Motivul plecarii din Romania a parintelui Nichita si a 29 de maici de la manastirea Brancoveni

Pe data de 01.10.2010 va ceream sa ne ajutati in clarificarea motivului pentru care a plecat din Romania parintele Nichita de la manastirea Brancoveni, impreuna cu 29 maici. Mesajul initial includea si varianta persecutarii din cauza actelor cu cip. Stim ca parintele vorbea si despre aceste lucruri. Insa recent am primit un alt email care este semnat de parintele Nichita si toate cele 29 de maici, in care isi precizeaza clar motivul plecarii:

Marturisire de credinta

Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste,

Aducem la cunostinta episcopilor, clericilor, monahilor, monahiilor, tuturor fiilor si fiicelor duhovnicesti si intregului popor roman, ca mangaiere si intarire intru adevarul lui Hristos, ca noi am incetat orice comuniune euharistica si de rugaciune cu Patriarhia Romana.

Nu am ajuns sa luam aceasta decizie in graba sau fara discernamant.

Cu profunda durere sufleteasca, fiind deplin constienti de situatia prezenta a Patriarhie Romane (B.O.R.), precum si a tuturor Patriarhiilor oficiale aflate in comuniune unele cu altele care sunt impreuna-madulare ale organismului paraeclesiastic eretic C.M.B. (Consiliul Mondial al Bisericilor), constiinta noastra ortodoxa nu ne mai ingaduie sa ramanem in comuniune cu voi.

……………………………………..

ne aflam in pragul intrarii sub omoforul Sinodului Adevaratei Biserici Ortodoxe (vechicalendariste) a Greciei, pastorita de I.P.S. Macarie de Petra – Arhiepiscop al Athenei si al Eladei. Din acest Sinod face parte astazi si bine-cunoscuta Misiune ortodoxa franceza Fratia Sfantului Grigorie Palama, adica ucenicii pururea-pomenitilor Parinti Ambrozie Fontrier si Patric Ranson.

Prin urmare, cauzele par sa fie ecumenismul care sapa la radacinile Ortodoxiei. Nu suntem in masura sa judecam aceasta alegere a parintelui Nichita, dar pentru noi nu constituie un model de urmat, atata timp cat marii nostri duhovnici raman in BOR si lupta impotriva ereziilor.

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Motivul plecarii din Romania a parintelui Nichita si a 29 de maici de la manastirea Brancoveni

  1. Antia zice:

    Acesta este tot ce ati primit pe mail sau doau un fragment?As dori intregul articol daca mai este ceva,va rog trimiteti mi l pe mail.

  2. Cosmin zice:

    Câtă dreptate avea părintele Arsenie Boca atunci când spunea că doar putregaiul va cădea din Biserică…
    Nu înțeleg de ce a plecat la greci, când și noi, românii, avem stiliști, chiar aici, pe plaiuri mioritice. Probabil i-au promis grecii că-l fac episcop.
    Cuvintele din penultimul paragraf („constiinta noastra ortodoxa nu ne mai ingaduie sa ramanem in comuniune cu voi”) sunt de-a dreptul scandaloase. Altfel spus, călugărul Nichita s-a trezit într-o dimineață că el a rămas singurul ortodox din țara asta (nici măcar stiliștii români nu mai sunt ortodocși) și, ca atare, a luat calea Greciei pentru a intra în comuniune cu una din cele 15 (!!!) „Adevărate” Biserici Ortodoxe ale Eladei.
    Noi să stăm bine, să stăm cu frică!

  3. fane zice:

    @admin ,

    va felicit pentru pozitia adoptata .

    ” …pentru noi nu constituie un model de urmat, atata timp cat marii nostri duhovnici raman in BOR si lupta impotriva ereziilor. ”

    Poate ca fragmentul de mai sus cat si partea de inceput a frazei postate de fratia voastra ( ” Nu suntem in masura sa judecam aceasta alegere a parintelui Nichita …” ) ar trebui bold-uite .

    Sunt voci care , deja , se declara adeptii acestei rocade , trecand peste sfaturile sfintilor nostri mari duhovnici . Sper sa nu mearga pana la capat in aceasta aventura .

    Doamne , ajuta-ne !

  4. dardala zice:

    Jos pălăria! Primul cleric din România care s-a opus ecumenismului şi prin fapte, nu doar prin vorbe. Doamne ajută!

  5. Cosmin zice:

    Iată ce zice domnul Nicolae Pașcan (fostul protosinghel Nichita) în „Mărturisirea” sa de credință: „Iar noi, de vom fi întrebați ce vom face, atunci când ni se va aduce împotrivă mincinoasa poziție a unora dintre duhovnicii care continuă necurata părtăşie cu voi îndemnând şi mulțimile la aceasta, ne doare sufletul să îndrăznim a zice aceste cuvinte grele, dar asta este, din păcate, realitatea, care sperăm să se schimbe măcar cu unii dintre voi, vă răspundem îndurerați, având deplină cunoştință a criteriilor de discernământ şi judecată în Ortodoxie, cu înseşi cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: “Chiar dacă tot universul va fi în comuniune cu patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu el. Precum ştiu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înşişi vor fi anatema dacă ar propovădui într-alt chip, aducând ceva nou la credinţă”. Deci părinții Iustin Pârvu, Arsenie Papacioc, Adrian Făgețeanu și alții sunt niște mincinoși…

  6. Emanuel zice:

    Ecumenismul ESTE o mare erezie, dar inca nu este momentul sa fie anatemizat, chiar daca acel moment nu e departe.
    Ecumenistii sustin ca ei fac pogoramant la ecumenism, ca sa ii atraga pe eretici la ortodoxie. Insa pogoramantul este valabil doar cand e spre slava lui Dumnezeu, adica ecumenismul ar fi pogoramant doar daca ar avea in viitor ca efect intoarcerea ereticilor. Viitorul ni-l arata proorociile sf parinti, iar ele spun clar ca ecumenismul va duce la apostazia in masa a ortodocsilor. Deci ecumenismul nu indeplineste conditia pogoramantului, si atunci el este erezie. Va trebui sa fie anatemizat.
    Marele pacat al ecumenistilor este necredinta lor in multele prooroci ale sf parinti, care spun toata ca ecumenismul va duce la apostazia ortodocsilor, slujind antihristului. Este pacat impotriva Duhului Sfant sa nu crezi in atatea proorocii, si ecumenistii vor raspunde la Judecata ca au adus apostazia ortodocsilor.
    Insa ecumenismul nu trebuie anatemizat acum, asta e greseala stilistilor, ei l-au anatemizat mult prea devreme, s-au grabit. Noi stim doar din proorocii ca ecumenismul e erezie, de aceea el va fi anatemizat cand proorociile se vor implini. Adica atunci cand ecumenistii vor primi pe antihrist.
    Trebuie sa fim intelepti si in alegerea momentului cand vom anatemiza ecumenismul : atunci cand isi va arata adevarata fata, ca sa fie limpede pentru toti de ce l-am anatemizat. Daca stilistii s-au grabit, ce bine a iesit ? Cati i-au urmat ? Cativa isterici care s-au despartit de biserica ortodoxa, si au creat zeci de bisericute stiliste, de nuante diferite. Ce folos ?
    Indubitabil, ecumenismul este erezie, dar noi trebuie sa lucram mantuirea cator mai multi. Il vom anatemiza cand va fi limpede pentru toti ca e o fiara antihristica, astfel incat sa putem salva pe cat mai multi. Daca ne grabm, nu ne vor urma decat putini, si asta nu e voia Domnului.
    In fond, proorociile privesc viitorul, deci e firesc sa luam atitudinea pe care ele ne-o indica ( anatemizarea ecumenismului ), atunci cand proorociile se vor implini. Si chiar proorociile insasi ne spun clar ca ecumenismul va fi anatemizat la al optulea sinod ecumenic, a doua versiune, ca prima va fi eretica.
    Pana atunci insa, trebuie luptat cu erezia ecumenista nerupand comuniunea cu ecumenistii. Trebuie sa spunem adevarul : ecumenismul este o erezie, nu e pogoramant, asa cum a fost erezie arianismul. Pana atunci sa facem cat mai cunoscute proorociile sf parinti in interiorul bisericii.

    Am citi si eu marturisirea par Nichita. A fost pacalit, i s-au furnizat informatii mincinoase, de catre oameni rau intentionati sau prost informati. Informatiile despre stilisti care le-a scris in text, multe sunt false, provenite din mediul stilist, mincinos. De exemplu, sfintii Ioan Maximovici, Serafim Rose, Patriarhul Tihon, nu au rupt niciodata comuniunea cu patriarhia rusiei sau cu BOR. Stilistii ascund acest adevar. Sau alta minciuna stilista spune ca patriarhia Finlandei praznuieste sf pasti pe stil nou. Fals. Iar episcopii rusi care au fugit de prigoana comunistilor, nu s-au despartit de comuniunea cu patriarhia moscovei, de exemplu Ps Ioan din Carpati, un mare sfant.

  7. Pr. Marian zice:

    Pai daca unul din marii duhovnici ar pleca la stilisti, credeti ca ar trebui sa-i urmam exemplul ?

    Eu zic ca motivul pentru care nu le urmam exemplul celor ce au plecat, nu este ca marii duhovnici raman in BOR, ci ca BOR este o Biserica locala a Bisericii lui Hristos (singura Biserica ).

  8. Românii scoşi la vânzare. Introducerea abuzivă a actelor electronice
    În orice stat din lume – cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plin război informaţional mondial – suma informaţiilor de orice gen a unui stat este considerat patrimoniu naţional al cărui înstrăinare este pedepsită prin lege, sub acuzaţia de înaltă trădare. Scopul legii este şi trebuie să rămână ocrotirea cetăţenilor unui stat şi nicidecum periclitarea sau violarea identităţii şi a informaţiei lor personale. Legiferarea unei trădări invalidează legea respectivă, cetăţenii având nu dreptul, ci obligaţia de a nu respecta o lege împotriva drepturilor omului şi împotriva conştiinţei naţionale şi individuale. Cetăţenii României nu sunt mărfuri de vânzare. În calitate de fiinţe vii şi raţionale refuzăm să ne numim pe noi înşine cifre.
    Acest act de înstrăinare (vindere) a României, prin patrimoniul ei de date referitoare la persoane, credinţă, cultură, pământ, avere, şi mai ales legea obligativităţii acestui tip de identitate a persoanelor ei, este din toate punctele de vedere un act de trădare naţională.
    Actele biometrice cu microcip ne afectează: suveranitatea statului (oferind informaţii secrete oricăror puteri străine şi contrare valorilor naţionale), libertatea (de orice fel, fiind permanent urmăriţi nu se ştie de cine şi în ce scop), demnitatea (prin identificarea pe bază de număr, ca pe marfă, iar nu de nume, ca pe fiinţă), siguranţa personală şi socială (informaţiile putând fi citite, modificate sau şterse de către oricine), sănătatea (conform cercetărilor medicale referitoare la folosirea de orice fel a microcipului, şi din practica milenară de malpraxis a informaţiilor biometrice), cultura (care, devenind o emanaţie a unor oameni ce nu se consideră oameni ci abstracţiuni exclusiv identificabile prin procesul strict de relaţionare cu sistemul virtual iar nu cu sistemul Real, aşadar nemaifiind zămislire a cosmologiei, devine teren de speculaţie aridă sau simplă stenografiere a vremelniciei şi a nonsensului), viaţa socială (care s-ar modifica negativ sub toate aspectele, fiind înlocuite relaţionările vii prin intermedieri computerizate care, anulând interacţiunea organică şi proferând-o pe cea a imaginaţiei virtuale, falsifică orice substanţă a interacţiunii), spiritualitatea (prin anularea tuturor valorilor absolute în care poporul român crede de milenii: [……]
    Un Ştefan cel Mare sau un Vodă Brâncoveanu n-ar fi primit vreodată acte cu vreun alt simbol afară de Sfânta Cruce, şi nici să fie numerotaţi ca pe vite, şi aceia în mod sigur au fost buni români, buni creştini (sfinţi) şi buni conducători iubitori de Dumnezeu, de neam şi de ţară, pururi scrişi în cerurile sfinte şi în inimile tuturor românilor. Cei ce cinstesc numele primit la Botez, a fi român, a fi liber, a fi înţelept, să folosească în continuare acte standard ca şi până acum, fără date biometrice şi fără microcip. Astfel se respectă atât libertatea celor ce nu vor aceste acte, cât şi cea a celor ce le vor, probabil din neînţelegere a pericolelor pe care acestea le comportă, cât şi, în sfârşit, a celor ce doresc să fie etichetaţi şi urmăriţi ca animalele, fiecare alegere liberă având consecinţele ei. […….]
    Articolul intreg la:
    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/10/04/romanii-scosi-la-vanzare-introducerea-abuziva-a-actelor-electronice/

  9. victor zice:

    parintele nichita nu era un mare duhovnic ?

  10. Mihaela zice:

    mmmm…..

    „„De multe ori am zis în Germania că «heimat/patrie» este ceea ce nu poţi să suporţi şi ceea ce nu poţi să părăseşti. Poţi să pleci cu picioarele, dar duci cu tine greutăţile din cap. Tâmpita de patrie vine cu tine dacă nu vrei. Şi te chinuie şi acolo unde te-ai dus să scapi cu viaţă.” ( Herta Muller , afirmatie~ „marturisire” in cadrul unui dialog public cu Liiceanu,la Ateneu)

    Ma intreb : Exista un loc anume…unde… il poti gasi si… trai cu Dumnezeu”…?
    si…..cata compatibilitate exista intre intelesul cuvintelor : „mucenicie” si „a te salva” ? si…fata de cine…? si pentru ce ? si…cum…? …….

    Si…. iar mi-aduc aminte de un fragment dintr-o carte a lui Savatie Bastovoi :
    ………” Poate prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut sa-Si arate dragostea pe care ne o poarta decat prin faptul ca ne-a daruit deplina libertate de gandire si de actiune” ……si…de aceea nu mai zic nimic…Fiecare e…”liber” si raspunzator pentru sine…de a folosi cum crede…acest DAR !

    Doamne ! iarta-ne..si…ajuta-ne…

    Sa aveti inima buna !

  11. Mihaela zice:

    …si Dreapta Credinta !

  12. Bogdan zice:

    Deci au plecat la niste stilisti greci. Ma intreb de ce oare nu s-au dus la stilistii de la noi, ca doar si astia zic ca BOR e eretica…

    Bogdan.

  13. ioana zice:

    Pentru Corina,
    care m-a facut iuda si caiafa:
    Nu am nici un resentiment fata de dvs. Domnul sa va ierte!
    As fi vrut sa nu am dreptate…
    Nu sunt si nu am fost fiica duhovniceasca a parintelui Nichita niciodata.
    In comentariul meu de zilele trecute am vrut sa il apar pe PS Sebastian, nu sa il clevetesc pe parintele Nichita.
    Doamne, miluieste-ne!

    P.S. Daca s-ar fi citit cu atentie comentariile persoanei care semneaza „singur ortodoxia”, s-ar fi inteles ca am dreptate, pt ca si dumnealui, care s-a declarat fiu duhovnicesc al parintelui Nichita, facea exact aceleasi declaratii.
    Iertati-ma!

  14. MIRRA zice:

    nu stiu ce sa mai zic..nu suntem noi in masura sa judecam..daca a plecat a avut motive bineintemeiate, mai ales ca situatia din Romania e destul de urata, desi personal consider ca fuga nu e solutia potrivita, nu cred ca asta asteapta Hristos de la noi..

  15. Tania zice:

    ba da, parintele Nichita este un mare duhovnic. tocmai de aceea merita sa mai asteptam sau sa mai cugetam inainte de a da tot felul de verdicte. textul scrisorii sale este mai lung. poate apologeticum il va publica integral la un moment dat. dumnezeu sa ne lumineze pe toti.

  16. O masură destul de radicală.
    Ştim şi noi că România a avut patriarhi puţin credincioşi si ecumenisti, dar nu aş putea sa plec din Biserica Ortodoxă Română.

    Poziţia mea oficiala este : m-am născut şi mor în Biserica Ortodoxă Română, orice ar fi.
    Ştiu că avem ierarhi ecumenişti, ştiu că avem episcopi masoni, ştiu că avem înalte feţe bisericeşti care practică bişniţa, ştiu că avem un patriarh de tot plânsul, dar mergem înainte cu ce avem.

    Până la urmă unitatea creştinilor este BISERICA, nu zidurile în sine.

    „Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. ”
    Sfânta Evanghelie după Matei (16,18)

    Mântuitorul spune clar …Biserica Mea, nu Bisericile Mele …nu mişcările Mele de renaştere spirituală, nu grupuleţele, nu sectele Mele, nu adunările Mele, nu casele Mele de rugăciune, nu biserici aparte de Biserica Dreptei (orto) Credinţe (doxă).

    Domnul Iisus Hristos, nu are nevoie de atele ajutătoare (alte culte, alte biserici) …ca să se ţină pe picioare.
    Mântuitorul nu are nevoie de „cârje” cu care să meargă.
    Biserica Ortodoxă, nu este atât neputincioasă şi nu are nevoie de …puncte de sprijin, din afara Bisericii Ortodoxe.
    Mântuitorul nu este olog, ci îi vindecă pe ologi.

    Biserica Ortodoxă este Una ! Punct.

    Toate celelalte disocieri, reprezintă schisme şi abateri de la Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe.

    SINGUR ORTODOXIA, fraţilor! ….nu Ortodoxiile

    Doamne ajuta tuturor !

  17. Argumentele parintelui nu cred ca au convins pe nimeni de justetea actului sau. Sa fie sanatos!

  18. fanu zice:

    nici nu or început bine vremile grele şi pleacă… lasă că sunt destui mărturisitori care rămân aici în mijlocul neamului românesc şi nu îl vor lăsa singur înaintea tăvălugului ecumenist şi biometric şi demonocrat

    Doamne, Ajută

  19. @Ioana

    Ai avut surse mai bune si mai precise. Pe mine m-au instiintat alti crestini, cum ca parintele Nichita ar fi fost amenintat de Episcopie, dar nu se stia clar pentru ce.

    L-am judecat gresit pe IPS Sebastian, crezand ca a vrut sa impuna ceva necrestinesc manastirii Brancoveni, dar se pare ca nu a fost de acord cu aceasta schisma a parintelui Nichita. Ştiam ca parintele este total impotriva ecumenismului dar nu ma gandeam la un astfel de deznodamant.

    Nu voi minimaliza insa aportul si sfaturile bune (drepte) pe care le-am primit de la parintele Nichita. Dar daca a ales alt drum, pentru mine asa ceva nu intra in calcul. Ma voi ruga, insa, ca parintele sa se intoarca la un moment dat in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. Dumnezeu sa-l lumineze la timp!

    Nu am stiut de intentiile parintelui, si nici in momentul de fata nu pot sa inteleg unele lucruri. De ce a procedat asa ? De cine a fost influenţat ? De când se pregătea pentru o astfel de schimbare (de poziţie) ?
    Sunt câteva din intrebările pe care mi le pun acum, şi nu găsesc răspuns.

    Drept este ca : Mai multe adevaruri, nici un adevar.

    Doamne! ce vremuri tulburi vin peste Biserica Ortodoxă, si Ierarhii nostri tac malc. Uite se asa se creeaza confuzie in popor.
    Raman stalpi ai Ortodoxiei, parintele Iustin Arsenie si parintele Arsenie Papacioc. Dar oare cat timp ii vom mai avea pe acesti intelpti si batrani monahi ?
    Aripa tanara intarzie sa se afirme, sau se tem pentru functiile lor.

    Nu am vazut/auzit/citit nici o pozitie CLARA si FERMA a Episcopilor nostri impotriva Ecumenismului, Actelor Biometrice, Microciparii.

    Nu stiu cat de buna este asteptarea aceasta. Un apel national de trezire pentru toti crestinii ortodoci, ar fi fost ca o gura de oxigen. Nu trebuie sa se raceasca semnalul de alarma tras de parintele Iustin si obstea de la Petru Voda.

    Hristoase Dumnezeule, pentru rugaciunile Maicii Tale si ale Sfintilor Tai, mantuieste-ne pre noi !

  20. ioana zice:

    singur ortodoxia,
    ma bucur ca ati inteles situatia.

    Va rog, pentru Hristos, nu mai judecati ierarhia.

    Imi pare rau ca am avut dreptate – as fi preferat sa fiu eu mincinoasa decat sa fie atata suferinta printre fii duhovnicesti ai parintelui si in Manastirea Brancoveni.
    Nu va mai puneti intrebari, rugati-va!
    Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti, si pentru rugaciunile PS Sebastian!

  21. grigore zice:

    Nu inteleg de ce nu putem schimba ierarhia de care sa facem ascultare, daca ne mutam intr-o tara straina. Daca merg in Grecia mi-ar face placere sa ascult de acei ierrhi neecumenisti si care IAU ATITUDINE deseori impotriva hotararilor anticrestine din parlamentul lor.
    INTREB: DACA, VREAU SA APARTIN BISERICI GRECIEI SI SA FAC ASCULTARE DE ACEI IERARHI, MAI IMPLICATI IN VIATA CREDINCIOSILOR, CARE AR FI PROBLEMA?
    E tot tara ortodoxa. E vreo diferenta intre doua tari ortodoxe?
    Intrebarea e doar de principiu

  22. ioan zice:

    http://www.danionvasile.ro/blog/2010/10/03/marturisire-de-credinta/

    DANION VASILE – Marturisire de credinta

    (Nota: Aflandu-ma in pelerinaj in Sfantul Munte Athos, am fost sunat din Romania pentru a fi intrebat daca este adevarat zvonul potrivit caruia as fi trecut pe stil vechi, rupandu-ma de Biserica Ortodoxa Romana. Deoarece o parte dintre credinciosi s-au smintit de aceasta informatie, am fost rugat sa imi precizez, inca o data, pozitia eclesiogica. Intrucat am obosit sa raspund unor acuzatii nefondate – din Postul Pastilor si pana acum am fost asaltat permanent cu astfel de acuzatii –, am cerut binecuvantarea unui parinte athonit pentru a-mi preciza pozitia. Regret ca acuzele s-au intetit tocmai acum, in perioada in care voiam sa stau la linistire. Dar aceleasi duhuri necurate care i-au ispitit pe clevetitori sa imi tulbure sufletul in Saptamana Mare ii ispitesc sa imi strice sederea in Sfantul Munte. Dat fiind ca sunt oameni – si in tara, si in afara ei – care s-au folosit de cartile mele, fac inca o marturisire de credinta.)

    1. Sunt fiu al Bisericii Ortodoxe Romane. Cei care au scris ca sunt stilist sau care m-au acuzat ca m-am impartasit la stilisti vor da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru aceste minciuni.
    2. Cea mai buna dovada ca apartii unei Biserici este faptul ca mergi la slujbele ei si te impartasesti acolo. In Postul Pastilor, in duminica urmatoare conferintei de la Oradea, m-am spovedit si impartasit la Manastirea Casiel. Am fost acuzat ca m-am impartasit la stilisti. Nu am facut niciodata lucrul acesta. Duminica trecuta, dupa ce m-am impartasit la liturghia pr. Zisis, in Tesalonic, i-am spus despre faptul ca sunt acuzat ca sunt stilist. Mi-a spus: “Spune inainte adevarul despre ecumenism, vorbeste si despre greseala schimbarii calendarului. Iar cei care nu inteleg ca impartasirea ta in bisericile de stil nou e cea mai clara marturisire de credinta nu stiu ce inseamna Ortodoxia.”
    3. Am vorbit si, daca Dumnezeu va randui, voi mai vorbi despre greseala schimbarii calendarului, facuta la initiativa patriarhului ecumenic mason Meletie Metaxakis. Dar am abordat doar problema calendarului, nu problema Biserilor de stil vechi, care este diferita. Daca mi s-a reprosat ca am facut reclama Sinodului ROCOR indemnand oamenii in conferinte sa treaca acolo (sau la Biserica din catacombe), e inexact. Ar fi fost normal ca acuzatorii sa aduca dovada. Eu am precizat ca Sinodul ROCOR a fost sinodul care in secolul XX a tinut credinta curata, si de asta a avut sfinti ca Sfantul Ioan Maximovici. Sinodul ROCOR nu numai ca nu a intrat in Consiliul Mondial al Bisericilor, cum au facut celelalte Biserici numite oficiale, ci chiar a dat anatemei erezia ecumenista.
    4. In ultima vreme nu am fost prezent pe net si lucrul acesta s-a datorat faptului ca am lucrat la mai multe carti, din care se va vedea foarte clar ca marturisesc ce am marturisit si in anii anteriori. In nicio conferinta nu am contestat sau negat lucrarea harului dupa schimbarea calendarului. Faptul ca am mentionat pozitiile mai dure ale unor cuviosi precum Teofan de Poltava nu a implicat si acceptarea acestor pozitii.
    5. Daca am gresit cu ceva public, este faptul ca am spus uneori lucruri greu de inteles pentru oamenii fara o pregatire teologica temeinica, si nu am fost constient de faptul ca vorbele mele vor fi rastalmacite. Altfel spus, ma asteptam sa fiu atacat de ecumenisti sau de alte slugi ale sistemului noii ordini mondiale, dar nu ma asteptam sa fiu atacat de oameni cu care am luptat umar langa umar. Totusi, imi cer iertare tuturor pentru micile greseli pe care le-am facut, cu stiinta sau cu nestiinta, in pozitiile mele publice. (Trebuie mentionat insa ca in conferinta de la Oradea, conferinta pentru care am fost atacat, am spus in repetate randuri ca poate ca unele afirmatii ale mele sunt imprecise si ca ii rog pe ascultatori sa le verifice. De exemplu, multi nu au crezut faptul ca Biserica Rusiei a trecut pe stil nou, datorita dezinformarii si manipularii comunistilor atei, si a revenit pe vechi tocmai datorita curajului marturisitor al Sfantului patriarh Tihon. Au preferat sa spuna ca Danion Vasile minte in conferinte. Era mai intelept insa sa cerceteze subiectul…) Imi cer iertare pentru faptul ca unele din afirmatiile mele nu au fost mai clare, si au putut fi intelese gresit. Aceasta s-a datorat faptului ca la conferinte am primit multe intrebari si, din pricina oboselii sau a neatentiei, nu am dat destule lamuriri. Daca as fi stiut insa cat de multi oameni manipuleaza pozitia mea, as fi fost mult mai circumspect. Am gresit considerand ca vorbesc unor frati in Hristos, cand de fapt multi s-au dovedit doar iubitori de circ. Cu astfel de oameni ar fi trebuit sa ma port altfel.
    6. Inchei aici aceasta marturisire, multumindu-le si pe aceasta cale tuturor duhovnicilor si tuturor monahilor si tuturor credinciosilor care s-au rugat pentru mine. Duhovnicul mi-a spus ca ispita acuzelor mincinoase e ingaduita de Dumnezeu spre iertarea pacatelor din trecut si spre curatirea sufletului. Ca poate sufletul meu a fost atins de mandrie dupa atatia ani de conferinte si emisiuni. Si cred ca are dreptate. Mi-a fost greu in lunile trecute, dar am simtit si o mangaiere duhovniceasca greu de exprimat. Stiu ca ispitele nu s-au terminat, ba chiar am fost anuntat ca noi acuze se arata la orizont. Am fost acuzat ca sunt stilist, ca sunt schismatic, ca sunt in serviciul KGB. Unele acuzatii m-au mahnit, altele m-au lasat indiferent.
    7. Cer in continuare rugaciunile tuturor celor apropiati mie. Daca am trecut de unele ispite, nu inseamna ca nu vor veni si altele mai grele. Dar cartile si conferintele mele arata si vor arata clar ce si cum gandesc. Cred ca lupta trebuie dusa din interior nu din exterior.

  23. Popa Tanda zice:

    Sfarsiti cu expresia „mari duhovnici” sau „duhovnicul neamului”. Ce inseamna asta? Duhovnicul, in scaunul de spovedanie, este doar un martor, calauzit si insuflat de Duhul Sfant. Pot fi duhovnici buni si duhovnici. Atat. Monahul Nichita era si el un „mare duhovnic”, nu? Mda, si uite ce a facut. Stiti foarte bine ca omul, cat traieste, este supus neincetat asalturilor viclenilor. Stiti la fel de bine ca, Sfantul Antonie cel Mare, sfarsindu-si viata si fiind dus de ingeri la Cer, i s-au aratat diavolii, zicandu-i:”-Bucura-te, Antonie, ca ai scapat de noi!” . Raspunsul Sfantului a fost ca”…-pana nu sunt langa Hristos, n-am scapat inca de voi!”. Si „marii duhovnici” sunt supusi greselilor, nu? Corect, doar sunt oameni. Urman sfaturile lor aflate sub inspiratia Duhului Sfant dar nu si actiunile lor, cand se situeaza dincolo de cuvintele Evangheliei. Daca monahii ar dormi cu capul pe Psaltire, astfel de acte necugetate ca cele savarsite de Nichita monahul, nu ar avea loc.

  24. Fabian zice:

    La punctul 4 de mai sus Danion scrie: „In nicio conferinta nu am contestat sau negat lucrarea harului dupa schimbarea calendarului. Faptul ca am mentionat pozitiile mai dure ale unor cuviosi precum Teofan de Poltava nu a implicat si acceptarea acestor pozitii”.
    Imi pare rau, la conferinta de la Oradea sutele de oameni au auzit clar cum ca BOR a pierdut harul,e apostata la fel ca Sf Munte, preotii pe nou sunt mincinosi, pr. Cleopa mincinos, pr. Ioanichie Moroi de la Sihastria un inselat iar pr. Arsenie Boca un eretic. Asa repede uita fr Danion mai nou?? intrati va rog pe net si descarcati conferinta lui Danion, dar fragmente transcrise sunt si pe razboiintrucuvant, text si audio.
    Plus ca ierom. Eftimie organizatorul conferintei de la Oradea,ucenicul par.Iustin, scrie: „Primi care au facut valva despre acest subiect au fost stilistii, nu cei de la Slatioara ci cei din cercul de prieteni al lui Danion Vasile. Anul trecut Danion mi-a facut propunerea sa trec la ROCOR deoarece „ierarhul Sofronie de la Oradea a cazut in erezie”.. In marturisirea de credinta a parintelui Nichita am vazut expresii folosite de Danion Vasile cum ar fi „Biserica Oficiala”. A apara Biserica si dreapta credinta nu o poti face din afara ei, parasind-o.”
    Plus ca, informatia despre gestul par. Nichita a fost pusa INAINTEA plecarii acestuia in Grecia,in 21 sept, pe un site stilist: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2010/09/21/eveniment-fara-precedent-de-proportii-zguduie-establishmentul-b-o-r/
    Par. Nichita e victima unor interese straine de a dezbina BOR. Ravna lui pt Ortodoxie a fost manipulata tocmai de dusmanii ei. Dumnezeu sa-l intoarca si sa ne miluiasca.sa ne rugam pt dansul.

  25. un fir de praf zice:

    sa nu uitam ca vrasmasul cauta sa-i insele de va fi cu putinta si pe cei alesi , deci sa luam aminte trebuie RABDARE,RABDARE RABDARE nu pana la prasit ci pana la Sfarsit . Domnul sa fie cu noi .

  26. admin zice:

    @Fabian
    referitor la data, aceea este pe stil vechi; deci e vorba de 4 octombrie
    esti si tu victima paranoicilor ric-ari, acesti nesimtiti care isi permit sa-si bage coada peste tot si ca niste invenintati permit iar atacuri in continuare la adresa noastra, din partea aghiotantilor lor (unii sunt chiar ei, comentand sub alte nume)
    nu credeam sa fie atat de mojici, dar Dumnezeu sa-i certe!

    in ce-l priveste pe p Eftimie, el are o problema personala cu Danion… nu sunt deloc relevante argumentele cu termenii care seama; stilul este mult mai caracteristic celui care a trimis mailul, insa nu e o problema daca ar fi vorba doar de confuzie; doar ca nu consideram normal sa fie atacat fara motiv, fratele Danion. Ar trebui sa fim uniti! Dar dracii dezbinarii sunt bine infipti in nisti baietasi, pe nume lor adevarat: legiunea de dezbinatori – rîc

  27. Fabian zice:

    :)Am scris ce am vazut,nu m-am luat dupa nimeni… oricum ideea e: cine face propaganda pt iesirea din BOR si plecarea in Grecia la stilisti? apropiatii cui??
    Asta am vrut sa arat,faptul ca pr. Nichita e o VICTIMA.

  28. Cosmin zice:

    Comunicat al Episcopiei Slatinei și Romanaților

    „Cu privire la părăsirea Bisericii Ortodoxe de către Preotul Nichita Paşcan de la Mânăstirea Brâncoveni, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor face următoarele precizări:

    – În seara zilei de vineri, 24 septembrie a.c., susnumitul şi 29 de maici şi surori (din cele 65 existente) au părăsit mânăstirea fără înştiinţarea Maicii Stareţe şi a Episcopului locului;

    – În prezent, cei dispăruţi se află în Grecia, afiliaţi la o grupare religioasă stilistă ce nu are comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă (nici cu Biserica Rusă, nici cu cea a Ierusalimului şi nici cu Sfântul Munte). Este vorba de gruparea schismatică a aşa zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat „al Atenei şi al Eladei”.

    În urma anchetei desfăşurate de către Inspectoratul Eparhial imediat după producerea acestui incident, precum şi din declaraţiile obştii rămase, privind comportamentul susnumitului preot, au reieşit în principal următoarele:

    – În mai multe rânduri şi faţă de mai multe persoane şi-a exprimat în mod repetat simpatia pentru diferite grupări religioase stiliste, afirmând că doreşte să părăsească Biserica Ortodoxă, pentru a trece la acelea;

    – A îndemnat călugăriţele şi pe credincioşii care se spovedeau la dânsul la neascultare faţă de Biserica noastră Ortodoxă, sub pretextul că este eretică. În acest context a făcut nu o dată afirmaţia că “unitatea Bisericii este în jurul duhovnicului”;

    – A contestat hirotonia Ieromonahului Antonie Veselin (slujitor la aceeaşi mănăstire) întru preot, numindu-l în chip batjocoritor “domnul Adrian” (pe numele său de mirean), deşi părintele Antonie a fost tuns în monahism şi hirotonit întru diacon încă din anul 1996. În acest sens, a interzis maicilor şi unor mireni să participe la slujbele săvârşite de Ierom. Antonie, pe care le-a catalogat “blestemate şi pângărite”.

    La scurtă vreme după plecarea din mănăstire a difuzat, sub semnătura sa şi a monahiilor şi surorilor care i-au urmat, o aşa numită “Mărturisire de credinţă”, prin care afirmă în mod expres ruperea de Biserica Ortodoxă, care îl alesese slujitor şi căreia îi jurase credinţă, şi confirmă, de fapt, cele de mai sus.

    Luând act de toate acestea, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a hotărât deferirea preotului Nichita Paşcan în judecata Consistoriului Monahal Eparhial, în vederea caterisirii”.

  29. Antia zice:

    Am gasit intre timp intreaga”marturisire”,multumesc oricum.
    Ceva imi spune ca va fii bine pana la urma,sa avem nadejde,Bunul le iubeste mult pe maici si pe parintele,nu-i va lasa,orice cadere mare lasa loc si de o si mai mare ridicare,prin smerenie multa…Nadejde!Doar rugaciunea multa ajuta,asta pe intreg neamul si omenirea si nu judecare si osandirea,toate sunt randuite ori ingaduite de Sus,sa nu uitam…Doamne ajuta!

  30. georgel zice:

    Pacat de parintele Nichita. Era un cautator dar se pare ca s-a aruncat prea sus si a fost depasit de ceea ce facea. A mai tras si multe maici dupa el. Dar nu e tarziu, se poate intoarce cerand iertare pentru ca , odata rupta comuniunea cu BOR – adica si de marii traitori contemporani, dar si de cei deja mutati la Domnul, par. Staniloae, par. Cleopa, par. Arsenie Boca, par. Paisie Olaru si multi altii, ca sa nu ne mai ducem inapoi in timp – se afla in afara Bisericii si e in pericol. Avem nevoie de luptatori, dar nu asa. El a fost cel slab, nu cei care se lupta sa mentina adevarul in Biserica. Nu iesirea din Biserica e solutia la problemele actuale, ci lupta duhovniceasca. Ce ne-am fi facut daca toti Parintii Bisericii s-ar fi trecut la alte religii si nu ar fi luptat pentru Adevar. Intoarceti-va parinte sau lasati macar maicile sa vina. Deja ati tras un semnal de alarma, dar nu va rupeti de noi. Haideti sa luptam impreuna cu armele oferite noua de Hristos. Ganditi-va ca aici aveti familiile, care si ei au nevoie de rugaciuni, dar nu le vor accepta de la niste fugari. Oare si cu ei ati iesit din comuniune?

  31. Daniel zice:

    Doamne ajuta! Ce parere are parintele Iustin despre aceasta.(intrebare adresata administratorului)

  32. admin zice:

    @Daniel
    ca este pierzare sufleteasca

  33. carmen luminita zice:

    Parintele Nichita era un mare duhovnic, multi credinciosi nu uita asta. mai bine sa ne rugam sa il ierte Dumnezeu si sa speram ca stie ce face

  34. marina zice:

    Are cineva nr. de telefon al parintelui? Se pare ca acum este in TessaloniK si vrea sa plece in Franta. Nu se poate ca un duhovnic ca sfintia sa sa fie lasat sa rataceasca. Trebuie convins sa se intoarca. Cu ce se ocupa mai marii bisericilor daca nu se roaga pentru el sa revina pe calea cea buna?

  35. Pingback: Sa ne rugam pentru cei care nu ne mai sunt frati pentru ca au parasit Ortodoxia « † Apologeticum

  36. Mada zice:

    Fratilor ce se intampla cu noi, incepem sa ne dezbinam. Imi vine sa plang…. Se intampla exact ceea ce vor unii sa se intample, sa distruga unitatea dintre noi. Nu il judec pe parintele Nichita, fiecare raspunde pt faptele sale, dar oare daca ar pleca toti preotii nostrii cu noi ce s-ar intampla? Vom fi imprastiati si nu vom mai sti unde sa gasim un sprijin, un sfat , o indrumare, am fi ca oile fara pastori-ratacite. Trebuie sa luptam aici pentru tara, pentru credinta, pentru valorile morale care sunt pe cale de disparitie. Trebuie sa fim UNITI, sa ne rugam unul pentru altul, sa nu fim lasi ci sa luptam pana la sange cu vrajmasul care vrea sa ne piarda.
    Dumnezeu sa ne ajute si sa-i lumineze si pe pastorii nostrii pentru ca avem nevoie de ei!!!

  37. Mada zice:

    Vreau sa stiu si eu cum pot sa fac rost de revista ATITUDINI? Se gaseste cumva la chioschiurile de ziare? Sau se comanda, se face abonament? Cum se procedeaza?

  38. admin zice:

    puteti face comanda pe http://atitudini.com la rubrica Comenzi

  39. Mada zice:

    @admin
    Multumesc !

  40. Psalmul 50 zice:

    La sfarsit de an, aduc cateva precizari care arata ca parintele Nichita a plecat la o factiune stilista schismatica lipsita de orice Har si de succesiune apostolica.

    Mai intai trebuie precizat ca parintele Nichita si maicile NU au intrat sub omoforul Sinodului Adevaratei Biserici Ortodoxe (vechicalendariste) a Greciei, pastorita de I.P.S. Macarie de Petra – Arhiepiscop al Athenei si al Eladei (asa cum relatau in „marturisirea de credinta”) ci au ajuns dupa vreun an de cercetari, in CIPRU unde parintele si maicile s-au botezat (a doua oara) in Biserica Mateita condusa de Mitropolitul Kirik de Mediterana si Lavreotikis.
    Mai multi ucenici ai parintelui Nichita s-au rebotezat de asemenea, si s-au recununat, nerecunoscand, astfel, Harul Bisericii Ortodoxe Romane.

    Desigur acest sinod mateit, este o factiune din cele 3 sinoade mateite care provin din alte dezbinari de sinoade stiliste, care se anatemizeaza intre ele si fiecare se autointituleaza „mai adevarat decat cele adevarate” , sau cu alte titulaturi care de care mai umflate.
    Factiunile matheite cele mai cunoscute (PS Nicolae si PS Kirik) s-au anatemizat reciproc, acuzandu-se de erezie.

    O alta precizare: acest sinod matheit la inceput folosea ICONOMIA, primind in secta lor pe cei nou veniti doar prin mirungere, pentru ca peste ani de zile sa aplice ACRIVIA si sa devina supercorectii Ortodoxiei.
    De mentionat ca Mathei de Bresthena, a hirotonit de unul singur episcopi facand uz de unul di canoanele care ii permiteau asa ceva.

    Acest sinod matheit al „PS Kirik” are corespondenta cu sinoade stiliste aflate in Romania, undeva prin Moldova, la Movilita (Vrancea), Furceni (Galati) si prin Bacau.
    Au vreo 2 manastiri si 2 schituri, 10 parohii (fiecare cu max 200 enoriasi) si 2 catedrale (Bacau – 5000 enoriasi si Vrancea – 5000 enoriasi)

    Ceea ce este foarte IMPORTANT de semnalat este ca, „episcopii romani” ai stilistilor matheiti, respectiv PS Partenie, PS Gherontie si PS Casian, au succesiune si hirotonie de la Episcopul Victor Leu.
    “Episcopul ” Victor Leu are succesiune de la Mitropolitul Serafim Lyade al Berlinului.

    Mai departe, Mitropolitul Serafim Lyade al Berlinului s-a nascut in biserica Luterana si a fost “botezat” prin STROPIRE, iar cand a intrat in Biserica Ortodox a Rusiei a fost primit prin MIRUNGERE. Mai grav este ca acest Mitropolit (Serafim), a fost hirotonit de ierarhi renovationisti din Biserica Vie (vezi schisma din perioada 1922-1946) pe care Sfantul Patriarh Tihon ii anatemizase cu un an inainte, adica in 1922, cand s-a produs Schisma in Biserica Rusiei.
    …………………………………………………

    Dă clic pentru a accesa RomaniansReBaptismEng.pdf

    Mai jos traducerea documentului in limba romana
    “ Pozitia episcopului Kirik asupra Bisericilor Traditionaliste din Romania Corespondente (aflate in comuniune) cu privire la Re-Botezare este Extrem de Fatarnica (Nesincera)

    Romanii (sinoadele traditionaliste) care sunt in comuniune cu Episcopul Kirik cer Noilor Calendaristi, Florinitilor, Slatioristilor, ROCOR-ului dreptmaritor, etc, sa fie re-botezati, chiar daca botezul acestora a fost savarsit canonic, prin tripla afundare si chemarea (invocarea) Sfintei Treimi. Aceste sinoade au inceput sa reboteze crestini care fusesera demult primiti in Biserica Mateita prin mirungere.
    Astfel ca, in Cipru, mai multi mireni care primisera cu cateva decenii inainte mirungerea, sunt acum rebotezati de episcopul roman Partenie! Deci atunci, orice om si-ar pune INTREBAREA, daca in toti acesti ani (decenii) s-au aflat sau nu in comuniune?! Daca au fost in comuniune ca membri ai Bisericii, atunci cum se face ca acum sunt priviti ca straini (venetici, inexistenti, neaveniti) fata de Biserica, si trebuie botezati?

    Aceasta practica (a lui Partenie) nu este ecleziologie Ortodoxa, ci este blasfemie impotriva Sfantului Duh, o faradelege pe care Dumnezeu a statornicit-o ca fiind fara de iertare.

    Dar acest act al rebotezarii de catre Sinoadele Tradionaliste Romanesti este extrem de fatarnic (ipocrit) luand in considerare propriile lor origini (a traditionalistilor). Adevarul este ca potrivit propriile lor principii, ei insisi (traditionalistii) au mare nevoie sa fie rebotezati. Asta din cauza faptului ca episcopii romani traditionalisti au primit „succesiunea” apostolica de la Episcopul Victor Leu, care a fost hirotonit in 1949 de catre trei episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor. Principalul ierarh care a hirotonit (si-a pus mainile) si a transmis „succesiunea” apostolica (deoarece ceilalalti doi episcopi au fost numai martori), a fost Mitropolitul Serafim (Lyade) al Berlinului.

    Mitropolitul Serafim s-a nascut de fapt intr-o familie Protestanta si a fost „botezat” prin stropire in Biserica Luterana. Cand a fost primit in Biserica Ortodoxa Rusa, a fost primit numai prin mirungere, in ciuda faptului ca nu avea randuiala botezului canonica (corecta). A fost apoi ridicat la diaconie si preotie in cadrul Bisericii Ortodoxe a Rusiei.
    Cu toate acestea, la 1 septembrie 1923, Serafim a fost „hirotonit” ca „episcop” de ierarhi Renovationisti (a se vedea aparitia Bisericii Renovationiste prin schisma de Biserica Ortodoxa a Rusiei, intre anii 1922-1946) care fusesera anatemizati de Sfantul Patriarh Tihon cu un an inainte (adica in 1922).
    In 1929, „episcopul” renovationist Serafim Lyade a fost primit in comuniune cu Biserica Ortodoxa Rusa din afara Granitelor, dar fara sa fie rehirotonit si fara sa fie rehirotesit, fiind primit printr-o simpla cainta. Astfel ca, conform punctului strict (fara nici o abatere, iconomie) de vedere, Mitropolitul Serafim Lyade n-a fost nici botezat, nici hirotonit.
    Cu toate acestea, Mitropolitul Serafim este izvorul (sursa) preotiei ierarhilor Romani (traditionalisti). Astfel ca, daca acestia (traditionalistii) isi au originile de la un episcop care n-a fost nici botezat si nici hirotonit, cum poate fi botezul si preotia lor valida (canonica) ?
    Daca ierarhii romani (Partenie, etc) sunt atat de stricti (regulamentari) incat resping ICONOMIA, nu ar trebui ca ei insisi sa re-intre baptisteriu (cristelnita) inainte de a indrazni sa-i re-boteze pe altii ??

    Nota traducatorului! Daca acesti ierarhi romani traditionalisti (stilisti) n-au nici botez si nici hirotonie, n-ar trebuie sa se boteze ei primii ? inainte de a pretinde altora sa se reboteze ??

    ……………………………………………..

    Sinodul Matheit isi are numele de la Mathei de Bresthena, fost calugar athonit.
    Mai departe voi vorbi despre necanonicitatea acestui intemeietor de religie, Mathei de Bresthena.

    Dă clic pentru a accesa Germanus1935OldCalendaristEcumenismEng.pdf

    mai jos traducerea documentului in limba romana

    Episcopul care l-a hirotonit episcop pe Matei de Bresthena a fost un Ecumenist Vechi Calendarist

    Mitropolitul Gherman al Demetriasului, care l-a hirotonit episcop pe Matei de Bresthena in 1935, nu a tinut (respectat) eclesiologia teologului mirean Eleutherios Gkoutzidis.
    Nota! Responsabili cu eclesiologia si teologi ai bisericii mateite erau mirenii Eleutherios Gkoutzidis şi Menas Kontogiannis (viitorul ,,Mitropolit” Kyrikos de Mesogaia)
    Dimpotriva, Mitropolitul Gherman de Demetrias, a crezut (afirmat) ca toate Patriarhiile si toate Biserice Autocefale care au pastrat Calendarul Patristic (vechi) erau in continuare canonice si Ortodoxe, chiar daca nu au incetat comuniunea cu Nou Calendaristii.
    Corespunzator cu aceasta umitor de permisiva ecleziologie, Mitropolitul Gherman de Demetrias a publicat (a adus in atentia tuturor) o Pastorala Enciclica in 1935, in care scrie ca SCOPUL principal al Bisericii a Adevaratilor Crestini Ortodocsi din Grecia era sa coopereze cu Patriarhiile si Bisericile Autocefale care au pastrat Vechiul Calendar! In Enciclica citim:
    “…Ramanand credinciosi (fideli) traditiei celor 7 Soboare Ecumenice, canoanelor pe care Biserica noastra le respecta si cu fermitate le pastreaza, vom colabora [in greaca: synergazometha] cu Bisericile: Ierusalimului, Antiohiei, Muntele Sinai, Muntele Athos, Rusiei, Poloniei, Serbiei si celorlalte Biserici Ortodoxe, care pastreaza Calendarul Patristic Vechi, neconsimtind sa le tinem sub afuriseniile si anatemele Sfintilor Parinti si Patriarhilor Ortodocsi, care in Sinoadele Ecumenice si Locale, au stabilit ce trebuie pastrat …”

    Textul original in limba greaca :
    «…Ἐμμένοντες πιστοὶ εἰς τὰς παραδόσεις τῶν ἑπτὰ Οἰκουμενικῶν Συνόδων, τῶν ὁποῖων τὰς διατάξεις σέβεται καὶ διακρατεῖ ἀπαρασαλεύτως ἡ ἡμετέρα Ἐκκλησία [τῶν Γ.Ο.Χ. Ἑλλάδος], θὰ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΘΑ μετὰ τῶν ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ Ἐκκλησιῶν Ἱεροσολύμων, Ἀντιοχείας, Ὄρους Σινᾶ, Ἁγ. Ὅρους, Ρωσσίας, Πολωνίας, Σερβίας καὶ λοιπῶν ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ Ἐκκλησιῶν, αἴτηνες κρατοῦσι τὸ πάτριον παλαιὸν ἑορτολόγιον, μὴ στέργοντες νὰ διατελῶμεν ὑπὸ τὰς ἀρὰς καὶ τὰ ἀναθέματα τῶν Ἁγίων Πατέρων καὶ τῶν Ὀρθοδόξων Πατριαρχῶν, οἴτινες ἐν Οἰκουμενικαῖς καὶ Τοπικαῖς Συνόδοις ὡρισαν τὰ συμφέροντα…»

    Din moment ce Mitropolitul Gherman al Demetriasului a crezut ca Patriarhiile Ierusalimului, Antiohiei, Rusiei, Serbiei, etc, sunt Biserici Ortodoxe valide, si ca rolul Adevaratei Biserici Ortodoxe era sa colaboreze cu acelea (de mai sus), acest lucru nu-l face ca fiind “un Ecumenist Vechi Calendarist” conform ecleziologiei extremiste pretinse (cerute) de teologul Gkoutzidis Eleutherios ? Daca este asa, aceasta l-ar face pe Gherman un eretic fara de Har chiar in momentul cand il hirotonea pe Episcopul Matei. Deci atunci, cu ce HAR a savarsit hirotonirea ?

    ……………………………………………
    FOARTE IMPORTANT
    Stilistii mateiti cinstesc pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, calugarit in BOR in 1936, si care nu a intrerupt comununea cu BOR, dupa cum se vede din urmatorul document:

    http://sfioaniacobhozevitul.wordpress.com/resurse/scrisoare-demisie/

    Scrisoare demisie

    Către

    Înalt Prea Sfinţitul Justinian,
    Arhiepiscopul Bucureştilor şi Patriarhul tuturor Românilor

    Bucureşti.

    Înalt Prea Sfinţite Stăpâne,

    Cu adâncă smerenie, Vă rog să binevoiţi a lua în considerare smerita mea rugăminte:

    Sunt aproape 5 ani de zile de când am primit egumenia Schitului românesc “Sf. Ioan Botezătorul”, de la Iordan. De-atunci am avut parte în Palestina numai de lipsuri şi de suferinţă.

    Străduinţele mele de a păstra şi de a spori bunurile acestui Schit s-au lovit totdeauna de vitregia vremurilor, care ne-a sporit mereu lipsa de mijloace pentru întreţinere, ne-a pricinuit pierderea personalului, ne-a adus boala şi descurajare.

    Din cauza ostenelilor de tot felul şi a căldurilor de nesuferit din timpul verii, mă simt acum greu bolnav, de aceea am neapărată nevoie – şi de urgenţă – de o îngrijire serioasă.

    Neavând aici la Iordan, în pustiu, posibilităţi de îngrijire, sunt nevoit să plec în altă regiune mai răcoroasă şi cu alte înlesniri.

    De aceea vă fac cunoscut că, fiind cazul de boală grea, am apelat mai întâi la concursul Patriarhiei de Ierusalim spre a fi înlocuit provizoriu prin cineva dintre Românii de-aici, până ce veţi decide Î. P. S. Voastră cele de cuviinţă pentru egumenia Schitului de la Iordan.

    Vă declar că, starea sănătăţii mele, zdruncinată de greutăţile de-aici şi în ultima vreme agravându-se mult, nu mai pot purta pe viitor sarcina egumeniei Schitului, deci Vă rog pe Î. P. S. Voastră ca să rânduiţi o altă persoană la conducerea sus numitului Schit, iar până atunci să-mi fie îngăduit a lăsa provizoriu administrarea bunurilor acestui Schit asupra unuia din clericii români, potrivit cu avizul Prea Fericitului Patriarh Timothei al Ierusalimului.

    Cu inima sdrobită şi cu glas slăbănogit de boală, Vă rog să luaţi în considerare umila mea cerinţă, slobozindu-mă de la Egumenie cu părinteasca purtare de grijă ce o implor cu lacrămi, eu cel înstrăinat de căminul părintesc

    Iordan 8 Sept.
    1952
    Şi mai nevrednic între Ieromonahi
    Ioan Iacob
    Superiorul Schitului rom. de la Iordan

    ……………………………………..
    Iata cum se dezumfla toata teoria mincinoasa a stilistilor care acuza cu viclenie draceasca, ca BOR nu ar mai fi avut har dupa 1924. Atata timp cat Dumnezeu ii proslaveste pe Sfinti cu Sfinte Moaste, este o marturie clara ca Dumnezeu ne binecuvinteaza cu Harul Sau.

    1.Unde este succesiunea “apostolica” in tot acest sir de erezii si de eretici ???
    2.Sub ce „omofor” a intrat parintele Nichita ?

    Raspuns: in nici un caz NU sub omoforul lui Hristos, nici sub Sfant Acoperamantul Maicii Domnului.

    Iata cum se dezumfla toata teoria mincinoasa a stilistilor care acuza cu viclenie draceasca, ca BOR nu ar mai fi avut har dupa 1924. Atata timp cat Dumnezeu ii proslaveste pe Sfinti cu Moaste, este o marturie clara ca Dumnezeu ne binecuvinteaza cu Harul Sau.

    Situatia este mult mai incurcata si incalcita, in realitate. Eu am incercat sa fac un rezumat al unui studiu de 2 saptamani asupra “sinoadelor” stiliste, care n-au citit in viata lor din Noul Testament acolo unde spune ca:

    “17. El însă, privind la ei, a zis: Ce înseamnă, deci, scriptura aceasta: „Piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului”?
    18. Oricine va cădea pe această piatră va fi sfărâmat, iar pe cine va cădea ea îl va zdrobi. “
    (LUCA 20, 17-18)
    si…..
    “Si cel ce va cădea peste piatra aceasta, se va sfărâma; iar peste cel care va cădea, il va spulbera”
    (MATEI 21:44)

    Iata cum cei care nu l-au inteles pe Hristos, s-au spulberat, s-au sfaramat si se vor mai sfarama.

    Parintele Nichita este un Arie modern. A produs schisma in Biserica Ortodoxa. A mai rupt camasa lui Hristos inca odata…. Dumnezeu sa-l ierte si pe el si pe noi.

    Acum 3 ani l-a intrebat cineva pe Parintele Iustin Parvu:
    -Parinte, ce parere aveti de parintele Nichita de la manastirea Brancoveni??? Parintele Iustin Parvu a inchis ochii, a stat asa cam 30 de secunde si apoi a spus: MARE VA FI CADEREA ACESTUI PARINTE!

    “A fugit de mucenicie” a spus pr Iustin. (dupa plecarea parintelui Nichita)

  41. anonim zice:

    Mai puteti scrie cate ceva daca mai stiti despre parintele Nichita pentru ca ucenici nu l-au uitat,oare nu se mai poate intoarce inapoi ???,nici nu am stiut ca in Ortodoxie exista atatea grupulete si avem atatea intrebari????? la care ne-am dori mult sa ni se raspunda
    -ecumenismul ??????
    -calendarul???????
    -masoneria????
    -preoti pusi numai ptr.castig????
    si alte multe mizerii …….. Noi vrem sa ne mantuim de aceea avem intrebarii ???? RASPUNDETI-NE!!!

  42. admin zice:

    @anonim
    Mergeti la Parintele Justin si intrebati-l aceste probleme. Cum credeti ca sfintia sa lupta pentru Ortodoxie, ramanand in Biserica?

  43. anonim zice:

    Da ,am mers si mi-a spus ca parintele Nichita facut o greseala ,ATAT!!! .Iar ca parintele Iustin lupta din interior – striga in desert ptr. ca ei si-au astupat urechile si fac tot ce stiu .(am auzit ca abia asteapta ca par. Iustin sa plece Dincolo si o sa risipeasca,, cuibul de viespii”(asa spun ei)de la Petru Voda )si noi tot asa ramanem ,cu multe intrebari fara raspuns si tare ne este frica ca ascultand de ei cu toate ale lor sa nu mergem in iad.E adevarat ca mai sunt voci curate care striga dar pe care nu le aude nimeni!!!. Inteleg ca nu e o solutie fuga nici nu avem cum sa plecam in LUME avand copii,parinti batrani ,bunici dar unde sa gasim pace cand preotii nostri ne subjuga cu dari foarte mari ,se bat se cearta intre ei pe bani ,daca nu le pica ceva nici nu savarsesesc Sf. Liturghie (ca nu vine lumea cu pomelnice )si multe altele.Da poate spuneti ca nu e treaba noastra dar cand stim putem fi linistiti,oare??????

  44. crestinul ortodox zice:

    Astazi am aflat de aceste intamplari dupa ce am citit si m-au intristat intrucat :
    <<>>
    astfel, sa luam aminte si nu trebuie sa abandonam lupta si sa nu ne predam armele fugind din fata inamicului caci acesta si mai inversunat va lovi daca va castiga teren , intrucat daca lupti pentru neamul tau oricat de mare ar fi prigoana si cununa impletita in cer va fi si mai frumoasa iar tara noastra are Munti inalti si Frumosi si chiar Muntii Fagarasului care-i mentioneaza si Parintele Arsenie Boca -„veti veni la Mtii Fagarasului si Dealurile prislopului si ei va vor acoperi pe voi ” acoperirea atat in sensul propriu cat si figurat intrucat Maica Domnului are Acoperamintul Sau Cel Sfant intins peste aceste locuri si peste toata Romania dar cu referire indeosebi la aceste locuri incarcate spiritual si sfintite de pasii purtati al unor sfinti aici.
    Si sa nerugam ca tot mai multi crestini ortodoxi ,pastoriti,monahi si monahii si tot clerul bisericesc sa constientizeze gravitatea si apostazia acestor timpuri pe care le traim toti si sa luptam si nu sa abandonam nicidecum lupta dreapta si sfanta ca altfel toata osteneala este in zadar .
    Doamne Ajuta!

  45. crestinul ortodox zice:

    adaug in acest mesaj dupa <<< Dialogul consemnat in viata Sfantului Iosif de la Partos atunci cand au vrut sa plece in Sfantul Munte Athos cu mai multi ucenici atunci li s-a aratat intr-o vedere prea minunata Maica Domnului si I-a intrebat Unde plecati ? la care au raspuns -Ne ducem in Gradina ta ! Intoarceti-va le zise Maica Domnului caci si aici este Gradina Mea
    si Bunul Dumnezeu sa faca astfel ca acest parinte Nichita sa se intoarca la lupata dreapta si sfanta pentru ca vremea este de lupta acum si nu mai tarziu !

  46. E/////// zice:

    Pt toti,sfatuitori si ajutatori grabiti sa soata un mare duhovnic,din ratacire,Eu zi sa mai cercetati SF Sriptura,Pidalionu,SF Traditie,cititile,recititile,rumegatil,si apoi dati sfaturi numai si numai dupa SF Parinti.NU dupa capetele voastre,sau nici ale voastre.Sa nu ne culam pe ureche ca Romania este gradina Maici Domnului,cu masoni an fruntea,biserii si cu toti eretici an comuniune.Am uitata sa va anunt ,pe toti aruncatori cu pietre,CA Pr Nikita sa antors an Romania de finitiv.va mai las nr de tel al maici0763994334 soferite pt mai multe lamuriri.Domnul si Maicuta Domnului,sa fie cu TOTI AMIN

  47. IOAN zice:

    din pacate acest IEROMONAH NICHITA se afla in ratacire si cade mereu din lac in puț…
    pana se pocaieste el este ERETIC….asa ca feriti-vă de el

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s