe VECIE .
  multi dintre noi ne vom intreba cum vom putea trai ,cum vom avea medicamente aici se afla TAINA CREDINTEI cat un BOB DE MUSTAR ,caci daca ai CREDINTA ADEVARATA IN DUMNEZEU si MAICA SFANTA , CAT UN BOB DE MUSTAR SI VEI SPUNE MUNTELUI SA SE ARUNCE IN MARE SE VA ARUNCA si va apare apa si din piatra seaca …
  si sa nu uitati un lucru COMPROMIS cu dracul pe „degetul mic” nu exista , iti ia nu numai mina ci si sufletul si trupul intreg pe vesnicie!!!
  si sa ascultam ce ne spun duhovnicii nostri si parintii spirituali ADEVARATI -Par IUSTIN PARVU, Par GAVRIIL ,PAR PROCLU care-i mai tine DUMNEZEU linga noi pentru indreptarea si mantuirea noastra .
  astfel cele zise sa fie spre mantuirea si zidirea BISERICII IN HRISTOS a fiecaruia din noi !
  amin!

 14. agerstress zice:

  @Daniel R,
  In trecut se folosea pentru autentificare sigiliul (e adevarat ca nu-l folosea oricine dar tot adevarat e ca nici nu avea oricine nevoie). Mai tarziu s-a inventat stampila si s-a acceptat si semnatura sau amprenta de la deget pentru autentificare. Identitatea este insa mult mai mult decat atat. Nici macar numele nu cuprinde identitatea. Identitatea unei persoane este suma tuturor informatiilor care o descriu ca fiinta unica. Daca-ti pui la bataie identitatea in relatia cu sistemul, pentru autentificare (actele biometrice cuprind partial informatii esentiale despre identitatea persoanei), deja initiezi o RELATIE INTIMA cu sistemul respectiv iar daca sistemul mai e si satanist…
  Apoi, daca mai faci si cate o gresala in viata crezi ca e bine sa pui si numele stramosilor tai in loc de semnatura? Si mai sunt si foarte multi oameni carora numele stramosilor lor le-ar provoca probleme serioase in plan social, in plan profesional si in relatia cu sistemul. Daca m-as recomanda ca nepot de legionar (un legionar dintre cei multi si marunti, necunoscut public dar tot legionar) multe usi mi s-ar tranti in nas intr-o societate care danseaza dupa „ritmuri” de Hava Nagila la toate nivelurile, situatie la care asistam cu stupoare si greata. Nu am nimic cu ei (evreii) daca-si fac regulile in tara lor insa nu pot accepta sa faca ei legea in tara mea, Romania. Poate daca vom reanvia candva Miscarea Legionara lucrurile vor fi altfel. Pana atunci insa trebuie sa supravietuim, aici, unde avem tot dreptul de a fi noi insine indiferent carui venetic venit cu traista-n bat din tari straine nu-i convine.

 15. monikaa2128 zice:

  Cardul de sanatate si reteta electronica va fi operabila de la 1 iunie iata ce a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta

  Cardul de sanatate si reteta electronica

  Reteta electronica si cardul de sanatate vor permite eliminarea substantiala a fraudei din sistemul de sanatate, evaluata de chiar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, la 200-300 de milioane de euro din totalul de aproximativ 5 miliarde de euro, bugetul CNAS.
  Reteta electronica va fi operabila de la 1 iunie, iar distributia cardului de sanatate va incepe de la 1 august, cu o intarziere de 5 ani. „Potrivit Legii sanatatii 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul anului 2007. Acest lucru nu s-a intamplat, si abia la 1 august va putea incepe distributia cardului national de sanatate”, spune presedintele CNAS.
  Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si cu dosarul electronic fac parte din ceea ce presedintele CNAS a numit „Platforma informatica a asigurarilor de sanatate – PIAS”.
  In opinia presedintelui CNAS, avantajele prescriptiei electronice sunt multiple: permite siguranta tratamentului, reduce riscul complicatiilor prin evitarea erorilor de prescriere, asigura acuratetea informatiei. „Altfel spus, sistemul va sesiza erori in prescriere, cum ar fi, de pilda, medicamente cu efecte terapeutice contradictorii.”
  Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatului Medicilor de Familie (FPMF), propune ca o perioada ambele prescriptii sa functioneze in paralel. „Pentru farmacii, introducerea retetei electronice este salutara, pentru ca pe o reteta cu erori de prescriptie trebuia sa plateasca farmacistul”, considera Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.
  Cat priveste cardul, de la 1 august vor fi livrate cate un milion pe luna, iar in noiembrie, folosirea acestuia va fi experimentata intr-un singur judet. Valoarea unui card este de aproximativ doi euro, fiecare asigurat existent pe lista unui medic de familie urmand sa beneficieze de acesta.
  Teoretic, totul este pus la punct: pana la finele acestui an, fiecare asigurat va avea in buzunar cardul de sanatate, iar medicul va prescrie tratamentul in format electronic. Concret insa, sunt aspecte esentiale, care nu sunt complet clarificate. Primul, decisiv, de altfel, este cine plateste cititoarele de card. Doina Mihaila, presedintele FPMF, in repetate randuri, a cerut CNAS sa suporte costurile acestora, „intrucat sunt destul de scumpe”. Pe aceeasi pozitie se plaseaza si Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, in conditiile in care, subliniaza aceasta, „toate cheltuielile de informatizare a farmaciilor au fost sustinute de farmacisti”.
  Doar ca la aceasta chestiune presedintele CNAS nu da un rapsuns categoric absolut necesar, dat fiind termenul strans, respectiv 1 august, cand este preconizata intrarea in vigoare a cardului de sanatate. Al doilea aspect il reprezinta pacientul neasigurat, pentru ca aceste componente electronice – reteta, card, dosar – vizeaza doar asiguratul, persoana contribuie la fondul de asigurari de sanatate, aflata pe lista unui medic de familie. Dar, evident, se pune intrebarea ce face somerul, omul fara nici un venit, bantuit de boli. Raspunsul ni-l da chiar presedintele CNAS: „Va face ca si pana acum”. Pai asta inseamna ca acesti amarati se vor duce, „ca si pana acum”, la camerele de garda ale spitalelor, care n-au prevazute in bugetul anual o rubrica si o suma pentru aceasta categorie de pacienti.
  In ultimii cinci ani (2006-2011), fondurile alocate sanatatii au crescut de la aproximativ 10 miliarde de lei la peste 19 miliarde de lei. In aceeasi perioada, cheltuielile in spitale au crescut de la aproape 5 miliarde de lei la 7 miliarde de lei. In 2011, in totalul cheltuielilor din sistemul de sanatate, cele cu medicamentele au reprezentat 36% si cele cu spitalele, 38%.

 16. Marian zice:

  Doresc si eu sfat sau o informatie. Vreau sa merg intr-un pelerinaj cu familia mea in Grecia. Voi merge insotit si de copilul meu de un an. In ce conditii as putea sa calatoresc cu el? Este obligatoriu pasaport cu cip pentru copil sau se poate si fara? Stie cineva? A mai fost cineva? Astept pareri.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s