Dostoievski: Catolicismul nu este de fapt o religie crestina… e chiar mai rau decat ateismul

Sfatuitorii papei sunt hulitorii lui Hristos: rabinii jidovi

Citat din FRATII KARAMAZOV (vol. I):

– Cine sint acesti detinatori de taine care accepta sa poarte povara nu mai stiu carui blestem pentru a ferici omenirea? Cind s-a vazut asa ceva? Ii cunoastem noi pe iezuiti si stim cite lucruri urite se spun pe socoteala lor! Cum ii infatiseaza insa poemul tau? Sint altfel, crede-ma, cu totul altfel decit ii prezinti tu… De fapt, menirea lor e sa alcatuiasca armata Romei in slujba viitorului imperiu mondial, in frun­tea caruia urmeaza sa fie suveranul pontif… asta e idealul lor. Un ideal care nu ascunde nici o taina si nici un fel de sublima melancolie… in fond, nu este decit cea mai vulgara rivnire de putere, o lacomie dupa josnicele placeri lumesti, dorinta de a subjuga… de a introna o noua stare de sclavie, in care ei sa joace rolul unor latifundiari… asta-i tot. Se prea poate ca pina la urma nici sa nu creada in Dumnezeu.

– As vrea totusi sa te intreb ceva: esti convins intr-adevar ca miscarea catolica din ultimele secole nu se rezuma decit la setea de putere, la dorinta de a dobindi unele satisfactii josnice?

– Ba pot sa-ti spun chiar mai mult: unul sin­gur ca el ajunge pentru a se descoperi, in sfirsit, adevarata idee calauzitoare a intregului catolicism roman, cu toate armiile si iezuitii lui, ideea suprema a acestei miscari. iti marturisesc cinstit: sint convins ca acest om unic n-a fost nici un moment absent din rindurile celor aflati in fruntea miscarii. Cine stie daca asemenea exceptii nu se vor fi gasit si printre inaltii pontifi romani! Poate batrinul asta afurisit, care, in felul lui, iubeste cu o nemasurata dragoste omenirea, mai exista inca si azi, si chiar in mai multe exemplare, sub infatisarea unor mosnegi singuratici ca si dinsul si unici in felul lor. Si nu printr-o simpla coincidenta, ci ca o organizatie, o uniune secreta, de mult injghebata pentru a pastra cit mai bine taina, despre care ti-am vorbit, ferind-o cu grija de lumea celor marunti si neputinciosi, pentru ca sa-i poata face fericiti. Trebuie sa existe asemenea asociatie, nu se poate sa nu existe. Mi se pare ca si masonii au la origine tot ceva similar, de aceea cred ca si sint priviti cu atita ura de catolici, care vad in ei niste concurenti, o sciziune a miscarii lor, cind, de fapt, ar trebuie sa fie o singura turma si un singur pastor…

Citat din IDIOTUL:

– Pavliscev era un spirit luminat si un crestin, un adevarat crestin, declara brusc printul. Cum a putut el sa treaca la o credinta care nu e crestina?… Catolicismul nu este de fapt o religie crestina! adauga el deodata, invaluind dintr-o privire scinteietoare intreaga societate.

– Asta-i cam prea mult, murmura „inaltul demnitar” si se uita cu mirare la Ivan Feodorovici.
– Cum vine asta, ca religia catolica nu este o credinta crestina? se rasuci pe scaun Ivan Petrovici. Atunci ce fel de credinta este?

– Si totusi nu este o religie crestina! raspunse emotionat si peste masura de taios printul. Asta in primul rind, iar in al doilea rind catolicismul roman e chiar mai rau decit ateismul, iata parerea mea! Da! asta e parerea mea! Ateismul, de fapt, se margineste la negare, reduce totul la zero, pe cind catolicismul merge mai departe: predica un Hristos denaturat, un Hristos ponegrit si profanat, un Hristos care este contrariu celui adevarat! Catolicismul il predica pe Antihrist, va asigur, v-o jur! E convingerea mea intima pe care mi-am format-o de ani de zile si care m-a facut sa sufar cumplit… Catolicismul roman crede ca biserica nu poate sa traiasca pe pamint daca lumea intreaga nu este supusa puterii sale politice si striga: Non possumus.

Dupa mine, catolicismul nici nu este propriu-zis o religie, ci numai continuarea Imperiului roman din Apus, si totul in el, incepind cu credinta, e subordonat acestei idei. Papa a pus stapinire pe pamint, pe un tron terestru si a luat sabia; de atunci totul merge asa, numai ca sabiei i-au mai adaugat minciuna, intriga, falsitatea, fanatismul, superstitia, ticalosia si crima; si-au batut joc de sentimentele poporului cele mai sacre, cele mai drepte, cele mai naive, cele mai arzatoare; au vindut toate si totul numai pentru bani, pentru o josnica stapinire paminteasca. Si sa nu spunem atunci ca-i invatatura lui Antihrist? Cum sa nu fi dat ea nastere ateismului? Ateismul izvoraste din insasi esenta catolicismului roman! Acolo zace de fapt geneza ateismului. Ateismul e chiar in ei, caci puteau ei oare sa creada siesi? Ateismul s-a hranit din dezgustul pe care-l inspirau. A fost generat de minciuna si de neputinta lor spirituala! Ateismul! La noi, credinta si-au pierdut-o numai anumite paturi, cum foarte bine s-a exprimat mai adineauri Evgheni Pavlovici. si anume cele care si-au pierdut radacinile; in schimb acolo, in Europa, chiar la masele cele mai largi ale poporului, credinta s-a subrezit – intii si intii din ignoranta si din urzeala de minciuni, iar apoi din fanatism, din ura fata de biserica si fata de crestinism! Printul se opri putin pentru a-si trage rasuflarea. Vorbise prea repede si agitat; era palid, se sufoca. Toti schimbau priviri nedumerite intre ei, si doar batrinelul isi dadu drumul pufnind de ris. Printul N. isi scoase lornionul si fara nici o jena incepu sa-l examineze pe orator. Poetul, neamt de obirsie, se urni din coltul lui si cu un zimbet malitios pe buze isi trase scaunul mai aproape de masa.
-Exa-ge-rezi din cale-afara, spuse taraganat si cu oarecare plictiseala in glas Ivan Petrovici, stinjenit parca de intorsatura pe care o luase discutia. Biserica de acolo numara si ea reprezentanti de vaza, vrednici de toata stima si plini de virtuti.

– Nici nu m-am referit, de fapt, la cutare sau cutare reprezentant al bisericii, luat separat. Am avut in vedere catolicismul roman, ca atare, privit in insasi esenta lui. Am vorbit de Roma. Cum ar fi cu putinta ca o biserica sa dispara cu totul? N-am afirmat niciodata asa ceva!

– Admit, dar sint lucruri prea cunoscute si n-are rost sa mai vorbim… asta tine de teologie…
– A, nu, nu! Nu numai de teologic, va asigur! Asta ne priveste mult mai de aproape decit va inchipuiti. Tocmai aici e greseala noastra principala, ca nu vrem, sau poate nu sintem in stare sa intelegem ca nu este vorba despre o problema cu caracter pur teologic! Pentru ca si socialismul, fiind un produs al catolicismului, este de esenta catolica! Si el, ca si fratele sau bun, ateismul, desi opus catolicismului din punct de vedere etic, este si el un rezultat al desperarii, in masura in care tinde sa se substituie puterii morale, pe care religia n-o mai are, spre a potoli aspiratiile spirituale ale omenirii insetate de adevar si a o mintui, dar nu prin invatatura lui Hristos, ci, asemenea catolicismului, tot prin violenta. E aceeasi eliberare prin violenta, aceeasi unire prin sabie si singe!,,Nu-ti este ingaduit sa crezi in Dumnezeu, nu-ti este ingaduit sa ai avere, nu-ti este ingaduit sa ai personalitate, fraternite ou la mort, doua milioane de capete!” Dupa faptele lor, ii vei cunoaste – iata adevarul de netagaduit! Si sa nu va inchipuiti ca lucrurile acestea sint chiar atit de inofensive si nu prezinta nici o primejdie pentru noi! O sa trebuiasca sa ne impotrivim, sa dam o riposta, si cit mai curind fara multa zabava! Sa opunem Occidentului adevarul intrupat in Hristos al nostru, adevar pe care noi l-am pastrat, in timp ce ei nici nu l-au cunoscut macar! Trebuie sa ne infatisam inaintea lor ca purtatori ai unei civilizatii a noastre, si nicidecum sa ne lasam prinsi orbeste in mrejele lor iezuite! Iata care trebuie sa fie pozitia noastra fata de ei! Si sa nu se mai spuna la noi ca predica iezuitilor este subtila si eleganta, cum s-a exprimat cineva aici, adineauri…

Acest articol a fost publicat în ANTI-ECUMENISM și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Dostoievski: Catolicismul nu este de fapt o religie crestina… e chiar mai rau decat ateismul

 1. Aurora zice:

  Dostoievski a dat cea mai realista definitie a catolicismului.Parintele Paulin Lecca a scris foarte frumos despre Dostoievski, dupa parerea mea, cel mai mare scriitor al tuturor timpurilor.

 2. miriami zice:

  Ma bucura mult postarea acestor fragmente.Erau foarte necesare.
  Doamne ajuta!

 3. mihaela zice:

  Mai clar decat atat , nu se poate. Minunat Dostoievski, marele vizionar!

 4. Nelutu zice:

  Sunt peste un miliard de catolici iar ortodocsi…?

 5. Lazar zice:

  Dostoievski este SFINT INTRE SCRIITORI si SCRIITOR INTRE SFINTI!

 6. mishi55 zice:

  @Nelutu
  Sunt peste un miliard de catolici iar ortodocsi…?

  Asa, si? crezi ca e vreun meci, unde conteaza numarul?
  Sau ne intoarcem la faimosul „cantitatea, o noua calitate”?

  Si zece ortodocsi daca ar mai ramane, tot la ei ar fi Adevarul.

 7. tais zice:

  Erezia protestanta este mai pierzatoare decat cea catolica.catolicii mai au o sansa de intoarcere la ortodoxie, dar sectarii protestanti vor merge in iad cu biblia lor in mana.de fapt ei (sectele neo-protestante din north america) pun „umarul” activ la reconstructia inselatoriei de ‘templu’ in care va fi incoronat antihristul. Este un fapt dovedit.

 8. danutza zice:

  de f mare ajutor aceasta postare. ma gandesc cu groaza cati romani ortodocsi vor veni sa-l aclame pe papa. nu stim nimic despre ei, despre ratacirile lor. ar trebui informata mai mult populatia despre acesti eretici, care il aduleaza pe papa si nu pe Hristos. vin la noi la manastiri ca la muzeu, nici nu se inchina acolo, au impresia sa sunt stapanii lumii, sa detin adevarul absolut, ca noi, ceilalti suntem in erezie ca nu ne inchinam papei. e trist !

 9. mihailandrei zice:

  In secolul 18 ortodocsii din Transilvania au fost trecuti abuziv la Biserica Unita cu Roma.

  Ca atare, a infiintat cu sprijinul catolicilor o Biserica ilegala, in care a adus cu forta sau cu promisiuni preoti si episcopi ortodocsi.

  Generalul Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate.

  A omorât zeci de mii de români pentru că nu voiau să accepte Unirea cu Roma,

  Catolicul imparat al Imperiului Habsburgic a ordonat sa fie rase cu tunul sate, biserici si manastiri ortodoxe din Ardeal ,(pentru ca, terorizati fiind, romanii ardeleni NU doreau sa treaca la catolicism, sa paraseasca Credinta Ortodoxa ), cele de lemn fiind arse, cele de piatră fiind dărîmate cu tunurile de către generalul Bukow, trimis de către împărăteasa Maria Tereza pentru a sprijini uniatismul. În felul acesta a încetat practic viata monahală din Transilvania.

  Nu simplii credinciosi catolici au comis asasinatele despre care am pomenit aici, ci prelatii cu rang mediu si inalt din biserica papistaseasca, la ordinul Papei.
  Iar cand vorbesc de Biserica Romano-Catolica ca de o biserica asasina, ma refer la acestia din urma, eventual la asasini care se gasesc pe statele de plata ale „Sfantului parinte”, state de plata care fie ca au fost distruse prin ardere sau altfel de mijloc, fie ca sunt ingropate f. adanc in arhivele Vaticanului.

 10. mihailandrei zice:

  În timpul luptelor pentru păstrarea credintei ortodoxe au pătimit si Sfintii Martiri si Mărturisitori, ieromonahii Visarion Sarai si Sofronie de la Cioara, preotii Ioan din Gales si Moise Măcinic din Sibiel, credinciosul Oprea Miclăus din Săliste, canonizati în 1992 de Biserica Ortodoxă ca sfinti, bătrânul Tănase Todoran din Bichigiu, Bistriţa-Năsăud ( tras pe roată), apoi sutele şi miile de credincioşi şi călugări ştiuţi doar de Dumnezeu.

  În Transilvania zac moaştele a mii de călugări omorâţi de diabolicul personaj Bucow, din ordinul Mariei Tereza (1761-1763).

 11. Marian D. zice:

  Vaticanul cu Papa, generalul iezuit si toti iezuitii si politicienii romano-catolici din tarile romano-catolice si nu numai, chiar si politicienii din tarile lumii care nu sunt catolice, dar fac parte din masonerie, conduc intregul glob. Aproape toti politicienii indiferent de religie fac parte din masonerie. Inclusiv ai nostri. Masoneria este o creatie a Vaticanului, a iezuitilor. Cei care intra in masonerie nu isi dau seama ca sunt controlati de catre Vatican. Sunt orbiti de iezuiti. Sa stiti ca nu evreii au creat masoneria. Sunt si ei niste victime ale Romei romano-catolice. Este foarte adevarat ca Imperiul Roman a continuat prin Biserica romano-catolica. Toata aceasta agitatie de pe Internet despre sionistii evrei, care cica conduc lumea, este o dezinformare a Vaticanului, ca sa abata atentia de la el. Vaticanul uraste evreii de moarte. La fel uraste de moarte pe ortodocsi. Tot ceea ce vedeti ca se intampla in lume la ora actuala este consecinta actiunilor Romei.
  ATENTIE !! ROMA S-A TREZIT !!
  ROMA VREA SA REFACA IMPERIUL ROMAN PE FATA IN VIITORUL FOARTE APROPIAT.
  ASTA A SPUS-O PANA SI FOSTUL CANCELAR GERMAN GERHARD SCHROEDER.
  AU SPUS-O MAI INAINTE DE EL SI MULTI DIN PARINTII BISERICII ORTODOXE.
  ASA CA IMPERIUL ROMAN VA RENASTE IN VIITORUL APROPIAT MULTUMITA ACTIUNILOR ROMEI CATOLICE, ADEVARATA CONDUCATOARE A LUMII SI NU SIONISTII EVREI CARE AU FOST SI SUNT NISTE VICTIME ALE ROMEI.

 12. mihailandrei zice:

  Pretenţia papală de „vicariat” al lui Hristos,este absurda pentru că Hristos n-a aşezat pe nimeni în Biserică drept locţiitor sau vicar al Său (“vicarius Christi”), demnitate ce şi-o pretinde episcopul Romei.

  Dacă Mântuitorul ar fi intenţionat să-i acorde această cinste lui Petru, de „loctiitor” ,pentru a nu se crea confuzii şi neînţelegeri între ucenici, şi-ar fi descoperit planurile.
  Dar Mântuitorul spune clar că „voi toţi sunteţi fraţi” (Matei 23, 8), iar mai târziu Mântuitorul îi lămureşte: „care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru” (Matei 23, 11).

  Faptul că Iisus îi făgăduieşte lui Petru că îi va da cheile împărăţiei cerurilor, aceasta este o făgăduinţă, dar aceasta nu îi exclude de la puterea de a lega şi dezlega păcatele pe ceilalţi, căci mai târziu, Iisus le-a zis: -”Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în ceruri …”. (Matei 18,18).
  Mântuitorul îi spune limpede: „… voi zidi Biserica Mea” nu „Biserica Ta”.

  De asemenea, când Iisus S-a arătat după Înviere când Apostolii erau ascunşi de frica iudeilor, intrând la ei prin uşile încuiate, a suflat asupra lor şi le-a zis:
  ”Luaţi Duh Sfânt, cărora veţi ierta păcatele, vor fi iertate …” (Ioan 20,22-23), nu zice: “Tu Petre să iei dublu sau triplu Duhul Sfânt”.

  Si cum se poate face un privilegiu personal, exceptional si exclu­siv dintr-o putere (de a lega si dezlega), pe care Mantuitorul a dat-o tu­turor Apostolilor? (Ioan 20, 22-28).
  Asemenea cuvinte si fapte, apologetica papalista le uita sau le trece cu vederea.
  Oricât ar încerca trufasu’ ala de-si are cuibul la vatican ,să argumenteze teza eretica despre primatul papal şi infaibilitatea papală,tot la nivel de fantezie ramane,nimic mai mult.

  Acceptarea primatului jurisdicţional asupra întregii Biserici, adică un episcop să fie cap şi conducător al Bisericii întregi, fie chiar şi însărcinat cu un rol de slujire (diaconie), este o blasfemie la adresa Persoanei lui Hristos ca unic Cap al trupului Bisericii.

  Cei care au impresia ca Dumnezeu a luat pauza,iar papa se joaca pe tronul lui,sa citeasca textul… „iată Eu cu voi sunt în TOATE zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.”(Matei 28.20)

 13. gheorghe nemernicu zice:

  Sunt in spiritul adevarului cele scrise mai sus si oricine cauta cu adevarat gaseste, oricine va bate cu adevarat va intra prin usa deschisa si va cunoaste intreg adevarul si Adevarul intreg il va elibera.Cine cauta cu adevarat , cu toata dragostea sa , cu toata fiintza sa si cu toata sinceritatea sa pe Hristos , il v-a gasi si atunci acela va vedea cu adevarat , ca, ortodoxia a fost cea mai apropiata de Adevar.Fericiti vor fi cei care intuiesc acest Adevar dinainte de ratacire…

 14. Adriana zice:

  Dragi crestini,Scrieti-mi si mie daca stiti mai bine dupa cum rezulta din comentariile postate, daca este adevarat ca la catolici nu sunt posturile de peste an respectiv cele 4 mari posturi (la craciun, la Sfanta Fecioara Maria, Sfantii apostoli Petru si Pavel si POSTUL PASTELUI). Va intreb ca se stie ca fara post si rugaciune nu te poti mantui. Multumesc pentru eventualul raspuns.

 15. Emanuel zice:

  @ Adriana
  Pai cum sa fie la catolici posturile ? Ei nu au nici un fel de post niciodata, caci si in postul mare mananca branza, oua si lapte. ” Postesc ” doar de carne !!! Hahahaha, daca asta se mai poate numi ” post „. Catolicismul nu e decat o apa chioara, un agiornamento cum le place catolicilor sa spuna, intre religie si politic.

 16. Adriana zice:

  Ma bucur mult de reactia imediata care ma duce cu gandul ca sunteti niste oameni onesti cu frica si cu dragoste de Dumnezeu si nu falsi crestini. Totusi sa nu uitam ca cele doua biserici au fost una pana la marea schisma. Ce s-a petrecut atunci stima pe cale libresca, dar nu putem analiza aplicand un verdict etern si inflexibil, ci sa avem treaza in noi permanent pilda cu intoarcerea si celuilalt obraz, dar si fericiti facatorii de pace cai ei fii lui Dumnezeu se vor numi……. Cu multa stima si evlavie. Dumnezeu sa va binecuvanteze

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s