Reactia Patriarhiei Romane la scandalul fabricat de Centrul sionist de monitorizare a Romaniei

Patriarhia Romana nu este institutie de stat Patriarhia Română nu este instituţie de stat

In legatura cu materialul de presa intitulat Capitanul Zelea Codreanu renaste pe You Tube cu voia duhovnicului Iustin Parvu, aparut sub semnatura domnului Vlad Stoicescu, in cotidianul Evenimentul Zilei din 21 februarie 2011, precizam urmatoarele:

Este regretabil faptul ca unii jurnalisti nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Romane si treptele de responsabilitate din interiorul acesteia. Astfel, acestia confunda Patriarhia Romana cu o institutie de stat si transfera spre Patriarhie orice responsabilitate locala, ignorand autonomia si responsabilitatea eparhiilor (arhiepiscopii si episcopii).

La Patriarhia Romana nu s-a primit pana astazi, 21 februarie 2011, niciun protest privind cazul mentionat in articolul citat mai sus.

Potrivit principiului autonomiei eparhiale, manastirea Petru Voda (judetul Neamt) se afla in jurisdictia canonica a Arhiepiscopiei Iasilor. Prin urmare, Arhiepiscopia Iasilor este singura autoritate bisericeasca abilitata sa cerceteze si sa ia masurile care se impun in caz de indisciplina canonica si administrativa in unitatile bisericesti din subordinea sa.

In orice caz, Patriarhia Romana nu initiaza si nu promoveaza miscari rasiste, xenofobe, antisemite sau de invrajbire pe motive religioase ori etnice deoarece aceste sunt contrare Evangheliei iubirii fata de toti oamenii.

sursa: basilica.ro

Acest articol a fost publicat în Pentru normalitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Reactia Patriarhiei Romane la scandalul fabricat de Centrul sionist de monitorizare a Romaniei

 1. Ioannis zice:

  Nu vi se pare cunoscut textul? Parca seama cu cel al lui Pilat, care s-a spalat pe maini de crima asupra Mantuitorului.
  Oricum, cam asta este si realitatea, dar nici mitropolia Moldovei nu are ce zice de un eveniment petrecut in cadru privat.
  Este strict problema manastirii Petru Voda si face parte din marturisirea lor.
  Ce facem acum? Cenzura de tip comunist?

  Cantare este decenta si pentru p Iustin a fost o bucurie… e treaba lor, cei care se simt cu musca pe caciula, datoria crimelor savarsite de neamul lor… majoritatea comunistilor au fost evrei..

 2. irina zice:

  Suntem romani, asa cum au fost desavarsit legionarii, si ne vom apara valorile neamului si credinta, mai ales pe teritoriul tarii noastre. Sa nu vina niste ucigasi de Hristos sa ne comande ce sa cantam, ce sa mancam si ce sa scriem. Aceste cantari, din repertoriul Miscarii Legionare, fac parte din patrimoniul cultural si ortodox al Romaniei. La fel cum l-au interzis pe Eminescu, jidovii incearca sa-l interzica si pe Radu Gyr.

 3. Stefan zice:

  Foarte bine spus ! Evanghelia iubirii care ne invata sa ne iubim aproapele si sa ne cinstim Eroii,Mucenicii si Sfintii Neamului Romanesc ! Asa trebuie spus, ca nimeni nu promoveaza nici un fel de invrajbire xenofoba sau etnica mai ales in conjunctura Ortodoxiei si atata vreme cat nici un mesaj din nici un text sau cantec nu face referire la acestea ci doar la amintirea Eroilor si Martirilor nostri pe care trebuie sa-i pomenim alaturi de toti Eroii si Sfintii Neamului Romanesc la orice slujba ! Asa ca nimeni nu trebuie sa mai aiba de comentat ceva la adresa noastra ,a Ortodocsilor Romani si de pretutindeni !

 4. marius zice:

  Acum am alfat si eu de intreg scandalul… Mare trebuie sa fie acest PARINTE daca tot aliotmanul s-a ridicat impotriva sa. Si mai ales ca are peste 90 de aniii… astia chiar sunt deranjati rau la cerebel… mi-au adus aminte de versurile din Scrisoarea III:
  De-un mosneag, da, împarate, caci mosneagul ce privesti
  Nu e om de rând, el este domnul Tarii Româneti.

  Acest Parinte este cu adevarat un conducator iubit si are putere multa..

  Sa se aleaga praful si pulberea de cei care lovesc in el..
  Ma alatur si eu, ca macar de-acum incolo sa aflu mai multe de acest OM mare…

 5. delia zice:

  dar pe Mihai Eminescu nu-l interzic din nou? cat de reale sunt versurile din Doina sa:

  Cine ne-au dus Jidanii
  Nu mai vaza zi cu anii
  Ci sa-i scoata ochii corbii
  Sa ramae ‘n drum cu orbii

 6. Laurentiu zice:

  deja devine interesant… acum sa vedem solidarizarea mitropoliei Moldovei cu marturisitorii de la Petru Voda.. cu cipurile poate a fost mai ambiguu si pentru ei, dar aici este clar atac asupra Bisericii si a Neamului.
  Nu trebuie sa vina neamuri straine sa ne ordone la noi in tara.

  Consider ca este si un atac direct la MMB, care in ziua de 18 februarie 2011 l-a evocat pe Valeriu Gafencu, fost legionar – chiar seful Fratiilor de cruce din Iasi – si a catalogat legionarismul sau drept activism nationalist-crestin, ceea ce este pe drept cuvant..

  Cred ca promotorii infierbantati ai acuzelor de antisemitism la orice colt de strada, au o teama sora cu moarte pentru ca miscarea nationalista ia amploare si ei nu vor ajunge sa fie stapani la noi in tara, asa cum isi doresc.

  Insa, sa tinem cont de un lucru mai important: cel mai mult ei se tem de o revenire a nostra din punct de vedere moral, crestinesc. Se tem de crestinii adevarati. Tocmai din acest motiv au adus in aceasta tara toate blestematiile babilonului european si american.

  Ca intodeauna, solutia este si va ramane Hristos. Cu El ii vom birui pe toti.
  Curaj, fratilor!

 7. mihaela2 zice:

  Eu sunt din Iasi si am mare incredere in Inaltul Teofan, care este iubitor al monahismului. Stiu ca merge destul de des la manastirea Petru Voda si il pretuieste mult pe marele nostru parinte, Iustin. Sa facem front comun si in jurul manastirii Petru Voda, dar si in jurul mitropoliei din Iasi. Eu vad acest comunicat ca pe o lepadare a patriarhiei, cand putea sa-si exprime un punct de vedere mai clar, argumentand ipocrizia acuzatorilor, ce nici macar nu au citit istoria.

 8. tudorel zice:

  fratilor.. orice om normal la cap vede ca nu e vorba in nici un cuvant de antisemitism sau extremism.. cate cantari nu avem de acest gen.. cu de a scapat Tudor Gheorghe de acuzele ungurilor, cand le-a dedicat un cantec care suna a amenintare… de ce sunt evreii mai cu mot? iar in cazul de fata chiar nu poate fi vorba de ceva rasist.. propun aceasta cantare ca imn national.. sa dea tot poporul in judecata

  Strainilor, luati aminte:

 9. Bucur zice:

  Foarte diplomatic raspunsul; as spune politic corect, dar e prea mult. Daca in cazul pasapoartelor cu cip, purtatorul de vorba, C-tin Stoica, dadea de pereti cu cei de la Petru Voda si cu maica Ecaterina Fermo, acum se pare ca nu mai e atributia lor. Totusi sunt si ei cu capul pe umeri, caci acuzele aduse de Katz Matz ovreiul sunt nefondate si s-a facut de rasul lumii, caci nici legislatia in vigoare nu o cunoaste. Cheltuie banii sionistilor degeaba. Oare aia nu se prind ca e un incapabil si ar trebui sa se lase de meserie cu totii?
  Dar uite ca sunt destui naivi care sa cada plasa acestor sarlatani si sa tremure de frica. Frica se zice ca e de la cel rau. Asa ca nu o primiti in suflete.
  In rest, toate se vor risipi, prin Mila Domnului, caci desertaciuni sunt.

 10. Dinu zice:

  Da fratilor , e bine ca a luat cineva povara asta , nu-au decat sa ridice !!, altare , si cruci , ca noi avem frati , avem jertfe, avem marturi vii si jertfe cat vor ei , sa le sfintim altarele.

 11. nina zice:

  @Laurentiu
  Foarte buna observatia despre MMB. Eu consider ca este un avertisment dat si pentru Sinodul nostru, care cu ceva timp in urma a fost „presat” legat de canonizarea lui Valeriu Gafencu. Probabil va amintiti episodul cand mitropolitul din basarabia, ce tine de Moscova, a promis ca se va ocupa de canonizarea lui Valeriu.. asta in cazul in care BOR nu are de gand.
  Cu siguranta a fost o promovare, chiar si a oroliilor, pentru Biserica din Romania si acum, fii tortionarilor, au grija sa atentioneze Sinodul ca nu se poate canoniza un legionar.

  Asa cum sunt, dar sunt ai nostri, sunt ortodocsi. Trebuie sa ne aparam Biserica si pe conducatorii ei pamanteni. Sa sprijinim Sinodul nostru pentru canonizarea marturisitorului Valeriu Gafencu. Este un moment prielnic.

 12. un reporter virtual si comic zice:

  Măi fraţilor, cumnaţilor, cititorilor şi postacilor, am băgat-o pe mânecă! Am făcut o belea cât China şi acum stau cu inima cât un purice: dacă mă prinde? Aştept din clipă în clipă să sune telefonul şi o voce autoritară să mă convoace la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ce să mai vorbim, sunt un om pierdut. Dar n-am nici o scuză: mi-am făcut-o cu mâna mea. Sau, mă rog, cu vocea mea. Păi să vedeţi fază. Mai zilele trecute m-am văzut cu foştii colegi de grădi, să sărbătorim aniversarea a treizeci de ani de la absolvirea acestei sublime instituţii a pantalonilor scurţi şi juliturilor în genunchi. Ne-am reunit, cu căţel, cu purcel, la un restaurant cochet şi dă-i cu bere, dă-i cu vin, dă-i cu viski, dă-i cu gin, limbile s-au dezgheţat ceva de speriat. Am povestit câte-n lună şi-n stele, ne-am amintit cu pioşenie de educatoarele plecate pe veşnicele plaiuri ale vânătorii şi cu nostalgie de mozaicurile din boabe de orez colorate şi de portocalele primite de la un Moş Gerilă generos şi rezistent la cozi. Şi nu ştiu cum se face că la un moment dat îi vine unuia ideea să înceapă cântecul ăla cu şoimii patriei. Ne-a pus naiba de-am cântat cu toţii de ne durea la coarda vocală de-atâta zbierat. Am văzut eu că un chelner, cam roşcovan şi pistruiat, aşa, ne privea cu suspiciune, dar pe moment am zis că s-o teme omul că nu-i dăm bacşiş. Acum însă, cu minţile limpezite şi văzând ce-au păţit Părintele Justin şi măicuţele alea care i-au făcut party surpriză, mă gândesc că poate altul era motivul suspiciunii: dacă ne-o fi turnat chelnerul roşcovan şi pistruiat la Comunitate şi vin ăştia să ne caute la doctrină?
  Păi n-aţi văzut ce păţi taica părintele? A fost suficient să-i cânte nişte calugăriţe o melodie care-i amintea de tinereţile lui revoluţionare şi s-a stârnit vuiet mare taman până în capitala Israelului, Washington. Acum ce să zic, mai au şi indignaţii ăştia dreptate, ce, nu mai aveau măicuţele condace şi tropare, rugăciuni şi cântece religioase de intonat, trebuia s-o dea pe “Sfântă tinereţe legionară” şi să facă apologia hitlerismului ortodox de ziua a opta? Domnii de la Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au mare dreptate să fie vigilenţi. Cu ochii lor de copoi şi-au dat seama imediat că măicuţele astea sunt nişte potenţiale teroriste, extrem de periculoase pentru omenire. N-aţi văzut? Sunt şi îmbrăcate ca văduvele negre din Caucaz, alea de dansează prin metrouri şi autobuze la Moscova îndrăgitul hit “Toată lumea, toată lumea sare-acum cu mine”. Iar părintele o avea el aproape suta de ani, dar reprezintă o primejdie mortală pentru securitatea planetei. Cât de siguri v-aţi simţi în preajma unui recidivist, a unui om despre care ştiţi că a făcut mai mulţi ani de puşcărie decât zănaticul ăla de-a omorât-o pe Mihaela Runceanu? Aud? Nu v-ar trece toţi fiorii spaimei?
  De-aia zic, acum mi-e tare teamă să nu fim şi noi, foştii şoimi ai patriei, băgaţi în aceeaşi oală cu măicuţele astea fasciste şi cu călugărul legionar fanatic. Cum de ce? Mai întrebaţi de ce? Eee, vedeţi dacă n-aveţi viziune, ca domnii de la Washington? Ia amintiţi-vă voi cum începea cântecul cu şoimii patriei şi o să vă pice imediat fisa. Începea aşa: “Mlădiţe-nmugurite din timpul strămoşesc…” Şi ce culoare au mlădiţele înmugurite? Clar ca vaca: verde, tati! Deci verde avem, cultul strămoşilor avem, intenţia e clară! Iar şoimii, pe lângă că-s amintiţi şi în imnul legionar, sunt nişte păsări de pradă înrudite cu acvilele, simbolul legionarilor romani, strămoşii noştri – mă rog, ai unora dintre noi. Şi ce au mai făcut romanii în afară că i-au cucerit pe daci şi le-au luat femeile, să pună de-un popor nou? Hopa, ruşinică fiin’că nu ştiţi istorie: i-au măcelărit pe evrei, fraţilor, şi nu doar o dată, ci în două rânduri. Acum vedeţi cum se leagă? Vedeţi cum te leagă? Dar vă promit, vă jur că dacă scap acum netras de urechi şi de perciuni, în viaţa mea nu mai cânt la aniversări. Şi de Crăciun, când lumea o să se adune în jurul pomului de iarnă şi-o să cânte “O, brad frumos cu cetina tot verde”, să moară peştii mei, Nemo şi Grivei, dacă mai scot vreun sunet! Că doar v-am zis, numai ce aud cuvântul “verde” şi băieţii ăştia vigilenţi s-au şi făcut la faţă instantaneu mai roşcovani decât i-a fabricat pe ei genetic Yahve.
  http://www.reportervirtual.ro/2011/02/o-aniversare-cu-cantec.html

 13. gh. maria zice:

  asa e romanul.. face haz de necaz.. insa acum ne confruntam cu o mare prostie a unor indivizi ce fac neamul evreu de ras… nici nu trebuiau luati in seama.. s-au bagat singuri in seama, prin presa care le apartine..

 14. silviu zice:

  acum cea mai importanta decizie apartine mitropoilei de la Iasi, desi cel mai bun raspuns ar fi tacerea si ignorarea totala a acestor prigonitori ai neamului romanesc

 15. kushter zice:

  Dumnezeu este milostiv.

 16. PB zice:

  Sa asteptam rabdatori si decizia mitropoliei de Iasi!!

 17. PREZENT! zice:

 18. Dinu zice:

  Fratilor noi stim ca nu suntem teroristi, noi vrem sa murim demni de credinta noastra, asa cum a murit Capitanul nostru Hristos, noi nu vrem sa ucidem pe nimeni, daca maicutele din iubirea lor au cantat , cantec de iubire fata de capitanul si conducatorul lor Hristos, in chip vazut Parintele Iustin la marturisit cel mai mult pe Hristos dintre noi. Nu trebuie sa avem nici o teama nici de roscovani si nici de luceferi. Noi cantam cea ce simtim, cea ce Hristos a lasat in inimile noastre prin credinta noastra in El. Nimeni nu ne poate opri dragostea noastra fata de Iubitul Nostru Tata si Mantuitor Pentru ca Duhul Sfant vegheazaaaa!!! Om fi noi neam slab , si prapadit, dar nu suntem lepadati si nici aruncati de catre Creatorul Nostru.

 19. mucenicul zice:

  @ mihaela2
  esti prea increzatoare inIPS Teofan, care de obicei, cand trebuie sa dea un raspuns concret asupra unei situatii, le scalda. Sa-ti amintesc ca el este cel care a cenzurat spusele lui Sf. Maxim Marturisitorul atunci cand moastele au fost aduse la Iasi? http://roncea.ro/2010/10/15/ips-teofan-l-a-cenzurat-pe-sfantul-maxim-marturisitorul-aproape-incredibil-s-a-intamplat-la-sarbatorile-de-la-iasi-transmise-in-direct-in-timp-ce-staretul-manastirii-sf-pavel-de-la-muntele-ath/: sa-ti amintesc pozitia lui in cazul lui Serafim Joanta si fata de ecumenism? https://apologeticum.wordpress.com/2010/06/09/ips-teofan-despre-mitr-serafim-joanta-si-despre-ecumenism/; tot aici vei gasi si pozitia lui fata de cipuri.; sa-ti mai spun ca s-a vizitat cu romano-catolicii? http://www.lacasuriortodoxe.com/article-26938729.html; sa mergi des la Petru Voda si sa spui ca-l pretuiesti pe parintele Iustin e una si sa dovedesti spusele e alta. Daca l-ar fi pretuit asa cum pretinde s-ar fi sesizat din oficiu la acuzele aduse de mizerabilul de Katz. atata fatarnicie cata exista astazi in sanul marilor prelati romani nu cred ca a mai existat niciodata.

 20. magda zice:

  e previzibil si atitudinea MMB.. au doua alternative:
  – ori sunt alaturi de fiii lor si nu risca sa-si puna poprul in cap
  – ori declara la fel ca si patriarhia, ca fiind un eveniment privat, aceasta nu este de competenta mitropoliei, caci acele cantece nu s-au cantat in vreun lacas de cult, cum fals afirma acuzatorii

 21. Axa zice:

  Poate-i traduce cineva lui Katz:
  http://www.rodostube.gr/video/436e5e879e5c448/-DrDavid-Duke-Shoe-Bombers-Crotch-Bombers-911-and-Israel–DrDavid-Duke
  Astia chiar ca s-au saturat de-alde voi, Katz. Si unde mai pui ca nu-s „antisemitisti ” de nationalitate romana.

 22. Mos Ioan zice:

  Fratilor si surorilor în HRISTOS!

  Traiasca Legiunea si Capitanul!
  Traiasca România Legionara!

  Jos cu tradatorii României!
  Jos cu tradatorii din B.O.R.!

  În atentia mass-mediei „românesti”:

  – Sa vi se usuce mâna cu care scrieti minciuni!
  – Sa vi se stinga vocea celor care va bateti joc de Hristos si de poporul român!
  – Sa vi se stinga lumina ochilor celor care faceti filme împotriva lui Dumnezeu si împotriva Neamului caruia îi sugeti sângele!

  etc.etc……..mai doriti???!!! Va spun tot ce am pe suflet…….
  Clocotesc de furie, nu mai îmi gasesc locul de când am auzit ca au început prigoana împotriva Parintelui Justin, a Maicutelor, a ortodocsilor……….

  Constat ca Pilat din Dealul Patriarhiei s-a spalat pe mâini…….. Mare Durere si tristete cu un asemenea „patriarh”…………si cu un asemenea „SfSinod”…………..

  Va urma…………..

 23. adrian zice:

  Sa-i odihneasca Dumnezeu pe toti cei care au luptat cu credinta si fapta impotriva planurilor Satanei si care au aparat tara prin jertfa lor.
  Frate Mos Ioane, mass-media e chiar asa cum ai scris, intre ghilimele doar e romaneasca, nu si in realitate. Degeaba vorbesc ei de legionari. Va spun eu. Tineretul in mare parte nu stie despre jertfa romanilor din inchisorile comuniste. Parintii in cele mai multe din cazuri nu au avut grija de educatia crestina pe care trebuiau sa o faca copiilor lor. Cat despre miscarea legionara au avut grija COMUNISTII, sau cine stim prea bine ca ii conducea din umbra, sa o discrediteze. Sistemul nu cred ca i-a invatat pe copii nimic altceva decat de Dictatura lui Antonescu, si ca Garda de Fier ar fi fost o organizatie fascista la indemina lui. Binenteles ca au mintit. Este de datoria noastra sa fim gata din nou de lupta impotriva minciunii si a lasitatii, impotriva crimelor care se fac impotriva copiilor, impotriva religiei, impotriva pensionarilor, impotriva POPORULUI. Problema e ca poporul reactioneaza insa doar la agenda politica a taierilor de bani si dupa atat timp nu s-a facut nimic sa se spuna adevarul! Trebuie luate masuri urgent ca POPORUL SA STIE. Asta trebuie facut. Mesajul trebuie sa fie patrunzator, sa nu fie creator de panica, sa nu duca la violente, ci sa TREZEASCA MASELE SI SA LE INTOARCA LA ADEVAR. Sunt tineri care nu au viitor. Nici noi nici ei nici cei de dupa noi nu vor avea unul daca dormim in continuare. Dupa cum spunea si Capitanul Miscarii Legionare, telul e INVIEREA NEAMULUI, adica revenirea la valorile crestine. E nevoie de o chemare a neamului, si de organizare a lui. TREBUIE SPUS ADEVARUL indiferent cu ce cost, CU VOCE TARE. Crestinii va vor iesi in intampinare din toate orasele. Sunt si tineri care, desi cu multe pacate, se intorc la credinta cea adevarata. DACA BISERICA NU FACE NIMIC SI TACE, ATUNCI SA STRIGAM NOI PIETRELE, ca ce ne-a mai ramas de facut? Sa stam sa ne uitam pe blog? SA FIM SERIOSI! Asa nu se face decat polemica. Crestinii sa nu mearga niciodata singuri inainte ci uniti asemenea mucenicilor sa marturiseasca pretutindeni cat e tara de lata ADEVARUL. Era si normal sa reactioneze cine se simtea cu musca pe caciula. Iata adevar iesit la iveala. A reactionat exact cine se simtea mai incomod de cantecelul legionar. Le felicit pe maicutele de la Petru Voda si Multa Sanatate de la Dumnezeu pentru Parintele Neamului nostru Iustin!

 24. adrian zice:

  Nu cred ca ar fi rau sa ne solidarizam toti crestinii ortodocsi si sa facem cunoscut Bisericii ca inca mai are credinciosi. Ca sa stie Biserica ca o iubim si ca o vrem asa Sfanta si Curata cum ne-a lasat-o Hristos. Sa propovaduim in toata tara cu orice pret de jertfa credinta noastra. Biserica e timpul sa iasa la lucru, ca de aia i se spune luptatoare! Prea mult se zace in nestiinta. Biserica trebuie sa se curateasca de ecumenism ca de lepra. Sa reinvie macar acum, altfel, noi, oile cele pacatoase vom iesi organizat sa behaim in fata lupilor cat putem, macar atat, macar asa sa facem si noi ceva.. ca prea ne-am saturat sa nu ne mai ajute nimeni… cam asta e durerea .. ca in loc sa iesim cu Hristos si sa-l daruim lumii intregi prin iubire ne cam ascundem pe dupe use.. mai ales cei care ar trebui sa fie pastorii turmei lui Hristos si sa vindece ranile si sa intoarca turma pe calea cea dreapta…

 25. Dinu zice:

  mihailandrei
  Foarte frumos. multumim. Doamne ajuta.

 26. o păcătoasă zice:

  Hoţul, hoţ striga!
  E un proverb 100 % romanesc!

  Să urmărim atenţi ce se pregăteşte pentru România în această perioadă … suntem în Februarie…

  Vor să-l tubure puţin pe părinte, ca să-i abată atentia de la ceva important …De obicei cam se aşa se procedază…

  Dumnezeu să-l ajute şi să-l întărească ! Şi pe noi la fel !!!

  Nu este ispita părintelui Justin ci a poporului român ! Pentru păcatele noastre!

  Să facem rugăciune şi să ţinem post !!! Acestea sunt armele noastre! Doamne ajută!

 27. Pingback: A ÎNCEPUT PRIGOANA. BUCURAŢI-VĂ ŞI VĂ RUGAŢI! « Sită Deasă

 28. Cristina-Ioana zice:

  Fratilor,
  Eu cred ca reactia Patriarhiei, asa a la Pilat cum ii ziceti, a fost una extrem de potrivita in momentul de fata.
  Si, daca o analizam un picut la rece, cred ca are doua conotatii care ne-ar putea interesa. In primul rand arata ca insasi Patriarhia, cat este ea de „temuta instutie” in cadrul BOR, nu-si doreste aliante care sa produca rupturi definitive in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. Asadar, chiar daca pe undeva promovează idei ecumeniste, chiar daca se roaga impreuna cu papistasii, chiar daca vrea sa construiasca o a doua Casa a Poporului si sa-i zica biserica, cineva de sus totusi franeaza acest mers al lucrurilor, chiar daca i se pare inevitabil. Merge la vale, dar totusi tine bolovanul sa nu o ia prea repede razna. De ce? Cine? Ce incearca ei de fapt sa faca acolo? Cu ce presiuni se confrunta carora nu stiu sau nu vor sau nu pot sa le faca fata? Raman totusi intrebari pe care, in urma acestui raspuns, merita sa ti le pui…

  Al doilea lucru, care mi se pare mult mai important, este ca si pentru Patriarhia Romana FENOMENUL PETRU VODA EXISTA. S-or fi temut ei de ce s-or fi temut, dar un scandal cu Petru-Voda nu mai vor. Stiu, deci, ca aici e forta. Si asta e bine. Faptul ca s-au spalat pe maini si au aruncat problema din ograda lor e un lucru cel putin interesant.

  Acum, eu cred ca razboiul nu s-a linistit decat foarte putin: Iasul este fosta resedinta a actualului Patriarh… sa nu uitam. Asa ca, din pacate, putem astepta noi lovituri. Eu cred ca ar fi bine „sa o scalde” diplomaticeste si Preasfintitul Teofan.

  In ceea ce ne priveste, cred ca reactiile foarte virulente nu duc la nimic bun. O batalie o castiga doar cel care isi tine mintea treaza pana la sfarsit. Noi nu mai putem fi miscarea legionara, dar putem fi, trebuie sa fim, continuatorii ei. Sa o luam adica de unde au lasat-o martirii inchisorilor. Sa stim ca aparam nu o forma politica, ci o credinta si identitatea unui popor…

  Si… inca ceva, pentru Mos Ioan, in special: sa nu blestemam niste ziaristi fara minte si mutilati sufleteste: au fost oameni pe lumea asta care nu si-au blestemat nici calaii… Parca lor voiam sa le urmam. Sau ma insel?

  PS Si sa avem mereu in minte toate locurile de unde pot veni lovituri: mai stie cineva ceva despre cardurile de sanatate?

  Iertati-ma…

 29. adris zice:

  Adrian, tizule, frate, frumos indemnul tau si inflacararea ce razbate tocmai din inima ta in comentariile pe care le faci.
  Nu vreau sa te dezamagesc, doar te rog sa iei toate blogurile care se autoproclama ortodoxe de pe netul mioritic si sa numeri cam cati „comentatori” sunt.
  Ai sa-ti faci o idee de ce la orice manifestare publica organizata ca reactie la atacurile „sistemului” impotriva ortodoxiei s-au strans de fiecare data maxim 3-4-500 de oameni.
  Sa mai compar cu mitingurile de amploare impotriva reducerilor pomenilor electorale?
  Sau sa compar cu manifestarile ortodocsilor greci sau sarbi?

  Poate la noi crestinii stiu mai bine decat altii sa intoarca si celalalt obraz cand „sistemul”, prin cozile sale de topor, ne scuipa si ne palmuieste cu talpa cizmei, si-atunci, daca asta-i cauza lipsei de reactie, sunt linistit. Dar sa ne fereasca bunul Dumnezeu ca dezinteresul duhovnicesc al poporului sa fie din cauza slabirii pana la diluare completa a credintei.

  Oricum, sperante multe nu-mi fac cu privire la rezultatele prezumtivelor iesiri in strada. Tot in Sfanta Biserica si-n al sau Cap(itan), care este Mantuitorul nostru Iisus Hristos este scaparea, speranta, mantuirea noastra.

 30. cristina zice:

  Sa iti fie rusine Patriarhie ca dai un asemenea raspuns!

 31. Nelutu zice:

  Daca si legionarii nu au fost patrioti,atunci cine?Actualii conducatori care ne-au vindut strainilor si ungurilor doar pentru a fi pe placul criminalilor de americani?De cind jidanii se pot amesteca in religia noastra?Cine le permite?Cum sa nu fi antisemit,cind de-a lungul istoriei s-au comportat ia asa fel incit au stirnit oprobiul tuturor celor cu care au intrat in contact?

 32. bibliotecateologica zice:

  Katz si cei asemenea lui dau dovada de extremism sionist intr-o tara ortodoxa. Ei cred ca totul lui se cuvine.

  Sa afle insa ca vor reusi sa interzica pomenirea legionarilor atunci cand vor desfiinta Biserica Ortodoxa Romana. Dar atunci isi vor da arama pe fata si se vor arata dusmani de moarte ai neamului romaneasc si a crestinilor.

  Agitatia pe care o fac acesti fanatici evrei dovedeste ura pe care o au fata de crestini. Lor le place de crestini doar cand in vad in groapa, muti, dar deloc atunci cand sunt vii si isi cinstesc martirii si marturisitorii ucisi de parintii lor, asa cum parintii celor care l-au ucis pe Hristos au ucis pe profeti.

  Miscarea legionara va inceta sa mai existe atunci cand va inceta sa mai existe ultimul roman ortodox.

  Folositi siteurile si blogurile personale pentru demascarea crimelor, hotiilor si extremismului fanatic al sionistilor.

  Il acuz pe evreul afacerist Marco Maximilian Katz de fanatism anticrestin si antiromanesc.

  Pr. Vasile

 33. cristiana zice:

  Legionarii nu au fost antisemiţi, ci antisionişti/anticomunişti. Dovada-Gafencu, figură emblematică a mişcării legionare îşi jertfeşte viaţa pentru a o salva pe a unui evreu.

 34. cristiana zice:

  Totuşi, cine a ,,turnat”?

 35. Pingback: Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat in cazul “antisemitismului” de la Manastirea Petru Voda: Arhiepiscopia Iaşiului se dezice de atitudinea măicuţelor de la Petru Vodă « Mucenicul's Blog

 36. Pingback: Reactii de solidarizare cu Parintele Justin ale romanilor de pretudini. Comentarii ce au disparut de pe site-ul hotnews la comanda lui Maximilian Katz « † Apologeticum

 37. Stefan zice:

  Nu sunt decat cel mai slab ostean a lLui Hristos ,dar sunt pana la moarte ! Sora Cristina,”mos Ioan” nu blesteama pe acei ziaristi asa cum spui,el doar repeta o strofa a Neamului,la fel cum a facut-o si Eminescu dealtfel.Nu putem sta si rabda la infinit ! Atitudinea noastra este nu cea de milogi,fals perceputa de ue prin aceste iude care sunt la carma tarii dupa ’89,ci semetia Fagarasului,aceea a Dunarii maiestuoasa in traeul ei asa de lung,si cerbicia Eroilor Neamului romanesc ! Reactii,atitudini etc ale altor Crestini indifernet cat de mari or fi aceia in functii,sau grade chiar nu ma intereseaza,in fata Lui Hristos vom sta cu toti egal la Judecata ! Asa cum o face „Mos Ioan” din durere,dar face,ar trebui toti sa o facem si nu sa stam ca niste farisei sa vedem una si sa facem alta! Marturisirea Credintei o facem fata de Hristos Domnul si daca noi nu ne pomenim rudele noastre din familia noastra Ortodoxa,ca e Capitanul,ca e Parintele Cleopa,ca sunt Brancovenii ori Valeriu Gafencu,atunci cine sa ii planga pe acesti curajosi mucenici ai Lui Hristos ? Indiferenta ca si lasitatea,ucide ! Nu e destul cate au patimit rudele noastre in temnite,acum sa ne facem ca ploua ? Sa asteptam sa ne fie canonizati Sfintii nostri oficial de parca Hristos Domnul a avut nevoie de oficializari ca sa ne ridice spre mantuire prin patimile sale ! Nu va lasati amagiti,si nici in asteptare ca melcii ca nu stiti cand „plecam” de aici si o sa regretam amarnic nepasarea noastra ! Sa ne rugam impreuna,sa fim impreuna cu toti si mai ales sa luam atitudine impreuna pentru ca aceasta inseamna marturisirea,Calea ,Adevarul si Viata ! ORTODOXIE sau Moarte !

 38. adris zice:

  Domnilor, cati stiati de acest katz inainte de magaria aceasta pe care a facut-o? Acum, in schimb, jidanul are parte de nenumarate pomeniri ale numelui sau. Sa-i dea bunul Dumenzeu ajutor si inteleptire ca sa inteleaga marsavia in care traieste el si cei de-o teapa cu el si sa ii aduca grabnic la pocainta si la dreapta credinta!

  Stefan, nu „sa ii planga”, ci sa-i slaveasca. Singurii care sunt de plans suntem noi, caci nu ne putem ridica la inaltimea faptelor dreptilor si sfintilor nostri inaintasi. Dar sa nadajduim in Domnul Hristos, si sa incercam sa-i urmam clipa de clipa. Doar cu ajutorul Lui ne vom ridica!

 39. Stefan zice:

  Frate Adris,am scris sa-i plangem ptr. ca ranile, schingiuirile si chinurile pe le-au primit Sfintii nostri,trebuie sa ne doara si pe noi,ca si pentru Ortodoxia noastra le-au rabdat,sa ii plangem pe acesti mucenici spre a nu uita ranile care sunt vii in sufletele noastre ca si patimile Mantuitorului pe sfanta Cruce,Vinerea,cand trebuie sa le plangem ! Aceste rani sunt dureroase pentru noi si am scris sa le plangem spre durerea noastra ca sa ramana vii in memoria Neamului Romanesc,ca altfel,prin nepasare si uitare se „cicatrizeaza” in rau aceste rani pe care Sfintii le-au patimit ! Slava lor o facem fiecare unde si cum putem insa bine ar fi sa o facem impreuna si vizibil pentru toti apostatii si iudele ca sa ne stie ca suntem vii pentru patimile Sfintilor marturisitori ai Lui Hristos Domnul si morti pentru lumea asta decat fara Credinta ! ORTODOXIE sau Moarte !

 40. Mos Ioan zice:

  Frate Stefan

  ORTODOXIE sau Moarte!
  Traiasca Legiunea si Capitanul!

 41. Mos Ioan zice:

  @ Cristina – Ioana

  Iata „Cristinico” ca „IPS” Teofan ti-a ascultat sfatul si „a scaldat-o” diplomaticeste, asa cum te exprimi tu………..
  Eu zic ca „IPS” Teofan este „frate” cu Pilat din Dealul Patriarhiei si deci corb pe corb nu-si scoate ochii…………
  „Draga” cu tine sunt doua variante: ori ti s-a dat cu smirghel pe creier, ori faci parte din anturajul tradatorilor Daniel si Teofan………..

  Cât priveste sfatul tau de a nu mai blestema îti spun un singur lucru: Nu am de primit lectii de la nimeni si cu atât mai putin de la personaje care gândesc ca tine……….
  Ascult de Dumnezeu – DUMNEZEU PRIMUL SERVIT – , ascult de Duhovnicul meu si de prietenii crestini atunci când îmi dau sfaturi cinstite.
  Deschide putin ochii, priveste în jur si vezi în ce stare jalnica a ajuns România Crestina din cauza ticalosilor din Guvern si a celor din Deal! Si pe urma vino sa-mi dai lectii!

  P.S. Nu stiam ca limba româna are si cuvinte de genul „diplomaticeste”………poate vrei sa ma lamuresti Cristinico……..

 42. Cristina-Ioana zice:

  As avea o singura intrebare, de fapt doua si pentru „Mos Ioan” si pentru „Stefan”:
  Prima: Vi se pare un gest de erou sa scrieti astfel de injurii pe internet, sub pseudonim?
  Si a doua, care se leaga cumva de prima:
  Noi pentru ce scriem aici, pentru a putea comunica si a ne lamuri impreuna cum si ce ar fi mai bine de facut sau pentru a ne descarca nervii?

  PS Am sa port discutii filologice cu dumneavoastra cand veti invata cum sa va adresati unei doamne… Tonul politicos mi se pare indispensabil unui dialog de idei, asa cum ar trebui sa se poarte el pe acest blog, fie si pentru a cinsti astfel memoria celor care au murit in inchisori si care reprezentau elita tarii. Vi l-ati inchipui pe Costache Oprisan folosind tonul dumneavoastra? Vi se pare ca Virgil Maxim ar fi putut scrie in felul in care ati facut-o? Va fi blestemand vreodata Valeriu Gafencu? Ce modele avem? La cine ne raportam?

 43. Stefan zice:

  @Cristina -Ioana,
  am inteles ,este exagerat cuvantul de sora si trebuie sa ma adresez cu doamna drept ptr. care o si fac : doamna Cristina,imi cer scuze daca v-am pricinuit si eu si fratele „Mos Ioan” oarece neplaceri in acest colt de Ortodoxie !Sincer nu inteleg ce considerati dvs. injurii ,cateva cuvinte pe care le-a spus un Roman intr-un moment de amaraciune referindu-se la cei care ne terfelesc Neamul si mai mult,Sfintii Neamului Romanesc ? Priviti va rog ceva asemanator,este Doina lui Eminescu (nu doamna Doina a lui Eminescu ci o poezie a Neamului ) ,mai precis o strofa :
  „Cine-au îndragit strainii
  Mânca-i-ar inima cânii,
  Mânca-i-ar casa pustia
  Si neamul nemernicia !”
  Va deranjeaza aceste versuri la un fel cu spusele fratelui Ioan care de altfel sunt doar suferintele dintotdeauna ale Romanilor ? Probabil sunteti unul din acei Romani de „serviciu” in misiune pe acest site spre a deturna sensul temei acolo unde nu va convine ceva ! Cavalerismul si bunele maniere doamna Cristina, se exprima pe alte forumuri,loje ori site-uri neortodoxe,si ma scuzati dar aici incercam sa fim toti intr-unul singur,o singura Credinta,o singura voce si un singur tel si s-ar putea sa intelegeti cu totul altceva stimata doamna.Pe acest petec de Ortodoxie, noi nu ne exprimam aici prin postarile din temele date de fratii de la Apologeticum ,decat unitatea noastra si telurile noastre de comuniune Ortodoxa si mai mult ,apartenenta noastra la Neamul Romanesc pe care o facem incepand cu Eroii Neamului si continuand cu stalpii Ortodoxiei care ne sunt Sfintii Parinti !
  Deci nu s-au postat injurii aici,incercati sa fiti mai atenta la „afirmatiile de servici” pe care le faceti iar in ce priveste „pseudonimul ” nostru,e simplu, pai cuvantul Mos de la stramos,intelept provine, iar Ioan si Stefan daca nu ati aflat inca,sunt nume de Sfinti ai Ortodoxiei si nu pseudonime ! Daca aveti nevoie doamna Cristina sa stiti dvs. si sefii dvs. cine suntem,cum ne cheam si alte amanunte,pai va invit sa faceti cunostinta cu noi cand vom fi impreuna toti fratii si surorile (nu doamnele,ca ele apartin lumii) intru Hristos pe la vreo manastire! Eu va spun doamna Cristina doar ca m-au vazut si mai pot fi vazut de o lume intreaga si nu doar Romanii care stiu despre mine intr-un anumit timp si loc despre care eu chiar nu va dau socoteala ca sa nu ma trufesc,deci nu ma ascund ci dimpotriva pentru ca nu mi-e teama decat de Hristos spre deosebire de dvs.!
  Fratele Ioan are rude care au patimit candva,si poate au trecut prin suferintele bolsevismului dar nu vreau sa expun cazul sau aici, deci inca o data va spun ca nu stiti ce vorbiti,si s-ar putea atunci cand cinstiti (desi ma indoiesc) memoria celor cazuti in lupta impotriva antihristilor bolsevici,sa o faceti pentru unele din rudele fratelui Ioan ! Suntem rabdatori dar nu atat cat sa nu ne putem exprima starea atunci cand mai facem cateva aprecieri la adresa talharilor care ne-au vandut Carpatii cu tot cu subsol,si din acest motiv va spun doamna Crisitna ca aici este Romania,si cu rugaciuni dar si cu arma in mana impotriva slugilor intunericului ! „La cine ne raportam?”intrebati insidios dumneavoastra,si va raspund ca noi la Bunul Dumnezeu dar dumneavoastra doamna Cristina,la cine raportati ?

 44. Cristina-Ioana zice:

  O ultima precizare (caci o atare discutie pe mine ma amaraste enorm): Dumneavoastra vi se pare ca in momentul in care a blestemat, domnul care scrie sub -aveti dreptate, reusitul- pseudonim „Mos Ioan” a comis un act artistic, eventual comparabil cu o creatie eminesciana?

  Nu-mi mai ramane decat (chiar) o ultima intrebare, de asta data retorica: Noi suntem urmasii?

  Sincer, ati reusit sa ma ingroziti…

 45. Stefan zice:

  Doamna Cristina imi cer iertare ca la urma urmei noi poate am lezat prin discutii acide sensibilitatea unei doamne asa cum sunteti ! Un singur lucru trebuie sa intelegeti ca acolo unde a invins Avram Iancu,muntii Apuseni au plans de cat sange s-au varsat in acea zona a Halmagiului iar in alte locuri din tara asta obidita de toti serpii Neamului,au fost ucise in batai victimile care prin rabdarea lor au minunat si ingerii din ceruri ! Atunci dvs. cum credeti ca putem reactiona decat ca niste oameni simpli nu primitivi,simpli,atunci cand e friesc sa avem reactii de ura impotriva calailor unui Neam! Aseritunea pe care a facut-ofratele Ioan deriva din acea durere pe care a trait-o si Eminescu si tot pentru Romanii sai urgisiti deci s-a exprimat plastic sau cum spuneti dvs. a adus injurii desi v-am explicat corect ca nu a fost vorba de asa ceva ! Incercati sa va puneti in postura cuiva care si-a pierdut o ruda(nu spun mai multe)si poate nu mai ganditi asa de ingrozita vizavi de calaii Romanilor ! Incerc totusi sa raman la formula lumeasca si va cer scuze doamna !

 46. Axa zice:

  @ mucenicul

  1. Adevarul despre cenzura:


  Iar eu cred cu toata taria ca acesti monahi nu mint.
  2. Atitudinea ecumenista despre care faceai vorbire:
  http://preugen.wordpress.com/2011/01/19/%E2%80%9Cepiscopul%E2%80%9D-romano-catolic-de-iasi-gherghel-%E2%80%93-disperat-de-refuzul-ips-teofan-de-a-mai-participa-la-%E2%80%9Coctava-de-rugaciune%E2%80%9D-ecumenista-din-luna-ianuarie/
  Imi amintesc ca anul trecut, in timpul saptamanii de rugaciune ecumenista IPS Teofan era prin Africa, daca nu ma insel. A botezat niste suflete. Anul acesta l-a lasat pe dl. Gherghel cu lacrimi pe obraz…(Intelept IPS Teofan…).
  Sa nu ne grabim sa judecam pe mai marii bisericii ca nu asta ne mantuieste. Mai bine ar fi sa ne rugam pentru ei.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s