Ce trebuie sa faca un presedinte cu adevarat patriot: Chavez a nationalizat exploatarea rezervelor de aur ale tarii

Presedintele Venezuelei a semnat marti, 24 august, 2011,  in cadrul unui Consiliu de ministri, un decret de lege ce prevede nationalizarea exploatarilor aurifere si a activitatilor conexe acestora. Hugo Chavez a asigurat ca acest demers “va consolida economia nationala.”

Presedintele venezuelean a indicat ca legea va fi expediata in aceeasi zi catre Curtea Suprema de Justitie pentru aprobare in regim de lege organica, pas premergator adoptarii si publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Conform Agentiei de Presa venezueleana, aceasta lege are drept scop reglementarea regimului minelor si a rezervelor de aur, precum si rezervarea in favoarea Statului a tuturor activitatilor afiliate utilizarii acestui metal.

In conformitate cu primul articol al legii, aceasta stabileste, de asemenea, crearea unor societati comerciale mixte, cu un control majoritar de stat pentru explorarea si exploatarea aurului “in scopul atenuarii efectelor severe ale modelului minier capitalist, caracterizat prin degradarea mediului, non-conformitatea cu amenajarea teritoriului, atentat asupra demnitatii si sanatatii minerilor si locuitorilor din comunitatile invecinate “.

In plus, legea marcheaza zonele de actiune ale companiilor precum si statutul lor juridic, prevede contracte de achizitii de servicii speciale si un stimulent de trei la suta pentru conversia in companii cu participatiune mixta a companiilor miniere existente, mari si mici.

Chávez a subliniat faptul ca “se urmareste conexiunea dintre activitatea de exploatare a rezervelor de aur si implementarea politicilor publice, care are ca rezultat bunastarea poporului, protectia mediului si dezvoltarea nationala.”

Sursa: www.intereconomia.com

Initiativa presedintelui venezuelean se inscrie intr-o campanie de nationalizare a sectoarelor de interes public, declansata in 1999. Acesta a trecut in proprietatea statului sectorul energetic si sistemele de telecomunicatii, a reformat sistemul de sanatate si a nationalizat uriasele zacaminte de petrol din bazinul raului Orinoco, dand astfel o grea lovitura mai multor companii multinationale care detineau dreptul de exploatare a titeiului din regiune. Zona de 55.000 de kilometri patrati adaposteste unul dintre cele mai bogate rezervoare de petrol de pe Pamant.

Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ce trebuie sa faca un presedinte cu adevarat patriot: Chavez a nationalizat exploatarea rezervelor de aur ale tarii

 1. Doamne ajuta,
  Vin cu rugmintea sa publicati un articol pe prima pagina cu un copil de 1 an de zile care este paralizat de mainii si piciore si are nevoie de suma de 35000 de euro pentru a se face sanatos intr-o clinica din ungaria va trimit link-ul cu blogul familiei http://sansapentrudavid.wordpress.com/.astept raspuns daca se poate

 2. Ioan zice:

  Alo, Base, se aude? Interesant sa vezi ca mai sint tari unde se face ceva pt tara.

 3. cili zice:

  …Da Ioane, dar Chavez este un ,,presidente” tare in ,,cojones”…nu ca fleshcaitu asta chior!

 4. Iana Bertea zice:

  ..Iata un model de urmat !

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s