Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Hramul Manastirii Petru Voda

Predica Parintelui Sofian Boghiu

Frati crestini,
Vreau sa va spun doua-trei lucruri despre acesti sfinti arhangheli, despre cerul care este plin de arhangheli si de ingeri.

Cei doi arhangheli, Mihail si Gavriil, de-a lungul istoriei neamului omenesc, s-au aratat de multe ori in viata oamenilor.

Sfantul arhanghel Mihail: prima data cand se stie despre el, era momentul infatisat din aceasta icoana, adica atunci cand puterile raului, acelui Lucifer care a fost ingerul luminii, mai marele ingerilor din ceruri, i-a venit un gand vrajmas in inima lui, un gand trufas: sa se inalte, sa-si puna scaunul mai presus de scaunul lui Dumnezeu. Ce gand viclean si rau! Si in clipa aceea s-a prabusit.

Si a aparut Sfantul arhanghel Mihail care a strigat din inaltimile cerului: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!” – cuvinte rostite in mijlocul Sfintei Liturghii. El striga aici, in centrul acestei icoane si in jurul lui sunt cetele celorlalti arhangheli.

De atunci, de-a lungul istoriei neamului omenesc, Sfantul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevarat, ingerul dreptatii sau al legii dumnezeiesti, s-a aratat de foarte multe ori, in Vechiul Testament si in Noul Testament. Intervine in fata ostirilor dusmanilor, aparand pe cei care cereau lui Dumnezeu ajutor. Sunt multe cazuri de interventii in Vechiul Testament. In Noul Testament, arhanghelul Mihail apare la Invierea Domnului si el ridica piatra de pe usa mormantului. Si dupa aceea continua sa se arate si sa vesteasca oamenilor voile lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil este arhanghelul bucuriei; chipul lui frumos, fiinta lui duioasa si buna, totdeauna aduce vesti de bucurie. Incat in Vechiul Testament, Sfantul Arhanghel Gavriil a binevestit nasteri de profeti: el vesteste pe Ana, sotia lui Elcana, ca va naste pe Samuil profetul. Dupa aceea, aproape de noi, de Noul Testament, Sfantul Gavriil vesteste pe Zaharia si pe Elisabeta ca vor naste prunc, pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul arhanghel Gavriil se arata Maicii Sfinte, Sfintei Fecioare Maria si ii vesteste nasterea lui Iisus Hristos Emanuil. Si dupa aceea, arhanghelul Gavriil ocroteste pe Maica Domnului in Templu, in timpul copilariei sale. Si de-a lungul istoriei Noului Testament, de asemenea se arata de multe ori acest arhanghel al bucuriei.

Frati crestini, in ierarhia aceasta cereasca, arhanghelii sunt numai o ceata. Sunt de fapt trei triade, adica trei grupuri de cate trei. Cea mai de sus triada este a tronurilor ceresti, serafimii si heruvimii; a doua triada este a puterilor, domniilor si incepatoriilor (adica sefii arhanghelilor); mai jos, arhanghelii si ingerii.

Cei de sus, triada din apropierea Sfintei Treimi, in iconografie sunt infatisati fara trup omenesc. Serafimii si heruvimii sunt infatisati cu sase aripi, heruvimii si cu ochi multi, iar tronurile – niste cercuri ca de foc, cu aripi, plini de lumina si de vapaie (semnul dragostei), care slujesc marelui Dumnezeu, laudat in Sfanta Treime. Ceilalti, arhanghelii si ingerii, toti, cand s-au aratat in istoria neamului omenesc, totdeauna au purtat trup omenesc. Asa apar si Sfantul Gavriil si Sfantul Mihail.

Ca numar sunt mii de mii si zeci de mii si mii de mii. Asa ni-i prezinta Sfantul prooroc Daniel, acel barbat al doririlor, plin de Duhul Sfant si de lumina, acel om bun, cum il numeste imparatul Nabucodonosor, adica un om al lui Dumnezeu cu adevarat. A vazut cerul deschis si acesti ingeri, aceste fiinte ceresti, nenumarate siruri, nenumarate cete care umplu cerul lui Dumnezeu.

Dintre toti acestia, cea mai de jos ceata e ceata ingerilor pazitori ai vietii noastre. De la botez, fiecare din noi avem strajnic un inger pazitor. Acest inger pazitor al fiecaruia din noi este martorul vietii noastre, merge cu noi cand calatorim, sta cu noi cand ne odihnim. E martor la faptele bune si la faptele rele. Cand facem lucruri rele, el plange, se intristeaza, pentru ca stie ce ne asteapta. Cand facem fapte bune, se bucura tare mult de vrednicia noastra.

Pe acesti ingeri pazitori, frati crestini, sa-i chemam mereu in sprijinul nostru, in viata noastra de toate zilele si sa ne gandim ca totdeauna, asa cum constiinta noastra ne spune cand facem bine si cand facem rau, tot asa si acest inger al lui Dumnezeu, ingerul pazitor al vietii noastre, ne inspira gandurile bune, gandurile frumoase, gandurile mantuitoare si simtim in constiinta noastra ca suntem indemnati, imbolditi la un lucru sfant, la un lucru bun. Sa ascultam glasul lui!

Stiu de la mama, care-mi spunea: “Dragul mamei, fiecare din noi avem cate o prezenta, de-a dreapta ingerul pazitor si de-a stanga vrajmasul diavol. Ingerul ne indeamna la bine, vrajmasul la rau”. Sa ne gandim bine la acest lucru, ca-i foarte adevarat. Asa invata si Sfanta Biserica de totdeauna.

Totdeauna avem si un martor rau al vietii noastre care noteaza faptele rele, ne indeamna sa le facem si le noteaza. Si va veni candva cu acest teanc de pacate si rautati ale noastre si le va pune pe cantarul acela al dreptatii dumnezeiesti. Ingerul sfant vine cu faptele bune, daca sunt, insa cel rau vine cu faptele urate si rele si pune si apasa cantarul in jos si coboram si noi in jos.

De aceea, de-a lungul vietii noastre, in amintirea sfintilor arhangheli si pazitori ai vietii noastre, sa ne straduim a face bine, cat putem noi, stiind ca binele nostru se inscrie, se inregistreaza si candva se vor desfasura si aceste secvente din viata noastra buna si vom merge la bine; ca nu cumva facand raul, sa avem parte de vrajmasul care e foarte dornic sa ne tarasca in jos, sa se simta bine ca a mai castigat inca un suflet sau mai multe.

Frati crestini, va indemn si va rog, cititi cat de des canonul catre Sfantul Inger Pazitor, veti simti aievea prezenta lui in cele ce spuneti. Atunci cand vrei sa intretii o prietenie cu cineva, ori ii scrii, ori ii vorbesti, ori ii urezi ceva si atunci se intretine aceasta prietenie cu acea persoana pe care o doresti sa fie aproape de tine, macar in mintea si in inima ta.

Aceste prezente ceresti asteapta si ele sa fie intrebate, sa fie cerute, sa fie rugate, sa fie chemate. Chemati, frati crestini si surori crestine, pe acesti prieteni buni si calzi si duiosi si binefacatori ai vietii noastre, pe acesti ingeri pazitori de-a lungul vietii fiecaruia din noi. Amin!

MIHAI(L) (masc.) – nume teoforic biblic, continuă ebraicul Mīĥa`El, în care se recunosc elementele mi „cine”, ke „ca”, şi El, abreviere pentru Elohim, şi semnifică „cine este ca Dumnezeu?”.

 • Nume calendaristic creştin.
 • Intermediar greco-slav.
 • Forme care au circulat şi circulă la noi, multe cunoscute astăzi ca nume de familie: Mihăilă, Mihailaşcu, Mihu(l), Mihea, Mihoc, Mioc, Mihocea, Mihuţ, Huţu, Mihancea, Mihale, Mihalache, Mihalcea, Mişa etc. Cele mai frecvente forme sunt astăzi: Mihai, Mihnea, Mihaela

GABRIEL, GABRIELA – nume biblic teoforic, reproduce ebric Gabri̅ `El, „Dumnezeu a fost puternic”, format de la radicalul vb. gabar, „a fi puternic” şi El, abreviere pentru Elohim.

 • Nume calendaristic creştin.
 • Intermediar slav.
 • Forme vechi: Gavril, Gavrilă, Gavrea, Gavrin, Havril, Havriş, Gabur, Gabrea. Forme moderne: Gabriel, Gabriela, hipocoristicul Gabi.
Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Hramul Manastirii Petru Voda

 1. Legionarul zice:

  Întru Multi Ani Parintelui Iustin, intru multi ani, obstii manastirii Petru Voda, cred ca e o bucurie de negrait sa fi la sarbatoarea Sfintilor Arhangheli in Manastirea Petru Voda! Nu pot decat sa fiu bucuros ca am ajuns in acel loc, si ma bucur ca as vrea sa ma mai intorc acolo! Dumnezeu sa aiba grija de toti oamenii si sa ne ierte!

 2. Magda zice:

  Ce fericit esti, Legionarule!
  Eu n-am ajuns nici pana acu’…le doresc TUTUROR vietuitorilor de-acolo, in frunte cu Serafimul nostru Pr.Iustin Parvu ai carui ochi heruvimicesti – in ciuda batranetii omenesti – ne priveste cu ochi albastrii de Cer si ne ocroteste cu ale sale aripi duhovnicesti, ocrotitor!

 3. . zice:

  Arhanghelul Mihail. Trebuie sa avem mereu vie in memorie si sa cinstim si Legiunea Arhanghelului Mihail, si sa spunem ,,prezent,, pentru toti cei care au adormit intru Domnul.
  Cu siguranta intre Hramul Manastirii, parintele Iustin si semnificatia teologica pentru Arhangheli exista o legatura iar aceasta ar putea sa o exploreze si sa o aduca la lumina, la cunostinta noastra, doar cineva care are aceeasi traire ca a pr. Iustin.
  La multi ani pentru toti cei ce poarta numele Arhanghelilor.
  bucovineanul

 4. mihaela zice:

  La multi ani ! Gabriel ! :)

 5. Magda zice:

  Avem GAbrieli pe-aici?
  Nu stiam!
  La multi ani!

 6. Ciprian zice:

  Doamne,ajuta!
  Admin, Sfintii Arhangheli sa va fie ocrotitori si mijlocitori ai Imparatiei Ceresti!
  Niste filmari de la Man.Petru Voda ne-ar bucura tare mult sufletele!
  Smerite multumiri!

 7. admin zice:

  multumim Ciprian.
  va fi pusa o inregistrare

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s