Cununa, coroana si basca. Imparatia voievozilor este specifica poporului roman, iar nu monarhia

Intr-un articol intitulat «A fi “bun roman” » Nae Ionescu afirma si intreaba “Ion Bratianu – tatal a construit statul nostru modern. Este acest stat in adevar romanesc ?”

“… tot ceea ce se intampla, se infatiseaza romanului cu un caracter de aparitie, as zice teofanie, de aratare, de vadire a unei lucrari transcognitive, care se savarseste in lume, peste noi, lucrare continuu creatoare, care se savarseste-n lume si la care ochiul omenesc e numai martor.”1

Iata o marturisire din care transpare o anumita lejeritate a romanului in fata istoriei . Fara  a ignora istoria, el o transcende cu demnitatea smereniei omenesti si o foloseste ca pe o treapta fara de care saltul in Imparatie este imposibil! Aparent romanul se lasa dus de curgerea apei indiferent la privirile dispretuitoare ale oamenilor dar atent la spranceana mirat-incruntata a lui Dumnezeu.

Vizibil, el e asemeni Izvorului lui Radu Gyr :

“Sprintenul izvor                                     Vazandu-l zdrobit
Din paduri adanci                                     De stancosii zimti
Alegand de zor                                           Eu l-am intrebat
A cazut pe stanci                                       Ce durere simti?

Despletita-n jerte                                       El mi-a dat de veste
Apa se pravale                                            Ca nimic nu-l doare
Rece e si fierbe                                            Cand menirea-i este
Stralucind cristale                                     Vesnic sa coboare

Numai cui s-a pus
Pravila si rand
Sa se-nalte sus
Singera cazand!”

Aflam in editorialul pe luna mai al revistei Rost “de ce sunt ortodocsii monarhisti”! Dl. Claudiu Tarziu face o comparatie intre monarhie si republica in urma careia conchide in stil naeionescian : “prin urmare, ortodocsi fiind, nu putem fi decat monarhisti”. Cu speranta ca nu il voi supara pe prietenul meu,  indraznesc sa afirm ca atat concluzia cat si argumentatia imi par limitative in timp si fortate in logica, parca-ti vine a zambi! E evident ca preferam monarhia, insa citindu-l pe Vulcanescu iti sare in ochi diferenta dintre sufletul romanesc si sufletul nemtesc! Ma refer la faptul ca monarhia a impus sufletului romanesc o muzica straina. Nu spun ca monarhia a fost rea, ci ca nu a fost romaneasca.

Scopul acestui articol nu este polemica ci dorinta de a cugeta la o forma de organizare fireasca neamului nostru, forma pe care o gasim in Imparatiile voievozilor nostri .

Priviti cununa voievozilor nostri deschisa spre cer si coroana inchisa a regalitatii. Regele apusean este “capul intors catre Dumnezeu al unui popor” dar coroana inchisa vadeste o spiritualitate care se inclina in fata lui Dumnezeu fara a se “aseaza in pulbere in fata Lui” .

Respectam coroana regala dar preferam cununa. Mantia regala e o haina istorica care nu ni se potriveste ea a fost croita in apus si a inceput sa se teasa la noi dupa moartea brancovenilor – domniile fanariote,  revolutia pasoptista, Cuza, Carol, … apoi desi cu opozitia unor regi, Regalitatea europeana si-a vopsit haina in rosu si si-a pus basca; au acceptat ideologia comunista la ei acasa si ne-au vandut la Yalta. Comunistii au incercat distrugerea noastra adica materializarea gandirii si sufletului romanesc.

Sufletul romanesc nu a pierit; el inca palpaie, iar Dumnezeu il poate face valvataie, numai sa vrem! Istoric insa, trecem peste mantia si coroana regala straina, o respectam, dar preferam camasa mortii, nu a mortii dorite ci a mortii acceptate. Ne lasam in mana lui Dumnezeu si nu ne este frica de oameni.

Privim moartea ca pe o trecere si ca pe o incununare a jertfei vietii noastre. Nu avem vocatia istoriei, ci a vesniciei (!) si daca tot dorim o organizare omeneasca, dorim sa o  facem pe restauratia jertfei! Dorim o ierarhie sociala, morala si daca vreti politica, cladita pe jertfa si meritele inaintasilor, a celor  care au luptat si au suferit. Nu dorim o coroana straina si cu atat mai putin o basca democrata, ci o cununa!

Spunem si noi astazi asemeni studentilor condusi de Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu ) la Cluj in 1946 : Pana aici democratia! De aici Romania!

Sa nu credeti ca nu ne vom descurca singuri, ne-o spune tot Vulcanescu : « nu e oare stranie insa aceasta “trecere la fapta”, nu in virtutea imprejurarii ca “poti”, cum se-ntampla la toata omenirea Apusului, ci in virtutea starii in care “nu mai poti”? Romanul numeste aceasta stare  “amar” si ea il impinge la fapta. » – si intr-adevar acum nu se mai poate! Nu vom cere de la Dumnezeu o “lopata de rumena paine” ci sa se pastreze fiinta crestin ortodoxa romaneasca.


1Mircea Vulcanescu – Dimensiunea romaneasca a existentei

un articol de Marcel Bouros, Scoala Brancoveneasca – Constanta

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Cununa, coroana si basca. Imparatia voievozilor este specifica poporului roman, iar nu monarhia

 1. fluoresceptic zice:

  Apropos de rost, nu inteleg polemica pe tema formei de organizare a statului. Care stat? Ne mai intreaba pe noi cineva ce dorim? Aaa, scuzati! Ne mai intreaba cate unul in referendumuir de manipulare prin intrebari cu raspuns indus. Mai crede cineva astazi in democratie? Nici macar cei care se autointituleaza democrati.
  Va referiti cumva la suprastatul european? La ce? La satul romanesc? Care, unde e? Ce mai e romanesc in tara asta? Resursele nu prea ne mai apartin, terenurile si padurile sunt pe cale sa fie si ele instrainate.
  Sau e doar o tema de seminar? Ca tot veni vorba, din cate imi amintesc, voievodatele erau statele romanesti dinainte de unire. Unire pe care o datoram coroanei straine. Nu cumva ne contrazicem, sau pur si simplu nu stim despre ce ne vorbim? Ce motive sa fi avut Carol I sa intre in razboi impotriva familiei din care provenea? Asa strain cum era?
  Sa inteleg ca propuneti o revenire la voievodate? Dupa toate aparentele, daca la 1 decembrie 1918 prin mintea romanilor umbla un duh de unire, azi suntem chinuiti de un duh de dispersie. Romanii nu mai tin unii cu altii, asa sa nu ne miram ca intr-un viitor nu indepartat, ne vom intoarce la imprastiere statala fara prea mult efort. Cu ajutorul celor mai de seama intelectuali ai nostri carora le miroase tot ce e romanesc si nu pierd nici o ocazie sa arunce cu FKL in neam. Si daca neamul e asa, tara frumoasa dar pacat ca e locuita, ce ne-ar opri sa furam cat putem sau sa vindem tot pe nimic, sa il chinuim cu salarii de mizerie, cu un minister al sanatatii bolnav si cu un invatamant national antinational?
  Parintele Paisie Aghioritul spunea ca cine nu iubeste pe Dumnezeu nu isi iubeste nici aproapele nici vecinul nici poporul sau.
  Voievod, rege… Are vreo importanta cum se numeste? Sau ce face?

 2. anonim zice:

  Stimati Domni,
  pana la urma, ce ne intereseaza este principiul de conducere al statului.
  iar acesta, atat in cazul domnitorilor tarilor romane, cat si al regilor Romaniei este cel monarhic. restul sunt detalii…

 3. Romeo2110 zice:

  Exista o icoana la Sf Munte in care se vede cum mai marii pamantului (regi imparati sau presedinti) se inchina fiarei apocaliptice: astea sunt vremurile de dupa primul razboi mondial – in special.

  Monarrhia bizantina de drept divin a fost abolita progresi in apus, incepand cu Magna charta libertatum. Regele care domneste peste parlament nu este de drept divin. Dar nici acum cateva sute de ani, regele care dadea socoteala parlamentului nobililor nu era de drept divin.

  Ne place sau nu, ultima monarhie de drept divin este cea rusa, care a cazut in febr 1917. Numai ca Nicolae al II lea o abolise de fapt juridic la incep sec al XIX lea cand a acceptat infintarea Dumei.

  Ce-i de facut ?

 4. Romeo2110 zice:

  PS1 Nicolae al II lea o abolise de fapt juridic la incep sec al XX lea cand a acceptat infintarea Dumei.
  PS2: In imaginile de mai sus, avem pe Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes, care au murit catolici. Nu stiu in ce masura ii putem accepta pe apostati.

 5. LuxDesign28 zice:

  Romania a avut voievozi si nu regi. Dar oricum nu cred ca monarhia mai are vreo sansa in Romania. Mai grav este ca libertatile ne sunt incalcate. Asta intr-o tara care striga sus si tare ca este o tara libera.

  Pana si asta are o mica importanta daca nu suntem crestini dedicati 100% lui Dumnezeu.

 6. LuxDesign28 zice:

  Un articol care cred ca v-ar interesa
  :) il gasiti la urmatoarea adresa
  Dovada meritării cetăţeniei române de către etnicii maghiari
  http://luxdesign28.wordpress.com/2011/06/10/dovada-meritarii-cetateniei-romane-de-catre-etnicii-maghiari/

 7. Apel catre fratiile voastre.

  Nou blogul

  +Altarul Ortodox + http://altarulortodox.blogspot.com/ -Un blog pentru fratii nostri crestini ortodocsi de pretutindeni.

  Acest Blog este facut pentru a ajuta si a apropia crestini de trupul lui Hristos

  Rugamintea Noastra este de al adauga toti cei care detin bloguri sau site-uri ortodoxe la linkuri.

  Fratilor cu toti stim ca traim vremuri tulburi chiar apocaliptice cum ne spun sfinti parinti de aceia am considerat ca fiind necesar sa formam si noi un blog prin care sa ne expunem ajutorul nostru si de-al apropia pe om de Dumnezeu.

  Nu stim daca vom reusi dar macar vom incerca.

  De aceia ma repet pentru a ne ajuta in promovarea acestui blog va rugam sa ne adaugati la link.

 8. Aliosha Karamazov zice:

  @ Romeo 2010

  Eu cred ca mai degraba a distrus-o Petru cel Mare cand a desfiintat Patriarhia si i-a impus Biericii un regim de servitute care a tinut pana cand a cazut tarismul (dupa care a inceput alt regim de servitute si mai rau). Petru cel Mare a occidentalizat Rusia si a redefinit caracterul monarhiei ruse dupa model occidental. Romanovii au platit factura pentru mutarea cu pricina la 1917 cand duhul lui Antihrist pe care l-a chemat Petru in Rusia din Occident n-a mai putut fi tinut in frau si a patruns cu totul. Nu numai in Rusia dar si la noi si in toata lumea. Eu greu sa spui de cand s-a stricat treaba. De principiu, taina faradelegii se lucreaza in lume de la bun inceput, dar efectele ei se vad in timp: mai intai se perverteste monarhia, apoi cade de tot, apoi democratia evolueaza spre demonocratie iar la sfarsit nu mai ramane decat Antihrist si Biserica. Lupta finala nu va mai fi politica. Va fi ca la inceput, cand Biserica era 100% persecutata de puterea seculara si nu se sprijinea pe nici un imparat afara de Imparatul Ceresc. Portile iadului nu vor birui!

 9. un ortodox zice:

  ideea articolului este excelenta!! pentru anonim : nu anonimule nu principiul regelui sau voievodului ci principiul dumnezeiesc !! se numeste sfanta traditie !! daca in tinuturile romanilor Dumnezeu nu a vrut regi inseamna ca orice este diferit de ce a hotarat Dumnezeu este de la dracu !!! regii au fost pusi contrar spiritului roman de catre masoni !! daca nu gandesti crestineste comenteaza pe un blog politic,daca vrei !!

 10. un ortodox zice:

  da romeo asa spun toti sfintii,ca ultimul imparat de la Dumnezeu a fost tarul rus,care nu a vrut sa amestece pe Dumnezeu cu dracul,adica nu a acceptat asa numita monarhie constitutionala adica rege si guvern !! asa cum e in anglia si in alte state nordice,caci asa e ortodoxia nu amesteca apa cu otrava caci intr un pahar cu apa daca e o singura picatura de otrava:omoara!! deci nu mai este apa ci otrava!! asa spun sfintii

 11. Pingback: Monarhia din Romania ce s-a transformat in dinastie – o unealta a masoneriei … | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s