Luni, 5 septembrie, incepe actiunea de cautare si deshumare a lui Valeriu Gafencu in orasul Targu Ocna

In baza unei solicitari primite la CICCR in data de 20 iunie 2011 din partea d-nei Valentina Gafencu, au fost incepute o serie de investigatii privitoare la stabilirea locului unde au fost ingropate ramasitele pamantesti ale fratelui acesteia, Valeriu Gafencu, care a murit la data de 18 februarie 1952 in penitenciarul-spital de la Targu Ocna. In urma cercetarilor noastre de teren, s-a stabilit faptul ca trupul lui Valeriu Gafencu a fost inhumat in apropierea penitenciarului din Targu Ocna, in perimetrul cimitirului situat langa biserica ortodoxa cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena aflata in Parohia Poieni, pe strada Crizantemelor. In incercarea de cautare, identificare si recuperare a osemintelor celui care a fost Valeriu Gafencu, Sfantul Inchisorilor, cum l-au numit toti cei care l-au cunoscut, numire care a fost institutionalizata de catre monahul Nicolae Steinhardt, CICCR organizeaza incepand cu data de 5 septembrie 2011, timp de cateva zile, o cercetare arheologica in spatiul acestui cimitir.

In penitenciarul-spital de la Targu Ocna, conform surselor documentare existente, numai in perioada dintre anii 1950 si 1954 au decedat un numar de 54 de persoane, care erau condamnate pentru delicte politice. Dupa deces, cadavrele acestora au fost inhumate in cimitirul de langa biserica situata in apropierea inchisorii. Din informatiile obtinute, rezulta ca corpurile defunctilor au fost inhumate fara sicriu, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce. Pana in prezent nu cunoastem sa existe vreo evidenta intocmita care sa priveasca eventuala localizare in teren a acestor inhumari. Gropile au fost sapate in incinta cimitirului, pe terenul neocupat atunci de mormintele mai vechi, unele marcate cu cruci din lemn, altele cu monumente funerare din piatra, acestea din urma existand si astazi. Intre anii 1977 si 1997, timp in care imobilul penitenciarului a adapostit Sanatoriul pentru bolnavi psihici, pacientii decedati aici, care nu au fost putini, au fost ingropati tot in spatiul acestui cimitir. Multe din aceste morminte, desi la inceput aveau cruce, nemaifiind intretinute si revendicate, odata cu trecerea timpului au fost date uitarii iar locurile au fost ocupate de morminte ulterioare. Ulterior, spatiul din cimitir care nu mai era ocupat de morminte vizibile, a fost parcelat si impartit credinciosilor din parohia locului pentru locuri de inmormantare. Ca urmare, in prezent, terenul cimitirului este aproape in intregime ocupat de morminte mai noi sau mai vechi. In multe cazuri, gropile mormintelor contemporane au afectat, partial sau integral, si mormintele fostilor detinuti politici care au fost ingropati in acel perimetru. Spatiul din cimitir ramas liber mai cuprinde doar o suprafata restransa de teren situata in coltul de nord-vest al cimitirului, care, nu peste multa vreme, va fi ocupata si aceasta de morminte. Din pacate, avand in vedere aceasta stare de lucruri constatata in teren, o interventie arheologica in scopul mentionat mai poate fi de actualitate doar acum, aceasta fiind strict limitata doar la acea suprafata redusa din cadrul cimitirului, care inca nu este ocupata de morminte. Ceea ce nu au vrut sau nu au reusit sa faca altii inaintea noastra, incercam sa facem noi acum cu posibilitati modeste, insa, avand in vedere incertitudinile inerente si mai ales conditiile obiective de la fata locului, sansele indeplinirii scopului actiunii noastre sunt mult diminuate.

Operatiunea va fi executata de o echipa specializata in astfel de actiuni, coordonata de catre d-nul Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alaturi de care se vor afla Paul Scrobota, arheolog si director al Muzeului de Istorie din Aiud, Horatiu Groza, arheolog la Muzeul de Istorie din Turda si d-nul Marius Oprea, coordonatorul CICCR, fondator si fost presedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania.

Actiunea este organizata in colaborare cu Asociatia Filantropica “Sfantul Iosif Marturisitorul“ din Baia Mare, care va fi reprezentata la fata locului de catre d-nul Ioan Chertitie, coordonatorul proiectului „Pe urmele martirilor din inchisorile comuniste”.

Activitatile de cercetare arheologica vor fi sprijinite de catre Primaria orasului Targu Ocna si de d-na primar, ec. Floarea Ivanov, precum si de Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din localitate. Sustinere vom avea si din partea d-nului parinte paroh Cristian Gabriel Mazilu de la biserica ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena din Targu Ocna.

Indiferent de rezultatul final al incercarii noastre, incarcatura istorica si morala al acestui demers – care, in cazul dat, incearca practic in ultimul ceas recuperarea memoriei unor mari romani care s-au jertfit pentru tara, pentru Hristos si credinta stramoseasca – reclama ca astfel de fapte sa se desfasoare sub obladuirea Bisericii Nationale si a ierarhului locului. De aceea, lucrarile de cercetare de la Targu Ocna se vor desfasura sub patronajul Preasfintiei Sale Ioachim Bacauanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Aceasta incercare crestineasca, cu vrerea lui Dumnezeu, poate aduce alinare sufleteasca pentru cei care mai supravietuiesc si care au patimit pe nedrept in anchetele Securitatii si in temnitele comuniste, si de care nimeni nu se mai intereseaza. Astfel de fapte reprezinta si un mod de recunostinta adusa memoriei celor care astazi nu mai sunt printre noi, dintre care foarte multi au murit ca niste martiri, fiind ucisi fara judecata sau in timpul detentiei, si ale caror trupuri au fost aruncate aiurea in morminte ramase pana astazi necunoscute.

| NapocaNews

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Luni, 5 septembrie, incepe actiunea de cautare si deshumare a lui Valeriu Gafencu in orasul Targu Ocna

 1. oarecare zice:

  Sa il rugam pe Sf. Valeriu sa ne daruiasca sfintele sale moaste!

 2. Maria zice:

  As vrea sa aflu daca ma poate ajuta cineva,cine e si cum il cheama pe Parintele care a slujit joi 1 septem vecernia la Manastirea Paltin?

 3. Costin zice:

  Convorbiri duhovnicesti cu parintele Dumitru Staniloae
  http://costinapetrei.blogspot.com/2011/09/convorbiri-duhovnicesti-cu-parintele.html

 4. mario zice:

  par mazilu este ginerele fostului pr protopop ciubotaru, care traieste si care ar mai putea da,eu stiu,unele informatii.este un om de o probitate morala ireprosabila, fiind protoiereu 25 de ani,din comunism si pana in 1999.

 5. Mircea zice:

  Bună
  Vă trimit o fotografie a Sfântului Închisorilor – Valeriu Gafencu colorată de mine: http://www.crestinortodox.ro/comunitate/album_file.php?user=MirceaHetP&album_id=3176&media_id=70933
  Dacă ”admin” are nevoie de fotografie la mărimea originală, trimiteți-mi un e-mail.
  Mulțumesc.
  Doamne ajută!

 6. Ciprian zice:

  Minunata veste! „Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai”!
  Admin,vin cu o rugaminte fierbinte si putin neobisnuita!
  Parintele Justin trebuie intrebat si apoi facut public raspunsul – daca e cu blagoslovenia sfintiei sale-despre noile marturii ale unei credincioase de la Man.Putna.
  Potrivit acestor marturii,pe cand era doar o fetita a auzit de la nasul ei de botez-colonel la temnita de Targu Ocna ce se ocupa cu arderea osemintelor celor ce au dus viata sfanta- ca peste groapa unde a fost inmormantat Valeriu au deviat drumul ce trecea pe langa inchisoare!
  Printr-o minune dumnezeiasca nu au reusit sa toarne vitriol peste trupul lui Valeriu, acesta fiind si motivul pentru care au ales solutia de mai sus.
  Aceasta doamna a fost la par.Justin vara trecuta!
  Daca considerati ca e necesar,va stau la dispozitie cu mai multe amanunte.
  Doamne,ajuta!

 7. Petru zice:

  Doamne ajuta !

 8. Ioan zice:

  Doamne ajuta!

 9. Ciprian zice:

  Doamne,ajuta!
  Ce se mai intampla la Targu Ocna?
  Dupa episodul amar cu izgonirea parintilor veniti din Patru Voda, e greu de crezut ca Sfantul Valeriu va ingadui sa se asocieze ticalosia cu gasirea sfintelor sale moaste!
  Ciprian

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s