Statul ateu contesta dreptul de proprietate al Manastirii Putna asupra pamantului pe care este construita, pamant lasat mostenire de Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Incredibil sa o mai traim si pe asta. De sute de ani Manastirea Putna este o vatra monahala renumita a Ortodoxiei romanesti si iata ca s-au gasit niste neica nimeni de baroni locali, politicieni atei ai actualei guvernari, care sa conteste dreptul de proprietate al manastirii asupra terenului pe care este construita. Asa ceva intrece si curajul antihristic al comunistilor de pana la si dupa ’89. Oare ce se are in vedere de catre conducerea tarii? Vreo baza militara in razboiul sionistilor ce bate la usa? Sau e doar unul dintre atacurile mizerabile ale hulitorilor de Dumnezeu, inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului? Manastirea Putna face apel catre cei ce gandesc si mai simt romaneste sa se solidarizeze pentru a stopa aceasta nedreptate. Urmeaza comunicatul manastirii:

Catre cei care gandesc si mai simt romaneste

Manastirea Putna, reprezentata prin Staret Arhimandrit Melchisedec Velnic, aduce la cunostinta tuturor forurilor bisericesti si laice o nedreptate ce se incearca a se face, printr-o Contestatie in anulare asupra careia se va pronunta Tribunalul Suceava, in privinta terenului care reprezinta vatra manastirii.

In data de 1 iulie 2011, prin Decizia definitiva si irevocabila nr. 1015 a Tribunalului Suceava, Manastirii Putna i s-a facut o dreptate istorica, recunoscandu-i-se, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra vetrei de vietuire monahala – terenul de 14 ha pe care se afla: biserica cu mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, cimitirul, chiliile, muzeul, arhondaricul, livada si gospodaria anexa.

In data de 7 decembrie 2011, Directia Finantelor Publice a Judetului Suceava, ca reprezentant al Statului Roman, a depus la Tribunalul Suceava o Contestatie in anulare prin care cere sa se anuleze hotararea judecatoreasca mai sus mentionata.

Acest demers al unei institutii publice ne surprinde cu atat mai mult cu cat, mai ales in ultimii ani, lumea politica si mass-media au incercat sa ne convinga ca nu se poate concepe un stat de drept in care sa nu se garanteze respectarea proprietatii private. Urmare a acestor interventii, majoritatea cetatenilor si-au recuperat sau au fost despagubiti pentru proprietatile confiscate abuziv de catre regimul comunist.

Pamantul pe care se afla Manastirea Putna a fost daruit de ctitorul ei, Sfantul Stefan cel Mare, domnul Moldovei, din averea sa personala. Dania a fost intarita in 1503 prin cuvintele: Iar dupa viata noastra, cine va fi domn al tarii noastre, (…) Moldova, acela sa nu clinteasca dania si intarirea noastra, ci s-o intareasca si s-o imputerniceasca, pentru ca am cumparat cu banii nostri si am dat si am scris acelei sfinte Manastiri de la Putna.

Dupa ocuparea Bucovinei de catre austrieci in 1775, a fost constituit in 1783 Fondul Bisericesc, cuprinzand averile Bisericii Ortodoxe din Bucovina. In acest Fond au fost cuprinse scriptic (in cartea funciara) si toate proprietatile Manastirii Putna, iar Statul Roman comunist, prin Decretul nr. 273/1949, nepublicat in Monitorul Oficial, s-a intabulat abuziv pe suprafata de 14 ha amintita mai sus.

Cu toate acestea, niciodata terenul de 14 ha, care reprezinta nucleul de vietuire al Manastirii Putna in cei peste 550 de ani de existenta, nu a fost instrainat sau folosit de catre altcineva, fiind intotdeauna in posesia utila, neintrerupta si pasnica a vietuitorilor manastirii.

Mai mult, orice manastire are un drept de proprietate sacra asupra bisericii, chiliilor si incintei manastiresti, drept recunoscut prin lege. Nu este normal ca Manastirea Putna – cea dintai dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, cunoscuta tuturor romanilor ca un simbol de credinta, cultura si demnitate – sa fie nevoita sa cerseasca de la o institutie a statului recunoasterea dreptului de proprietate asupra pamantului dobandit prin donatie si stapanit neintrerupt.

Daca nu vom reusi sa garantam proprietatea privata dobandita legitim, cine ne va garanta in viitor munca noastra, mostenirea noastra, libertatea noastra ca cetateni si crestini? O tara nu se cladeste pe nedreptate!

Prin urmare, cerem reprezentantilor statului sa intervina pentru retragerea Contestatiei in anulare depusa de Statul Roman prin Directia de Finante Publice a Judetului Suceava.

| Putna.ro

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie, Pentru neam si tara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Statul ateu contesta dreptul de proprietate al Manastirii Putna asupra pamantului pe care este construita, pamant lasat mostenire de Sfantul Voievod Stefan cel Mare

 1. Mariana zice:

  Bunul Dumnezeu sa se milostiveasca spre noi pacatosii ca sa nu reuseasca statul ateu sa distruga aceasta podoaba a monahismului romanesc.

 2. Doktoru zice:

  Oare cat ii mai rabda Dumnezeu pe astia ca ne am saturat de ei ca de mere padurete,nici cu un vagon de lamai nu i mai inghitim …oare nu a sosit vremea ca ei sa arda in flacari impreuna cu familiile lor si intreg neamul lor de nenorociti !!! Doamne ajuta ca sa se savarseasca mai repede ca nu mai putem Doamne rabda toata rautatea lor.Amin amin.

 3. TEO zice:

  TEO ,18/12/2011 Nu le este frica de bataia lui Dumnezeu /Comunisti au facut si ei nedreptati destule dar nu au anulat un drept de propietate ,dobindit de pe timpul marelui voevod Stefan Cel Mare Si Sfint,au niste interese cineva a pus ochii pe acest teren ,nu se mai satura,au vindut totul ,au distrus si distrug totul,sa pice acest guvern cu acolitii lor cu totii ,a adus poporul la exasperare ,numai pronea cereasc ne mai poate scapa Doamne ajuta pe acest popor obidit!Amin.

 4. marin zice:

  Halucinant , dar , din pricina necredintei noastre ne meritam soarta .

 5. Sorin zice:

  Domnilor, toata lumea cu buna credinta este revoltata, dar plangandu-ne pe bloguri nu o sa rezolvam nimic. Desi pare instigare la revolta, cred ca este timpul sa mai iesim si in strada sa ne cerem drepurile si sa ne aparam credinta si ceea ce este sfant pentru noi si asta trebuie sa fie spontan si nu cu voia lor. Ce libertate este asta in care trebuie sa cer voie sa protestez, iar „ei” sa ma programeze si sa imi aprobe sau nu protestul. Credeti ca Horia, Closca si Crisan au cerut voie cuiva sa se rascoale?

 6. Stefan zice:

  Suntem in post si nu trebuie sa avem porniri necuvincioase insa afirm aici ca asa cum am primit TOTUL,asa trebuie sa lasam TOTUL ! Adica nu va fi un vorbitor de limba Romana sa pretinda pamantul unei Sfinte Manastiri Ortodoxe,daramite Manastirea Putna !!! Pai trebuie sa ne scoatem voievozii si Sfintii din pamant ca sa aratam ca ei ne-au lasat aceste pamanturi si nu sunt ale hienelor care au pretentii de pamant stramosesc ?? Ce trebuie sa facem ca sa nimicim poftele acestor creaturi ce vor sa ne provoace pe noi Ortodocsii Romani,si mai mult,ce lege trebuie data pentru vecie ca nimeni de nicaieri sa aiba vreun drept asupra unui centimetru din pamantul Ortodoxiei noastre ? Stiu aceste fiinte lacome. ca fiecare petec de pamant este scaldat in sange de aparatorii si vrednicii de pomenire,Eroii Neamului Romanesc ? Stiu aceste creaturi ale Bunului Dumnezeu,ca fiecare fir de iarba ori floare sau arbore de pe acele pamanturi sunt crescute cu lacrimile monahilor ce s-au rugat pentru Neamul Romanesc inclusiv pentru ei ? Sa le fie rusine ca le-a trecut prin minte asa ceva si sa nu indrazneasca sa atenteze cineva la aceste pamanturi ca nici praful nu se alege de ei si neamurile lor in poftele lor scarbavnice ! Nici musulmanii nu au facut asa ceva aici iar ei,acesti vorbitori de limba Romana sa emita pretentii asupra unor pamanturi sacre ? Pai niciodata nu vor avea asa ceva antihristii astia !!!
  ORTODOXIE sau Moarte !

 7. . zice:

  parintele staret sa ia legatura cu un jurist
  in mod normal contestatia in anulare prev. de art. 317, 318 Cod procedura civila se formuleaza doar pentru doua motive- cand procedura de chemare a partii pentru ziua cand s-a judecat pricina nu a fost legal indeplinita sau cand cand hotararea a fost data de judecatori cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica. Conform art. 318 Cod procedura civila contestatia in anulare mai poate fi primita cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau a omis sa cerceteze vreo unul din motivele de modificare sau casare.
  Ma intreb daca intr-o actiune in uzucapiune, a fost parte ANAF Radauti.
  Intr-o actiune in uzucapiune reclamant este cel care solicita ceva iar parat este o persoana fizica (in general mai rar, pentru ca sunt morti cei inscrisi in cartea funciara) sau Comuna, orasul, municipiul, prin primar.
  Comuna, orasul, municipiul prin reprezentant legal sunt chemati in judecata doar pentru opozabilitatea hotararii.
  Dispozitiile din vechiul Cod civil(in baza caruia s-a pronuntat hotararea atacata) se aplica si Statului roman, deci daca pentru o persoana fizica lasarea in nefolosinta si neposesia a unei suprafete de teren mai mult de 30 de ani este santionata, acelasi regim se aplica si Statului. Nici o instanta din tara nu poate spune ca statul nu moare niciodata. Statul se supune acelorasi dispozitii legale!
  Pentru ANAF parintele sa ridice exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
  Intr-o alta ordine de idei, tot patrimoniul mobil si imobil ce a apartinut Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei face obiectul cererii de revendicare castigata in instanta (sentinta este atacata cu recurs) .
  Toate aceste actiuni ale reprezentantilor Statului nu sunt altceva decat sicane cu destinatie precisa – Biserica Ortodoxa ! Am observat ca Biserica este atent si strict supravegheata in ceea ce priveste averea si orice actiune ce priveste patrimoniul acesteia, trebuie stopata, impiedicata, anulata, etc. etc .
  un trecator

 8. Vasi zice:

  Normal ca nu se tem de Dumnezeu ! Cum se pot teme acesti marurisitori ai comunismului, ai antihristului?
  Domnul sa le dea dupa inimile lor, si El sa-i opreasca !
  Si acum inainte de marele praznic al NASTERII DOMNULUI, sa ne gandim numai la asta, lasand deoparte revolta fata de lucrarile celui rau, care asta asteapta, sa ne vada razvratiti si tulburati, de parca am fi uitat de Dumnezeu, caci El „este la carma”, si nu altcineva.
  DOMNUL SE NASTE ! SLAVITI-L !

 9. http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/12/18/reactia-manastirii-putna-catre-cei-care-gandesc-si-mai-simt-romaneste/#comment-1065

  Potrivit art. 6 din HG 53/2008 privind Statutul de Organizare si functionare a BOR,
  ART. 6
  (1) Biserica Ortodoxă Română este organizată ca patriarhie, cu titulatura “Patriarhia Română”.
  (2) Patriarhia Română cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii), grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi, în interiorul sau în afara graniţelor României, după cum urmează:
  A. În interiorul graniţelor României:
  …….
  II. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cuprinzând:
  11. Arhiepiscopia Iaşilor, cu sediul în municipiul Iaşi;
  12. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu sediul în municipiul Suceava;

  Mai mult , potrivit Cap. 2 din acelaşi act normativ privind Organizarea locală:
  ART. 40
  (1) Unităţile componente ale Bisericii Ortodoxe Române, organizată ca Patriarhie, sunt:
  a) parohia;
  b) mânăstirea;
  c) protopopiatul (protoieria);
  d) vicariatul;
  e) eparhia (arhiepiscopia şi episcopia);
  f) mitropolia.
  (2) Fiecare din unităţile componente ale Bisericii, în conformitate cu dispoziţiile prezentului statut, are dreptul de a se conduce şi de a se administra autonom faţă de altă parte componentă de acelaşi rang şi de a participa, prin reprezentanţii săi aleşi, clerici şi mireni – în cazul parohiilor şi eparhiilor, la lucrările unităţilor componente superioare.
  (3) Modul de constituire şi funcţionare a unităţilor componente şi a organismelor locale de acelaşi grad este identic pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

  Despre personalitatea juridică
  ART. 41
  (1) Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mânăstirea şi parohia sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul statut.
  Asta in ceea ce priveste calitatea procesuala activă si capacitatea de exercitiu, exceptii invocate in mod aiuristic, şicanator, de DGFPS Suceava.

  În ceea ce priveşte achitarea taxei judiciare de timbru de către reclamanta Mânăstirea Putna, în acţiunea având ca obiect “ uzucapiune”, potrivit alin. 1 al articolului unic din Legea 455/6 decembrie 2006, act in vigoare si in prezent,
  „Acţiunile şi cererile în justiţie formulate de cultele religioase recunoscute din România pentru constatarea, în condiţiile legii, a dobândirii prin uzucapiune a dreptului de proprietate, cele de revendicare care privesc construcţii şi terenurile aferente sau terenuri libere situate în intravilanul localităţilor, precum şi cele pentru constatarea existenţei dreptului de proprietate asupra unor asemenea bunuri sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru şi de timbru judiciar”.

  Cam asta trebuie sa invoce parintele staret in intampinarea ce trebuie depusa la dosarul avand ca obiect contestatie in anulare.

  in sustinerea aspectelor mai sus mentionate am coroborat toate informatiile aparute pe diferite site-uri legate de acest subiect
  poate ar fi indicat sa postati copie dupa contestatia DGFPS si atunci as raspunde mai precis .
  Oricum din start aceasta contestatie nu are nici o valaore ci doar un rol sicanator si da dovada de dispret fata de Biserica Ortodoxa
  Doamne ajuta !
  bucovineanul deznadajduit…..

 10. Pingback: STATUL CONTESTA DREPTUL DE PROPRIETATE AL MANASTIRII PUTNA asupra pamantului pe care este construita, pamant lasat mostenire de Sfantul Voievod Stefan cel Mare « Saccsiv's Weblog

 11. Stefan zice:

  Fratii mei,sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate ca va faceti cunoscute sfaturile juridice intemeiate pe cunostinte solide !
  Sa dam dovada de solidaritate intru Ortodoxia Neamului Romanesc si daca este nevoie sa ne spuna Parintel Staret de la Manastirea Putna,daca sa trimitem fiecare ceva banuti sa tocmim un avocat Crestin sa ne apere Sfanta Manastire de functionari atei sau si mai rau de satanisti!
  Se incearca mereu denigrarea Ortodoxiei Romanesti si universale,aceasta Sfanta credinta intru Iisus Hristos Domnul si Mantuitorul nostru,iar slujitorii ei sunt atacati in fel si chip,cantecele de colinde ne sunt batjocorite prin reclame desantate,iar acum se atenteaza la insasi sacralitatea unui neam ! La nu celebra ci istorica si Sfanta Manastire Putna ridicata de stramosul meu si al tuturor Romanilor adevarati,Sfantul Stefan Cel Mare ! Pai nici nu va mai exista o singura picatura de sange care sa mai curga in venele Romanilor daca stam cu mainile in san si blegi ca niste vite in jugul nepasarii ! Niciodata nu va fi pentru nimeni in lume vreun fir de iarba de la Putna sa apartina decat Sfintei Manastiri !
  ORTODOXIE sau Moarte !
  Repet:trimit bani imediat si impreuna cu alti Romani aparatori ai Ortodoxiei, ptr. un avocat Crestin care sa ne apere cauza !

 12. sorin alexandru zice:

  Subscriu la comentariul lui Stefan!

 13. andrei zice:

  Inima imi plange cand vad ca la aflarea unei asemenea stiri reactia noastra pe forumurile ortodoxe este foarte foarte slaba.
  Ne batem cu pumnii in piept ca suntem romani crestini dar cand trebuie sa facem ceva ne bagam capul in pamant precum strutul.
  Desi nu am talent la scris si nici nu am mai facut vreodata asa ceva mi-am luat inima in dinti si am formulat o petitie.

  http://www.petitieonline.ro/petitie/salvati_manastirea_putna-p27398058.html

  Daca suntem romani adevarati pana in anul nou ar trebui sa avem cu mult peste 100.000 de semnaturi.

  Nadajduiesc ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare ne va ajuta in lupta pentru salvarea manastirii.
  Daca fratele de la Apologeticum considera ca este buna petitia pe care am scris-o poate o promoveaza pe prima pagina.

  Doamne ajuta

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s