Monsanto a intrat la Guvernare prin Stelian Fuia, ca ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Ministerul agriculturii din Romania are o istorie nedemocratica legata de organismele modificate genetic. In fruntea ministerului agriculturii s-a aflat pana in prezent Valeriu Tabara (fost ministru al agriculturii in perioadele 1994-1996 si 20102012), cunoscut pentru conflictul de interese pe aceasta tema, prin stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto[2].            

Domnul Stelian Fuia s-a pronuntat deja pe tema organismelor modificate genetic, afisand o sustinere neconditionata pentru aceasta biotehnologie[3]. Acesta a votat, de exemplu, in favoarea legii ce prevede introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificari in ceea ce priveste sistemul de autorizare a OMG intr-un mod care favorizeaza exploatarile agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informatia de mediu si exclude ONG-urile din consultarile in legatura cu acest domeniu.

De mentionat ca deputatul PDL Stelian Fuia se numara printre codasii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupa mai précis locul 280 din 333 ) gratie numarului ridicat de absente din Plen si de voturi contrare pozitiei expertilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate in Camera Deputatilor in perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

Obiectivitatea si profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputand sa isi exercite in interes public, functia de Ministru al Agriculturii.

Monsanto este o corporatie multinationala, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial, aceasta companie fiind acuzata de manipulare si de trafic de influenta in SUA, India, America Latina, generand numeroase probleme sociale, de sanatate, de asemenea fiind responsabila de saracirea comunitatilor agricole in zone in care se cultiva intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu si sanatate.[4]

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal, carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietati noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sanatate, mediu precum si economice in intreaga lume, reprezentand un subiect de disputa intre cercetatori si factorii de decizie.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are cautare in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani[5].

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscuta a lui Stelian Fuia, precum si a lui Valeriu Tabara, are avantaje indoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a declarat productie mai mare la hectar in cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificata genetic. Aceasta declaratie nu a fost niciodata sustinuta printr-un raport oficial.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice[6] care arata efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Franta, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Conform sondajelor de opinie[7], consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat in Romania in 2010, 74% dintre romani s-au declarat impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Un nou sondaj Omnibus din Romania confirma inca o data ca 74% dintre romani sunt impotriva consumului de organisme modificate genetic. Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura ca isi va onora obligatia fata de opinia publica in activitatea sa ministeriala.

[3] Interviu Radio Romania Actualitati (Stelian Fuia – min. 06′):http://www.romania-actualitati.ro/controverse_asupra_plantelor_modificate_genetic-27662 [4] 270.000 de fermieri ecologici au dat in judecata Monsanto http://www.infomg.ro/web/ro/Home/2010-2011/3/1500
Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Monsanto a intrat la Guvernare prin Stelian Fuia, ca ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 1. Pingback: Monsanto a iesit putin din Guvern odata cu Valeriu Tabara si a intrat imediat la loc prin Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 2. Pingback: Monsanto a intrat la Guvernare prin Stelian Fuia, ca ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale | Istoria-Romanilor.com

 3. GabiM. zice:

  Si crede cineva ca ii doare undeva pe acesti „domni” daca romanii sunt sau nu de acord cu una sau cu cealalta? Iata ce declara mihai ungureanu,cu un tupeu si o aroganta greu de imaginat: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ungureanu-nu-voi-fi-un-prim-ministru-care-vine-in-fruntea-guvernului-pentru-a-pleca-252926.html Daca se mai indoieste cineva de ceea ce urmeaza…Sa ne rugam Domnului nostru Iisus Hristos si Preacuratei Maicii Sale sa aiba mila de Romania si de biet poporul acesta!

 4. ines zice:

  Colapsul Economic al Argentinei- poate fi o lectie si pentru România?!
  (Subtitrare in Lb. Romana)


  Am vizionat de mai multe ori documentarul si ce m-a frapat au fost
  “suprapunerile” aprope punct cu punct cu situatia Romaniei

  – Si ei au avut o industri nationala foarte puternica ce asigura 95%
  din necesarul intern

  – Si ei au avut datorii foarte mici ( prin 70 aveau cam 7 miliarde )

  Pe urma in 25 ani au facut datorii de 170 miliarde !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  S-a vindut TOT la ei

  In film se face o afirmatie interesanta ( filmul este facut inainte de
  2004, veti vedea de ce aceasta data !!!!! ) “Cum ca nici o tara din
  lume nu a renuntat fara razboi la rezervele ei de petrol si gaze” Ei
  si-au vindut petrolul care valora 25 miliarde cu 2,5 miliarde !!!! Nu
  cunosteau situatia Romaniei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Noi fara nici un
  razboi l-am cam dat de pomana la OMV ( mult mai ieftin decit l-au dat
  ei ) cu vreo 6-700de milione ( daca tin bine minte)
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Deci ei pot spune ca nu
  sint singurii prosti din lume …….

  APOI s-au indatorat foarte mult, si-au distrus economia proprie si au
  ajuns muritori de foame

 5. Mos Ioan zice:

  Stelian Fuia se aliaza celorlalti tradatori ai Neamului Românesc……vai, de capul bietilor români, cu asemenea trântori ticalosi în fruntea guvernului!

 6. dadatroll zice:

  Asta e un fel de martori lui Iehova sau masinisti din aia?

 7. Ioan zice:

  Jos cu el!

 8. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (16.02.2012) « Saccsiv's Weblog

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s