Parintele Cleopa ne vorbeste despre dreapta credinta a neamului romanesc. Vesnica pomenire la 13 ani de viata alaturi de sfinti

Sa stiti ca radacina si viata poporului nostru, inaintea lui Dumnezeu, este credinta cea dreapta in Hristos, adica Ortodoxia. Noi ne-am increstinat de aproape doua mii de ani, din timpul Sfantului Apostol Andrei.

Colonistii romani, carora le-au predicat Sfintii Apostoli Petru si Pavel la Roma si cei din Grecia, cand au venit aici cu legiunile romane, au adus credinta ortodoxa. Eram daci pe atunci; stramosii nostri dacii si romanii, de la care am ramas noi romanii. De atunci, de cand am primit sfanta si dreapta credinta in Dumnezeu, poporul nostru a avut viata. Pana atunci a fost mort; numai cu trupul era viu, iar cu sufletul era mort. Viata poporului roman este dreapta credinta in Iisus Hristos. Bagati de seama ! Ca popor crestin de doua mii de ani de cand suntem noi, am avut toata administratia noastra si toata traditia noastra sfanta. Sa tinem cu tarie la credinta Ortodoxa.

Ati vazut dumneavoastra, de la primii voievozi crestini ai romanilor, de cand sunt cele trei Tari Romane, Moldova, Muntenia si Ardealul, toti au fost crestini ortodocsi.
Ati vazut pe Mihai Viteazul ? Mama lui a fost calugarita. Du-te la Manastirea Cozia si vei vedea langa Mircea cel Batran, care a intemeiat aceasta manastire ca-i inmormantata acolo, o lespede de piatra pe care scrie : ” Aici odihneste Monahia Teofana, mama lui Mihai Viteazul „. Ai auzit ? El domn peste trei principate si mama lui calugarita. Apoi si Stefan cel Mare. Du-te la Manastirea Probota, unde este ingropat Petru Rares, facuta de el. Vei vedea langa dansul scris : ” Aici odihneste roaba lui Dumnezeu, Monahia Maria Oltea, mama lui Stefan cel Mare „. Ei domni si mamele lor calugarite ! Vedeti voi cata unire era intre credinta si conducere atunci ? Cel ce conducea tara avea mama calugarita si frate calugar. Asa trebuie sa murim !

Au cunoscut ca totul este desertaciune. Da, erau adevarati domni. Oricat ar fi, viata asta este umbra si vis ! Este o scurta trecere ! Dar eu cand mor, ma duc la o viata care nu are sfarsit. Cine are sa se roage pentru mine ? Asa cugetau inaintasii.

Ai vazut ca toti isi faceau cate o manastire si mormant in manastire ? Fericiti si de trei ori fericiti au fost domnii nostri ortodocsi : Stefan cel Mare si Sfant, la Putna; Ieremia Movila si Gheorghe Movila, la Sucevita; Petru Rares, la Probota; Lapusneanu, la Slatina; Alexandru cel Bun, la Bistrita; Mircea cel Batran, la Cozia. Ai auzit unde era inima lor ? Unde este inima ta, acolo va fi si comoara ta. Pentru aceea au facut ei manastiri, ca sa fie pomeniti sute de ani la Sfanta Liturghie.
Stefan cel Mare n-a fost baptist ! Mircea cel Batran n-a fost evanghelist sau adventist ! Alexandru cel Bun n-a fost martorul lui Iehova; nebunii astia care au iesit acum. Nici o secta nu exista in tara noastra pe atunci. Acestia vin din strainatate, platiti de masoni, sa ne strice dreapta credinta si originea noastra si radacina noastra de popor ortodox.
Ce spune Sfantul Efrem Sirul ? ” Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai „. Acestia sunt inaintemergatorii lui Antihrist. ca Mantuitorul a spus la Efeseni, prin Apostolul Pavel : Biserica este Trupul lui Hristos, iar cap al Bisericii este Hristos. Fiecare sectar care s-a despartit de Biserica, s-a despartit de Hristos. Este om al satanei.

Evanghelia spune : In vremea de apoi vor iesi hristosi mincinosi si pe multi vor insela. Paziti-va de sectari, care dau brosuri prin trenuri, prin gari si prin cutiile de posta si unde vad oameni, dau gratuit otrava lor. cand vei vedea o carte ca nu are aprobarea Sfantului Sinod si nu are cruce pe ea, da-o pe foc, chiar Biblie daca este ! Daca-i sectara si scrie sa nu va mai inchinati la icoane, da-o pe foc ! Nici un pacat nu ai ! Aceasta este otrava semanata de inaintemergatorii lui Antihrist. Toate sunt otrava.
Sa tineti credinta pe care ati supt-o de la piepturile maicilor voastre ! Sa tineti credinta pe care o avem de doua mii de ani ! Nu va luati dupa slugile satanei, care vin din Apus cu milioane de dolari. Ei cumpara pe cei prosti si nelamuriti in credinta, sa rupa unitatea si sufletul poporului roman si vor sa faca cele mai mari erezii si nebunii in tara asta.
Paziti-va de nebunii acestia ! Au case de rugaciuni, dar acolo-i casa satanei. Unde nu sunt preoti si arhierei, nu este Hristos. Ca Mantuitorul a spus asa la Apostoli : Luati Duh Sfant ! Carora le veti ierta pacatele, iertate vor fi. Iar carora le veti tine, tinute vor fi.Nu la sectari le-a spus acestea, ci la Apostoli, la episcopi si la preoti. Caci Apostolii, prin punerea mainilor si prin succesiunea apostolica, au dat darul Duhului Sfant la toti preotii din lume, prin hirotonii.

Deci, bagati de seama, ca sectarii nu au ierarhie canonica; n-au pe Duhul Sfant in ei; n-au cele sapte Sfinte Taie, nu cinstesc pe maica Domnului si Sfanta Cruce si nu au mantuire. Auzi ce spune Apostolul Pavel ? Luati aminte de voi si de turma voastra, intru care v-a pus pe voi Duhul Sfant pastori, zice la preoti si la arhierei.
Celor doisprezece Apostoli, pe care i-a ales Hristos, cand S-a inaltat la cer, le-a spus : Stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus !Si la Duminica Mare, dupa zece zile, a venit peste ei Duhul Sfant de sus, in chip de limbi de foc. Pe urma, vorbeau toate limbile de sub cer. Si dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, i-a trimis, zicand : Mergand, propovaduiti Evanghelia la toata lumea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cine nu, se va osandi. Deci, Biserica lui Hristos are ierarhie canonica, Duhul Sfant este in Biserica si cap al Bisericii este Hristos. Toti sectarii care s-au rupt de Hristos si nu merg la Biserica, sunt fiii lui Antihrist si inaintemergatorii satanei. Sa nu va luati dupa ei ! Sa nu spuneti ca nu v-am aratat adevarul !

Sa tinem credinta noastra pe care au tinut-o toti voievozii nostri si toti protoparintii nostri si toti romanii cei adevarati. Daca vrei sa fii fiu adevarat al lui Hristos si al Tarii Romanesti, sa tii credinta cea dreapta, ortodoxa, care o tinem de doua mii de ani. Daca nu, nu esti fiu al lui Hristos si al Bisericii, si esti strain de neamul romanesc. Nu poti fi cetatean crestin si roman, daca nu ai dreapta credinta in Hristos. Esti strain. Nu esti fiu al tarii. Ca fiu adevarat al Romaniei este cel care-i ortodox, pentru ca Biserica Ortodoxa predomina in tara noastra de doua mii de ani. Iar pe cei care-s sectari sa nu-i primim in casele noastre.

Iar cei care au confesiuni aprobate de stat, cum sunt catolicii si lipovenii, treaba lor. Aceia sunt cu credinta lor. Dar acestia care s-au rupt din Biserica Ortodoxa si s-au facut sectari, nu sunt fii adevarati ai tarii noastre, nici ai Bisericii, ci sunt inaintemergatori ai satanei. Asa sa stiti. Sunt prooroci mincinosi care vor sa va rupa credinta si sa duca la pierzare, poporul nostru bland. Tineti dreapta credinta si nu ascultati de ei!

Tara noastra romaneasca a fost ortodoxa dintotdeaunua si trebuie sa tina linia Ortodoxiei. Ortodocsi ne-am nascut de la origine, de la colonizarea Daciei, ortodocsi am trait timp de doua mii de ani si ortodocsi trebuie sa stam pana la moarte. Asta este adevarata credinta ortodoxa a Romaniei. Nu primiti nimic din afara, ca toti vor sa ne strice unitatea neamului, a credintei si a Bisericii. Toti acestia sunt vrajmasii Crucii lui Hristos.


Noi, dintru inceputul plamadirii acestui neam, asa ne stim, romani si crestini ortodocsi. Asa ne-am nascut si avem datoria sa pastram curat si deplin ce am mostenit de la strabuni, ca de la Dumnezeu. Dar noi, obste ortodoxa romana, sa nu uitam niciodata evlavia, ravna si jertfa domnitorilor, stramosilor si parintilor nostri, cu care ei au aparat de-a lungul aproape a doua mii de ani, patria si aceasta credinta care le-au fost date drept sfanta mostenire de la Domnul nostru Iisus Hristos, prin Duhul Sfant in Biserica Sa dreptmaritoare.

Nu vrem sa stricam linistea nimanui in cele ale constiintei, dar nici nu vrem a ne departa si a parasi mostenirea strabuna in care noi simtim ca sta unitatea adanca a neamului nostru.

Pentru noi, patria si ortodoxia sunt „gradina Raiului” data noua de Dumnezeu sa „lucram in ea si sa o pazim” (Facere 2,15) cu sfintenie.

Sa stiti ca nu toata credinta in Dumnezeu este buna. Auzi ce spune marele Apostol Pavel: Fiule Timotei, sfatuieste pe crestini sa fie sanatosi in credinta. Poate sa creada cineva in Dumnezeu si credinta lui sa nu-i aduca nici un folos, daca nu crede cum marturiseste Biserica, adica credinta adevarata Ortodoxa. Si dracii cred in Dumnezeu! Nu spune Apostolul Iacob (cap. 2,19) ca si demonii cred si se cutremura? Dar la ce le foloseste diavolilor credinta, daca ei nu fac voia lui Dumnezeu?

Primul fel de credinta este credinta dreapta, adica ortodoxa, singura care este lucratoare si mantuitoare.

Apoi este credinta schismatica. Schismatici sunt acei cu stilul vechi de la noi. Ei au credinta ortodoxa, exact ca noi, dar fiindca nu asculta de Biserica, se numesc dezbinati de Biserica. Sunt afurisiti de Biserica, pana vin si se intorc inapoi, sa asculte de Sfantul Sinod.

Credinta schismatica este si credinta catolica, care inseamna universala, dar nu mai este dreapta, adica ortodoxa, caci au schimbat unele dogme stabilite de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti la cele sapte Sinoade Ecumenice. Din aceasta cauza ei s-au rupt de credinta si de crezul ortodox si cred in Papa.

Apoi este credinta eretica. Si sectarii cred, dar asta este credinta eretica. Daca cineva stramba credinta ortodoxa, ea nu mai este dreapta si nu-i placuta lui Dumnezeu. Ca marele Apostol Pavel spune asa: Pace peste cei ce vor umbla cu dreptarul acesta – adica cu dreapta credinta -, si peste toti alesii lui Dumnezeu. Si iar zice: Fiule Timotei ,lupta-te ca un bun ostas al lui Iisus Hristos, ca cine nu se lupta dupa lege, nu se incununeaza (2 Timotei 2, 5).

Deci este o lupta si o credinta lucratoare, cand se face dupa legea lui Dumnezeu. Aceasta este credinta dreapta. Iar daca nu-i credinta dreapta, aceea este credinta eretica sau schismatica sau stramba, adica cu abatere de la dreapta credinta ortodoxa.

Protestantii zic „Sola Fide”, mantuirea numai prin credinta. Omul se mantuieste numai prin credinta, fara fapte, zic ei. Oare nu auzi ce spune Apostolul Iacob? Credinta fara fapte este moarta (cap. 2, 20) precum si faptele fara credinta. Deci credinta care nu este unita cu faptele bune nu este mantuitoare; caci si diavolii cred, dar nu fac voia lui Dumnezeu.

Ati auzit ce spune marele Apostol Pavel? Acea credinta este mantuitoare, care se lucreaza prin dragoste. Credinta cunoscatoare au si dracii, iar credinta lucratoare o au numai crestinii cei buni. Credinta care este impodobita si imbracata cu fapte bune este credinta lucratoare, care aduce mantuire sufletului. Numai credinta care se lucreaza prin dragoste, numita credinta ortodoxa lucratoare, il poate mantui pe om.

Deci, sa nu va inselati cu ideile sectarilor, care vin din sanul Bisericii Protestante, care zic ca numai credinta, adica „Sola Fide”, ajunge pentru mantuire, si ca pot sa-si faca de cap, ca n-au nevoie de sfat. Sau „Sola Gratia”, care inseamna mantuirea prin har. Nu este adevarat!

A zis Apostolul: In dar suntem mantuiti? Da. Dar acelasi apostol care a spus aceasta, a spus si: Toti vom sta in fata divanului lui Iisus Hristos, ca sa luam fiecare dupa cum a lucrat, dupa faptele lui. Ai auzit ca cere fapte?

Si Mantuitorul spune in Evanghelie: Cand va sedea Fiul Omului pe scaunul slavei Sale… si va rasplati fiecaruia dupa faptele lui; si in psalmul 61 zice: Ca Tu vei rasplati fiecaruia dupa faptele lui. Auzi ce le spune lor Hristos? Toata fapta buna sau rea, o va trage Dumnezeu la judecata. Si in multe parti ale Scripturii veti gasi aceasta. Deci, numai credinta dreapta este mantuitoare, daca este unita cu faptele.

Auzi ce spune Sfantul Apostol Iacob: Daca ar veni cineva la voi si ar fi goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele si v-ar cere ajutor, si le-ai zice: Du-te, frate! Mergi in pace! Dumnezeu sa te hraneasca; Dumnezeu sa te faca sanatos, Dumnezeu sa te primeasca, dar nu i-ai dat nimic, care ar fi folosul? (Iacob 2, 14-17). Fereasca Dumnezeu! Dumnezeu putea sa-l miluiasca fara sa-l trimita la tine. Dar l-a trimis la tine sa vada dragostea ta; sa vada credinta ta; ca tu vrei sa-l ajuti, sa-l hranesti, sa-l primesti ca pe un strain in casa ta si sa-l adapi.

Deci, credinta ortodoxa unita cu fapta buna este credinta mantuitoare. Iar acea credinta in care nu-ti pasa de durerea aproapelui tau, este credinta stearpa, nelucratoare si nu aduce mantuire, caci credinta fara fapte este moarta.

Credinta mozaica, este credinta evreilor primita prin proorocul Moise. Ei nu cred in Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, refuzand Legea cea Noua adusa de El si de aceea prigonesc pe crestini.

Alta credinta este credinta pagana, a celor ce nu cred in adevaratul Dumnezeu. Cele mai mari religii pagane sunt: mahomedanismul, budismul, brahmanismul, parsismul, hinduismul, sintoismul etc. Ei se inchina la alti Dumnezei, care sunt idoli sau diavoli. Ce zice psalmistul David? Idolii paganilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti; gura au si nu vor grai . .. si celelalte. Deci, cine crede in alti dumnezei si nu se inchina Dumnezeului Celui in Treime, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Dumnezeu care a facut cerul si pamantul, acela are credinta pagana.

Credinta crestina poate fi uneori superstitioasa, alteori fanatica. Oamenii care cred in vrajitorii, in descantece, in vise, in vedenii si alte naluciri, acestia sunt oameni superstitiosi si au credinta bolnava sau stricata.

N-ai vazut ce spune Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah, la capitolul 34? Precum este cel ce alearga dupaavant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise. Ca pe multt visele i-au inselat ss au cazut cei care au nadajduit in vise. Cel ce crede in vise este asemenea celui ce merge la vrajitori.

Dar ce este credinta fanatica? Credinta care nu are la baza dreapta socoteala. Are un elan in toate: posteste prea mult, se nevoieste prea mult, o ia strasnic cu postul, cu milostenia, cu lepadarea de sine, cu metaniile si n-are un bilant, n-are o dreapta socoteala. Vorba proverbului: „N-o lua lata, ca ramane negrapata!”

Credinta fanatica stii cum este? Cum ai incarca o masina cu fel de fel de bunatati si pe urma i-ai da drumul la o vale mare fara frana. Se duce si unde ajunge, se rastoarna. Gata! Asa-i credinta fanatica.

Nu asa! Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: „Nu te abate nici la dreapta nici la stanga. Calea de mijloc este cale imparateasca”. Deci, este o credinta care nu are echilibru, o credinta fara dreapta socoteala se numeste fanatica. O ia intr-o parte si mai incolo se rastoarna.

| Sfaturi ortodoxe

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Parintele Cleopa ne vorbeste despre dreapta credinta a neamului romanesc. Vesnica pomenire la 13 ani de viata alaturi de sfinti

 1. Ioan C. zice:

  Dumnezeu sa-l odihneasca intru Imparatia Sa, cu toti dreptii.

  Parinte Apologeticum, te rog sa ma stergi de la lista de bloguri, intrucat mi-am inchis blogul.
  Voiam doar sa-mi fac mai cunoscut Indrumarul biblic, dar acuma cred ca nu mai e nevoie,
  si ca sa fiu sincer, nu sunt preot, deci poate nu mi se cade sa vorbesc prea mult din Scriptura.

 2. Petru zice:

  Vesnica pomenire parintelui Cleopa.

 3. Psalmul50 zice:

  „Mosul putregai” e de mult in RAI.

  Rabdarea si Dreapta Credinta ne-a invatat tot timpul, iubitul nostru parinte Cleopa.
  Roaga-te pentru noi Cuvioase Parinte!

 4. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (05.12.2011) « Saccsiv's Weblog

 5. grigorio zice:

  oare parintele Cleopa nu greseste spunind ca biserica catolica este schizmatica?
  cite erezii are: -adaosul filioche
  -primatul papal
  -purgatoriul
  -botezul prin stropire si turnare si altele
  in cosencinta biserica catolica este eretica

 6. admin zice:

  Parintele se refera la faptul ca mai intai s-a rupt de Biserica la 1054, prin schisma. Apoi au intrat in cadrul adunarii catolice fel de fel de erezii si satanisme.

 7. grigorio zice:

  dar a spune dupa aproape 1000 de ani ca biserica catolica este schizmatica nu este corect.
  din materialul prezentat mai sus parintele nu arata ca se referea la momentul schizmei din anul 1054

 8. Fabian zice:

  @grigorio:
  Acum te iei de par. Cleopa ca a gresit, poate ne dai niste lectii de Ortodoxie ca saracu pr. Cleopa nu era cunoscator. Vei fi mai ortodox ca el, bun de trecut in randul sfintilor!
  Au inceput lupii in piei de oaie sa loveasca in duhovnici, au inceput cu Arsenie Boca, altii cu Arsenie Papacioc, Staniloae (vezi pr. Timotei care da lectii de ortodoxie cand e pe dinafara ei!) iar acum continua cu pr. Cleopa.
  Pigmei jalnici si mizeri, ar trebui sa va rugati lor sa va ierte, nu sa dati VOI lectii de Ortodoxie unor duhovnici plecati dintre noi. Cred ca si lui Hristos i-ati gasi vreo greseala dac-ar trai pe pamant.
  Desigur, nimeni nu-i infailibil, fara greseala.
  Dar a corecta pe pr. Cleopa sau Arsenie Boca tu, prapadit de anonim crestin fara minte, seamana cu a incerca sa muti marea intr-o gropita facuta de tine.
  De unde atata lipsa de rusine inselatilor si falsilor crestini?

 9. grigorio zice:

  @fabian
  Ma asteptam la un raspuns incit sa ma lamureasca cineva din punct de vedere al adevarului. Asemenea cuvinte urite se spun numai de oameni care nu au bun simt. Pacat, acest site este ortodox si trebuie sa fie un dialog in limitele bunei cuviinte si a respectului.
  Cuvintele exprimate de tine(lupi in pei de oaie, pigmei jalnici, prapadit, fara minte etc), le folosesc numaide oameni mai „putin pregatiti”.
  Iertati-ma!

 10. Fabian zice:

  Bun simt nu ai cand te iei de duhovnici; nu atunci cand ti se spune ca n-ai bun simt pt ca esti nesimtit fata de ei… E o diferenta.
  Ar trebui sa-ti vezi bârna din ochii tai nu paiele din ochii duhovnicilor. Asta am incercat sa-ti spun. Par. Cleopa spunea sectarilor „draci fara coarne”. O fi fost lipsit de bun simt?
  Intelege ce vrea fiecare.
  Dar cand te legi de duhovnici trebuie luat ciomagul ca nu merge altfel cu cei nesimtiti.

 11. Fabian zice:

  @grigorio
  Aaaaa, deci nu suferi ocara celor din jur, dar judeci un duhovnic pt un cuvant (schismatic/eretic)!
  Deci problema se pune de principiu: un duhovnic ca pr Cleopa sau Arsenie nu poate fi tras de sireturi de un neica nimeni cand viata si sfarsitul le-au fost de sfinti, semne si minuni dupa moarte, minuni la mormant si considerati printre cei mai mari duhovnici ortodocsi ai veacului XX. Nu realizezi ca esti caraghios judecandu-l pt un cuvant spus intr-un anume context, el care a convertit in 3 ore un autocar de baptisti veniti la Sihastria??
  Nu realizezi ce jalnici pigmei suntem sa-l judecam pe el??

 12. grigorio zice:

  @fabian
  Esti acelasi. (nu ma mira)

 13. Ihtis zice:

  Parintele Cleopa e Lumina si Simbolul Ortodoxiei Romanesti !

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s