Lui Maximilian Katz ii este rusine de originea sa de jidan si cere Academiei Romane sa catalogheze cuvantul „jidan” ca fiind antisemit

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Romane sa schimbe definitia cuvantului “jidan” din dictionar si sa specifice clar ca este vorba de un cuvant periorativ.

“Academia Romana a luat acest cuvant anti-semit si l-a transformat intr-unul legitim. Dictionarul precizeaza ca termenul este unul colocvial, dar omite sa spuna ca are intelesuri profund anti-semite. Este cuvantul pe care il auzeau evreii cand erau urcati in ternurile mortii”, a declarat directorul Centrului, Maximilian Katz, pentru Associated Press.

Reamintim ca acest jidan a fost cel care a alarmat toata presa din Romania asupra cantarii „Sfanta Tinerete Legionara” a poetului national Radu Gyr, interpretata de maicile de la manastirea Paltin – Petru Voda. Desi a fost dat in judecata de unii, se pare ca a fost doar pentru deruta, Katz neraspunzand in fata justitiei pentru denigrarea adusa Bisericii Ortodoxe si Miscarii Legionare – Miscare Ortodoxa Nationalista.

Katz a adaugat ca termenul este frecvent utilizat pe forumurile online ale publicatiilor romanesti. “Asistam la o drastica crestere a incercarilor de a arunca vina asupra evreilor pentru criza mondiala, pe internet”, a spus Katz.

Acesta a adaugat ca mentinerea sensului de “colocvial” al cuvantului poate genera confuzii, mai ales ca multi romani folosesc cuvantul “jidan”, chiar daca nu sunt anti-semiti.

Academia Romana a mai primit in februarie o cerere similara din partea organizatiilor de romi, care s-au plans ca la definitia cuvantului “tigan” din dictionar este apare explicatia “Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele”.

Scrisoarea a fost trimisa si presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, care a declarat ca cererea Centrului este intemeiata.

“Oamenii trebuie sa inteleaga cuvantul in sensul sau real, care este peiorativ si rasist, atat fata de evrei, cat si fata de tigani”, a declarat acesta.

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Lui Maximilian Katz ii este rusine de originea sa de jidan si cere Academiei Romane sa catalogheze cuvantul „jidan” ca fiind antisemit

 1. fanu zice:

  păi probabil că în curnd jidanu ăsta împreună cu alţi jidani ne vor cere să îl scoatem inclusiv pe Hristos din mijlocul nostru, fiindcă văd că deja au pretenţii fără pic de bun simţ

 2. fanu zice:

  în curând vor vrea să scoată ortodoxia în afara României. Se pare că pe jidani îi jenează faptul că încă mai existăm ca ortodoxie fără ecumenism; ăştia s mai rău decât tokes&com nu s sănătoşi la căpătâi şi sunt mereu puşi pe agitaţie şi scandal

 3. deveghepatriei zice:

  Maine vom pregati un material special pentru acest jidov.Cine ii permite lui sa monitorizeze romanii?! Ce suntem?! Tara bananiera?!

 4. ionut zice:

  jidanii sunt ca cd-urile se zgarie ff repede

 5. fanu zice:

  păi cum să nu ne monitorizeze când deja datele noastre sunt în Ierusalim pe filieră ue???

  se poartă precum bozgorii cu făţărnicie şi cu ticăloşie, aşa cum au făcut şi amu 2000 de ani când L au răstignit pe Hristos. dacă ar fi după făr de căpătâiul lor L ar asasina zilnic pe Hristos dar pentru că nu pot îl hulesc când au ocazia

  RUŞINE JIDANILOR

 6. Costin Preda zice:

  Auzi maximiliane,

  Jidani ati fost si asa veti ramane mereu.Nu schimba ceea ce esti…
  Si ia laba de pe ROMANIA ca nu o sa-ti fie bine jidane!!!!!
  Stai in jidania ta acolo..

 7. Fabian zice:

  In cartile bisericesti pana in sex. XX era numele jidov, jidovime pentru evreu. Cand au venit jidanii comunisti au schimbat in evrei. De ex, troparul Invierii glas 2 suna astfel: „Piatra fiind pecetluita de jidovi si ostasii strajuind…”. „De jidovi” s-a inlocuit cu „de evrei” iar in practica nu se mai canta deloc. La fel Prohodul Domnului cenzurat.
  Numirea de jidan n-ar trebui sa-i ofenseze caci vine de la Iudeea-Judeea.
  Dar jidovii vor ramane ceea ce sunt: un popor blestemat (v. Matei 27,25, cele 8 Omilii contra iudeilor de Sf. Ioan Hrisostom ş.a.). Katz, Vainer, Clej si alti jidovi au rolul de provocatori ca apoi sa acuze de „antisemitism”, cand ei sunt cei mai mari antisemiti prin ura lor contra Mântuitorului, compatriotul lor…

 8. Ioan zice:

  „Acesta a adaugat ca mentinerea sensului de “colocvial” al cuvantului poate genera confuzii, mai ales ca multi romani folosesc cuvantul “jidan”, chiar daca nu sunt anti-semiti.” – Deci in mod normal, acest termen nu e anti-semit in perceptia populara.
  Academia Romana nu face decit sa constate si sa fixeze sensul cuvintelor si nu sa le dea sensuri noi in functie de interesele altora. Este o constatare a continutului acestui cuvint folosit de prea mult timp si nu o definire noua a sensului lui.
  Etimologic jidan, jidov inseamna iudeu. Unde e problema ? Ca doar nu le-am zice samariteni ca si aia sint semiti, sau marocani…
  Der Kats miauna cam tare ca s-a incins de atita caldura.

 9. ionut zice:

  vreau sa trimit un filmulet moderatorului acestui site.stie cineva la ce adresa pot sa fac acest lucru?

 10. dionisie zice:

  sa ne rugam si pentru cei care ne iubesc si pentru cei care ne urasc!!!
  oricum super comentariile voastre!
  sa strangem randurile !!! iudeii jidovi lupta pentru zeul lor banul!
  noi sa luptam pentru Stapanul nostru Hristos Dumnezeu!!!
  daca Hristos ii suporta , sa-i suportam si noi , dar dupa modelul grecesc: afara din Romania!!!

 11. dionisie zice:

  ionut , daca filmul este despre ortodoxie-nationalism , pot sa il am si eu te rog?

 12. Sorinica zice:

  NU INTELG, DE CE RROM E MAI BUN CA tIGAN.
  Cuvantul Tigan e format din denumirile riurilor Tzi si Gange . Din teritoriul dintre aceste rauri a pornit poporul tiganesc- si cand era intrebat cine esti, de unde vii ei raspunderai- , dintre TZI si Gange- Ti-Gan. E MULT MAI FRUMIS DECAT rrom.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s