Mărturisirea unui evreu mesianic convertit la Ortodoxie

M-am născut într-o familie de evrei mesianici. De mic copil am avut legământ cu Dumnezeu după Vechiul Testament lăsat de proorocul Moise, ca evreii să fie deosebiţi de neamuri.

Calea:
Calea mea către ortodoxie a fost foarte lungă şi grea, dar cu ajutorul Domnului Iisus, şi a unui coleg de servici, dar şi a unui preot, am primit taina botezului în biserica ortodoxă dreptmăritoare. Consider că am împlinit Sfânta Scriptură, ca Legământ cu Dumnezeu prin Noul Testament, în care Domnul Iisus Hristos a fost trimis ca să împlinească legea Tatălui Ceresc.

Am avut multe discuţii aprinse în sânul familiei, părinţii, sora, sunt evrei mesianici, care au criticat această hotărâre a mea, de a mă boteza în Biserica Ortodoxă. Chiar dacă relaţiile de sânge s-au răcit, sunt încălzit de bunătatea şi ajutorul care mi-o oferă această nouă familie a lui Hristos.

Motivaţiile

Ce mi-a plăcut în Credinţa Ortodoxă?

 1. Creştinii sunt deschişi la inimă, sunt direcţi în discuţie, şi sunt oneşti.
 2. Am avut deosebita plăcere de a asculta slujbele, şi de a pătrunde în cuvintele şi gesturile preotului din timpul liturghiei. Acestea mă liniştesc şi î-mi dau forţe de a trece prin greutăţi.
 3. Credinţa creştin ortodoxă o consider – cea mai adevărată: DREPTMĂRITOARE.
 4. De asemenea momentul când am hotărât să primesc Sfântul Botez a fost pelerinajul la Mănăstirea Bănceni (Ucraina). M-a impresionat Biserica nou construită şi anume volumul, şi ce frumuseţe am văzut în ea. În acelaş timp m-a impresionat slujba de Duminica de la acea mănăstire. Nu puteam să mă întorc, stăteam ca lumânarea, datorită numărului mare de oameni. Biserica era arhiplină. Niciodată n-am crezut că poate fi aşa ceva…

Am venit în biserica ortodoxă pentru totdeauna, voi rămâne în ea până la moarte. Altă motivaţie în decizia pe care am luat-o a fost un preot, parohul unei biserici din Chişinău, care tot timpul m-a susţinut şi mă susţine în viaţa personală şi duhovnicească. Este o fire blândă, care atrage oamenii prin simplitatea şi bunătatea sa. Cred că a adus multe oi rătăcite pe calea cea dreaptă. Vreau să recunosc că mult m-am gândit înainte de a mă decide în totalitate să primesc haina albă a botezului.

Evoluţie:

Nu aş putea spune că înţeleg prea multe din ritual, din cele 7 laude care au loc în fiecare zi din viaţa mănăstirilor, însă în viitor mă voi strădui să învăţ mai multe, pentru ca să fie mai uşor urmaşilor mei, ca ei să fie membri activi ai bisericii.

Fac pas cu pas, o iau încet, şi î-mi doresc să ajung un creştin ortodox nu numai cu numele, şi cât ar fi posibil să-I aduc şi pe altii la Hristos, cu nădejdea ca să fiu iertat pentru încăpăţânarea pe care am avut-o faţă de fraţii mei întru Hristos.

Nădăjduiesc să vizitez cât mai multe mănăstiri, pentru a-mi mări cunoştinţele teologice, dar şi a cunoaşte despre tradiţiile ,obiceiurile acestui popor.

Această schimbare duhovnicească, o renaştere pe care am avut-o aş vrea să se îmbine cu o schimbare în viaţa mea personală. Aş vrea să-mi găsesc a doua jumătate (ortodoxă), pentru a avea copii mai mulţi, pe care am putea să-i formăm în credinţa dreptmăritoare.

Cum înţeleg eu Naşterea din Nou:

Înainte de toate, naşterea din nou ţine de o schimbare în interiorul omului, care în astfel de moment cugetă mai mult la sensul vieţii. Pentru ca să poată avea părtăşie cu omenirea, Dumnezeu naşte propriii săi fii, pentru a avea dreptul la educarea şi pregătirea lor pentru Împărăţia Sa.

Cuvântul lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt descoperă credinţa, descoperă interiorul omului, trezeşte conştiinţa, îl îndreaptă la pocăinţă ca să capete iertarea în puterea Crucii de pe Golgota. Îi descoperă taina botezului în apă ca mărturie a iertării păcarelor făcute din neştiinţă de către neamuri, şi îl îndreaptă spre botezul cu Duhul Sfânt, pentru ca Iisus să locuiască în inima omului, şi acolo să rămână puterea vieţii, a sfinţirii, a înfierii, ungerii, mărturiei, peceţii şi arvunei.

La sfârşit aş vrea să dedic o poezie Domnului Iisus:

Iubiţi cum a iubit Iisus

Iubiţi cum a iubit Iisus în-truna
Cu fapta şi-adevărul să iubiţi,
De vreţi în caruri să primiţi cununa
Atunci când sfinţii fi-vor răsplătiţi.

Să nu iubiţi cu vorba niciodată
Aceast-i pleavă spulberată-n vânt,
Clădiţi-vă iubire întru faptă
Precum Iisus făcut-a pe pământ.

În temelie puneţi adevărul
Căci El (Iisus) e steagul fiilor de sus,
O faptă poate-avea şi un făţarnic
Dar crezul lui nu poate fi Iisus.

Dacă iubiţi pe cine vă iubeşte
O fraţii mei, să nu vă înşelaţi!
Aceasta au făcut-o şi păgânii
La ce răsplată vă mai aşteptaţi?

Când fapta şi-adevărul vă e iubire,
Pe urmele Păstorului de sus,
Veţi merge din putere în putere
Şi veţi iubi cu a iubit Iisus.

Iubiţii mei! un glas duios ne cheamă
În dragoste pe-a veţii temelii,

Să învăţăm porunca cea mai nouă
Căci Dumnezeu iubitu-ne-a întâi.

Părinte Bun! Spre Tine se îndreaptă
Din cugetele noastre – rugă sus,
Ne dai la toţi prin Duhul Sfânt puterea
Să ne iubim cum ne-a iubit Iisus!

Relatarea de Ceban G. I.

Text îngrijit de Pr. Maxim Radu Tataru,
cleric la biserica “Întâmpinarea Domnului” din Chişinău.

| Tineretul Ortodox

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Mărturisirea unui evreu mesianic convertit la Ortodoxie

 1. Crenguta zice:

  Dragul meu frate intru Hristos, FERICE de tine!
  Sa dea DUMNEZEU sa ramai ortodox nu pana la moarte, cum ai zis din neatentie, ci pana la INVIEREA mortilor si VIATA veacului ce a venit, AMIN! ALILUIA!

 2. ILEANA zice:

  MA BUCUR DIN SUFLET CA L-AI DESCOPERIT PE DUMNEZEU,EL NE ASTEAPTA PE TOTI CU BRATELE DESCHISE!DUMNEZEU SA TE LUMINEZE SI SA TE AJUTE INTOT CEEA CE FACI!DOAMNE AJUTA!

 3. osoramaimica zice:

  pt Crenguta

  Cu toata dragosteA, CREDE-MA TE ROG, ESTI INTR-O MARE ISPITA. Trebuie numaidecat sa mergi sa te spovedesti parintelui tau duhovnic si sa faci numai ceea ce iti va da binecuvantare.Dumnezeu sa iti ajute!

 4. Aurora zice:

  Minunata convertirea fratelui evreu ! Harul Domnului lucreaza in permanenta, dar nu vine acolo unde inimile sunt seci. Desigur acest frate a avut si are o inima fierbinte . Altfel nu s-ar fi apropiat harul lui Dumnezeu de el. Eu sunt convinsa ca el l-a iubit pe Domnul Dumnezeu din totdeauna, atata doar ca nu stia ca El se numeste Iisus. Acum a aflat si ne-a marturisit si noua ! Ne bucuram impreuna cu el si ii dorim bun venit in Patria care se cheama Hristos !

 5. Crenguta zice:

  pentru o sora mai mica

  Mai intai nu am vrut sa iti raspund, dar m-am gandit ca vei astepta ceva de la mine.
  AZI am fost pentru mine si pentru toti la DOUA SFINTE MASLURI. Stai linistita in privinta mea si vezi de tine, draga mea draga! ASTA E IUBIREA: sa faci BINELE, iubind din inima, sa suporti la hotare ciulinii si spinii, sa plangi pentru cei mici care inca nu inteleg ALFABETUL, sa mori pentru oameni, invatandu-i ce inseamna A IUBI, A IERTA.
  Sa IL urmezi pe HRISTOS CEL VIU.
  JUDECATA E A LUI HRISTOS. SI VINE CURAND, CURAND!

 6. Petru zice:

  ,,O singura credinta – Un singur adevar : Ortodoxia” …restul sunt,,biserici ale satanei”-(cum le numeste Sf mare mucenic Cosma Etolianul)………..ps. Felicitari evreului ca a trecut la crestinism,la dreapta credinta Ortodoxa.

 7. Mos Ioan zice:

  Bine ai venit! Domnul Dumnezeul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos te astepta de multa vreme……
  si noi la fel……

  Cu Dumnezeu înainte!

 8. Psalmul 50 zice:

  Slava lui Dumnezeu pentru toate!

 9. Cristian2 zice:

  Frate, ce minunat ca te’ai intors in armonia divina, in concertul invierii vesnice, in stralucirea universala a credintei dreptmaritoare, sub soarele Domnului nostru Iisus Hristos !

  Frate bun, ce crezi ca am putea face pentru ajutorarea fratilor nostri palestinieni ?

  Fii binevenit, din nou, Acasa !

 10. Crenguta zice:

  Fratii mei intru HRISTOS,
  ACASA inseamna acasa, IN INIMA TA, acolo unde te asteapta toti cei dragi: Hristos, Maica Domnului, oamenii pe care ii iubesti, din toate timpurile si locurile. NU sunt cuvinte goale. Acolo este IMPARATIA Care vine intr-un chip nevazut. (!!!) CALEA este HRISTOS, prin BISERICA ORTODOXA, desigur.
  DAR, daca voi chiar SIMTITI acestea, VIATA ESTE DIVINA !!! ESTE BUCURIE PURA, credeti-ma pe Cuvant !!!
  Credeti faptul ca HRISTOS NU NE-A MINTIT niciodata, si veti vedea minuni. DACA EL ar fi vrut sa II ingropam anual, sa II cantam prohodul anual, AR FI SPUS asta Apostolilor Sai, DAR EL A SPUS SA II FACEM ZILNIC!!! SFANTA LITURGHIE! Nu sa facem zile…aliturgice – ce oroare si ce eroare!!! Sfanta Traditie este si ea, ca orice opera populare, o opera colectiva, orala, la care fiecare om/sfant a mai adaugat cate ceva, atat cat l-a inspirat Duhul Sfant sau i s-a parut ca il inspira Duhul Sfant. CERETI DISCERNAMANT de la DOMNUL si veti vedea ca am dreptate!
  DOAMNE, deschide-le ochii celor orbi intru Tine, si celor surzi da-le sa auda CREDINTA CURATA, Amin! Aliluia!

 11. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (26.02.2012) « Saccsiv's Weblog

 12. Melania zice:

  Domnezeu sa aiba mila de acest e vreu mesianic, sa il ierte si sa-l intoarca pe calea Sa. Cata confuzie! Cata intunecime!….icoane, inchinare la sfinti, aprinderea lumanarilor, astea sunt uraciuni, si omul nu are nevoie de asa ceva pentru a-L cunoaste in realitate pe Domnul Dumnezeu.
  Acolo unde esti acum indreapta-ti inima sincera catre Dumnezeu ca sa te elibereze de traditie si de confuzia ce o ai in suflet si sa iti arate cine este cu adevarat, si cum asteapta sa i te inchini cu adevarat.

 13. Cpnstantin Miramar zice:

  Fi-vor multi dintre evreii ce vor vreni la credinta lui Hristos mari crestini, asemeni Sf. Ap Pavel, Sf Ioan Evanghelistul, Sf. Ioan Botezatorul si multora si-i vor intrece pe crestinii ce s-au nascut din parinti crestini si ne vor intrece in credinta. Dumnezeu sa le ajute si sa-i luminezxe spre slava Prea Sfintei Treimi in toata lumea!

 14. stamate mirela zice:

  Cunosc multi evrei mesianici ce se intalnesc in cadrul fundatiei „Podul prieteniei ” in Str. Radu de la Afumati ” in fiecare sambata de la11.Ei se roaga impreuna ,E super!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s