Parintele Arsenie Papacioc despre post

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Parintele Arsenie Papacioc despre post

 1. Psalmul 50 zice:

  POSTUL ( necesitatea lui)
  “să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea” ( I Corinteni 7: 5);
  ”Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu POSTIRI, i-au încredinţat pe ei Domnului în Care crezuseră. ” ( Faptele Apostolilor 14: 23);
  ”34. Iar Iisus a zis către ei: Puteţi, oare, să faceţi pe fiii nunţii să postească, cât timp Mirele este cu ei?
  35. Dar vor veni zile când Mirele se va lua de la ei; ATUNCI VOR POSTI în acele zile. ” ( Luca 5: 34- 35);
  ”El le-a zis: Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post.” ( Marcu 9: 29);
  Insusi Domnul a postit: ” Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit.” ( Matei 4: 2);
  CUM POSTIM
  ”16. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor.
  17. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală,
  18. Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” ( Matei 6: 16- 18);
  ”6. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. 7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. 8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu. 9. Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire, 10. Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei.” ( Isaia 58: 6- 10).
  FELURILE POSTULUI
  1. Postul negru
  “1. Iar Iisus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie,
  2. Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Şi în aceste zile nu a mâncat nimic; şi, sfârşindu-se ele, a flămânzit.” ( Luca 4: 1- 20);
  “Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit.” ( Matei 4: 2).
  2. Postul aspru ( sărăcăcios)
  “Şi acest Ioan avea îmbrăcămintea lui din peri de cămilă, şi brâu de curea împrejurul mijlocului lui, iar hrana lui era acride şi miere sălbatică. ( Matei 3: 4, din Biblia 1914).
  3. Postul obişnuit ( legume şi fructe)
  “11. Şi a grăit Daniel către supraveghetorul pe care căpetenia famenilor îl pusese peste Daniel, Anania, Misael şi Azaria:
  12. “Încearcă o dată cu servii tăi timp de zece zile şi dă-ne să mâncăm bucate din ZARZAVATURI şi să bem apă!
  13. Apoi să te uiţi la chipurile noastre şi la chipul tinerilor care mănâncă din bucatele regelui şi cum ţi se va părea, aşa fă cu supuşii tăi!”
  14. Atunci el le-a ascultat această rugăminte şi a încercat timp de zece zile.
  15. Şi după un răstimp de zece zile, ei arătau mai frumoşi şi mai graşi la trup decât toii tinerii care mâncau din bucatele regelui.
  16. Atunci supraveghetorul le-a înlocuit mâncarea lor şi vinul – băutura lor – şi le-a dat MÂNCĂRURI DE LEGUME.” ( Daniel 1: 11- 16).
  Notă. Biserica a dat deslegări la vin şi peşte în unele zile de post deoarece şi Domnul Iisus a consumat peşte şi vin:
  – peşte: “40. Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi picioarele Sale.
  41. Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare?
  42. Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere.
  43. Şi luând, a mâncat înaintea lor.” ( Luca 24: 40- 43);
  – vin: “ A venit Fiul Omului, mâncând şi bând şi spun: Iată om mâncăcios şi băutor de vin, prieten al vameşilor şi al păcătoşilor. Dar înţelepciunea s-a dovedit dreaptă din faptele ei.” ( Matei 11: 19).

 2. Pr Timotei zice:

  Sa dea Dumnezeu ca din acest post sa invatam sa postim de cuvinte jignitoare.

  Un lucru care ar fi de luat in sema: observ limbajul dur dintre crestinii ortodocsi si atacul la persoana ceea ce arata intradevar racirea dragostei dinte frati. In numele unor idei nu mai suntem ingaduitori cu fratele nostru. Ne adunam pacate peste pacate prin calomnii de tot felul, si in loc sa zideasca un site ortodox demoleaza, raneste, e un loc in care crestinii ortodocsi de impung unii pe alti mai rau ca dracii. Cred ca diavolul se bucura foarte. Parintele Dumitru Staniloae are in Dogmatica un articol despre DELICATETEA SFANTULUI despre modul cum ar trebui sa ne comportam intre noi crestinii. Delicatetea e ceva specifica crestinului ortodox, in schimb aceste siteuri ajung sa fie arena de pupta si cei dintre pagani sau eretici care le citesc se ingrozesc de modul cum se ataca crestinii ortodocsi intr ei. E o lipsa de educatie in primul rand, pentru ca nu trebuie sa fii neaparat crestin ca sa inveti sa vobesti frumos fara sa ataci la persoana pe cineva, chiar daca are o parere contrara tie. Dar sa iti spui parerea, sa ii spui cu tarie ca greseste, dar fara sa il faci: masonule, criminalule, tampitule, ereticule, dobitocule, securistule, imbecilule-si acestea sunt doar cateva din investivele aruncate de crestinii nostri ce se considera foarte evoluati duhvniceste, dar din pacate aceste investive nu arata decat sa nunt needucati din punct de vedere uman, ce sa mai vorbim de plan spiritual, ortodoxie, delicatetea specifica crestinilor ortodocsi. Cu ce ne deosebim de musulmani care te omoara daca nu este deacord cu ei? In discutiile pe care le-am avut cu pr istin parvu am remarcat ceva foarte frumos– vorbea delicat, este un om delicat- cauta sa nu jigneasca pe nimeni, si atuci cand abordeaza un subiect delicat stie sa spuna lucrurilor pe nume fara a osandi la iad pe nimeni. Trebuie sa invata sa spunem adevarul fara al distruge pe cel de langa tine. Aceasta este ingaduinta crestina, nu toleranta masonica care insemna defapt nepasare. Noua ne pasa de celalat ii spunem aevarul, dar nu il ucidem cu vorba!

 3. Psalmul 50 zice:

  Postul (…) : o scoala a caintei. ( pr. Alexander Schemmam)

  Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau. ( Sfântul Teodor Studitul)

  Esti stapân pe pântece ? Fii atunci stapân si pe limba ! (Sfântul Nil Sinaitul)

  – spuneau stramosii nostri. La aceasta putem adauga : suflet curat în trup curat. ( Nicodim Patriarhul României)

  Postul ocroteste orice virtute. Este începutul luptei spirituale, cununa celor cumpatati, frumusetea fecioriei si sfinteniei, stralucirea cuminteniei, începutul vietii crestine, mama rugaciunii, izvorul smereniei. Postul te învata linistea si el precede celelalte fapte bune. ( Sfântul Isaac Sirul)

  Postul acela este adevarat, care este prezent în toate; pe toate le curateste si pe toate le vindeca. ( Sfântul Grigorie Palama)

  Postul îi învata pe toti nu doar cumpatarea de la mancare, ci si înstrainarea de iubirea de argint, de nesat si de orice rautate. ( Sfântul Vasile cel Mare)

  Postul este marea arma împotriva ispitelor, precum placerea este începutul tuturor pacatelor. ( Teofilact al Bulgariei)

  Postul, acest doctor al sufletelor noastre, (…) îl face pe fiecare sa ia aminte la sine însusi si-l învata sa-si amintesca de pacatele si de lipsurile sale. ( Sfântul Simeon Noul Teolog)

  Ne-am îmbolnavit prin pacat, dar ne vindecam prin pocainta. Iar pocainta fara post este neputincioasa. ( Sfântul Vasile cel Mare)

  Postul ne îngreuneaza pe dinafara, dar ne curata pe dinlauntru. ( Sfântul Ioan al Antiohiei)

  Postul este mama sanatatii. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

  Postul este izvor de bucurie. ( Sfântul Vasile cel Mare)

  Postul trupului este hrana sufletului. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

  Daca nu îti schimbi viata, la ce mai postesti ? Schimbarea bucatelor nu ajuta la nimic. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

  Sa nu pierdem rodul postului, dupa ce am rabdat truda postului ! (Sfântul Ioan Gura de Aur)

  Cel ce nu cunoaste postul, nu cunoaste crucea. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

 4. Adrian Dumitrescu zice:

  Daca Eva si Adam posteau,Raiului eram…

 5. Stefan zice:

  Imi cer iertare tuturor celor fata de care am gresit in comentariile mele cand am fost uneori prea vehement ! Fratii mei Ortodocsi,Post binecuvantat si cu pocainta !

 6. Pingback: VIDEO: Parintele Arsenie Papacioc despre post « Saccsiv's Weblog

 7. Dorin zice:

  Echipa Altarul Ortodox va doreste tuturor Romanilor de Pretutindeni un Post Usor. http://altarulortodox.blogspot.com/ Doamne Ajuta!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s