Sfantul Andrei – apostolul neamului romanesc. La multi ani Romania ortodoxa! Indem la urmarea Apostolilor, a Parintelui Cleopa

Fiul al Galileei si frate al lui Petru, dintre pescari in soborul Apostolilor intii ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormintul tau din Patras chemi popoarele la Dumnezeu si acum ne-ai umplut de bucurie ca in Romania iarasi ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovaduit.

Condacul Sfintului

Parintele Ilie Cleopa arata cum poporul nostru a fost crestinat de catre cel dintai apostol al Mantuitorului Hristos, Sfant Andrei:

Sfantul Apostol Andrei a urmat in toate lui Hristos, Mintuitorul lumii. A vestit Evanghelia in multe tari, a daramat capistile idolesti, a botezat nenumarati crestini, a intemeiat biserici, a hirotonit diaconi, preoti si episcopi si a adus la credinta in Hristos mai multe tari, printre care si tara noastra.

Deci noi romanii avem Biserica de origine apostolica, intemeiata in primul secol, dupa inaltarea Domnului la cer. Noi nu suntem crestinati ca popoarele slave catre sfarsitul primului mileniu, pentru ca noi sintem din inceput aici in Carpati si la Gurile Dunarii, pe cand ungurii au venit in Europa in secolul IV, din Mongolia si s-au crestinat in anul 950 de Stefan cel Sfant; iar slavii au venit si ei prin secolele VII – VIII din nord-estul Asiei si s-au crestinat mai tarziu – bulgarii, in anul 864, sirbii, in anul 868 si rusii in anul 988.

Asa a randuit pronia divina ca sa primim credinta crestina direct de la ucenicii lui Hristos, pentru care se cade sa fim permanent recunoscatori.

Sa dam slava lui Dumnezeu ca ne-a randuit pe Sfantul Apostol Andrei sa ne crestineze si sa ne uneasca cu Hristos prin Botez si pocainta. Sintem o tara crestina de origine apostolica. Sa ne facem vrednici de aceasta tara. Sa pastram cu sfintenie poruncile Domnului scrise in Sfinta Evanghelie si propovaduite de Apostoli. Fara povatuitori nu ne putem mintui si fara preoti buni ratacim calea pocaintei. Dar daca ascultam de Domnul, ascultam si de Biserica.

Sfantul Apostol Andrei ne-a crestinat si a savirsit prima Sfinta Liturghie pe pamantul Romaniei. El ne-a eliberat de demoni si de patimi si ne-a unit cu Hristos prin jertfa si Liturghie. El ne-a invatat cum sa ne mantuim prin smerenie, prin rugaciune si prin iubire.

Sa ascultam de Sfintii Apostoli ca de Insusi Hristos. Sa ascultam de episcopi si de preoti ca de Apostoli, ca ei vor da seama pentru sufletele noastre. Sa nu lipsim de la biserica in sarbatori, ca aici este Hristos cu toti sfintii. Aici este mantuirea noastra, bucuria noastra, viata noastra. Sa nu ascultam pe trimisii lui antihrist, care se leapada de Biserica, de Cruce si de toate cele sfinte.

Apoi sunteti datori sa invatati copiii frica Domnului. Sa faceti misiune si apostolat prin scoli, prin spitale, prin casele crestinilor, prin milostenii si carti sfinte ortodoxe. Dar mai ales in casele dumneavoastra.

Sa traim cu Hristos, sa ajutam la mantuirea copiilor nostri si a celor din jur si nimic sa nu facem fara episcop, fara preot, fara duhovnic. Ei sunt apostolii nostri pe pamant. De vom face asa, vom dobandi mantuirea sufletelor noastre, cu rugaciunile Maicii Domnului si ale Sfantului Apostol Andrei. Amin.

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Sfantul Andrei – apostolul neamului romanesc. La multi ani Romania ortodoxa! Indem la urmarea Apostolilor, a Parintelui Cleopa

 1. mihaela zice:

  „Pe ucenicul cel intai chemat si urmatorul patimilor lui Hristos , pe Andrei apostolul , fratele lui Petru , sa-l laudam credinciosii , ca pe cel ce pe pagani din inselaciune i-a intors la Botez.
  Pentru aceasta ii cantam : ” BUCURA-TE SFINTE ANDREIE , APOSTOLE ! ”

  LA MULTI ANI !!! TUTUROR !!! celor ce poarta minunatul nume de ANDREI ! si ANDREEA !

  Iertarea pacatelor ! Multa sanatate ! si Spor in toate !

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 2. Stefan zice:

  LA MULTI ANI pentru toti fratii si surorile mele intru Iisus Hristos Domnul,care azi praznuiesc numele acestui Apostol care ne-a crestinat pe noi Romanii,Sfantul Apostol Andrei ! La multi dragii mei ! Si nu uitati indemnul acestui sfant parinte Cleopa:”Sa faceti misiune si apostolat prin scoli, prin spitale, prin casele crestinilor, prin milostenii si carti sfinte ortodoxe”! Este timpul sa faceti acestea !

 3. Pingback: 30 noiembrie – SFANTUL ANDREI, apostolul neamului romanesc. LA MULTI ANI tuturor celor numiti Andrei, Andreea « Saccsiv's Weblog

 4. FLAVIU zice:

  La multi ani tuturor celor care poarta numele ocrotitorului nostru „Andrei”.
  Si un sincer LA MULTI ANI Episcopului din Alba Iulia.
  LA MULTI ANI!!!!

 5. @MIRRA zice:

  La multi ani tuturor celor care poarta numele Sf.Andrei!!

 6. Elena zice:

  La multi ani – si nu numai celor care poarta numele Sfantului Apostol!

  Caci este ziua tuturor romanilor, nu?

 7. Stefan zice:

  A tuturor Crestin Ortodocsilor Romani,ca mai sunt si alti „romani” evolutionisti,atei si masoni!

 8. daniel terpea zice:

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s