Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir sa surpe planurile ecumenistilor de aducerea a papei in Romania

Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci precum mandria lui Lie ai infrant, si la lupta indraznet pe Nestor l-ai facut, asa, Sfinte Dimitrie, roaga-l pe Hristos Dumnezeu, sa ne daruiasca noua mare mila.

VIAŢA SF. DUMITRU IZVORATORUL DE MIR

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.

Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: „Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!

Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir sa surpe planurile ecumenistilor de aducerea a papei in Romania

 1. ovydyu zice:

  asa cum sf mc Dimitrie a surpat inchinarea la idoli sa surpe si venirea inchinatorului antihristului papa de la Roma

 2. Antonia zice:

  E nevoie de pocainta mare si de rugaciune jertfelnica. Pacatul s-a inmultit, iar Dumnezeu ingaduie sa se intample multe lucruri care nu ne plac nici noua. Dar asa vom fi incercati ca argintul in aceste vremuri fiecare dintre noi.

  Daca oficial se pot face greseli, pentru a ne insela, in particular nu avem nicio scuza daca neglijam rugaciunea, de exemplu. Nu avem nicio scuza daca in locul virtutilor ne agonisim vicii si pacate.

  Preasfanta Treime, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Sfinte Ierarhii de Sfinti Ingeri, Tuturor Sfintilor, ajutati-ne sa agonisim pocainta, smerenie, curatie si ascultare de Dumnezeu. Ajutati-ne sa ne pastram credinta ortodoxa. Faca-se, Doamne, Dumnezeul nostru, in toate, voia Ta cea sfanta si nu voia vrajmasilor Tai! Amin.

 3. Petru zice:

  ,,Bucura-te mare mucenice Dimitrie ,…ca cele bune ti-ai ales”.

 4. nikolai zice:

  Pentru cei care nu stiau Patriarhia Romana e in comuniune cu papa Benedict prin faptul ca e in comuniune cu asa numitul „patriarh” de Constantinopol care l-a trecut pe papa in diptice si-l pomeneste la fiecare proscomidie, deci dupa cum spun sf Parinti impartasirea cu ereticii sau simpla lor pomenire la liturghie e una si acelasi lucru. Asadar bor e un soi de greco-catolicism sau cam asa ceva,sau orice numai ortodoxa nu poate fi decat de fatada,acum ca zic unii ca in apostazie cade doar cate un ierarh pe aici pe colo e cat se poate de fals, intreg sinodul e apostat , asta nu e la nivel subiectiv ci obiectiv, doar un singur exemplu e unirea cu monofizitii,document pe care l-a semnat TOT sinodul bor in frunte cu patriarhul filioqist Teoctist. Acelasi lucru l-a facut si patriarhia Antiohiei. Aviz celor care cred ca inca se mai pot impartasi fara nici un fel de problema din mana ereticilor! Cei ce se gasesc in pestera talharilor iau aceasi pedeapsa cu talharii chiar daca ei nu au participat la talharii, spune sf Ioan Gura de Aur. Sa nu mai vorbim de parastasul facut papei de Bartolomeu Anania etc etc etc….

 5. highlander zice:

  Bucura-te Sfinte Mucenice Dimitrie izvoratorule de Mir!

 6. Pingback: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie | MihailAndrei's Blog

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s