Pe urmele papei: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului ii exonereaza pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos

Cotidianul evreiesc “The Jerusalem Post” (Jeremy Sharon) a publicat de curand un articol care face referire la o recenta declaratie comuna semnata pe 6 decembrie a.c. de Rabinul-Sef al Israelului, Iona Metzger, si Arhiepiscopul ortodox al Ciprului, Hrisostom al II-lea, la Nicosia in Cipru. Ce este interesant de observat la acest document este ca intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Cipru ii exonereaza practic pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos *(deicid), la fel cum a facut-o Papa Benedict anul acesta in cartea sa, intitulata “Isus din Nazaret” si urmand parca liniei clasice catolice trasate inca din 1965 de documentul, deja celebru, Nostra Aetate, aprobat de Conciliul II Vatican.

Dar cum interpreteaza toti acestia cuvintele Sfintei Scripturi, care relateaza faptul ca, cu propria lor gura: “tot poporul [evreu – n.m.] a raspuns [lui Pilat – n.m.] si a zis: <Sangele Lui [Iisus Hristos – n.m.] asupra noastra si asupra copiilor nostri!>“? Sf. Ev. Matei 27, 25.

Nu este vorba de o vina predestinata, ci mostenita, de aceea cred ca doar prin imbratisarea si primirea cu pocainta sincera a Celui rastignit se poate gasi impacarea cu El si, prin ea, scaparea de “vina uciderii”, iar prin impartasirea cu Sfintele Lui Taine se poate sterge definitiv sangele ce inca sta “asupra lor si a copiilor lor”…

Textul integral al declaratiei comune il gasiti in intregime pe site-ul Bisericii Ciprului AICI (gr.). Reproduc in continuare mai jos cateva pasaje din articolul amintit:

Metzger si Arhiepiscopul Ciprului se angajeaza sa aprofundeze relatiile

The Jerusalem Post / 8 decembrie 2011 

Declaratia comuna a celor doi lideri religiosi afirma nelegitimatatea doctrinei vinovatiei colective a evreilor pentru moartea lui Iisus si scoate in evidenta angajamentul pentru relatii mai bune.

Rabinul-Sef Iona Metzger a semnat o declaratie istorica marti, la Nicosia, cu arhiepiscopul Hrisostom, intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Cipru, declaratie in care cei doi primati promit sa adanceasca relatiile dintre Biserică si poporul evreu.

Este pentru prima data cand o Biserica Ortodoxa repudiaza aceasta doctrina in mod explicit, care a fost unul dintre cei mai importanti factori in dezvoltarea antisemitismului religios in Europa.

“Noi, Rabinul-Sef al Israelului, Iona Metzger, si Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, ii multumim lui Dumnezeu pentru cresterea binecuvantata a acestui respect mutual si afirmam angajamentul nostru pentru avansarea relatiilor excelente dintre Cipru si Israel”, se spune in declaratia comuna.

[…] Declaratia mentioneaza, totusi, in mod explicit, faptul ca Biserica Ciprului nu a luat parte niciodata la acuzatiile de vina colectiva sau la “negarea sistematica” a evreimii.

Noi sustinem, prin urmare, repudierea unei astfel de preconceptii, ca incompatibila cu invatatura Sfintei Scripturi“, se mentioneaza in declaratie.

Biserica Romano-Catolica a repudiat notiunea de vina colectiva a poporului evreu pentru moartea lui Iisus in anul 1965, odata cu promulgarea documentului Nostra Aetate, care a trecut de Conciliul II Vatican, si care prevede ca, desi anumite autoritati evreiesti au solicitat moartea lui Iisus, vina aceasta nu poate fi repartizata tuturor evreilor din acel moment, si nici evreii din ziua de astazi nu pot fi trasi la raspundere pentru ea.

Alte dispozitii importante pronuntate marti declara ca prozelitismul printre comunitatile respective “submineaza identitatea religioasa a celuilalt” si este “incompatibil cu respectul reciproc”.

“Am semnat astăzi o declaraţie istorică în ceea ce privește relaţia evreimii cu Biserica Ortodoxă“, a spus rabinul Metzger pentru Jerusalem Post. “Pana acum, bisericile ortodoxe au fost reticiente in a face acest tip de pas, dar Biserica Ciprului si-a asumat aceasta responsabilitate cu aceasta declaratie curajoasa de astazi” a spus rabinul Iona Metzger. “Speram că acum, pas cu pas, vom putea sa intram in relatii similare si cu celalalte Biserici Ortodoxe importante, cum este Biserica Greciei si cea a Rusiei“.

[…] “Acest tip de declaratie ofera legitimitate Statului Israel in ochii acestor persoane si are un impact politic semnificativ“, a mentionat rabinul.

“Este semnificativ faptul ca primatul Bisericii Ciprului este cel care a facut aceasta declaratie”, a spus rabinul David Rosen, directorul internaţional al afacerilor inter-religioase în cadrul Comitetului Evreiesc American şi consilier onorific la Rabinatul Şef privind chestiunile interconfesionale, ”insa importanţa principala o constituie potentialul extinderii continutului acestei declaratii la cea mai mare parte a lumii ortodoxe”.

trad. Dan Camen | theologhia

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

66 de răspunsuri la Pe urmele papei: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului ii exonereaza pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos

 1. ALEX zice:

  Pai ce credeti ca daniel e departe de hrisostom ? El ar fi in stare sa-i si canonizeze pe Ana si Caiafa !

 2. adytu22 zice:

  Oameni buni evreii de astazi nu sunt vinovati de uciderea lui Cristos .Daca tatal tau este un criminal ata inseamna ca tot neamul au pana la ranepoti si pana i se pierde urma este un neam de asasini si criminali lucru total fals in schimb crestinii sunt vinovati pentru moartea lui Cristos pentru fiecare pacat care il comit si asta pentru tragem foloasele de pe urma LUI evreii de astazi au o mantuire pusa sub semnul intrebarii si nu poti fi numiti criminali pentru ca ei nu trag nici un folos de pe urma jertfei pretioase a Mantuitorului , daca tot pe acest site sunt mumai acuzatii si critici mai scrieti si niste pagini cu solutii care sa dea randament , nu mai fiti extremisti ca nu castigati nimic

 3. MARIUS BARBU zice:

  adytu22 nu e nimeni extremist dar un lucru e clar evrei au strigat : Sangele LUI ASUPRA noastra si A COPIILOR nostrii (Deci sau blestemat pe ei si pe copii lor ,ca dau la moarte un om simplu si vinovat nu au crezut in CHRistos ca Dumnezeu nici ca om nevinovat ce era .De ce se NEAGA acest Adevar de ce sunt IPOCRITI uite ce scrie intr-o carte : Asa se intampla ca la solstitii si echinoctii,asupra bucatelor jidovilor coboara din vazduh sangel…. si mai scrie : poporul ales sa dat in mana satanei si lucreaza cu voia,impreuna cu acesta la pieirea neamului omenesc si in primul rand a crestinilor.Foarte multa ura au ideii asupra crestinilor…. te intreb eu pe tine adytu22 oare de ce daca zic ca ei nu sunt vinovati cu nimic ,de unde URA asta asupra CRESTINILOR cartea din care am citat e: ” Monahul Neofit Cavsocalivitul,Infruntarea Jidovilor ” acest Monah Neofit a fost mai intai rabin,pana la varsta de 39 de ani,…. deci nu poti acuza un evreu si fost rabin de antisemitism si ura ….Domne-ajuta!

 4. ALEX zice:

  Doamne , Doamne , dar multi dusmani mai are gramatica limbii romane ! Astia care-si dau cu parerea pe aici ,gen Marius Barbu , adytu22 , sigur n-au habar pe ce lume traiesc ! Ei se dau mari critici dar habar n-au de limba romana ! Mai fratilor , decat sa pierdeti noptile scriind toate tampeniile , mai bine cititi Sfanta Scriptura si mai invatati si voi ceva gramatica , fiindca nu strica ! Ar trebui ca moderatorii acestui site sa faca apologia limbii romane si sa nu mai publice comentariile tuturor analfabetilor , caci e un atac la demnitatea nationala !

 5. Pingback: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului ii exonereaza pe EVREI de VINA COLECTIVA PENTRU UCIDEREA LUI IISUS HRISTOS … « Saccsiv's Weblog

 6. emilian zice:

  Curand o sa ajungem ca in lumea lui Orwell.Se neaga evidenta de dragul puterii pamantesti. Sper sa mai ramana vreun ierarh care sa nu semneze o asemenea ineptie.

 7. erasmus zice:

  Alex ! crezi ca era locul aici sa te iei asa aiurea de o asa zisa problema de gramatica… nu e nici una ! dar e ceva,.. care te face sa nu fii atent la esenta unei probleme si mintea iti este fugita cu amanunte nesemnificative poate chiar inventate… ce zici de acea declaratie ciudata si neconforma cu hotararile sf. parinti ..parca de asta era vorba. In trecut a fost observata o ura nedreapta si o rautate fata de cei care nu erau asa zisi semiti desi toti oamenii au aceeiasi stramosi comuni. Pana si ADN ul omenirii indica aceasta. Dar unii se cred mai stramosi ca altii. Unii se pare ca urasc pe ceilalti, cauta sa le faca rau, crezand ca e bine… ard cartile noului testament in piata publica, isi invata copii sa urasca pe cei care nu sunt ca ei. Oare o fi bine asa… oare asa a invatat Dumnezeu care este bunatatea desavarsita… care a creat fiintele vii pe pamant, care porunceste ingerilor lui sa vegheze la mersul universului intreg, ii sunt cunoscute tainele atomului, pentru ca EL la creat. Cum se vor simti uratorii de oameni in fata judecatii? Cine a studiat stiintele naturii, cele legate de om, de univers, pentru a vedea in acest fel cat de mare e Dumnezeu, ce mila a avut cand l-a dotat pe om cu simturi, cu intelegere a lumii create si mai ales cu dragoste fata de aproapele… l-a incununat mai presus de toata creatia, dar omul sa respecte poruncile sa iubeasca pe aproapele lui, nu sa-i faca rau. In trecut s-a hotarat daca data pastelor coincide cu a iudeilor sa fie mutata peste o saptamana. De ce o asa detasare, pentru acele cuvinte folosite de marii proroci Isaia, Ieremia, Ezechel, care spuneau despre propriul neam din care faceau parte si ei, ca din cauza asupririi aproapelui, a cametei, a rautatii, imbogatirii pe seama aproapelui, vor fi dati pe mana neamurilor, in robia babiloniana, ca o pedeapsa. Proorocii ii certau pe cei de neamul lor si nu acopereau cu minciuni faradelegea facuta de unii Comportamentul lor s-a repetat si in unele texte e spus ca Dumnezeu regreta ca l-a facut pe om din cauza unora ca ei.
  Pentru astfel de obiceiuri rele si pentru spusele Mantuitorului, ale unora din apostoli s-a creat o retinere in a colabora cu oameni care inteleg sa se poarte asa. Poate nu au vina cei de mai tarziu pentru fapta altora din trecut, dar a ura invatatura Mantuitorului, a arde cartile noastre sfinte, a invata pe altii sa urasca invatatura cea dreapta a celui despre care Ioan Botezatorul , cel mai mare prooroc de acelasi neam cu iudeii, a zis ca EL esta cel care trebuie sa vina si pe care sa-l urmam ,a spus ca EL este Mesia trimis de insusi Dumnezeu, si asteptat de toti dreptii din vechime. Oare a distruge invatatura crestina nu e o crima la adresa Celui care rostit-o . A te folosi de mai marii zilei: presedinti, ministrii si alti ciudati gata sa dea legi anticrestine si sa-i faca pe oameni sa greseasca, nu e aceasta o pactizare cu cei care l-au rastignit pe Cel Drept. A pune hoarde de comunisti sa traga cu mitraliera in biserici, in preoti, in cei care credeau in Dumnezeu cum s-a intamplat prin 1927 in Spania, cu 10 ani mai inainte in Rusia mai apoi si la noi, cand niste dusmani ai adevarului au vrut sa dispara tot ce e curat si sfant… aceasta nu e o instigare la a-l rastigni pe Cel ce sta de-a dreapta Tatalui. Asadar despre care crima e vorba… cea facuta de romani, la indemnul celor din multime, sau cea facuta ulterior de urmasi care au cautat sa-i faca pe oameni sa greseasca ajungand sa faca „ceea ce este rau inaintea Domnului” cum e scris.

 8. getuta zice:

  Daca ceea ce s-a semnat acum nu e conform cu hotararile luate de sf. parinti , s-ar putea sa nu fie bine pt cei care au avut curajul sa semneze. E ca si cum ai vrea a anulezi o hotarare a sinoadelor. Cine stie sa explice corect cum e cu aceste semnaturi daca sunt canonice etc

 9. ADY zice:

  Singele lui Hristos de pe capul jidanimii nu se sterge decit cu pocainta severa adica cu marturisirea ca ei iau omorit apoi sa se crestineze ca sa poata avea parte de iertare si mintuire.

 10. ALEX zice:

  Lui Erasmus : Este dureros sa ne batem joc de limba romana atata timp cat spunem ca aparam neamul romanesc ! Se da o importanta prea mare evreilor si se marginalizeaza prea mult pacatele noastre ! Oare noi , prin faptele noastre , Il marturisim pe Hristos Domnul ? Oare noi suntem cu ceva mai buni decat evreii ? Cati dintre cei ce spun ca sunt crestini merg la biserica , se spovedesc , se impartasesc ? Oare cei care i-au torturat pe crestini in temnitele comuniste de la noi din tara si i-au si ucis pe unii nu erau tot crestini ? Cati crestini isi respecta biserica , preotul ,comunitatea din care fac parte ? Multi dintre asa-zisii crestini alearga buimaci ca o oile capii din biserica in biserica fara sa stie ce vor , barfind preotii , crestinii si bisericile! Cati crestini sunt ca bunul samarinean ajutandu-l macar pe aproapele lor , nu pe altul de alta credinta ? Cei mai multi evrei convertiti la crestinism in zilele noastre , si sunt evrei convertiti destui , au facut pasul acesta prin faptele de bunatate pe care le-au aratat crestinii fata de ei ! Mii de chinezi sunt convertiti la crestinism , dar nu de noi, cei ce avem dreapta credinta ,ci de cei rataciti ! Cateva zeci de mii de tineri iranieni musulmani s-au convertit la crestinism , dar misunea e facuta de cei rataciti ! Asta ar trebui sa ne framante si sa ne doara ! Noi stam si ne barfim in loc sa-L propovaduim la neamuri pe Hristos Cel Rastignit si lnviat din morti !

 11. Elena zice:

  Un teolog mi-a trimis urmatoarea analiza:
  1. Aceasta “vina” asumata de evrei a fost facuta fata de Mantuitorul Insusi. Nu eu, crestinul de azi, sau Biserica Ortodoxa intemeiata de Hristos poate sa absolve de “o vina”, fie ea si colectiva, asumata personal de farisei fata de Hristos Insusi.

  Biserica nu este Hristos Insusi. Asa ca singura absolvire de “vina” nu poate sa vina decat din partea lui Hristos Insusi, care poate fi facuta prin primirea cu pocainta sincera a Celui Rastignit ca fiind Mesia. Cum insa in continuare evreii Il asteapta pe Mesia, indirect neaga ca Iisus Hristos a fost Mesia, deci in prezent nu vor sa-L primeasca pe Mantuitorul.

  2. Problema este ca in continuare evreii au o pozitie total contradictorie: Il neaga ca fiind Mesia pe Cel Rastignit si, totodata, vor sa fie absolviti de un deicid.

  Pe de-o parte spun ca Mesia nu a venit si, deci, Cel Rastignit nu era Unsul lui Dumnezeu, iar pe de alta parte vor sa fie absolviti de “o vina colectiva”, care insa are sens doar daca este deicid, deci implicit vor sa fie absolviti de un deicid, desi afirma contrariul, ca Hristos nu era Mesia.

  Ei spun cam asa: a fost, nu a fost Hristos Mesia, nu discutam acum acest lucru, desi in principiu are sens o asemenea discutie despre raspunderea colectiva a poporului evreu doar daca actul rastignirii a fost un deicid. Pe noi, evreii de azi ne deranjeaza ca suntem acuzati de o crima facuta de inaintasii nostri, pentru care noi nu avem nicio vina. Noi spunem ca nu exista o vina colectiva pentru acel act intamplat in acele vremuri.

  Noi, crestinii, nu putem accepta un asemenea nivel de discutie intrucat:
  – eu crestin fiind, cred in Iisus Hristos ca fiind Mesia, implicit prin credinta mea afirm ca evreii L-au rastignit pe Fiul lui Dumnezeu;
  – voi, evreii nu recunoasteti ca ati facut un deicid, intrucat il asteaptati si astazi pe Mesia sa vina;
  – deci, ori noi ori voi avem dreptate in aceasta privinta; asa ca, voi, daca acceptati ca ati facut un deicid va negati propria credinta, iar noi, crestinii, daca acceptam ca voi nu ati facut un deicid, ne negam propria noastra credinta;
  – noi nu putem accepta un punct de plecare decat acesta: sa stabilim daca a fost acel act sau nu un deicid? Voi spuneti ca nu, noi ca da. Este un aspect fundamental peste care nu putem trece. Si aici ar trebui sa se termine discutia.

  Daca noi, crestinii, am fi de acord sa discutam doar despre existenta sau nu a unei “vinovatii colective” a poporului evreu, si am accepta ca punct de plecare ca rastignirea de acum 2000 de ani a fost doar un simplu act de ucidere, fara a lua in seama Persoana Celui Rastignit ca acesta era Fiul lui Dumnezeu si fara a stabili astfel daca a fost deicid sau nu, atunci orice intelegere cu evreii referitoare la absolvirea de o eventuala vina colectiva este un act de negare a faptului ca Hristos era Fiul lui Dumnezeu.

  Noi, crestinii, nu putem face abstractie de faptul ca Cel Rastignit era Fiul lui Dumnezeu si sa analizam doar caracterul colectiv al raspunderii poporului evreu, fiindca indirect am accepta ca acel act nu a fost deicid si, implicit, am accepta ca Hristos nu era Fiul lui Dumnezeu.

  Mie Hristos imi cere explicit sa-mi marturisesc credinta ortodoxa si nu sa ma fac ca nu vad ca actul rastignirii este un deicid sau sa nu discut in prealabil despre asta, inainte de a discuta despre cine este vinovat si cat de vinovat.

  Nu pot sa fac abstractie ca Cel rastignit era Fiul lui Dumnezeu, fiindca asa mi se sopteste, viclean, la ureche, chipurile pentru “buna invoire” intre popoare.

  Asemenea intelegeri facute fara a pune in discutie caracterul de deicid al rastignirii lui Hristos, reprezinta o lipsa a marturisirii credintei in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu – in cel mai bun caz, daca nu chiar o negare a dumnezeirii lui Hristos.

  In ambele cazuri consecinta este aceeasi: caderea grava de la dreapta credinta a persoanelor care au semnat sau achiesat in orice mod la asemenea intelegeri.

  Avem de-a face cu aceasi abordare vicleana a unei probleme, specific evreiasca:
  – nu noi evreii ca popor, am facut acel act, ci niste indivizi au facut acel lucru, care erau intr-adevar de neam evreiesc; insa vina le apartine in totalitate acelora, vina este individuala, nu este o vina colectiva a poporului evreu de la acea vreme, vina care, mai mult chiar, prin mostenire, s-ar putea transmite pana astazi;
  – nu punem in discutie daca a fost deicid, adica daca Cel rastignit era Mesia, caci noi stabilim doar cine e vinovat si nu stabilim daca Acela era sau nu Fiul lui Dumnezeu.

  Cum sa poata accepta crestinii un asemenea nivel de discutie? Cum sa facem abstractie de faptul ca Cel Rastignit era Hristos si sa acceptam o discutie doar in ceea ce priveste stabilirea vinovatiei, individuala sau colectiva?

  Orice student la Drept stie ca, in drept penal, exista 3 trasaturi esentiale ale unei infractiuni: fapta care trebuie sa aiba un anumit grad de pericol social, vinovatia si prevederea in legea penala.

  Deci orice analiza, in mod logic si chiar procedural, daca putem zice asa, incepe cu “fapta” si “incadrarea” ei: daca a fost sau nu un deicid. Daca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, cum spunem noi, a fost un deicid, daca nu este Mesia, cum spun ei, nu a fost.

  Ei nu vor sa incepem cu “incadrarea faptei”, ci cu stabilirea vinovatiei, individuala sau colectiva. Exact ca in dialogurile cu catolicii. Sa nu vorbim despre ce ne desparte fundamental, ci despre lucruri care, chipurile, ne apropie.

  Pentru “pacea” lumii ar trebui sa stabilim impreuna ca poporul evreu nu e vinovat de uciderea lui Hristos, ci sunt vinovati doar niste fanatici care, din pacate, faceau parte din neamul evreiesc. Si cu asta end of story. Daca Hristos era sau nu Mesia, nu se pune in discutie.

  Insa, daca nu-L marturisesc pe Hristos si nu marturisesc Adevarul in orice imprejurare si mai ales in acest caz, caci a fost cu adevarat un deicid, indiferent daca vina este individuala sau colectiva, ma fac vinovat de lepadare de credinta.

  Nu am voie sa pun la index problema Persoanei Rastignite si faptul ca Rastignirea a fost un deicid, fiindca imi neg propria credinta si voi raspunde personal in fata lui Hristos pentru lepadare.

  Evreii procedeaza in acelasi mod, ca atunci cand l-au intrebat pe Mantuitorul cui sa-i slujeasca, lui Dumnezeu sau stapanitorului roman?

  Iar noi ar trebui sa le dam acelasi raspuns pe care l-a dat atunci Mantuitorul: intai ii dam lui Dumnezeu ce-i al Lui, adica marturisirea Adevarului, ca rastignirea este un deicid si apoi ii dam Cezarului, doar ce-i al lui, adica respectarea legilor, pacea si bunavoirea intre popoare, etc.

 12. Dan Ghenea zice:

  Un singur lucru mi-e neclar: ce inseamna deicid? Oare uciderea lui Dumnezeu? Adica Dumnezeu a fost omorat? E mort? Daca e mort nu e Dumnezeu. Iar eu il marturisesc pe Hristos cel Inviat.

 13. admin zice:

  @Dan Ganea
  Da.. la asta se refera.. caci Hristos a fost omorat, a cunoscut moartea ca orice om, mai mult, ca un martir… si minunea care sta la baza credintei noastre este tocmai Invierea Domnului, pe care o marturisim tuturor popoarelor, chiar si celui care a fost candva poporul ales.

 14. MARIUS BARBU zice:

  nu stiu ,cred ca unu’ din scopuri e si sa modifice Biblia cum au facut cu cartile cu tropare ca: piatra fiind pecetluita de jidovi si ostasii… acum variantele noi cica suna asa : piatra fiind pecetluita si ostasii strajuind… oare ce sa intamplat cu jidovii ;)) apropo revista Atitudini nu se mai primeste la Manastirea Antim din Bucresti din octombrie de ce oare ? ca da erezia pe fata ? :)

 15. adytu22 zice:

  aici nu facem lectii de gramatica .Papa nu a negat vinovatia evreilor daca va aduceti aminte celebrul film a lui Mell Gipson s-au sus cu bani grei la papa ca sa ii interzice vizualizarea si Papa Ioan Paul II a zis ca daca ar interzice filmul ar nega un adevar care a exsistat , insa evreii de astazi nu sunt vinovati pentru greselile evreilor din trecut , evreii si acum astepta un mantuitor sa astepte ce treaba avem noi cu ei , aceasta este ideea nimeni nu este vinovat de greselile celor din trecut decat daca trag foloase de pe urma lor evreii nu trag nici un folos de pe urma lui CHristos pentru ca nu vor sa il recunoasta ei cu problema lor noi cu problema noastra

 16. Dan Ghenea zice:

  Doar omul poate fi omorat; deci, daca e sa incadram fapta, e homicid. Nu cunosc fvreun sistem penal care sa prevada pedeapsa pe 99 de generatii. Mai mult, ca sa existe incadrarea de crima cu premeditare, trebuie sa existe intentia; poti vorbi de deicid doar daca cei care au comis fapta stiau sau credeau ca Hristos este Dumnezeu. In fine, tehnic vorbind, romanii l-au condamnat si l-au executat.
  Si chiar ma mira foarte tare ca ar trebui sa consider ca un numar de cateva sute de oameni putea sa pronunte un juramant care sa aiba valabilitate pentru toti evreii, din toate timpurile. Suntem siguri ca mai exista vreun urmas al acelei multimi. Sigur nu s-a stins descendenta lor cu mult inainte de Auschwitz?

 17. MARIUS BARBU zice:

  apropo de Auschwitz evreu pe evreu sau dat la moarte asta e unu din Adevaruri..

 18. Dan Ghenea zice:

  In plus, cititi inceputul Evangheliei dupa Matei. Veti constata ca omul care a murit cu trupul pamantesc era evreu.

 19. erasmus zice:

  Alex, asa este, cei rataciti au propovaduit evanghelia, in multe tari pagane, idolatre, unde vrajitoria e la ea acasa,… de ce nu si noi. Poate pt ca nu suntem indemnati, sau de frica de a nu aparea iarasi erezii din discutiile tinute cu cei rataciti, sau pt ca ne vedem de cele bune ale noastre si nu prea ne intereseaza starea altuia, poate nu avem o traditie in a vorbi cu altii despre credinta argumentand, Nu suntem obisnuiti .
  Raspund acum la intrebari : cei care i-au chinuit pe altii nu erau crestini, daca-i intrebai spuneau ca sunt atei, chiar daca in trecut or fi fost botezati, conteaza ce faci in viata ce declari ca esti., ce fapte ai. La fel si conducatorii politici se declarau atei si actionau in acest sens persecutand crestinii.
  Cati ajuta aproapele? nu stiu dar si aici ne cam intrec cei rataciti ..de ce.? Greu de studiat carac- terul omului ce anume il tine sa nu faca ceva cum trebuie. Cei rataciti au avantajul de a actiona si de a li se vorbi mai clar despre o tema…
  Dar ce zici ca cineva sa vrea cu tot dinadinsu ca fratii tai, copii tai, parintii tai, sa ignore dreapta credinta, sa mearga pe o cale gresita si asta pt ca asa vor el Te gandesti ca ajung sa se chinuie vesnic in iad fratii tai si asta e cel mai groaznic lucru sa ii stii pe cei apropiati ca sunt alungati si ca vor avea partasie cu diavolii. Daca apoi aflii ca ateismul , evolutionismul, toata invatatura gresita este data de niste urmasi ai lui Iuda, ca acestia ajung in cele mai inalte niveluri ale ierarhiei lumesti si de acolo indeamna conducatorii de state sa nege crestinismul, sa-i persecute si sa-i inchida in lagare pe cei drepti, sa-i invete pe copii la scoala sa nu creada si sa invete impotriva crestinismului. Astea au fost rezultatele revolutiilor controlate de acesti urmasi ai tradatorului Iuda. Asta s-a intamplat si la noi si in multe alte tari. Dupa revolutia bolsevica au fost omorati mai multe milioane de oameni intr -un an, , pentru ca erau crestini, a fost o tragedie. Au fost aruncate in aer biserici…s-a tras cu arma in oamenii bisericii, Ce zici de aceasta barfa…. crezi ca aceste fapte nu au distrus credinta multora, care au cazut iremediabil in iad desi erau botezati, nu e asta o tragedie? Intreb din cauza cui, nu a celor care au creat aceste revolutii Asta e barfa sau relatarea unor fapte istorice Daca ai auzi ca un rauvoitor actioneaza intr o scoala acolo unde sunt si copii tai si altii ar relata acest lucru, consideri o barfa sau un semnal de alarma. Oamenii au dreptul sa se teama de altii care ii urasc si le vor raul si au dreptul sa stie cine. Afla cat erau de porniti inpotriva crestinismului conducatorii revolutiei franceze, se ajunsese sa se interzica slujbele, sa fie chiar omorati preotii, sa ti se atribuie tot felul de apelative daca erai credincios, sa se interzica credinta la fel ca in timpul prigoanelor din primele secole. Nu e asta o crima impotriva umanitatii. Din cauza aceasta s-a perpetuat raul pana in ziua de azi cand asistam la o noua prigoana impotriva celor placuti lui Dumnezeu, cand se incearca indobitocirea tinerilor cu ideea de a accepta faradelegea si sa nu o comenteze, Sunt multi implicati in lucrarea aceasta rea :americani ,francezi ,englezi dintre ei sunt unii care vor sa schimbe legile facandu-le potrivnice modului de viata al dreptcredinciosilor. Si asta e o barfa sau o viitoare cauza a caderii unora din fratii nostri, facuti dupa chipul lui Dumnezeu.

 20. admin zice:

  @Dan Ghenea
  Hristos era Om Si Dumnezeu in acelasi timp, dar suferintele le-a purtat ca un om, asa cum minunile le savarsea ca un Dumnezeu. Hristos le-a propovaduit cine este si nu L-au crezut, deci necredinta lor i-a dus la aceasta fapta, care cu intunecimea de la satana le-a atras si blestemul. Drept dovada ca-si aroga pana astazi acest blestem sunt blasfemiile fata de Hristos pe care le gasesti in carti de cult ale jidovilor. Romanii au intrebat pe poporul evreu ce sa faca cu Hristos. Cine-i impiedica sa rupa acest blestem, intorcandu-se la Hristos? Doar El ii poate exonera de acest blestem!

 21. Dan Ghenea zice:

  Orice crestin adevarat stie ca el insusi il rastigneste pe Hristos prin fiecare pacat pe care il face. Daca vreti sa stiti cine il rastigneste pe Hristos, haideti sa ne uitam cu smerenie la pacatele noastre, pentru ca noi suntem ucigasii de fiecare zi ai Lui; noi cei care spunem ca stim si credem dar suntem gata sa vedem mai degraba paiul din ochiul altuia.
  Si cine esti tu, omule, ca sa stii daca Dumnezeu a primit sau nu acel blestem al catorva evrei care nu mai deosebeau stanga de dreapta lor? Ati auzit cuvantul „Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac”.

 22. einstein zice:

  Daca spui ca romanii L-au rastignit nu cred ca invinueste cineva pe toti, daca zici ca iudeii L-au omorat, la fel, te referi la cei de atunci. Dar daca cineva de azi CONSIMTE si e de acord totusi… cum se cheama. Acea fapta au facut-o cei de atunci dar e posibil ca unii de azi sa fie de acord si daca s-ar putea ar face aceasi fapta. Daca exonerezi o categorie de fapta de atunci, DAR ACEA CATGORIE ESTE DE ACORD TOTUSI CU ACEA CRIMA …inseamna ca faci ceva paradoxal ii ierti pe cei de azi pt fapta predecesorilor, dar cei de azi sunt totusi de acord cu fapta predecesorilor. La fel ca fariseii care nu erau de acord cu parintii lor care au omorat cu pietre pe prooroci, dar ei se asemanau in fapte cu parintii lor. Ce a spus Mantuitorul despre ei, morminte varuite care afara arata intr-un fel, iar inauntru sunt plini de toate necuratile. Deci s-ar putea sa fie EXONERATA O CATEGORIE CARE INTR-ADEVAR NU A FACUT ACEA FAPTA, DAR E DE ACORD CU EA…Practic pe cine exonerezi si de ce.
  Fiind crestin declar ca nu vreau sa judec pe absolut nimeni ci doar am intrebat retoric ce s-a semnat de fapt… la cine s-a referit… cumva la cei care sunt de acord…

 23. dorina zice:

  Cei care se refera la deicid vor sa spuna ca Cel care a fost omorat, era si om si Dumnezeu adevarat. Asa cum spunem ca Maica Domnului este nascatoare de Dumnezeu, Asa si aceia L-au omorat pe Cel ce era si Om si Dumnezeu adevarat. Presupun ca de asta e vorba.

 24. adytu22 zice:

  Daca CHristos i-a iertat pentru inconstienta lor dece tu si o parte din ortodoxie nu ii puteti ierta in rugaciunea Tatal nostru scrie clar SI NE IARTA NOUA GRESELILE NOASTRE PRECUM SI NOI IERTAM CRESITILOR NOSTRI Isus spune „ierati si vi se va ierta , nu judecati ca sa nu fiti judecati” „daca faceti bine celor ce va fac bine ce rasplata mai vreti , iubti pe dusmanii vostri ” parerea mea este ca ideile sunt mult prea fixe si nu exsista flexibilitate in opinii trebuie ca fiecare sa aibe sanse la mantuire aici e mult orgoliu axat pe valoarea credintei .Pentru mine crestinii in general nu sunt mai avantajeti la mantuire de cat paganii pentru ca ei nu au cunoscut inca adevarul insa noi stim si credem in adevar insa nu il respectam , il denigram in mod iresponsabil si nu aveam nici o scuza , evreii in cazul nostru nu au inteles de fapt care este rolul lui Mesia , pentru ca o natie atat de umilita si batjocorata de intreaga lume ce poate spera decat la un Mesia salvator , politic si triunfator iar Isus le-a inselat asteptarile cu logica si curatenia din inima fiecarui om.Christos a venit sa radicalizeze o invatatura perceputa in mod gresit in care obiceiurile si traditiile erau mai presus de inima omului , nu contsa ce ai in inima daca respectai prescriptiile de la templu .

 25. admin zice:

  @Dan Ganea
  Dumnezeu te iarta, dar trebuie sa-ti si doresti. Nu te iarta cu forta.

 26. Dan Ghenea zice:

  Nu pot eu sa judec cand si cum iarta Dumnezeu. Eu stiu ca Simon – Petru l-a intrebat pe Invatatorul sau de cate ori sa ierte – „oare de 7 ori?” – si ca a primit un raspuns care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe justitiarii de ocazie – „de 70 de ori cate 7 si tot nu va fi de ajuns”

  Revenind la stirea despre declaratia de la Nicosia; sa nu trecem prea usor peste afirmatia ca „Biserica Ciprului nu a luat parte niciodata la acuzatiile de vina colectiva sau la “negarea sistematica” a evreimii”. Eu inteleg din asta ca acuzatia de deicid nu a fost niciodata parte a invataturii predicate in Biserica Apostolica a Ciprului. Deci nu e vorba de o exonerare, pentru ca nu au existat acuzatiile si condamnarea. E vorba de constatarea si confirmarea autorizata a inexistentei unei asemenea unei asemenea acuzatii in Biserica Ciprului

 27. adytu22 zice:

  Coresct spus „Dumnezeu te iarta, dar trebuie sa-ti si doresti.” in schimb noi oamenii trebuie sa ne iertam unii pe altii indiferent daca Dumnezeu iarta sau nu , judecata lui este profunda si dreapta dar pana la judecata lui oamenii trebuie sa se ierte reciproc de asta ne rugam „si ne iarta greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri „

 28. avocatul zice:

  aytu22 trebuie inteles ca nimeni nu-i uraste pe acesti oameni, ci aici a fost prezntat un caz in care o categorie de populatie vrea sa fie exonerata de vina unui fapt trecut, facut de predecesorii lor de acelasi neam, in conditiile in care nimeni nu i-a aratat cu degetul.
  -Totusi nimeni nu-i invinuieste pe cei de azi, dar e vorba de felul de a vorbi: din moment ce apartineau unui neam iar azi exista acel neam in continuare , OAMENII ARATA PRIN EXPRIMAREA LOR CARE E ACEL NEAM CARE A FACUT ACEA FAPTA. de ex nemtii au facut… rusii au facut… egiptenii au facut piramidele…. romanii au construit un pod intr-o tara…chinezii au creat… japonezii au inventat… englezii au avut… mongolii au cucerit .. VEDEM CA NU SE FACE REFERIRE LA LOCUITORII ACTUALI.
  – De ce tot ceri sa fie iertati de catre ortodoxi cand nici un om nu are nimic cu iudeii de azi, legat de evenimentele trecute adytu22 ?
  – ar fi absurd ca cineva care vorbeste o limba latina sa se simta vinovat de exprimarea „romanii i-au persecutat pe crestini” Sau un agiptean sa se simta vinovat de robia egipteana in care a stat poporul israel. sau un chinez de faptele unor imparati sangerosi etc De aici nu se vede rostul acestei exonerari.
  – Problema apare cand cineva vrea ca poporul lui sa fie absolvit de o crima facuta de inaintasi, dar poporul este de acord in continuare cu acea crima. Poti sa dai un raspuns adytu22 ???
  – Sa zicem ca e vorba de nemti Daca cei de azi sunt pasnici, nu sunt rasisti atunci mi se pare gresit sa te exprimi in felul „nemtii au facut cutare crime” iar cei de azi sa auda asta. Dar daca vezi ca si azi sunt unii extremisti esti tentat ca om, sa le spui in fata faptele din trecut. Daca-i vezi rai si azi, le zici ce au facut in trecut, daca nu mai sunt rai, ti-e mila sa le spui si nu e nici corect.
  -Intrebarea care se pune este: DACA ESTE EXONERATA O POPULATIE DE VINA PREDECESORILOR; OARE CEI DE AZI S-AU POCAIT DE FAPTA INAINTASILOR ? MAI SUNT EI DE ACORD CU ACEA FAPTA? Daca nu, nu trebuie sa mai amintesti unor oameni pocaiti trecutul patat. Dar daca mai sunt unii de acord cu acea fapta, ce insemnatate are acea exonerare?
  Cine vrea sa raspunda?

 29. Dan Ghenea zice:

  Eu vreau sa raspund.
  1. In cazul pe care il discutam, Biserica Ciprului sustine ca NU i-a acuzat NICIODATA de deicid pe evrei; nu e vorba deci de EXONERARE.
  2. Arhiepiscopul Hrisostom a raspuns totusi dorintei rabinului de a reitera aceasta pozitie a unei biserici ortodoxe pentru ca, daca ne uitam in istorie, acuzatia de deicid a constituit in numereoase randuri motivul (pretextul) pentru persecutii (adesea sangeroase) ale crestinilor impotriva evreilor.
  3. Crestinii au preluat mostenirea poporului ales cu activ si pasiv. In ziua aceea a rastignirii noi toti am fost prezenti. Unii plangeam, altii ne ascundeam, altii ne aram nepasatori tarine; unii dintre noi strigam Rastigneste-l. Asa ca TOTI trebuie sa ne pocaim de acea fapta.
  4. Apostolii erau evrei. Sfintele femei mironosite erau evreice. Lazar era evreu. Maria si Marta erau evreice. Nicodim fariseul era evreu. Iosif din Arimateea era evreu. Oamenii care strigau Osana in ziua intrarii in Ierusalim erau evrei. Sunt toti, ei si urmasii lor, sub blestemul sangelui pronuntat de o mana de oameni infierbantati, intaratati de marii preoti?
  5. Vina colectiva nu este o notiune crestina.
  6. Cel fara de pacat sa ridice prima piatra.

 30. adytu22 zice:

  am sa raspunt interesanta provocare , intradevar Evreii de atunci se fac vinovati de aceasta crima cei de azi nu insa poporul de astazi doar nu il considera pe Isus ca adevaratul Mesia atata tot vina nu este comuna si nu poate fi comuna sa ne amintim ca au fost o parte dintre evrei care l=au sustinut totusi pe Isus ce facem cu ei ii bagam in aceeasi oala? Comunitatea evreasca doreste doar sa nu mai fie arata cu degetul din cauza stramosilor lor pentru ca ii afecteaza pe toate planurile insa Biserica Romano Catolica nu anuleaza acest adevar doar incearca sa caute o mediere a cestui conflict , Nici un evreu nu s-a exprimat ca fiind deacord cu aceasta crima ea este considerata doar o pagina de istorie .Isus Cristos este doar o pagina neagra de istorie pentru evrei si sunt convins ca si-ar fi dorit nici macar sa nu se fi nascut pentru ca din pricina aceastui OM natia evreasca a avut de suferit enorm si asta pentru ca El a incercat sa radicalizeze conceptia lor despre Dumnezeu ca fiind un protector un „bataus” gata sa sara mereu in apararea lor lucru ce a determinat uciderea sangeroasa a Lui. Cand s-au dus reprezentantii evreilor la Papa sa interzica filmul lui Mell Gipson , replica a fost foarte taioasa „S-ar ascunde un adevar ” evreilor de astazi le este rusine de aceasta pagina neagra din istoria lor ei fiind un popor ales drept nu puteau comite o asemenea eroare condamnand la moarte unul dintre ai lor si mai ales intrainand decizia unui imperiu caruia nu ii era mare lucru a condamna la moarte , stramosii lor au facut ca evreii de astazi sa se rusineze de trecutul murdar al acestei pagini din istorie altfel ce rost ar mai avea atata inflacare de a incerca o mediere intre crestini , musulmanii nici macar nu se sinchisesc sa medieze ceva in conditiile in care au facut o gramada de atrocitati si mai fac si astazi atatea atentate si nimeni nu cauta sa medieze nimic pentru ca lor nu le e rusine de ceea ce fac pe cand evreilor acest popor al lui Dumnezeu nu le sade bine ca din pricina stramosilor lor actuala natiune sa fie pangarita de o crima pe care si-ar fi dorit sa nu exsiste atat fapta cat si personajul din ea , Iti multumesc Dan Ghenea ca mi-ai anticipat raspunsul eu nu prea mai am ce sa adaug .

 31. ALEX zice:

  @Marius Barbu In decursul anilor si manualele de gramatica s-au schimbat , dar esenta a ramas aceeasi ! Ideea troparelor e aceeasi de doua mii de ani: Invierea din morti a Mantuitorului Iisus Hristos ! Biruinta Vietii asupra mortii , a Luminii asupra intunericului ! Cand spui „cica” inseamna ca nu esti sigur pe afirmatia ta , iar daca nu esti sigur , mai bine taci ! Mergi la biserica si cauta in cartile de cult ,documenteaza-te , si apoi sa-ti dai cu parerea ! Si nu ezita sa mai mergi si pe la scoala ca sa mai iei lectii de gramatica ! Doamne ajuta !

 32. Aurora zice:

  Constat cu durere ca unii de pe aici nu inteleg nimic din Jertfa Mantuitoruui, din Patimile Lui si din vina uriasa a jidovimii din toate timpurile. Ce este asa greu de priceput ? Jidovii se fac vinovati din tata in fiu de uciderea Mantuitorului si poate ca Domnul, in marea Lui mila i-ar fi iertat, dar singuri s-au blestemat pe ei si pe urmasii lor. Iertarea aproapelui de 70 de ori cate 7 sau iertarea gresitilor nostri din rugaciunea Tatal nostru nu se refera la iertarea jidovilor, pentru ca ei sunt atat de incrancenati in ura lor fata de Mantuitorul, incat nu intra in discutie. Bineinteles ca se fac vinovati de deicid – uciderea Fiului lui Dumnezeu – n-are importanta daca au fost atunci in numar mare sau mic. Acel grup de jidovi furibunzi care cererau cu inversunare „sa se rastigneasca !” sunt responsabili si pentru jidovii de astazi deoarece mentalitatea lor nu s-a schimbat. Dar in momentul cand un jidov se boteaza, atunci blestemul se sterge. Asa cum noi ne nastem cu pacatul stramosesc transmis prin protoparintii nostri Adam si Eva, dar acesta se sterge la botez, asa si jidovii poarta blestemul acelui grup din vremea Mantuitorului si nu scapa de el decat botezandu-se. Jidovii sunt un popor tradator si sangeros, ei isi aruncau propriii copii in foc, aducandu-i jertfe lui Baal, ce sa ne mai miram ca l-au ucis pe Mantuitorul ?!!

 33. avocatul zice:

  Biserica Ciprului nu i-a acuzat. Asa e dar de fapt nimeni nu i-a acuzat pe cei de azi, ( poate se simt cu musca pe caciula, datorita gandurilor interioare si vor o exonerare) De ce vor exonerarea, daca se simt curati, fara ura, neacceptand fapta inaintasilor. Un om care s-a pocait uita fapta rea, nu o mai face si nu o accepta NICI IN MINTE si de regula nu cere exonerari.pt ca se simte detasat de ce au facut altii,
  2 La acest punct ai gresit, dar nestiinta se iarta. De ce or fi fost persecutii impotriva lor ? Pentru acea fapta din trecut? NU, ci pentru comportamentul celor de azi. Deci nu pentru trecut, ci pentru prezent au fost persecutii. (camatarie, exploatarea altora, asuprirea vaduvei si a orfanilor cum e scris, asocierea in vederea unei fapte rele pe care Deuteromomul le condamna. delapidare atunci cand furi din ce ti-a fost dat spre pastrare, ura impotriva fratilor. Acolo in Deuteronom e scris: blestemat este cel care…si urmeaza o fapta rea. Indiferent cui era adresata.
  Sa nu uitam ca e scris in ziua odihnei sa nu muncesti nici tu, nici nevasta , nici copii, si acum urmeaza:: nici animalul de povara, nici robul tau, care putea fi dintre neamuri. ,Deci neamurile nu erau considerate asa niste animale cum le-ar considera in mod gratuit ei, ci trebuiau sa respecte la fel poruncile Dumnezeesti. Iar mai tarziu vedem acea afirmatie extraordinara ca o proorocire, in care neamurile sunt considerate ca aducand adevarata cinste lui Dumnezeu, aceasta intamplandu-se la venirea Mantuitorului , propovaduirea la NEAMURI, ADICA NOUA, a Evangheliei de catre Sf apostol Pavel, care a increstinat acele NEAMURI din care facem si noi parte.
  3 Asa e toti trebuie sa ne pocaim de acea fapta, dar fizic, totusi noi nu eram acolo. Nu putem stii ce va fi la judecata, dar a fi raspunzator de moartea Celui care a fost trimis pentru mantuirea ta… cred ca e una din cele mai grave fapte din istorie, facute de cei care erau prezenti fizic in acel loc. Acolo erau totusi si unii care au aceptat Evanghelia, vestea buna a apropierii Imparatiei lui Dumnezeu – si altii care nu au crezut si s-au facut dusmani ai adevarului. In acelasi loc al Golgotei , la o distanta de cativa metri se situau cei ce vor fi in rai si in iad, cei ce plangeau si cei ce asteptau o izbavire lumeasca netinand cont ca viata e limitata si urmeaza judecata…ce vei spune atunci..PENTRU ASTA NE-A PREGATIT MANTUITORUL, PENTRU RASPUNSUL LA JUDECATA NU PENTRU NOI CUCERIRI IMPOTRIVA ALTORA CUM AR FI VRUT UNII… Erau acolo cei care au acceptat pe Cel trimis si cei care din dorinta de putere si citind prea mult cuceririle lui David, s-au situat pe ei potrivnici. La judecata unde crezi ca se vor situa fiecare ?
  Noi cei de azi avem alte sarcini, sa credem in Cel care a fost trimis si sa urmam poruncilor Lui.
  4- Toti erau evrei, deci din poporul ales, adica dintre cei care au primit fagaduinta, poruncile numai din acest popor putea veni Mesia, cel care ridica PACATUL LUMII. Putem spune mai mult ccei 72 de apostoli erau evrei, ucenicii, mironositele, cei care au crezut la pogorarea Duhului Sfant cand a vorbit Petru. ( ca la 3000 de suflete ) si e scris cei care au primit cuvantul au fost botezati atunci si staruiau in invatatura, in frangerea painiii si in fapte bune. Iata ce au facut atunci evreii iata cum s-au pocait , au crezut si au fost iertati, nu exonerati Deci toti aceia erau evrei asupra carora s-a pogorat Duhul Sfant, iar mai tarziu vedem mirarea unora cand Duhul sa pogorat si asupra NEAMURILOR care au crezut covantul lor. Petru a avut acea viziune pe acoperisul casei cand I S-A ARATAT PROMISIUNEA CA SI NEAMURILE CARE VOR CREDE VOR FI PRIMITE CA popor al lui Dumnezeu. „Voi turna din Duhul meu peste orice faptura.”. Iata ca in trecut au fost multi care s-au pocait si au fost iertati, poate asa ar trebui sa fie si azi. Si ca sa continui ideea ta , raspund, acestia care s-au pocait de fapta lor si a celorlalti nu au nici un blestem al sangelui asupra lor.
  5 Vina colectiva nu e o notiune crestina, ba chiar se zice SA URASTI PACATUL SI NU PACATOSUL .ce zici…pacatul ,nu omul pacatos. Ce inaltime a duhului avem noi ortodocsii. Sa nu urasti omul, ci pacatul facut .Noi daca pastram poruncile suntem cu adevarat fii ai lui Dumnezeu pentru ca nu recurgem la a face rau , nu replicam cu aceeasi masura

 34. adytu22 zice:

  Aurora esti intro grava eroare chiar la asta se refera .CHristos o spune ” iubiti pe dusmanii vostri „doamne ce imi vad ochii nu am cezut ca pot citi asemenea lucruri total eronate „daca faceti bine celor ce va fac bine ce rasplate mai vreti ” cand le vorbea ucenicilor despre rautate si razvratire foloseste urmatoarea formule „intre voi sa nu fie asa iubiti-va unii pe alatii asa cum v-am iubit si eu pe voi .isus ne indeamna mereu s ane acceptam semenii asa cu defectele lor cu tot nimeni nu are nici o calitate sa aprecieze iertarea si am zis mereu indiferent daca Dumnezeu iarta sau nu noi trebuie sa iertam pe ori cine .dusmania leaga omul de iad , tartorul minciunii , dusmaniei lacomiei este diavolul asta face din noi acum ne tine legati in dusmanie si lacomie .Ce te costa , ce ne costa oameni buni sa ne iertam semenii si ca sa ti-o spune pe cea dreapta tu nu intelegi nimic insusi CHristos Dumnezeul cel viu in cea mai dureroasa cumpana si grea incercare si suferinta si umilinta si tot ce vrei tu din punctul acesta de vedere , el cu gura lui o spune IARTA-I TATA CACI NU STIU CE FAC El personal i-a iertat in clipa mortii si tu indresnesti sa ii condamni ?
  Stapanul intregului univers judecatorul suprem regele regilor este batjocorat umilit scuipat , batut desfigurat desbracat gol pusca in fata multimii si a mamei sale indurerate , cu o coroana de spini pe cap si urme adanci de biciuri este rastignit pe intrumentul batjocorii si a torturii romane si in clipa cea mai grea posibila a unui OM se umileste pe sine si ii iarta pe cei ce l-au condamnat el fiind avocatul lor inaintea lui Dumnezeu motivand nestiinta lor din cauza orbiii sufletului IARTA-I TATA CACI NU STIU CE FAC si tu Aurora un simplu om poate credincios poate nu condamni o natiune fara ca ea sa iti fi facut tie vrun rau nici macar mantuirea credinta si speranta nu ti-ar afectao .Degradant si rusinos …………………………….ca sa poti condamna trebuie cel putin sa induri suferintele lui CHristos din partea lor si apoi mai stam de vorba

 35. avocatul zice:

  Multumesc Aurora pt raspuns ai observat bine Poate ca unii nu inteleg jertfa Mantuitorului care, asa cum zice evreul Ioan Botezatorul: ridica pacatul lumii. Si unii ar dori sa nu fi fost acea zi sau este doar o pagina neagra de istorie ???? pentru evrei cum zice adytu22 Oare poti intelege om inconstient ce esti ca Dumnezeu te-a creat si nu dispui tu care sunt paginile de istorie. Poate ca te simti solidar cu Balaam cu Ahab cu Saul cu cei care :AU FACUT CE ESTE RAU INAINTEA DOMNULUI” asta e citat din vechiul testament pe care daca-l stiai ai fi asteptat si tu venirea celui care poate sa te impace pe tine cu Dumnezeu, Nu poti scapa de judecata lui Dumnezeu care le vede pe toate, chiar gandurile ascunse vor fi aratate, ti se vor pune in fata acele jigniri aduse Imparatului Vietii, asteptat de evreii drepti din vechiul Testament de prooroci de cei care au crezut cuvantului evreului Petru si Pavel. Moise si Ilie s-au aratat alaturi de Mantuitorul la schimbarea la fata, adica in momentul cand Mantuitorul si-a aratat lumina orbitoare dumnezeasca la care nu puteai privi, asa cum in vechime Dumnezeu s-a aratat lui Moise pe munte cand s-au dat tablele legii, Moise s-a temut ca privind nu va mai putea sa traiasca, avea fata luminoasa cand a coborat de pe munte. acea lumina a fost aratata apostolilor evrei Petru, Ioan, Iacov, Fata ii lumina ca soarele in stralucirea lui, hainele erau ca fulgerul. Ia adu-ti aminte de Ezechiel ce a vazut cand a fost rapit in duh, dar isaia, dar in Apocalipsa evreul Ioan ca a vazut … acelasi chip al Dumnezeirii isaia a cazut ca mort cand i s-a aratat Domnul si dupa ce L-a atins cu mana si-a revenit, aceasi lumina a fost aratata pe muntele schimbarii la fata. Moise si Ilie si-au dorit sa vada ziua Domnului iar niste rauvoitori vor sa nu fi fost acea zi… este o zi pt care sunt aratati cu degetul si asta le incurca planurile..tu spui ca .si-ar fi dorit sa nu exsiste atat fapta cat si personajul din ea.. esti constient ce nelegiuire ai zis, vai de capul tau cine o sa te scape de mania viitoare …te-ai facut aparator al cui ? al celor care se pot afla sub un blestem din cauza impietririi inimii lor… pedeapsa pe care o da Dumnezeu e groaznica, infricosatoare, nu ti-e frica de intunericul si focul in care sunt aruncati cei impotrivitori si rai? Spui ca evreii si-ar fi dorit ca cel trimis sa nu se fi nascut??? spui ca din pricina lui evreii sufera ca natia a avut de suferit enorm ? In ce sens? Nu Iuda ce esti, ci sufera cei incapatanati, egoisti, obsedati de bani, asupritori, care cad sub blestemul poruncilor din legea lui Moise, din Numeri, Deuteronom care ignora ce au zis proorocii care i-au judecat foarte aspru, sufera cei despre care Dumnezeu a zis :nu vor intra in odihna mea. Acestia sufera. Dar mai sunt acei evrei care s-au pocait la auzul cuvintelor lui Petru care le-a spus in fata : voi l-ati rastignit prin mana celor faradelege, dar Dumnezeu L-a inviat pentru ca nu era cu putinta sa fie sub legatura mortii. Iar tu zici sa nu fi fost acea zi,, tu care esti la fel de neansemnat ca cea mai mica fiinta, tu te opui hotararilor lui Dumnezeu? ca un om fara judecata si reproduci cuvintele unora care vor fi in iadul cel mai infricosator.La ce-ti ajuta aceasta Aruns in locuinta mortilor omul nu mai poate face nimic pentru indreptare ci doar aici pe pamant iar iertarea vine prin jertfa celui care a ajuns cu propriul sange in Sfanta sfintelor din ceruri unde a ispasit o data pentru totdeauna pacatele tuturor oamenilor din toate timpurile. Mielul mancat in graba de paste cu ierburi amare prefigureaza jertfa Mantuitorului, toate sacrificiile animale nu puteau ispasi pentru totdeauna pacatele omenirii dar jertfa de pe Golgota a ispasit tot ce putea face omul. Pentru ca era nevoie de o jertfa… la fel ca in vechime… si numai datorita acesteia erau ispasite pacatele oamenilor. Mai e nevoie de credinta si fapte bune din partea omului. Iti poti da seama ce grozavie de cuvinte nelegiuite ai putut spune? reproducand cine stie ce imbogatiti care nu suporta legea Dumnezeasca. Mai bine nu se naste un om decat sa ajunga sa pacatuiasca in fata Celui care ia dat viata, porunci, punandu-i inainte binecuvantarea si blestemul. Daca cineva alege huzurul in viata, incapatanarea, lipsa judecatii, rautatea, imbogatirea pe seama aproapelui…a ales blestemul. Mai bine citest epistola catre Evrei a apostolului Pavel si teme-te frate adytu 22 de mania si blestemul car le atragi opunandu-te hotararilor Dumnezeiesti cu privire la mantuirea oamenilor. Nu pentru iad l-a creat pe om Dumnezeu nu pentru moarte, este scris Nu-mi doresc moartea pacatosului ci sa fie viu. Intoarce-t omule la menirea care-ti este data de sus, la viata care a fost pregatita pentru cei drepti, la teama de Dumnezeu, la dragostea pentru Cel asteptat de toti dreptii din vechime, pentru ca doar datorita Lui suntem impacati cu Dumnezeu, nu te lua dupa diferiti liber cucetatori, ci citeste tu evanghelia si epistolele si ai sa vezi bucuria evreilor care l-au primit , care au fost imbracati cu putere de sus si care vor lumina ca soarele in imparatia lui Dumnezeu

 36. avocatul zice:

  adytu 22 de unde poti scoate aceste cuvinte ce duh te anima, cerceteaza duhurile care te influenteaza. Citeste mai atent ce zic altii. Tu cum ii consideri pe filistenii care s-au batut cu David ? Dar pe urmasii lor? presupun ca ii iubesti Daca Adam nu a respectat porunca, prin el a intrat pacatul in lume si datorita acelui om toti suferim pacatul stramosesc. Oare a-L trimite in mana nelegiuitilor romani, pe Mesia cel asteptat , nu este un pacat mai mare decat al lui Adam? oare ce zici. Dar nimeni nu are ceva cu poporul evreu, nimeni. Vina colectiva este o inchipuire in mintea celor care, poate consimt la fapta inaintasilor. Adica ei vor sa se faca acea crima, dar sa fie exonerati de ea. Asa e sau nu? Nimeni nu-i uraste, in spiritualitatea noastra nu e prezenta ura fata de cineva. Crestinii nu urasc, nu ii indeamna nimeni la ura, chiar cand sunt intr-o tara straina. Ei nu-i urasc pe localnicii in mijlocul carora traiesc.
  – Nimeni nu-i uraste pe cei de azi, mai ales Aurora nu-i uraste pt ca ea respecta porunca sa iubesti pe aproapele tau adica pe toti oamenii care i-a creat Dumnezeu
  In acelasi timp pot avea resentimente fata de nemti sau sovietici care au facut atrocitatile stiute, dar NU PE CEI DE AZI ci pe cei de atunci care au facut holocaustul. Deci pot fi suparat pe cei de atunci, dar nu pe cei de azi. care nu au nici o legatura.
  -Problema apare cand CEI DE AZI SUNT DE ACORD CU CE AU FACUT CEI DE IERI–––––-
  Se spune ca cei de azi sunt incrancenati impotriva Mantuitorului deci s-ar putea sa consimta la acea fapta. Intr-o lume civilizata o asa atitudine pare ciudata. Daca consimt nu sunt la fel de vinovati ? aceasta era ideea pe care nu o intelegi. UNII OAMENI ISI DAU SINGURI UN VERDICT DESPRE EI, SPUNAND CA SUNT DE ACORD CU O FAPTA REA.si atunci esti de acord ca pot fi considerati aproximativ la fel de vinovati. Cel care accepta o fapta si nu actioneaza sa o opreasca e la fel de vinovat ca cel care a facut-o. Tu ce zici adytu22 spune-ne ce sa simtim pt cei care traiesc acum dar sunt de acord in mintea lor cu faptele rele ale inaintasilor. Spune tu cum sa gandeasca cineva…spune tu ce stare sa aiba!!!
  -Cand e vorba de nemti poti avea o retinere fata de acei neonazisti care consimt faptele inaintasilor Deci daca cei de azi sunt de acord cu cei care au facut atrocitati, esti tentat sa le aduci aminte ca ceea ce consimt nu e bine Atat si nimic mai mult.
  -Tu ce atitudine ai fata de cei care sunt de acord cu faptele nazistilor ????
  –de ura.. -de iertare -de iubire -mustratoare
  -Tu spui ce ne costa sa iertam. Dar crezi ca cineva nu a iertat? Vrei sa-ti spun,… ei sunt deja iertati in sufletul oricarui crestin, pentru ca FIECARE NU VREA SA FIE JUDECAT CA ARE URA PE CINEVA . crestinii iarta pe toti pt a NU avea constiinta incarcata la judecata finala la care o sa ajungem toti. Te-ai linistit.

 37. adytu22 zice:

  Stapanul intregului univers judecatorul suprem regele regilor este batjocorat umilit scuipat , batut desfigurat desbracat gol pusca in fata multimii si a mamei sale indurerate , cu o coroana de spini pe cap si urme adanci de biciuri este rastignit pe intrumentul batjocorii si a torturii romane si in clipa cea mai grea posibila a unui OM se umileste pe sine si ii iarta pe cei ce l-au condamnat el fiind avocatul lor inaintea lui Dumnezeu motivand nestiinta lor din cauza orbiii sufletului IARTA-I TATA CACI NU STIU CE FAC Daca El ia iertat pentru mine nu mai conteaza ce au facut ei conteaza ca El ia iertat iar eu ma supun in iertarea lui caci altfel nesocotind iertarea Lui insemna ca imi desconsider posibilitatea mea la mantuire si nu am s ao fac niciodata pentru pacatele mele si nelegiurea mea voi respecta iertatrea pecare CHristos a dat-o celor care l-au ucis pe lemnul crucii , nimic nu mai conteaza ori ce avocat al lui Christos nu are valoare pentru ca El i-a absolvit de vina pe toti , si asa ne iarta zi de zi pentru pacatele noastre .Trebuia sa ii ierte pentru ca neirtandu0i ar insemna pedepsirea ori carui pacatos ce urma sa vina pe lume prin iertarea Lui a ridicat pleava pacatului si ne-a dat posibilitatea reconcilierii ori ce pacat este irtat cu minimum de cainta si smerenie .Daca El i-a iertat nimic nu mai conteaza puteti voi sa ii trimiteti unde vreti sa ii judecati cum vreti sa-i condamnati cum vreti voi ca nimic nu mai conteaza , nu veti castiga nimic in schimb treceti toti peste iertarea unui Om care S-a nascut in umilinta si a murit in umilinta si ma repet iar ca putem sa ii judecam pe evrei trebuie sa luam parte macar la o particica din suferintele lui , cat despre cei ce consimt la unele fapte si orori se fac vinovati in constiinta de acele fapte si nimeni nu este in mausura ca judece , problema evreilor e mult mai complexa nici un pronazist nu vine sa fie exonerat , nici un terorist nu vine sa fie exonerat , pentru ca mandria lor e mai presus de ori ce dar o natiune incarcata de istorie zbuciumata de trecut vine sa faca un angajamnet de mediere si de colaborare cu cei care venereaza pe Acela pe care ei l-au ucis , discriminarea pe baza faptelor istorice regretabile de altfel este o pozitie primitiva non-cerebrala si inumana , mai degraba am cauta s avedem ce facem cu tara asta ca totul se duce de rapa si ajungem nicaieri decat sa pierdem timpul cu niste dicutii si filozofii de care nimeni nu poate fi sigur , in rimp ce vin altii si ne strang cureaua noi stam ci contestam sau apreciem evenimente intamplate in viata altor popoare .Daca tot pe acest site se critica catolicii si evreii mai dati si solutii ca de criticat si laudat toti sunt satui

 38. dante zice:

  @Elena, @avocatul
  Total de acord cu voi, ati pus punctul pe „I”. Daca in locul lui Hristos era un oarecare om si nu Hristos Dumnezeu – OM, spiritele ar mai fi atit de inflamate? Daca pe evrei i-ar invinovati cineva ca, in decursul istoriei, ar fi omorit un oarecare om, tot asa ar sari ca arsi? Nu cumva prin aceasta vehementa negare a deicidului, de fapt si fara sa doreasca acest lucru, ei Il recunosc pe Hristos ca Mesia? Exact cum spunea @Elena „aceasta vina asumata de evrei a fost facuta fata de Mantuitorul Insusi. Nu eu, crestinul de azi, sau Biserica Ortodoxa intemeiata de Hristos poate sa absolve de “o vina”, fie ea si colectiva, asumata personal de farisei fata de Hristos Insusi”. Solutia nu este decit una singura: Lepadarea de pacatul stramosesc, pocainta sincera si venirea la dreapta credinta, sau ortodoxie. Eu ca ortodox nu pot sa fac acel compromis al exonerarii, ar insemna sa neg CREZUL meu si implicit sa-l neg pe Hristos.
  Si inca ceva, ca Om, Hristos a fost tot evreu, apostolii toti au fost evrei, mii de crestini au fost evrei, deci, crestinii nu au ura impotriva evreilor, doar s-au lepadat de hula acestora.

  Doamne ajuta!!

 39. Dan Ghenea zice:

  1. „We should note, however, that the Church and the People of Cyprus were not party to the systematic negation of Jewry nor of accusations of collective guilt of deicide and we accordingly affirm the repudiation of such prejudice as incompatible with the teaching of the Holy Scriptures”
  Arhiepiscopul Hrisostom spune deci in clar ca prejudecata vinei colective este incompatibila cu invataturile Sfintei Scripturi.
  @Aurora
  2.”Iertarea aproapelui de 70 de ori cate 7 sau iertarea gresitilor nostri din rugaciunea Tatal nostru nu se refera la iertarea jidovilor” Cu ce autoritate spuneti asta? E undeva in Sfanta Scriptura vreo nota de subsol unde scrie ca o invatatura predata de un evreu (Iisus) unui alt evreu (Simon – Petru) nu se aplica tocmai evreilor?
  3.”Acel grup de jidovi furibunzi care cererau cu inversunare “sa se rastigneasca !” sunt responsabili si pentru jidovii de astazi deoarece mentalitatea lor nu s-a schimbat.” Voiati probabil sa spuneti ca evreii de azi sunt responsabili in mod solidar cu acel grup de furibunzi. V-ar conveni sa va spun ca sunteti responsabila pentru evreii impuscati la Odessa in 1942? Si nu ne desparte decat o generatie de acele evenimente.
  4.”Jidovii sunt un popor tradator si sangeros, ei isi aruncau propriii copii in foc, aducandu-i jertfe lui Baal” Acele practici fusesera deja condamnate de evreii insisi, iar autorii lor fusesera exclusi din comunitatea lui Israel. Samarinenii (samaritenii) erau urmasii acestor exclusi. Cunoasteti doua parabole care se refera la samarineni? Asta apropos de transmiterea vinei.

 40. COSTY zice:

  Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor ; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.

  Iez. 22, 25. Luc. 11, 52.

  14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung ; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.

  Marc. 12, 40. Luc. 20, 47.

  15. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi.

  16. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi : Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.

  Mat. 5, 33-34; 15, 14; 23, 24.

  17. Nebuni şi orbi ! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfinţeşte aurul ?

  1 Petr. 1, 18. 2 Petr. 1, 9.

  18. Ziceţi iar : Cel ce se va jura pe altar cu nimic nu este legat, dar cel ce se va jura pe darul ce este deasupra altarului este legat.

  19. Nebuni şi orbi ! Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul ?

  Ieş. 29, 37. 1 Petr. 1, 18. 2 Petr. 1, 9.

  20. Deci, cel ce se jură pe altar se jură pe el şi pe toate câte sunt deasupra lui.

  21. Deci cel ce se jură pe templu se jură pe el şi pe Cel care locuieşte în el.

  3 Reg. 8, 13. 2 Paral. 6, 2. Ps. 25, 8; 131, 14.

  22. Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.

  Ps. 10, 4. Mat. 5, 34. Fapt. 7, 49.

  23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii : judecata, mila şi credinţa ; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi

  Deut. 14, 22. Ps. 10, 7. Os. 6, 6. Mih. 6, 8. Mat. 9, 13; 12, 7. Luc. 11, 42.

  24. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila !

  25. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.

  Marc. 7, 3. Luc. 11, 39.

  26. Fariseule orb ! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară.

  Luc. 11, 41. Tit 1, 15.

  27. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.

  Iov 36, 13. Luc. 11, 44. Fapt. 23, 3.

  28. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.

  Luc. 11, 39-49.

  29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici ! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,

  Luc. 11, 39-49.

  30. Şi ziceţi : De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.

  Luc. 11, 39-49.

  31. Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.

  Luc. 11, 39-49.

  32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri !

  Fac. 15, 15. 1 Tes. 2, 16.

  33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei ?

  Mat. 3, 7; 12, 34.

  34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari ; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni ; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,

  2 Paral. 24, 21-22; 36, 15-16. Is. 1, 21; 41, 27-28. Mat. 5, 12. Luc. 11, 49. Fapt. 7, 52.

  35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-aţi ucis între templu şi altar.

  Fac. 4, 8. Ps. 101, 27. Ier. 26, 15. Luc. 11, 51. 1 Ioan 3, 12. Apoc. 18, 24.

  36. Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam.

  37. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine ; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.

  Deut. 32, 11. Ps. 16, 8; 90, 7. Is. 1, 21; 31, 5. Luc. 13, 34.

  38. Iată, casa voastră vi se lasă pustie ;

  39. Căci vă zic vouă : De acum nu Mă veţi mai vedea, până când nu veţi zice : Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului.

  3 Reg. 9, 4. Ps. 117, 26. Ier. 12, 7; 22, 5. Mat. 21, 9. Luc. 13, 35. Ioan

 41. ADY zice:

  Mai poate cineva sa adaoge ceva la cele spuse de Hristos.

 42. Dan Ghenea zice:

  @Dante
  Unde spunem noi in Crez (adoptat de Sfintii Parinti in sinoadele de la NIceea si Constantinopol) „cred si marturisesc ca evreii l-au ucis pe Hristos” ?
  „Si s-a rastignit PENTRU NOI, in zilele lui Pontiu Pilat”
  Asa ca nu e nevoie sa-ti negi crezul. Dimpotriva, gandeste-te bine la crezul care spune ca Duhul Sfant a grait prin prooroci ai poporului ales. Si ca noi suntem prezenti la rastignirea lui Hristos in fiecare zi de vineri (Nu asa cum spunea cineva pe acest blog – „noi nu am fost fizic acolo”, asa ca nu avem nici un amestec)

 43. MARIUS BARBU zice:

  ALEX vad ca tu esti ala cu dreptatea
  Şi în Ceaslov, troparul Învierii, troparul glasului I a fost cenzurat astfel: în forma veche „piatra fiind pecetluită de iudei (jidovi) şi ostaşii străjuind preacurat trupul Tău înviat-ai a treia zi, Mântuitorule”. A fost cenzurat astfel: „Piatra fiind pecetluită” s-au scos cuvintele „de iudei”.

  Aha ia uite
  Din PROHODUL DOMNULUI ŞI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS au fost eliminate 13 strofe (!) pe motiv că sunt „antisemite”…

  Din STAREA ÎNTÂI lipsesc:

  56. Urmaşii lui Iuda,
  Din izvor adăpaţi
  Şi cu mană săturaţi demult,
  în pustiu,
  În mormânt îl pun pe
  Hrănitorul lor.

  58. Îngâmfat Israil,
  Ucigaşe popor !
  Pentru ce pe Varava, pătimaş,
  slobozi,
  Iar pe Domnul pentru ce
  îl răstigneşti?

  62. Pizmăreţ popor,
  Ucigaş blestemat !
  Ruşinează-te măcar,
  înviind Hristos,
  De mahrama şi de giulgiurile Lui.

  63. Vino, necurate,
  Ucigaş ucenic,
  Şi pricina răutăţii arată-mi-o:
  Pentru ce-ai ajuns tu
  pe Hristos să-L vinzi?

  Din STAREA A DOUA:

  33. Tu, ca Cel ce eşti
  De viaţă dătător, Cuvinte,
  Pe iudei nu i-ai ucis,
  fiind răstignit;
  Ba chiar şi pe morţii lor îi înviezi.

  42. O, neam jidovesc
  Îndărătnic, ce-ai primit arvuna!
  Cunoscut-ai ridicarea Bisericii;
  Pentru ce dar pe Hristos
  L-ai osândit?

  51. O, iudeilor !
  Ruşinaţi-vă măcar de morţii
  Înviaţi de Dătătorul vieţii lor,
  Cel pe Care, plini de pizmă,
  L-aţi ucis.

  61. Cel făr de-nceput,
  Veşnice Părinte, Fiu
  şi Duh Sfânt,
  Întăreşte stăpânirea împăraţilor
  Împotriva duşmanilor,
  ca un bun.

  Din STAREA A TREIA au fost eliminate total:

  7. Cei hrăniţi cu mană
  Lovesc cu piciorul
  În Binefăcătorul.

  9. O, ce nebunie !
  Pe Hristos omoară
  Cei ce-au ucis pe profeţi.

  12. Zis-a înţeleptul:
  „Groap-adâncă este
  Gâtlejul jidovilor.”

  13. La viclenii jidovi,
  Căile lor strâmbe
  Curse şi ciulini sunt.

  24. Pier răstignitorii,
  Împărate-a toate,
  Dumnezeiescule Fiu.

  25. Toţi pier, împreună,
  În groapa pierzării,
  Bărbaţii sângiuirilor.

  Daca vrei originalu sa imi da-i un e-mail ceva sa iti trimit scanarea de la prohodu necenzurat :))))))))))))))))))))) sa vezi cu jidovii

 44. Adrian.I zice:

  @Dan Ghenea
  „Şi pe când stătea Pilat în scaunul de judecată, femeia lui i-a trimis acest cuvânt: Nimic să nu-I faci Dreptului aceluia, că mult am suferit azi, în vis, pentru El.
  Însă arhiereii şi bătrânii au aţâţat mulţimile ca să ceară pe Baraba, iar pe Iisus să-L piardă.
  Iar dregătorul, răspunzând, le-a zis: Pe cine din cei doi voiţi să vă eliberez? Iar ei au răspuns: Pe Baraba.
  Şi Pilat le-a zis: Dar ce voi face cu Iisus, ce se cheamă Hristos? Toţi au răspuns: Să fie răstignit!
  A zis iarăşi Pilat: Dar ce rău a făcut? Ei însă mai tare strigau şi ziceau: Să fie răstignit!
  Şi văzând Pilat că nimic nu foloseşte, ci mai mare tulburare se face, luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea.
  Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!
  Atunci le-a eliberat pe Baraba, iar pe Iisus L-a biciuit şi L-a dat să fie răstignit. ” (Mt 27. 19-26)

 45. MARIUS BARBU zice:

  Dan Ghenea tu chiar il crezi pe Pseudoarhiepiscopul Hrisostom? asta neaga Scriptura Ortodoxa zice o erezie atat de grava ,asta neaga Dumnezeirea lui CHristoS

 46. Dan Ghenea zice:

  1. Pilat nu a crezut in Iisus ca Mantuitor, Disputa lui capii religiosi ai iudeilor nu se refera la dumnezeirea lui Hristos. Pilat nu il considera pe Iisus vinovat de rebeliune impotriva romanilor, in acest sens ii spune „drept”. Dupa care pune, totusi, sa se scrie pe cruce, in batjocura, Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor. Asadar, pana la urma, cedand presiunii marilor preoti, il condamna la moarte pe baza legii romane (inscrisul de pe cruce arata care a fost capul de acuzare – ca s-ar fi proclamat rege al iudeilor, sfidand autoritatea imparatului)
  2. „L-a dat sa fie ratastignit” = a ordonat soldatilor sai sa-l rastigneasca (rastignirea era o executie tipic romana)
  3. Ramane deci, ca „proba” impotriva evreilor propriul lor blestem „Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” Credeti ca Dumnezeu a primit ca valid acest blestem? Eu sunt sigur ca nu. In Vechiul Testament sunt interzise in mod expres asemenea juraminte si blesteme. „Sa nu juri …”
  4. Sfantul Apostol Pavel spune ca nu va veni Imparatia pana cand evreii nu se vor intoarce la credinta, dar ca nu stie cum va fi asta; daca el nu stie sigur nici unul dintre noi nu stie mai mult. Si unde nu stim e bine sa tacem.

 47. Dan Ghenea zice:

  @Marius Barbu
  Adica daca nu cred ca evreii l-au omorat pe Dumnezeu (=deicid) inseamna ca nu cred in dumnezeirea lui Hristos? O logica perfecta!

 48. dante zice:

  @ Dan Ghenea
  Dupa cum gindesti tu, te inscrii perfect sincretismul zilelor noastre, adica sa fim politic corecti si sa nu aducem atingere nici unei religii, chiar daca ne lepadam de Hristos. Dupa felul cum te exprimi, citez: „unde spunem noi in Crez (adoptat de Sfintii Parinti in sinoadele de la NIceea si Constantinopol) “cred si marturisesc ca evreii l-au ucis pe Hristos” ? “Si s-a rastignit PENTRU NOI, in zilele lui Pontiu Pilat”, reiese ca tu ai o urma de indoiala legata de indreptatirea Sfintilor Parinti in legatura cu Crezul. Eu stiu ca atunci cind acesti sfinti parinti au elaborat Crezul, au stat in post si rugaciune si au fost calauziti de Sfintul Duh, iar nevrednicul de mine, nu sint in masura decit sa mi-l insusesc si sa cred.
  Atit de insuflati de Duhul Sfint au fost acei Sfinti Parinti, incit in citeva fraze(CREZUL), au elaborat o marturisire de credinta imbatabila. Este scris acolo ca Hristos a fost RASTIGNIT in zilele lui Pontiu Pilat. Prin acest cuvint RASTIGNIT eu am priceput tot calvarul pe care l-a indurat Hristos, de la tradarea din gradina Ghetsemani, pina la moartea pe cruce. Nu spune in Crez nici ca a fost vindut de Iuda, nici ca a fost batut si umilit, nici ca Pilat s-a spalat pe miini de singele lui IIsus si ca evreii au zis ca acest singe sa fie peste ei si peste copii lor, nici ca a fost lepadat de catre Petru la cel de-al trei-lea cintat al cocosului, dar prin acest cuvint „rastignit” eu inteleg tot.

 49. ALEX zice:

  @Marius Barbu Multumesc frumos de amabilitate , nu sunt interesat pentru ca am si eu editii mai vechi ale Prohodului ! Acelea sunt greoaie si la citit si la cantat ,nu pica bine cadenta ! Cea mai buna si cursiva editie este , dupa parerea mea , daca te intereseaza , cea de care s-a ocupat preotul profesor Nicu Moldoveanu ! Dar nu asta este important , ci slujba in sine ! Stiu ca s-au scos unele paragrafe considerate „ofensatoare” la adresa iudeilor , dar asta ma intereseaza prea putin ! Importanta e slujba in ansamblu ! Ei , evreii , i-au omorat pe toti proorocii care le aratau faradelegile pe care la faceau si apoi, dupa ce ii ucideau , ii cinsteau ! Si noi am facut la fel ! Incepand cu Decebal , tradat de ai sai si sfarsind cu Ceausescu , executat de romani chiar in ziua de Craciun ! Asa ca mai bine ne caim si noi de pacatele noastre si nu mai pierdem timpul cu lucruri marunte si nefolositoare , incercand sa trecem camila prin urechile acului ! Toate se schimba , toate sunt trecatoare , doar Hristos este Vesnic !” Cerul si pamantul vor trece , dar cuvintele Mele nu vor trece !” (Matei XXlV-35) . Doamne ajuta !

 50. Adrian.I zice:

  @Dan Ghenea
  Ce legatura are dumnezirea Lui Iisus aici?
  “L-a dat sa fie ratastignit” = a ordonat soldatilor sai sa-l rastigneasca (rastignirea era o executie tipic romana)”
  Sigur, la cererea expresiva a evreilor…..
  Evreii nici nu trebuiau sa isi ia asupra lor sangele Lui Hristos, ei erau blestemati deja daca nu il primeau pe Hristos
  „Iar dacă nu vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tău şi nu te vei sili să împlineşti toate poruncile şi hotărârile Lui pe care îi le poruncesc eu astăzi, să vină asupra ta toate blestemele acestea şi să te ajungă:
  16. Blestemat să fii tu în cetate şi blestemat să fii tu în ţarină;
  17. Blestemate să fie grânarele tale şi cămările tale;
  18. Blestemat să fie rodul pântecelui tău şi rodul pământului tău, rodul vacilor tale şi rodul oilor tale;
  19. Blestemat să fii tu la intrarea ta în casă şi blestemat la ieşirea ta din casă;
  20. Să trimită Domnul asupra ta blestem, tulburare şi necaz în tot lucrul mâinilor tale pe care te vei apuca să-l faci, până vei fi stârpit şi până vei pieri curând, pentru faptele tale rele şi pentru că M-ai părăsit;
  21. Ba să mai trimită Domnul asupra ta ciumă, până te va stârpi de pe pământul în care mergi ca să-l stăpâneşti;
  22. Să te bată Domnul cu oftică, cu lingoare, cu friguri, cu aprindere, cu secetă, cu vânt rău şi cu rugină, şi te vor urmări acestea până vei pieri;
  23. Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă şi pământul de sub tine fier;
  24. În loc de ploaie, Domnul să dea pământului tău praf şi pulbere, care să cadă din cer asupra ta până te va pierde şi până vei fi prăpădit;
  25. Domnul te va da să fii bătut de vrăjmaşii tăi; pe un drum să mergi asupra lor şi pe şapte drumuri să fugi de ei şi să fii împrăştiat prin toate ţările pământului;
  26. Trupurile tale să fie hrană tuturor păsărilor cerului şi fiarelor şi nu va fi cine să le alunge;
  27. Te va lovi Domnul cu lepra Egiptului, cu trânji, cu râie şi cu pecingine, de care să nu te poţi vindeca;
  28. Să te bată Domnul cu nebunie, cu orbire şi cu amorţirea inimii;
  29. Pe dibuite să mergi ziua în amiaza mare, cum umblă orbul pipăind pe întuneric, şi să te strâmtoreze şi să te ocărască în toate zilele, şi nimeni să nu te apere;
  30. Cu femeie să te logodeşti şi altul să se culce cu ea; casă să zideşti, şi să nu trăieşti în ea; vie să sădeşti, dar de ea să nu te foloseşti;
  31. Boul tău să fie junghiat sub ochii tăi şi să nu-l mănânci tu; asinul să ţi-l ia şi să nu ţi-l mai aducă; oile tale să fie date vrăjmaşilor tăi şi nimeni să nu te izbăvească;
  32. Fiii tăi şi fiicele tale să fie date la popor străin; ochii tăi să-i vadă şi să se topească în toate zilele de mila lor, dar să nu ai nici o putere în mâinile tale;
  33. Roadele pământului tău şi toate ostenelile tale să le mănânce un popor pe care tu nu l-ai cunoscut, iar tu să fii numai strâmtorat şi chinuit în toate zilele;
  34. Din pricina celor ce-ţi vor vedea ochii tăi, îţi vei ieşi din minţi;
  35. Domnul te va lovi cu lepră rea peste genunchi şi peste fluiere şi din tălpile picioarelor tale până în creştetul capului tău, de care nu te vei mai putea vindeca;
  36. Te va duce Domnul pe tine şi pe regele tău, pe care-l vei pune peste tine, la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici tu, nici părinţii tăi, şi acolo vei sluji altor dumnezei de lemn şi de piatră;
  37. Şi vei fi de spaimă, de pomină şi de râs la toate popoarele la care te va duce Domnul Dumnezeul tău;
  38. Vei semăna multă sămânţă în ţarină, dar puţină vei culege, pentru că o vor mânca lăcustele;
  39. Vii vei sădi şi le vei lucra, dar nu le vei culege, nici nu vei bea vin, pentru că le vor mânca viermii;
  40. Măslini încă vei avea în toate ţinuturile tale, dar cu untdelemn nu te vei unge, pentru că măslinele tale vor cădea;
  41. Fii şi fiice vei naşte, dar nu-i vei avea, pentru că vor fi luaţi în robie;
  42. Toţi pomii tăi şi roadele pământului le va strica rugina;
  43. Străinul cel din mijlocul tău se va înălţa peste tine din ce în ce mai sus, iar tu te vei pogorî din ce în ce mai jos;
  44. Acela îţi va da împrumut, iar tu nu-i vei da lui împrumut; acela va fi cap, iar tu vei fi coadă.
  45. Vor veni asupra ta toate blestemele acestea, te vor urmări şi te vor ajunge. până vei fi stârpit, pentru că n-ai ascultat glasul Domnului Dumnezeului tău şi n-ai păzit poruncile Lui, nici hotărârile Lui pe care ţi le-a dat El.
  46. Şi vor fi ele semn şi pecete asupra ta şi asupra seminţiei tale în veci.
  47. Pentru că tu n-ai slujit Domnului Dumnezeului tău cu veselia şi cu bucuria inimii, când erai îmbelşugat de toate.
  48. Vei sluji vrăjmaşului tău, pe care-l va trimite asupra ta Domnul Dumnezeul tău, când vei fi în foamete şi în sete şi în golătate şi în tot felul de lipsă; acela va pune pe grumazul tău jug de fier şi te va istovi.
  49. Trimite-va Domnul asupra ta popor din depărtare, de la marginea pământului; ca un vultur va veni poporul acela a cărui limbă tu nu o vei înţelege;
  50. Popor crunt, care nu va da cinste bătrânului şi nu va cruţa pe cel tânăr.
  51. Va mânca acela rodul dobitoacelor tale şi rodul pământului tău, până te va nimici, căci nu-ţi va lăsa nici pâine, nici vin, nici untdelemn, nici rodul vitelor tale, nici rodul oilor tale, până te va pierde.
  52. Te va strâmtora în toate cetăţile tale, până ce va dărâma, în tot pământul tău, zidurile tale cele înalte şi tari în care nădăjduieşti tu şi te va împila în toate locaşurile tale, în tot pământul tău pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă.
  53. Şi vei mânca tu rodul pântecelui tău, carnea fiilor şi fiicelor tale, pe care ţi-i va fi dat Domnul Dumnezeul tău în timpul împresurării şi al strâmtorării cu care te va strâmtora vrăjmaşul tău.
  54. Bărbatul tău, cel răsfăţat şi trăit în alintare, va privi cu ochi nemilostivi la fratele său; la soţia de la sânul său şi la ceilalţi copii ai săi, care îţi vor rămâne.
  55. Şi nu va da nici unuia din ei carne din copiii săi, pe care îi va mânca el, căci nu-i va mai rămâne nimic în vremea împresurării cu care te va strâmtora vrăjmaşul tău în toate cetăţile tale.
  56. Femeia ta, trăită în belşug şi răsfăţ, care nu şi-a pus piciorul său în pământ din pricina traiului alintat şi îndestulat dinainte, va privi cu ochi nemilostivi pe bărbatul de la sânul ei şi la fiul său şi la fiica sa,
  57. Şi nu le va da fătul, care a ieşit din coapsele sale şi copiii, pe care i-a născut, pentru că ea, din pricina lipsei de toate, îi va mânca pe ascuns în timpul împresurării şi al strâmtorării cu care te va strâmtora vrăjmaşul tău în cetăţile tale.
  58. De nu te vei sili să împlineşti toate cuvintele legii acesteia, care sunt scrise în cartea aceasta şi nu te vei teme de acest nume slăvit şi înfricoşător al Domnului Dumnezeului tău,
  59. Atunci Domnul te va bate pe tine şi pe urmaşii tăi cu plăgi nemaiauzite, cu plăgi mari şi nesfârşite şi cu boli rele şi necurmate;
  60. Va aduce asupra ta toate plăgile cele rele ale Egiptului, de care te-ai temut şi se vor lipi acelea de tine.
  61. Toată boala, toată plaga scrisă şi toată cea nescrisă în cartea legii acesteia, o va aduce Domnul asupra ta, până vei fi stârpit.
  62. Puţini din voi vor rămâne, deşi veţi fi fost ca stelele cerului, pentru că n-aţi ascultat glasul Domnului Dumnezeului vostru.
  63. Cum s-a bucurat Domnul, când v-a făcut bine şi v-a înmulţit, tot aşa se va bucura Domnul când vă va pierde şi vă va stârpi şi veţi fi aruncaţi din pământul în care intraţi ca să-l stăpâniţi.
  64. Atunci te va împrăştia Domnul Dumnezeul tău prin toate popoarele şi acolo vei sluji altor dumnezei, pe care nu i-ai cunoscut nici tu, nici părinţii tăi; vei sluji la lemne şi la pietre.
  65. Dar şi între aceste popoare nu te vei linişti şi nu vei avea loc de odihnă pentru piciorul tău, că Domnul îţi va da acolo inimă tremurătoare, topirea ochilor şi durere sufletului.
  66. Viaţa ta va fi mereu în primejdie înaintea ochilor tăi; vei tremura ziua şi noaptea şi nu vei fi sigur de viaţa ta.
  67. De tremurul inimii tale, de care vei fi cuprins, şi de cele ce vei vedea cu ochii tăi, dimineaţa vei zice: O, de ar veni seara! Iar seara vei zice: O, de ar veni ziua!
  68. Şi te va întoarce Domnul în Egipt, în corăbii pe calea aceea de care ţi-a zis: „Să nu o mai vezi!”; şi acolo vă veţi da spre vânzare vrăjmaşilor voştri robi şi roabe şi nu va fi cine să vă cumpere”. „(Deut 28 15-64)
  Juramintele nu sunt interzise din aceasta pricina,iar interzicerea nu inseamna anularea faptei, tu daca minti nu ti se anuleaza fapta pentru ca este interzisa minciuna, juramantul este un fel de legamant, ex si votul monahal e un juramant,( un juramant in care cel care il depune este ajutat de Dumnezeu primind si un nou har, e al doilea botrez), dar si votul nazireilor care a fost in Vt, nu juramantul in sine e interzis , ci e interzisa angajarea omului in ceva care e desart si care nu implica ajutorul expresiv al Lui Dumnezeu, (omul chiar dupa insasi constructia sa este dependet, nu poate face nimic de unul singur) insa din moment ce te-ai angajat ti se ia in considerare, ex monahul nu mai poate iesi niciodata din monahism.
  Nu evreul a devenit in sine blestemat,desi unele inclinatii se mostenesc de la parinti, (dar astea se curata prin trairea curata, duhovniceasca) ci jidovul care urmeaza invatatura antihrista, care il huleste si respinge pe Hristos si invatatura Sa.
  „Iar Petru, văzând aceasta, a răspuns către popor: Bărbaţi israeliţi, de ce vă miraţi de acest lucru, sau de ce staţi cu ochii aţintiţi la noi, ca şi cum cu a noastră putere sau cucernicie l-am fi făcut pe acesta să umble?
  „13. Dumnezeul lui Avraam şi al lui Isaac şi al lui Iacov, Dumnezeul părinţilor noştri a slăvit pe Fiul Său Iisus, pe Care voi L-aţi predat şi L-aţi tăgăduit în faţa lui Pilat, care găsise cu cale să-L elibereze.
  14. Dar voi v-aţi lepădat de Cel sfânt şi drept şi aţi cerut să vă dăruiască un bărbat ucigaş.
  15. Iar pe Începătorul vieţii L-aţi omorât, pe Care însă Dumnezeu L-a înviat din morţi şi ai Cărui martori suntem noi.
  16. Şi prin credinţa în numele Lui, pe acesta pe care îl vedeţi şi îl cunoaşteţi, l-a întărit numele lui Iisus şi credinţa cea întru El i-a dat lui întregirea aceasta a trupului, înaintea voastră, a tuturor.
  17. Şi acum, fraţilor, ştiu că din neştiinţă aţi făcut rău ca şi mai-marii voştri.
  18. Dar Dumnezeu a împlinit astfel cele ce vestise dinainte prin gura tuturor proorocilor, că Hristosul Său va pătimi.
  19. Deci pocăiţi-vă şi vă întoarceţi, ca să se şteargă păcatele voastre,
  20. Ca să vină de la faţa Domnului vremuri de uşurare şi ca să vă trimită pe Cel mai dinainte vestit vouă, pe Iisus Hristos,
  21. Pe Care trebuie să-L primească Cerul până la vremile stabilirii din nou a tuturor celor despre care a vorbit Dumnezeu prin gura sfinţilor Săi prooroci din veac.
  22. Moise a zis către părinţi: „Domnul Dumnezeu va ridica vouă dintre fraţii voştri Prooroc ca mine. Pe El să-L ascultaţi în toate câte vă va spune.
  23. Şi tot sufletul care nu va asculta de Proorocul Acela, va fi nimicit din popor”.
  24. Iar toţi proorocii de la Samuel şi cei câţi le-au urmat au vorbit şi au vestit zilele acestea. ”

  Apostolul Pavel spune ca noi ne facem urmasii lui Avraam prin credinta nu prin trup”. Să ştiţi, deci, că cei ce sunt din credinţă, aceştia sunt fii ai lui Avraam. „(Ga 3,7)
  De ce nu se fac jidovii de azi urmasii acelor iudei care l-au ucis pe Hristos, daca au adoptat aceeasi invatatura ca si ei?

 51. Dan Ghenea zice:

  @dante
  „Inteleg tot” – cata vanitate!
  Nu pun nici o clipa la indoiala Crezul (dumneavoastra ati ales sa intelegeti asta). Inteleg ca Sfintii Parinti au fost calauziti de Sfantul Duh si, luminati de acesta, au ales ce trebuie sa cuprinda Crezul. Implicit, au ales si ce NU intra in Crez. Nu inseamna ca nu e adevarat tot ce scrie in Biblie ci doar ca esenta credintei (cea limpede dezvaluita, neinterpretabila) se afla in Crez. Deci nu puteti sa spuneti ca nu sunt crestin doar pentru ca nu interpretez ca dumneavoastra un anumit pasaj din Evanghelie. Poate ca aveti dreptate. Poate ca nu, Dar disputa nu priveste un articol al Crezului, cel pe care il rostim la Botez. Si da, este un punct de credinta faptul ca Iisus s-a rastignit pentru pacatele noastre. Haideti sa ne uitam in curtea noastra si sa nu pasam prea repede raspunderea prin metoda veterotestamentara a tapului ispasitor.
  Nu vad nici un rand in care am promovat sincretismul religios.

 52. dante zice:

  Un singur lucru nu vrei sa intelegi si anume, evreii nu pot fi exonerati de pacatul stramosesc, decit prin pocainta si totodata recunoscindu-l pe Hristos ca Mesia. E simplu si clar, restul e teoria chibritului. Daca pentru uciderea Lui Hristos nu e de vina decit o mina de oameni si ca atare pacatul nu poate fi decit asupra acestora, nemostenindu-se, atunci Templul iudaic sau, ma rog, ce a mai ramas din el, zidul plingerii, mai este mostenirea actualilor evrei de la innaintasii lor, ca doar nu e construit de catre cei din zilele noastre? Sau, eu ca actual ortodox, imi asum in totalitate invataturile de credinta, mostenite de la Sfintii Parinti, sau ma dezic de unele din ele?
  Ca crestin, trebuie sa stii ca un pacat facut de un inaintas de al meu, se rasfringe peste mine, sau peste copiii mei, fara ca acestia sa aiba vreo vina. Daca asa a hotarit Dumnezeu, cine sint eu sa judec ce e bine si ce e rau.
  In Biblie sta scris: „Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!”, de ce sa rastalmacim aceste cuvinte dupa mintea noastra? Asa au rastalmacit si protestantii si toate cultele aparute ca ciupercile dupa ploaie, dupa schisma din 1054… si au ajuns, unde au ajuns.

 53. adytu22 zice:

  oameni buni haideti sa lasam totul la aprecierea lui Dumnezeu sa nu ne mai dam noi cu parerea de deciziile patriarhilor si a liderilor nostri spirituali ei stiu ce au de facut pentru ca ei sunt mesagerii lui Dumnezeu .Toata aceasta valva si tot acest scandal nu face altceva decat sa acuze pe anumite personalitati de un gest cu care multi nu sunt deacors si nu e drept .Voi toti credeti ca Papa sau Arhiepiscopul Hrisostom si altii care vor urma se trezsc dimineata cu fata la cearsaf si isi propun sa ii exonerese pe evrei pe motiv ca au avut un vis frumos despre ei ? Sa fim seriosi se fac consilii se tine sfat se ajung la niste intelegeri fiecare face de capul lui , exsista sinodul episopilor si in Biserica Romano Catolica si in cea Ortodoxa de asta sunt pusi episcopii acolo ca sa participe cu totii la luarea unor decizii foarte importante ca Patriarhii sunt representantii lor asta este cu totul altceva , uitativa in BOR daca Sfantul Sinod nu este deacord cu unele prevederi patriarhul nu poate face nimic asa este peste tot , spunea cineva ca dupa mintea Patriarhului Daniel si nazistii ar fi exonerati nu fiti ridocoli in Romania BOR din cauza Sfantului Sinod biserica are mari probleme pentru ca singurul lucru care conteaza este cat de multe inmormantari are un preot ca sa nu i se mai dea bani multi la salariu , la cate pomeni se duce si cate nunti face .In timp ce tara sufera economic BOR nu iese la rampa in apararea enoriasilor pentru ca is manjiti toti pana peste cap de fel de fel de pacate si nelegiuiri , lasati totul la aprecierea lui Dumnezeu duceti la indeplinire cuvantul adevarului si limitati-va doar la initiativa de a fi sfinti si totul va fi bine .Omul este parte din dumnezeire si trebuie sa fim asemenea lui Dumnezeu in inima noastra, daca inima noastra este impietrita atunci Cel ce sta la usa si bate nu va intra niciodata daca inima noastra este deschisa Mirele vine la nunta cu mireasa lui ia masa cu noi si apoi ne va lua la el in cer , este foarte important sa intelegem ce vrea Dumnezeu de la noi ca sa stim ce sa ii cerem .Dialogul este menit pentru a face mediere intre semeni indiferent de trecutul lor, prezentul si viitorul sunt importante pentru ca prin present train si in viitor vom locui nu stium unde dar vom vedea „de-as cunoaste toate limbile chiar si pe cele ale ingerilor si de-as putea muta muntii din loc , de mi-as lasa trupul sa-mi fie ars daca nu am IUBIRE nimic nu sunt ” cu sau fara exonerare suntem egali in fata lui Dumnezeu, iar El in nemarginata lui bunatate asteapta ca fiecare dintre noi sa parasim drumul cel larg si neted si sa ne intoarcem pe calea cea ingusta si arida dar sigura spre mantuire .

 54. Dan Ghenea zice:

  De acord cu pacatul stramosesc, toti il avem pana cand il rascumparam prin botez.

 55. MARIUS BARBU zice:

  ALEX Cămila sau camila cum se zice? :)) si apropo sti foarte bine ca in vecernierul uniformizat EREZIE MUZICALA pagina 66 ,troparul Invierii editia a III-a 2002:)) nu scrie nici iudei, nici jidovi decat ostasii de ce ascunzi Adevarul tatal minciunii e satana nu mai canta erezii liniare ca iti atragi blestemul lui Dumnezeu nu mila si iertarea lui cauta Adevarul nu te mai lasa indoctrinat de ecumenistii de la facultate cu dragostea lor ptr. satanism .Ca zicea un parinte :ca cel mai mic rau e cel mai mare si nu mai pune in aceeasi barca pe Decebal cu Ceaşcă un dictator sau si tu iubesti perioada de trista amintire comunista care a facut mult bine Romaniei bagand fete de 14 ani la puscarie ca au dansat la spalator Hora Unirii sangele lor a strigat si la ajuns si o sa ii ajunga pe toti hulitorii MARTIRILOR din inchisorile comuniste …citeste despre Pitesti doar si nu iti mai trebuie altceva

 56. ALEX zice:

  @ Marius Barbu Vad ca nu e suficient ca esti analfabet , esti si cu capul patrat ! Cred ca esti plecat cu sorcova de acum ! Cati ani ai tu ca sa vorbesti de Ceausescu ? Ce stii tu despre acest individ ? Asta a fost pus la inaintare de niste „baieti destepti” care l-au manipulat pe carpaci cum au vrut ! Vad ca preiei si repeti ca un papagal toate tampeniile pe care le debiteaza dusmanii Ortodoxiei ! Precis esti in slujba masonilor ca sa creezi diversiuni cu prostiile tale ! Ti-au spalat satanistii creierul si te-au dat stapanului lor ca sa-i slujesti ! Slujba se tine dupa cartile existente acum si nu dupa cele ce nu mai exista ! Dar e greu pentru un analfabet ca tine sa intelegi „taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta „! Nu-mi mai pierd timpul cu retardati ca tine ! Pune mana pe carte si invata sa te exprimi romaneste , analfabetule ! Tu faci de ras si biserica si neamul romanesc !

 57. ALEX zice:

  @adytu22 Se vede ca ai habar doar de teorie , nu si de practica ! In sinodul BOR , nimeni nu sufla in fata lui daniel ! Ce vrea el sa se faca ,aia se face ! Ceausescu e mic copil pe langa el ! Odata cu plecarea la cele vesnice alui Bartolomeu , nu mai are cine sa-l contrazica pe baniel in sinod ! Asta este ! Pentru ca nu mi-ati postat si interventia anterioare nici nu mai scriu nimic ,dar nici nu va mai citesc !

 58. Grigore zice:

  Intr-adevar una e sa-i omori pe proorocii inspirati de Duhul Sfant si alta e ca masonii sa-l omoare pe conducatorul unei tari, asa cum au fost omorati regii de la revolutia franceza, de la revol bolsevica (tarii rusiei ) devenind o traditie ca cel care conduce sa fie ucis. Inclusiv cei care se opun chiar daca e vorba de milioane de tarani… Pe ceausescu l-au lichidat conspiratorii nu poporul roman desi erau de acord.
  2 Daca vezi ca sunt scoase pasaje importante si mai ales ca actiune a grupurilor de influenta, atunci nu e bine. Orice cuvant scos din textele sfinte reprezinta ceva rau. Ce credeti cum va fi la judecata pentru cel care s-a conformat, scotand atatea strofe, ascultand de cine? Poate ca cei care au scris in prohod despre jidovi au stiut de ce cunoscand incapatanarea si reaua credinta ura lor invatata de la liderii lor care ii invata sa priveasca cu rautate pe oricine nu e din acelasi neam cu ei. de ce oare o asa intelegere prosteasca si gresita. Razbate de aici ceva conform cu dreapta invatatura…
  – Deci noi NU avem absolut nimic cu acestia nu ii uram pt ca nu avem in fire si stim ca NU E BINE SA FACI ASTA. Ar fi si pacat sa-ti pierzi timpul si linistea pentru unii care s-au indepartat singuri de adevar, cautand bogatia lumii acesteia si obtinand-o. Dar pentru cine a aflat despre locurile din iad unul mai ingrozitor ca altul, priveste cu condescendenta, cu mila, cu parare de rau, toata alergarea asta pentru ce e trecator… Te uiti cum alearga dupa ceea ce de fapt te trimite in iad in chinul vesnic Unii mai considera ca fiind o binecuvantare sa obtii bani din camatarie distrugand natiuni facandu-i pe oameni sa plateasca ani intregi datoriile facute la acesti bogati, care-si vor ridica in final plangand ochii in iad si-i vor vedea pe cei care se vor bucura vesnic la sanul lui Avram. O mai groaznica devenire nici ca se poate, sa faci fapte care CONTRAVIN CUVINTELOR PROOROCILOR , pentru ca acolo e cheia, acestia au aratat starea adevarata in care se gaseau confratii lor. Considera vreun prooroc ca fiind bine sa impovarezi pe altii cu datorii, e deacord Isaia, Ieremia Ezechel cu asa ceva. Nu va dati seama ce cuvinte folosesc impotriva propriului popor, impotriva exploatatorilor de atunci, a celor care acumulau bani obtinuti de la vaduva, orfan, strain, sau cel sarac.
  Si de ce aceste cuvinte extrem de dure la adresa poporului de atunci… pentru ca stiau ca Dumnezeu nu accepta asa ceva , asemenea oameni ai banului, (indiferent din care neam) nu sunt primiti Acei inspirati de Duhul Sfant vedeau orientarea gresita spre bogatie si nu numai, si poate ca plangeau vazand ca omul a fost facut pentru a se bucura in rai, dar daca nu face ce trebuie, nu ajunge acolo, iar actiunea celor din acele vremuri era una neplacuta proorocilor inspirati de insusi Dumnezeu. Aici e dovada de netagaduit, sutele de versete cu mustrari la adresa celor de atunci. Trista soarta, pentru conducatorii de multinationale, de banci, pentru conspiratorii care dau legi anticrestine folosindu-se de mai marii lumii… Nu-ti inspira decat mila, poti sa urasti asemenea rataciti ? NU, ci urasti DOAR PACATUL facut si te feresti sa nu ajungi si tu sa-l faci. Mai bine te rogi, pt unii care contrazic prin purtare cuvantul mustrator al proorocilor.

 59. admin zice:

  @Alex
  comentariul tau a intrat automat la spam, dar nu stim cauza

 60. adytu22 zice:

  sincer atitudinea BOR ma deranjeaza foarte tare pentru ca nu numai patriarhul este vinovat dar si sinodul sinodul conduce patriarhia nu patriarhul . Patriarhul are si el partea lui de vine insa daca membrii sinodului isi doresc ceva patriarhul ce opunere poate sa manifeste .Daca Bartolomeu avea influenta in sinod dece ceilalti episcopi nu pot avea inseamna ca se manaca intre ei .din partea mea nu au decat insa este dureros pentru o tara crestina unde capii bisericii sa ramaan nepasatori la situatia din tara in conditiile in care BOR este cea mai bogata institutie din tara

 61. clement zice:

  Domnilor, cine l-a pus pe arhiepiscopul acesta sa semneze un asemenea document?
  Este jignitor sa faci pact cu reprezentantul unei comunitati care a recunoscut drept Mesia tot soiul de zarghiti :un rabin cabalist, un apucat care a trecut la islam si la al carui mormant se duc si in zilele noastre sa puna biletele si pietricele, evrei din intreaga lume.
  In curand judeii, vor cere sa scoatem din Scrierile Crestine referirile la uciderea Sfantului Stefan sau a Sfantului Apostol Iacob, condamnat la moarte prin lapidare de catre Tribunalul Religios.
  Ne dau voie israelitii sa vorbim despre pogromul si prigoana la care au fost supusi crestinii dupa rastignirea Mantuitorului?
  Prin pogrom se intelege, de regula, persecutarea brutala a evreilor. Este deci logic sa vorbim si noi despre persecutarea crestinilor de origine evreiasca, de catre evreii de credinta judaica.
  Sa faca bine sa se duca Patriarhul Daniel, de pilda, cu jalba-n bat si sa pretinda scuze din partea poporului lui Israel, pentru prigonirea crestinilor.

 62. clement zice:

  Mahmoud Abbas, Presedintele Autoritatii Palestiniene, cu prilejul arborarii drapelului tarii sale astazi, la Paris, a cerut ca Biserca nasterii Domnului sa fie recunoscuta ca monument al patrimoniului umanitatii, de catre UNESCO.
  Oare cum s-or simtii Patriarhii, Cardinalii, Papa?

 63. adytu22 zice:

  cum sa se simta in nici un fel din contra cred ca o sa aprecieze aceasta initiativa

 64. clement zice:

  @adytu22
  Vreau sa cred ca majoritatea celor care scriu aici este de buna credinta.
  In viata aceasta nu vom reusi a patrunde sensul complet al scrierilor crestine, dar este bine ca ne straduim.
  Exclamatia Mantuitorului de pe Cruce: „IARTA-I TATA CA NU STIU CE FAC” ii cuprindea pe cei ce l-au respins, tradat, condamnat si chinuit , PANA IN ACEL MOMENT.
  Dupa Inviere insa, cand s-a facut practic dovada ca Iisus este Hristosul, ce iertare se mai putea acorda celor care perpetuau tradarea?
  Cat despre iertare in general, cifrele din textul evanghelic nu sunt spuse de dragul unei eventuale rime sau figuri de stil. In mistica judaica 7 reprezinta forta divina absoluta si la acest lucru face referire Petru.
  Mantuitorul cere ca iertarea pacatosilor care isi recunosc greselile sa se faca de 70 de ori cate 7, adica din iubire, peste limita fixata de judaism dar nu, la infinit. 7×70=490, 4+9=13, 1+3=4.
  4 este cifra care corespunde limitei.
  Umanitatea, dupa invierea Mantuitorului se impunea sa isi defineasca conceptele de libertate si iertare prin raportarea la conceptele de iubire si constiinta. Probabil ca Arhiepiscopul Hrisostom a ajuns la o interpretare a moralei cresine, diferita de a majoritatii teologilor si credinciosilor ortodocsi.

 65. adytu22 zice:

  poi te contrazici singur iertarea din iubire e cunva iubire limitata peste limita fixata de judaism specifica cunva limita nu cred ,,,,,,,,,,,,,,70 de ori cate 7 inseamna de 70 de infinite inmultite cu 7 . 7 insemna perfectiune apsolut , divin o cifra codata ce in simbolistica providentiala inseana nemarginirea si fiinda nu este posibil 70 de infinite inmultite cu 7 asta inseamna ori de cate ori iti greseste cine de fiecare data la ori ce pas ai datoria sa il ierti asta nu inseamna ca daca tu ierti pe cineva Dumnezeu trebuie sa ierte si el .Fiecare pacat comporta o vina si o pedeapsa cad ierti pe cineva sau cand te spovedesti doar vina se absolva pedeapsa trebuie sa o faci ori pe acest pamant ori pe lumea cealalta insa pana atunci trebuie sa iertam de fiecare data .Ce castiga cineva daca ii considera pe evrei criminali in timp ce fiecare crestin cu fiecare pacat cu fiecare dusmanie si neiertare rastigneste pe Mantuitor fara mila si remuscari ? 70 de ori cate 7 inseamna ca trebuie sa ierti (de 7ori)cu o forta divina si apsoluta forta care se gaseste in sufletul care nu si-a pierdut harul sfintitor inmultita cu 70 adica de 70 de ori la infinit .Ce e mare scofala si atata bataie de cap .Si d eunde stii tu ce a fost in mintea Mantuitorului pe lemnul crucii eu pot sa zic altceva “IARTA-I TATA CA NU STIU CE FAC” poate insemna iarta-i pe cei de acum iarta-i pe cei ce vor veni iarta-i pe cei pe care ii voi intalni in iad cand voi muri si apoi ii voi invia , mi-e mi se pare mult mai corecta acesta varianta Dumnezeu nu este exclusivist sau impartial , Dumnezeu nu face discriminare intre suflete insa dreptatea lui nu cunoaste margini ale intelepciunii , intelepciune de care foarte multi dintre noi oamenii ducem lipsa cu desavarsire pentru ca ne preocupam de lucruri nesemnificative si neimportante pentru viata si mantuirea noastra in loc sa incercam sa vedem ce alternative gasim ca sa ne scapam sufletul de focul iadului .

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s