Exploatarea gazului de şist – Un pericol ecologic pentru România

UPDATE: Video: „GASLAND”  – OTRAVIREA VOITA A APEI. Un documentar despre METODA FRACTIONARII HIDRAULICE. Motivand exploatarea gazului, vor de fapt sa distruga panza freatica?

Gazele de şist sunt gaze obişnuite, dar care sunt captate în structuri geologice foarte dificil de accesat şi care necesită tehnologii speciale pentru extragere. În România este vorba despre o tehnologie controversată la nivel mondial, numită fracţionare hidraulică, care presupune pomparea de milioane de litri de apă, amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile, în pământ, pentru a elibera gazele prinse în ele.

„Operaţiunile noastre se concentrează în două zone: Bârlad şi Dobrogea. Prima sondă de explorare va fi săpată la Bârlad în a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem în plan săparea a opt sonde în Dobrogea“, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Thomas Holst, country manager pentru România în cadrul Chevron Upstream Europe.

Ecologiştii şi cetăţenii obişnuiţi sunt însă îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implică. Ei susţin că s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii. Există deja precedente cum ar fi Franţa, care a interzis producţia de gaz de şist pe teritoriul său, sau chiar SUA, care sunt în curs de modernizare a procedurii. În statele americane New York şi Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatări s-au înregistrat dând foc la apa de robinet contaminată cu gaz metan.

De asemenea, politica energetică a Marii Britanii este zguduită după ce operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire a fost oprită, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă.

Chiar şi vecinii bulgari au obţinut, la începutul acestui an, după proteste de stradă, interzicerea unor astfel de exploatări, după ce în iulie guvernul bulgar a încheiat un acord, tot cu firma americană Chevron, pentru explorarea gazului de şist în regiuni extinse din nord-estul ţării. Parlamentul bulgar a adoptat, în urmă cu o săptămână, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pentru o perioadă de timp nelimitată iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenţa de explorare.

Mai mult chiar, în Bulgaria a fost programată pentru ieri o actiune de protest, în faţa Ambasadei României din Sofia, împotriva activităţii de exploatare a gazului de şist din România. „Sperăm ca ne vor auzi mai mulţi români şi că vom lupta împreună împotriva acestui pericol. Este o situaţie urgentă, fiindcă începerea extracţiei prin fracturare este planuită în februarie şi dacă va începe, nu va mai putea fi oprită! Problema este că românii nu sunt deloc informaţi cu privire la această situaţie gravă. Este nevoie de oameni care să ia atitudine şi în România! Dacă exploatarea gazelor din şisturi va fi permisă în România, munca noastră a fost în zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnică din Sofia.

Vezi mai jos un film despre exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice.

| ziarero

John Davison Rockefeller (1839 – 1937) fondeaza in 1870, impreuna cu fratele sau William Rockefeller (1841 – 1922), mega colosul Standard Oil stramosul:

Standard Oil of New Jersey (SONJ), redenumita Exxon acum parte a ExxonMobil, corporatie membra Council on Foreign Relations.
Standard Oil of New York, redenumita Mobil, acum parte a ExxonMobil.
Standard Oil of California, redenumita Chevron, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Indiana, redenumita Amoco, acum parte a BP, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Ohio sau Sohio, acum parte a BP.
Anglo-American Oil Co., acum Esso UK.
South Penn Oil Co., devenita Pennzoil acum parte Shell, corporatie membra Council on Foreign Relations

John Davison Rockefeller (1839 – 1937) fondeaza in 1870, impreuna cu fratele sau William Rockefeller (1841 – 1922), mega colosul Standard Oil stramosul:
Standard Oil of New Jersey (SONJ), redenumita Exxon acum parte a ExxonMobil, corporatie membra Council on Foreign Relations.
Standard Oil of New York, redenumita Mobil, acum parte a ExxonMobil.
Standard Oil of California, redenumita Chevron, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Indiana, redenumita Amoco, acum parte a BP, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Ohio sau Sohio, acum parte a BP.
Anglo-American Oil Co., acum Esso UK.
South Penn Oil Co., devenita Pennzoil acum parte Shell, corporatie membra Council on Foreign Relations

Bulgaria este o ţară-cheie pentru SUA, în ceea ce priveşte strategia pentru energie, după cum o demonstrează vizita secretarului de Stat american Hillary Clinton la Sofia, relatează agenţia Novinite.

UPDATE: Bulgaria va menţine moratoriul asupra exploatării gazelor de şist, a declarat, azi, premierul Boiko Borisov, într-o conferinţă de presă alături de Hillary Clinton, relatează Agerpres. Borisov a spus că a discutat acest subiect cu oficialul american. „Am subliniat că protecţia mediului şi menţinerea naturii noastre într-o stare bună pentru generaţiile următoare se află pe primul loc. De aceea, şi moratoriul impus asupra exploatării gazelor de şist va rămâne, până când societatea nu va fi convinsă că această tehnologie este sigură şi nu pune în pericol mediul”, a afirmat Borisov.

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Exploatarea gazului de şist – Un pericol ecologic pentru România

 1. lica zice:

  Bârladul, în pragul unei catastrofe de proporții: Masacru ecologic
  31-01-2012 04:00 — Răzvan Călin
  Gigantul petrolier Chevron din SUA este pe punctul de a demara în zona Bârladului foraje pentru extragerea gazelor de șist, dar tehnologia pe care intenționează să o folosească – fracționarea hidraulică – este dintre cele mai poluante și mai controversate. În timp ce în multe țări din Europa, chiar și în SUA, tehnologia a fost interzisă, la noi totul se desfășoară cu acceptul guvernanților. Iată doar câteva dintre urmările folosirii acestei tehnologii: otrăvirea întregului câmp acvifer din zonă cu substanțe extrem de nocive folosite în procesul de extracție, eliberarea la suprafață a unor substanțe radioactive precum Radium 233, sondele folosite vor otrăvi aerul, având efecte dezastruoase asupra organismelor vii (arsuri de piele și ale căilor respiratorii, afectarea simțurilor de bază, căderea părului etc). Mai mult, detonările de explozivi la adâncimi de până la 3 kilometri vor provoca o serie de mici cutremure de suparafață. Autoritățíle locale habar nu au de dezastrul ecologic ce urmează a se întâmpla în zonă.

  În timp ce autoritățile locale și politicienii se dau de ceasul morții din cauza “rutului” electoral, Bârladul și mai toate comunele arondate sunt în pragul unei catastrofe ecologice de proporții. Mai trist este că acest dezastru a fost pus la punct cu acceptul celor care aăcum se află la putere.
  Gigantul petrolier Chevron, din Statele Unite ale Americii (SUA), va demara, în vara acestui an, un proiect de anvergură, ce vizează extragerea gazelor de șist. Acest proiect va duce la un dezastru ecologic cu urmări nefaste pentru toate organismele vii din zona viitoarei exploatații. Cei de la Chevron au obținut undă verde din partea statului român pentru a exploata două perimetre: cel de la Bârlad și încă unul din Dobrogea.
  Totul pleacă de la tehnologia ce urmează a fi folosită pentru a extrage aceste gaze de șist și care poartă denumirea de fracționare hidraulică. Gazele de șist nu diferă cu nimic față de cele din zăcămintele “tradiționale”, însă diferența este dată de faptul că sunt captate în structuri geologice extrem de dificil de accesat și, prin urmare, necesită tehnologii pe măsură de extragere. Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron constă în pomparea a milioane de litri de apă, amestecate cu substanțe chimice care dizolvă rocile, pentru a elibera gazele prinse în ele. Această tehnologie este extrem de nocivă pentru mediul înconjurător, lucru ce a făcut ca mai multe state din Europa să o interzică.
  Conform specialiștilor și ecologiștilor, urmările folosirii unei astfel de tehnologii sunt extrem de nefaste. Apa care este injectată la adâncimi de până la trei kilometri este amestecată cu o multitudine de substanțe toxice, extrem de periculoase pentru tot ceea ce înseamnă organism viu. Acestea pot provoca arsuri ale pielii și căilor respiratorii, pierderea mirosului și a gustului, căderea părului etc. Pe de altă parte, odată cu gazul eliberat din roci, se ridică la suprafață și apa otrăvită și, automat, poate infecta câmpul acvifer din zonă. Este bine știut că în întreaga zonă a Bârladului puțurile de adâncime sunt principala sursă de apă potabilă, iar dacă sondele Chevron își vor începe activitatea, atunci sunt șanse extrem de mari ca acestea să fie otrăvite.

  “Fracking-ul” provoacă cutremure!
  Pe lângă poluarea apei subterane, tehnologia fracturării hidraulice provoacă un alt șir de nenorociri. Este vorba despre declanșarea unor mișcări sesmice în toată regula, adică a unor cutremure. Iar cei care au stabilit acest lucru fac parte din agenții și instituții guvernamentale americane, precum Agenția pentru Protecția Mediului, Armata Statelor Unite și Institutul de Studii Geologice al SUA. Toate acestea, în baza unor studii științifice amănunțite, au reușit să stbilească, în cele din urmă, cât de nocivă este tehnologia fracturării hidraulice.
  Armata SUA și Institutul de Studii Geologice au stabilit clar că injectarea apei în formațiunile stâncoase de la mare adâncime provoacă cutremure. Spre exemplu, în Oklahoma, unde există foarte multe exploatări de acest gen, în 2010 au avut loc nu mai puțin de 1.047 de cutremure, în condițiile în care, până atunci, numărul mișcărilor telurice nu depășea 50. Specialiștii geologi și militari americani au stabilit clar raportul de cauzalitate cu tehnologia fracking-ului (cum mai este denumită fracturarea hidrologică), care este folosită din greu pe siturile de exploatare din acest stat american. Istoria s-a repetat și în Marea Britanie, în Lancanshire, unde o altă corporație a folosit aceeași metodă și activitatea seismică a crescut simțitor. Cum Bârladul se află în imedata apropierea a uneia dintre cele mai active zone seismice din țară (zona Vrancea), care de-a lungul istoriei a provocat cutremure cu pagube imense și mari pierderi de vieți omenești, fracționarea hidraulică poate avea efecte devastatoare!
  Toate acestea au atras atenția comunității internaționale, iar unele state au și reacționat în consecință, dând dovadă de înțelepciune. Astfel, state precum Franța și, cel mai recent, Bulgaria, au interzis cu desăvârșire exploatarea gazelor de șist pe teritoriul lor.
  Asta în timp ce statul român nu dă nici un semn că i-ar păsa de sănătatea cetățenilor săi și a mediului înconjurător.
  În urmă cu câteva zile, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – Alexandru Pătruți – a declarat că România nu va interzice folosirea fracționării hidraulice pentru extragerea gazelor de șist. Aceste declarații au fost făcute în timp ce în fața Ambasadei României la Sofia organizații nonguvernamentale bulgare au protestat pentru ca statul român să nu permită folosirea acestei tehnologii!
  Autoritățile și politicienii locali nu au habar de coșmarul ce amenință orașul și întreaga zonă.
  “Voi face o interpelare către Ministerul Mediului, căruia îi voi cere mai multe lămuriri pe marginea acestui subiect. Dacă este vorba despre ceva benefic pentru economia locală și pentru populație, atunci nu e nici o problemă, dar dacă va reieși contrariul, atunci trebuie să se acționeze în consecință”, a declarat Adrian Solomon, deputat de Bârlad.

 2. Cosmin S. zice:

  „Gazul de şist european este cel mai probabil mult mai costisitor de dezvoltat (în comparaţie cu SUA – n. red.). Densitatea populaţiei din Europa nu ajută, ţinând cont de numărul mare de sonde care trebuie săpate şi care cer mult teren. În mod cert, perspectivele s-ar îmbunătăţi dacă preţul gazelor ar creşte, dar sunt puţini cei care cred că se vor scumpi atât de mult încât gazul de şist să devină profitabil”

  „O problemă gravă de mediu?

  În ciuda impactului pozitiv pe care descoperirea unor rezerve de gaze de şist l-ar putea avea asupra balanţei energetice a României, problemele de mediu pe care exploatarea acestei resurse le ridică sunt uriaşe. „Un subiect extrem de delicat este impactul asupra mediului”, a subliniat Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM.

  Problema este că aceste gaze sunt scoase la suprafaţă prin injectarea unor cantităţi semnificative de apă cu nisip la adâncimi mari pentru a fractura rocile în care sunt captive, putând fi atacate rezervele de apă. România, de exemplu, este un real rezervor cu apă minerală al Europei, aici fiind concentrate 60% din rezervele regiunii, după cum arată unele studii.”

  http://www.zf.ro/companii/batalia-pe-resursele-romaniei-se-dezlantuie-exxon-aduce-un-vapor-de-1-mld-s-in-marea-neagra-iar-chevron-strapunge-pamantul-dupa-gazele-de-sist-in-2012-8909404

  „Este bine știut că în întreaga zonă a Bârladului puțurile de adâncime sunt principala sursă de apă potabilă, iar dacă sondele Chevron își vor începe activitatea, atunci sunt șanse extrem de mari ca acestea să fie otrăvite.”

  Deci gazul de şist nu este profitabil, la fel cum nici exploatarea aurului prin cianuri; doua „tehnologii” extrem de polunate.
  Aici avem de a face cu un genocid programat. Este vorba de exterminare pe timp de „pace”.

  Pentru o butelie de gaz, otravesti apa pe un sfert de Românie la care se adauga si radiatiile.

  Nu e vorba de nici o resursa. Acestea nu pot fi numite resurse.
  Gazul de şist este doar un argument mascat pentru a omorâ si imbolnavi cronic niste oameni.

 3. Ermil zice:

  Patronii de la Chevron sa vina la Barlad , sa-si faca locuinta si domiciliu stabil acolo , cu familiile lor , impreuna si cu guvernantii romani actuali si ii cred ca extractia nu e nociva ! Mai bine cu lemne si carbuni ,decat cu gazele lor murdare ! Dar noi suntem un popor usor de manevrat si care se vinde ieftin si repede ! Stiti ce -si zic patronii de la Chevron despre noi ? Iata ce-si zic : ” Dar gloata care nu stie legea , este blestemata !” Cand s-a mai spus asa ceva ?

 4. Mos Ioan zice:

  @Cosmin S.
  Ai dreptate când afirmi: „Gazul de sist este doar un argument mascat pentru a omorâ si îmbolnavi cronic niste oameni”.
  Si eu cred la fel. „Stapânii” vor sa otraveasca toate apele, totul, dar absolut totul, este un Genocid programat împotriva Poporului Român, genocid pus în practica pas cu pas de satanele care conduc lumea, si de slugile ( marionetele) lor care sunt în fruntea guvernelor.

 5. Pingback: A doua Rosia Montana – gazul de sist, ce ne-ar putea scapa de dependenta de rusi, este dat pe mana evreului Rockefeller

 6. Ioan zice:

  Metodele astea neconventionale de extragere a petrolului si gazelor sunt destul de problematice, cu potentiale efecte daunatoare asupra mediului. Aici e doar un exemplu de ce se poate intampla: http://www.youtube.com/watch?v=U01EK76Sy4A

 7. gigi zice:

  … oare cum se vor impaca cu ecologistii care sigur vor proteja resursa asta minunat de apa descrisa aici: http://stirileprotv.ro/stiri/social/comoara-din-adancurile-dobrogei-descoperirea-care-confirma-teoria-lui-herodot-din-antichitate.html

 8. Adrian Bucur zice:

  la noi ecologist parca e mugur mihaescu , e vicepresedinte al partidului ecologist asa ca nu ma mira ca la noi ecologia e de tot circul ca si vacanta mare…

 9. helio zice:

  masoni nenorociti. ne distrag la tv atentia cu fele de fel de articole de kkt pentru a nu vedea adevaratele probleme..Ar trebui executati pentru tradare oti care si-au dat acordul,pt ca sta reprezinta de fapt un adevarat genocid

 10. Pingback: Revista Presei Pe Energie – 7 februarie 2012 | Siguranta Energetica

 11. Cristian2 zice:

  @ BASESCU

  In iad, auru-i fierbinte,
  Dracu’ti va sfarma proteza Si’ti va gauri maxilarul Presedinte !

  Munti de cianuri vei urca
  Urlând
  Râuri de otrava, neincetat,
  Bând

  Ochiu’ti strâmb, cu groaza,
  In sisturi, se va pravali,
  Focul din adâncuri
  Il va nimici

  Si vei arde, pururi,
  In rosii montane
  Demoni hidraulici
  Te’or sparge, mârlane !

  In veci, presedinte,
  Lacom, fara minte,
  Vei scrâsni din dinti
  In gaze fierbinti !

 12. Pingback: Exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Solicitam Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Cerem autor

 13. Pingback: Exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Solicitam Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Cerem autor

 14. alina durbala zice:

  ceva groaznic>>>>>>>>>>>>>>>>

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s