Presedintele Miscarii Legionare, Mircea Nicolau, a trecut la Domnul. Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de Sfintii inchisorilor

In aceasta dimineata, de ziua praznuirii sfantului ierarh Spiridon, sufletul marturisitorului Mircea Nicolau a plecat la Domnul. Cu 22 de ani de temnita grea si cu o varsta inaintata, de 97 de ani, presedintele in functie al Miscarii Legionare a luptat pana in ultimele clipe pentru continuitatea miscarii de reinnoire spirituala si nationala, cea a Sfantului Arhanghel Mihail. Trupul este depus la biserie Ilie Gorgani, din Bucuresti, iar miercuri va avea loc inmormantarea. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu dreptii neamului romanesc.

Mircea Nicolau s-a nascut in Bucuresti, in 1914. Familia tatalui este din Aminciu (Macedonia), iar a mamei, din vechiul regat. Licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti ii are printre profesori pe: Nae Ionescu, C. Radulescu-Motru, P.P. Negulescu, Tudor Vianu, George Oprescu, Gh. Zapan, Mircea eliade, Mircea Vulcanescu.
In primii ani de studentie intra in Miscarea Legionara, in familia de cuiburi condusa de pictorul Alexandru Basarab. In 1937 este secretar al organizatiei judetene Ialomita. Participa la activitatea Legiunii de-a lungul prigoanei 1938-1940. In 1939 preia conducerea corpului Razleti de la Virgil Mihailescu. De la inceputul lui ianuarie 1939, il insoteste pe Horia Sima si-l conduce la diferite gazde, pana la plecarea acestuia peste granita, in februarie 1939. Impreuna cu Ilie Nicolescu si Ion Nicolau infiinteza in Bucuresti un nucleu de legatura cu tara. In martie 1939 este arestat si i se da drumul dupa o saptamana de cercetari neconcludente. Este imediat inrolat in armata pentru a fi tinut sub supraveghere. Participa la actiunea 3-6 septembrie 1940, de rasturnare a regelui Carol al II-lea, in grupul care ocupa chestura Brasov.

In octombrie 1940, este numit, prin decizie ministeriala inspector special de politie al regiunii Oltenia. Dupa lovitura de stat a generalului Antonescu, de la 21-23 ianuaria 1941 este condamnat la moarte, in lipsa, de catre Tribunalul Militar Craiova, printr-o interpretare abuziva a legii. Arestat in iulie 1941, sufera aceasta condamnare pana in decembrie, cand este judecat dupa o noua incadrare penala si primeste 15 ani de munca silnica. Rejudecat, in acelasi proces, este achitat si pus in libertate, in 1946.
In 1947 intra in reteaua de activitate anticomunista organizata de Nicolae Petrascu. Conduce capitala si intretine o parte din legaturile cu provincia. Dupa arestarile din 14/15 mai 1948, cand Nistor Chioreanu ia conducerea legionarilor ramasi liberi, el il ajuta pe acesta la refacerea legaturilor dintre compartimentele Miscarii.
Este arestat in iulie 1948, condamnat la munca silnica pe viata, in 1949, iar la 1 august 1964 este eliberat prin decretul de gratiere, numarul 411.
Regimul comunist refuza sa-l numeasca intr-o functie conform pregatirii sale profesionale, astfel ca indeplineste diferite munci; de la fierar betonist la calculator de devize. Dupa schimbarile din 1989 participa la o serie de simpozioane si lansari de carte cu tematica crestina, nationala, legionara si conferentiaza in mai multe centre culturale din tara. Este presedinte al Fundatiei George Manu si prim-redactor al revistei Permanente.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Presedintele Miscarii Legionare, Mircea Nicolau, a trecut la Domnul. Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de Sfintii inchisorilor

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (12.12.2011) « Saccsiv's Weblog

 2. deveghepatriei zice:

  Dumnezeu sa-l ierte! TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL!

 3. Mircea Nicolau
  Prezent!

 4. Fabian zice:

  In nov. implinise 97 ani!
  Numai Dumnezeu stie cat a suferit de la dusmanii ML cat si de la „prietenii” ce i-au facut zile amare si nopti albe. Cititi cartile lui Dumitru Bordeianu, Virgil Maxim, pr. Branzas s.a., pentru a afla cine a fost acest om.
  Cerul se umple de sfinti dar pamantul se goleste de drepti si se umple de duhorile dihorilor anticrestini!
  Dumnezeu sa-l aseze cu sfintii acestui Neam!

 5. admin zice:

  @Fabian
  Multumesc de precizare. Am corectat.
  Dumnezeu sa-l ierte.

 6. razvanrinder zice:

  „Trupul este depus la biserie Ilie Gorgani, din Bucuresti” – corectati acea greseala din text, va rog. Dumnezeu Sa-L Odihneasca!

 7. cata zice:

  va rog sa verificati informatia cu privire la faptul ca trupul este depus in incinta Bisericii Ilie Gorgani deoarece am fost si nu se afla acolo. Multumesc

 8. Petru zice:

  Vesnica sa-i fie pomenirea.

 9. Mos Ioan zice:

  „Acei ce vor cadea dintre noi vor avea nume si morminte de eroi, iar cei ce ne vor ucide vor purta nume de tradatori si vor fi blestemati din Neam în Neam”, a spus Corneliu Zelea Codreanu.

  Acum, Mircea Nicolau s-a întâlnit cu Capitanul si cu ceilalti Sfinti Martiri ai Neamului Românesc!
  Vesnica lor Pomenire!

 10. highlander zice:

  Dumnezeu sa-l odihneasca pacat ca istoria romanilor nu ne detaliaza mai mult despre miscarea legionara

 11. GabiM. zice:

  Eroii cunoscuti sau necunoscuti ai acestui Neam,pleaca la Domnul unul cate unul ! Cu pace intre Sfintii Domnului nostru Iisus Hristos!

 12. Pingback: Mircea Nicolau a trecut la Domnul « Bucovina Profundă

 13. erasmus zice:

  Foarte frumos vorbeste Mircea Nicolau, a avut ca profesori unele dintre cele mai mari personalitati universitare. Te cucereste vorbind. Am pierdut o mare personalitate, un om patriot, un profesor, care a suferit in inchisorile comuniste 22 de ani, unde a cunoscut si imbarbatat tot ce a avut mai bun Romania, atatia oameni minunati, inchisi de un regim declarat ateu. Despre acesta doar M.L. a avertizat inainte de 1945, erau poate singurii care vorbeau despre acel pericol, care atentionau despre crimele impotriva umanitatii facute de bolsevici la o distanta mica de noi, in timp ce alti politicieni, habar nu aveau sau nu vroiau sa ia in seama. La inmormantare au participat oameni pe care generatiile viitoare ar fi vrut sa ii vada, oameni care au scris acele carti despre sfintii inchisorilor si asa am ajuns sa-i cunoastem si noi, pe acei sfinti. Pe langa surorile lui Gafencu, fosti detinuti politici, oameni care au trait suferinta de la Pitesti, care au fost inchisi nedrept in primul rand pentru credinta lor in Hristos si dorinta de a urma poruncilor Lui in viata. O sa ne dorim sa-i vedem pe acesti minunati aparatori ai adevarului si o sa fim intrebati de alte generatii despre ei, asa cum acum, dupa ce am vazut materialul de mai sus, as fi vrut sa-l mai aud macar in inregistrari. pe Mircea Nicolau. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l numere cu sfintii inchisorilor.

 14. Sorin ANDREI zice:

  Permiteti-mi, va rog, sa fac un scurt comentariu, pe care l-am postat si pe alte site-uri, pentru a ne lamuri asupra functiei lui Mircea NICOLAU. Dumnealui nu a fost „Presedintele Miscarii Legionare”, chiar daca insusi Comandantul Horia SIMA il recomandase, oarecum, in acest sens. De fapt, Horia SIMA le-a dat posibilitatea legionarilor din tara, cei care au suferit toate chinurile de iad ale puscariilor comuniste, sa-si aleaga singuri seful. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat, dar Mircea NICOLAU avea, intradevar, un oarecare ascendent asupra tuturor legionarilor din tara. Acum insa, dupa moartea dumnealui, cu atat mai mult este nevoie de un Sef al Miscarii Legionare din Romania.
  Cu drag, Sorin ANDREI
  Sef al Filialei Teleorman a Partidului Pentru Patrie
  Consilier Politic al Partidului Pentru Patrie

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s