Economia Libertatii si modelul economic numit distributism

In urma unei vizite pe care ne-a facut-o in primavara, Ovidiu Hurduzeu, cunoscut deja pentru mai multe carti si articole care aduc o critica vremurilor in care traim (oferind si solutii de iesire din crizele care de o vreme nu mai inceteaza), cu binecuvintarea Parintelui Iustin si cu ajutorul lui Dumnezeu a inceput si a si dus la capat un nou volum, dedicat unui model economic alternativ celor doua mai cunoscute astazi, capitalismul consumist si comunismul centralizat. Cartea se numeste „ECONOMIA LIBERTATII”, iar modelul economic se numeste distributism si el a fost teoretizat si experimentat intre cele doua razboaie si in Romania, de taranistul Ion Mihalache.
Acest model este astazi in aplicare in mai multe parti ale lumii, si a eradicat saracia din mai multe regiuni din Spania si din Italia, regiuni astazi foarte prospere.
Esenta distributismului este incercarea de a nu sta, economic vorbind, impotriva poruncilor Evangheliei, ba chiar de a le implini, daca se poate, prin ostenelile noastre de zi cu zi.
Cineva a spus cindva ca „somnul ratiunii naste monstri”, insa mai apropiata de firea omeneasca ar fi nevoia unei constiinte publice, pe care ar fi trebuit sa o lucreze Biserica. Dar pentru ca s-a imputit sarea pamintului (v. ce spune Mintuitorul la Matthei 5:13), a ramas pe umerii bietilor mireni sa mai tina treaza aceasta constiinta publica.
Pentru ca s-a vorbit la inceputul lui 1990 de modele economice, dupa care toate aceste discutii au fost ocultate de clasa politica, putem incerca sa ridicam din nou problema aceasta, mai ales in conditiile in care Romania nu prea mai este a romanilor.
Pentru intelegerea conceptului de distributism si pentru discutii sincere cu Ovidiu Hurduzeu si cu John Chrysostom Medaille, un teoretician american al conceptului, va invit sa cititi materialul atasat si sa sustineti cu prezenta conferintele si lansarile de carte.

Citeva fragmente din carte se gasesc aici:
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/cartea-de-economie-a-treia-forta-…
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-l…
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-l…
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-l…

Conferinte si lansari de carte vor fi la:
Bucuresti, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, Marti, 24 Noiembrie, ora 18
Bucuresti, Teatrul National, Tirgul de carte Gaudeamus, Joi, 26 Noiembrie, ora 16
Iasi, Universitatea Al.I.Cuza, Simbata, 28 Noiembrie, ora 17

Distributismul_ca_model_de_dezvoltare.zip
37K Download

UPDATE: Maine, Miercuri, 25 Noiembrie, ora 13:30, cei doi autori, Ovidiu Hurduzeu şi John Chrysostom Medaille vor fi prezenţi la ASE, pentru o scurta prezentare a cartii si o discutie libera cu profesorii si studentii economisti.
Locatia este: Amfiteatrul III, cladirea din strada Caderea Bastiliei, Academia de Studii Economice, Bucuresti.

sursa: Ortodoxia, googlegroup

Acest articol a fost publicat în Pentru normalitate, societate și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Economia Libertatii si modelul economic numit distributism

  1. agerstress zice:

    Interesant. Sper sa gasesc si cartea pe undeva. La conferintele anuntate nu am cum sa ajung. Modelul expus nu stiu daca se potriveste de la cap la coada situatiei Romaniei (in special datorita problemelor regionale pe criterii etnice si pretentiilor de autonomie teritoriala ale unora) dar daca adaugam si o „coloana vertebrala” crestina ar putea deveni functional.

  2. dan zice:

    In Iasi stiti cumva si sala unde se va tine conferinta? Ca universitatea-i mare…

  3. admin zice:

    Cred ca veti gasi sala, daca intrebati la fata locului, inainte de conferinta.

  4. Pingback: Patriarhul rosu. Masuri dictatoriale, de trista amintire, luate de SS Daniel. Remember: Pactul pro microcipuri « † Apologeticum

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s