Centrul de investigare a crimelor comunismului din Romania va invita la expozitia Numitorul comun: moartea

CENTRUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI DIN ROMANIA
Strada Barbu Vacarescu nr. 301 – 311, etaj 14, Sector 2
CP. 81, Of. Postal 4, Bucuresti
www.condamnareacomunismului.ro

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI – CLUJ
Strada Constantin Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca
MUZEUL NATIONAL AL TARANULUI ROMAN
Soseaua Kiseleff nr. 3, Sector 1, Bucuresti
http://www.muzeultaranuluiroman.ro

– COMUNICAT DE PRESA –

 Vineri, 21 octombrie 2011, ora 15, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Soseaua Kiseleff nr. 3, in Sala Foaier, va avea loc vernisajul expozitiei Numitorul comun: Moartea. Vernisajul va fi urmat de proiectia filmului Patru feluri de a muri, un documentar in regia lui Nicolae Margineanu despre crimele fostului regim comunist.

Expozitia va fi deschisa pentru public in perioada 21 octombrie – 6 noiembrie 2011.

EXPOZITIA: NUMITORUL COMUN – MOARTEA

Expozitia, gazduita de Muzeul Taranului Roman, a fost realizata de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR) si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, beneficiind si de colaborarea Institutului pentru Libera Initiativa si a muzeelor de istorie din Turda si Aiud.

Expozitia prezinta o serie de actiuni de cautare si deshumare a unor opozanti ai regimului comunist, care au fost executati de Securitate, fara judecata, in perioada anilor 1948 – 1952. Aceste actiuni au avut loc in urma cercetarilor de teren si pe baza unor solicitari venite din partea rudelor si urmasilor celor ucisi, fiind desfasurate in perioada anilor 2007 – 2010, la inceput de catre specialisti, arheologi si istorici, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, care a fost infiintat din initiativa domnului Marius Oprea, in decembrie 2005, printr-o hotarare a Guvernului Tariceanu. Schimbarile institutionale intervenite in cadrul acestui institut, in februarie 2010, au facut ca acest tip de investigatii speciale sa fie oprite iar personalul de specialitate implicat sa fie indepartat din cadrul institutiei. Acesti oameni isi continua insa importanta activitate de cercetare, fara nici un sprijin din partea statului, in cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, care a fost infiintat in aprilie 2010.

Cazurile prezentate in cadrul expozitiei cuprind un numar de 22 persoane executate, toate prin impuscare, 21 dintre acestea fiind descoperite si apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localitatilor Halmasau, Nepos (jud. Bistrita-Nasaud), Glodghilesti, Baiesti (jud. Hunedoara), Teregova (jud. Caras-Severin), Rachitele, Santejude-Vale (jud. Cluj), Salciua, Dealul Capsei (jud. Alba), Galgau (jud. Salaj) si mun. Satu Mare. Unul din cazurile prezentate abordeaza problematica unei persoane ucise in satul Musca, com. Lupsa, jud. Alba, al carui mormant a fost cautat in mai multe randuri, insa acesta nu a fost gasit. In locatiile amintite, cei ucisi au fost ingropati fie in gropi individuale (Glodghilesti, Satu Mare, Baiesti, Salciua, Dealul Capsei, Santejude-Vale, Rachitele, Galgau, Musca), sau in gropi comune, cu doua victime (Halmasau / Dealul Sasa-Poieni, Teregova, Santejude-Vale), trei victime (Nepos), sau patru victime (Halmasau).

Expozitia cuprinde obiecte descoperite asupra celor ucisi, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securitati sau facute in timpul actiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumari si interviuri cu rude si urmasi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executati.

Expozitia se adreseaza in primul rand tineretului, elevilor si studentilor, dar si tuturor celor care au cunoscut sau nu in mod direct perioada comunista, insa stiu prea putin sau deloc despre atrocitatile si victimele directe ale Securitatii la inceputurile regimului comunist in Romania.

Expozitia Numitorul comun: moartea, a fost prezentata pana in prezent in urmatoarele locuri din tara si strainatate:

  1. Cluj-Napoca (Muzeul National de Istorie a Transilvaniei): 21 oct. – 8 nov. 2009.
  2. Bucuresti (Muzeul National al Taranului Roman): 11 – 29 nov. 2009.
  3. Alexandria (Muzeul Judetean Teleorman): 14 – 29 ian. 2010.
  4. Giurgiu (Muzeul Judetean Teohari Antonescu): 2 – 16 febr. 2010.
  5. Praga / Cehia (Universitatea Carolina): 22 febr. – 5 mart. 2010.
  6. Alba Iulia (Muzeul National al Unirii): 21 apr. – 4 mai 2010.
  7. Brasov (Muzeul Judetean de Istorie): 14 – 31 mai 2010.
 • Sighetu Marmatiei (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj – Extensiunea Universitara      Sighet): 10 iunie – 12 iulie 2010.
 • Aiud (Penitenciarul din localitate): 02 – 07 august 2010.
 • Aiud (Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii): 15 oct. – 12 nov. 2010.
 • Oradea (Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai ): 19 ian. – 11 febr. 2011.
 • Timisoara (Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran): 11 – 31 martie 2011.

13. Deva (Casa de Cultura Dragan Muntean): 27 mai – 12 iunie 2011.

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Centrul de investigare a crimelor comunismului din Romania va invita la expozitia Numitorul comun: moartea

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.11.2011) « Saccsiv's Weblog

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s