Campanie pentru graţierea „lotului Tanacu”

VĂ RUGĂM SEMNAŢI PETIŢIA DE LA ACEASTA ADRESA

Cateva persoane au initiat o campanie civica in sprijinul cererii de gratiere a „lotului Tanacu”, cerere formulata de familia preotului Daniel Corogeanu.
Persoanele care doresc pot sprijini campania completand si trimitand prin posta clasica o „declaratie de sustinere”. Formularul cererii il aveti aici: gratiere.doc

VĂ RUGĂM SEMNAŢI PETIŢIA DE LA ACEASTA ADRESA

In continuare, o lamurire despre „cazul Tanacu”.

Cazul Tanacu

M-am îngrozit citind ziarele românesti care relateaza despre cazul parintelui Daniil de la Tanacu. „Criminalul cu barba rosie” trebuie sa moara, striga la unison toata presa. „Rastigneste-l”, striga presa. Si daca el a fost acuzat de practici medievale, acuzatorii lui traiesc în plina antichitate, asta e limpede.
Ce a facut parintele Daniil? A primit în manastirea sa de maici o sora declarata ca avînd serioase probleme psihice. A facut bine? Daca el a crezut ca o poate ajuta punînd multa dragoste si atentie si luptînd cu armele Bisericii (rugaciunea si postul) împotriva bolii ei, atunci Dumnezeu sigur ca nu a trecut cu vederea fapta sa. Învatatura Sfintilor Parinti spune ca, traind înconjurat de oameni cu multa dragoste si facînd ascultare, chiar daca esti bolnav mintal, boala se poate vindeca, într-o mai mare sau mai mica masura. Si, cu adevarat, a primi în obstea ta, în familia ta, un asemenea caz este dovada de barbatie (unii vor zice mîndrie draceasca, dar as întreba un asemenea om mîndru cît poate sa rabde lînga un bolnav psihic; va zic de pe acum: nici macar o zi; e nevoie de multa smerenie si dragoste ca sa rabzi neputintele acestor oameni pe care de multe ori familia îi leapada prin spitatele de psihiatrie). Eu cred ca fapta parintelui a fost dupa Evanghelie (care spune clar: „Pe cel ce vine catre Mine nu-l voi scoate afara” (Ioan 6:37).
Aspectul 2: ce competenta are un medic pentru a face diferenta între un schizofrenic si un îndracit? Raspunsul: nici una. Si iarasi nu înteleg de ce credem un medic care pune un diagnostic (si cît de priceputi sînt ei la diagnostice se vede din faptul ca alearga lumea pe la 3-4 spitale ca sa afle ce boli are) este crezut pe cuvînt, iar un duhovnic care se lupta cu duhurile cele rele zi de zi este catalogat drept nebun? Din cîte am auzit, parintele Daniil era duhovnic de ceva ani, iar cît de bun duhovnic este s-ar putea vedea si din faptul ca obstea sa numara aproape 25 de suflete (cel putin asa am citit în ziare). Sa fie limpede tuturor: nimeni nu vine la manastire pentru ca nu are ce face acasa si nimeni nu se da pe mîna unuia care nu are habar de duhovnicie. Am auzit, cu mult înainte de scandal, ca îl cauta lumea din zona Vasluiului pentru spovedanie, si ca parintele ar fi scos multi atei si multe suflete pierdute în noaptea patimilor si le-ar fi adus la Hristos. Mie mi-e limpede ca parintele Daniil face parte dintre generatia de duhovnici tineri foarte cautati de lumea de azi pentru priceperea lor în ale duhovniciei. Si daca parerea lui a fost ca Irina nu e nebuna cu capul (si cum ar fi putut sa fie nebuna o fata care a lucrat ca baby-sitter în Germania? S-ar presupune ca trebuia sa aiba capacitatea de a vorbi o limba straina si ca avea suficienta dragoste ca sa stea cu copiii altora, ceea ce ma face sa cred ca diagnosticul medical a fost o minciuna), ci ca s-a îndracit, atunci ar fi trebuit crezut pe cuvînt.
Sora Irina a început sa aiba crize. Sa zicem ca presa si medicii sai au dreptate, iar crizele erau de schizofrenie si nu de îndracire. Dar cum te apuca crizele tocmai cînd se fac slujbe în biserica si ti se citesc rugaciuni? Mi-a fost dat sa vad doua cazuri de schizofrenie pîna acum si va pot spune ca oamenii aceia nu reactionau deloc la slujbe si nu intrau în criza cînd erau în biserica si li se citeau rugaciuni. Mai mult, nu se linisteau aproape deloc prin citirea molitfelor, ci doar dupa ce-si luau pastilele. Iarasi, din ceea ce am citit în presa, înteleg ca, dupa ce i se citeau rugaciuni, sora Irina îsi revenea. Si atunci nu îi vom da dreptate parintelui Daniil o data mai mult?
Am fost la multe Sfinte Masluri în multe manastiri si am vazut multe cazuri de îndraciti (îndracirea nu se poate cataloga cu mijloacele medicinei care neaga existenta sufletului). Pe multi i-am tinut cu mîna mea si i-am imobilizat în vremea Maslului. Am vazut limpede ce putere ne-omeneasca au diavolii cînd un îndracit intra în criza. Am vazut jumatate de biserica golindu-se în jurul unei fete care a fost trîntita si a început sa scoata sunete înfioratoare. Va rog sa ma credeti ca duhurile cele rele raspîndesc o senzatie de teama, o frica ce îti intra în oase si te trimite departe de cel posedat. Putini sînt cei care dau dovada de barbatie la un Maslu cînd e vorba de a imobiliza un îndracit.
A fost un caz în care atîta putere avea diavolul în fiinta ce o tineam încît eram patru insi si cu greu, cu toata puterea noastra, abia puteam sa o tinem la podea. Un om nu poate sa aiba asemenea putere, nu. Si aici vine cazul Tanacu: puteau maicile sa tina o îndracita cînd avea crize? Nicidecum. Trebuia legata. A fost legata cu funii, de mîini si de picioare, dar s-a dovedit ca nu e de ajuns, pentru ca era înca cu neputinta de stapînit. Si atunci au imobilizat-o. Presa spune ca au imobilizat-o pe o cruce. Eu nu stiu daca a fost asa, dar cînd am citit despre caz am zis: ce idee buna! Stiu, aici veti spune despre mine ca sînt nebun, retrograd, fanatic, etc, dar eu nu am de spus decît „Crucea Ta, Doamne, arma împotriva diavolului ne-ai dat-o noua”, asa cum cînta Biserica de la Hristos încoace. Asa ca nu pot sa spun decît ca, singurul pericol pe care îl vad este de a batjocori Crucea lui Hristos prin legarea unui îndracit pe ea. Dar cum nu pentru a batjocori Crucea a fost legata saraca fata, ci pentru a se însanatosi, cred ca Dumnezeu nu ma va bate pentru ca m-am bucurat de ideea de a o lega pe cruce si nici pe cei care au facut-o nu îi va osîndi. Dar pîna acum nu am aflat din presa daca a fost o cruce sau au fost niste scînduri, nu am vazut nici o fotografie. I-au pus calus în gura? Numai cei ce au vazut îndraciti la slujbe pot spune ce tulburare pot face acestia. Iar daca vrei sa faci o slujba în tihna, cel mai bine e sa îl scoti afara. Dar si ei, îndracitii, au mult folos din prezenta la slujba. Avem cazul de la Sihastria, din 1992, cînd o fata, Maria, care avea multime mare de draci, s-a tamaduit dupa 7 Sfinte Masluri si 9 Sfinte Liturghii.
Parintele Daniil era singurul slujitor la manastirea Tanacu. Pravila Bisericii spune ca preotul nu poate face singur Sfîntul Maslu, ci este nevoie de doi preoti, cel putin. În situatii de mare necesitate preotul singur poate face Sfîntul Maslu, Taina pe care Biserica o are pentru însanatosirea tuturor celor bolnavi, trupeste sau sufleteste. Asa încît ceea ce i-a ramas parintelui de facut era doar citirea rugaciunilor din Molitfelnic. Si pentru însanatosirea celor bîntuiti si stapîniti de duhuri necurate avem în molitfelnic mai multe rugaciuni, între care cele mai puternice sînt cele ale Sfîntului Ioan Gura de Aur si mai ales cele ale Sfîntului Vasilie cel Mare. Toti preotii pot sa citeasca aceste rugaciuni, ori de cîte ori li se cere. Parerea unui reprezentant al Patriarhiei ca Molitfele (Rugaciunile) Sfîntului Vasilie se citesc o data pe an, de 1 ianuarie, este cea mai mare minciuna posibila, de vreme ce în Molitfelnic scrie clar ca sînt pentru alungarea duhurilor necurate si tamaduirea bolilor. A, ca este obligatoriu (dupa tipic) sa se citeasca Molitfele de 1 ianuarie, acesta e un alt aspect. Deci nimic spectaculos în faptul ca un preot citeste Molitfele. Ba chiar laudabil, pentru ca arata ca îi pasa de durerea sufletelor crestinilor. Si nimic spectaculos în citirea Molitfelor, pentru ca îndrazneala cea mare a unui preot, care îl ridica în cinste mai mult decît orice împarat si stapînitor al lumii, este savîrsirea Sfintei Liturghii, adica aducerea pe Sfînta Masa a Facatorului si Ziditorului tuturor celor vazute si nevazute, adica a lui Hristos Dumnezeul nostru. Caci cu Dumnezeu ne împartasim în Sfînta Împartasanie. Si daca am îndrazneala de a savîrsi Dumnezeiasca Liturghie, nu am îndrazneala de a citi niste rugaciuni de alungare a dracilor?
Ceea ce într-adevar trebuie stiut este ca ura diavolului împotriva celor ce citesc Molitfele este foarte mare. Si orice citire a Molitfelor fara un pic de pregatire duhovniceasca se lasa cu mari ispite. Acesta este motivul pentru care majoritatea preotilor se tem sa citeasca Molitfele Sfîntului Vasilie cel Mare. Teama! Deci s-ar cuveni sa ne uitam cu atentie la cei ce citesc Molitfele, pentru ca acestia pot fi de doua feluri: ori niste crestini traitori si tematori de Dumnezeu, carora nu le este teama de draci, ori niste nebuni. Si cred ca am aratat mai sus ca parintele Daniil nu poate fi considerat nebun. Un nebun nu face o manastire din nimic si nu reuseste sa adune în jurul sau atîtea suflete. Si pentru ca am vorbit de pregatire, e bine sa stiti ca, dupa pravila, cel mai bine ar fi ca si preotul, si cel bolnav sa posteasca înainte de citirea rugaciunilor. Mîntuitorul le-a zis foarte clar Sfintilor Apostoli: „Acest neam [de draci] nu iese decît cu rugaciune si cu post” (Matei 17:24). Si am aflat din presa ca au postit cu totii: si fata, si parintele, si obstea. E bine ca au postit? Raspunsul cred ca îl aveti. Mai ales ca îmi aduc aminte de niste îndracite carora li se dadea mîncare de post, iar ele strigau: „Nu vrem, nu vrem! Dati-ne carne si vin!”
Dupa cele trei zile de post si rugaciune purtarea de grija a lui Dumnezeu a rînduit ca Irina sa-si revina. A fost deplin constienta si a vorbit cu maicile. Au dezlegat-o si i-au dat sa manînce. Toata lumea a fost bucuroasa ca Dumnezeu a ascultat rugaciunile facute la Tanacu. Dupa aceea au mers în gradina si s-au asezat pe iarba. Aici este momentul cînd a intrat în coma. M-am gîndit ca dupa zbuciumul avut în acele zile, la care daca adaugam postul ajungem repede la concluzia ca sora a fost vlaguita pur si simplu, prin faptul ca au mers si au stat la soare e cu putinta ca pricina caderii în coma sa fie insolatia. Asta e parerea mea si nu vreau sa fie însusita de nimeni, dar va pot spune ceea ce am trait pîna acum. De aici maicile au chemat salvarea. A fost dusa la spital în coma. La spital a murit.
Avem un alt aspect, daca se mai putea face ceva. Nu stim, aceasta doar Dumnezeu o stie. Din presa am înteles ca unii medici ar fi afirmat ca fata era deja moarta cînd au luat-o. Dar tot din presa am aflat ca i-au pus perfuzii. Or la morti nu le pui perfuzii, nu?
Moare un om care este posedat. Ce spune Biserica în astfel de cazuri? Pai e cît se poate de limpede: daca dracii sînt pricina mortii, si nu patimile în care te-ai aruncat de buna voie, atunci sulfetul acela este mîntuit. Hristos îl primeste împreuna cu Mucenicii, pentru ca a rabdat chinuri mucenicesti. Pacat ca în cazul de la Tanacu sora Irina nu poate sa vina si sa-si spuna si parerea sa. Cred ca ea ar fi fost omul cel mai în masura sa îsi dea cu parerea.
Cred ca am fost suficient de limpede în ce am scris pîna aici ca sa întelegem ca tot ce s-a întîmplat acolo a fost dupa pravila si nu s-au calcat întru nimic rînduielile Bisericii. Si atunci Dumnezeu le va purta de grija tuturor celor care au fost implicati în caz.
Tot ceea ce este pe lînga cele scrise mai sus tind sa cred ca este de la diavoli, care insufla mintile omenesti fara ca oamenii sa priceapa lucrul acesta atît de subtire. Afirmatii precum „drac de popa”, „criminalul cu barba rosie”, „maici idolatre”, „oameni inculti”, „practici medievale”, „teroare dupa metode inchizitoriale”, „maica crucificata”, „preot nebun si exaltat”, sau ca niciodata în istoria Bisericii nu s-a procedat astfel, sau ca Molitfele Sfîntului Vasilie se citesc doar pe 1 ianuarie, sau ca parintele Daniil nu era vrednic sa slujeasca ori sa citeasca rugaciuni, sau ca manastirea Tanacu este „eretica, nesfintita”, sînt cu adevarat spre rusinea celor ce le-au facut si vor da seama pentru ele. Sa nu credeti vreodata ca Dumnezeu se uita la etichete. El judeca dupa inima si plateste fiecaruia dupa vrednicie, indiferent daca este mirean, preot sau arhiereu.
Boala cea mare a neamului nostru este datul cu parerea. Nimeni nu se poate abtine sa dea mai departe ceea ce aude, fara sa înfloreasca, fara sa puna de la el, fara sa aiba contributia sa proprie. Cu cît o minte este mai slaba si mai bolnava, cu atît ceea ce aude si vede va fi dat mai departe mai deformat. Nu-mi revin dupa ce citesc articolele presei în cazul Tanacu si vad cum un caz nefericit a fost transformat de niste minti antihristice într-o crima abominabila, cu iz de inchizitie papistasa.
Alta boala a noastra este invidia, care se naste din mîndrie si care e mama razbunarii. Multe nu s-ar fi întîmplat si spus, mai ales în sînul Bisericii, daca am fi fost crestini, daca Evanghelia noastra ar fi fost cea propovaduita de Mîntuitorul Hristos si nu anti-evanghelia televizorului si a mass-mediei. Aici s-a vazut cît sîntem de departe de Hristos si cum ne lepadam de El prin faptele noastre. „Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a acelora este Împaratia Cerurilor”, zice Iisus Hristos Dumnezeul nostru. Fericit esti, parinte Daniil, daca toata lumea te uraste, iar Hristos te iubeste!
Si sa zicem ca toata minciuna din presa nu ar fi minciuna, ci adevar (ceea ce sa dea Domnul sa nu fie!). Unde este, dar, Sfîntul Ioan Gura de Aur care sa zica si azi: „dati-mi un preot care a gresit, ca sa îl acopar cu haina mea”?

Manastirea Petru-Voda

Acest articol a fost publicat în Pentru neam si tara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Campanie pentru graţierea „lotului Tanacu”

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Noutati 23 octombrie 2008

 2. dop zice:

  Preabunul Dumnezeu îşi creşte crinii acolo unde vrea; chiar şi-n groapa cu lei.

 3. Mihaela zice:

  Parintele Corogeanu si maicutele de la Tanacu stau inchisi pe nedrept in inchisoare si indura zilnic umilinte de tot felul. Sa nu-i uitam! Daca sunteti de acord cu gratierea lor, va rog, semnati si petitia on line la adresa:
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p56172047.html
  Sa nu uitam ca Dumnezeu este cu noi!
  Doamne ajuta!!

 4. Mihai zice:

  nu sunt de acord, la tanara calugarita nu va ganditi? ea de ce a murit? nu din cauza acestui om ??

 5. Mihaela zice:

  Subscriu,trebuie sustinut punctul de vedere al monahului Filotheu.Tot ce cuprinde articolul sau este adevar.Ne-am indepartat mult de la cele sfinte si cu multa usurinta lovim.Cumplit ne va fi cand nu vom avea de ales si va trebui sa primim loviturile Tatalui Ceresc din cauza nesabuintelor noastre.Am insa o remarca de facut.In petitie numele Domnului IIsus sa apara cu doi de II.
  Doamne ajuta!

 6. alice zice:

  Doamne ajuta

 7. Veronica Bulat zice:

  Frati Crestini!

  Ma bucur ENORM cind vad ca in Romania si in alte parti ale lumii mai exista OAMENI, mai exista CRESTINI. Traim vremuri cumplite unde nedreptatea este mina in mina cu cruzimea oamenilor care s-au transformat in bestii cu chip de om. Cunosc personal pe calugar si pot spune ca este un OM, un ADEVARAT slujbas a lui Iisus Hristos, emana atita bunatate, omenie, credinta, iertare pentru tot si toate si te simti usor, eliberat, dupa o discutie si o binecuvintare data de el. Ma doare cumplit faptul ca BOR impreuna cu patriarhul Romaniei l-au parasit lasindul-l prada rautatilor de felul, incompetentei si rea credinta, tocmai ei care propavaduiesc cinstea, adevarul si dreptatea. NU cunosteam in ce parte sa mergem cu masina mergind spre casa lui in iulie 2007. Era cimp imens, drumuri lungi in mai multe directii…Nu stiam incotro sa ne indreptam pentru a alege directia buna, doream cu adevarat, sa il cunosc si sa vorbesc cu parintele Daniel. DIN SENIN au aparut doi porumbei jucindu-se in cerc in fata masinii unde eram 3 persoane si la rascruce de drumuri ne-au aratat calea. Am mers dupa ei un timp dupa care tot din senin au disparut, dupa ce noi eram pe drumul care ducea la casa parintelui. Am fost socati si nu am putut spune nimic. Cind am venit acasa (nu locuiesc in RO) am hotarit sa mergem la Reno si in drum spre Reno au aparut doi porumbei (la fel ca cei de la Vaslui) si in clipa respectiva L-am rugat pe Iisus sa ma ajute sa cistig la Casino, bani cu care as putea sa il ajut pe parinte. NICIODATA nu am avut noroc sa cistig bani nemunciti in toata viata, dar acolo am cistigat o suma frumoasa pe care am trimis-o in tara sa ajunga la parintele Daniel. Oameni buni sa FACEM CEVA sa il ajutam pe parinte si maicute sa fie ELIBERATI. Toate actiunile noastre sint un STRIGAT DE DURERE adresat presedintelui Romaniei si BOR!!!! Numai minciuni s-au scris in ziare, presa din RO dornica de stiri de scandal au distorsionat ADEVARUL si au contribuit la arestarea acestor NEVINOVATI la fel si BOR care nu a luat atitudine si nu a urmat INVATATURILE lui Iisus. Acea fata Irina era bolnava mental, incurabila, batuta in spitale, la Salvare i s-a administrat o doza puternica sa o calmeze pentru ca POSEDATA fiind de diavol, tipa, striga ca din gura de sarpe vorbe obscene si se zbatea cum nu poate fi imaginat. Calugarul si maicutele nu au vrut decit BINELE acestei posedate de diavol!!!!! Atitia criminali, interlopi periculosi comit crime si sint liberi, fericiti pe toate strazile din RO si acesti OSTASI ai DOMNULUI zac in puscarie???? Doamne sa nu Ii lasi acolo!!! Da-le putere sa reziste pina la eliberare!!!! Asa sa ne ajute Dumnezeu tuturor dupa gindurile si actiunile noastre!!!! Dumnezeu sa fie cu noi in fiecare clipa!!!!

 8. Dumitru zice:

  Bunul DUMNEZEU sa-i UNEASCA pe toti crestinii adevarati ,/nu doar cu numele ?/ si sa faca un mare protest sa/i elibereze .AMIN !

 9. Croitoru Marga zice:

  Intr-o tara in care interlopii si criminalii sunt anchetati in libertate,nu vi se pare ca si preotul acesta ar merita putina clementa?Noi ne numim crestini,dar luam din crestinism numai ce ne place,selectam ca la piata ce credem noi ca-i bun(convenabil),pt.ca de fapt suntem caldicei si uitam cu desavarsire ca ni s-a dat un timp numit viata care nu-i nici mai mult, nici mai putin decat UN RAZBOI CUMPLIT impotriva diavolului,uratorul omului dintru inceputuri.Toti zicem ca diavolul exista,dar il tratam ca pe o entitate abstracta,aflata undeva…intr-o alta galaxie,care n-are nici o treaba cu noi…In paranteza fie spus si pe Dumnezeu il tratam ca pe Mos Craciun(sa ma ierte Domnul) care ne da vreme buna la mare si masina scumpa…Diavolul e cat se poate de concret si viu si daca nu ma credeti pe cuvant mergeti la parintele Argatu sau la alti preoti care au curajul sa citeasca exorcismele si garantez ca va veti schimba total parerea.Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului! (Mesajele ce nu corespund vor fi şterse!)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s