Parintele Justin: Sa ne unim in forta! Sa cream un element romanesc, de echilibru, potrivit cu vremea cu care ne confruntam!

Spre intarirea  binecredinciosilor si a tuturor romanilor patrioti, cunoscatori ai istoriei scrise cu sange de Marii Voievozi ai Neamului Romanesc si de Sfintii Inchisorilor, iar nu de „istoricii” si „ziaristii”, ce folosesc cerneala bolsevica, va rugam sa puneti la inima si in cuget aceste cuvinte ale Parintelui Justin, cuvinte pe care le sustine cu toata taria si in ziua de azi.

 

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire, Pentru neam si tara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Parintele Justin: Sa ne unim in forta! Sa cream un element romanesc, de echilibru, potrivit cu vremea cu care ne confruntam!

 1. Iustina zice:

  Multa sanatate, parinte!

  Parintele Iustin nu este nici pesimist, nici optimist. Atitudinea sa este una realista si profund crestina. Asa cum spunea Petre Tutea: doar in sufletul unui realist miracolul se naste din credinta si nu credinta din miracol. Sa dea Dumnezeu ca exemplul parintelui Iustin sa fie, pentru toti romanii, miracolul care ne va uni.

  Doamne, ajuta!

 2. Ioan C. zice:

  In ce politicieni am mai putea avea incredere? :(

 3. GABRIEL din Canada zice:

  e momentul sa ne unim, noi, ortodocsii , intr-o miscare nationala, care sa imbine ortodoxia cu iubirea de tara.Aceasta miscare e o datorie fata de stramosii nostri.Eu cred ca orice roman ortodox , cu constiinta de ortodox, e gata sa apere petru voda in cazul in care procuratura va veni acolo.Parintele Iustin a fost inchis 16 ani pentru vina de a crede in Dumnezeu.Noi suntem slabi, dar nu 16 ani, ci 16 ore putem arata ca il aparam , asa cum si dansul ne-a aparat?16 ore la petru voda pentru 16 ani de inchisoare a parintelui. ei, ce ziceti?sa dam 16 ore din timpul nostru parintelui!16 ore la petru voda!Doamne ajuta!

 4. Stefan zice:

  Parinte Justin,si daca nu se mai invarte pamantul ajungem sa fim lnga Sfintia voastra iar voi fratii nostri de la Apologeticum bine faceti, sa ne aducem aminte ca Istoria Romanilor este cea adevarata si nu cea comandata iar noi astia simpli si fara palate suntem frati cu cei care s-au sfintit prin sange si nu vorbe goale ! Avem si noi puterea sa recunoastem ca suntem Romani si Crestin Ortodocsi ! ORTODOXIE sau Moarte !

 5. paul bacosca zice:

  Unul din marile merite ale miscarii legionare a fost acela ca a desteptat poporul roman „din somnul cel de moarte”. Noi, „cei putini”, de astazi, care mai avem un crez pentru Romania trebuie sa ne mobilizam intr-un fel sau altul, fie chiar adunandu-ne. Este si acesta un inceput!

 6. admin zice:

  Fratilor, nu la m-rea Petru Voda trebuie sa ne adunam. Doar in cazul in care P Justin cu adevarat va pati ceva. Daca se vrea protest e bine de facut in Bucuresti in fata Centrului evreiesc, dar nu la m-re. Ca atunci chiar vor avea motiv de invinovatire. Sa avem intelepciune. Eu cred ca circul va sfarsi aici, pt ca nu au probe juridice.

 7. Cris zice:

  “Catedrala Mantuirii Neamului trebuie sa ramana un simbol al credintei, al iubirii, al comuniunii, unitatii si cooperarii dintre toti romanii in mod direct prin trupul tainic al lui Hristos”spunea Patriarhul Daniel.
  Dar de ce numai Catedrala Mantuirii Neamului, intrebam noi? De ce, de exemplu, nu si Manastirea Poiana Marului din Buzau!
  Aceasta manastire este unul dintre lacasurile de cult din patrimoniu cu o valoare cultica deosebita, construita in vremuri dificile din istoria poporului roman, care a urmat razboaielor, calamitatilor naturale sau tulburarilor sociale tocmai pentru a fi simbol de biruinta asupra raului, de speranta, reconciliere si comuniune intre generatii.
  Manastirea Poiana Marului a fost cel mai important centru monahal din Tarile Romane in secolul XVIII iar biserica ” Duminica Tuturor Sfintilor” este singurul lacas de cult din lemn pictat in exterior.
  Cat a fost staret la Poiana Marului, Parintele Macarie Besliu nu a primit nici macar un ajutor din partea Episcopiei pentru biserica monument, la fel cum nu a primit nici de la Oficiul National al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor.
  A respectat intocmai invatatura Sf Parinti prin care suntem invatati ca ridicarea unei Biserici este o lucrare teandrica (Dumnezeu si om) si sinergica sfanta (conlucrare harica Dumnezeu si om) si de aceea construirea ei face parte integranta din teologia ecclesiologica si pastorala si nu trebuie sa se conduca dupa regulile economiei de piata.
  Din 1990 de cand a fost numit staret la Poiana Marului, Parintele Macarie a construit un paraclis, cateva chili, a reparat un pavilion, a ridicat un gard de piatra ce masoara 400 de metri, a adus lumina pe stalpi de ciment si a facut un helesteu. Banii au provenit din donatiile de la credinciosi si din cresterea si vanzarea animalelor.
  Dupa toate acestea a fost izgonit.
  Episcopul Norocel a trecut peste toate.Peste vointa intemeietorului Manastirii- Cuviosul Vasile de la Poiana Marului, peste vointa autoritatilor locale din mai multe comune, peste voia localnicilor, peste voia sutelor de credinciosi din toata tara care il cercetau periodic pe Parintele Macarie.
  Epifanie si argatul sau, Dl Negoita, au transformat Manastirea Poiana Marului in mosie personala. Au alungat staretul, fratii, credinciosii, linistea, dar cel mai greu este ca alungat Harul, provocad “tulburari si sminteli”.
  Ne intrebam si noi ca “prostii satului” de ce – hai nu Patriarhia dar macar Episcopia Buzaului si Vrancei nu a propus o procedura de colectare pentru un monument istoric precum Manastirea Poiana Marului- manastire trecuta in toate enciclopediile religioase, gratie vietuirii pe aceste locuri intre anii 1630-1667 a Cuviosului Vasile de la Poiana Marului, iar biserica de lemn “Duminica Tuturor Sfintilor “ctitorita in anul 1821 este o raritate in peisajul arhitectonic romanesc. Raritate si duhovnicul Macarie dar si incomod datorita harului si smereniei.
  Dupa doi ani in care Episcopul Epifanie Norocel s-a luptat “eroic” sa distruga o manastire, dupa doi ani de cautari disperate sa gaseasca o stareta la actuala Manastire de maicute Poiana Marului (caci maicutele de la Carnu au refuzat categoric sa incalce testamentul unui Sfant, urmatoarea maicuta care trebuia sa fie numita stareta ii venise sorocul nasterii si a plecat la maternitate, iar actuala a intarziat sa fie numita deoarece nu terminase divortul) a gasit in final si un duhovnic tanar si el proaspat divortat si proaspat popit.

  Ne intrebam si noi ca “prostii satului” daca enoriasii nu mai sunt, animale care vor fi crescute spre vanzare nu mai sunt, banii pentru renovarea mosiei lui Epifanie Norocel de unde vor veni?
  Stim cu totii ca daca Constitutiile Apostolice ne opresc sa luam bani ca milostenie de la “pacatosii nepocaiti care supara pe Dumnezeu prin darurile lor…si de aceea donatia acestora trebuie refuzata, aruncata sau arsa”… cu atat mai mult trebuie avuta grija de la cine si de unde primim bani atunci cand este vorba de renovarea unei biserici- fie ea si pe mosia Episcopului Epifanie Norocel. Daca gandim altfel atunci putem lua bani si de la traficantii de arme, de droguri, de carne vie etc.
  Construirea sau renovarea unui sfant locas trebuie sa fie un eveniment duhovnicesc: lucrarea aceasta trebuie sa fie savarsita de oameni duhovnicesti, cu mijloace duhovnicesti si cu un scop duhovnicesc ci nu din mandrie.
  In lunga noastra asteptare ca cineva sa decida colete nationale si pentru Manastirile vechi cuprinse in Patrimonial National sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa fie bland cu oamenii care au distrus ce a facut El, iar pe Cuviosul Vasile de la Poaiana Marului sa-l rugam sa amane pedeapsa pentru cel care a indraznit sa-i incalce testamentul. Ca poate noi cei care am iubit aceasta Manastire sa nu fim martori cand “unul ca acesta sa fie anatema si partea lui si locul lui sa fie in tartar impreuna cu Iuda vanzatorul…”

 8. Stefan zice:

  Sau mai bine sa protestam in fata centrului asta de monitorizare a Ortodoxiei din Romania care se afla in bucuresti ,ce ziceti ca oricum trebuie sa stie lumea de noi si daca tot stam ca melcii, ca melcii ne calca in picioare cei care sunt impotriva Ortodoxiei !

 9. admin zice:

  Frate Firmilian, nu este adevarat. Semnaturile sunt la mrea Petru Voda. Apoi, cine ar fi putut introduce 1 milion de semnaturi in calculator?

 10. Andreea zice:

  Dumnezeu sa il tina in viata cat mai mult, pe parintele nostru drag. Avem mare nevoie de indrumatori ca dansul…Binecuvantati-ne, parinte, si va rugati si pentru noi, pacatosii!

 11. Antonia zice:

  Da, e nevoie de mult echilibru si de mult discernamant pentru a traversa cu bine aceasta mare din ce in ce mai involburata.

  Deciziile importante corecte pentru noi si pentru neamul romanesc se pot lua cu o minte luminata de Duhul Sfant.

  Sa ne ferim de egoism si de mandrie. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne arate cand, daca si unde sa ne intalnim, cand sa tacem si cand sa vorbim si sa ne dea cuvant intelept cu putere multa pentru a reusi sa ne ajutam aproapele cu adevarat.

  In acest an trebuie sa fim foarte intelepti, iar intelepciunea numai Dumnezeu ne-o poate darui. Doamne ajuta.

 12. Dinu zice:

  „Caci aceasta este placut lui Dumnezeu, sa sufere cineva intristari, pe nedrept cu gandul la El.”
  Privitii pe Parintele ca-ti vine sa-l asculti zi si noapte numai sa ne vorbeasca, el este soarele nostru vazut ,pe care la lasat azi Dumnezeu pentru noi, sa ne bucuram fratilor uni de alti de cuvintele ce le vorbim toti, intru-un singur glas intr-un singur acord , ca un singur popor ca o singura biserica , ca un singur glas sa strigam toti cu o singura inima, si cu o singura gura chiar , de strigam , cad zidurile ce vor sa ne roabesca.

 13. Elena P zice:

  Am si eu o intrebare, va rog, cand a fost facuta inregistrarea? Multumesc ! Si nu cred ca trebuie sa ne adunam in fata centrului evreiesc, fiindca doar musulmanii au facut aceasta pana acum. Ar trebui intai sa facem ascultare de Hristos si el ne va strange acolo unde trebuie. Si cred ca rugaciunea este mult mai puternica decat orice alta actiune fizica. Ingerii ne inconjoara cand suntem in primejdie, si adeseori sunt chiar vazuti, chiar de cel ce vrea a face rau. Frica de martiriu insa, instiga sufletele la revolte sangeroase… Daca ne-am ruga neincetat, am muta si muntii din loc. Sa fim tari in ruga, nu in cuvinte. Sa ne ajute Domnul Dumnezeu !

 14. preluat de pe http://eufrosin.wordpress.com/2011/02/23/tavalugul-vrajmasilor-nostri-continua-romanii-raspund/
  Atunci când Eufrosin nu are timp să scrie ce-i de spus, treaba lui nu este încă, una grea. O lovitură a vrăjmaşilor noştri, este urmată fără greşeală, ca un ceasornic elveţian, de răspunsul zdrobitor atât în inteligenţă şi informare, cât şi în exactitate şi covârsitoare cantitate, de răspunsul hotărâtor pentru destinele neamului nostru, al românilor .

  Cine a inventat vorba: “Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost”, nu putea să aibă dreptate, decât într-un sistem totalitar, în care securitatea îi sălta în toiul nopţii pe cei care nu erau pe placul alogenilor care au infectat politicul, armata, serviciile de securitate…

  Acum însă, este cu totul altceva…

  Ca unul care ştiu prea bine că libertatea de exprimare este un paravan din spatele căruia eternii mizerabili îi depistează pe cei care li se împotrivesc, vă spun cu mâna pe inimă, că merită deplin să fii in armonie cu zisa populară: “ce-i in guşă, şi in capuşă”.. Nu doar că merită, ci e de-a dreptul datoria noastră!

  De vom tăcea, cum vom privi oare în ochii copiilor care ne vor întreaba: Tată, mamă, buni, pe măinile cui ne-aţi lăsat ?

  Iată răspunsul incredibil al unui neam care dovedeşte în ciuda tuturor oprimărilor şi a nimicniciei cărora i-a fost supus, că are încă minte, conştiinţă şi bărbăţie – piară vrăjmaşii României de la faţa ei, ca ceara de la faţa focului!

  Păstrarea identităţii – extremism

  În România nu există extremism religios. Cei care fac asemenea afirmaţii sunt legaţi la ochi. Polonia are însemne religioase pe stradă (ex. posterul cu papa sărutând picioarele oamenilor, pus în staţiile de tramvei) – şi grija lor pentru valorile creştine nu i-a împiedicat să fie mai dezvoltaţi ca noi. Bulgarii îl au pe Sf. Ioan al Rilei pe moneda naţională, iar la Sf. Gheorghe o pagină întreagă de ziar era ocupată de icoana Sfântului, A3, color. La români, în lumea laică, nu am văzut aşa ceva. Românii se pare că sunt mai antireligioşi decât alţii, dar şi mai înapoiaţi – poate asta e cauza. Extremismul e al celor care se gândesc că e extremism. Francezii şi polonezii nu-şi pun probleme că ceva în patriotismul propriu poate fi dăunător. Doar românii au asemenea temeri antinaţionaliste şi antireligioase, venite probabil dintr-o frustrare semidoctă şi obtuză.

  Întrebarea mea este: a reţine din legionarism valorile creştine, morale şi culturale este extremism? A păstra valorile şi specificul unui popor este extremism?

  P.S. Nimeni nu a remarcat că acolo s-au cântat şi alte cântece patriotice… sau şi patriotismul e rău?

  Fapte

  Fapte: 1. la aniversarea unei zile de nastere a unui preot, un grup de maicute i-au cantat. Vorbim de un eveniment privat aici.

  2. O organizatie se agita ca era vorba de cintece suspecte

  3. Incepe o dezbatere despre toata tarasenia asta

  Nu credeti ca se exagereaza aici? Daca la ziua mea de nastere, mi se canta Internationala sau orice imn comunist, risc oprobiul public? CE se intimpla? Pina la acest nivel, am ajuns sa controlam vietile oamenilor?

  Bogdan – un ticalos rafinat:

  Considerati ca criza identitara prin care trece societatea romaneasca contemporana, distanta dintre elite (politice, de afaceri, intelectuale) si mase, lipsa unei coerente identitare duc grupuri expuse (lumea rurala, practicantii religiosi, saracii urbani) si tineri cu educatie dar cu nevoi identitare in criza spre modele delimita civilizationala (religie-i.e. ortodoxie, “capitalism salbatic”, infractionalitate de tip gulere albe etc?

  Credeti ca e un reviriment agresiv si fatis al unor protocronisme de tip “spiritualitate autentica” , “identitate peste timp” si alte imago-uri de acest gen in contrapartida cu supraidentitatea europeana de origine occidentala (catolica sau protestanta)?

  Exista studii cantitative si/sau calitative notabile referitoare la impactul unor asemenea prezente ideologice la nivelul Romaniei?

  Am observat ca, precum peste tot in lume, problema identitarismului este mai acuta la tineri, iar inclinarea spre toleranta fata de manifestarile religiosului in spatiul laic devine la ei un act de credinta. Asta imi pare mai periculos decat cantatul intr-o manastire de catre niste persoane care au un unic filon de informare si sunt determinate de catre propria apartenenta la un grup social in criza de identitate perpetua de cand cu modernitatea.

  Multumesc,

  Bogdan

  Sorina – RESPONSABILITATE

  Domnule Banica, poporul evreu a srabatut istoria tocmai datorita “intolerantei” lui. Ucis, deportat, dispretuit… si-a sustinut constant convingerea intr-UN SINGUR DUMNEZEU. Acest crez l-a asezat deasupra tuturor intereselor de conjunctura. Este tot o forma de “intoleranta” si aceasta convingere care a ingenuchiat lumea politeista, care n-a facut niciun compromis cu ea. Admir acest popor care a renuntat la tot dar niciodata la Dumnezeu. Noi insa suntem CRESTINI si avem o datorie fata de Dumnezeul nostru si de oamenii care il fac cunoscut pe Acesta chiar cu pretul vietii, al libertatii. VIATA are aceeasi valoare indiferent de purtator. As vrea sa va intreb : de ce considerati superioara jertfa evreilor comparativ cu cea a martirilor (orodoxi) din inchisorile comuniste? Cei mai multi dintre noi nu sunt vinovati nici pentru unele nici pentru celelalte. Ii compatimim cu aceeasi dragoste pe care o incerci vis-a vis de orice suferinta umana. Ceea ce nu inteleg este de ce suferinta evreilor este pusa pe un pidestal in fata careia sa ne inchinam mecanic si cea a martrilor nostrii, rude mai apropiate prin sange si credinta, este nerecunoscuta si nevalorificata ? DE CE ?

  silviu – Cateva intrebari… Nu vi se pare ca subiectele legate de legionarism sau in general cele legate de o viziune critica asupra evreilor sunt subiecte tabu, iar oricine nu adopta pozitia oficiala(cea “corect politic”) este pus la zid? Se spune ca in Romania este democratia si ca fiecare poate sa-si exprime liber parerea, atunci de ce o atata vehementa, sau “noi vrem egalitate dar nu pentru catei”, adica se accepta doar acele pareri care convin regimului, celor aflati la putere, unor grupuri de interese etc ? Se cere pedepsirea celor care practica “acte extremiste, antisemite, xenofobe etc”(inteleg ca e si o lege in acest sens) , dar oare comunistii nu au procedat la fel cu cei din regimul “burghezo-mosieresc”? Oare nu este aceeasi “vanatoare de vrajitoare” in functie de o ideologie sau alta?

  3 intebari -) andrei 1/ Prin ce sunt mai extremiste versurile citate in textul de mai sus decat urmatoarele:

  “O mamă văduvită de la Mihai cel Mare

  Pretinde de la fii-și azi mână d-ajutori,

  Și blastămă cu lacrimi în ochi pe orișicare,

  În astfel de pericol s-ar face vânzători

  De fulgere să piară, de trăsnet și pucioasă,

  Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,

  Când patria sau mama, cu inimă duioasă,

  Va cere ca să trecem prin sabie și foc”

  2/ Care este definitia notiunii de “national-extremism” ?

  3/ Prin ce difera de cenzura comunista, cenzura care se doreste a fi aplicata asupra unor opere literare neagreate de anumite grupuri ?

  Clarificari(?) – Cred ca orice discutie serioasa trebuie sa inceapa de la definirea termenilor. Asa cum preciza anterior si Andrei, ce inseamna, de fapt ”extremism”, ”national-extremism”, ”nationalism xenofob”, etc., etc.? In afara de definitii pur lingvistice, sau chiar politice, exista si definitii juridice in legislatia romana, in baza carora, pe criterii clare, cineva sa poata fi acuzat si, eventual, condamnat? Sau e vorba doar de ”corectitudinea politica”, cea care ii face pe unii sa vitupereze impotriva unor afirmatii sau manifestari ”incorecte”? Si, a propos, incorecte fata de ce? Fata de un model absolut? Pai nu ultra-liberalii stangisti post-moderni profereaza lipsa unor valori/principii/adevaruri absolute? Nu are, chipurile, in ziua de azi, fiecare, ”dreptatea lui”? Din doua una: ori facem analiza literara pe text, dar cu consecinte juridice, si tot ce prindem ca e legionar sau legionaroid scaotem in afara legii, dar atunci facem la fel si cu tot ceea ce este in tara asta comunist/marxist/ceausist (si atunci il interzicem, bunaoara, si pe Paunescu), ori ne si purtam ca democrati autentici, nu doar mimam democratia – eventual acea forma a ei care ne convine din motive bicisnice – si lasam si formele (asa zis) extremiste sa isi aiba locul lor sub soare: comunism, fascism, anarhism, etc. Orice decizie am lua, sa judecam si sa actionam cu aceeasi masura pentru toti. Mi se pare o ipocrizie fara margini sa ne dam ochii peste cap la textele lui Radu Gyr, dar sa facem coada la inmormantarea lui Paunescu. Niste calugarite, probabil din exces de zel, au cantat un cantec legionar. Si? Diversi motani colaboratori ai Securitatii inghit zilnic dejectii la televiziuni, la ore de maxima audienta. De astia nu se mai ofuscheaza nimeni? Mi-e sila de ipocrizie, duplicitatea asta care ne-a mancat intotdeauna, precum si de pudibonderia asta tembeala.

  P.S. NU SUNT legionar si, ca poeti, imi place la fel de mult Gyr si Paunescu! Macar i-am citit!

  cauze mai profunde poate (Luni, 21 februarie 2011, 23:47)

  G.C. [anonim]

  Nu cred ca exista un extremism religios in Romania, dupa cum nu cred ca prin dorinta de a-i face placere unui om de 92 de ani, trecut prin inchisorile comuniste, maicutele au comis un “caz izolat de extremism’”. Mi se pare exagerata reactia celor de la Centrul de Monitorizare ……

  Probabil ca ati citit comentariile la cele doua articole publicate de Hotnews pe aceasta tema. Ati gasit comentarii extremiste, care sa duca la temerea unui “fenomen care prinde aripi”? Daca da, puteti justifica?

  In anii de comunism, oricine se opunea regimului era numit “legionar”, chiar daca nu apartinea acestei miscari. Nu credeti ca este necesara o istorie adevarata a acestei miscari, fara exagerari de nici un fel? Un om bine informat este mai greu de manipulat de oricefel miscare extremista – dreapta sau stanga.

  Si nu numai atat, dar nu credeti ca este necesara, urgenta chiar, recunoasterea oficiala a “”ororii comunismului ca totalitarism de catre cei implicati “” – as mentiona chiar TOTI cei implicati. Nu de alta, dar cred ca lipsa unei astfel de recunoasteri, de “mea culpa” chiar si din partea celor care l-au adus la noi in tara ar fi mult mai degraba cauza principala a unui curent de extrema dreapta in acest moment decat aceste cantece. .

  altfel de clarificari (Marţi, 22 februarie 2011, 0:30)

  marie [anonim]

  Stimate domn, doctor in sociologia religiilor, credeti ca religia este multiculturala, cosmopolita? Crestinismul este tolerant(” intoarece si obrazul celalalt”).Sigur i-ati studiat pe Mircea Eliade si pe discipolul aestiua , Ioan Petru Culianu(cel putin asa s-ar cuveni). Nu cumva Eliade a fost legionar? A renegat/negat vreodata acest lucru? Nu; si a trait in America. Petre Tutea a fost sau nu legionar(banuiesc ca stiti mai bine decat mine)?

  Nu cumva ne este teama de cantecul/imnul respectiv in care se cultiva credinta , cinstea , datoria fata de tara si nu ” gloantele pentru tradatori”. Parca versurile erau cu ‘ sufletul de crin”?!” Pentru Sfanta cruce, pentru tara” Suflet curat, imaculat, dar e mai usor sa renegam nobletea sufleteasca, patriotismul adevarat( nu cel rasuflat de astazi). Ati auzit de Valeriu Gafencu? Merita. Precis ca va preocupa mai mult ce se intampla in lumea islamica; dar ce fac crestinii din tarile preponderent islamice(vezi Egiptul) va preocupa? (editat de HotNews)

  cateva raspunsuri, va rog (Marţi, 22 februarie 2011, 1:39)

  alex [anonim]

  1) In ce conditii dragostea de patrie se transforma in extremism? Reactia anti-evreiasca interbelica este corelata cu anumite politici anti-romanesti?

  2) Din punct de vedere ideologic si faptic, legionarii sau comunistii au adus mai mult rau Romaniei?

  3) Este adevarat ca o parte a mass-mediei din Romania este obscur aservita unor demersuri anti-romanesti?

  extremisme (Marţi, 22 februarie 2011, 7:15)

  golanitzky [utilizator]

  In toata seria de articole declansate de acest eveniment este asociat extremismul nationalist (personal nu vad mai mult extremism in cantecul incriminat, decat in imnul national), cu extremismul religios. Intamplarea a facut, dupa parerea mea, sa apara impreuna de data aceasta – las la o parte discutia despre cat “trebuie” sa fie si cat sa nu fie extremist religios un calugar. Dar extremismul nationalist se simte foarte bine si in lipsa religiei. Cred ca niste conditii necesare pentru existenta lui sunt falsificarea istoriei si interzicerea dialogului. Nu credeti ca discutiile despre legionarism, libere si argumentate in spatiul public, ar face mai bine? La fel discutiile despre sionism? Din nou, o parere personala: o mare parte dintre antisemitii de azi sunt influentati de teoriile conspirationiste, nu de religie. Daca dumneavoastra aveti statistici sau date mai exacte, poate ne-ati lumina un pic.

  Intoleranta si extremism (Marţi, 22 februarie 2011, 7:21)

  Mih. [utilizator]

  Sunt voci care sustin ca predarea religiei crestin-ortodoxe (in acest spatiu ne gasim in Romania), poate duce la aparitia unor miscari extremiste.

  Intrebare: intoleranta la religia crestin-ortodoxa, religia marii majoritati a poporului roman, poate duce, la randul ei, la aparitia extremismului (daca nu cumva este deja o forma de extremism, bazat, intre altele, pe excesul de “discriminare pozitiva”)?

  O a doua intrebare: intonarea intr-un spatiu privat, restrans, a unui imn legionar (fac abstractie de aducerea in spatiul public a acestui episod), poate influenta negativ evolutia spre extremism, mai mult sau mai putin decat manifestarile publice anti-religioase (inclusiv “razboiul” impotriva icoanelor din scoli)?

  mara [anonim]

  dle Banica nu credeti ca romanii nu isi cunosc adevarata istorie de cel putin doua generatii? ca ea a fost masluita? Stau in occident unde am si studiat dar accesul la istorie este sfant (face parte din identitatea nationala a unui popor) indiferent daca acesta istorie cuprinde si momente mai putin placute pt nativii insisi. Sunt si eu absolventa a stiintelor umane si cred ca daca nu exista cunoastere nu exista vindecare pt ca ea vine din asumarea propriei responsabilitati. Nu credeti ca daca nu avem raspunsuri clare in privinta “revolutiei” din 89 nu putem avea raspunsuri nici in ceea ce priveste adevarata realitate despre miscarea legionara? Nu poti sa tii inchisa usa unei realitati in timp ce o deschizi pe cealalta. Este fals!

  Nedumerire (Marţi, 22 februarie 2011, 9:11)

  Radu [anonim]

  In conditiile in care Presedintele Romaniei a condamnat Comunismul in Parlamentul Romaniei, de ce noi, ca natie, linsam mediatic unul din stalpii rezistentei anticomuniste romanesti, unul dintre putinii ramasi in viata, la cererea publica a unui interlop care cand nu se ocupa cu holocaustul ca afacere, se ocupa cu afaceri dubioase in duty free-uri. De ce nu ne gandim ca poate atfel de cantece l-au tinut pe J.P. in viata, De ce nu ne gandim ca Radu Gyr insusi este un simbol al natiei astea, De ce nu suntem in stare sa ne aparam reperele morale, dar in schimb ne straduim toti, inclusiv dvs, sa facem pe plac celor care dea lungul istoriei ne-au influentat destinele?

  Extremismul Religios si Simbolurile (Marţi, 22 februarie 2011, 9:46)

  Leo [anonim]

  Buna ziua,

  ” Exista intr-adevar un curent national-extremist in interiorul unor manastiri din Romania? “

  Prima Intrebare: Oare dv, incercand sa raspundeti la asemenea intrebare miilor de cititori nu scindati si puneti la indoliala Verticalitatea Spiritului Crestin in Gradina Maicii Domnului?

  Ortodox

  ORTO- Element prim de compunere savantă, însemnând „drept”, „adevărat”, „corect”. [< fr. ortho-, it. orto-, cf. gr. orthos – drept].

  DÓXĂ s. v. deșteptăciune, intelect, inteligență, judecată, minte, pricepere, rațiune, spirit.

  Prin definitie ce este Drept nu poate fi Stramb.

  A doua Intrebare: Cumva a fi Drept presupune o tendinta Extremista? Stramba e lumea si noi trebuie sa ne schimonosim mai tare?

 15. Darie zice:

  De ce terbuia asta?
  si in Ardeal au fost multi legionari. Tata a fost bun prieten cu un legionar si de la el a invatat sa mearga la Biserica, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.
  Daca ar fi trait Bartolomeu de la Cluj nu s-ar fi ingaduit asa ceva, cum isi bat ei joc de batranii nostrii duhovnici.
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2011/02/parintele-neamului-in-fata-unei.html

 16. Dinu zice:

  Eu asa intaleg din ce zice parintele , sa ne unim in forta, sa stam uniti prin iubire prin dragoste unui fata de alti, sa strangem randurile ,sa crestem masura dragostei noastre pentru aproapele nostru, sa luam poveri si sa impingem crucea in fata, altarul nostru astazi este crucea, pentru acesta nu se ingramedec prea multi dar cei ce vin la crucea acestui neam sa fie vrednici, sa ne purtam cu cinste, fata de altii , chiar daca ei ne barfesc ca pe niste facatori de rele, dar privind ei mai de aproape faptele noastre cele bune, sa preamareasca pe Dumnezeu, in ziua in care ii va cerceta pe ei. Caci este voia lui Dumnezeu , ca noi , ce vrem sa fim si noi martiri ai Domnului nostru iubit , prin faptele noastre bune, sa inchidem gura oamenilor fara de minte si fara cunostinta. Sa traim ca oameni liberi , dar nu ca si cum am avea libertatea drept acoperamant al rautatii , ci ca robi ai lui Dumnezeu, ascultatori de Dumnezeu si de duhovnicul nostru iubit si daca ne supunem oranduirilor omenesti pentru Domnul ne supunem, nu ca ar fi ei mari imparati sau mari stapanitori , dar pentru Domnul Dumnezeu le facem toate. Doamne ajutane noua. Amin

 17. Dinu zice:

  Pentru cei ce nu cunosc : Dumnezeu se misca pe acest pamant, se ingrijeste de acest pamant si ii poarta de grija, ca un Dumnezeu viu si iubitor, ca pamantul acesta sa fie roditor , sa aduca rod bun, asa si misiunea acesta a lui Codreanu……. data lui de Dumnezeu este tainica asa cum este si nemul nostru, tainuit in pantecele mami sale…………. Atinsa Sfantul Apostol Andreai acest neam……………….. trimis fiind el de Dumnezeu noua sa ne indrume pasi spre calea cea catre Lumina.

 18. Legionarul zice:

  Intradevar, protestul ar trebui facut in Bucuresti, nu stiu daca Manastirea Petru Voda e cel mai bun loc, doar in cazul in care acolo…invadeaza Manastirea, si cere socoteala obstii……Oricum VA RUGAM SA ANUNTATI CU 2 SAPTAMANI INAINTE, DACA S A ALES O ZI PENTRU PROTEST, MAI ALES DACA SE ALEGE SA FIE LA MANASTIREA PETRU VODA!

 19. Nelutu zice:

  Cum sa se uneasca romanii,daca nu sunt in stare sa se adune si sa faca ordine la manastirea Poiana Marului ? Cum sa fie romanii uniti in ortodoxie,cind reprezentantii partidelor romanesti s-au dus la Oradea pentru a pupa fundul ungurilor,doar,doar vor ajunge si ei la „ciolan”! Am ajuns sa fim condusi si reprezentati de niste lepadaturi ! Cui sa se adreseze un roman din Miercurea Ciuc care este somat de primaria municipiului sa traduca in limba maghiara textul unui panou publicitar prin care suntem indemnati sa folosim computerele ?

 20. Dinu zice:

  Prin Hristos se unesc romani prin Sfanta Treime sunt binecuvantati romani, prin tricolorul lor sunt reprezentati, vine postul ii ardem cu post si cu rugaciune, nu se poate sa faca chiar toti cea ce vor , Unitate !!!!Unitate !!!! Unitate!!! in Hristos! eu asa vad lucrurile Parintele Iustin este elementul unitati noastre, El s-a ridicat primul si a strigat, in acest post sa facem toti cate un drum pe la Petru Voda, sa ne intarim inimile, credinta.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s