Petitie online impotriva “Raportului Patapievici” de falsificare a istoriei Romaniei Medievale

Doctorul in istorie Emilia Corbu, autoarea mai multor articole cu rol de semnal de alarma privind produsul publicistic de lux “Romania Medievala”, editat de Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe in patru limbi si pus sub patronajul Presedintiei Romaniei, a initiat o Petitie Online adresata istoricilor, parlamentarilor, ofiterilor de informatii insarcinati cu apararea Romaniei, jurnalistilor si oamenilor de cultura romani, solicitand stoparea raspandirii la nivel international a unor falsuri de tip Roller si Roesler asupra etnogenezei si existentei poporului roman in spatiul carpato-danubiano-pontic.

“Romania Medievala” are doua volume cu un cuprins de 400 de pagini dintre care 266 pagini planse color si 140 de pagini text, respectiv acelasi text fasificationist conceput de un anume Laurent Chrzanovski, de 31 pagini, tradus in patru limbi – romana, germana, engleza, franceza, – impreuna cu prefetele lui Horia Roman Patapievici si Teodor Baconsky. La care se adauga pagina de garda, pagina finala si trei pagini albe. Hartie cretata, scumpa.

“Ar trebui ca domnul presedinte sa mai si citeasca ce gireaza sub numele sau personal si al Administratiei Prezidentiale a Romaniei. Este al doilea caz major de falsificare grosolana a Istoriei Nationale a Romaniei dupa “Raportul Tismaneanu”. Sunt convins ca domnul presedinte nu a citit nici cele 666 de pagini ale Raportului Tismaneanu si nici cele 400 de pagini ale actualului “Raport Patapievici”. Asta e problema!” spune un prim comentariu la aceasta Petitie Online, ce poarta titlul “Aparati Istoria Romaniei” si este disponibila spre semnare si raspandire la adresa de internet http://www.petitieonline.com/aprai_istoria_romanilor.

Redam mai jos textul Petitiei:

Aparati istoria romanilor

CATRE,
PRESEDINTIA ROMANIEI,

In atentia domnului Traian Basescu, Presedinte al Romaniei
MINISTERUL CULTURII SI PATRIMONIULUI CULTURAL NATIONAL
In atentia domnului Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului Cultural National
COMISIA PENTRU CULTURA, ARTE SI MIJLOACE DE INFORMARE IN MASA A SENATULUI ROMANIEI

La numirea si intarirea in functie, de catre presedintele Romaniei, a lui H.R. Patapievici, o parte insemnata a intelectualilor romani a avut obiectii legate de modul in care acesta trata si caracteriza poporul roman.

Cateva dintre initiativele si actiunile in numele Institutiei au fost primite negativ de cea mai mare parte a intelectualilor romani.

In cazul de fata, initiativa de a publica o carte si a realiza o expozitie nu o judecam. Poate fi o initiativa pozitiva. Chiar larga circulatie a documentelor fundamentale ale istoriei din secolele V-XVI putea juca un rol insemnat in cunoasterea tarii noastre peste hotare. Mai ales ca acest material pregatitor ,,Romania medievala,, se adresa ambasadelor.

Era firesc ca o asemenea actiune sa inceapa de la prezentarea, printr-o selectie stiintifica, a materialelor sigure, devenite muzeistice. Aceasta se poate face doar prin mari specialisti romani ai evului mediu romanesc, sub egida unor universitati, institute ale Academiei sau sectii de istorie ale acesteia.

Din nefericire, drumul acesta firesc, obisnuit, atestat in lumea stiintifica nu a fost urmat. Sub patronajul Presedintelui si directia lui Patapievici s-a pornit in sens invers. Ca si cum obliga muzeistica, arheologia, arhivistica, stiinta romaneasca sa se muleze pe ideile emanate de cine? Emanate de Laurent Chrzanovski, elvetian de origine poloneza, necunoscut in stiinta istorica romaneasca. Ideea de a fi un strain nu e gresita prin ea insasi in masura in care dorim recunoastere. Ne gindim si la Nicolae Iorga care a vorbit despre istoria Romaniei prin calatori.

Insa, ce face omul acesta ar fi de inteles doar daca ar raspunde unor programe, impuse sau autoimpuse, nu doar de anihilarea istoriei romanilor in evul mediu, de neantizare, de creare a ceva paralel si potrivnic nu doar intereselor Romaniei, caci acesta pare a fi scopul cartii si expozitiei, dar si o falsificare grosolana, ilogica, contrara tuturor cercetarilor stiintifice, facute publice prin Tratatele de Istorie a Romanilor, de care lumea stiintifica mondiala are cunostinta, prin “Bibliografia Istorica a Romaniei”, de participarea oamenilor de stiinta romani la intalniri stiintifice internationale.

Ce spune omul!?

Citam ,,Aceasta pentru ca Romania, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, nascut din Unirea de la 1859 (a Moldovei si Tarii Romanesti) si din Marea Unire de la 1918 (realizata prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodata pana atunci o Natiune, ci mai degraba un mozaic de civilizatii, de populatii, de culturi si de etnii care au invatat sa traiasca impreuna, sa dialogheze, sa faca comert, si, mai presus de toate, sa isi construiasca o limba si o constiinta comune in timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominantei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine.,, (Romania Medievala, Monitorul Oficial, 2010, p.9).

Confuzia dintre natiune si stat national este evidenta si incalca si cea mai elementara explicatie DEX conform careia termenul de natiune este sinonim cu cel de popor sau etnie.

Si pentru a ne convinge ca nu a facut o confuzie, autorul revine pe aceeasi pagina si intareste aberatiile afirmate mai sus:

,,La toate acestea se adauga o enigma filologica si istorica de anvergura, care consta in faptul ca aceasta tara, care nu s-a constituit decat foarte recent ca natiune…” (Romania Medievala, Monitorul Oficial, 2010, p.9).

Aceste afirmatii ar fi ramas ceea ce sunt, niste vorbe goale, daca autorul nu ar fi continuat de-a lungul a 30 de pagini sa argumenteze parca ,,enigma,, natiunii romane formata in ultima suta de ani. Si, procedeaza absolut iresponsabil. Insira toate migratiile care au avut loc in Europa Centrala si de sud-est si Balcani, toate dominatiile si toate colonizarile si le prezinta drept ,,Romania Medievala,,. Despre stramosii romanilor nu se spune nimic. Nu sunt mentionate nici Romaniile populare, nici cultura veche-romaneasca, iar cnezatele si voievodatele romanesti sunt mentionate fara nici o atribuire etnica. Se bucura insa de paragrafe intinse toti care au trecut episodic fie pe teritoriul Romaniei, fie pe la granitele ei, la care adauga colonizarile si dominatiile: sarmati, alani, avari, huni, goti, vizigoti, ostrogoti, gepizi, lombarzi, maghiari, bulgari, pecenegi, cumani, mongoli, saxoni, secui, turci.

Si pentru ca acest fals istoric sa incapa in istoria medievala a Romaniei, se opereaza cu greseli de datare, atribuiri gresite de teritorii, confuzii grave de termeni, confuzii intre notiunile de civilizatie si cultura, intre cultura arheologica si complex arheologic precum si preluarea unor teorii depasite din punct de vedere stiintific, cum ar fi stapanirea bulgara la Nordul Dunarii pana la Carpati. Se incalca principii elementare de cercetare. Chiar si evul mediu-tarziu e croit pe acelasi calapod. Cele doua state medievale romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, numite cand regiuni geografice, cand structuri politice, cand voievodate sunt prezentate drept spatiul coabitarii a inca 12 populatii. Nu se face diferenta necesara intre mediul urban si mediul rural, nu se precizeaza statisticile oficiale cu privire la numarul acestor ,,populatii,, in realitate comunitati reduse numeric aflate temporar pe teritoriul tarilor respective.

O istorie peticita cu scopul de a scoate romanii din istorie. Dealtminteri, termenii de populatie romanica, vlah, valah sau roman sunt mentionati sporadic fara ca populatiei vechi romanesti sa i se acorde cel putin un paragraf clar asa cum se procedeaza cu populatiile migratoare care se bucura fiecare de o descriere.

Cum este posibil ca istoria unei tari al carei relief este de 70 % deal si munte sa fie prezentata prin istoria unor populatii care aveau culturi exclusiv de stepa? Unde este istoria poporului care a locuit 70% din teritoriul acestei tari?

Migratiile constituie una dintre temele de cercetare ale istoricilor romani, dar niciodata nu au confundat aceasta tema cu istoria medievala a Romaniei. Asa cum nici istoricii ucrainieni, unguri, bulgari, sau din statele slave nu au confundat migratiile cu istoria formarii popoarelor lor, desi existau situatii clare ale formarii unor state in urma unor migratii. Si asta pentru ca nici un stat nu a dus la formarea unui popor. Dimpotriva, statele s-au format pe baza unui popor sau natiuni.

Uneori, in lume, lucrurile marunte le rastoarna pe cele inalte. Maretul rege Darius a fost invins de sciti. De un popor barbar dintr-o tara intinsa, stearpa si saraca. Cand au fost intrebati ce au avut de aparat, scitii au aratat niste movile aruncate in imensitatea stepei. Erau mormintele stramosilor lor. Pentru ce luptasera, de fapt, scitii? Pentru niste oase uscate si-o mana de tarana? Nu! Mormintele acelea erau actele lor de identitate, de oameni liberi din neam in neam. Mormintele acelea erau actele lor de proprietate, de stapani ai unei tari. Mormintele stramosilor lor erau de fapt trecutul lor, adica istoria lor. Si acest trecut a invins un mare rege al lumii.

Cartea ,,Romania Medievala,, publicata sub egida Institutului Cultural Roman si sub patronajul Presedintelui Romaniei spulbera mormintele stramosilor nostri. Si de la gropnitele voievodale din vechile noastre manastiri pana la gropile comune de la Aiud, Gherla si Targu-Ocna, de la mormintele bunilor nostri ce odihnesc in jurul bisericutelor de lemn pana la mormintele Soldatului necunoscut presarate de la Don pana in Germania,

Va cerem sa analizati situatia si sa luati atitudine cu privire la:

Promovarea in mediul politic extern, prin ambasade, a unei viziuni istorice tendentioase si straine de cercetarea istorica romaneasca si care pune sub semnul intrebarii etnogeneza poporului roman si a limbii romane.
Irosirea banului public prin publicarea in format de lux a cartii ,,Romania Medievala,, carte ce expune o opinie personala lipsita de orice fundament stiintific.

In numele istoricilor romani din ultima suta de ani macar, noi NEGAM aceste aprecieri semnate de Laurent Chrzanovski care se vor istoria noastra, romaneasca.

Asa sa ne ajute, Dumnezeu!

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Petitie online impotriva “Raportului Patapievici” de falsificare a istoriei Romaniei Medievale

 1. Pingback: Patapievici (sub patronajul lui Basescu), in cartea “Romania Medievala”, adresata ambasadelor, promoveaza o ticalosie: ROMANIA NU A FOST NATIUNE PANA LA UNIRE … « Saccsiv's Weblog

 2. Mihaela zice:

  Dom’le ! fantastic ! Ce genius avem ! si…poate nu realizam…Un fucktotum : fizician – scriitor-publicist – filozof – istoric – disident – analist politic – realizator de emisiuni – membru in Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – directorul Institutului Cultural Roman …ce mai ! un..produs al unui….” de populatii intr-un teritoriu al nimanui…” …poate..ar fi amuzant…dar..culmea ! mie…imi vine sa plang…si…pe buna dreptate …ma deprima… :(

 3. admin zice:

  Horia-Roman Patapievici (nascut 18 martie 1957), membru GDS (George Soros), fiul cominternistul evreu Dionisie Patapievici din Bucovina, scria:

  “Numai violenţa, numai sîngele mai pot trezi acest popor de grobieni din enorma-i nesimţire. Mă simt personal jignit de prostia băşcălioasă, de acreala invidioasă, de stridenţa de ţoapă a acestei populaţii ignare. […] Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (Politice, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1996)

  In consecinta, neamul romanesc il defineste a fi format din:

  „23 de milioane de omuleţi patibulari„ („Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)

  „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

  „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

  „Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.“ (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 49)

  „Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.“ (Din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)

  „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.“ (după Viorel Patrichi în Revista „Rost“ nr. 24 / 2005)

 4. Ion zice:

  Patapievici este cel mai bun exemplu despre cum un omulet scarnav dar cu pretentii nejustificate se lupta sa darame un mare popor in mijlocul caruia avut sansa sa traiasca. El face asta din ambitia infantila de a intra in istorie cu orice pret, chiar si prin fapte marsave… Insa timpul nu lucreaza pentru el ci pentru ceea ce este maret si vesnic, adica Poporul Roman!

 5. un roman zice:

  Asta este stilul jidanesc de denigrare a altor etnii sau natiuni. Probabil ca Patapievici, pe care poporul român il hraneste, semneaza statele de plata si pe la perciunatii evrei, si pe la alti dusmani ai neamului.
  Cine a pus un tradator in fruntea unei institutii, fie ea si de cultura, tot tradator se cheama…

 6. Pingback: AJNA-FRONTUL UNIT DE ELIBERARE

 7. Aurora zice:

  Acest fiu de cominternist uraste visceral poporul roman. Este un ticalos care ne falsifica istoria si murdareste toate valorile noastre. Cartile lui ar trebui scoase de pe piata pentru ca sunt pline de insulte grosolane aduse poporului roman. Rusine, Starpitura !!!

 8. Fabian zice:

  Excelente comentariile de mai sus. Patapievici e o figura sinistra a cominternismului evreiesc, bolnav psihic si de ipohondrie (teama exagerata, idee fixa,obsesiva) dar grav e ca asemenea oameni sunt pusi in functii cheie – de fapt asta se si urmareste azi si la asta s-a ajuns datorita pasivitatii si lasitatii crestinilor. Par. Iustin spune clar: „Nu mai confundati smerenia cu lasitatea si prostia, puneti mana pe par si bata si scoateti afara strainii”, altfel nu se mai poate.

 9. Irina zice:

  Dar de cand stie asta si istorie ?!?!?!? Parca era ceva …scriitor . Cum e posibil ca un om care habar n-are (despre istorie) sa fie lasat sa publice asa ceva acum cand altii arata clar ca la noi s-a format practic vatra civilizatiei europene si limba asta a noastra e baza limbilor latine europene (si se observa si cu ochiul liber de catre cei ce calatoresc pana in Spania) si nu se putea clar sa se formeze in atatea tari doar ca urmare a catorva ani de ocupatie romana. Vine limbricul asta sa ne manjeasca pe noi cu noroi?!?!? Lui nu-i zic rusine (ca stiu ca nu ii este – tradatorii isi fac treaba fara rusine) ci le zic RUSINE celor care-l sustin pe el si pe talharii de la conducerea tarii.

 10. emigrantul zice:

  Ma intreb, cum de putem hrani o asemenea imbecilitate de insecta?!
  Expulzarea tradatorilor!!!Este singura solutie viabila pentru a scapa de aceste gunoaie cu pretentii de …roman.

 11. Ady099 zice:

  Fratilor natura plosnitei jidanesti este despotica.Priviti cu cita ura isi varsa icrele rascoapte acest spermatozoid jidanesc,in mizeria lui de carte.Priviti acest harcalau jidanesc care a fost crescut si educat pe cheltuiala poporului iar acum drept recunostinta arunca cu laturi in el.Dar daca zicem noi ceva de jidani atunci intra in joc echipa lor de zgomote din presa si tv si toti incep sa latre POGROM, ANTISEMITISM HOLOCAUST dar cind ne porcaiesc ei atunci bineinteles este libera exprimare.Darea afara a acestui monstruos harcalau jidanesc ar trebui sa fie o chestie de igiena a Institutului Cultural Roman.

 12. nemuriciul zice:

  Sa se pregateasca de inmormantare hrp!

 13. nemuriciul zice:

  Sau un blestem: Sa nu-l inghita pamantul, dar si focul este bun!

 14. .,,. zice:

  starea de basism conduce la minciuna fapt vizibil de mult mai ales ca darius s-a luptat cu altii cum ar fi alex.macedon

 15. Daniel zice:

  Tocmai s-a aflat ca Horea Roman Patapievici, ar fi unul dintre clientii retelei de prostitutie masculina infantila (in care este anchetat si acel directoras de la OTV).

 16. Pingback: DEMISIA DE ONOARE, PATAPIEVICI! | Viata fantastica

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s