Parintele Arsenie Boca ar fi implinit astazi 100 de ani. Documentar video: Sfantul Ardealului

Despre reducerea omului la un numar

„Faptul ca din partea Sa Dumnezeu a facut totul pentru om, pana si jertfa Sa pe cruce, dovedeste ca omul are un pret imens, necrezut de mare. Omul are dimensiunile intentiei divine; centrul si sinteza creatiunii Sale: lumea vazuta imbinata cu lumea nevazuta. Iata de ce suntem datori a vietui potrivit acestei intentii divine; adica sa traim deodata, si ca persoane vazute, si ca persoane nevazute; caci omul are valoarea aratata de jertfa de pe cruce. Cand omul traieste in adevarata lui valoare, e subiect de istorie, pe cand daca renunta la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, in rand cu oricare dintre obiecte; nu mai poarta un nume, ci poarta un numar. Deci, ce poate sa insemneze coborarea omului la simpla valoare economica, decat o degradare a lui in randul vitelor, care se vor salbatici intreolalta si-si vor impinge conducatorii pana la marginile nebuniei. Asta inseamna treaba unuia, care ar incovoia crinii in gunoi, pretuind mai mult gunoiul decat mirosul crinului. Pentru o alunecare a omului de la nume la numar, au sa dea seama toti inzestratii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu raspunderi, cu mariri, cu puteri si cu tot felul de haruri.”

Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, Cararea Imparatiei, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Romane a Aradului, Deva, 2006.

Acest articol a fost publicat în Pentru Mantuire, Pentru neam si tara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Parintele Arsenie Boca ar fi implinit astazi 100 de ani. Documentar video: Sfantul Ardealului

 1. Mos Ioan zice:

  Parinte Arsenie rugati-va pentru noi pacatosii!

 2. dimitrie zice:

  Invataturile Pr. Arsenie sunt contemporane si se muleaza pe problemele noastre.Viata lui da curaj si te molipseste de optimism.Imi e de ajuns sa-i vad poza si vad un om care a biruit lumea.

 3. Ionica zice:

  Cum pot downloada acest film ?

 4. Emanuel zice:

  Pr. Arsenie Boca:
  ” Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu! ”

  S-a umplut biserica de putregai.

 5. mariana zice:

  Sf.Parinte Arsenie roagate pentru noi pacatosii.

 6. Ioan zice:

  Vreau sa fac o mica precizare la ceea ce s-a spus aici despre biserica Manastirii Prislop: Biserica de la Prislop a fost initial Biserica si Manastire Ortodoxa; se poate sa o fi luat ulterior greco-catolicii. Ea a fost construita inainte de uniatie, cam prin secolul XV, deci cu mult inainte de infaptuirea nelegiuitei uniatii.

  SFINTE PARINTE ARSENIE BOCA ROAGA-TE LUI HRISTOS PENTRU NOI PACATOSII ! AMIN.

 7. Petru zice:

  Sfinte parinte Arsenie,roaga-te pentru mine pacatosul si pentru toata lumea.Amin

 8. Ella zice:

  Multumim pentru toate articolele si informatiile postate.
  Cum pot downloada acest film ?

 9. Ionica zice:

  Downloadul acestui film se face de aici:
  http://arhiva-ortodoxa.info/
  Mergeti la sectiunea „Video” –> „Pr. Arsenie Boca – Sfantul Ardealului”

 10. coco zice:

  Asa ar trebui sa fie toti slujitorii (arhierei,preoti) Bisericii Ortodoxe Romane,cum a fost parintele Arsenie Boca.Parintele a fost o pilda si un exemplu pentru toti.Cata dreptate a avut in legatura cu aceste vremuri apocaliptice pe care le traim astazi.

 11. Emanuel zice:

  Nu exista decat un motiv al racirii dragostei dintre ortodocsi : secularizarea bisericii. Sf Traditie defineste insasi formele de manifestare ale iubirii de Dumnezeu si de aproapele. Sf Traditie are prin revelatie definirea tuturor formelor viabile de traire in ortodoxie, dar si definirea limitei viabilitatii modurilor de traire. Sf Traditie accepta o mare diversificare a formelor de traire, insa pune o limita acestei diversificari, dincolo de care ea considera ca diferentele de traire devin prea mari si astfel apare inevitabil imposibilitatea de a mai fi iubire intre diferiti membri ai bisericii, din prina prea marii diferente dintre ei. Astfel, ceea ce ortodoxia defineste ca erezie, nu poate face parte din sf Traditie. Nici pacatul nu face parte, dar el se mai poate tolera, cand este neputinta. Insa erezia este acel pacat, care din punctul de vedere al Traditiei este prea mare pentru a mai putea fi tolerat. In sf Traditie s-au mai tolerat uneori chiar si unele erezii, dar cu anumite limite si in situatii exceptionale, atunci cand scopul urmarit era slava lui Dumnezeu.
  Inlocuirea formelor traditionale ale iubirii nu are decat un singur efect : crearea unor diferente atat de mari intre credinciosi incat iubirea devine imposibila. Intrebarea este : erezia ecumenismului este spre slava lui Dumnezeu, ca sa poata fi tolerata in aceste vremuri exceptionale ? Asa sustin ecumenistii. Insa noi avem proorocii care spun ca erezia ecumenismului va duce la caderea marii majoritati a ierarhilor si credinciosilor in afara bisericii. De exemplu proorocia care spune ca sinodul 8 va fi eretic si va atrage pe f multi in apostazie. Vor ramane f putini in biserica ortodoxa. Mai avem inca o proorocie la sf Moise arapul, care spune ca dupa apostazia de pe vremea noastra va veni o vreme de pace, dupa care iar va intra secularizarea in biserica pana acolo inca preotii si calugarii vor curvi pe fata, iar cei ce vor refuza pacatele vor fi omorati de catre … acei prenecurati preoti. Deci acolo ne va duce secularizarea si erezia ecumenismului, care este de fapt viitorul new-age.

  Sf. Moise Arapul a profetit zicind: „In zilele cele de pe urma ale veacului al saptelea si jumatate, viata monahiceasca se va defaima cu totul si monahii nu vor mai tine socoteala de mintuirea sufletului. ei vor umbla prin mijlocul tulburarilor si gilcevilor, intunecati, fara nici un folos si lenesi, neingrijindu-se nicidecum de fapta buna, robiti de patimile pacatului, pentru ca de acolo de unde l-au ars pe satana nevoitorii cei dintîi, tot de acolo si el are sa arda si sa pirjoleasca. Si de unde s-a biruit, va birui si el pe monahii cei lenesi si defaimatori. Unde a sporit dreptatea, acolo va prisosi mai mult pacatul si faradelegea, pentru ca se va raci dragostea multora si monahii vor petrece prin mijlocul lumii si a mirenilor, fara frica, cu mincari si bauturi amagindu-se de poftele trupului, prin desertaciuni, in necuratii si fapte rusinoase. In acele zile va fi uriciune, zavistie, sfezi sibatai in manasirile de obste pina la singe, tot asa si in lavre, unde nu e viata de obste, din rautatea unuia asupra celuilalt si pentru ca s-au defaimat sfintele canoane si nevointa cea duhovniceasca, se vor pune egumeni si stareti oameni neincercati in fapta buna, fara credinta, nepriceputi, de nici un folos si simpli, nedeosebind binele de rau, lenesi, fara fapte bune, ingrijindu-se numai de cele pamintesti, purtindu-se cu nerusinare in slujbe.
  Rapind cu sila egumeniile, cu daruri, si nestiind sa invete si sa povatuiasca turma si fratimea, nestiind ca ei sunt chip si pilda de folos pentru cei care urmeaza fapta buna si neintelengind ca ei au sa dea seama lui Dumnezeu in ziua judecatii pentru turma lor. Si din pricina nepasarii egumenilor ce nu poarte grija de turma, se vor pirde, se vor osindi nu numai cei lenesi si trindavi, ci si fratii cei cu viata buna si infrinati.
  Dupa aceea Moise, robul lui Dumnezeu, a vazut ca nori si virtej, negura intunecoasa si ispite foarte infricosate au venit asupra monahilor din partea de la Miazanoapte, caci ii alerga pe monahi si cinul cel monahicesc se imprastia de blestematele eresuri si sileau pe multi sa lepede hainele monahicesti si sa se insoare. Atunci, putini nevoitori care vor fi incercati ca aurul si ca argintul in cuptor in necazuri multe, in prigoana si in strimtorare, se vor lamuri. Si citi se vor afla incercati si vor birui atitea ispite infricosate, se vor preamari, se vor preaslavi si se vor cinsti de Dumenzeu mai mult decit acei care au rabdat caldura si zaduful zilei si gerul noptii.
  Dupa aceea Moise, robul lui Dumnezeu, a vazut ca a trecut iarma aceea a necazurilor si ispitelor si prigoana acelor infricosate eresuri si s-a facut liniste si dupa ce vor trece citiva ani iarasi se va dispretui ceata monahilor cea ingereasca si vor veni iarasi ispite asupra lor mai multe si mai silnice. A vazut ca monahii vor petrece impreuna cu calugaritele si impreuna cu pofta cea rea va veni si tirania, caci si cei ce nu vor voi, se vor batjocori cu sila.
  Preotii se vor spurca prin pacatul desfriului si preotesele lor vor preacurvi, asemenea si ei vor preacurvi cu altele. Atunci va veni minia cea mare a lui Dumnezeu si va distruge tot neamul acela viclean si-l va trimite in focul cel vesnic.
  Deci, fericiti vor fi citi nu se vor pleca la cea mai mare faradelege a necuratiei, care este mai silnica si mai grea decit uciderea, si se vor impotrivi si vor mustra faradelegea ca Sf. Ioan Botezatorul si vor starui mustrind amestecare de singe si vor fi ucisi de cei prea faradelege spurcati si prea necurati oameni din vremea aceea si apoi se vor odihni in sinul lui Avraam, Isaac si Iacob preslavitilor Patriarhi si vor locui in Imparatia Cerurilor cu toti Sfintii, bucurindu-se si veselindu-se, de care bucurie sa ne invredniceasca Dumnezeu si pe noi cu darul Lui cel sfint. Amin ”

  Ecumenistii sunt ori prea naivi si necredinciosi, ori sunt mincinosi si vor sa distruga biserica intentionat. Dar este usor sa iti dai seama ca ecumenismul nu este pentru intoarcerea ereticilor la ortodoxie, ci pentru distrugerea ortodoxiei. Cine nu crede asta de fapt nu crede in multele proorocii care spun atat de clar ce urmeaza, ceea ce este un foarte mare pacat, o hula impotriva Duhului sfant, si nici nu vede semnele evidente ale vremurilor de pe urma. De astfel de oameni suntem condusi, necredinciosi, hulitori. Acestia vor distruge biserica.
  Ei nu inteleg ca proorocia care spune ca se va vesti Evanghelia aceasta la toate neamurile se va face prin misionari si prin muceniciile celor ce vor fi omorati de antihrist, si nicidecum prin sinodul 8 ecumenic care va provoca cea mai masiva apostazie din istoria crestinismului. Ecumenistii vor fi judecati la Judecata ca au provocat cea mai masiva apostazie din istoria crestinismului. Astfel de apostati conduc biserica, si din cauza lor este dat la o parte Duhul Sfant al iubirii dintre ortodocsi. Ortodocsii pierd acum Duhul iubirii, pierd harul Duhului Sfant din prina ereticilor de la conducere. Din pricina acestor eretici va veni si antihristul si ii va tortura pe ortodocsi. Pentru toate acestea, sa ia aminte ecumenistii, ei vor raspunde.
  Toate acestea sunt ingaduite de Dumnezeu din pricina ca la conducerea bisericii s-au infiltrat numai necredinciosi. Ereticii au pus mana pe conducere.

 12. Maria Camelia Simon zice:

  E viu parintele Arsenie si sfant.
  Inainte sa trebuiasca sa plec definitiv din BCR si eu am facut afirmatia: Nu mai sunt decat un nr.de marca, 1877 pentru banca, imi puneti pecetea pe suflet!
  Numai acum ti-ai dat seama, mi s-a dat raspunsul de catre un coleg?
  Citind acum pasajul din Cararea Imparatiei(eu nu am citit niciodata aceasta carte) imi dau seama cat a fost de prezent parintele, mai bine zis sfantul Arsenie in mintea si in sufletul meu.
  Sfintii mijlocesc pentru noi inaintea scaunului Slavei Sfintei Treimi si sunt grabnic ajutatori pentru cei care-i cheama.
  Sa pastram vie credinta noastra stramoseasca si sa le dam cinstea cuvenita.
  Da avea mare dreptate Parintele Arsenie, fiecare suntem trimisi pe pamant(sufletul vine din Lumina, de la DUMNEZEU) cu o anumita misiune.
  Sa ne rugam sfantului Arsenie Boca sa ne ajute sa purtam crucea in acesta viata pamanteasca asa cum a purtat-o si dansul.
  Doamne ajuta!

 13. livia zice:

  Multumim respectuos pentru acest film. Numai astfel, memoria si invataturile Sf. Parinte ARSENIE BOCA vor ajunge in sufletele tuturor crestinilor. Sa ne rugam sfintiei Sale si ne va indruma.
  Rog, ca in partea a doua a filmului sa se corecteze unele greseli, intentionate sau diplomatice:
  – Biserica Man. Prislop a fost, la origini: ORTODOXA;
  – Parintele a fost anchetat de securitate, in primul rand pentru inscrederea sfintiei Sale fata de partizanii din FAGARAS;
  – Minunile Sale sunt nenumarate;
  – Moartea Sfintiei sale nu a fost Naturala…

  Te rugam, Sfinte Parinte, iarta-ne si roaga-te pentru noi, pacatosii!

 14. florica georgeta zice:

  ceva ce nu se poate spune prin cuvinte.Mi.am dorit foarte mult sa ajung la mormantul parintelui doar ca nu aveam mult timp la dispozitie urmand sa plec din tara ,mergand in vizita la niste rudenii am primit cateva pietricele de la mormantul parintelui.Cu siguranta nu e nimic intamplator.Multumesc parinte

 15. Pingback: Părintele ARSENIE Boca – 23 de ani de la mutarea “în aburul albastru al împărăţiei”. Mărturia Părintelui Crăciun Oprea | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s