Parintele Justin sa ne fie garantul unirii! Sa cerem de la Dumnezeu cuvant lamuritor, prin sfintia sa

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa si pe toata lumea Ta !

06520parintele20iustin20parvu20manastirea20petru20voda

Iubiti frati intru Hristos ! Am fost adunati cu totii de acelasi apel, al aceluiasi parinte. Telul este comun pentru toti. Lupta devine mai grea, pe masura ce este dusa mai inversunat. Se starnesc astfel legiuni intregi de vrajmasi, iar principalul lor scop este sa strice aceasta unitate, creata in jurul parintelui Justin. Creand zazanie intre noi, e mai usor pentru cel viclean de a ne birui si a ne pierde sufletele. Am spus ca ne uneste acelasi scop si acelasi „stalp” al Ortodoxiei. Nuantele dintre noi sunt inevitabile, si ca mod de gandire si ca personalitate. Dar nu exista „perechea potrivita”, „jumatatea perfecta”, daca nu ne ingaduim unii pe altii. Stim cu totii asta. Ascultarea de inteleptul parinte Justin trebuie sa elimine orice susceptibilitate intre noi. Chiar nu exista alta sansa. Parintele sustine o cauza, sustine niste actiuni, sustine niste persoane cu buna stiinta, cu multa pricepere si cu un binecuvantat discernamant, daruit de Dumnezeu cel Atotstiitor. Suntem dispusi, pur si simplu, de a merge pe mana parintelui Justin, pana in „panzele albe” ? Dorim mantuirea mai presus de orice, fara a cauta argumente care sa ne alunge aceasta „neliniste” ce inca rasuna in urma apelului facut de parintele Justin ? Sa ne dam seama ca lupta va fi cumplita, poate peste puterile multora dintre noi. Ne va fi greu sa renuntam la „cuibusorul” nostru, sa ne stramutam si, intr-un fel, sa o luam de capat. E un sacrificiu enorm pentru o familie cu copii mici, cu copii la scoala etc. Constient de acest lucru este si parintele Justin si nu ne-a cerut decat sa facem ce e mai bine pentru mantuirea noastra. Aceasta a ajuns sa fie solutia pentru mantuire, in zilele noastre. Nu este absolut nici o exagerare si nu incape nici o indoiala in aceasta privinta. Ne trebuie doar increderea, credinta si iubirea pentru Adevar. Cine vede toate acestea in parintele Justin nu poate face altceva decat ce-i scris in cuvantul parintelui Justin. Cuvant ce este rod al trairii dupa Sfanta Scriptura. Sa punem in practica ce ne indeamna parintele Justin si sa ne insusim ca pe o binecuvantare, fiecare cuvintel din comunicatul parintelui. Astfel se pogoara peste noi binecuvantarea cuvenita celor ce fac ascultare; a celor ce merg in sfat pe cale, a oamenilor smeriti si a celor increzatori in sfintenia daruita de Dumnezeu celor bineplacuti Lui. Aici se rezuma totul : ascultarea in duhul Sfintei Evanghelii si a Sfintilor Parinti. Din acest „izvor” ne vom „hrani sufletele” cand va trebui sa ne lipsim de toate cele lumesti. Sa ne intarim aceasta credinta si incredere in marele iubitor de Hristos si de neam romanesc, cuviosul parinte Justin Parvu. Restul va fi lucrarea Prea Bunului Dumnezeu.

Noi cerem si ii daruim autoritate parintelui Justin asupra noastra, iar el primind-o isi asuma responsabilitatea pastoririi noastre.

Dacă citiţi cărţile Sfinţilor Părinţi, veţi vedea că mulţi s-au sfinţit cu uşurinţă, fără să-şi facă prea multe griji, şi-au sfinţit sufletele fără să facă osteneli, fără să facă jertfe, fără să ducă lupte ascetice. Dar cum s-au sfinţit? Au ales ascultarea.

Acela care face ascultare de Stareţul său, Îi urmează lui Hristos, Care a făcut ascultare faţă de Tatăl Său. Şi, astfel, Dumnezeu se simte îndatorat să îl binecuvînteze pe cel ce îi urmează.

Ieromonahul Efrem Katunakiotul (Sfîntul Munte Atos)
+ 27 februarie 1998 (Calendarul Predania, 2009)

articol publicat si in data de 16 Feb, 2009

Acest articol a fost publicat în anti-cip, Pentru neam si tara și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Parintele Justin sa ne fie garantul unirii! Sa cerem de la Dumnezeu cuvant lamuritor, prin sfintia sa

 1. Liliana zice:

  Sper sa nu va supar ca intervin cu o parere.
  Eu, personal, am o retinere fata de o astfel de abordare. Este vorba, deocamdata, despre o foarte grava problema civica, care ingradeste cumplit libertatea cu care Dumnezeu l-a inzestrat pe om. Dar grija fata de ceea ce se va intampla cu persoana proprie intr-o situatie care va fi apocaliptica, deci care ii va privi pe toti, punerea nadejdii in rezolvare pe care speram sa o gasim acum, mi se pare o lipsa de nadeje in Dumnezeu.
  Asa cum Parintele Stefan de la Schitul Lacu spunea despre cei ce se ingrijesc ca sa aiba o pensie ca nu-si pun nadejdea in Dumnezeu.
  Cred ca avem de ales. Intre a ne pune nadejdea in Dumnezeu si a castiga Imparatia, si a ne pune nadejdea in cautarile noastre ca sa ne pazim si sa ne usuram viata 1-2-3 secunde.

 2. Iulian zice:

  Doamne ajuta! Foarte intaritor si la obiect cuvantul autorului. Asa este, mesajul a fost fara echivoc, menit sa ne trezeasca din starea de caldicie, atat de neplacuta lui Dumnezeu. Sa ne punem toata increderea in Domnul, singurul care ne poate ocroti in aceste momente de cumpana si sa ne ajutam si unii pe altii, in autentic spirit crestin fratesc, in lupta cu duhul antihristic al acestui veac!

 3. IONUT CRISTIAN zice:

  Frontul este foarte clar acum. Sau pentru HRISTOS sau pentru diavolul. Sa nu primim nimic cu 666 ! Nu trebuie sa riscam sa ne punem mantuirea in joc. Poate va trebui sa ne despartim de cei dragi (pt. ca ei nu vor merge pt. HROSTOS), sa suferim lipsuri cumplite, sa renuntam la ceea ce avem acum si toate acestea pentru HRISTOS si pentru drepta credinta ORTODOXA. Sa ne intareasca DUMNEZEU in zilele grele care vor veni si sa nu uitam nici o clipa ceea ce a spus Sfantul Apostol Pavel : „Patimirile vremurilor de acum nu sunt vrednice de marirea care ni se va descoperi” (Romani 8, 18)

 4. nicu zice:

  Parintele Iustin a fost singurul care a tras semnalul de alarma cu privire la continutul pasapoartelor si viitoarele buletine(666).Daca n-ar fi facut-o am fi „dormit” linistiti ca si pana acum,cu toata nadejdea si credinta noastra in DUMNEZEU.Sa nu ne amagim ca suntem pe pozitii duhovnicesti atat de bune incat DUMNEZEU se vede indatorat sa ne vorbeasca personal fiecaruia despre cele ce vor urma.Nu-i de ajuns credinta.Este nevoie de o traire a ortodoxiei in toata adancimea ei si in toata sinceritatea noastra,adica de o asceza si lepadare de sine cum numai adevaratii parinti duhovnicesti le-au avut:Parintele Paisie Aghioritul,Parintele Nicolae Velimirovici,Parintele Arsenie Boca.Cati dintre noi le avem pe acestea,fratilor?Cred ca niciunul,dar in mod sigur Parintele de la Petru-Voda le are.Drept aceea sa multumim DOMNULUI si MAICUTEI SALE ca mai exista oameni pe pamant prin care sa ne vorbeasca.Daca nu ne ingrijoram si nu ne punem semne de intrebare acum,cand vedem cu ochii nostri cele profetite in Apocalipsa,atunci cand,fratilor? Cand vom vedea ca suntem capre si nu oi? Sa nu fie!

 5. VELA GHEORGHE zice:

  @ Cristi!

  Si daca spui ca nu ai nici o parere „personala” despre CIP-uri…de ce-ti transformi pana la urma (printr-o sireata si abila tehnica dialectica…) asa-zisa ta „parere” intr-o „teologumena” cu iz de „dogmusoara”…?

  Multi oameni spun ca „cred” in Dumnezeu si credinta „asta” a lor nu-i va mantui…! Si Solomon spune in Pildele sale ca multe cai i se par omului bune in viata dar pana la urma se dovedeste ca ele duc la moarte…

  Si tu spui ca „crezi” in Dumnezeul nostru al Crestinilor (ortodocsi) care poate TOTUL, dar credinta ta (si a multora)…nu implica MARTURIRISREA EI sau o implica intr-o forma „nemultumitoare”….!
  Parintele Paisie Aghioritul spune clar in scrierile sale ca Credinta impune si implica si presupune MARTURISIRE IN AFARA si exdteriorul crestinului care o are! Ba chiar spune Parintele Paisie ca numai o simpla „iesire” si „aratare” in lume a unui crestin ortodox, insemna o „veritabila” MARTURISIRE DE CREDINTA!
  Tu Crsiti, si alti multi alti „carcotasi” ai Parintelui Iustin, treceti cu vederea (voit sau inconstient) tocmai DEMASCAREA si DAREA IN VILEAG a planurilor ascunse de „inrobire” si supunere si „vatamare” duhovniceasca a romanilor si a altor oameni, pe care „demascare” parintele Iustin a facut-o (si cred asta din toata inima si cu toata convingerea) aproape LA TANC si inainte ca romanii sa nu se mai poata apara si impotrivi cu nici un pret de acesta vatamare si inrobire duhvniceasca !
  Fostul Premier (mason) Tariceanu si ai lui „au tacut MARC” si au modificat („pe tacute” si cu multa „discretie”..) prin ordonantele pe care le-au dat, actele normative precedente care priveau documentele de identitate…
  Si au crezut acesti „mai-marii” nostri ca noile lor ordonante si implementarea noilor documente de identitate …”electronice” nu va genera nici o „problema” inn randul populatiei care sa le strice planurile lor…
  Dar iata ca un om, ca si cum ar fi stat ca un „STRAJER” pe o „intaritura” inalta, VEDE consecintele planurilor „ascunse” si viclene ale celor care vor sa-i „insemneze” pe romani cu ceea ce de mult BIBLIA a prezis…si-i anunta pe romani…!
  Si bineinteles ca „baietii destepti” (vorba lui Stolojan) s-au suparat ca le-au fost „demascate” si ANTICIPATE realele lor intentii…
  Si desi a fost „denigrat” si „rasbatjocorit” si luat in zeflemea acest mesaj, totusi „discutiile” care s-au iscat pe seama documentelor electronice si asupra monitorizarii, in blogosfera si in societate, au „CONFIRMAT” pana la urma…(macar partial) ca PERICOLUL de care Parintele Isutin a atentionat, nu-i o primejdie „imaginara” si o FANTASMA a unui batran monah (chipurile „ramollit”si „senil”, cum s-a spus de catre unii)…ci este un PERICOL REAL….
  Si uite asa…prin Parintele Iustin, multi romani si tineri si in varsta (care habar nu au avut despre primejdia RESTRANGERII LIBERTATILOR LOR si a DREPTURILOR lor fundamentale si despre „primejdia apropierii PCETLUIRII cu numarul antichristic”) au inceput usor – usor SA SE DEZMETECEASCA si sa se trezeasca din SOMNUL ignorantei si nepasarii in care traisera pana atucni si sa se „documenteze” si preocupe si lamureasca asupra a ceea ce va sa vina peste ei…!
  Mesajul Parintelui Isutin este legat prin urmare ( in mod sineqvanon) de…MARTURISIREA Credintei pe care multi ortodocsi spun cu enfaza ca o au si ei…; este legat de acea spusa a insusi Domnului Hristos …”ORICINE VA MARTURISI pentru Mine…in acest neam…(in care APOSTAZIA lucreaza cu putere si face o gramada dse victime – s.n.) voi marturisi si EU pentru el…”

  Asadar, daca tu, fratioare Cristi, nu vrei sa iei in calcul legatura indisolubila care exista intre CALITATEA de crestin si FIDELITATEA deplina fata de NUMELE si Persoana lui HRISTOS, asa cum exista aceasta legataura intre o femeie maritata si NUMELE si Trupul si Persoana sotului cu care este casatorita…, este treaba ta si…te priveste pe tine….!

  Dar daca unii oameni IL CRED pe Sfantul Apostol Pavel care spune in Sf. Scriptura ca „NE-A LOGODIT pe noi Crestinii UNUI SINGUR Barbat care NE VREA CU „GELOZIE” numai pentru EL”, asta NU MAI ESTE treaba ta…si nu te mai priveste pe tine…ci pe ei, adica pe crestintii care asa vad si inteleg si contientizeaza RELATIA LOR DE CREDINTA fata de Dumnezeu…intocmai ca o relatie maritala duhovniceasca…!

  A fi crestin inseamna a trai „FIDEL” lui Hristos, si a nu accepta nimic in viata ta si cu privire la fiinta si persoana ta, nici macar un „simbol cat de mic” care apartine DUSMANULUI LUI HRISTOS-diavolul!

  De fapt…si la urma urmei, aici se reduce si se rezuma totul cu privire la „chestiunea” delicata a „pecetluirii” fatidice cu „pecetea diavolului”.. a oamenilor din vremurile din urma si anume la PASTRAREA sau PIERDEREA „FIDELITATATII” fata de HRISTOS, fagaduite la „logodna” si „nunta” BOTEZULUI de catre pamantenii care devin CRESTINI!

  Ca sa nu lungesc mult vorba…imi pare rau frate ..ca „duhul” si asezarea pe care le ai si din care scrii (ma rog…si sa ma scuzi…spun si eu despre tine…asa cum ai spus tu in comentarul tau…o „parere”)…nu este unul ancorat in INVATATURA SFINTILOR PARINTI…! Si imi pare iarasi rau…ca talantii mintii si ai invataturii pe care se vede ca i-ai primit cu imbelsugare de la Domnul. NU-I PUI cu intelepciune si sinceritate in slujba lui Hristos….!

  Si apropo!…oare in opinia ta VOR GRESI si cei doi mari oameni trimisi de Dumnezeu inaintea Sfarsitului, ILIE SI ENOH, care le vor spune si ei pamentenilor…SA NU PRIMEASCA PECETEA??

  In opinia mea…,Parintele Iustin Parvu este un „ENOH” si un „ILIE” al neamului romanesc…si al POPORULUI CRESTRINILOR ORTODOCSI dinn tara asta….si ce ma-s bucura de a-i intelege si tu frate macar „metaforic” lucrul acesta…! si ai „conteni” in viitor sa-l denigrezi subtil si viclean…pe acest MARE titan duhovnicesc pe care inca il mai avem printre noi…!

  Domnul sa aiba mila de noi toti! AMIN!

 6. Proilavonos zice:

  @ Cristi @ Alexandru Sibiu Doamne-ajuta! Fratilor dati voie oamenilor sa aleaga daca vor sau nu pasapoarte biometrice.Este adevarat ca fiecare va plati pentru faptele lui si nu ar trebui sa ma intereseze daca sunteti de acord cu aceste documente in forma lor actuala (biometrica), dar va rog inca o data distinsi domni, dati-ne voie sa avem rezerve fata de acestea, dati-ne voie sa cercetam daca au sau nu ceva necurat in ele, si mai presus de toate , nu dati posibilitatea de a fi obligaţi prin lege sa le adoptam. Este cel putin imoral. Ar fi trebuit ca oamenii sa fie informati dinainte despre iminenta aparitie a acestui tip de documente, si poate, prin dezbateri publice, sa ne facem toti auzit cuvantul si intelese dorintele, sa alegem.
  Prin insuflarea unei senzatii generale de nesiguranta cred totusi ca vor reusi sa pacaleasca multa omenire care va merge de buna voie sa-si puna pecetea „sigurantei”

 7. Cata zice:

  Pr. Justin se poartă cu noi ca un părinte adevărat. Eu unul nu mă simt aruncat in deznădejde de acest mesaj, ci din contră, consider ca e bine ca o persoana duhovnicească sa ia atitudinea, cu dragoste pentru neam.
  Dea Domnul să ne putem desprinde la vreme potrivită de cele lumeşti ce ne-ar putea costa libertatea duhovnicească.

 8. Alina zice:

  Alexandru, Sibiu
  De unde stii ca parintele Iustin nu isi face pravila? Se vede ca nu ai prea dat pe la man. Petru Voda.
  Daca Sfintii Parinti ar fi stat bine merci in chiliilor lor in timp ce ereticii isi faceau de cap, cum ar fi fost credinta ortodoxa astazi?

 9. Axa zice:

  @ Alexandru, Sibiu
  Ce lipsa de respect in cuvintele dvs! Se vede ca nu va place Avva Iustin si probabil nimic din monahismul romanesc.
  Ce v-a suparat mai mult la sfintia sa: aurul credintei sale lamurit in focul torturilor din lagarele de detentie, timp de 17 ani sau martiriul tineretii sale CARE ESTE SCRIS DEJA IN CERURI?
  Va inteleg. Va doare exemplul unei tinereti care vine ca o palma pentru generatia noastra, a dumneavoastra, atat de lenesa si logoreica. Si cu de toate sub nas.
  Suntem tari in spatele unui computer…
  Aratati-mi unul din generatria noastra pregatit sa imite jertfa Parintelui Iustin si eu ma plec in fata lui, unul singur. Va oferiti?
  Dumneavoastra, acolo, la Sibiu, ma iertati, sunteti atat de „trendy” ca nu mai distingeti bine intre ortodoxie si protestantism…
  Urata si tendentioasa interpretare ati dat cuvintelor Sfintiei sale. E tocmai ce spuneam un pic mai sus.
  Ar trebui sa incercati un sentiment de jena.

 10. Liliana T. zice:

  Ascultati-l pe parintele Iustin-nu va minte!La fel au spus si alti mari parinti ai Ortodoxiei,referitor la pecetluire.Cititi profetiile ortodoxe din toate timpurile care vorbesc clar despre aceasta.Sintem contemporani ai capitolului 13 din Apocalipsa.Acum se intimpla.Nici mie nu mi-a venit sa cred,la inceput;dar m-am dezmeticit vazind cum se implinesc,pas cu pas,cele scrie acolo.Dumnezeu ni l-a dat pe parintele Iustin acum ca sa ne avertizeze.De ar minti?Ce orgoliu (?!) l-ar determina pe un monah cu atitia ani de puscarie comunista,care nu mai are nimic de pierdut sau de cistigat la virsta aceasta venerabila,sa devina ridicol public?Nu va dati seama ca parintele face doar voia lui Hristos si a Sfintei Sale Mame,care este si ocrotitoarea noastra?Aici este iubirea Preasfintei de Dumnezeu Nascatoare pentreu noi-eu asta simt si cred.Un ultim avertisment,cel mai important.(Mai sint si problemele ecumenismului,a avortului,etc.)Sa nu ne dezbracam de Hristos.Mai bine murim vietii acesteia,dar ne mintuim intru Domnul Nostru Iisus Hristos.
  Intr-adevar -cu dragoste si cu durere-bine incepe avertizarea,trebuie sa ne spuna ADEVARUL.Altel,zadarnica este credinta noastra.
  Stiti cum i-a spus Gamaliel lui Saul,viitorul Apostol Pavel,- si ce te faci daca are dreptate?
  Veniti-va in fire!Treziti-va,pina nu e tirziu.

 11. rufin liban zice:

  Apropos de unire; lămuriţi-mă şi pe mine cu treaba asta:

  Diaconul X:
  -Părinte, eu trăiesc în America, şi soţia mea a primit paşapoartele ăstea noi…
  Pr. Iustin:
  -Ar trebui s-o laşi…
  Diaconul X:
  -Avem şi-o fetiţă…

 12. admin zice:

  @Rufin
  Parintele a dorit sa starneasca ravna pentru pocainta in acel tanar. Daca asculti mai departe vezi ca Parintele zice sa vina pe la el cu tot cu sotie si ca el, sotul, trebuie sa se ocupe de educatia ei, fiind responsabil pentru mantuirea sotiei si viceversa… Pentru Hristos trebuie sa-ti lasi si mama si tata etc.

 13. rufin liban zice:

  Mulţumesc, a fost o metaforă deci. L-a speriat puţin pe om.

 14. Cata zice:

  http://www.monachos.net/forum/showthread.php?5901-A-message-from-Elder-Ephraim-from-St-Anthony-s-monastery

  03-2009

  „During the time of my recent confession I explained the concern of our Romanian brothers and Elder Justin to Elder Ephraim of St. Anthony’s and whether the acceptance of this biometric RFID chip alienates them from the Church of Christ.

  The response of the elder was very direct: NO, ABSOLUTELY NOT! THIS IS NOT THE MARK OF THE BEAST. THE MARK WILL BE IMPOSED AFTER WORLD WAR THREE! AND PRIESTS ARE WRONG TO EXCOMMUNICATE CHRISTIANS FROM THE HOLY CUP BECAUSE THEY ARE USING THIS TECHNOLOGY!”

 15. Cata zice:

  Întrebarea pelerinului de mai sus exact la aceasta se referă, LA ACTELE BIOMETRICE, NU LA IMPLANT

 16. Marian zice:

  Doamne ajuta .

  Ar putea sa spuna cineva unde se gaseste cuvantul Parintelui Iustin Parvu , care spune ca cei ce poseda acte biometrice sunt pierduti pentru mantuire atata timpcat nu se leapada de ele, si ca dansul nu-i primeste la sf. impartasanie pe acestia , sau la conslujire ?

 17. Axa zice:

  @ rufin liban
  Daca asculti un pic mai atent a spus: „ar trebui s-o lasi….sa mearga cu pasaportul cela…”
  Ce putin il cunostem pe Parintele si cat de departe suntem de gandurile lui …

 18. Vulturul zice:

  Hristos? Avem altceva de ales? Eu nu vad alt drum, daca altul i-l vede eu nu vreau sa-l urmez. Parintele Iustin ne arata acest drum a-L lui Hristos vrem sau nu.

 19. D. A. zice:

  pot sa intreb si eu cine a scris articolul?
  si nu m-am lamurit care este problema cu semnatura electronica…deoarece fara aceasta nu ne vom putea plati impozitele. Deci daca ma mut la tara, trebuie sa plec si de acolo… ca nu imi pot plati impozitul pe casa / ogor. Rog lamuriri.

 20. muresanalin zice:

  Cum a spus si parintele.
  Viitorul este la sat.Ne mutam toti la bunicii, parinti fiecare, si ne descurcam fara rate la banci si altele.

 21. bodicelu zice:

  D.A. are dreptate. Si mutandu-ne la tara va trebui sa platim impozit pentru pamantul pe care il avem. Sau bunicii si parintii vor trebui sa plateasca impozite cu semnatura electronica. Poate doar sa fie cineva care sa fie in relatii corecte cu statul si sa se sacrifice pentru mai multi care vom sta pe pamantul lui. In munti de exemplu supravietuirea este foarte dificila (am lucrat mult in munti si stiu ce spun) si chiar si acolo te poate ajunge jadarmeria montana sau alte organe ale statului. Doar sa traim ca romii de pe langa gropile de gunoi care nu au nici o treaba cu actele sau cu societatea

 22. Catalina Alexandra Radian zice:

  Personal sunt cu gandul si tot sufletul in spiritul Parintelui Iustin Parvu. Nu exista alt drum decat cel indrumat de Dansul, in Christos, si pentru Christos.
  As dori mai multe detalii despre pasii pe care ar trebui sa-i facem in acest sens.
  Suntem haotici, chiar in credinta noastra, inafara portilor Manastirilor este greu sa te concentrezi .
  Astept indrumarile Sfintiei Sale, cu credinta si dragoste…
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  AMIN!!

 23. Cosmin S. zice:

  D. A.
  Simplu, nu mai platesti impozitul. De ce sa platim impozit pe bunurile pe care le-am dobandit cu banii nostri sau pe pamanturile pe care le-am mosteniti de la stramosi.
  Pai Stefan cel Mare i-a batut pe turci ca noi sa platim astazi impozit „chirie” pe pamantul nostru.

 24. D. A. zice:

  @muresanalin
  Da, bine, dar din punct de vedere al relatiei cu autoritatile si al documentelor nu este acelasi lucru si la sat, si la oras? Intrebam cum imi platesc impozitul pe ogor / casa, daca nu primesc semnatura electronica. Tot trebuie sa imi dau copii la scoala, sa le fac permise, acte, etc. Tot trebuie sa circul cu transportul in comun (daca nu pot folosi masina, din pricina permisului auto cu cip), iar majoritatea permiselor de transport au inceput sa aiba cip. Sa imi iau caruta cu cal? Cum rezolvam?

 25. Ion-Bucuresti zice:

  Parintele Iustin Parvu = Arhanghelul de la Petru Voda

  Asa cum se spunea despre Samuel ca „s-au incredintat toti in tot Israelul, de la o margine pana la cealalta margine a tarii, ca Samuel este proorocul Domnului ” (1 Regi, 3-21) , asa si noi putem spune ca s-au incredintat toti in toata Romania ca Parintele Iustin Parvu este omul lui Dumnezeu, asa cum pana in 1989 Parintele Arsenie Boca „arhanghelul de la Prislop” era proorocul Domnului, „omul in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur”. Cei care resping apelul si mesajul Parintelui Iustin sau care fac mishto se aseamana celor din cetatea Gadara -„toata cetatea a iesit in intampinarea lui Iisus si, vazandu-L, l-au rugat sa treaca din hotarele lor” pentru ca „in mintea stramba si lucrul drept se stramba”.
  Parintele Arsenie Boca spune (in cartea ARHANGHELUL DE LA PRISLOP şi alte scrieri, Vârşeţ 2009, pag.258-268)
  1.Convertiţi-vă, măi, creştini de pe urmă, convertiţi-vă la Domnul Hristos
  1′.Cine vrea să aibă grijă de sufletul său, şi Dumnezeu va avea grijă de el, pentru că nu am văzut pe cel drept părăsit, nici cerşându-şi pâinea
  2.Adevărata viaţă îi de la mormânt încolo
  3.Muntele, mă, muntele! Lasă şesul! (n.n apropo de ce spune Parintele Iustin ca Viitorul e la tara)
  4.M-am săturat de minciunile lor (ale împotrivitorilor lui Dumnezeu).
  5.Unde-i greu, acolo-s eu/Unde-i bine, nu-i de mine
  6.Asta răsplăteşte Dumnezeu cu lumina: gradul de unire şi de dragoste
  7.Vezi cât e de greu să te lupţi cu diavolul din mintea oamenilor? (n.n apropo de cei ce ocarasc mesajele Parintelui Iustin)
  8.Rugaţi-vă neîncetat ca să nu vină şi peste voi ceea ce vine peste lumea întreagă
  9.Voi sunteţi numai aranjaţi pe cale, nu angajaţi pe cale
  10.Dumnezeu e aici şi ne aude…
  11.Mi-ar plăcea să văd teologi care să pună în practică adevărul dogmatic despre atotprezenţa lui Dumnezeu.
  12.Întreabă-ţi conştiinţa!
  13.Ce e bun în om nu piere cu una cu două
  14.Cel mai rău viciu e superficialitatea.
  15.Vremurile cumplite pleacă tot de la iubirea de sine
  16.Numai omului smerit Dumnezeu îi dă har
  17.Numai fiii lui Dumnezeu zic Tatăl nostru cum trebuie.
  18.Unii cred şi alţii ştiu. Numai credinţa îţi dă liniştea
  In cartea – Omul in haina de in, Sinaia 2008, – Parintele Arsenie Boca lamureste:
  1.Dupa pogorarea Duhului Sfant, fricosii s-au schmbat in cei mai indrayneti oameni: Apostolii lui Dumnezeu. Duhul Sfant e chiar Duhul Crestinismului- El da curaj in primejdii, e acela care-ti da experienta fericirii celei mai presus de lumea aceasta(p.496)
  2.Eu fac munca de pompier. Salvez ce se mai poate salva. (pag.505.n.n. la fel si Parintele Iustin Parvu zilele acestea)
  3.Tare se simt bine oamenii in crisalida lor de carne- si e periculoasa temnita in care te simti rine, nu vrei in ruptul capului sa iesi din ea.
  4.Invierea, biruinta asupra mortii, produce o bucurie care covarseste tot ce se poate numi suferinta pe pamant.

  Sanatate duhovniceasca si trupeasca, frati romani ortodocsi!Minte luminata si traire imparateasca!

 26. sorina zice:

  va rog sa-mi dati un raspuns noile permise auto contin cip cu nr.666?trebuie sa dau examen la oras si nu stiu ce decizie sa iau,daca as sti ca au acest nr as renunta din start,va rog frumos sa ma lamuriti in aceasta problema

 27. admin zice:

  @sorina
  nu s-a demonstrat acest lucru, insa contin cip. Marii duhovnici spun sa nu-l luam. Noi pe acest sfat ne bazam si sa ne ajute Dumnezeu sa-l urmam.

 28. rufin liban zice:

  Axa,

  Deşi n-aş vrea să întind subiectul mai mult decît se cuvine- riscînd prin aceasta să fiu receptat ca un împotrivitor al părintelui- îmi permit, totuşi, unele precizări legate de intervenţia mea. Iată:

  1. Accept că dialogul cu diaconul X are mai mult rol pedagogic-particular, fără pretenţia de a fi explicit dpdv canonic sau dogmatic. Că, nu-i vorba de un verdict sprijinit pe un principiu canonic („las-o!”), ci doar de un fel de strategie/eschivă didactică, menită să-i sugereze interlocutorului că nu-i de glumă cu cartonaşele biometrice, că felul în care ne raportăm la ele, e, în final, o treabă soteriologică şi că trăim momentul unor alegeri, al unor delimitări, al unor mărturisiri. Sigur că părintele nu l-a povăţuit pe diacon să-şi lase nevasta, ci, evident, i-a arătat că avem de-a face, în fond, cu o alegere duhovnicească (neconştientizată ca atare nici de femeia în cauză şi nici de alţii) şi nu doar cu o simplă conformare la dispoziţiile administrative ale cezarului. Şi că, fără să vrea, nevasta a ales între a fi cu Hristos, cu soţul şi fără cartonaş, şi a fi doar cu cartonaşul.
  2. Totuşi, nu pot să nu remarc maximalismul de pură extracţie monahală, extrem de incomod atît ieri cît şi azi. Cînd lucrurile sunt gîndite pînă în cele din urmă, posibile, consecinţe, atunci e de înţeles gestul nevoitorului acela care şi-a bandajat braţele pentru a-şi trece fără ispite mama peste firul unei ape. Nu putem deduce o dispoziţie canonic-dogmatică din această istorioară, anume că atingerea tuturor mamelor de către fiii lor ar trebui să se facă exclusiv prin utilizarea mănuşilor, şi doar în cazuri de maximă necesitate; putem însă înţelege că omul e capabil de mari drăcovenii, şi că nu poate miza decît pe puterea şi pe mila lui Dumnezeu, nicidecum pe neclintirea de principiu a propriei sale firi.
  3. Deşi înţeleg toate acestea, inclusiv grija exigentă şi, într-un fel, unică a părintelui Iustin, pentru mîntuirea turmei, nu văd deloc utilitatea acestui afiş şi mai cu seamă, OPORTUNITATEA lui. Lucrurile, cred eu, trebuiau lămurite doar particular – sub patrafir şi public- omiletic. Nu cu tenta asta de pretinsă canonicitate şi cu aerul ăla de ultimatum.

  4. AFIŞUL nu evidenţiază altceva decît că există riscul real de a se „soluţiona” problema cartonaşelor cam în felul în care a fost „soluţionată” şi problema calendarului: printr-o SCHISMĂ FĂRĂ SCHISMATICI.

  5. Nu pot, iarăşi, să nu observ reflexul involuntar al diaconului la perspectiva unui divorţ, sugerată pedagogic de către părinte: „avem o fetiţă…”. Mă întreb dacă actul acela-i desparte cu adevărat pe cei doi, sau e ceva mai mult aici…? Cred că pînă la buletine mai avem multe de rezolvat; ce frumos ar fi fost de-ar fi zis: „o iubesc, nu mă pot despărţi de ea”…

 29. D. A. zice:

  @cosmin s.
  bine, nu mai platesc impozitul (desi este o frauda…), dar daca ne da afara din casa? unde mergem?

 30. admin zice:

  @rufin liban
  si tu si cei seamana doar razboi si vraja sunteti securistii de care vorbiti. Atat va rog: veniti ca orice binecredincios diun tara asta la Parintele Justin. Faceti acelasi lucru ca si cei care contestau comunicatul de anul trecut, din 14 ian. Iata cum se face cernerea.. Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti

 31. rufin liban zice:

  Admin,

  Nu-mi vine să cred că mi-ai trunchiat comentariul! Nu mai vorbesc că l-ai înţeles complet eronat…

 32. admin zice:

  pai mizeriile scrise de bolnavii mintal nu le public.. nu mai cita din acel site de securisti

 33. rufin liban zice:

  Sincer, nu mai ştiu ce să cred. În loc să ne lămurim inteligent, documentat şi binevoitor în legătură cu nedumeririle care apar vrînd nevrînd, ne căsăpim cu sîrg unii pe alţii. Constat că toate sunt nu atît prilejuri de dialog serios, de bună cumpănire, de învăţătură, de zidire, de lămurire, cît de dezbinare şi sudalmă. E ceva necurat…

  PS: Nu sunt securist.

 34. Axa zice:

  @ rufin liban
  Daca te-am suparat cu ceva, iti cer iertare.

 35. Crestin Ortodox zice:

  Admin !
  Ai telefon mobil ? daca da inseamna ca te-ai lepadat pentru ca are cip si nu mai ai ce cauta in biserica pana nu renunti
  la el. Da laptop ai ? daca da inseamna ca te-ai lepadat pt ca are milioane de cipuri in el si e vai de sufletul tau daca nu renunti la el.
  Internet ai ? daca da inseamna ca te-ai lepadat a treia oara
  deoarece internetul vine pe echipamente care functioneaza cu tehnologie cu cip. Si sa nu-mi spui tu mie ca nu nu ti-a fugit ochiul la vreo fata goala de pe internet ca nu te cred – le gasesti aproape pe orice pagina.
  Ei ce zici ? Te simti lepadat sau nu ?

 36. pavel zice:

  @rufin
  iarta-ne, poate nu esti securist, dar interventia ta seamana cu a unuia…
  initial naiv-infiltrativ, ulterior foarte punctual, agresiv. nu cred ca doresti sa te(ne) lamuresti- esti deja edificat, se pare- ci doresti doar sa nasti suspiciuni.
  oricum admiram tinuta intelectuala inalta, dar ,din pacate , asta nu este suficienta pentru mintuire.
  nu cred ca asta era sensul postarii, de a da nastere la dispute- ci de a ne mentine vigili si de a ne reaminti ca se apropie vremea alegerii…si de a ne arata care este alegerea corecta(pentru cei care vor sa-L marturiseasca pe Hristos) Asa ca este extrem de oportun si de util. ca sa nu creada unii ca e un subiect cazut in derizoriu, pe care se va asterne praful…

  @admin
  va felicit si va multumim pentru ultimele postari!

 37. rufin liban zice:

  @Axa,
  Nu m-ai supărat. Doamne-ajută!

  @Pavel,

  Într-adevăr, transcrierea acelui fragment de convorbire nu şi-a propus nici să trezească suspiciuni legate de părinte şi de învăţătura sfinţiei sale, nici să nască dispute sterile sau vătămătoare în jurul unui subiect atît de important. Nu neg însă că mi-am dorit obţinerea unor semnale despre felul în care ne raportăm atît la ceea ce înseamnă disciplină canonică şi dogmatică cît şi la exigenţele duhovniceşti de conjunctură. Adică am vrut să văd cam pe unde suntem cu dreapta socotinţă (nu socoteală!), cît/cum ne cumpănim între sobornicitatea canonului şi particularitatea regulei locale, între acrivie şi iconomie. Pentru că, să fim cinstiţi, prin aserţiunile sfinţiei sale, părintele însuşi e extrem de provocator. Ne-o dovedesc cu prisosinţă reacţiile de nedumerire chiar şi din partea celor mai apropiaţi sfinţiei sale. Nu mai vorbesc de lipsa crasă de precauţie/ştiinţă canonică şi pastorală (dar nu numai) a fiţuicii afişate la Petru Vodă.
  Nu-i suficient să-ţi declari ferm, dar total necritic, fidelitatea faţă de părintele; astfel au făcut şi ucenicii părintelui Teofil, mergîndu-i alături chiar şi-n derapaje – iar asta cred că-i mai mult fetişism şi mai puţină iubire. Repet, nu cred că părintele e subiectul unui derapaj canonic, ci că din surescitare şi dintr-un fel de nechibzuinţă juvenilă a ucenicilor, o anumită măsură interioară, strict pastorală, dispusă de acesta, este supradimensionată ultimativ pînă la măsurile unei unice dogme. Eretice. Bineînţeles că scandalizează acest afiş; pentru că e imprudent, provocator, schismatic. Îl expune neglijent pe părinte chiar cînd e mai multă nevoie de el. Mai cred că părintele e extrem de surmenat de detaliile tehnice livrate „prea apocaliptic” de către ucenici. Ucenici şcoliţi, e clar!, dar nu încă înţelepţi.
  Am mai spus: problema biometrică trebuie tranşată sub patrafir- în particular şi omiletic- în public. La mărturisire şi în predică. Altfel riscăm, chiar dacă încă nu la suprafaţă ci în substanţa sensibilă a prieteniilor noastre (ceea ce nu-i puţin lucru!), o SCHISMĂ. Ca aceea, observ cu durere, dintre APOLOGETICUM şi RĂZBOI ÎNTRU CUVÎNT. Dar nu numai.

  PS: Se tot vorbeşte de cernere. Trebuie să conservăm şi să cultivăm o înţelegătoare şi abilă solidaritate ortodoxă; n-avem de ce să ne cernem noi pe noi înşine, are cine să ne cearnă. Iar de vor rămîne în vremea adevăratului război doar doi sau trei, tobă de o „sfîntă mînie”, n-am făcut nimic. Strîngeţi rîndurile! Cu calm, inteligenţă şi mai ales cu…dreaptă socotinţă!

 38. Crestin Ortodox zice:

  Admin
  Stiu ca am fost caustic cu tine si imi cer iertare.
  Te rog, intreaba-l pe Pr. Iustin, ce parere are daca
  noi cei din lume care avem familii cu copii vom renunta la sistem nu acum, cand o cere sfintia sa – lucru care mi se pare prematur – ci atunci cand va veni intradevar insemnarea de care se scrie in apocalipsa. Eu personal atunci sunt pregatit (psihic – moral ) sa renunt la sistem. Acum insa mi se pare prea devreme. Si repet sunt si eu impotriva actelor biometrice, a implantarii cu cip, si a insemnarii dar doar atat. Cardul de salariu, abonament RATB si legitimatia cu cip de acces in firma, nu mi se par o cadere. Astept un raspuns . Si inca odata iertare !

 39. admin zice:

  @Crestin Ortodox
  pai esti liber sa alegi, insa cand deja exista dubii, mai bine sa fii sigur! Eu merg alaturi de Parintele Justin in aceasta problema si Domnul sa ma ajute sa merg pana la capat! Am vazut ca avva Efrem a inteles gresit, crezand ca Parintele Justin considera cipul, drept semnul fiarei.. si nu e asa.. am tot explicat ca poate fi chiar penultimul semn pana la semnul fiarei si de aici gravitatea inrobirii cu acest cip.

 40. Crestin Ortodox zice:

  Admin
  Iti doresc din tot sufletul sa te mantuiesti. Si fiind si calugar
  esti indreptatit sa mergi dupa P. Iustin. Insa eu care am familie, mi-e tare peste mana chiar imposibil. Voi sunteti calugari, cum se spune nu aveti nici catel nici purcel, judecata voastra va fi mai aspra, nu veti avea raspuns.
  Voi trebuie sigur sa va dezlipiti de aceste lucruri si oricum va este mult mai usor. Dar noi care avem copii mai gasim ingaduinta la Dumnezeu, si mai putem amana pana la momentul insemnarii.
  Atentie aici cine citeste trebuie sa inteleaga ca amanarea aceasta nu ne-o garanteaza nimeni, este riscanta si nu se stie daca veti mai avea putere atunci sa refuzati. Cine o face e pe raspunderea lui.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s