Raspuns la acuzele nefondate si mincinoase ale Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. In plus, lista evreilor din Miscare si acte care dovedesc caracterul semit al Miscarii Legionare, cea care a repus in drepturi religia mozaica in Romania

Am luat cu indignare cunostiinta de protestul oficial al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului(comunicat care nu a aparut nicaieri oficial, ci doar pe site-ul hotnews, mai nou un site de lupta antiromaneasca). Mai intai felicitam pe maicile de la Petru Voda pentru curajul si ravna lor in a aduce in atentia romanilor cantecele legionare, dintre care „Sfanta tinerete legionara” a marelui marturisitor legionar Radu Gyr, care impreuna cu sute de alti camarazi ar trebui degraba canonizati de BOR. Miscarea Legionara a dat neamului nostru cei mai multi sfinti romani si marturisitori. Poate datorita acestei dumnezeiesti scoli de formare a unor caractere iubitoare de Dumenzeu si neam mai suntem noi romanii astazi ingaduiti si miluiti de Dumnezeu.

Cifrele si statistica patimitorilor romani care au marturisit impotriva comunismului – de sorginte evreiasca – la noi arata: 500 000 de martiri si marturisitori romani care au patimit in cele 200 de lagare si inchisori din tara noastra, dintre care 75% au fost legionari.

Manastirea Petru Voda este inchinata acestor sfinti care au fost ajutati de Sf. Arhanghel Mihail. De altfel Miscarea se numeste si Legiunea Arhanghelului Mihail, iar manastirea Petru Voda are hramul pe langa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil si pe Sfintii Martiri si Marturisitori romani din temnitele comuniste. Asadar, gestul de a-i canta Parintelui Justin Parvu – care a indurat 17 ani de temnita sub regimul comunist, format in cea mai mare parte din membri de origine evreiasca – ni se pare un gest firesc, binecuvantat de Dumnezeu. In fond noi, ca si crestini, avem dreptul sa cantam orice cantare prin care se lauda Dumnezeu si prin care se aduce neamul in slujba Lui. Acestea au fost de altfel si unele din principiile de baza ale Miscarii Legionare.

Maine, poimaine acesti fii ai diavolului, cum i-a numit Insusi Iisus Hristos pe evreii care L-au rastignit, vor latra ca si Evanghelia este antisemita, asa ca sa nu fim lasi si tradatori ai lui Hristos si ai neamului pentru 30 de arginti, adica pentru imprumuturile evreimii care de fapt sunt bani furati tot de la noi.

Dar avem o intrebare:

De cand evreimea se intereseaza de spiritualitatea ortodoxa si de cand avem nevoie de aprobarea lor pentru a ne practica credinta in Biserica?

Le atragem atentia acestor evreii ca Biserica nu este o organizatie omeneasca ci este chiar modul de viata al Sfintei Treimi si impartasirea de viata vesnica a Dumnezeului Treimic. Biserica in veci nu poate fi clintita sau biruita. Nici portile iadului nu o pot birui precum de Hristos-Dumnezeul Om nu se poate atinge nimeni cu rea intentie decat cu a lui vesnica pierzare, El fiind Judecatorul Suprem al tuturor oamenilor. El a luat trup de om din pururea Fecioara Maria care era din neam evreiesc spre marea rusine a potrivnicilor evrei de astazi si dintotdeauna. Chiar unii rabini, marturiseste cuv. Paisie Aghioritul, in ceasul mortii mustrati fiind de cuget au spus evreilor: „Nu mai asteptam alt Mesia, caci Mesia a venit!”. Mai amintim de marturia dumnezeiasca a unui fost rabin care a crezut in Hristos si a fost botezat in BOR pe vremea Sf. Gheorghe de la Cernica, ieromonahul Neofit, care a si scris cartea „Infruntarea jidovilor”, carte in care sunt date pe fata toate blestematiile pe care le fac evreii in ura lor nepotolita asupra crestinilor. Nu cumva este si el anti-semit, tocmai el care a fost rabin? Acest ieromonah Neofit, in nici un caz nu poate fi partinitor, el marturisind adevarul despre ce-a fost – rabin, ce a facut la sinagoga si cum s-a intors la Hristos.

Asupra comportamentului negativ al legionarilor fata de evrei, s-a fabulat si se continua aceeasi marsava atitudine atat din partea unor cercuri sioniste, precum si a unor rau-voitori sau neinformati dintre romani, cu toata documentarea concludenta pusa la indemana colportorilor de minciuni, constand din declaratii, fapte istorice, realitatile de necontestat, conferinte si articole din revistele legionare, etc. Cartea „Miscarea Legionara si evreii”, aparuta in Romania, retiparita in Germania si tradusa in engleza, desi a avut un rasunet deosebit si in unele cercuri de studii istorice, este considerata de unii drept „incercare de cosmetizare a realitatii”.

Si acum se fac confuzii regretabile intre atitudinea cert antisemita a partidului lui A.C. Cuza (uitand sa se spuna ca unul din motivele pentru care Corneliu Codreanu a parasit L.A.N.C si a infiintat Legiunea Arhanghelul Mihail, a fost chiar divergenta de atitudine in problema evreiasca), precum si a „Partidului Fascist din Romania” (entitate efemera, cu care Miscarea Legionara nu putea sa aiba vreo tangenta, data fiind deosebirea esentiala a ideologiilor lor, insasi existenta independenta a Partidului Fascist din Romania demonstrand lipsa similitudinii) cu Miscarea Legionara, intentia vadit denigratoare la adresa legionarilor fiind evidenta.

In cele ce urmeaza nu voi repeta in amanunt argumentele din cartea „Miscarea Legionara si evreii”, din care reiese clar atitudinea de bun crestin a legionarului fata de evrei prin ajutoare date acestora in situatii limita, enumerandu-le doar la finele capitolului, ci voi aduce in atentia cititorului alte fapte in favoarea elucidarii adevarului istoric.

In acelasi timp insa, nedorind sa supraestimez aceasta entitate mai mult religioasa decat etnica (evreii), voi face cunoscute si atitudinile avute de legionari, in deplina concordanta cu legea ajutorului crestin al aproapelui, fata nu numai de camaradul de credinta, ci si de adversarii politici, oameni de cu totul alte religii, mergand pana la cea manifestata fata de tortionarii lor.

La o saptamana de la caderea legionarilor, s-a prezentat la mine acasa la Bacau, Leon Grad, seful comunitatii israelite a judetului Bacau, cu urmatorul act pe care l-a citit tare: «In numele comunitatii israelite a judetului Bacau, aducem multumirile noastre domnului profesor Nicolae Grebenea, secretarul organizatiei legionare a judetului Bacau, pentru corectitudine si omenie fata de noi» (…) Nu! Nu gresisem. Fusesem corect cu mine, cu Miscarea Legionara si cu ei. (Nicolae Grebenea, „Amintiri din intuneric”, pag.68-69)

Parintele Ioan Vladovici mi-a povestit o intamplare care, pe langa caracterul ei demonstrativ in favoarea subiectului nostru, a prezentat un moment de deruta pentru sefii lagarului respectiv. Intamplarea s-a petrecut intr-o unitate de munca la Canal. Primindu-se dispozitii ca detinutii sa fie impartiti in baraci dupa „culoarea” lor politica, atunci cand se apropia sfarsitul repartizarii intregului lot, au mai ramas 6-7 persoane care nu reclamasera nici una din formatiile politice strigate. „Voi cine sunteti?” a intrebat comandantul lagarului. „Suntem inchisi sub acuzatia de sionism!” Neputand sa le repartizeze o cabana separata, din cauza numarului lor mic, au fost intrebati cu cine vor sa stea impreuna, dintre entitatile politice distribuite deja. „Cu legionarii”, au raspuns fara ezitare. „Sunt singurii care ne ajuta sa ne facem norma!” Optiunea lor a fost acceptata, cu surprindere insa. Cunostintele ofiterilor politici despre „antisemitismul” legionarilor se fisurau… Miscarea Legionara nu a fost si nu este anti-semita. Dovada sunt faptele facute de doua personalitati ale Legiunii: CZC si Radu Gyr, precum si a multor alti legionari.

Iata cateva dovezi despre „anti-semitismul” legionar:

 1. Capitanul salveaza de la inec un evreu. „Nu conteaza ca e evreu si va rog sa retineti pentru totdeauna ca nu impotriva evreilor ca atare trebuie sa se indrepte lupta necrutatoare a unui legionar autentic, ci contra celor ce fac rau Romaniei si Bisericii crestine” (Revista „Cuvantul Romanesc”, septembrie 1994, Hamilton-Ontario)
 2. Un tren inzapezit in care se afla si Capitanul este alimentat cu paine si branza pentru evrei, neavand permisiunea religiei lor sa manance slanina. Ordinul era al Capitanului care era in tren. (Filon Verca, revista „Carpatii”, august 1983)
 3. Capitanul ia atitudine impotriva unui ofiter care se purtase „grosolan si necivilizat cu niste evrei”. (Nistor Chioreanu, „Morminte vii”, Ed. Institutului European, 1992, pag.82)
 4. Capitanul invita la Casa Verde pe rabinul David Safran, cu care are o convorbire plina de respect reciproc. (D.Safran, „Karl Marx antisemit”, Ierusalim, 1979)
 5. Capitanul initiaza un pact de neagresiune in alegerile din 1937 intre Partidul Totul Pentru Tara, Partidul Liberal, Partidul National-Taranesc, Partidul Evreiesc si gruparea Argetoianu. (Kurt W. Treptow / Gh. Buzatu, „Procesul lui Corneliu Codreanu”, Iasi, S.C.Dosoftei, 1994)
 6. Dupa o saptamana de la instaurarea Statului National-Legionar, prin decretul nr. 43931, se suspenda decretele regimurilor anterioare (nr. 42352 si 42354) cu privire la interzicerea cultului mozaic. (Flor Strejnicu, „Miscarea Legionara si evreii”, Ed. Imago, pag.112)
 7. „S-a constatat ca s-au facut guvernului numeroase reclamatii care s-au dovedit ca au fost neadevarate”. („Cartea Neagra”, vol.I., pag.98). Este vorba de retractarea de catre Comunitatea evreiasca a unor acuze la adresa legionarilor.
 8. Cererea de eliberare din lagarul de la Ramnicu-Sarat a evreicelor comuniste a fost facuta de familiile legionarilor ucisi aici cu un an in urma, rezolvata favorabil. „Dorim ca in Romania Legionara sa se acorde intreg respectul cuvenit atat fata de fiinta romaneasca in sine, cat si fata de orisice credinta sincera. Pe pamantul tarii noastre sa nu mai fie suferinta pentru idei, iar cei arestati si izolati de societate sa nu mai fie chinuiti”, se scrie in cererea de eliberare solicitata de familiile legionarilor ucisi, in favoarea evreicelor comuniste din lagar. (Ibidem, pag. 114-116)
 9. Infiintarea in perioada Statului National-Legionar de catre Radu Gyr, a primului teatru din lume (!) in limba idis, teatrul „Baraseum”.
 10. Miscarea Legionara se opune expulzarii si internarii in lagare a evreilor, masura pusa in discutie de catre generalul Antonescu la sugestia Germaniei. (Ibidem, pag. 120-121). Nici generalul Antonescu nu a fost de acord!
 11. Rabinul Alexandru Safran recunoaste la Geneva ca „ministrii legionari care m-au primit, (…) au avut o atitudine respectuoasa. (Ibidem, p.121, reluat in ”Magazin Istoric”, aprilie 1995, pag. 44)
 12. Legionarii romani din Franta ocrotesc si adapostesc pe colegii lor evrei din Romania, pastrandu-le documentele oficiale romanesti, hranindu-i la Biserica ortodoxa romana din Paris si scapandu-i astfel de la deportare. (Horia Sima, „Prizonieri ai puterilor Axei”, Ed. Miscarii Legionare, 1990, pag.94; declaratia doamnei Laetitia Dodu, sora lui Faust Bradescu, martora la aceste fapte).
 13. Nistor Chioreanu, sef al Ardealului in perioada Statului National-Legionar, se plimba la brat cu prieteni evrei avocati, pentru a-i linisti pe coreligionarii acestora. (N.Chioreanu, „Morminte vii”, pag.82)
 14. Preotul Muresan Florea din Cluj, legionar, ascunde copii evrei spre a-i scapa de la deportarea pe care o faceau hortistii. Preotul Muresan a murit apoi in inchisorile comuniste. (Surse oficiale multiple, printre care si declaratia lui Raoul Sorban)
 15. Legionarii iau parte la trecerea peste frontiera vremelnica dintre Ungaria si Romania a unor grupuri de evrei, evidentiindu-se legionara Letitia Papu. (Raoul Sorban, interviu luat de Adrian Paunescu in revista „Totusi iubirea”, ianuarie 1996, pag.11)
 16. „Ion Ianolide si cativa prieteni ai sai i-au venit in ajutor la Targu Ocna pastorului Wurmbrand, foarte rau bolnav si el, cedandu-i din putina lor streptomicina”. (N.Steinhardt, «Primejdia marturisirii», pag.173). Streptomicina apartinea lui Valeriu Gafencu: „In situatii limita, cand omul se agata si de un fir de par ca sa traiasca, el, Valeriu, a gasit resurse de a fi generos, cu sacrificiul vietii sale”. (Marin Naidim, Almanahul „Gazeta de Vest”, 1994). Richard Wurmbrand fusese activist comunist cu studiile in URSS, renuntase la vechile convingeri politice si devenise pastor in cultul Crestin dupa Evanghelie. Deci un evreu, fost activist comunist, apoi pastor al unui cult neoprotestant, est ajutat si salvat de la moarte de „antisemitii”, „xenofobii”, „intolerantii” legionari!…
 17. Legionarul Traian Popescu, atasat comercial al Romaniei la Bratislava, ascunde in imobilele Legatiei patru familii de evrei, scapandu-i de la deportare, familii care au declarat aceasta fapta in fata autoritatilor americane care conduceau lagarul unde ulterior fusese retinut fostul lor ocrotitor. (Flor Strejnicu, „Miscarea Legionara si evreii”, Ed. Imago, 1996, pag.93)

In Miscarea Legionara au activat si romani de nationalitate evreiasca: Ana Maria Marin (sotia lui Vasile Marin, cazut in Spania), Catalin Ropala, instructor legionar, autorul cartii „Batalionul de la Sarata”, Vasile Noveanu, medic, comandant legionar, ministru al Statului National-Legionar, alti doi frati ai doctorului Noveanu, compozitorul Paul Constantinescu, care, sub influenta educatiei legionare, scrie Oratoriile in stil bizantin de Craciun si de Pasti, dupa cum ne marturiseste, precum si multi simpatizanti. Printre acestia scriitorul si gazetarul Felix Aderca, despre care Mihail Sebastian scrie in „Jurnal”: „Aderca pe care l-am intalnit aseara la cercul sefard unde am vorbit amandoi despre Baltazar, imi spunea ca deplora moartea lui Codreanu, care a fost un mare om, o aparitie geniala, o forta etica fara seaman si a carui moarte de sfant este o pierdere ireparabila”. (pag. 195)

Dupa insirarea sumara a unora din faptele de crestina purtare fata de semenul sau evreu, se mai poate vorbi de antisemitismul legionarului? Doar cei de rea credinta o mai pot face!

Flor Strejnicu (fragment din volumul „Crestinismul Miscarii Legionare” de Flor Strejnicu, Ed. Imago, Sibiu, 2000)

Toate aceste fapte ar trebui cunoscute mai ales de membrii acestui centru pentru monitorizarea si combaterea antisemitismului, inainte de a categorisi Miscarea Legionara ca antisemita si doctrina ei ca „ideologie a extremei drepte”.

In final vom aminti de documentele Tribunalului de la Nurnberg privitoare la Miscarea Legionara.

Acest articol a fost publicat în anti-masonerie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Raspuns la acuzele nefondate si mincinoase ale Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. In plus, lista evreilor din Miscare si acte care dovedesc caracterul semit al Miscarii Legionare, cea care a repus in drepturi religia mozaica in Romania

 1. cine face presiuni catre stoica? zice:

  Nemernicii de vanzatori de neam de la hotzniuz sunt cei care fac jocul jidanilor de la centrul de monitorizare al… antisionismului. Iata proba mai jos, de pe site-ul hotnews:

  UPDATE (ora 17:10): HotNews.ro a incercat de mai multe ori, pe parcursul zilei, sa il contacteze pe purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, insa acesta nu a raspuns la telefon si nici la mesajul HotNews.ro, prin care ii era solicitata o pozitie oficiala in acest caz.

 2. doru zice:

  Nu stiu daca ai observat dar lasii de la HotNews au inchis sectiunea de comentarii de la articolul cu pricina, afisand urmatorul mesaj:

  Nota redactiei: Comentariile la acest articol au fost inchise.

  Ar trebui boicotati cei de la Hotnews pentru antiromanismul lor si cenzura comunista pe care o practica. Sa le scriem ceva „urari” la adresa urmatoare: redactie@hotnews.ro

 3. ancuta zice:

  Rugaciune pentru osanditii cazuti, de Andrei Ciurunga

  Primeste Doamne fumul rugaciunii
  Ce se inalta, tremurand in grai,
  Si urca pana sus pe scara lunii
  Spre scaunul pe care stim ca stai.

  Ingenuncheati pe lanuri secerate
  Rugamu-ne Stapane de apoi
  Sa-i vindeci cu azur si bunatate
  Pe dusii prea devreme dintre noi.

  Ei au plecat cu ranile deschise
  De sub inalte maluri ce se rup
  Cu visele din gand facute trup,
  Cu ranile din trup facute vise.

 4. PREOŢI ŞI DIACONI ARESTAŢI ÎN PERIOADA 1945 -1989 zice:

  Părintele Constantin Mincu (†), născut în 1908 la Gheboieni, Dâmboviţa, paroh în salul
  natal, a fost arestat în 1952 pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. A murit în 1951 sau 1953 în lagărul de exterminare Peninsula, Valea Neagră.
  Preotul Gheorghe Mincu (†) din Dâmboviţa a murit în închisoare.
  Preotul Tudorache Mirea, paroh în Ruşeţu, Buzău, a fost arestat în 1959 şi condamnat,
  pentru propagandă religioasă, fiind socotit „duşman al P.C.R. „
  Preotul Ion Mireanu născut la 17 noiembrie 1888 în comuna Stăneşti Chirculeşti, judeţul Ilfov, paroh în Popeşti, Ilfov, a fost arestat în perioada 16 august 1952 – 25 aprilie 1953, pentru activitate în cadrul P.N.Ţ.
  Preotul Teodor Mirescu, născut la 1 martie 1902 în comuna Sălcuţa-Pleniţa, Dolj, a fost arestat în perioada 26. 06. 1959 – 26. 06. 1963. Eliberai din închisoare, a fost reîncadrat în parohia Subeşli, Muscel, de unde s-a transferat la Bucureşti.
  Preotul Grigore Miron, născut la Oneşti în 1906, paroh în localitatea Fuixienii Doamnei.
  Bucureşti, a fost condamnat prin sentinţa 575/1. 06. 1950 a Tribunalului Militar Bucureşti, la doi ani de închisoare, pedeapsă redusă în urma recursului la un an.
  Preotul Alexandru Misirliu din Bucureşti, a fost arestat în perioada 16 august 1952 – 8
  august 1953.
  Preotul Mihai Mităcaru1, născut în 1905 la Crucea, Suceava, a funcţionat ca paroh în satul
  natal. Arestat în 1952 şi 1956, ca oponent al regimului, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o la Canal.
  Preotul Petre Mitican, paroh la Târguşoru Vechi, Prahova, a fost condamnat prin sentinţa
  736/1955 a Tribunalului Militar Bucureşti la şapte ani de închisoare corecţională.
  Preotul Dumitru Mitoiu, născut la 8 octombrie 1916 în Dărmăneşti, paroh în Băceşti, Vaslui, a
  fost arestat în 1948 şi condamnat pentru uneltire împotriva ordinii sociale. A fost deţinut la Aiud.
  Preotul Ştefan Mitran din comuna Cerat, Dolj, a fost închis între anii 1954.1964.
  Părintele Nicu Mitrică (†), născut în 1906 la Cilieni. Olt, arestat în 1949, a fost omorât de
  Securitate.
  Preotul Florea Mitroi (†) a decedat la Periprava în 1961.
  Preotul Nicolae Mitroi din Roşiori de Vede, Teleorman, a fost arestat perioada 15 august 1952 – 12 august 1953.
  Preotul Vasile Mitroi, născut la 30 august 1914 în comuna Cornetu. Ilfov, paroh în salul natal, a fost închis în perioada
  Preotul Oancea Mocanu, născut la 6 mai 1912 în Peceneaga, Tulcea. paroh la Bogearu,
  Caflacra, şi Dulgia, Ilârşova, a fost condamnat prin sentinţa 311/31. 08. 1950 a Tribunalului Militar Constanţa la şapte ani de temniţă grea pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. A trecut pe la Cavnic.
  Preotul Modoran din Tutova era deţinui în lagărul de la Caracal în 1945.
  Preotul Mircea Modroiu din localitatea Vama Buzăului a fost arestat în timpul regimului
  comunist.
  Părintele Aurel Moise, născut la 19 aprilie 1916 în localitatea Tăuţ, Arad. preot în parohiile
  Salu Mic, Pădureni, şi Segaj, Arad a fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale” de două ori: prima dată în 1958, a doua oară în 1964. A fost condamnat prin sentinţa nr. 347/1959 a Tribunalului Militar Cluj lai 7 ani de închisoare şi trimis la Gherla, Aiud şi Ostrov.
  Preotul Iosif Moise din parohia Abram, Bihor, a fost arestat la 15 august 1952.
  Preotul Mihail Moise, născut la 4 noiembrie 1905 în Padina, Mehedinţi, paroh în comuna
  natală şi în Drobeta – Turnu Severin, a avut în perioada 1951 – 1956 domiciliu obligatoriu la Filiaşi, Dolj, împreună cu toată familia.
  Preotul Nicolae Moise, născut la 7 februarie 1913 în comuna Albeşti, Argeş, a funcţionat ca
  preot în oraşul Olteniţa. în 1959, a fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale” şi condamnat la doi ani de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o la Penitenciarul Jilava.
  Preotul Victor Moise din parohia Vama a fost anchetat 30 de zile în temniţele Securităţii.
  Preotul Gheorge Moisei din Galaţi, născut la 26 septembrie 1906 la Oniceni, Roman, a fost
  arestat în 1958 şi condamnat de către Tribunalul Militar Constanţa, prin sentinţa 3670/58, la 24 de ani de muncă silnică, pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. A executat şase ani din această pedeapsă; a fost închis la Periprava.
  Preotul Dumitru Moldovan, născut în 1907 la Benadea, Braşov, paroh la Recea, Braşov, a
  fost condamnat pentru „omisiune de denunţ ” la doi ani de închisoare în 1954 şi trimis la Canal.
  Preotul Gheorghe Moldovan, paroh în localitatea Budila, Braşov, a fost închis în temniţele
  comuniste.
  Preotul Tit Moldovan, protosinghel la Mănăstirea Tismana, a fost arestat în 1958, pe când
  era stareţ al Mănăstirii Polovragi. A decedat după eliberare şi este înmormântat la Mănăstirea
  Ţigăneşti.
  Părintele Dumitru Moldoveanu s-a născut la 10 februarie 1910 la Fitioneşti, judeţul Vrancea, unde era preot paroh în momentul arestării, în 1949. Condamnat la trei luni de închisoare pentru sabotaj, a executat pedeapsa la Focşani. In 1952 şi 1953 a mai fost arestat de două ori câte patru, respectiv trei luni.
  Preotul Dosoftei Moraru (Murariu), slujitor la catedrala patriarhală, a fost condamnat la şase ani de temniţă grea, prin sentinţa 248/1960 a Tribunalului Militar Bucureşti, pentru „uneltire
  împotriva ordinii sociale”.
  Preotul Evmenie Moraru, născut la 18 septembrie 1910, în localitatea Pânceşti, Bacău, paroh
  la Stejaru, judeţul Neamţ, a fost arestat în 1945, pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. A stat în închisoare cinci ani şi patru luni la Târgu Jiu, Piteşti, Aiud, Ghencea şi Canal, fără să fie judecat.
  Preotul Morărescu din Buzău era în 1945 deţinut în lagărul de la Caracal.
  Preotul loan Moruzan din Bârlad, a fost închis la Suceava şi Canal, fiind acuzat ca a ajutat
  călugăriţele de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu.
  Preotul Traian Moşie din Petroşani, Hunedoara, a fost condamnat la şase ani de închisoare.
  Preotul Gheorghe Munteanu, născut la 14 august 1912 în Poiana Blenchii, Sălaj, paroh în
  comuna natală, a fost condamnat de Tribunalul Militar Cluj prin sentinţa 510/17. 11. 59 la şase ani de închisoare şi patru ani interdicţie corecţională pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”.
  Preotul Ion Munteanu din Ardusat, Maramureş, a fost arestat la 16 august 1952 şi condamant la un an de închisoare pentru uneltire. A executat pedeapsa la Satu Mare.
  Preotul Boris Munteanu din Focşani s-a născut la 3 mai 1913 la Ocniţa, Hotin. A fost închis
  în temniţa de la Galaţi.
  Preotul profesor Galaction Liviu Munteanu (†), născut la 16 mai 1898 în localitatea Cristian, Braşov, rector al Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj, arestat pentru întocmirea unei programe de predare a religiei, a fost condamnat de Tribunalul Militar Cluj la cinci ani de detenţie şi închis la Gherla apoi la Aiud, unde a decedat în iunie 1961.
  Preotul Gheorghe Munteanu (†) din Hunia-Maglavit, judeţul Dolj, arestat în urma unei
  revolte a ţăranilor, a fost condamnat la zece ani de închisoare şi a murit în detenţie.
  Preotul Nicolae Munteanu din Oradea a fost anchetat la Securitatea din Cluj.
  Preotul Şerban Munteanu, născut la 16 august 1914 la Bărbăteşti, Gorj, paroh la
  Muercasca, Vâlcea, Dolceşti şi Petreşti, Gorj, arestat la 7 octombrie 1958 şi condamnat la zece ani de închisoare, a fost eliberat la 22 mai 1963 de la Ostrov.
  Preotul Octavian Traian Munţiu, născut la 13 octombrie 1922 în Cărpiniş, Alba, a fost
  condamnat în 1961, de Tribunalul Militar Braşov, la cinci ani de închisoare. Graţiat în 1964, a slujit în parohiile Reciu, Bunteşti şi Şoimiş-Petreasca, judeţul Bihor.
  Preotul Florea Mureşan (†)), născut la 8 iulie 1907 în Ciubanca, Cluj, preot la catedrala din
  Cluj, profesor la catedra de Teologie practică a Academiei Teologice, din 1946 protopop al Clujului – funcţie pe care este nevoit să o părăsească în 1948 – a fost arestat în 1952 şi în 1958. Acuzat de „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale” şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică, a fost închis la Satu Mare, Gherla, Jilava apoi la Aiud unde a murit la 4 ianuarie 1961.
  Preotul Vasile Mureşan din Terebeşti, Satu Mare, născut la 31 martie 1908, a fost
  arestat în 1950 şi condamnat prin sentinţa 419/1950 a Tribunalului Militar Cluj, la opt luni de
  închisoare pentru „favorizarea infractorului”, iar în 1956, prin sentinţa 126 a Tribunalului
  Militar Oradea, la 8 ani detenţie pentru uneltire.
  Preotul Iosif Muşatescu, fratele dramaturgului Muşatescu, paroh la Suslăneşti, Argeş,
  a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti, prin sentinţa 478/11. 05. 1950. la un an
  de închisoare pentru favorizarea infractorului.
  Preotul Ioan Naftanailă s-a născut în 1925 la Breaza, unde a devenii paroh mai
  târziu. A fost arestat în 1957 pentru omisiune de denunţ şi condamnat la trei ani de
  închisoare, pedeapsă mărită în urma recursului la şase ani, prin decizia 135’ 15. 08. 1958 a
  Tribunalului Suprem, Colegiul Militar. A fost închis la Gherla, Sălciii, Periprava şi Grindu.
  Preotul Eugen Nancă (†), paroh în Goicea Mică. Dolj, a murit în colonia de la
  Periprava. în 1961.
  Preotul Simion Nan (Nanu) din Cisnădie. Sibiu, a trecut prin închisorile
  comuniste.
  Arhimandritul Cleopa Costache Nanu, născut la 20 mai 1928 în localitatea Iliceşti.
  judeţul Galaţi, fost stareţ al Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj, apoi la Cheia. Prahova, a fost
  condamnat la patru ani de închisoare în perioada 1959 – 1964.

  sursa:http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/ortodoxa/preoti_ortodocsi_7/preoti_ortodocsi_7.pdf

 5. fmanu zice:

  un motiv pentru care s-au inflamat cei de la „Centru BigBrother al antisemitismului”: comemorarea Sf. Valeriu Gafencu de catre Biserica Romana:

  http://ziarero.antena3.ro/1298110221-Valeriu_Gafencu_Sfantul_Inchisorilor_omagiat_de_Biserica_Ortodoxa_Romana

 6. Radu zice:

  Scoala, romane

 7. sorin alexandru zice:

  Multumim Tie Doamne Dumenezeul nostru ca mai sintem o mana de romani vii,sa ne batem pana la ultima picatura de sange si ultimul petic de pamant romanesc.Doamne Ajuta!

 8. GABRIEL din Canada zice:

  fiti pregatiti, ca o sa atace direct ortodoxia, daca Patriarhia nu le da un raspuns convenabil. mi-e teama ca incepe cazul Tanacu 2, cu parintele Iustin in rolul parintelui Corogeanu si maicutele de la Petru-voda in rolul maicutelor de la Tanacu.Numai ca de data asta nu le va merge. Se ridica poporul impotriva lor. Doamne apara-ne si ne milueste!

 9. soram zice:

  Cand am inregistrat prima data in telefon numarul de la man.P V,cu numele P. Staret,acest nume a sfidat ordinea alfabetica in care trebuia sa fie inregistrat,nu stiam nici eu ce-i drept prea multe despre telefoane mobile,dar aplicasem aceeasi procedura ca si pana atunci,iar numele si numarul s-a inregistrat primul,inaintea tuturor,deci.
  Azi,cand am vrut sa trimit um mesaj pe net,un comentariu legat de situatia creeata la aceeasi manastire,am pierdut instantaneu conectarea si fara motiv real.
  Nu vreau sa fac supozitii iar in domeniul informaticii am multe lipsuri,insa stiu ca PESTE TOATE ESTE DUMNEZEU,mai presus de stiinta,tehnologie si biometrie!
  Suntem urmariti si prin telefoane,prin net,prin camere de luat vederi,dar daca IL AVEM PE HRISTOS in inima ,”sa nu ne temem!
  “Cele mai multe din lucrurile lui Dumnezeu sunt ascunse.”(Is.Sirah,16,22)Pana la urma insa,din bunatatea lui Dumnezeu cea fara de margini,”toate vor fi facute cnoscute omului.”(Isaia 54,13;55,5)Numai ceea ce trebuie stiut despre Dumnezeu s-a descoperit oamenilor.(Rom.1,19)
  Dumnezeu este NECUPRINS.Lucrurile Lui sunt necuprinse(Iov5,9)Judecatile lui sunt nepatrunse cu mintea(Ps 35,6;Luca13,4)Omul dupa masura curatiei mintii si inimii sale,poate intelege tainele zidirilor lui Dumnezeu:caci ,dupa marturia marelui Vasile,”lumea aceasta este scoala sufletelor celor cuvantatoare si loc de invatatura a cunostintei de Dumnezeu,dand povatuire mintii prin cele vazute si simtite,catre privirea celor nevazute”(Exaimeron,Cuv.I)

  (Convorbiri cu Arh.Cleopa Ilie)

 10. PREGATITI SUNTEM DE 2000 DE ANI…….DE ATUNCI SUNT CRESTINI ORTODOCSI PRIGONITI.

 11. codrut zice:

  daca nici acuma nu se gasesc voci luminate si hotarite sa le dea peste nas la tupeistii astia de jidovi, atunci natia asta sa nu se mai pretinda demna , caci jalnica se va numi

  propun ca macar o saptamina , zilnic , sa fie postat pe blogul vostru, in format mp3 si care sa poata fii descarcat, acel imn legionar

  Doamne ajuta

 12. adris zice:

  In mod real, singura „actiune” care ne poate ajuta, si-i poate ajuta si pe acesti rataciti si slugi ale satanei de la MCA, este rugaciunea.
  Pentru oricine cu un minim de bun simt, comunicatul respectiv este derizoriu, jignitor la adresa minimei inteligente. Trunchierea adevarului si „agatarea” cu disperare de niste cuvinte demonstreaza clar rolul acestei adunaturi mizerabile de inculti si neaveniti, ignoranti si iubitori ai pacatului.
  Cum poate face atata tulburare in randul atator oameni de buna si dreapta credinta o declaratie cretinoida facuta de o asa-zisa organizatie care declara ca are in componenta 20 de voluntari? Chiar suntem asa de usor de calcat in picioare? Ne putem lasa dusi de nas cu atata usurinta?
  Cu cat gradul de ignorare al faptelor lor nerusinate este mai mare, cu atat este mai bine. Sper ca si Patriarhia sa ignore cererea nerusinata sau cel mult sa o trateze cu dispretul cuvenit.
  Singurul aspect pozitiv ce trebuie folosit din aceasta tevatura este prilejul favorabil promovarii adevaratelor idealuri si infaptuiri, jertfe si fapte de sfintenie, dreapta credinta nestramutata si iubirea nemarginita de neam, pe care Miscarea Legionara le-a avut, le are si le va avea in esenta ei acum si pururea si-n veci.
  Cei mai multi dintre cei tineri sau mai batrani sunt informati complet gresit sau deloc in legatura cu istoria si faptele Miscarii Legionare, caci cei care au scris si au mediatizat „istoria” au fost si sunt slugile vrajmasului.
  De aceea spun ca trebuie folosit orice prilej, asa cum a-ti facut-o si cu aceasta ocazie, pentru aratarea Adevarului.
  Macar asa sa alfe adevarara istorie cei care inca invata istorie din cartile scrise de comunisti.

 13. Iustina zice:

  Am fost si suntem un popor primitor si omenos. I-am primit pe toti si i-am aparat in tara noastra ca in sanul lui Avraam, fara sa-i discriminam. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne spuna strainii ce sa facem si cum sa facem in propria noastra patrie!
  Sa se inteleaga foarte clar: fie ca se numesc jidani, unguri sau altfel, sa stie ca totul se poate discuta cu intelepciune si respect reciproc, insa lovirea in valorile neamului romanesc si batjocura la adresa romanilor patrioti, care lupta pentru neam si tara nu o putem permite.

  Nu putem fi de acord cu acuzele nefondate si mincinoase ale Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului.

  Nu am nimic personal cu evreii, tiganii sau ungurii, pentru ca toti suntem creatia Lui Dumnezeu si toti avem dreptul la mantuire.
  Fiecare sa-si vada de patratica lui!

 14. Pingback: Acuzatorii Miscarii Legionare ar trebui sa stie ca aceasta a fost scoasa de sub acuzare de Tribunalul de la Nurnberg inca din 1945. | MihailAndrei's Blog

 15. Pingback: A ÎNCEPUT PRIGOANA. BUCURAŢI-VĂ ŞI VĂ RUGAŢI! « Sită Deasă

 16. Pingback: STIRILE ZILEI (23.02.2011) « Saccsiv's Weblog

 17. suferinta zice:

  Suntem alaturi de parintele Iustin Parvu! Dumnezeu sa-i dea sanatate si minte luminata!

 18. íntotdeauna am fost prigoniti si vom mai fi ca suntem un popor crestin cu frica de dumnezeu.si ei pe asta mizeaza ca avind teama de dumnezeu nu vom pune mína pe arme sa-i ínvatam odata ptr totdeauna ce ínseamna sa doresti ce nu-i al tau.Poate vor venii vremurile cind vom uita de lasitate si ne vom trezi din saomnul minciunii,si vom defila precum odata si vom baga spaima ín ei si se vor ascunde ca sobolanii de adebvar si de minia lui dumnezeu prea multi au murit si au suferit ca sa o duca ei bine.

 19. Atentie tuturor !

  In urma cercetarilor noastre , mai multi utilizatori au primit tot felul de reclamatii si atacuri abuzive pe YouTube rezultand ca toate conturile lor au fost suspendate in mod abuziv si preferential:

  http://fatadindacia.blogspot.com/2011/06/scrisoare-deschisa-catre-youtube-si.html

  http://mihailandrei.wordpress.com/2011/07/01/penticostalii-au-facut-front-comun-si-mi-a-suspendat-contul-de-pe-youtube/

  Toti acestia promovau valorile romanesti, romanismul si ortodoxia dar si filme istorice despre maresalul Ion Antonescu si Miscarea Legionara respectiv sustinatori ai miscarii national-crestine legionare si a personalitatilor sale precum Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Paulescu, de asemenea si alti utilizatori de precizat in special cei Crestin-Ortodocsi si cei cu filme din acelasi registru, au fost mai intai insultati, hartuiti si intimidati si dupa au primit reclamatii abuzive nefondate de „antisemitism, hate-speech, rasism” si reclamatii false sau apartinand cozilor de topor ale celor interesati de a cenzura aceste conturi cu plangeri de copyright de la tot felul de firme evreiesti, sau persoane fizice cu nume evreiesti ori fundatii religioase sectare precum fundatii sectare penticostale “Biserica Penticostala Nr.5 “Albini” Cluj-Napoca”, adventiste ‘Vocea Evangheliei’ , ‘Vocea sperantei’ cu adresa in Str. Inului nr.5 Tel. 0264-446565 ; 0264-557170 , dar ceea ce ne-a atras atentia este mailul lor ” rvecj@mail.soros.ro ” care apartine de organizatia (ONG) anti-romaneasca si anti-crestina al evreului-ungur George Soros mailul apartindand de platforma site-ului ONG-ului respectiv http://www.soros.ro .

  Lucrurile fiind foarte clare, aceasta campanie impotriva romanilor de pe youtube in special impotriva crestinilor-ortodocsi si a simpatizantilor legiunii nationalist-crestine, a celor care promoveaza pe conturile lor Ortodoxia, nationalismul-crestin-ortodox si valorile romanesti dar si impotriva acelor care expun faradelegile evreilor sionisti, masoneriei si ateo-iudeo-comunismului, ei sunt abuzati si atacati in acest mod abuziv prin cozile de topor finanatate de http://www.soros.ro respectiv sectarii si chiar direct prin nume de persoane fizice si firme evreiesti!

  Aici alt utilizator lezat in acelasi mod a postat in numele tuturor celor abuzati o scrisoare deschisa catre YouTube si catre toata Mass-Media in general:

  http://fatadindacia.blogspot.com/2011/06/scrisoare-deschisa-catre-youtube-si.html

  Te poti alatura si tu acestui demers sa ajuti comunitatea romana crestin-ortodoxa postand acea scrisoare si sustinand pagina noastra de facebook respectiv mesajul nostru , poti scrie si pe blogul ei si pe pagina noastra de facebook, expunand documentat faptul ca si tu esti unul din cei abuzati de YouTube pentru ca am observat in multele tale articole clipuri care nu se mai pot vedea din acelasi motiv, ori a fost sters abuziv ori contul aferent clipului a fost suspendat cu aceasta tactica de cenzura ateo-sionist-comunista !

  Aici am publicat un video pe pagina noastra de facebook in care demonstram cum anumiti administratori de youtube au legaturi cu organizatii de genul JIDF (http://www.theJIDF.org) carora le sunt subordonati si de la care primesc ordine pe cine si ce anume sa suspende de pe youtube, fapt deosebit de grav avand in vedere ca acei administratori ar trebui sa respecte propriile reguli ale companiei si sa nu cenzureze utilizatorii pe favoritisme ori din punct de vedere religios si politic cenzurand in mod special conturile crestin-ortodoxe si nationaliste patriotice si ale romanilor in special si ale altor patrioti din alte tari:

  http://www.facebook.com/centrulpentrucombatereaantiromanismului#!/video/video.php?v=230134757006982&oid=203163583032965&comments

  Numai bine si Doamne ajuta !

  Centrul Pentru Combaterea Anti-Românismului
  http://www.facebook.com/centrulpentrucombatereaantiromanismului

 20. Pingback: Cateva dovezi despre „anti-semitismul” legionar « Herman Vlad

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s