Predica marturisitoare a parintelui profesor Mihai Valica la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

Sfantul Vasile cel Mare este bratul care lucreaza. Sf. Grigorie Teologul este capul care cugeta. Sf. Ioan Gura de Aur este gura care marturiseste.

Cateva extrase din predica:

Aceasta evanghelie (a lui Zaheu) este foarte importanta pentru viata noastra de zi cu zi, este extrem de actuala. Pentru ca vom vedea ca se adreseaza noua si societatii noastre si daca s-ar aplica comportamentul sau atitudinea lui Zaheu, atunci desigur nu va exista niciun fel de criza, nici morala, nici spiritual, nici economica… Iata solutia iesirii din criza. In primul rand toti cei care au furat, politrucii care au devalizat tara si au dus-o in haos si in ruina… Iata solutia hristica: sa dea inapoi jumate din ce-au furat, la saraci si daca au nedreptatit cu ceva pe ceilalti sa dea impatrit. Daca s-ar aplica aceasta decizie dumnezeiasca si mantuitoare a lui Zaheu nu am mai avea nevoie nici de Banca Mondiala, nici de FMI sau de alte organisme internationale, care nu fac altceva decat sa ne saraceasca si mai mult, in acelasi timp sa ne fure viitorul copiilor si sa ne faca viata un chin… Daca cei care conduc ar cugeta la aceasta evanghelie, am toata convingerea ca noi nu mai avem nevoie de niciun imprumut de nicaieri. Va imaginati cat s-a furat in 20 de ani? Ceva incredibil. Si daca de cand s-a furat s-ar da jumatate la saraci, imaginati-va ca in Romania nu ar exista o problema sociala, dar nici financiara si desigur nici economica. Solutia este Hristos. Partea de sfintenie si de redresare este Hristos. Din pacate, aceasta varianta hristica nu este luata in seama. Din pacate, aceasta este pentru ceilalti, nu pentru cei care isi aduna averi peste averi prin nedreptati si alte lucruri care fac viata din ce in ce mai grea… Sfintii Parinti spun ca omul care mereu se ingrijeste de averile materiale devine din ce in ce mai mic…  Insa totusi Dumnezeu pune la indemana natura. Omul poate sa foloseasca natura in sensul de a-L cunoaste pe Hristos. Noi L-am cunoscut pe Hristos prin Biserica. Ar trebui sa ne ingrijim de Biserica, as cum Zaheu s-a ingrijit de acel dud, intrucat prin Biserica lui Hristos ne-am botezat, am primit taina mirungerii, a euharistiei si celelalte sfinte taine…

In timpul Sf. Ioan Gura de Aur in Antiohia s-au rasculat cetatenii ca nu mai puteau suporta taxele si birurile. Asa cum se intampla la noi astazi. Si pe apa de ploaie au pus. taxe.. Pe tot ce misca numai taxe si iar taxe. Dar vedeti vreunul din conducerea Bisericii noastre care sa vina sa spuna: Stati fratilor! Nu mai dati in poporul asta. Nu-l mai chinuiti, nu-l mai jecmaniti, ca l-ati umilit total, l-ati si depopulat, l-ati si devalidat … Ce mai vreti? Dar vedem ca se aduna de fiecare data cu puterea! Nu de mult, ba cu unirea, ba cu nu stiu mai cine.. Si sta acolo o intreaga delegatie de preoti in frunte cu ierarhii, sta alaturi de cel care te exploateaza. E grav! Mai bat si din palme laurma: uite ce frumos a vorbit… S-au schimbat vremurile intr-atat de greu… Este un contrast atat de izbitor. Daca vedem cum a fost comportamentul celor Trei Ierarhi si care este comportamentul si slugarnicia altora care ne conduc astazi. Eu o spun cu durere mare, iubiti credinciosi, dar ne intrebam: oare ei nu pot invata nimic din ceea ce ce acesti ierarhi (Sf. Trei Ierarhi) ne arata? A fost acel moment trist de la Iasi si de la Focsani, cand pe scena era si „imparatul” dar si mitropolitul si strigau toti : Hotii! impotriva lor. Unde credeti ca trebuia sa fie locul Bisericii? In multime! In milocul celor obisnuiti, celor necajiti sa strige Hotilor, lasati-ne in pace!, cum a facut Sf. Ioan Gura de Aur, in Antiohia: s-au revoltat, au spart tot ce era demnitate imparateasca, statui, insemne, le-a daramat si normal ca a fost trimisa armata si i-au arestat; peste o mie de tineri, in special. A venit Sf. Ioan impreuna cu monahii, monahiile si preotii care mai erau si a spus: Pe noi sa ne omorati si sa ne executati! Nu pe ei! Si atunci imparatul a inteles si i-a lasat in viata. Iata o atitudine practica, demna, concreta! Nu venim la Biserica si spunem: ce frumos a invatat Sf. Vasile, Sf. Ioan; ii laudam , facem cruce, le citim acatistul, luam anafura si plecam acasa. Nu chiar asa, iubiti credinciosi! Concret ca sa facem, ce invatam noi din viata acestora? Cum se manisfesta si ce atitudini au cei care conduc Biserica? Cum s-au comportat ei (sfintii ierarhi) si cum se comporta astazi ai noistri? Aceasta este problema Bisericii noastre! Ca daca batem din palme la cei care ne asupresc, daca stam langa cel care semneaza legea imoralitatii … Ar trebui sa-i spune: Nu te supara domnule presedinte, dumneata ai semnat atatea legi rele si imorale. Nu am ce cauta langa dumneata! Ca asa au facut si ierarhii Sf. Ioan, grigorie si Vasile. Ei au infruntat puterea la vremea respectiva, ca era imparat, nu conta! Ei au spus: Singura lege la noi este: Hristos si Biserica si legea cea dumnezeiasca.

Aceasta treime sfanta de ierarhi reprezinta un model de lupta, pentru ca noi suntem intr-o permanenta lupta, dar reprezinta si o forta de mijlocire catre Dumnezeu pentru cei care vor sa lupte impotriva nedreptatilor de tot felul.

Trebuie sa cunoastem aceste lucruri, nu ca sa criticam, ci ca sa-si aduca aminte cei care conduc ca pot sa greseasca si ca poti sa faci o persecutie in cadrul tagmei tale. Si aici e partea trista. De aceea, cand gresesc ai nostri, fie ca-s ierarhi, ca-s patriarhi, ca-s preoti le spunem in dragoste. Vedeti ca aici nu e corect. Pentru ca in momentul in care tacem si ei gresesc, noi ca si preoti si dvs. ca si credinciosi suntem vinovati de cum ajunge un staret, un mitropolit sau un patriarh. Suntem vinovati daca tacem. De aceea Sf. Vasile cel Mare spune: Cand nu te mai cearta si nu te mai critica nimeni, fie ca esti preot sau mitropolit, inseamna ca te-a parasit Duhul Sfant.I Dar cand vezi ca te cearta, cand vezi ca se nemultumesc cei care ii ai sub conducere inseamna ca inca Duhul Sfant mai lucreaza in tine si mai poarta grija de tine sa te indrepti.

Cei trei mari ierarhi, modele de atitudine si de sfintenie sunt cei care noi ii putem urma in mod desavarsit si in acelasi timp ne putem si ruga la ei sa mijloceasca. Si acum ne amintim ca simbolul crestinilor era pestele, care in limba greaca inseamna IHTIS (Iisus Hristos Dumnezeu Mantuitorul). Si o imagine extrem de frumoasa a Sf. Vasile zice: Cel care vrea sa fie peste in sensul hristic sa mearga intodeauna contra curentului. Doar pestii morti sunt dusi de val. Avem de ales astazi ori sa fim pesti vii si sa mergem contra curentului mondialist, satanist, ecumenist care-l traim la ora actuala ori sa ne lasam dusi morti de val spre taramul mortii. Sa nu fie! Sa rugam astazi pe cei trei mari Sfinti si Arhierei sa ne dea putere sa luptam sa fim pestii vii si sa mergem mereu contra curentului care incearca sa puna intr-un sistem satanist lumea, credinta si Biserica noastra.

Amin!

Acest articol a fost publicat în anti-cip, ANTI-ECUMENISM, Pentru Mantuire și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Predica marturisitoare a parintelui profesor Mihai Valica la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

 1. Pr Timotei zice:

  SEMNATI PETITIA PENTRU CA PAPA SA NU VINA IN ROMANIA

  ACEASTE SEMNATURI VOR FI TRIMISE PATRIARHIEI ROMANE, STATULUI ROMAN SI SFANTULUI SINOD!

  http://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

 2. Graiul Ortodox zice:

  In direct pe NCN cu Andrei Marga despre Mitropolitul Bartolomeu
  http://graiulortodox.wordpress.com/

 3. Mos Ioan zice:

  Sarut Mâna Parinte Valica!
  Cu adevarat Sfintia Voastra sunteti un Marturisitor al lui HRISTOS, bine ar fi sa ia exemplul Dv. si alti Ierarhi si Preoti.
  Din nefericire, avem un Patriarh tradator si un Sf.Sinod care îndeplineste ordinele acestei satane.
  Sa ne rugam Domnului sa fie alungati toti tradatorii din BOR.

  @Stefan,

  Multumesc pentru relatarea referitoare la cardul de sanatate. Frate Stefan, tu împreuna cu ceilalti crestini, care ati fost prezenti la Adunarea din 31 ianuarie a.c. cu slugile sistemului anticrestin, va spun multumesc de mii de ori si ma rog pentru sanatatea si mântuirea voastra.
  Voi, toti, care luptati împotriva acestui sistem satanic, fiii lui Dumnezeu va veti chema.
  Ar fi fost bine sa fie mai multi crestini alaturi de voi……..dar ce sa-i faci? Multi dorm, deja, somnul cel de veci……….. iar trezirea va fi cumplita………….

  Frate Stefan sa înaltam o Rugaciune pentru cel ce a fost Înalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania si care acum s-a mutat la Ceruri! Ce mult l-am iubit! El a fost Primul Ierarh care a urmat Apelul Sfintiei Sale Justin Parvu din 14 ianuarie 2009, de a se opune actelor de identitate biometrice. Sfântul Parinte Anania s-a opus, de asemenea, avortului, homosexualitatii, eutanasiei, drogurilor, etc.. A fost într’adevar Omul lui Dumnezeu. Sfintia Sa Bartolomeu ar fi trebuit sa fie Patriarhul României!
  Vesnica Pomenire Parintelui nostru mult iubit, Anania!

  Mergi la Cer si te aseaza,
  Lânga Tatal Creator,
  Tu ce lasi în Lume pace,
  Iisuse Salvator……….

 4. Pr. Mihail zice:

  Uitati aici poate cel mai mare duhovnic al Romaniei:

 5. Radu zice:

  Cu adevarat parca s-a pogorat Bizantul in Romania prin cuvintele de aur ale P Valica. Sa il tina Dumnezeu!

 6. sorin zice:

  Multumim parinte Valica,avem nevoie de repere hristice,poate mai mult ca niciodata,planurile satanico-globaliste devin realitate pe zi ce trece.
  Doamne Ajuta!

 7. Stefan zice:

  Frate Ioane,marturisirea o putem face cu totii la fel cum o faci si tu si eu dar si alti romani care sunt departe de Bucuresti dar sunt langa noi cu inima !Extraordinara este predica acestui Parinte Valica ! Iti multumesc pentru rugaciunile tale ,si noi toti trebuie sa plangem si sa ne adunam lacrimile pentru ca ele inseamna durerea Neamului Romanesc ce se vrea a fi rastignit de masonii si iudele ce vor sa ne vanda la propriu si mai mult,sa ne vanda sufletele prin lepadarea de Hristos Domnul ! Uite frate Ioane ce inseamna marturisire fara teama si fara grija ca pateste ceva,aceasta marturisire se face in interiorul notru si apoi cu tarie in fata acestor lepre masonice care vor sa ne vanda ! Noi Romanii suntem toleranti si cu aceste spurcaciuni alogene care ne-au invadat tara si vor sa ne impuna legi antihristice,dar atunci cand este vorba de Sfintenie Ortodoxiei noastre nici o mila nu am pentru acesti nenorociti si iata ca Bunul Dumnezeu iar ne trimite semne de bunavointa prin acest parinte,prin fratii de la Apologeticum si Saccsiv si nu in ultimul rand prin romani adevarati ca si tine ! Sa luam exemplul acestor trei Sfinti Ierarhi,pilde vii si poduri peste timpuri,acesti oameni care s-au sfintit prin exemplele si faptele lor,care nu au ales decat ORTODOXIE sau Moarte !

 8. Pingback: VIDEO: Exceptionala predica a Pr. prof. MIHAI VALICA « Saccsiv's Weblog

 9. Pingback: 92 de ani sub ocrotirea celui mai bogat in ani mucenic, Sfântul Haralambie. Întru mulţi ani, Părinte! Sa ajungeţi măcar la vârsta Sf. Haralambie! Minunea săvârşită de Sfântul Haralambie cu Părintele Justin | Revista ATITUDINI

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s