La liceul Andrei Saguna din Brasov noii absolventi sunt obligati sa se „boteze” cu vin in numele lui Bachus si al lui Gambrinus

NEWSBV: “Comanda” – botezul bobocilor sagunisti

Traditionala „Comanda” a sagunistilor brasoveni va avea loc in acest an, maine, 1 octombrie, pentru a se mai prinde vreme buna.

Pe langa marsul elevilor, insotiti de fanfara liceului, sagunistii merg pana in Poiana Brasov, pe drumul vechi, iar la punctul final are loc botezul bobocilor din clasa a IX-a. Botezul inseamna aruncarea bobocilor in aer, trecerea prin tunelul cu bobarnace si apoi botezul cu vin in numele lui Bachus si Gambrinus, anunta Buna Ziua Brasov.

Fiecare nou elev al Colegiului National „Andrei Saguna” primeste apoi cate o porecla si un cadou sau a unui insemn simbolic al apartenentei lor la grup.
Plecarea din fata Colegiului „A. Saguna” va fi la orele 9.00, moment in care fanfara liceului va canta melodiile traditionale ale liceului. Apoi elevii vor pleca in coloana pe str. Prundului, iar in Piata Unirii fanfara va canta din nou. Coloana de elevi se va indrepta apoi spre Pietrele lui Solomon si va incepe urcusul pe drumul vechi spre Poiana Brasov.

Mai multi elevi s-au plans ca desi au refuzat asa zisul „botez”, pana la urma au fost obligati, chiar fortati sa-l accepte. Asa ceva incalca grav libertatea de constiinta garantata fiecarei persoane in primul rand de Dumnezeu si apoi de constitutia tarii. Va rugam sa ne trimiteti mai multe astfel de marturii pentru a determina inceperea unei anchete pe acest subiect. Teologii sunt rugati sa ne spuna ce implicatii are un astfel de ritual.

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la La liceul Andrei Saguna din Brasov noii absolventi sunt obligati sa se „boteze” cu vin in numele lui Bachus si al lui Gambrinus

 1. fanu zice:

  să ne explice mai ales teologii din Braşov

 2. colaps zice:

  Cum Doamne iartă-mă să fie forţaţi ? Au fost ameninţaţi cu exmatricularea, cu bătaia ?? Ian te uită la ei la ce s-a ajuns.

  Păi în faţa liceului statuia Sfântului Arhimandrit Andrei Şaguna şi elevii sunt „forţaţi” să se boteze în numele idolilor.

  Cum reacţionăm ?

 3. Antonia zice:

  Cred ca fiecare trebuie sa actioneze pe cont propriu. Mantuirea e individuala, nu depinde de un grup. Fiecare trebuie sa-si asume curajul de a-L marturisi pe Hristos. Cu cat vor fi mai multi care nu vor accepta ,,botezuri” din astea, cu atat va fi mai bine.

  In cazul in care cei care nu accepta au de suferit, se poate declansa o ancheta.

  Apoi tinerii trebuie fie deprinsi sa se mai supuna si unor probe de verticalitate. Ei trebuie sa aiba curajul de a fi ei insisi, de a spune ,,da” si ,,nu”. Cei curajosi le-ar putea oferi celorlalti o lectie.

  Nu cred ca exista o solutie colectiva. Nu se poate chiuli pur si simplu?

 4. colaps zice:

  Ba este vorba şi de mântuirea neamurilor şi când fiecare va răspunde pentru tot ceea ce a făcut sau nu a făcut pentru ajutorarea neamului său.

  Constatăm cu mare mâhnire că tineretul e la pământ. N-are nici o verticalitate. Păi dintr-o mie de elevi bucurie mare dacă dai măcar de 30 care să fie cât de cât în ordine. Şi cu toate astea şi ei sunt mădulare ale Bisericii, nu putem să-i lăsăm de capul lor să vină vrăjmaşul să-i piardă pe toţi şi să îi calce în picioare.

  Desigur, este greu şi să acţionăm siguri şi de capul nostru. Bine ar fi fost să avem măcar un grup creştin pentru fiecare oraş din ţară care să ia atitudine atunci când apare ceva în neordine.

 5. Adrian.I zice:

  Cine-i director acolo? Basescu? :)

 6. Ioan C. zice:

  Sa ne aducem aminte si de Ilici, un comunist si un nomenclaturist nenorocit: http://www.youtube.com/watch?v=Cbe3VSlAOTI

 7. Iustina Bacosca zice:

  @Antonia
  „Mantuirea e individuala, nu depinde de un grup.”
  Sa-mi fie cu iertare dar nimeni nu se mantuieste singur, de la sine putere. Omul cand cade este singur, iar de mantuit se mantuieste numai in Biserica, ca membru al ei, si in unitate cu toti ceilalti membrii ai ei. „Daca cineva crede, el este in comunitatea credintei; daca iubeste cineva, este in comunitatea iubirii; daca se roaga este in comunitatea rugaciunii. De aceea, nimeni nu se poate baza doar pe rugaciunea sa si fiecare, rugandu-se, cere mijlocirea intregii biserici……”
  „Biserica este una”, de Alexis Homiakov

  @fanu
  Buna intrebare!

 8. Antonia zice:

  @Iustina Bacosca
  De cate ori ma duceam la o anumita biserica, o vedeam acolo pe o fetita pe care o cunosteam bine la Sfanta Liturghie, cu batic pe cap si cu fusta rezonabila, purtandu-se crestineste. Cand a terminat clasa a VIII-a, ea singura nu s-a dus la banchet. Toti au considerat-o cam ciudata. La fel a fost etichetata si mama ei.

  Aceasta fata n-a convins intregul grup sa nu danseze sau sa nu se imbrace intr-un mod care nu-i place lui Dumnezeu. Nu. Prin atitudinea ei, i-a determinat pe toti sa-si puna intrebari. Cine a facut voia lui Dumnezeu?

 9. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.10.2011) « Saccsiv's Weblog

 10. sanda zice:

  Fanu,
  Ai auzit de vreun teolog prin Braşov? Că nu se simte nimic…

 11. fanu zice:

  apăi sanda dragă io ştiu doi la Catedrala din Piaţa Sfatului… i am cunoscut cât ma stat prin Braşov… unu mai grăsuţ aşa care nu suportă revista Axa Română şi pe profesorul Mugur Vasiliu, dar din câte am auzit îi cam place „ecumenismul” iar celălalt un părinte amiabil în toate…

 12. sanda zice:

  apăi fanu dragule, spune-mi somn uşor. Dacă afli ceva noutăţi în următorii cinci ani, trezeşte-mă, dar cu oarece tact, că sunt sperioasă foc…întocmai ca şi ceilalţi 300.000 de blajini cetăţeni ortodocşi zonali. Pa.

 13. fanu zice:

  mno, amu sper că nu te am supăratu da io am spus ce ştiu, cât am şezut la Braşov… şi oricum oraşele mele faine sunt Cluj -Iaşi -Timişoara… aşe că no nu am avut ţug pentru Braşov să l cunosc

 14. Teo zice:

  Nu este nimeni obligat sa participe la botez. Poti foarte bine sa nu participi, dar asta inseamna ca nu ai spirit de Sagunist. Inainte sa se faca acest articol ar fi trebuit intrebati elevii ce parere au avut si s-ar fi observat ca acestia nu au o parere proasta despre botez, ci din contra il considera un ritual de initiere atat in liceu cat si in clasa din care vor face parte.

 15. crestinul ortodox zice:

  UN SINGUR BOTEZ ESTE ADEVARAT SI DREPT CEL ORTODOX ! celelate sunt desertaciuni ale veacului acestuia si nu slujiti domnilor veacului acestua ci CELUI CARE ESTE PESTE VEACURI , PESTE TOTI SI TOATE DOMNUL IISUS HRISTOS si in orice facem SA AVEM TRAIREA IN HRISTOS chiar daca esti copil , adolescent , adult sau batran NU EXISTA SCUZA … .-Moda lumii acesteia trecatoare si spurcate tot dracu o inventat-o pentru ABATEREA DE LA CALEA CEA DREAPTA A LUI DUMNEZEU SI ratacire pe alte cai , care nu sunt folos ;cititi pildele si vietile SFINTILOR cum au stat EI in raport cu scoala ,caci ce este acuma , ACEASTA MODA atat de fatada se vrea si launtrica , SE FACE CU UN SCOP pierderea sufletelor de la CREDINTA DREAPTA , ORTODOXA , prin diverse mijloace „mai puerile” sau „mai putin puerile”
  si nu uitati !!! ” CALEA STRAMTA ESTE GREA ANEVOIOASA DAR SIGURA , DUCE LA DUMNEZEU ” pe cand ” CALEA CEA LARGA CU DE TOATE ….ALE LUMIII , duce la iad ”
  aveti demnitate in voi si nu va plecati coloana vertebrala in fata acestei lumi !!!
  „OMUL are trei dusmani in VIATA SPRE MANTUIRE – lumea , trupul si dracul ”
  DOAMNE APARA si PAZESTE pe TINERII NOSTRI , SA FIE AI TAI DOAMNE !
  amin!

 16. colaps zice:

  @Teo
  Aşa, deci ar trebui să întrebăm elevii înainte… De ce ? Ce ar putea să îmi spună un oarecare elev care nici nu ştie pe ce lume trăieşte ? Noi nu ne luăm după părerea lui cutare sau cutare. Noi ne luăm după adevăr.

  Care este adevărul ? Că toţii elevii care iau parte la aşa ceva, din ştiinţă sau neştiinţă, săvârşesc păcat grav dintr-o prostie. Cică „un ritual de initiere atat in liceu cat si in clasa din care vor face parte.”
  Omule, cine a fost Andrei Şaguna ? A fost un shaman sau budist sau alt păgân ? Nu, a fost un Sfânt care a propovăduit credinţa Ortodoxă. Liceul poartă numele Sf. Andrei Şaguna. Ce legătură există atunci între ce fac găgăuţele ăstea (i-auzi la ei: Bachus, Gambrinus) şi liceul respectiv ? Absolut nici una.

  Pentru unii nu este decât o glumă, dar un ritual rostit rămâne un ritual rostit, anume ritual la draci şi reprezintă în esenţă lepădare. Vreau să fac parte dintr-un colectiv şi clasă cu binecuvântarea lui Dumnezeu. De ce aş vrea eu sau altcineva să fiu „iniţiat” într-un colectiv, aducând ca mijlocitori / chemând pe nişte draci ?

 17. Teo zice:

  Inseamna ca nu stiti istoria Liceului. Imi pare rau, dar si inainte exista acest botez inca de pe vremea cand liceul era doar de baieti. Ce pacat e in a stropii pe cineva cu otet si vin in cap si sa il arunci in sus de 3 ori? Vedeti-va de alte pacate mai grave si lasa-ti traditiile scolare asa cum sunt.

 18. colaps zice:

  @Teo
  Nu ar fi nici un păcat dacă ar fi doar stropiţi şi aruncaţi în sus.
  Dar, toate acestea se fac, spune şi articolul, în numele lui Bachus si Gambrinus

  Aici stă problema…

 19. Teo zice:

  Da si Bachus in mitologie fiind zeul vinului, iar Gambrinus nu prea am auzit spunandu-se. Asta este traditia. Nu puteti spune ca aceste cuvinte sunt folosite de-abia acum deci nu prea cred ca puteti face acum ceva.

 20. colaps zice:

  Şi ca popor creştin ortodox, ce legătură avem noi cu „zeul vinului” ? În afară de Hristos nu poate exista decât păgânism.
  În România nu poate exista nici o tradiţie păgână.

 21. Ioana zice:

  Eu tot nu mi dau seama ce e as de pagan in botezul sagunistilor. Si in caz ca nu stiati gambrinus a fost un nobil francez care a ainfintat o fabrica de bere, si in prezent exista o marca de bere care ii poarta numele.si in plus in acest botezul nu este absolut nimic care sa aiba legatura cu bere. Si chiar tu ai spuso(colaps) ca asa spune articolul in numele lui bachus… deci de unde stim noi ca doar au inventat aceasta sintagma ca sa faca articolul mai interesani. Pe langa asta botezul sagunist este o serbare la care bobocii merg ca sa se distreze, sa si cunoasca mai bine colectivul si sa si faca prieteni. Pe langa asta botezul se tine inca de pe vreme mitropolitului saguna care nu a parut sa aiba nimic impotriva acestui lucru.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s